Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
CPT

#7251 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Bloo wrote:
CPT wrote:
Bloo wrote:Da li oni traže azil u navedenim zemljama?
Ako da, osnova za azil je ono što si naveo, da bježe iz rata. Onda si naveo da nema ratne zone već par godina. Ergo, nema osnove za azil?

Btw,kako prosječan Bosanac može dobiti azil ili ući u Francusku i dobiti zaštitu? A da nema pasoš, a ne želi da se vrati u npr. Bileću?
Uopste ne znam zasto je to vazno za BIH kad oni ne traze i ne zele azil od BiH...

Postoji vise nacina :) imas video snimak jednog od nacina na pocetku teme :wink:
Odgovori na pitanje prvo postavljeno oko azila? :)
Druga stvar, ako možeš malo da elaboriraš to oko djevojčica i Krajine ako sipovezao to dvoje jer ti je odgovor nemušt i nedorečen.
Ljudi iz ratne zone imaju pravo na zastitu iako tamo nema "rata". Sigurno znas da ne bi bilo prvi put :wink:

U Krajini je to tradicija bar zadnjih 50+ godina. Znaci prvo otac muskarac, pa povuce sina, itd, itd... Obitelj su vidjeli samo preko vikenda ili praznika.
славянин

#7252 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:
da... zbog su devesetih svi ostali u HR jelte... ili Sloveniji...ili cak Austriji :wink:
Sta migces, koliko se ljudi vratilo nazad iz HR i koliko je vraceno iz njemacke i EU nakon rata... znas li to ? To namigivanje samo pokazuje kako razmisljas tj. prodavanje magle o "izbjelicama" a ustvari vidila se prilika laganog zivota pa ajd da se uvalimo , pricas o jadnim bjeze od rata pa onda "ne zele u BiH" ne zele ni u sloveniju nego bas u zemlje gdje je socijala na nivou.Evo u 2018 11% azila odobreno ostalo - bzzzt :lol: to znaci da 89% onih koji prolaze (mada je mnogo vise cak i od toga jer ima ih dosta koji uopce ne traze azil niti bilo kakve papire - nego ce da kradu i klosare)
славянин

#7253 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

paladinka wrote:To je posao policije a ne gradana da o tome razmisljaju.
Mislite da se nasi gradjani po Europi nebi isto ponasali da ne postoje zakoni?
Sta pricas ti kada se ovi sto su ovdje zapeli isto ponasaju i u evropi. Nasi ljudi tamo cigle slazu i mjesaju malter - a od skoro su poceli i da rade na boljim pozicijama :D a ovi... help me syrian :-)
Bloo
Globalna šefica

#7254 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

CPT wrote:
Ljudi iz ratne zone imaju pravo na zastitu iako tamo nema "rata". Sigurno znas da ne bi bilo prvi put :wink:

U Krajini je to tradicija bar zadnjih 50+ godina. Znaci prvo otac muskarac, pa povuce sina, itd, itd... Obitelj su vidjeli samo preko vikenda ili praznika.
Ljudi iz ratne zone su onda izbjeglice? Ovi su neregularni migranti.
Znači otac ode u Njemačku, skupi pare i onda pošalje ženi pare nekako u Siriju da i ona izađe?
Ja ne govorim o tradiciji i gastarbajterima, ja govorim o ratnom stanju gdje ovdje bježi hrpa muškaraca i dječaka i ostavljaju žene i djevojčice.

Dalje
Iako je ukupno 8.857 lica izrazilo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, podneseno
je samo 709 zahtjeva. Prema procjeni MIRA objavljenoj u maju, samo je 30% onih koji su
dobili potvrde uspjelo podnijeti zahtjev za azil.
Prema podacima Granične policije BiH, zemlja porijekla većine migranata i izbjeglica
određuje se na osnovu izjave samih izbjeglica i migranata jer većina njih ne posjeduje
identifikacione dokumente. Međutim, prema podacima IOM-a
14 zemlje porijekla su najviše:
Pakistan (31%); Sirija (17%); Afganistan (13%); Iran (12%); Irak (9%)

Zašto tako mali broj zahtjeva za azil?
paladinka

#7255 Re: Migranti u BiH

Post by paladinka »

славянин wrote:
Sta pricas ti kada se ovi sto su ovdje zapeli isto ponasaju i u evropi. Nasi ljudi tamo cigle slazu i mjesaju malter - a od skoro su poceli i da rade na boljim pozicijama :D a ovi... help me syrian :-)
Ima puno nadih ljudi koje na crno rade! Puno vise nego sto ti mislis! Samo se oni ne primjete .
Bloo
Globalna šefica

#7256 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

paladinka wrote:
славянин wrote:
Ima puno nadih ljudi koje na crno rade! Puno vise nego sto ti mislis! Samo se oni ne primjete .
Kako su prešli granice?
Last edited by Bloo on 15/06/2019 00:49, edited 1 time in total.
славянин

#7257 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

The number of people granted asylum in EU countries fell by 40 percent in 2018, according to the latest report by Eurostat, the EU’s statistics agency.

According to the report, around 330,000 asylum requests were accepted by 28 EU countries in 2018, nearly half of the 533,000 recorded in 2017. Germany, Italy and France were the EU countries that recognised the most refugees.

The report also stated that the number of unaccompanied minors seeking asylum in the EU dropped by more than one third in 2018.

Syrians, Afghans and Iraqis were the largest group who secured international protection across the EU in 2018, accounting for more than 50 per cent of first time applicants. Only four percent of asylum seekers granted protection status in the same year were Eritreans.

Many EU countries have introduced tighter immigration policies in recent years. For example, Germany has introduced “anker migrant centres” to hold and process asylum seekers while the EU-Turkey deal allows migrants to be sent back to Greece. As a result there has been a significant drop in the number of asylum seekers who have been granted protection status. In 2018, more than 250,000 of the 580,000 asylum seekers who applied for international protection across the EU were rejected.
Stegla se pipa - :D
paladinka

#7258 Re: Migranti u BiH

Post by paladinka »

Mi se isto ufuramo sad , ali nije davno bilo da je trebalo garantno pismo... kad je to bilo ... par godina prije... i ljudi se borili na svaki naci da dodju do europe. Sad mi ono oko ko cool.
славянин

#7259 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

paladinka wrote:Mi se isto ufuramo sad , ali nije davno bilo da je trebalo garantno pismo... kad je to bilo ... par godina prije... i ljudi se borili na svaki naci da dodju do europe. Sad mi ono oko ko cool.
Ne sjecam se da su ljudi isli kroz sume i palili dokumente prije sengena ? Niti da su se motkali i upadali ljudima u kuce da se "istusiraju" :lol:
Bloo
Globalna šefica

#7260 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

paladinka wrote:Mi se isto ufuramo sad , ali nije davno bilo da je trebalo garantno pismo... kad je to bilo ... par godina prije... i ljudi se borili na svaki naci da dodju do europe. Sad mi ono oko ko cool.
Pa i danas ti treba hrpa papira....ako hoces da radis...
A i pasos za predes granice ako ces da radis na crno.
NE furamo se bas.
paladinka

#7261 Re: Migranti u BiH

Post by paladinka »

славянин wrote:
Ne sjecam se da su ljudi isli kroz sume i palili dokumente prije sengena ? Niti da su se motkali i upadali ljudima u kuce da se "istusiraju" :lol:
Ne , ali su recimo se ono zenili radi papira , kolegijalno. Mi smo malo imaji jednostavnje nego sirijici.
славянин

#7262 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

paladinka wrote: Ne , ali su recimo se ono zenili radi papira , kolegijalno. Mi smo malo imaji jednostavnje nego sirijici.
Pa to je po zakonu - zasto da ne ? Ozenis se i po zakonu imas pravo na drzavljanstvo.Ovaj stavi ruksak na ledja i odluci da ode u Njemacku , a nebi dotakao lopate osim ako mu nece posluziti da mlatne onog iz drugog plemena.

Ostavi ti pasos i dokumente pa predji granicu pa ako te uhvate javi koliku si kaznu dobila i koliko dugo je zabrana ulaska ti u EU ili BiH iz drugog smijera ako nemas oba pasosa.
CPT

#7263 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Bloo wrote:
CPT wrote:

Znači otac ode u Njemačku, skupi pare i onda pošalje ženi pare nekako u Siriju da i ona izađe?
Ja ne govorim o tradiciji i gastarbajterima, ja govorim o ratnom stanju gdje ovdje bježi hrpa muškaraca i dječaka i ostavljaju žene i djevojčice.

Dalje
Iako je ukupno 8.857 lica izrazilo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, podneseno
je samo 709 zahtjeva. Prema procjeni MIRA objavljenoj u maju, samo je 30% onih koji su
Prema podacima Granične policije BiH, zemlja porijekla većine migranata i izbjeglica
određuje se na osnovu izjave samih izbjeglica i migranata jer većina njih ne posjeduje

Da se odlucis? Ja ne lijepim etikete na ljude ali ako vec sirimo alt-right pricu da bar ide u jednom pravcu. Za price koliko ima ovih ili onih postoje oficielne statistike. Generalizacije pricu samo komplikuju i sire jako opasne stereotipe.

Otac skupi novac, ode u Njemacku. Dio plate salje porodici i povuce sina, itd, itd... Ljudi ne bjeze iz Sirije vec iz drzava oko Sirije gdje zive vec nekoliko godina. Siriju su napustili davno. Bilo bi super i simpaticno da mogu svi na vlakic ali ne ide.

U cemu je razlika izmedju ostaviti zenu u nekoj krajiskoj zabiti ili turskoj zabiti? Kakve veze imaju gastarbajteri sa tim?! Muskarac ode, ostali ostaju... Nije neka misterija. Bjezanja o granata kao u partizanskim filomovima nema vec bar 2 godine.
paladinka

#7264 Re: Migranti u BiH

Post by paladinka »

славянин wrote:
paladinka wrote: Ne , ali su recimo se ono zenili radi papira , kolegijalno. Mi smo malo imaji jednostavnje nego sirijici.
Pa to je po zakonu - zasto da ne ? Ozenis se i po zakonu imas pravo na drzavljanstvo.Ovaj stavi ruksak na ledja i odluci da ode u Njemacku , a nebi dotakao lopate osim ako mu nece posluziti da mlatne onog iz drugog plemena.

Ostavi ti pasos i dokumente pa predji granicu pa ako te uhvate javi koliku si kaznu dobila i koliko dugo je zabrana ulaska ti u EU ili BiH iz drugog smijera ako nemas oba pasosa.
Pa nek to policija uradi , nemam nista protiv.
славянин

#7265 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:
Da se odlucis? Ja ne lijepim etikete na ljude ali ako vec sirimo alt-right pricu da bar ide u jednom pravcu. Za price koliko ima ovih ili onih postoje oficielne statistike. Generalizacije pricu samo komplikuju i sire jako opasne stereotipe.

Otac skupi novac, ode u Njemacku. Dio plate salje porodici i povuce sina, itd, itd... Ljudi ne bjeze iz Sirije vec iz drzava oko Sirije gdje zive vec nekoliko godina. Siriju su napustili davno. Bilo bi super i simpaticno da mogu svi na vlakic ali ne ide.

U cemu je razlika izmedju ostaviti zenu u nekoj krajiskoj zabiti ili turskoj zabiti? Kakve veze imaju gastarbajteri sa tim?! Muskarac ode, ostali ostaju... Nije neka misterija. Bjezanja o granata kao u partizanskim filomovima nema vec bar 2 godine.
Nije to dvije godine nego duze, a o onim sto nisu iz Sirije nije vec 10 godina.Pola i tih Sirijaca sto se ufatilo noge nisu bili ugrozeni ratom direktno.Nego eto ti napisa svu sustinu - cefnulo mu se guzovace i onda je uredu da ... ono preseta preko granice :lol:
paladinka

#7266 Re: Migranti u BiH

Post by paladinka »

славянин wrote:

Nijhe po zakonu , ako se radi interesa vjencas.
славянин

#7267 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

paladinka wrote: Pa nek to policija uradi , nemam nista protiv.
Ne me're vidis da je cijela masinerija angazovana ljudska prava jadni migranti bjeze od rata.I kome da ga vrati policija ? Nema pasosa nema nista pravi se lud.. :lol:
CPT

#7268 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

славянин wrote:
hoces video da se podsjetis? :wink:
славянин

#7269 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

paladinka wrote:
славянин wrote:

Nijhe po zakonu , ako se radi interesa vjencas.
Ti se mozes vjencati iz kojeg god oces razloga - dok god si zaista u braku i zivis zajedno sa supruznikom (sto provjeravaju). Ili ima neki ljubav detektor da znaju dali si stvarno iz ljubavi se stupilo u brak :lol:
Bloo
Globalna šefica

#7270 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

CPT wrote:
Bloo wrote:
CPT wrote:

Dalje

Pa znaci ekonomski migranti? U potrazi za boljim zivotom?
Kako je Krajisnik dosao do Njemacke? Presao preko granica od Bosne do Njemacke?
Dalje, ako bjeze od siromastva i svega nabrojanog, cemu mali broj zahtjeva za azil u Bosni?
славянин

#7271 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:
славянин wrote:
hoces video da se podsjetis? :wink:
Hocu de :D
CPT

#7272 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Bloo wrote:Pa znaci ekonomski migranti? U potrazi za boljim zivotom?
Kako je Krajisnik dosao do Njemacke? Presao preko granica od Bosne do Njemacke?
Dalje, ako bjeze od siromastva i svega nabrojanog, cemu mali broj zahtjeva za azil u Bosni?
Ne, nisu ekonomski migranti. Rat ili "ratna zona" nije islov i to se ne tumaci doslovce. Postojalo je vise nacina. Zavisi od mogucnosti ($$$). Vecina je placala 500DEM do Gorice pa onda noga...

Jer znaju da nece moci poceti nov zivot u BIH.
paladinka

#7273 Re: Migranti u BiH

Post by paladinka »

славянин wrote:
paladinka wrote: Pa nek to policija uradi , nemam nista protiv.
Ne me're vidis da je cijela masinerija angazovana ljudska prava jadni migranti bjeze od rata.I kome da ga vrati policija ? Nema pasosa nema nista pravi se lud.. :lol:
Malo da pogledaju od njemaca
Niemand

#7274 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

A dobro, mozda covjek misli na autonomase, to sto su koji put kampovali po okolnim zemljama se istina moze nazvati krajiskom tradicijom. U pravu je covjek. A i azil su trazili cak na drugom kontinentu, jbg.

:x

I veli krajiska tradicija. Samo sto ne konta da je tu krajisku tradiciju tito legalno uredio prije tih 50tak godina.

Bosna ne moze zaustaviti ekonomske migracije, mozemo samo ublaziti cijelu situaciju kolko je moguce. Al nema potrebe ni za ovim bezobrazlukom i budalastinama te jes rat te nije rat te sta, i mi smo.. :roll:
CPT

#7275 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

славянин wrote:hoces video da se podsjetis? :wink:
Hocu de :D[/quote]

Imas na pocetku teme. Austrijska ekipa isla sa Bosanacima kroz sumu u Austriju. Svi muskarci jer je to inace jako vazno.
Locked