Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
victom

#7251 Re: Bitcoins

Post by victom »

phillie wrote:Jedno hipotetsko pitanje: Imate btc na nekoliko pozicija. Ako je trenutni kurs btc visi od svih pozicija i vi hocete zatvoriti dio pozicija, da li zatvarate one koje ste platili skuplje (i time kesirate manji profit) ili zatvarate jeftinije pozicije ?
na bitfinexu si u datom trenu mogao imati samo jednu poziciju.
na kojoj si berzi ?
logički gledano, ako su ti dali da otvoriš više pozicija, onda može svaku od njih po izboru da i zatvoriš.
de pojasni
Last edited by victom on 01/03/2021 04:04, edited 2 times in total.
almir90

#7252 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

512MB wrote:Ustvari sutra istice futures, bumo videli kaj ce se desit. Kako sam procitao Soros planira investirat u kripto, mozda zato enornmni FOMO :izet:
Koliko znam nije sutra, već 04/18/2018 ističe prvi, i 04/27/2018 drugi. Ovi drugi većinom naprave puno veći pad na tržištu kada isteknu od XBT-Cboe (prvih).
HowForWhom

#7253 Re: Bitcoins

Post by HowForWhom »

O cemu pricate ba?
Kakav pad? :D
almir90

#7254 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

Pitar_na_motoru wrote:O cemu pricate ba?
Kakav pad? :D
Svaki nagli pad je kada isteknu Bitcoin futures od XBT-Cboe Bitcoin Futures i CME Group Bitcoin futures. Svaki nagli pad je bio nakon isteka CME Group Bitcoin futures, kod ovih prvih je nešto slabiji.
HowForWhom

#7255 Re: Bitcoins

Post by HowForWhom »

Hvala :)

Jos kad bih ja znao sta je to sve sto istice :D
Sad ozbiljno, koliki pad obicno ide i koliko dugo to traje?
almir90

#7256 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

Koliko sam upratio oko dva dana ide pad, krene naglo, pa malo stabilizacija, pa onda ide opet dole. Nakon dva dana pad stane, malo se popne, pa duplo dno, i onda pomalo ide gore. Ali kao što vidiš nikada se ne oporavlja na staru cijenu. Tako je do sada slučaj bio, da li će i ubuduće tako biti ne znam. Samo nagađam. Ja sam svakako sve što je u plusu već prodao. Imam još nešto Bitcoin u plusu, pustit ću još koj dan. A ono što je u minusu (što mi nije zatvoreno automatski) ću ostaviti da stoji i dalje. Ako se desi ponovni pad, samo ću kupiti sa ovo profita što imam. Bolje pomalo ganjati tokom godine. Dobro sam bio zadnjih dana na živce pukao.
HowForWhom

#7257 Re: Bitcoins

Post by HowForWhom »

almir90 wrote:Koliko sam upratio oko dva dana ide pad, krene naglo, pa malo stabilizacija, pa onda ide opet dole. Nakon dva dana pad stane, malo se popne, pa duplo dno, i onda pomalo ide gore. Ali kao što vidiš nikada se ne oporavlja na staru cijenu. Tako je do sada slučaj bio, da li će i ubuduće tako biti ne znam. Samo nagađam. Ja sam svakako sve što je u plusu već prodao. Imam još nešto Bitcoin u plusu, pustit ću još koj dan. A ono što je u minusu (što mi nije zatvoreno automatski) ću ostaviti da stoji i dalje. Ako se desi ponovni pad, samo ću kupiti sa ovo profita što imam. Bolje pomalo ganjati tokom godine. Dobro sam bio zadnjih dana na živce pukao.
Hvala...
A gdje trgujes/prebacujes u fiat?
almir90

#7258 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

Pitar_na_motoru wrote: Hvala...
Molim! :)

Na IQ Option sam, ne kupuješ valute kod njih, već samo poziciju i kladiš se da li će cijena ići gore ili dole.
phillie

#7259 Re: Bitcoins

Post by phillie »

victom wrote:
phillie wrote:Jedno hipotetsko pitanje: Imate btc na nekoliko pozicija. Ako je trenutni kurs btc visi od svih pozicija i vi hocete zatvoriti dio pozicija, da li zatvarate one koje ste platili skuplje (i time kesirate manji profit) ili zatvarate jeftinije pozicije ?
na kojoj si berzi ?
logički gledano, ako su ti dali da otvoriš više pozicija, onda može svaku od njih po izboru da i zatvoriš.
de pojasni

Ma, pojam pozicija sam rekao za npr. ulozeno na XRP: 100$ na 0.29 $, 100 $ na 0,44 $, 100$ na 0,60 $ i 100$ na 0,75$ Ako je XRP na 1,30$ i ja hocu zatvoriti dvije pozicije, da li da idem sa prodajom XRP.ova kupljenih po nizoj cijeni ili visoj?
victom

#7260 Re: Bitcoins

Post by victom »

phillie wrote:
victom wrote:
na kojoj si berzi ?
de pojasni

Ma, pojam pozicija sam rekao za npr. ulozeno na XRP: 100$ na 0.29 $, 100 $ na 0,44 $, 100$ na 0,60 $ i 100$ na 0,75$ Ako je XRP na 1,30$ i ja hocu zatvoriti dvije pozicije, da li da idem sa prodajom XRP.ova kupljenih po nizoj cijeni ili visoj?
pozicija se smatra kada trgujes sa marginom !! Jel ti trgujes sa marginom ?
Ako da, i ako imas dugme za zatvoriti za SVAKU od kupljenih pozocija, onda je sve do tebe. Ti odlučuješ.
Marginu poznaš tako, što imaš profit, ako si pogodio trend, a gubitak ako se ofulio.

Da nisi ti možda samo kupio XRP bez margine ? to nije onda pozicija, to je trade.
HowForWhom

#7261 Re: Bitcoins

Post by HowForWhom »

almir90 wrote:
Pitar_na_motoru wrote: Hvala...
Molim! :)

Na IQ Option sam, ne kupuješ valute kod njih, već samo poziciju i kladiš se da li će cijena ići gore ili dole.

E to znam... jesi skontao kako dobit prebaciti na karticu?
HowForWhom

#7262 Re: Bitcoins

Post by HowForWhom »

Navodno je i nekad ranije bilo objavljeno...

https://www.cryptoglobe.com/latest/2018 ... n-muslims/
almir90

#7263 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

Pitar_na_motoru wrote:

Nisam još ništa povlačio nazad. Sve što sam prodao u plusu stoji mi i dalje tamo, ako cijena padne da mogu kupiti; a počeo sam malo trgovati i EUR/USD.
HowForWhom

#7264 Re: Bitcoins

Post by HowForWhom »

almir90 wrote:
Pitar_na_motoru wrote:

Nisam još ništa povlačio nazad. Sve što sam prodao u plusu stoji mi i dalje tamo, ako cijena padne da mogu kupiti; a počeo sam malo trgovati i EUR/USD.
:thumbup:
Sto se ne prebacis na binance ili slicno nesto?
almir90

#7265 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

Pitar_na_motoru wrote: :thumbup:
Sto se ne prebacis na binance ili slicno nesto?
Ne planiram više para ubacivati, to je to što se mene tiče. Od sada samo pratiti odvijanje situacije.
phillie

#7266 Re: Bitcoins

Post by phillie »

victom wrote:
Ako da, i ako imas dugme za zatvoriti za SVAKU od kupljenih pozocija, onda je sve do tebe. Ti odlučuješ.
Marginu poznaš tako, što imaš profit, ako si pogodio trend, a gubitak ako se ofulio.

Da nisi ti možda samo kupio XRP bez margine ? to nije onda pozicija, to je trade.
Da, bez margina. Ma ovo je vise teoretsko pitanje, nemam takvu situaciju, samo me zanimalo sta se radi u takvim situacijama :D :D
phillie

#7267 Re: Bitcoins

Post by phillie »

Pitar_na_motoru wrote:Navodno je i nekad ranije bilo objavljeno...

https://www.cryptoglobe.com/latest/2018 ... n-muslims/
Prosle godine je kruzila vijest da su u Egiptu islamski ucenjaci proglasili bitcoin haramom...
victom

#7268 Re: Bitcoins

Post by victom »

phillie wrote:
victom wrote:

Da, bez margina. Ma ovo je vise teoretsko pitanje, nemam takvu situaciju, samo me zanimalo sta se radi u takvim situacijama :D :D
ako trguješ marginama, ne možeš otvoriti više pozicija na različitim coinima.
Ako želiš otvoriti dodatnu poziciju na isti coin, onda ti oni zatvore staru, isplate, pa tek otvore novu.
Tako da tvoj hipotetički slučaj, otvorio na 0,2$, pa opet otvorio na 0.4$, pa opet otvorio na 0.7$, nije ni moguć.
Svako novo otvaranje pozicije bi zatvorilo staru, i pri tom zatvaranju bi se raskusurali.
Tako je na Bitfinexu.
Na kraju krajeva i margina (levarage koji ti daje berza) je ogranicena, tako da vjerovatno i zato daju samo jednu poziciju.
phillie

#7269 Re: Bitcoins

Post by phillie »

Care, napisah da je bez margina, odnosno da je trade u pitanju. Znaci ulaganje u etapama. Pojam "pozicija" sam pogresno upotrijebio, jer sam mislio da se moze koristiti i kod trade-a. odnosno kad ulazes novac kupujuci kripto na vise razlicitih cijena.
victom

#7270 Re: Bitcoins

Post by victom »

phillie wrote:Care, napisah da je bez margina, odnosno da je trade u pitanju. Znaci ulaganje u etapama. Pojam "pozicija" sam pogresno upotrijebio, jer sam mislio da se moze koristiti i kod trade-a. odnosno kad ulazes novac kupujuci kripto na vise razlicitih cijena.
Ako si npr. kupio XRP u više navrata po različitim cijena onda sada imaš određenu količinu XRP koju možeš prodati po tržišnoj cijeni.

Nema pozicija, nema ničega. Nema dublje logike.
Na tebi je da li ćeš ih prodati, koliko i kada.

Ne možeš više razlikovati, koji su kupljeni jeftino, a koji skuplje. Sve ti je na istoj gomili.
phillie

#7271 Re: Bitcoins

Post by phillie »

Da, u pravu si. Mada se moze i to kalkulisati, jer imas trading history, pa znas koliko si platio koliko kriposa... al nebitno. Hvala.
victom

#7272 Re: Bitcoins

Post by victom »

phillie wrote:Da, u pravu si. Mada se moze i to kalkulisati, jer imas trading history, pa znas koliko si platio koliko kriposa... al nebitno. Hvala.
naravno da imas history i znas koliko si sta platio, ali ta informacija ti je haman pa beskorisna, jer iz nje znaš samo jesil u plusu ili minusu, Ništa više.
Nema tu nikakve kalkulacije. Sve ja na hrpi.
512MB

#7273 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Pazite sad kako banxteri zaradjuju lovu, utrpaju 40 milijardi pred futures, kurs skoci, opklada na padajuci kurs (futures) oni prodaju za 50 milijardi (10 mili gain), kurs rokne, opet zarade i na tome.. ovo vise nisu wales, sa futures su usle institucije i bankerski konglomerati u kripto svijet. Nazalost.
victom

#7274 Re: Bitcoins

Post by victom »

512MB wrote:Pazite sad kako banxteri zaradjuju lovu, utrpaju 40 milijardi pred futures, kurs skoci, opklada na padajuci kurs (futures) oni prodaju za 50 milijardi (10 mili gain), kurs rokne, opet zarade i na tome.. ovo vise nisu wales, sa futures su usle institucije i bankerski konglomerati u kripto svijet. Nazalost.
upravo.
ovo se davno pretvorilo samo u špekulacije velikih.
TAFKAP

#7275 Re: Bitcoins

Post by TAFKAP »

Dobro jutro Kolumbo :-D
Post Reply