Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Edouard

#7251 Re: Ateizam

Post by Edouard »

Dope_Man wrote:
To je to, za sve religije je odlicna situacija da postoji znacajan broj ateista, homoseksualaca i bilo koje druge skupine koju svi zajedno mogu mrziti.
A ko bi mogao još i mrziti te ljude pored tolike nevolje koju im ateizam kao jedna velika zabluda zadaje.
Može mi samo biti žao tih ljudi koji su tako izabrali, a nikako mrziti ih.
beni-bu-man

#7252 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Edouard wrote:
Dope_Man wrote:
To je to, za sve religije je odlicna situacija da postoji znacajan broj ateista, homoseksualaca i bilo koje druge skupine koju svi zajedno mogu mrziti.
A ko bi mogao još i mrziti te ljude pored tolike nevolje koju im ateizam kao jedna velika zabluda zadaje.
Može mi samo biti žao tih ljudi koji su tako izabrali, a nikako mrziti ih.
Koju zabludu je zadala religija, ratovati u ime Crkve (vise puta), roknuti se u zrak u ime Allaha....
Dope_Man

#7253 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Pusti to, puno je gore hodati ulicom, smijati se, zezati, slusati muziku, citati knjigu u parku.. i pri svemu tom ne razmisljati o bogu. Dabogda vam robot presto radit kaste taki :evil:
jasko_ba

#7254 Re: Ateizam

Post by jasko_ba »

beni-bu-man

#7255 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

jasko_ba wrote:Svuda dokazi, a cafiri ignorisu.
https://www.facebook.com/MedjugorjePage ... 8103876479
Image

Papa ne priznaje Medjugorje :mrgreen:
patriot_1

#7256 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

Dope_Man wrote:Pusti to, puno je gore hodati ulicom, smijati se, zezati, slusati muziku, citati knjigu u parku.. i pri svemu tom ne razmisljati o bogu. Dabogda vam robot presto radit kaste taki :evil:
Zašto bi trebalo razmišljat o Bogu čak i tad?Sve to je nešto što činimo i mi vjernici,uz to još pogledamo dobru tekmu ili film!Bog je nama u životu važan a to ne znači da samo o njemu mislimo!
shbc

#7257 Re: Ateizam

Post by shbc »

Dope_Man wrote:Pusti to, puno je gore hodati ulicom, smijati se, zezati, slusati muziku, citati knjigu u parku.. i pri svemu tom ne razmisljati o bogu. Dabogda vam robot presto radit kaste taki :evil:
Plus sto spavamo nedjeljom do kad hocemo. Jedino nas muslimani uzese na petak. Izlaze sa posla na dzumu. Ali opet, kontam da mi je draze i radit nego slusat hodzu kako vazi.
jasko_ba

#7258 Re: Ateizam

Post by jasko_ba »

Samo budite dobre muslimanke :oops: :-) Sponsored by Smrcak

"Muž: Jesi li klanjala ikindiju?
Žena: Nisam.
Muž: Zašto?
Žena: Došla sam tek s posla, preumorna sam, čekaj da malo odmorim.
Muž: Ok...
(malo kasnije)
Muž: Idi, molim te, klanjaj ikindiju i akšam, dok nije vrijeme jacije...
(sljedeći dan)
Muž je otišao na poslovni put. Nekoliko sati nakon što je bilo planirano slijetanje njegovog aviona, još uvijek se nije javio pozivom ili porukom svojoj ženi, kao što je inače imao običaj!
Žena ga je više puta zvala, on se nije javljao. Iznova je zvala, ali bez odgovora. Bila je veoma zabrinuta, nakon što nije stupila u kontakt sa svojim mužem nakon silnih poziva. Pomislila je odmah da mu se nešto desilo, jer bi on uvijek zvao čim sleti na destinaciju.
Nakon nekoliko sati, odjednom je zazvonio telefon. Bio je to njen muž.
Sva zabrinuta žena ga upita: Kako si, je li sve uredu, jesi stigao bezbjedno?
Muž: Sve uredu, elhamdulillah. Stigao sam.
Žena: Kada?
Muž: Prije 4 sata.
Žena: Prije 4 sata?! Što mi se nisi odmah javio?!
Muž: Bio sam preumoran, pa sam malo odspavao.
Žena: Par minuta ti ne bi oduzelo ništa od tvog sna, samo da si mi javio da si stigao! I još, zar nisi čuo da ti zvoni telefon, sto puta sam te zvala?!
Muž: Da, čuo sam…
Žena: I nisi mi se javio?! Tebi znači moji pozivi uopšte nisu bitni!?
Muž: Tvoji pozivi su mi bitni, ali i tebi jučer nije smetalo da se ne odazoveš ezanu. Allahovom pozivu…
Žena je nakon te rečenice orosila svoje oči suzama, i rekla: Da, u pravu si. Izvini…
Muž: Što se meni izvinjavaš, draga? Traži oprosta od Allaha, i nemoj opet tu grešku ponavljati. Znaj da sve što želim na ovome svijetu jeste da On bude zadovoljan sa nama, i da nas sastavi u Džennetu, kako bismo skupa počeli svoj vječni život.
Nakon toga dana, žena više nije nijedan namaz propuštala.
Znaj da je osoba koja te istinski voli, ona koja te "gura naprijed" i podstiče na tvom putu prema Allahu, zaustavlja te kada vidi da skrećeš sa tog puta i želi ti da budeš od vječnih sretnika."
Dope_Man

#7259 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Kod nekih bi to bilo malo drugacije.. "guranje naprijed" bi bilo sa par saka, otvorenih da ne ostave modrice, preko bubrega... Sve opravdano i s najboljom najmjerom naravno, bolje da je muz udari nego da komsiluk prica kako je nevjernica i rospija :D
tlr

#7260 Re: Ateizam

Post by tlr »

Pilgrims flock to Bavarian village for 'second apparition of Virgin Mary'
Salvatore Caputa, a self-proclaimed sayer from Sicily, predicts that Mary will appear in village of Unterflossing again in March next year...
Image

https://www.theguardian.com/world/2017/ ... irgin-mary

Svi odoše u Njemačku.
belfy

#7261 Re: Ateizam

Post by belfy »

Edouard wrote:
belfy wrote:
Edouard wrote: Za razliku od tebe dobro znam što govorim. Podebljaj ti to za sebe pa još produmaj ako ti nije jasno.
Atheos znači bez Boga, bezboštvo, a ne nevjerovanje općenito, kao takvo, po sebi, bilo u ljude, bilo u materiju, ili bilo šta drugo. I zato rekoh da je oksimoron ovdje samo u tvojoj glavi. I ne provaljuj se nepotrebno, neće završiti dobro.
vec ti pokazah da ne znas, a ti nastavi po svome, kao i obicno. jadno je da pokusavas prijetiti, kada je sasvim jasno da nemas sa cime. doduse, ti to vidis sasvim suprotno, jel tako?
Ne pokaza ti ništa, vidiš i sam da si zabrljao,nemušti pokušaj izvlačenja...
Ako baš hoćeš primjer pravog oksimorona, onda je on postavljen već na samom početku ove teme, a to je pokušaj povezivanja ateizma s mudrim mislima - čisti oksimoron.
ne bi bilo lose da se drzis barem toka svojih misli. ovo bezvezno skakanje s teme na temu samo da bi izbjegao svoje greske je tuzno. bolje da si ostao na prijetnjama barem... s Mirom i Pameti drug Edo. :kiss:
beni-bu-man

#7262 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

shbc wrote:
Plus sto spavamo nedjeljom do kad hocemo. Jedino nas muslimani uzese na petak. Izlaze sa posla na dzumu. Ali opet, kontam da mi je draze i radit nego slusat hodzu kako vazi.
Haj sto odu na dzumu, al sto se ne vracaju na posao :-)
dustaban

#7263 Re: Ateizam

Post by dustaban »

Opis religije jednom slikom

Image

:-)
asurbanipal

#7264 Re: Ateizam

Post by asurbanipal »

:-) :-) :-)

MNOGIMA ĆE USKORO BITI KASNO!!!
Lahko je po svijetu ubijati insane, a najčešće muslimane,
ali kako savladati poplave, cunamije, tornada i uragane?!
Sve se vraća,
sve se plaća!

https://www.facebook.com/sefik.kurdic/p ... nref=story
irac300

#7265 Re: Ateizam

Post by irac300 »

asurbanipal wrote::-) :-) :-)

MNOGIMA ĆE USKORO BITI KASNO!!!
Lahko je po svijetu ubijati insane, a najčešće muslimane,
ali kako savladati poplave, cunamije, tornada i uragane?!
Sve se vraća,
sve se plaća!

https://www.facebook.com/sefik.kurdic/p ... nref=story
Ne zna čovjek da li da žali ili da se smije ovakvim objavama, a komentari ispod su baš za komedije.
harač

#7266 Re: Ateizam

Post by harač »

Obavezna literatura za sve koji pohađaju ovaj podforum :D

Image
Dope_Man

#7267 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Koji su to bolesnici. Zanima me sta li su govorili kada su Bosnu poharale poplave.. a da, bilo je ''hvala bogu pa se i ovo zavrsi'', a zaboravise mu zahvaliti kad su poplave pocele. Ili u ekstremnim slucajevima bilo je i za vrijeme poplava da je to sve ''test od dragog allaha''.

Koliko samo moras biti bolestan za sve to.
belfy

#7268 Re: Ateizam

Post by belfy »

ne znam samo zasto ova kvalifikacija bolesnici. vec davno smo utvrdili da su ljudi podlozni mnogocemu. da li je tu pitanje odgoja od malih nogu, razmisljanja koja se razlikuju od ostalih, nedovoljno intelektualnog kapaciteta, momenata prosvjetljenja uzrokovanih prethodnim losim iskustvima i sl.

zasto ljude zbog toga zvati bolesnicima? njihov izbor je samo njihov. raspravljati se moze samo o razlozima. ne lijeci se simptom, nego uzrok.

P.S. harac, vec se kanim tri dana da ga pogledam, nadam se da necu morati pljuvati poslije po filmu i preporuci. 8-)
Dope_Man

#7269 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Podlozni smo mnogo cemu ali se vodim pretpostavkom da odrasla osoba ima dovoljno razvijen mozak da bar razmisli o onome sto prica (iako znam da kod mnogih nije tako) pa ih zovem bolesnicima jer kao odrasle osobe biraju da se raduju nesreci drugih ljudi koje nikada u zivotu nisu vidjeli.

Shvatam ja sve razloge zasto je to tako, vrlo dobro znam i nimalo me ne iznenadjuje. Ali su za mene i dalje to bolesne jedinke ljudskog roda koje treba lijeciti. A adekvatan lijek je obrazovanje i ucenje kako kriticki razmisljati.
irac300

#7270 Re: Ateizam

Post by irac300 »

harač wrote:Obavezna literatura za sve koji pohađaju ovaj podforum :D

Image
To tek počelo igrati u kinima, ja vidim tražim i streamove i torrente, al' niĐe. :D
harač

#7271 Re: Ateizam

Post by harač »

belfy wrote:P.S. harac, vec se kanim tri dana da ga pogledam, nadam se da necu morati pljuvati poslije po filmu i preporuci. 8-)
nije preporuka filma kao takvog (koji daje utisak Bunuela na kokainu), a koji je dobio dosta podijeljene reakcije, već "teme i ideje" - iako ni tu ne nužno, jer je otvoren za različita tumačenja. (meni je film sjajan, for what it's worth, iako nisam pretjerani ljubitelj aronofskog)
belfy

#7272 Re: Ateizam

Post by belfy »

harač wrote:
belfy wrote:P.S. harac, vec se kanim tri dana da ga pogledam, nadam se da necu morati pljuvati poslije po filmu i preporuci. 8-)
nije preporuka filma kao takvog (koji daje utisak Bunuela na kokainu), a koji je dobio dosta podijeljene reakcije, već "teme i ideje" - iako ni tu ne nužno, jer je otvoren za različita tumačenja. (meni je film sjajan, for what it's worth, iako nisam pretjerani ljubitelj aronofskog)
posto ovo nije tema o filmu, a da ostanemo u okvirima teme reci cu samo - ne vjerujem! :P
r_faruk

#7273 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

I ako tema nije film, vrijedi pogledati "the man from earth". Film se na neki nacin uhvati u kostac i sa nasom temom i njenom suprotnoscu, vjerovanjem (izmedju ostalog)
Raigor Stonehoof

#7274 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

Image
Dope_Man

#7275 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Raigor Stonehoof wrote:Image
Hahaha eh ovo nisam jos vidio :lol:
Post Reply