Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Locked

Da li ste za Ustavnu promjenu i ukidanje BHS ekskluzivne konstitutivnosti?

DA
158
73%
NE
57
27%

Total votes: 215

zavrzlama

#726 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by zavrzlama »

BL 1987 wrote:
rijekaa wrote:SRBIJA,RUSIJA,RUMUNIJA,SPANIJA...
:lol: Dobar si. Sad ce Dozer to ovako: Srbijanci, Rusijanci, Rumunijanci, Španijanci. :lol:
Pazi....srbija je izgubila Kosovo,izgubit ce vojvodinu,a sandzak ce biti federalna jedinica....iz jednog za srbe nevaznog razloga,a tako vaznog...onda kad je izbacen naziv srbijanac/srbijanka,tad je srbija izgubila sve nepravoslavce na svojoj strani i otvorila put u raspad srbije....tako isto,dokle god srbi u BIH budu bili samo srbi,a ne i bosanci i hercegovci,istopit ce se iz BIH....

Mujo iz Sjenice moze biti srbijanac ne ljuti se .ali ne moze biti srbin....srbiju nista nije kostalo da se nastavio trend da se stanovnici srbije nazivaju srbijancima,ne bi odvracali nepravoslavce od srbije,ovako znamo sta se desilo i sta ce se u buducnosti desiti...velikosprska teza" srbin=pravoslavac je dotukla srbiju...
Canton

#727 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

mariner wrote:Jedan moj prijatelj koji je Pravoslavac se stalno voli hvalisati i izrazavati da je Srbin i to s ponosom izgovara i uziva kada ga i drugi nazivaju ''srbin''. Vrlo brzo se udruzio sa drugim mojim prijateljom koji opet ima istu dijegnozu, voli da se naziva '' Hrvat'' i uziva kada ga drugi tako oslovljavaju. Njih dvojca se spojise u smibiozu i druze ko da su pupcanom vrpcom svezani. Srbin ovog zove ''Hrvat'' i ovaj mu je zahvalan i sa vedrim sjajem u ocima uziva , a ovaj ovog zove Srbin i ovaj drugi sa ''kretenskim'' smjehuljkom na ustima uziva . Tako se osjecaju ponosni da rijetko kad spomenu BiH ili Bosanac ili Hercegovac. Samo srbija, hrvatska, hrvat, srbin.

E sad, doslo je vrijem da se doticni ''srbin'' prseli u Beograd poslovno, sa odusevljenjem je otiso tamo ' kod svojih '', kad gle cuda !! Dolazi u posjetu Sarajevu sa razocarenjem i saopstava : Sta je tamo njima , niko me ne zove srbin ,svi me zovu BOSANAC ??? malo,malo bosanac ovo, bosanac ono. Ja sam srbin, a oni u Beogradu me zovu bosanac !!
Kretenu jedan...! kazem mu sa osmjehom.

Nekim cudom i ovaj drugi dobi posao u Zagrebu i sa ponosom ode tamo da zivi. Dodje nakon godinu dana u Sa i veli : Pa kak da vam saopcim, ti tamo me ne respektiraju , cak mi ne uvazavaju izkaznicu da sam bio u HVO-u, ko da nisam ni bio u tim postrojbama !! Svi me u Zagrebu zovu BOSANAC a ne HRVAT, kak to ? Sto se to s njima zbiva ?

E, kretenu jedan ...ha ha...Ubi se kad te tvoji ne postuju .

Imam tisucu primjera ove vrste ako zatreba napisacu.
poz
Imam prijatelja iz Stoca i rodjaka iz Mostara... Kad god dodju kod nas svi ih zovu Hercegovicma ... sto li?
Ili moj komsija ima zenu iz Krajine... znas ono " ma pusti krajisnici su to"

Ima primjera milion..
Jel ih to neko ne postuje?

Pa kako se Hrvati u Hrvatskoj zovu izmedju sebe?

Slavonci, Dalmatinci, Dubrovcani, Hercegovci, Bosanci, Zagorci itd.. zavisi odakle ko dolaze
Jel to oni ne postuju sami sebe?
Canton

#728 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

zavrzlama wrote: Pazi....srbija je izgubila Kosovo,izgubit ce vojvodinu,a sandzak ce biti federalna jedinica....iz jednog za srbe nevaznog razloga,a tako vaznog...onda kad je izbacen naziv srbijanac/srbijanka,tad je srbija izgubila sve nepravoslavce na svojoj strani i otvorila put u raspad srbije....tako isto,dokle god srbi u BIH budu bili samo srbi,a ne i bosanci i hercegovci,istopit ce se iz BIH....

Mujo iz Sjenice moze biti srbijanac ne ljuti se .ali ne moze biti srbin....srbiju nista nije kostalo da se nastavio trend da se stanovnici srbije nazivaju srbijancima,ne bi odvracali nepravoslavce od srbije,ovako znamo sta se desilo i sta ce se u buducnosti desiti...velikosprska teza" srbin=pravoslavac je dotukla srbiju...
Srbijanac je izmisljena fraza...
Muje iz Sjenice su uglavnom Bosnjaci, a u manjem broju i Muslimani....
Mujo iz Sjenice nit je kad bio, nit ce kad biti, Srbin niti Srbijanaca.
BL 1987

#729 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

zavrzlama wrote:
BL 1987 wrote:
:lol: Dobar si. Sad ce Dozer to ovako: Srbijanci, Rusijanci, Rumunijanci, Španijanci. :lol:
Pazi....srbija je izgubila Kosovo,izgubit ce vojvodinu,a sandzak ce biti federalna jedinica....iz jednog za srbe nevaznog razloga,a tako vaznog...onda kad je izbacen naziv srbijanac/srbijanka,tad je srbija izgubila sve nepravoslavce na svojoj strani i otvorila put u raspad srbije....tako isto,dokle god srbi u BIH budu bili samo srbi,a ne i bosanci i hercegovci,istopit ce se iz BIH....

Kako se Hrvatska nije raspala zato sto nema Hrvatijanaca ? Moze li Mujo iz Zagreba biti Hrvat ?
Canton

#730 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

BL 1987 wrote: Kako se Hrvatska nije raspala zato sto nema Hrvatijanaca ? Moze li Mujo iz Zagreba biti Hrvat ?
Moze al ne mora...
Dozer

#731 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

BL 1987 wrote:
Nece Dozer nista, moj BL. Gramatika je cudo, ali ovo nije tema o gramatici ;)
Ali, smijesno je diskutovati o necemu s nekim ko ne razumije sustinu diskusije, a ni elemente koji tu diskusiju sacinjavaju. Vidis, i ti se samo uklapas u matricu, pri cemu si spreman komentarisati samo ono za sta mislis da si u pravu, dok na konkretna pitanja o tome nemas odgovore i sve sto kazes je: "ma, pustite vi mene..." :D :D :D
Slicno kao i webby, rijekaa i sl., pa onda potezete kojekakve budalastine koje bi, kao, trebalo da opravdaju vase tvrdnje :).
Kad je u slucaju Srbije tako kako tvrdite, kako onda, majka mu stara, i njih, tj. vas koji ste rodjeni u Srbiji, i cijeli svijet u nacionalnom smislu naziva Serbians (=Srbijanac), a u etnickom/narodnom - Serbs (Srbi) :lol:
Ah, da...zaboravio sam - sta @ebeni svijet zna i sta to sve zajedno ima sa medjunarodnim pravom... Vi ste najpametniji :)

I tako i jeste, oduvijek bilo i uvijek ce biti - nacionalnost svih gradjana Srbije, bez obzira na etnicku pripadnost = Srbijanac/Srbijanka (ukljucujuci i Bosnjake iz Sandzaka), a narodnost je onakva kakva jeste - Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Siptari, itd. :)
Ali...valja to skontat, jadna nam je majka zadojena :D :D :D
Meni je, licno, sasvim svejedno kako ce se bilo ko od vas izjasnjavati i cime ce se diciti, ali samo do onog momenta dok to ne zadire u moje licno postojanje i egzistenciju kao osobe. A sveta konstitutivnost u to i te kako zadire, i onda je i sasvim logicno da mi smeta.
BL1987
Moze li Mujo iz Zagreba biti Hrvat ?
Ovo je samo jos jedan od dokaza da ti apsolutno ne razumijes o cemu se ovdje prica :) :)
Mujo iz Zagreba, koji je tamo rodjen, po nacionalnosti i JESTE Hrvat, a po narodnosti Bosnjak, sto i ne mora biti jer tu dosta zavisi od prezimena :D :D
BL 1987

#732 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Pa dobro i ti tumacis englesku gramatiku al to ti kod nas ne pije vode. Sta mene briga kako englezi tumace ovo ili ono. Englezi Njemacku dogu zovu Great Dane. Sta ja tu mogu, necu ja zbog njih mjenjati svoj rijecnik.

Znaci Mujo iz Zagraba je Hrvat ? Molim te reci mu to da zna covjek a moraces to i Hrvatima obasniti. Imaces puno posla dok ispravis krivu Drinu. :mrgreen:
Dozer

#733 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

Ti si u "krivoj Drini" BL, a ne Mujo iz Zagreba :)
Samo, ti to ne kontas...

Hajde ti meni reci sta fali ovome, za nekoga ko je rodjen u BiH:
- Nacionalnost: bosanskohercegovacka
- Narodnost/Etnija/Etnicka pripadnost: Bosnjak, Srbin, Hrvat, Rom, Jevrej, itd.
- Religija: po slobodnom izboru i opredjeljenju

Za nekoga ko je rodjen u Srbiji:
- Nacionalnost: srbijanska

Za nekoga ko je rodjen u Hrvatskoj:
- Nacionalnost: hrvatska
mariner

#734 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by mariner »

Canton wrote:
mariner wrote:Jedan moj prijatelj koji je Pravoslavac se stalno voli hvalisati i izrazavati da je Srbin i to s ponosom izgovara i uziva kada ga i drugi nazivaju ''srbin''. Vrlo brzo se udruzio sa drugim mojim prijateljom koji opet ima istu dijegnozu, voli da se naziva '' Hrvat'' i uziva kada ga drugi tako oslovljavaju. Njih dvojca se spojise u smibiozu i druze ko da su pupcanom vrpcom svezani. Srbin ovog zove ''Hrvat'' i ovaj mu je zahvalan i sa vedrim sjajem u ocima uziva , a ovaj ovog zove Srbin i ovaj drugi sa ''kretenskim'' smjehuljkom na ustima uziva . Tako se osjecaju ponosni da rijetko kad spomenu BiH ili Bosanac ili Hercegovac. Samo srbija, hrvatska, hrvat, srbin.

E sad, doslo je vrijem da se doticni ''srbin'' prseli u Beograd poslovno, sa odusevljenjem je otiso tamo ' kod svojih '', kad gle cuda !! Dolazi u posjetu Sarajevu sa razocarenjem i saopstava : Sta je tamo njima , niko me ne zove srbin ,svi me zovu BOSANAC ??? malo,malo bosanac ovo, bosanac ono. Ja sam srbin, a oni u Beogradu me zovu bosanac !!
Kretenu jedan...! kazem mu sa osmjehom.

Nekim cudom i ovaj drugi dobi posao u Zagrebu i sa ponosom ode tamo da zivi. Dodje nakon godinu dana u Sa i veli : Pa kak da vam saopcim, ti tamo me ne respektiraju , cak mi ne uvazavaju izkaznicu da sam bio u HVO-u, ko da nisam ni bio u tim postrojbama !! Svi me u Zagrebu zovu BOSANAC a ne HRVAT, kak to ? Sto se to s njima zbiva ?

E, kretenu jedan ...ha ha...Ubi se kad te tvoji ne postuju .

Imam tisucu primjera ove vrste ako zatreba napisacu.
poz
Imam prijatelja iz Stoca i rodjaka iz Mostara... Kad god dodju kod nas svi ih zovu Hercegovicma ... sto li?
Ili moj komsija ima zenu iz Krajine... znas ono " ma pusti krajisnici su to"

Ima primjera milion..
Jel ih to neko ne postuje?

Pa kako se Hrvati u Hrvatskoj zovu izmedju sebe?

Slavonci, Dalmatinci, Dubrovcani, Hercegovci, Bosanci, Zagorci itd.. zavisi odakle ko dolaze
Jel to oni ne postuju sami sebe?
Ne zanam ja dali oni postuju sami sebe , to me nimalo ili bolje receno nikako ne zanima.

U mom navedenom primjeru akcent se baca drugu stvar, a to je sljedece :

Moji pomenuti prijatelji su se jako razocarali kad nisu dobli potvrdu od ljudi iz svojih '' maticnih '' drzava da su hrvati i da ih tako treba zvati , odnosno da su srbi i da ih tako teba zvati.
Njih su obadvojcu nazvali BOSANCI, a to im nimalo nije prijalo i kiselo su to gutali sa velikim razocarenjem. To sta ja i ti o tome mislimo, to me nimalo ne interesuje, ja sam samo fenomenoloski predstavio slucaj i opiso psiholoski status prijatelja u razumnim okvirima za citaoca ovog posta.
HM 2011

#735 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by HM 2011 »

rijekaa wrote:ovi sto guraju neko bosanstvo su dokaz da muslimani u bosni ustvari nisu ni prihvatili bosnjanstvo,,,jel niko normalan ne bi prihvatio da mu drzavna i geografska pripadnost bude ispred etnicke a kod nas se kaze nacionalne...pa zasto..pa zato sto je moj djed koji se rodio u brckom,,dozivio tri drzave u brckom,i jel to znaci da je on svakih 20 god moze mijenjati svoju naciju,,,muslimaniu u bih moraju shvatiti da srbi svboju ljubav prema svpm srpskom narodu prenose sa koljena na koljena i da se izmedju sebe nikad ne nazivaju pravoslavcima sembercima krajsnicima vec iskljucivo srbima,,jel znate vi kako vam se ljubav prema islamu prenosi sa koljeno na koljeno,e tako mi isto srpstvo prenosimo sa koljeno na koljeno,,a to sto zivimo u bosni,,da,,ali u toj bosni u cijem ustavu pise da je srpska,hrvatska i bosnjacka,,,ali i da ne pise to bi onda bilo isto kao kad bi vama neko rekao nemoj te se vi nprestavljati muslimanima jel zivite u evropi koja je ipak hriscanska
nemoj molim te o dokazima, i izvedenicama dobrice-gežo....
BL 1987

#736 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:Hajde ti meni reci sta fali ovome, za nekoga ko je rodjen u BiH:
Ne fali nista al ne treba mi to. Sta ce meni Bosnaskohercegovacka nacionalnost ? Da sam u Srbiji ne bi mi trebala ni Srbijanska. Tebi ako treba znas kako mozes dobiti. A do tada... nema.
Dozer

#737 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

Kako, bolan ne bio - nema?
Pa zar nacionalnost nije stvar licnog izbora, zelja i volje svakog pojedinca?! :D :D :-)

Image Image Image Image

P.S. Vjeruj mi, evo nas 5, od cega 2 B, 1 H, 1 S i 1 O, svi 40+, sjedimo i placemo od sege na ova tvoja koprcanja :)
Canton

#738 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

mariner wrote: Ne zanam ja dali oni postuju sami sebe , to me nimalo ili bolje receno nikako ne zanima.

U mom navedenom primjeru akcent se baca drugu stvar, a to je sljedece :

Moji pomenuti prijatelji su se jako razocarali kad nisu dobli potvrdu od ljudi iz svojih '' maticnih '' drzava da su hrvati i da ih tako treba zvati , odnosno da su srbi i da ih tako teba zvati.
Njih su obadvojcu nazvali BOSANCI, a to im nimalo nije prijalo i kiselo su to gutali sa velikim razocarenjem. To sta ja i ti o tome mislimo, to me nimalo ne interesuje, ja sam samo fenomenoloski predstavio slucaj i opiso psiholoski status prijatelja u razumnim okvirima za citaoca ovog posta.
Pa i ja ti fenomenoloski predstavljam slucaj da se ni Bosnjaci u BiH jedan drugog ne zovu bosnjakom nego
"dzes ba krajisnik", "dzes ba ero" itd... i ti to jako dobro znas...
Prema tome tvoja prica nije nikakav dokaz...
Tvoji prijatelji i jesu Bosanci, i ja sam Bosanac... jer sam rodjen i odrastao u Bosni...
kao sto je Hamdija Lipovaca npr za Bosnjake Krajisnik, za sve u inostranstvu Bosanac...
BL 1987

#739 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:Kako. bolan ne bio - nema?
Pa zar nacionalnost nije stvar licnog izbora, zelja i volje svakog pojedinca?!

Image Image Image Image

P.S. Vjeruj mi, evo nas 5, od cega 2 B, 1 H, 1 S i 1 O, svi 40+, sjedimo i placemo od sege na ova tvoja koprcanja :)

Jos nisam vidio nikog da se nacionalno izjasnjava kao Bosanacohercegovac al sto kazes... ko zna. Mozda i bude nakon popisa.
Evo nas 10 ovdje sjedimo i razmisljamo kako da se iskoprcamo. Ima i sudija i astronauta i madjionicara al pitanje je hocemo li uspjeti. :mrgreen: I da napomenem 6 od toga su B i kazu da su S posto zive u RS i imaju RS drzavljanstvo. :lol:
Dozer

#740 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

Al' ga lupas, Canton... :)

Cuj - Hamdija Lipovaca je za Bosnjake Krajisnik?! Nadam se da nisi ozbiljan s ovom konstrukcijom :D :D :D
Nemoj da te Hamdija cuje, oko bi ti izbio jer, koliko ja znam, a znam jer znam i njega - on je etnicki Bosnjak, nacionalni Bosanac, a regionalni Krajisnik :D :D

Usput, i ankete su 74% ZA ukidanje, i 26% PROTIV ukidanja svetih politickih konstitutivaca, sto ce reci - 3/4 su ZA.
Dakle, kao i '90, kada su 2/3 naroda BiH rekle ZA nezavisnost, a onda ona jedna podivljala i krenula da potamani one dvije... :thumbup:
Canton

#741 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

Dozer wrote:Al' ga lupas, Canton... :)

Cuj - Hamdija Lipovaca je za Bosnjake Krajisnik?! Nadam se da nisi ozbiljan s ovom konstrukcijom :D :D :D
Nemoj da te Hamdija cuje, oko bi ti izbio jer, koliko ja znam, a znam jer znam i njega - on je etnicki Bosnjak, nacionalni Bosanac, a regionalni Krajisnik :D :D

Usput, i ankete su 74% ZA ukidanje, i 26% PROTIV ukidanja svetih politickih konstitutivaca, sto ce reci - 3/4 su ZA.
Dakle, kao i '90, kada su 2/3 naroda BiH rekle ZA nezavisnost, a onda ona jedna podivljala i krenula da potamani one dvije... :thumbup:
A ovo sto sam rekao se odnosi u kontekstu kako ko, koga dozivljava i vezano je za post drugog forumasa a ne tebe.

Ti ovo smatras relevantnom anketom?
Ko si ti da nekome mudrujes koje je nacionalnosti, regionalne i etnicke pripadnosti?
Dozer

#742 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

A ko si ti da bilo kome osporavas bilo sta po tom pitanju? :)

Znaci, tebi je totalno nebitno sta misli 146 ljudi u odnosu na 50, i relevantije je ono sto misli manjina u odnosu na vecinu? Svaka cast...

I...cemu nervoza? :)
Ne ide argumentovana rasprava, ili je nesto drugo? :)
Canton

#743 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

Dozer wrote:A ko si ti da bilo kome osporavas bilo sta po tom pitanju? :)

Znaci, tebi je totalno nebitno sta misli 146 ljudi u odnosu na 50, i relevantije je ono sto misli manjina u odnosu na vecinu? Svaka cast...

I...cemu nervoza? :)
Ne ide argumentovana rasprava, ili je nesto drugo? :)
Kome osporavam?

Meni su forumaske ankete nerelevantne.
Ako si siguran u njih osnuj stranku pa cemo vidjeti kako ces proci.
Jay Gatsby

#744 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

BL 1987 wrote:
Dozer wrote:Kako. bolan ne bio - nema?
Pa zar nacionalnost nije stvar licnog izbora, zelja i volje svakog pojedinca?!

Image Image Image Image

Jos nisam vidio nikog da se nacionalno izjasnjava kao Bosanacohercegovac al sto kazes... ko zna. Mozda i bude nakon popisa.
Evo nas 10 ovdje sjedimo i razmisljamo kako da se iskoprcamo. Ima i sudija i astronauta i madjionicara al pitanje je hocemo li uspjeti. :mrgreen: I da napomenem 6 od toga su B i kazu da su S posto zive u RS i imaju RS drzavljanstvo. :lol:
Najsmješnije od svega je što ste svi (posebno da napomenem te što žive u RS-u) Bosnian nationals - izjašnjavali se vi tako ili ne.
zavrzlama

#745 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by zavrzlama »

Kako se Hrvatska nije raspala zato sto nema Hrvatijanaca ? Moze li Mujo iz Zagreba biti Hrvat ?
nije se raspala jer se nije izjednacilo hrvat=katolik...sad si ujedno dobio odgovor ,moze li Mujo biti hrvat..
Jay Gatsby

#746 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

BL 1987 wrote:Pa dobro i ti tumacis englesku gramatiku al to ti kod nas ne pije vode. Sta mene briga kako englezi tumace ovo ili ono. Englezi Njemacku dogu zovu Great Dane. Sta ja tu mogu, necu ja zbog njih mjenjati svoj rijecnik.

Znaci Mujo iz Zagraba je Hrvat ? Molim te reci mu to da zna covjek a moraces to i Hrvatima obasniti. Imaces puno posla dok ispravis krivu Drinu. :mrgreen:
Svojedobno (ne znam kako je danas) su ljudi prilikom podnošenja zahtjeva za hrvatski pasoš popunjavali i potpisivali papir o pripadnosti hrvatskom narodu. Fino napišeš da si Hrvat, da se tako osjećaš, potpišeš i voila... Mujo (ili bilo ko, fot that matter) može biti Hrvat. Pa i ti se na narednom popisu možeš izjasniti kao Hrvat, na onom poslije njega kao Srbin, a opet nekad kasnije kao Bošnjak. Šta ima veze kako se zoveš i gdje živiš.
BL 1987

#747 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

zavrzlama wrote:
nije se raspala jer se nije izjednacilo hrvat=katolik...sad si ujedno dobio odgovor ,moze li Mujo biti hrvat..
A kad je izjednaceno Srbin - pravoslavac ? Zar Seselj nije pricao o Srbima pravoslavne, katolicke i islamske vjeroispovjesti ?
webby-x

#748 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by webby-x »

zavrzlama wrote:nije se raspala jer se nije izjednacilo hrvat=katolik
Pa nisu ni u BiH svi Hrvati katolici.
Ima i nas ateista.
BL 1987

#749 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Jay Gatsby wrote:
BL 1987 wrote:Pa dobro i ti tumacis englesku gramatiku al to ti kod nas ne pije vode. Sta mene briga kako englezi tumace ovo ili ono. Englezi Njemacku dogu zovu Great Dane. Sta ja tu mogu, necu ja zbog njih mjenjati svoj rijecnik.

Svojedobno (ne znam kako je danas) su ljudi prilikom podnošenja zahtjeva za hrvatski pasoš popunjavali i potpisivali papir o pripadnosti hrvatskom narodu. Fino napišeš da si Hrvat, da se tako osjećaš, potpišeš i voila... Mujo (ili bilo ko, fot that matter) može biti Hrvat. Pa i ti se na narednom popisu možeš izjasniti kao Hrvat, na onom poslije njega kao Srbin, a opet nekad kasnije kao Bošnjak. Šta ima veze kako se zoveš i gdje živiš.
Moze i Mujo biti Srbin, voila. Moze i Srbenda :D , ono ti Emira za primjer. Zavrzlama se nesto preracunao.
Jay Gatsby

#750 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

BL 1987 wrote:
Jay Gatsby wrote:

Moze i Mujo biti Srbin, voila. Moze i Srbenda :D , ono ti Emira za primjer.
Naravno. Na svakom je da se izjasni kako želi.
Locked