Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
- madner
#726 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Ne bas, akcija je fina stvar no ako sada odem u Skodu moram platiti izmedju 17500 sa pocetni model do preko 30000 sa bolje opremljenu FObiju.
Sto znatno mjenja racunicu, pa brzo dodjes do 3 godine.
Sto znatno mjenja racunicu, pa brzo dodjes do 3 godine.
- Stoner
#727 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Naravno. Žao mi je što nisi primjetio sarkazam._BataZiv_0809 wrote:
Ako se nesto samoproglasilo, ne mora znaciti da to jeste tako. Mogu se i ja sad proglasiti Vojvodom od Luksemburga i sta ce bit![]()
Ne radi se tu o osjećaju empatije. Jel' misliš da desničari ili zagovaratelji kapitalizma nemaju empatije? Naravno da imaju._BataZiv_0809 wrote: Cinjenica je da je za empatiju, koja je osnovni sadrzilac lijevih ideja, potreban odredjen nivo socijalne inteligenicje, dok sa druge strane, inteligencija bas i ne korelira sa teznjom ka grupisanju od patriotizma, nacionalizma do religijske pripadnosti, tj svega onoga sto je blisko desnim idejama.
Upravo ovo je suština problema, po meni fundamentalna razlika između ljevičara i desničara je percepcija i uvažavanje realnosti. Desničar svoje ideale i sliku boljeg društva stvara u okvirima realnosti dok ljevičar je, po meni, najčešće utopista. Desnica ne mora značiti nacionalizam i patriotizam. Thačerka je zagovarala individualizam. Čeda Jovanović je najveći desničar na Balkanu. Ti desnicu poistovjećuješ sa kolektivizmom i fašizmom.
Gle, meni je stvarno nenormalno zbog svojih uvjerenja postavljati streljačke vodove. Postoji demokratski proces, politički diskurs, debata, literatura, nauka i tako se kreira i mijenja mišljenje a ne puca se u njega. I on i Adolf Hitler su se borili protiv kapitalizma._BataZiv_0809 wrote: Nazvati Che Guevaru iskljucivo masovnim koljacem, je isto nazvati Adolfa Hitlera iskljucivo netalentovanim soboslikarom.
Niti je realkapitalizam postojao. Pa da, ali je pitanje koliko je ta sila represivna, koja su njena ovlaštenja i da li se pojedinac može suprotstaviti istoj. Amerika, VB, Njemačka su izgubile nekoliko sudskih borbi protiv svojih građana. Pokušavaš na istu ravan staviti totalitarizam i demokratiju._BataZiv_0809 wrote: Uopce nisam imao namjeru pisati o cinjenici da komunizam nije nigdje postojao. To je pojmovno razlikovanje koje ti nije blisko, ali je potpuno nebitno u kontekstu ove price. Poenta je bila da ne postoji drustveno uredjenje koje ne pociva na represivnoj sili. Drzavi je dat monopol na legitimnu upotrebu sile u svrhu ocuvanja ustavnog poretka.
Po svim statistikama BiH radnik plaća ogromne doprinose državi. Najjače kompanije su one u vlasništvu države. Po svim statistikama BiH je među zadnjim državama po ekonomskoj slobodi u Evropi. Radi se o tome da postojeći socijalizam ne može da podržava kapitalizam, odnosno oni koji rade. Radi se o tome da postoje desetine hiljada državnih zaposlenika. Da se ograničava trgovina sa najbližim trgovinskim partnerima._BataZiv_0809 wrote: Po svim statistikama Bosna i Hercegovina od Dejtona biljezi rast industrijske proizvodnje. Ako bi guglao vjerovatno bi nasao i prikladne grafikone. A kako narod zivi?
Tako narod živi.
Ovo jednostavno nije tačno._BataZiv_0809 wrote: Sa druge strane postoji skoro opci konsenzuz da se u Jugoslaviji zivjelo neuporedivo bolje, makar grafikoni pokazivali suportono.
Spominjem NDH, jer mi se spočitava da sam premlad i da nisam živio u Jugoslaviji pa nemam pravo da je kritikujem. Isti argument koristim za opoziciju._BataZiv_0809 wrote: Spominjes NDH u vise primjera i poistvojecujes je sa Jugoslavijom? Bas interesantno kako relativiziras negativan stav spram kvislinske drzave koja je dosljedno provodila politiku Treceg Rajha, te sistemski provodila brutalne zlocine. Malo smrdimo na fasizam?
Po tome da je jedan zatvarao vlastite građane, maloljetnike i po sopstvenom priznanju nevine a drugi teroriste._BataZiv_0809 wrote: Goli otok se razlikuje od Guantanama po cemu? Mislis da se moze ostvariti funkcionalna drzava na ovom prostoru bez cvrste ruke? Ako mislis, bujrum evo napisi ovdje kraci elaborat, ja cu ga sa zanimanjem procitat. Cuj drzava se razracunava sa kim misli da treba? Pa to je sustina krivicnog prava! Da drzava propisuje drustveno-opasna ponasanja i zabranjuje ih pod prijetnjom krivicne sankcije. To je pravni standard!
Naravno da može, kad su mogl drugi što ne bi i mi. Jesmo mi životinje ili homo sapiensi i Evropljani kao ostali?
Ipak, treba proći dosta vremena da se rode nove generacije pod jednim sistemom a izumru druge.
Po toj logici država bi jednostavno mogla pobiti i zatvoriti sve nezaposlene, ili se razračunati tako što će ih jednostavno odjebati. Uostalom, država nije izvor morala niti je sveta krava pa da se može opravdati svaka odluka nečeg tako apstraktnog.
To je već druga rasprava. Ali eto, primjeniti iste doktrine i politiku koju su primjenili pametniji ljudi od mene, ne kažem da je liberalizam savršen, pronaći mane i viditi kako i da li se mogu otkloniti._BataZiv_0809 wrote: Sta je po tebi potrebno uciniti da se ovdje ostvari "desni ekonomski model"?
Voditi se iskustvima Čilea, SAD, Švic., Z.Njemačke, Bocvane, Estonije itd.
Bitno je jedno, liberalizam svaki put u povijesti čovječanstva je generirao ekonomski rast i povećao standard života. Uvijek, bilo kad, bilo gdje.
- drndalo
#728 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Kao sto rekosmo, licencna proizvodnja, pa i mlaznih avionskih motora je proizvodnja, pa se i proizvodilo... Da, zastario model, za koji se dobila licenca, ali se proizvodio tu... Nije dovozen gotov iz Birminghem-a... Kao sto je proizvodnja Golfa 1i 2 u TASu prije rata bila proizvodnja, za razliku od napuhavanja guma u Vogosci u Felicije iza rata...Na cemu ostasmo u vezi avionskih motora, jesu li se proizvodili u Jugoslaviji ili su se proizvodili negdje drugo a ovdje modifikovali?stakasa
Last edited by drndalo on 01/10/2014 15:21, edited 1 time in total.
- Zatamnjena stakla
#729 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Bježi @milonja, težak si.
- spreca
#730 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Nema i ako ima tamo rade rodjaci vladajuce kastemilonja wrote: što pričaš o nezaposlenima
PONOVO ti kažem, nađi današnju firmu i radno mjesto slično onome koje je tvoj otac radio pa vidi da li će taj moći kupiti novo auto, pod istim ili boljim uslovima (za koliko svojih plata) slično auto tadašnjem stojadinu, eto škodu fabiju
- madner
#731 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Z. Njemacka primjer desnicarske politike. 
- spreca
#732 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
izgleda da se Stoner kloniro da ih ima viseZatamnjena stakla wrote:Bježi @milonja, težak si.
- Stoner
#733 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Jednostavno, cijena rada se uspostavlja posredstvom tržišnih sila. Ako podcijeniš gubiš kadar, ako precijeniš imaš dodatne troškove. Ako si socijalista, jebe ti se. E vidiš socijalisti su svakome davali novac koji nije odražavao realno stanje ekonomije. Kada to radiš onda ti trebaju krediti, kada nestane kredita...edo_79 wrote:
Zato se i raspala.
Moliću detaljnije objašnjenje
- Zatamnjena stakla
#734 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Zovi Cmoljuspreca wrote:izgleda da se Stoner kloniro da ih ima viseZatamnjena stakla wrote:Bježi @milonja, težak si.
- Stoner
#735 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Ne, Grčka je.madner wrote:Z. Njemacka primjer desnicarske politike.
- madner
#736 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Jeste bila, narocito pod diktaturom, no Z. Njemacka sigurno nije. Uzimas li barem kakve droge?Stoner wrote:Ne, Grčka je.madner wrote:Z. Njemacka primjer desnicarske politike.
- Zatamnjena stakla
#737 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Sad dok dođeš do te pozicije trebaš guze dat' i par hiljada maraka.
- spreca
#738 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
I sam sam bio dio te radnicke klase u jugi i znam dobro o cemu pricam.....o stojadinu vala nisam ni rijeci reko i ako sam ga imo.milonja wrote:ko te pita ko radi (možda je i tovj otac nekad uletio preko neke štele kao neko danas)spreca wrote:Nema i ako ima tamo rade rodjaci vladajuce kastemilonja wrote: što pričaš o nezaposlenima
PONOVO ti kažem, nađi današnju firmu i radno mjesto slično onome koje je tvoj otac radio pa vidi da li će taj moći kupiti novo auto, pod istim ili boljim uslovima (za koliko svojih plata) slično auto tadašnjem stojadinu, eto škodu fabiju
poenta je na vidisini plate i za koliko tih plata se može kupiti NOVO auto, pandam tadašnjem stojdainu...o tome si počeo priču
- stakasa
#739 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
madner wrote:Jeste bila, narocito pod diktaturom, no Z. Njemacka sigurno nije. Uzimas li barem kakve droge?Stoner wrote:Ne, Grčka je.madner wrote:Z. Njemacka primjer desnicarske politike.
- drndalo
#740 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Mozda tebi jeste, ali je kamara onih koji su bili kontra toga kojeg ti prozivas za streljacke vodove, na istih geografskim sirinama, koji su imali iste ili gore streljacko/koljacke vodove/cete/bataljone, a koji su po tvome spadali pod "desne" ekonomske teoreticare, da ne kazem liberale... I koje je finansirala ona-cije-ime-nije-pametno-spominjati-na-mrezi-svih-mreza... A sve po "demokratskoj" proceduri, cak ni u svojoj zemlji nego inostranstvu...Stoner wrote:Gle, meni je stvarno nenormalno zbog svojih uvjerenja postavljati streljačke vodove. Postoji demokratski proces, politički diskurs, debata, literatura, nauka i tako se kreira i mijenja mišljenje a ne puca se u njega. I on i Adolf Hitler su se borili protiv kapitalizma.
Adolf se nije borio protiv kapitalizma, on je samo bio protiv "pogresnih" kapitlista...
- madner
#741 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Adolf je ljepo rekao da se bori protiv boljsevizma, a svaki metak je uredno placen Njemackoj industriji do Marta '45. Nakon toga je bilo propusta.
-
cindrlimindrli
#742 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Nerealni ste, i jedni i drugi, niti je ona drzava valjala niti ta danas valja qrcu.
Jebo ti sistem u kojem moj profesor svaki dan na posao dolazi u istom dzemperu cetiri godine, a k'o fol intelektualac
i situiran.
Bizi, nosi to....hvataj se doclanda, kad te spuca nostalgija malo kenjaj na forumu i miran si. 
Jebo ti sistem u kojem moj profesor svaki dan na posao dolazi u istom dzemperu cetiri godine, a k'o fol intelektualac
i situiran.
- Zatamnjena stakla
#743 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Ma samo Njemačka!cindrlimindrli wrote:Nerealni ste, i jedni i drugi, niti je ona drzava valjala niti ta danas valja qrcu.
i situiran.Bizi, nosi to....hvataj se doclanda, kad te spuca nostalgija malo kenjaj na forumu i miran si.
- Stoner
#744 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Pa ja ne podržavam niti idealiziram svakog desničara,liberala ili takav pokret.drndalo wrote: Mozda tebi jeste, ali je kamara onih koji su bili kontra toga kojeg ti prozivas za streljacke vodove, na istih geografskim sirinama, koji su imali iste ili gore streljacko/koljacke vodove/cete/bataljone, a koji su po tvome spadali pod "desne" ekonomske teoreticare, da ne kazem liberale... I koje je finansirala ona-cije-ime-nije-pametno-spominjati-na-mrezi-svih-mreza... A sve po "demokratskoj" proceduri, cak ni u svojoj zemlji nego inostranstvu...
Adolf se nije borio protiv kapitalizma, on je samo bio protiv "pogresnih" kapitlista...
Bilo koji desni ekvivalent Guevari je za mene isti kurac.
Hitler je osnovao socijalističku partiju, al' je bio kapitalist.
Oj Alaše!
- drndalo
#745 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Socijalisticku ? To sto mu se stranka zvala Nacional-socijalisticka, ne garantuje i takav pristup... I na tarabi pise pi*ka, pa sam ga zgulio gurajuci dok nisam skontao da ipak nije to=to... I kod nas sve neke demokratske stranke/partije, a sami izbori kandidata unutar stranaka najcesce zatvoreni za sire clanstvo...Stoner wrote:Pa ja ne podržavam niti idealiziram svakog desničara,liberala ili takav pokret.drndalo wrote: Mozda tebi jeste, ali je kamara onih koji su bili kontra toga kojeg ti prozivas za streljacke vodove, na istih geografskim sirinama, koji su imali iste ili gore streljacko/koljacke vodove/cete/bataljone, a koji su po tvome spadali pod "desne" ekonomske teoreticare, da ne kazem liberale... I koje je finansirala ona-cije-ime-nije-pametno-spominjati-na-mrezi-svih-mreza... A sve po "demokratskoj" proceduri, cak ni u svojoj zemlji nego inostranstvu...
Oj Alaše!
Oj, Pegambere...
- edo_79
#746 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Sa Hiće, NDH i ustaša sa velikim U prelaz na, citiram ''Oj Alaše!'' ...... Napredak je više nego očitStoner wrote:Pa ja ne podržavam niti idealiziram svakog desničara,liberala ili takav pokret.drndalo wrote: Mozda tebi jeste, ali je kamara onih koji su bili kontra toga kojeg ti prozivas za streljacke vodove, na istih geografskim sirinama, koji su imali iste ili gore streljacko/koljacke vodove/cete/bataljone, a koji su po tvome spadali pod "desne" ekonomske teoreticare, da ne kazem liberale... I koje je finansirala ona-cije-ime-nije-pametno-spominjati-na-mrezi-svih-mreza... A sve po "demokratskoj" proceduri, cak ni u svojoj zemlji nego inostranstvu...
Bilo koji desni ekvivalent Guevari je za mene isti kurac.
Oj Alaše!
- madner
#747 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Ako te zanima veza izmedju Hitlera i Njemackih kapitalista, te kako su tacno politike bile nesocijalne mozes procitiati u referetnom djelu o Njemackoj industriji od 33 do 45:
Wages of Destruction A. Tooze.
No posto izgleda slabo citas, tesko.
Wages of Destruction A. Tooze.
No posto izgleda slabo citas, tesko.
-
cindrlimindrli
#748 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Jebaji ga, sta ti drugo ostaje, kome se ispravljaju krive Drine neka ih ispravlja...nemam ja pedeset zivota.Zatamnjena stakla wrote:Ma samo Njemačka!
-
cindrlimindrli
#749 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Nego, hljeba vam, kako od one budalaste rupe kod Bihaca dodjoste do Adolfa? 
- madner
#750 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!
Ma Stoner se nada da ce u nekom lupanju nesto pogoditi, pa skace sa jedne teme na drugu.