Ja,ja posebno na pravcima iz ZeniceJingo wrote:cindrlimindrli wrote:Pa da nismo morali prvo vas namarat` ni Drina nam ne bi bila daleko. Cuj kojim pravcima, pa uzmi kartu i studiraj.quick_nick wrote:Ja ja i onda je svizac zamotao čokoladu Mogli ste tako na Drinu izaći
P.S NA KOJIM PRAVCIMA IZ ZENICE?
Taman posla da ti crtam sve vukojebine u kojima si dobio po njonjari.![]()
![]()
![]()
Srednja Bosna(sukob sa HVO)
-
quick_nick
#726 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
-
quick_nick
#727 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Zaboravio si navesti da je to bio "jednosmjeran" pravac iz Zenicecindrlimindrli wrote:Pa da nismo morali prvo vas namarat` ni Drina nam ne bi bila daleko. Cuj kojim pravcima, pa uzmi kartu i studiraj.quick_nick wrote:Ja ja i onda je svizac zamotao čokoladu Mogli ste tako na Drinu izaći
Taman posla da ti crtam sve vukojebine u kojima si dobio po njonjari.
- seln
#728 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Jos jednom, da se podsjetimo:

-
frombosna
#729 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
A po čemu je ova animacija tačna?
Pogotovo što sukobi počinju tek na proljeće 1993.g
Pogotovo što sukobi počinju tek na proljeće 1993.g
-
Kupujmo Domace
#730 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Ja se divim tim Hrvatima na njihovoj hrabrosti narucito ako uzmemo omjer snaga 10:1quick_nick wrote:Zaboravio si navesti da je to bio "jednosmjeran" pravac iz Zenicecindrlimindrli wrote:Pa da nismo morali prvo vas namarat` ni Drina nam ne bi bila daleko. Cuj kojim pravcima, pa uzmi kartu i studiraj.quick_nick wrote:Ja ja i onda je svizac zamotao čokoladu Mogli ste tako na Drinu izaći
-
quick_nick
#731 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Ja se divim tim Hrvatima na njihovoj hrabrosti narucito ako uzmemo omjer snaga 10:1quick_nick wrote:Zaboravio si navesti da je to bio "jednosmjeran" pravac iz Zenicecindrlimindrli wrote:Pa da nismo morali prvo vas namarat` ni Drina nam ne bi bila daleko. Cuj kojim pravcima, pa uzmi kartu i studiraj.quick_nick wrote:Ja ja i onda je svizac zamotao čokoladu Mogli ste tako na Drinu izaći
ako uzmes u obzir da je Busovača u punoj mobilizaciji imala 1500 vojnika onda je vjerojatno omjer bio 1:1
- seln
#732 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Dakle, sto je bilo? Je li ovaj zemljovid korektan?

-
matematicar_teski
#733 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
http://www.nadanasnjidan.ba/d/162-pocel ... a-vlasica/
nije mozda sa hvo-om,ali za srednju bosnu jeste
nije mozda sa hvo-om,ali za srednju bosnu jeste
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#734 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
zemljovid je otprilike "tocan"
sa opaskom da plavi teritorij nije bas bio sav pod kontrolom HVO-a
ali u globalu tako smo ispusili teritorij pod kontrolom
-
mirage77
#735 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Zemljovid nije ni priblizno tacan. Ova karta je najveca ubleha koju prodaju hrvatski portali itd. Kada je to HVO kontrolisao: cijelu opcinu Konjic i Jablanicu, Travnik i Bugojno, Gornji Vakuf i Fojnicu, Mostar? HVO nikada nije kontolirao ni kompletno opcine: Novi Travnik, Vitez , Busovaca, Kiseljak, Kresevo i Vares. HVO je kontrolirao veci ili manji dio navedenih opcina. Nikada to nije bilo kompletno. Drugo je to sto ste to vi zamislili u glavi da je vase. Na terenu to nikada nije bilo.emillio estevez wrote:zemljovid je otprilike "tocan"
-
emillio estevez
#736 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
cuj tvoje rijeci stojemirage77 wrote:Zemljovid nije ni priblizno tacan. Ova karta je najveca ubleha koju prodaju hrvatski portali itd. Kada je to HVO kontrolisao: cijelu opcinu Konjic i Jablanicu, Travnik i Bugojno, Gornji Vakuf i Fojnicu, Mostar? HVO nikada nije kontolirao ni kompletno opcine: Novi Travnik, Vitez , Busovaca, Kiseljak, Kresevo i Vares. HVO je kontrolirao veci ili manji dio navedenih opcina. Nikada to nije bilo kompletno. Drugo je to sto ste to vi zamislili u glavi da je vase. Na terenu to nikada nije bilo.emillio estevez wrote:zemljovid je otprilike "tocan"
a i o cijoj ti ti glavi pises ???
-
mirage77
#737 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Neke glave su zamislile. Tvoja vjerovatno nije. Ali zanimljivo je kako se siri ta legenda da je HVO kontolisao cijeli prostor tzv. HZHB, a onda kao dosla Armija RBiH ili neki kazu izbjeglice iz Bosanske Krajine ili cak iz istocne Bosne i protjerali jadne Hrvate. To je naravno daleko od istine. HZHB nikada nije zivjela u carsiji Travniku ili u Donjoj Mahali u Mostaru ili Dreznici. Tamo gdje su Bosnjaci bili vecina nije bilo HZHB nikada. Ona je pokusala zazivjeti na terenima gdje su Hrvati vecina i i to je vecim dijelom propalo. HVO je uspio iznenaditi ARBiH u opcini Prozor i uzeti vecinu sela i samo mjesto Prozor gdje su Bosnjaci bili vecina. ARBiH je odbranila Scipe i Kute i kasnije vratila Toscanicu i Ustiramu itd. Moze se reci da je Prozor i Zepce pobjeda HVO-a. Ostalo su porazi: Zenica, Travnik, Bugojno, Fojnica, Konjic, Jablanica, Mostar, Gornji Vakuf, Kakanj, Vares...HVO je uzeo i opcinu Stolac i opcinu Capljina na podrucju Dubravske visoravni, ali ja to nebih uzeo kao poraz. To bi bilo vrlo tesko za braniti za ARBiH s obzirom kako bi duboklo usli izmedju dva neprijatelja sa vrlo malo dubine oko Mostara. Sto se tice Novog Travnika, Viteza i Busovace ja bih i to svrstao u poraz HVO s obzirom da su reducirani za neke prostore posebno u Novom Travniku. ARBiH je izgubila Ahmice. U Kiseljaku i Kresevu je HVO ostvario neku prednost. Negdje ubrajate Livno, Duvno i Ljubuski u pobjede HVO-a. To nema nikakve veze s realnoscu. Tamo ARBiH nije ni postojala i HZHB je bila realnost tamo.emillio estevez wrote:cuj tvoje rijeci stojemirage77 wrote:Zemljovid nije ni priblizno tacan. Ova karta je najveca ubleha koju prodaju hrvatski portali itd. Kada je to HVO kontrolisao: cijelu opcinu Konjic i Jablanicu, Travnik i Bugojno, Gornji Vakuf i Fojnicu, Mostar? HVO nikada nije kontolirao ni kompletno opcine: Novi Travnik, Vitez , Busovaca, Kiseljak, Kresevo i Vares. HVO je kontrolirao veci ili manji dio navedenih opcina. Nikada to nije bilo kompletno. Drugo je to sto ste to vi zamislili u glavi da je vase. Na terenu to nikada nije bilo.emillio estevez wrote:zemljovid je otprilike "tocan"
a i o cijoj ti ti glavi pises ???
-
emillio estevez
#738 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
ooo Boze dragi
daj se malo ohladi i razmisli opet i pogledaj moj tex pisan o toj jeb--- mapi
Gdje to ja osobno pisem da je sve bio pod kontrolom HVO -a iliti slobodno

Gdje to ja osobno pisem da je sve bio pod kontrolom HVO -a iliti slobodno
-
melac
#739 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Nabrij'o se lik k'o zvrk!emillio estevez wrote:ooo Boze dragi
Gdje to ja osobno pisem da je sve bio pod kontrolom HVO -a iliti slobodno![]()
![]()
Ali ne vidi da si ti napisao da "zemljovid je otprilike tocan sa opaskom da plavi teritorij nije bas bio sav pod kontrolom HVO-a ali u globalu tako smo ispusili teritorij pod kontrolom", več mantra. Ali nije samo on kriv za to.
-
emillio estevez
#740 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
melac wrote:Nabrij'o se lik k'o zvrk!emillio estevez wrote:ooo Boze dragi
![]()
![]()
Ali ne vidi da si ti napisao da "zemljovid je otprilike tocan sa opaskom da plavi teritorij nije bas bio sav pod kontrolom HVO-a ali u globalu tako smo ispusili teritorij pod kontrolom", več mantra. Ali nije samo on kriv za to.
otprilke
znaci da nije jasno ili tocno upisano ili sl....
-
mirage77
#741 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Neznam sto te to toliko pogadja. Rekao si da je zemljovid otprilike tacan. Ja kazem da je zemljovid sto bi rekli Mostarci nidje veze. Posebno periodi na pocetku rata ARBIH-HVO. Na kraju rata je otprilke tacan. Tada se znalo ko sta drzi. Nije se uzimalo u obzir kakve ko zemljovide ima u glavi ili kakva je situacija bila 1939. Omiljena hrvatska godinaemillio estevez wrote:ooo Boze dragi
![]()
-
emillio estevez
#742 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
mirage77 wrote:Neznam sto te to toliko pogadja. Rekao si da je zemljovid otprilike tacan. Ja kazem da je zemljovid sto bi rekli Mostarci nidje veze. Posebno periodi na pocetku rata ARBIH-HVO. Na kraju rata je otprilke tacan. Tada se znalo ko sta drzi. Nije se uzimalo u obzir kakve ko zemljovide ima u glavi ili kakva je situacija bila 1939. Omiljena hrvatska godinaemillio estevez wrote:ooo Boze dragi
![]()
. Inace recimo Praljak je opsjednut tim zemljovidima iz 1939. Pogledaj na njegovoj stranici.
i onako smatrma da nam je nametnuta ili da je dokaz da smo pusionicari
-
kv99
#743 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
U pravu si ali opet nisi jer iako tzv hvo nije fizicki potpuno kontrolisao on je SMATRAO citavu tu teritoriju kao svoje i da su oni tu neprikosnovena vlast. Zato su proglasili TO BIH /Armiju RBIH za neprijatljsku formaciju vec aprila 1992 i dali aprila 1993 ultimatum Armiji da se povuce "sa njihove teritorije" .mirage77 wrote:Zemljovid nije ni priblizno tacan. Ova karta je najveca ubleha koju prodaju hrvatski portali itd. Kada je to HVO kontrolisao: cijelu opcinu Konjic i Jablanicu, Travnik i Bugojno, Gornji Vakuf i Fojnicu, Mostar? HVO nikada nije kontolirao ni kompletno opcine: Novi Travnik, Vitez , Busovaca, Kiseljak, Kresevo i Vares. HVO je kontrolirao veci ili manji dio navedenih opcina. Nikada to nije bilo kompletno. Drugo je to sto ste to vi zamislili u glavi da je vase. Na terenu to nikada nije bilo.emillio estevez wrote:zemljovid je otprilike "tocan"
A i sto se fizicke kontrole tice i tu su imali razloga da se osjecaju pobjednosno prije pocetka napada ( sto im se na kraju odbilo od glavu ) jer su imali i te kako povoljne polozaje i preduslove za operacije koje su planirali i izveli, gledano u globalu a i lokalno. Npr u Bugojnu su imali polozaje u samom centru grada, pored svega onog oko grada pa iako nisu kontrolisali grad 100 % imali su preduslove da to i ostvare a slicno je bilo i u Travniku, Gornjem Vakufu. Tako da je u vecini slucajeva visilo o koncu ko ce da prevagne i realno gledano tzv hvo je imao bolje preduslove logicki gledano ( strateski, takticki , MTS, logistika, saradnja sa cetnicima itd-itd) . Ali nije sve u logici jer ima ona : covjek snuje a dragi Bog odlucuje.
@matematicar
Link koji si stavio ipak ima veze i sa ovom temom jer kada su stavljeni liljani na relej nije samo cetnicima bilo krivo, znam 100 % da ni njihovim saveznicima u Vitezu i Novom Travniku nije bilo svejedno vec bas suprotno. Oni , kao i svako drugi je znao da onaj ko kontrolise Vlasic i taj kraj kontrolise citavu Lasvansku dolinu . Zato je HV dobila naredbu cim su usetali u Jajce da jedan dio krene prema Komaru u nadi da ce stici prije Armije. Zasto prema Komaru na jugu umjesto na sjever prema cetnicima....ni 1995 nisu odustali od sna o erceg crpskoj u granicama banovine.
-
quick_nick
#744 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
wooow Harmija Sila nebeskakv99 wrote:U pravu si ali opet nisi jer iako tzv hvo nije fizicki potpuno kontrolisao on je SMATRAO citavu tu teritoriju kao svoje i da su oni tu neprikosnovena vlast. Zato su proglasili TO BIH /Armiju RBIH za neprijatljsku formaciju vec aprila 1992 i dali aprila 1993 ultimatum Armiji da se povuce "sa njihove teritorije" .mirage77 wrote:Zemljovid nije ni priblizno tacan. Ova karta je najveca ubleha koju prodaju hrvatski portali itd. Kada je to HVO kontrolisao: cijelu opcinu Konjic i Jablanicu, Travnik i Bugojno, Gornji Vakuf i Fojnicu, Mostar? HVO nikada nije kontolirao ni kompletno opcine: Novi Travnik, Vitez , Busovaca, Kiseljak, Kresevo i Vares. HVO je kontrolirao veci ili manji dio navedenih opcina. Nikada to nije bilo kompletno. Drugo je to sto ste to vi zamislili u glavi da je vase. Na terenu to nikada nije bilo.emillio estevez wrote:zemljovid je otprilike "tocan"
A i sto se fizicke kontrole tice i tu su imali razloga da se osjecaju pobjednosno prije pocetka napada ( sto im se na kraju odbilo od glavu ) jer su imali i te kako povoljne polozaje i preduslove za operacije koje su planirali i izveli, gledano u globalu a i lokalno. Npr u Bugojnu su imali polozaje u samom centru grada, pored svega onog oko grada pa iako nisu kontrolisali grad 100 % imali su preduslove da to i ostvare a slicno je bilo i u Travniku, Gornjem Vakufu. Tako da je u vecini slucajeva visilo o koncu ko ce da prevagne i realno gledano tzv hvo je imao bolje preduslove logicki gledano ( strateski, takticki , MTS, logistika, saradnja sa cetnicima itd-itd) . Ali nije sve u logici jer ima ona : covjek snuje a dragi Bog odlucuje.
@matematicar
Link koji si stavio ipak ima veze i sa ovom temom jer kada su stavljeni liljani na relej nije samo cetnicima bilo krivo, znam 100 % da ni njihovim saveznicima u Vitezu i Novom Travniku nije bilo svejedno vec bas suprotno. Oni , kao i svako drugi je znao da onaj ko kontrolise Vlasic i taj kraj kontrolise citavu Lasvansku dolinu . Zato je HV dobila naredbu cim su usetali u Jajce da jedan dio krene prema Komaru u nadi da ce stici prije Armije. Zasto prema Komaru na jugu umjesto na sjever prema cetnicima....ni 1995 nisu odustali od sna o erceg crpskoj u granicama banovine.
-
kv99
#745 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Vidi ti ko nam se javlja ? Nesto si bio pravo grlat kada si negirao da je vojni i politicki vrh tzv hvo u Haagu i zbog protjerivanja BiH Hrvata ali se poslije usutio pa sam ja mislio da je maca pojela jezik nasem bojovnikuquick_nick wrote:wooow Harmija Sila nebeskakv99 wrote:U pravu si ali opet nisi jer iako tzv hvo nije fizicki potpuno kontrolisao on je SMATRAO citavu tu teritoriju kao svoje i da su oni tu neprikosnovena vlast. Zato su proglasili TO BIH /Armiju RBIH za neprijatljsku formaciju vec aprila 1992 i dali aprila 1993 ultimatum Armiji da se povuce "sa njihove teritorije" .mirage77 wrote:
Zemljovid nije ni priblizno tacan. Ova karta je najveca ubleha koju prodaju hrvatski portali itd. Kada je to HVO kontrolisao: cijelu opcinu Konjic i Jablanicu, Travnik i Bugojno, Gornji Vakuf i Fojnicu, Mostar? HVO nikada nije kontolirao ni kompletno opcine: Novi Travnik, Vitez , Busovaca, Kiseljak, Kresevo i Vares. HVO je kontrolirao veci ili manji dio navedenih opcina. Nikada to nije bilo kompletno. Drugo je to sto ste to vi zamislili u glavi da je vase. Na terenu to nikada nije bilo.
@matematicar
Link koji si stavio ipak ima veze i sa ovom temom jer kada su stavljeni liljani na relej nije samo cetnicima bilo krivo, znam 100 % da ni njihovim saveznicima u Vitezu i Novom Travniku nije bilo svejedno vec bas suprotno. Oni , kao i svako drugi je znao da onaj ko kontrolise Vlasic i taj kraj kontrolise citavu Lasvansku dolinu . Zato je HV dobila naredbu cim su usetali u Jajce da jedan dio krene prema Komaru u nadi da ce stici prije Armije. Zasto prema Komaru na jugu umjesto na sjever prema cetnicima....ni 1995 nisu odustali od sna o erceg crpskoj u granicama banovine.![]()
Koji si ti poremeceni lik 1995 sanjas rat izmedju Hrvata i Muslimana
Ko je poremecen lik mogao si da pitas krivoustog, on je ili neko pod njegovom komandom poslao one vojnike HV prema Komaru pa da odgovori zasto je poslao vojnike prema jugu , na skroz suprotnu stranu od cetnika ? Poslo ih na piknik kao i one kod Martin Broda pa ih je SFOR otjerao koje one godine jer su OKUPIRALI teritoriju Drzave Bosne i Hercegovine ? Sta je tada planirao ? Sta su planirali u Jajcu kada su ga tako lijepo "oslobodili" da su prve kuce koje su palili bile Bosnjacke jer kao sto su govorili " nemaju vise nista protiv Srba, sa njima su sve rascistili " ? Sta su tada planirali ?
Koji si ti poremecen lik da umisljas da mislis da se katolici bore protiv muslimana ili ti to negiras postojanje najbrojnijeg naroda u Bosni i Hercegovini sto je jos poremecenije. Jesi li se to naucio na miloradovom forumu , obicno ponavljate kako vas mrzi vas celi svet pa me iznenadilo da ste smanjili na samo 1,5 milijardu ljudi
-
quick_nick
#746 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Vidi ti ko nam se javlja ? Nesto si bio pravo grlat kada si negirao da je vojni i politicki vrh tzv hvo u Haagu i zbog protjerivanja BiH Hrvata ali se poslije usutio pa sam ja mislio da je maca pojela jezik nasem bojovnikukv99 wrote:wooow Harmija Sila nebeskaquick_nick wrote:U pravu si ali opet nisi jer iako tzv hvo nije fizicki potpuno kontrolisao on je SMATRAO citavu tu teritoriju kao svoje i da su oni tu neprikosnovena vlast. Zato su proglasili TO BIH /Armiju RBIH za neprijatljsku formaciju vec aprila 1992 i dali aprila 1993 ultimatum Armiji da se povuce "sa njihove teritorije" .kv99 wrote:
Zemljovid nije ni priblizno tacan. Ova karta je najveca ubleha koju prodaju hrvatski portali itd. Kada je to HVO kontrolisao: cijelu opcinu Konjic i Jablanicu, Travnik i Bugojno, Gornji Vakuf i Fojnicu, Mostar? HVO nikada nije kontolirao ni kompletno opcine: Novi Travnik, Vitez , Busovaca, Kiseljak, Kresevo i Vares. HVO je kontrolirao veci ili manji dio navedenih opcina. Nikada to nije bilo kompletno. Drugo je to sto ste to vi zamislili u glavi da je vase. Na terenu to nikada nije bilo.
@matematicar
Link koji si stavio ipak ima veze i sa ovom temom jer kada su stavljeni liljani na relej nije samo cetnicima bilo krivo, znam 100 % da ni njihovim saveznicima u Vitezu i Novom Travniku nije bilo svejedno vec bas suprotno. Oni , kao i svako drugi je znao da onaj ko kontrolise Vlasic i taj kraj kontrolise citavu Lasvansku dolinu . Zato je HV dobila naredbu cim su usetali u Jajce da jedan dio krene prema Komaru u nadi da ce stici prije Armije. Zasto prema Komaru na jugu umjesto na sjever prema cetnicima....ni 1995 nisu odustali od sna o erceg crpskoj u granicama banovine.![]()
Koji si ti poremeceni lik 1995 sanjas rat izmedju Hrvata i Muslimana
Ko je poremecen lik mogao si da pitas krivoustog, on je ili neko pod njegovom komandom poslao one vojnike HV prema Komaru pa da odgovori zasto je poslao vojnike prema jugu , na skroz suprotnu stranu od cetnika ? Poslo ih na piknik kao i one kod Martin Broda pa ih je SFOR otjerao koje one godine jer su OKUPIRALI teritoriju Drzave Bosne i Hercegovine ? Sta je tada planirao ? Sta su planirali u Jajcu kada su ga tako lijepo "oslobodili" da su prve kuce koje su palili bile Bosnjacke jer kao sto su govorili " nemaju vise nista protiv Srba, sa njima su sve rascistili " ? Sta su tada planirali ?
Koji si ti poremecen lik da umisljas da mislis da se katolici bore protiv muslimana ili ti to negiras postojanje najbrojnijeg naroda u Bosni i Hercegovini sto je jos poremecenije. Jesi li se to naucio na miloradovom forumu , obicno ponavljate kako vas mrzi vas celi svet pa me iznenadilo da ste smanjili na samo 1,5 milijardu ljudi
Sta da komentarisem , kad postupak nije zavrsen i vjerojatno nijedan od njh sestorice nece biti OPTUZEN po toj tocki optuznice. Nego hajde ti njima odmah donesi presudu umjesto Haaskog Suda i prestani vise srat o postupcima koji nisu zavrseni.
-
kv99
#747 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
1) Debil je i sere onaj ko je trebao da te vaspita a vidim da nije jer da te je vaspitao ne bi se tako ponaso. Ovo ti nije birtija, nije ona stala gdje si odrastao i nije onaj forum koje vam milorad placa pa da mozes da se ponasas kako ti hoces i da vrijedjas kako ti hoces.quick_nick wrote: Sta da komentarisem , kad postupak nije zavrsen i vjerojatno nijedan od njh sestorice nece biti OPTUZEN po toj tocki optuznice. Nego hajde ti njima odmah donesi presudu umjesto Haaskog Suda i prestani vise srat o postupcima koji nisu zavrseni.Debil se uhvatio za jednu jebenu recenicu koju uzgred nisi dobro ni preveo u svojoj tikvi
Ne stavljaj incidente u politicki kontekst , sto Harmija nije oslobodila Jajce??...
2 ) Sam si negirao postojanje OPTUZNICE u vezi protjerivanja BiH Hrvata od tzv hvo-a i sam si trazio da ti se postavi optuznica i pored linka kojeg sam postavio. I kada sam stavio taj dio koji se odnosi na protjerivanje BiH Hrvata u organizaciji tzv hvo onda si se usutio a do tada si to negirao.
3) Naveo sam ti i citate izjava bas sa onog miloradovog foruma gdje "bojovnici " opisuju kako su prvi poceli napad u Travniku, kakve su polozaje i preduslove imali, kako su na Vlasicu sedmicama prije dogovarali prelazak BiH Hrvata u slucaju da napad ne uspije , kako su BiH Hrvati protjerani bas sa onog podrucja koje je drzao tzv hvo prije nego sto je Armija to oslobodila a kako su ostali oni koji su bili na teritoriji Armije, kako je po njima " ostalo previse hrvata u Travniku" tj sve ono sto ti ovdje pokusavas da negiras a tamo si takve izjave podrzavao.
4) Nije dio ove teme ali kada vec pitas : Armija Republike Bosne i Hercegovine nije oslobodila Jajce jer su cetnici prepustili kontrolu hv tako da su ovi usetali u Jajce bez borbi. I odma po ulasku u Jajce su poceli da pale Bosnjacke kuce i privatne objekte sa istim onim ciljem zbog cega su krenuli i prema Komaru i okupirali teritoriju kod Martin Broda, mislile lole da ce biti njihovo zauvjek ono sto tada zauzmu ali nije ispalo tako.
P.S Jos dan pa ce godisnjica kada je Armija Republike Bosne i Hercegovine postavila liljane na Vlasic, ili kako ga vi volite zvati " hrvatski Vlasic " iako je zadnji put kada su gore bili "bojovnici " bio kada je Jozo sa cetnicima okreto janjce a ti dobro znas kakav du dogovor tada slavili. Kako je bilo kada ste vidjeli ljiljane pa skontali da su vam saveznici zgulili
-
frombosna
#748 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
kv99 molio bih te da više ne valjaš gluposti. Otvori temu o mitomaniji i tamo opleti do mile volje
-
kv99
#749 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Za gluposti se mozes obratiti kolegama sa miloradovog foruma sa kojeg nam dolazite. A u vezi mitomanije ti mi mozes pomoci, o cemu da pisem :frombosna wrote:kv99 molio bih te da više ne valjaš gluposti. Otvori temu o mitomaniji i tamo opleti do mile volje
- o omjeru snaga 10:1 ili 8:1 ...pa kada se pitalo da se pokaze koje su to brigade ARBIH od tih najmanje 32 za koje se tvrdi da su bile na tom podrucju...maca pojela jezik
- o tvrdnji da je je ARBIH pocela da se neprijateljski ponasa i da planira sukobe zbog izbjeglica iz Istocne Bosne ..a pokazalo se da je tzv hvo proglasio zvanicne OS RBIH za neprijatelja vec 10 aprila 1992, prije nego je i jedna izbjeglica dosla u to podrucje .
- o tvrdnji kako je ARBIH napala tzv hvo .. a pokazalo se da je upravo tzv hvo inicirao sukobe.
- o tvrdnji da je ARBIH zeljela ali nije mogla da zauzme to podrucje...a pokazalo se bas suprotno i sto je jos smjesnije bas su miloradovi "bojovnici " postavili iskaze koji su opovrgli njihove tvrdnje
- o tvrdnji kako politicki i vojni vrh tzv hvo nije uopste ni optuzen za protjerivanje BIH Hrvata...a pokazalo se da jesu
- itd-itd
O kojem mitu hoces da otvorim temu ?
-
mirage77
#750 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
U pravu si ali opet nisi jer iako tzv hvo nije fizicki potpuno kontrolisao on je SMATRAO citavu tu teritoriju kao svoje i da su oni tu neprikosnovena vlast. Zato su proglasili TO BIH /Armiju RBIH za neprijatljsku formaciju vec aprila 1992 i dali aprila 1993 ultimatum Armiji da se povuce "sa njihove teritorije" .kv99 wrote:mirage77 wrote:Zemljovid nije ni priblizno tacan. Ova karta je najveca ubleha koju prodaju hrvatski portali itd. Kada je to HVO kontrolisao: cijelu opcinu Konjic i Jablanicu, Travnik i Bugojno, Gornji Vakuf i Fojnicu, Mostar? HVO nikada nije kontolirao ni kompletno opcine: Novi Travnik, Vitez , Busovaca, Kiseljak, Kresevo i Vares. HVO je kontrolirao veci ili manji dio navedenih opcina. Nikada to nije bilo kompletno. Drugo je to sto ste to vi zamislili u glavi da je vase. Na terenu to nikada nije bilo.emillio estevez wrote:zemljovid je otprilike "tocan"
HVO nije kontrolisao te prostore. Da ih je kontrolisao to bi danas bila lijepa njihova. Znamo sta su im bili planovi i koje sve teritorije su smatrali za svoje. Postavlja se pitanje sta je najvise kumovalo njihovom porazu? Po meni dva faktora najvise. Prvo, imali su vojnicki neobrazovane ljude koji su ih vodili tipa recimo Praljka ili Kordica itd. S druge stane mi smo imali srecu da smo imali prave ljude na pravom mjestu u pravo vrijeme tipa: Hadzihasanovica, Alagica, Cikotica, Agica, Lendu...Drugo, bili su se puno osilili. To je imalo dva efekta nepovoljna po njih. Moral kod naseg naroda i vojske je bio da bi ih sredili i zubima ako bi trebalo. Uzrokovano naravno dugotrajnim maltretiranjem i ponizavanjem od HVO bojovnika po check pointima itd. Drugo digli su se u nebesa. Kada je ispaljen prvi metak probudili su se iz tog sna. Neke njihove jedinice poput recimo busovacke, vitezanske ili kiseljacke brigade tesko da su i metka ispalile prema cetnicima. Nase su opet u vecoj ili manjoj mjeri imale barem polugodisnje ratno iskustvo protiv cetnika. E sada sta je od ovoga dvoga bilo presudno ili je obadvoje pitanje je sada? Ali ako je brigada Eugen Kvaternik bila jedna od jacih ili najjaca brigada HVO ni nasa 307.mtbr nije bila puno slabija ako je ikako. Oni su to previdjeli. Isto vazi i za Travnik. Ako su oni imali dvije brigade i mi smo imali 312., 306., 17.,27.,37....Cini mi se da su oni sve to podcijenili.