Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
melac

#726 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by melac »

Altsa wrote:cudi me sto auto put nisu spustili nize kako bi zaobisli gradnju ovolikih vijadukta i tunela :?
Gdje niže?
kurty

#727 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Altsa wrote:cudi me sto auto put nisu spustili nize kako bi zaobisli gradnju ovolikih vijadukta i tunela :?
kako mislis nize???
melac

#728 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by melac »

taxi_driver wrote:Da li misle postavljati zvucnu izolaciju , jer vecinom auto put prolazi pored naseljenih mjesta. Kad su slovenci pravili autoput ljubljana zagreb , zvucnu izolaciju su odmah postavljali. Ili nasi misle da to ne treba?
Ja smatram da ne treba, jer se ništa nije smjelo graditi u području koridora 5c unazad 50 godina, ali hajvani izgradili. Treba ima ostavit da im zvrči i dan i noć cijelu.
kurty

#729 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

melac wrote:
taxi_driver wrote:Da li misle postavljati zvucnu izolaciju , jer vecinom auto put prolazi pored naseljenih mjesta. Kad su slovenci pravili autoput ljubljana zagreb , zvucnu izolaciju su odmah postavljali. Ili nasi misle da to ne treba?
Ja smatram da ne treba, jer se ništa nije smjelo graditi u području koridora 5c unazad 50 godina, ali hajvani izgradili. Treba ima ostavit da im zvrči i dan i noć cijelu.

nije se smjelo na trasi uz uz odredjeni zastitni pojas oko trase...

i ja nisam jos cuo da s eraja zalila na buku, konkretno mislim na one iz Ilijasa...

mozda i jesu, ali ja fakat nisam cuo
Alfons Kauders

#730 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Bilo bi predobro, ali malo je reci da sam skeptik.

Kada se potpise kakav papir, ili barem krene s nekim konkretnim pregovorima, mozda i povjerujem. A onda imate svi pivu od mene. :D
novi.dan.nova.nafaka

#731 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by novi.dan.nova.nafaka »

melac wrote:
Strašno je to kakav nagon ima naš narod da gradi tik pored ceste. Da može, kuću bi postavio na metar od ceste. Koji papanluk...
muzicar_iz_parka

#732 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by muzicar_iz_parka »

novi.dan.nova.nafaka wrote: Strašno je to kakav nagon ima naš narod da gradi tik pored ceste. Da može, kuću bi postavio na metar od ceste. Koji papanluk...
Postoji zakon prema kome ni pored magistrale nije dozvoljena gradnja tek tako, čak je postojao i prije 40 godina.
Narod jeste stoka, al još gori su oni iz nadležnih urbanističkih zavoda koji dozvoljavaju (ne vide) divlju gradnju.
muzicar_iz_parka

#733 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Vidim investitori se otimaju za autoput Zenica-Žepče-Tuzla-Orašje, onaj ko izgubi na tom takmičenju ima dosta drugih važnih pravaca koji trenutno čekaju izgradnju:
- Goražde-Bihać
- Bijeljina-Trebinje (sa priključkom na "Trebinje Airport")
- Banja Luka - Kupres - granica sa Hrvatskom, a indirektno povezan sa Splitom

Pošto vidim da ljudi imaju viška para, spreman sam kroz svoje veze u svim postojećim političkim strukturama uz poštenu proviziju spojiti investitore sa nadležnim za izgradnju.
Predizborno sniženje, provizija niža 5% od uobičajne, akcija traje samo do oktobra.
novi.dan.nova.nafaka

#734 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by novi.dan.nova.nafaka »

muzicar_iz_parka wrote:Vidim investitori se otimaju za autoput Zenica-Žepče-Tuzla-Orašje, onaj ko izgubi na tom takmičenju ima dosta drugih važnih pravaca koji trenutno čekaju izgradnju:
- Goražde-Bihać
- Bijeljina-Trebinje (sa priključkom na "Trebinje Airport")
- Banja Luka - Kupres - granica sa Hrvatskom, a indirektno povezan sa Splitom
Ili konačno srediti (brzi) put Sarajevo-Tuzla, sa opcijom naplate putarine. Eno u CG naplaćuju putarinu a nigdje autoputa...
muzicar_iz_parka

#735 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

novi.dan.nova.nafaka wrote: Ili konačno srediti (brzi) put Sarajevo-Tuzla, sa opcijom naplate putarine. Eno u CG naplaćuju putarinu a nigdje autoputa...
Slaba ti je ušteda između brzog puta i autoputa, razlika samo u zaustavnoj traci.
A i ograničenje na BP je 100-110 svukud u svijetu, kod nas bi svedno vozili brže, onda je pametnije praviti odmah autoput i 130 ograničenje.
Mislim da zakonski pored puta koji se naplaćuje mora postojati besplatna alternativa u vidu magistrale, kada bi postojeći proglasio putom za naplatu, gdje bi onda narod išao koji neće da plaća ili vozi kraće relacije od 20ak km gdje mu i nema neke prednosti APa nad magistralom?
kakaljin

#736 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

kurty wrote:
melac wrote:

nije se smjelo na trasi uz uz odredjeni zastitni pojas oko trase...

i ja nisam jos cuo da s eraja zalila na buku, konkretno mislim na one iz Ilijasa...

mozda i jesu, ali ja fakat nisam cuo
ko je bespravno napravio kuce u pojasu gdje se ne smije graditi neka se zali vodovodu

i nema pravo na prikljucni put
SSemir

#737 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by SSemir »

opet poceli o autoputevima vezanim za tuzlu. ovi sto kopiraju te vijesti, jel vi fakat vjerujete u ovo, ili ste motivisani politicki da tome posvecujete paznju?!

od kako se pocelo pricati o autoputevima, pred svake izbore se spomene autoput tuzla. granica..

nema od toga nista, jos duuuugo. time sto kopirate te tekstove, samo pomazete ovim politicarima u njihovom cilju...ignorisite ih, marginalizirajte (:D), ne posvecujte im nikakvu paznju, kbar malo se suprotstavite ovim politicarima i njihovim lazima..pobogu
Halcyon

#738 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Halcyon »

Nažalost, sličnog sam mišljenja kao SSemir. Gradnju još jedne kolovozne trake od petlje Šićki Brod do ulaza u grad Tuzlu najavljuju već dvije godine (gradnja je čak trebala početi početkom ove, ali je odgođena). O samoj petlji da ne pričam, svako s ovih prostora napamet zna sve te silne priče oko toga.

A to su magistralne ceste... O autocesti Tuzla-Žepče ili Tuzla-Orašje da ne pričam. Trla baba lan, da joj prođe dan.
nineinchnails

#739 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nineinchnails »

...
Last edited by nineinchnails on 03/09/2012 16:25, edited 1 time in total.
neki

#740 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

nineinchnails wrote:
shake69 wrote:
tec wrote: A-10, granicni dio je u izgradnji.

Vec mjesec i po je jedno 50 puta bilo pisano u novinama, pa na ovom i drugim forumima, NAPLATNE KUCICE prije petlje Kakanje su PRIVREMENE. Biti ce DEMONTIRAN kada se zavrsi bocno naplatno mjesto na izlazu u Kakanj i okonca izgradnja regionalne cesta (alternativni pravac) Kakanj - Biljesevo. Tako za sve one kojima se ne ide autoputom mogu da izvole alternativnom cestom. :D
Hvala. Stvarno ovi pretjeruju s pitanjima o naplatnim kucicama kad i vrapci znaju da su privremene zbog gradnje alternativnog pravca.
Ja se ne mogu sjetiti da li su te "kakanjske" naplatne kucice ikada posluzile svrsi. Postavljene ima 10 godina, a uvijek sam sve placao na izlazu/ulazu u Sarajevo. Eto, toliko o tom "privremenom" karakteru.
sto kod tebe vrijeme brzo prolazi :-)
tec

#741 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

nineinchnails wrote: Ja se ne mogu sjetiti da li su te "kakanjske" naplatne kucice ikada posluzile svrsi. Postavljene ima 10 godina, a uvijek sam sve placao na izlazu/ulazu u Sarajevo. Eto, toliko o tom "privremenom" karakteru.
:-) :lol: Po kojem ti kalendaru racunas molim te nema 2.5 godine od kad je zavrsena dionica a malo vise od godinu i po od zavrsetka bocnih naplatnih mjesta u podlugovima i visokom. Jedini razlog zasto se nisu tada otvorile je da se tender morao 4 puta ponavljati zbog zalbe porazenog.
Pa nije ni 10 godina od kada je zavrsena prva dionica autoputa u BiH.
nineinchnails

#742 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nineinchnails »

Figurativno 10 godina, kolega, figurativno :)
Last edited by nineinchnails on 03/09/2012 16:27, edited 1 time in total.
ja71

#743 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

nesto novo dogovoreno ili ugovoreno:
http://www.klix.ba/biznis/news/potpisan ... /120828127

Ne kontam zasto se prvo grade dionice sa tunelima.
Priznajem laik sam, ali pretpostavljam da tuneli spadaju medju naskluplje dijelove autoputa.
zar nije bilo npr. logicnije prvo praviti gdje je ravnica (npr. poceti od Save) i tu staviti naplatne rampe cija bi se lova preusmjeravala na sl. dionice.
Ili mozda poceti gdje je saobracaj najgusci (npr. oko vecih gradova) ne samo zbog brze isplativosti nego i zbog rasterecenja.
Ima li logicnog objasnjenje ili je "logika" u politickim igrarijama ?
Ili nesto previdjam ?
Alfons Kauders

#744 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

ja71 wrote:nesto novo dogovoreno ili ugovoreno:
http://www.klix.ba/biznis/news/potpisan ... /120828127

Ne kontam zasto se prvo grade dionice sa tunelima.
Priznajem laik sam, ali pretpostavljam da tuneli spadaju medju naskluplje dijelove autoputa.
zar nije bilo npr. logicnije prvo praviti gdje je ravnica (npr. poceti od Save) i tu staviti naplatne rampe cija bi se lova preusmjeravala na sl. dionice.
Ili mozda poceti gdje je saobracaj najgusci (npr. oko vecih gradova) ne samo zbog brze isplativosti nego i zbog rasterecenja.
Ima li logicnog objasnjenje ili je "logika" u politickim igrarijama ?
Ili nesto previdjam ?
Vjerovatno zato jer se tuneli rade duze nego ostatak dionice... A SA-MO je svakako katastrofa zahtjevna dionica, s dosta tunela i drugih objekata
neki

#745 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Prakticno ne postoji dionica bez tunela, zar nije logicno da se prvo pocnu graditi tuneli pa onda dijelovi u ravnicama da bi se sve zavrsilo u isto vrijeme? razmisli malo.
Tarcin - Sarajevo - Zenica je upravo jedna od najopterecenijih dionica i jedina koja opravdava izgradnju autoputa..
ja71

#746 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

neki wrote:Prakticno ne postoji dionica bez tunela, zar nije logicno da se prvo pocnu graditi tuneli pa onda dijelovi u ravnicama da bi se sve zavrsilo u isto vrijeme? razmisli malo.
Tarcin - Sarajevo - Zenica je upravo jedna od najopterecenijih dionica i jedina koja opravdava izgradnju autoputa..
sa aspekta ukupnog vremena vjerovatno takav pristup je pozitivan.

ali sa takvim planom je jasno da ce gradnja autoputa dugo trajati (zasto se onda svi cude sto polako napreduje)
mozda su trebale dionice biti tako planirane da ne moraju nuzno imati tunele a tunele kao zasebne dionice posmatrati

po meni bi ipak bolje bilo imati puno autoputa sa oblaznicama oko tunela koji bi se kasnije pravili
to sve posmatrano sa aspekta love i vremena kada bi smo mogli koristiti 70-80% autoputa.
jer vrijeme prolazi a mi cekamo da se napravi
neki

#747 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

ja71 wrote:
po meni bi ipak bolje bilo imati puno autoputa sa oblaznicama oko tunela koji bi se kasnije pravili
to sve posmatrano sa aspekta love i vremena kada bi smo mogli koristiti 70-80% autoputa.
na 5c ne postoji dionica od 10 km na kojoj nema bar jedan tunel, ne znam sta bi ti onda, mozda pravio obilaznicu svako 5-6 km :-)
Comrad

#748 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

ja71 wrote:
neki wrote:Prakticno ne postoji dionica bez tunela, zar nije logicno da se prvo pocnu graditi tuneli pa onda dijelovi u ravnicama da bi se sve zavrsilo u isto vrijeme? razmisli malo.
sa aspekta ukupnog vremena vjerovatno takav pristup je pozitivan.

ali sa takvim planom je jasno da ce gradnja autoputa dugo trajati (zasto se onda svi cude sto polako napreduje)
mozda su trebale dionice biti tako planirane da ne moraju nuzno imati tunele a tunele kao zasebne dionice posmatrati

Ja mislim da boljeg plana nema. Najteze dionice poceti sto ranije, jer kasnije bog zna kad ces ih zavrsiti. Te ravnice je lagano odraditi.

Kako planirati dionicu Sa-Mo bez tunela? Evo imas takvu dionicu sad, gdje se zaobilaze mjesta gdje bi trebali biti tuneli, i gdje su prije na sve nacine pokusavali izbjeci tunele, pa opet ima brdo tunela. Nema drugog nacina.
ja71

#749 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

neki wrote:
ja71 wrote:
na 5c ne postoji dionica od 10 km na kojoj nema bar jedan tunel, ne znam sta bi ti onda, mozda pravio obilaznicu svako 5-6 km :-)
Ima li gdje na internetu mapa na kojoj su predstavljeni svi tuneli
neki

#750 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

ja71 wrote:
neki wrote:
ja71 wrote:
Ima li gdje na internetu mapa na kojoj su predstavljeni svi tuneli
kruzio je jedno vrijeme .kmz fajl za google earth sa tacno ucrtanom trasom i svim objektima na njoj, ali sad se ne sjecam gdje sam ga nalazio..cini mi se na skyscrapercity forumu
Post Reply