Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nosara

#726 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nosara »

lerdi wrote:
nosara wrote:
lerdi wrote:
Ma jebo to zmijsko gnijezdo. ViK je samo posljedica vladanja pravih zmijskih gnijezda svih ovih godina. ;)

P.S. Ti bi sjebavanjem 1000 ljudi da sjebeš i ostalih pola miliona. To mi baš lići na ove naše vlastodršce, koji zbog šnicle kravu kolju.
Pa oni uticu na tih pola miliona, i to lose... Ne moze bit gore, odnosno moze, ali to nije tema... Na prvom mjestu ima ih 500 komada vise nego sto treba, a trose tri puta vise nego sto bi smjeli...

Dovoljan razlog za mjere...
Oni najmanje utiču na tih pola miliona, jer se tamo radi onako kako se odredi negdje gore u zmijskom gnijezdu kao što je slučaj u svim državnim firmama. Ljudi u tim preduzećima, osim pojedinaca koji izvršavaju naredbe odozgo, nisu nićim doprinjeli ovakvoj situaciji. To je svakome ko realno gleda na stvari jasno.

I nije mi jasno odakle ti podatak da ih je 500 višak. Čak mislim da je ViK deficitaran sa radnim kadrom. Radi se o tome da se na mala vrata pokušavaju uvući privatne firme koje bi uzimale pare za obavljanje kopova i ostalih radova umjesto kadrova ViK-a. Ovo se sad masovno dešava sa portirima u državnim firmama, jer umjesto njih dolaze GAMA i ostala osiguranja kojim se plaća više nego što bi firmu došlo da plaća svog radnika. Al najbitnije što bi reko bivši premijer da je sve po zakonu, pa kom opanci kom obojci.

P.S. Baš ti kao neko za koga sam po dosadašenjem pisanju mislio, a možda sam se i prevario, da je lijevo orjentisan okrećeš mlin na stranu kapitalizma i ovog novog robovlasničkog poretka. Valjda se to okrene kad ti partija dođe na vlast, pa odjednom postaneš kooperativan ;)
Ja sam radikalno lijevo, a "pobjednicka" stranka je sluga klero-nacionalistickog dijela naseg drustva... Gade mi se...

Javni sektor je leglo javasluka i basibozluka od rata naovamo... Usluge su im bezobrazno skupe i neoprostivo lose... Kad vec one koji tamo rade nije briga za mene, zasto bih ja brinuo za njih...? Kamo strajkovi zbog loseg menadzmenta, rasipnistva, politike poslovanja...? Kad ce naplatiti dugove...? Cekaju na moju lovu...? Malo morgen...
Nisrin

#727 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Nisrin »

.
Last edited by Nisrin on 08/12/2016 15:23, edited 1 time in total.
sijedi

#728 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sijedi »

Nisrin wrote:Vec 2 dana NEMA REDUKCIJA! Mora da su napunili rezervoare sa ovo MALO kise sto je pala!

Cudno zar ne?! Ako se uzme u obzir da je JEFTINA tarifa struje u nocnim satima (periodu kad su bile redukcije), a danju skuplja tarifa kad je vecina ljudi prinudjena da pali masine, samim tim trosi vise vode i struje da se zakljuciti da su MOZDA imali tal sa EP-om u smislu ljudi nece imati vode kad je jeftina struja pa ce trositi vise struje na skupoj tarifi i tu razliku tarifa cemo vama uracunati kao dug (ViK-a prema EP)...smatrajte ovo teorijom zavjere, meni svejedno, ali ovo nisu bila cista posla!

Koliko god da je susa bila, bila je i u drugim gradovima pa niko nije imao ovaj problem osim nas...njihov problem sto cijeli grad snadbijevaju sa 3-4 izvora, zasto vode nije nestajalo u Hadzicima, naprimjer? u Lukavici?
ti stvarno teretli čovjek.
lerdi

#729 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by lerdi »

Nisrin wrote:Vec 2 dana NEMA REDUKCIJA! Mora da su napunili rezervoare sa ovo MALO kise sto je pala!

Cudno zar ne?! Ako se uzme u obzir da je JEFTINA tarifa struje u nocnim satima (periodu kad su bile redukcije), a danju skuplja tarifa kad je vecina ljudi prinudjena da pali masine, samim tim trosi vise vode i struje da se zakljuciti da su MOZDA imali tal sa EP-om u smislu ljudi nece imati vode kad je jeftina struja pa ce trositi vise struje na skupoj tarifi i tu razliku tarifa cemo vama uracunati kao dug (ViK-a prema EP)...smatrajte ovo teorijom zavjere, meni svejedno, ali ovo nisu bila cista posla!

Koliko god da je susa bila, bila je i u drugim gradovima pa niko nije imao ovaj problem osim nas...njihov problem sto cijeli grad snadbijevaju sa 3-4 izvora, zasto vode nije nestajalo u Hadzicima, naprimjer? u Lukavici?
Za vodosnadbjevanje je bitno da pada na Igmanu i Bjelašnici, a ne kod tebe na Bistriku. No pošto si ti stručnjak ovo si već vjerovatno znao, zar ne?
poznanik

#730 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by poznanik »

lerdi wrote:Za vodosnadbjevanje je bitno da pada na Igmanu i Bjelašnici, a ne kod tebe na Bistriku. No pošto si ti stručnjak ovo si već vjerovatno znao, zar ne?
Zar Bistrik vodom ne snabdijeva Jahorinski potok?
Nisrin

#731 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Nisrin »

.
Last edited by Nisrin on 08/12/2016 15:24, edited 1 time in total.
TRANCE

#732 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by TRANCE »

Večeras ima vode nakon dva mjeseca redukcije. Ja sam navikao prati zube vodom iz kanistera, tako da je ovo čisti bezobrazluk i remećenje već ustaljene prakse!

:lol:
mali Ninja

#733 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mali Ninja »

koji je praznik sutra, evo dosla voda :lol:
blue033

#734 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by blue033 »

Došla je, ali ko zna hoće li je biti ujutro;) Ovdje se nikome ne treba vjerovato, možda su promjenili termin redukcije:)
muha_sa

#735 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by muha_sa »

-ova me tema vraca u vrijeme opsade SA.
-nema vode, ima vode--došla, nije došla.
-moj bože-dvadeset prvi vijek.
Cafe Camargue

#736 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Cafe Camargue »

Pa majke ti mile, jel ti voliš imat vode više po danu ili usred crne noći ??? Svašta!
A_I_

#737 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

muha_sa wrote:-ova me tema vraca u vrijeme opsade SA.
Cekaj godinu dvije kad ce poceti redukcije struje zbog hronicnih susa i nikakvih akumulacija na hidroelektranama ;-) Vec sad RS mora uvoziti struju a i u Pederaciji nista nije bolje - Jablanickog jezera nema :-D , Neretva iscezla/suha u gornjem togu, akumulacija Buskog jezera najniza ikad zabiljezena itd itd Da ne pricam o stanju Rajne Dunava itd...

A tek ce biti veselo kad pocnu problemi s dostupnoscu i cijenama hrane opet zbog hronicnih susa, iznenadnih zahladjenja u proljece nakon sadnje/sijanja hrane, katastrofalno jakih gradova koji ce desetkovati usjeve, i megalomanskih naleta poplava u zemljama najvecim proizvodjacima osnovnih vrsta hrane(zitarice itd) ;-)
U Tajlandu zbog nikad zabiljezenih tolikih poplava, prakticno je svjetska proizvodnja hard diskova unistena(tek za godinu dana ocekuje se stabilizacija proizvodnje) a boje se i plantaze rize da su unistene. Za informaciju, Tajland podmiruje cak 25% svjetskih potreba rize.
Vec smo vidjeli slicnu pricu s nenormalnim susama u Rusiji nakon kojih je svjetska cijena psenice/brasna skocila preko 50%.

Bilo je krajnje vrijeme i uspavani Bosanci i Hercegovci da pocnu na svojoj kozi osjecati posljedice raskosnog ignorantskog zivota.

Sa sjetom cemo gledati na ove protekle godine blagostanja.

Naucnici vec godinama da ne kazem desetljecima upozoravaju na klimatske promjene koje u praksi donose ekstremne vremenske uslove u datim godisnjim dobima.
Nekoliko uzastopnih takvih muhanatih godina bice dovoljno da ljudsku civilizaciju baci na koljena, primarno zbog nestasica hrane. A sta je s milionima drugih vrsta flore i faune samosvjesnog Covjeka naravno ne zanima.
Treba reci ljudima ove stvari da se ne mogu vaditi kako eto nisu znali (palo s neba) :)

P.S. BiH je na 47. mjestu u citavom svijetu po zagadjenju atmosfere ispustanjem ugljen dioksida :!:
Gotovo citav Africki i Juznoamericki kontinent je ispod nas na listi :roll:
Samo najrazvijenije (citaj najrastrosnije) zemlje su iznad nas na listi. Cisto da preduhitrim shupljake tipa 'ta nismo mi krivi sto Kina sedmicno dvije termoelektrane pusta u rad i Ameri voze po tri auta ;-) Kina je 78. na listi odmah uz Hrvatsku. Sta drugo ocekivati od zemlje u kojoj se u 21. vijeku ljudi masovno vracaju na lozenje uglja sklj kvalitete, i to u sarajevskoj kotlini. Na temi o grijanju na plin lete komentari poput "ugalj je zakon" :roll: a EP planira graditi nove termoelektrane...naravno ne za Bosance i Hercegovce lafo zeljne struje vec za izvoz zemljama kojim ne pada na pamet da se truju izgradnjom novih termoelektrana(Italija, Austrija, Hrvatska, Slovenija...).

List of countries by carbon dioxide emissions per capita
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... per_capita
Last edited by A_I_ on 13/12/2011 13:58, edited 2 times in total.
sheilak

#738 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sheilak »

Gdje je onaj Lakat Jebic da mu samo javim da, eto, i kod nas vec 2 noci! :D nema redukcije? :D

Sta ces sad, Laktu? :D
neki

#739 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by neki »

A_I_ wrote:
Cekaj godinu dvije kad ce poceti redukcije struje zbog hronicnih susa i nikakvih akumulacija na hidroelektranama ;-) Vec sad RS mora uvoziti struju a i u Pederaciji nista nije bolje - Jablanickog jezera nema :-D , Neretva iscezla/suha u gornjem togu, akumulacija Buskog jezera najniza ikad zabiljezena itd itd Da ne pricam o stanju Rajne Dunava itd...
Ne brini za struju..EP BiH veci dio proizvodi iz termoelektrana
despina

#740 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by despina »

ja vodu iz česme više ne pijem, bijela ko mlijeko svako jutro, bog zna šta sve stavljaju u nju :-?
A_I_

#741 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

neki wrote:
A_I_ wrote:
Jah a sta je s pojmom stabilnost elektrosistema? Kad Hidroelektrane pocnu ispadati iz sistema? Od koga ce kupovati kad su okolne zemlje ionako deficitarne te struju kupuju od nas :lol: A problem vodostaja hidroakumulacija nece samo nas pogadjati vec i zemlje u okolici - svak ce se brinuti o sebi taman posla da ce nam prodavati nepostojece viske.
VjecitiStudent

#742 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

despina wrote:ja vodu iz česme više ne pijem, bijela ko mlijeko svako jutro, bog zna šta sve stavljaju u nju :-?
Napuni vodu u casu i ostavi da stoji. Ako to "bijelo" nestane nakon nekoliko minuta, to je onda bio obicni vazduh, koji je potpuno bezopasan.
Lakat Jebić

#743 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Lakat Jebić »

sheilak wrote:Gdje je onaj Lakat Jebic da mu samo javim da, eto, i kod nas vec 2 noci! :D nema redukcije? :D

Sta ces sad, Laktu? :D
polahko, to su tek dvije noci :D
neki

#744 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by neki »

A_I_ wrote:
neki wrote:
A_I_ wrote:
Jah a sta je s pojmom stabilnost elektrosistema? Kad Hidroelektrane pocnu ispadati iz sistema? Od koga ce kupovati kad su okolne zemlje ionako deficitarne te struju kupuju od nas :lol: A problem vodostaja hidroakumulacija nece samo nas pogadjati vec i zemlje u okolici - svak ce se brinuti o sebi taman posla da ce nam prodavati nepostojece viske.
Daj procitaj opet...EP BiH veci dio proizvodi iz termoelektrana
I ako poispadaju sve hidroelektrane (a EPBiH ima samo tri i to slabije), termoelektrane ce opet proizvoditi dovoljno za izvoz. Projekcija je da sa postojecim kapacitetima uvoz nece biti potreban do 2017, i to projekcija od prije recesije..
despina

#745 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by despina »

VjecitiStudent wrote:
despina wrote:ja vodu iz česme više ne pijem, bijela ko mlijeko svako jutro, bog zna šta sve stavljaju u nju :-?
Napuni vodu u casu i ostavi da stoji. Ako to "bijelo" nestane nakon nekoliko minuta, to je onda bio obicni vazduh, koji je potpuno bezopasan.
nije vazduh, prije bi rekla da je klor u većim količinama. voda mi smrdi na cijevi, valjda kako nestane, pa dođe, pa nestane, pa dođe... pokupi neki čudan miris.
Mistik_

#746 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Mistik_ »

despina wrote:
VjecitiStudent wrote:
nije vazduh, prije bi rekla da je klor u većim količinama. voda mi smrdi na cijevi, valjda kako nestane, pa dođe, pa nestane, pa dođe... pokupi neki čudan miris.
I ja mislim da je zbog klora... kad tek u jutro voda dodje uzasno smrdi zrak koji izlazi iz cijevi pa vjerovatno klorisu da se rijese bakterija i hamelja koji se razvio preko noci...
A_I_

#747 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

neki wrote:
A_I_ wrote:
neki wrote: Ne brini za struju..EP BiH veci dio proizvodi iz termoelektrana
I ako poispadaju sve hidroelektrane (a EPBiH ima samo tri i to slabije), termoelektrane ce opet proizvoditi dovoljno za izvoz. Projekcija je da sa postojecim kapacitetima uvoz nece biti potreban do 2017, i to projekcija od prije recesije..
"BiH dobija 46 posto energije iz svojih hidropotencijala, znači iz obnovljivih izvora, te eksperte EU zato čudi da BiH još nema strategiju u oblasti energije."
http://www.sarajevo-x.com/biznis/news/b ... /111213104

Hoces da kazes da preko 46% od ukupno proizvedene struje BiH izvozi :-)
Da elektroenergetski sistem ne bi bio poremecen kad bi 46% proizvodnje stalo vec bi i tad ostalo za izvoz :lol: Ko je ovdje lud?

A zvanicno EP godinama prica istu pricu kako nam fali struje pa moraju praviti silne termo i hidro elektrane od Kaknja do Neretve :x K'o ona prica ministra da cemo morati uvoziti radnu snagu za silne razvojne projekte koje je zasnio u vlaznom predizbornom snu.

Dovoljno puta ponovljena laz postaje istina. Stara nacisticka.
neki

#748 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by neki »

A_I_ wrote:
neki wrote:
A_I_ wrote:
"BiH dobija 46 posto energije iz svojih hidropotencijala, znači iz obnovljivih izvora, te eksperte EU zato čudi da BiH još nema strategiju u oblasti energije."

Da elektroenergetski sistem ne bi bio poremecen kad bi 46% proizvodnje stalo vec bi i tad ostalo za izvoz :lol: Ko je ovdje lud?

A zvanicno EP godinama prica istu pricu kako nam fali struje pa moraju praviti silne termo i hidro elektrane od Kaknja do Neretve :x K'o ona prica ministra da cemo morati uvoziti radnu snagu za silne razvojne projekte koje je zasnio u vlaznom predizbornom snu.

Hajde skontaj o cemu pricas? Prvo si pominjao hidropotencijal federacije a sad cijele BiH. I nije tacan ovaj podatak o 46%, max 30% u cijeloj BiH se proizvodi u hidroelektranama, u sistemu EPBiH ni 20%, a ona jedina jos uvijek izvozi struju.
Struje ce faliti od 2017. a vec je kasno da se krenu graditi novi objekti koji bi bili pusteni u rad do te godine
A_I_

#749 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

neki wrote:
A_I_ wrote: "BiH dobija 46 posto energije iz svojih hidropotencijala, znači iz obnovljivih izvora, te eksperte EU zato čudi da BiH još nema strategiju u oblasti energije."

Hajde skontaj o cemu pricas? Prvo si pominjao hidropotencijal federacije a sad cijele BiH. I nije tacan ovaj podatak o 46%, max 30% u cijeloj BiH se proizvodi u hidroelektranama, u sistemu EPBiH ni 20%, a ona jedina jos uvijek izvozi struju.
Struje ce faliti od 2017. a vec je kasno da se krenu graditi novi objekti koji bi bili pusteni u rad do te godine
Ne pricam samo o Federaciji vec citavoj BiH u svjetlu situacije s hidroelektranama i vodom.
Ok, kazes iznesene lazi na pomenutom sastanku s evropskim ekspertima ali laze li onda i federalno ministarstvo :-)
Prema podacima iz 2005. godine, neto proizvodnja elektroenergetskog sistema BiH iznosila je (strana 49):

Termoelektrane: 6600 GWh (52%)
Hidroelektrane: 6100 GWh (48%)

Izvor: "STRATEŠKI PLAN I PROGRAM RAZVOJA ENERGETSKOG SEKTORA FEDERACIJE BIH" radjen 2008. godine
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/iz ... JEDLOG.pdf

Dakle bara - bara

Sad ti meni objasni kako to nece doci do raspada sistema i redukcija kad pocnu uzastopne suse kao ova koja je vec hidroelektrane u sumskoj dovela maltene do gasenja i primorala ih da uvoze/kupuju struju uz vapaj stanovnistvu na racionalno koristenje struje ? :-)

Covjece ne mozes gledati samo Srednju Bosnu s pricom o 80% udjela TE u snabdijevanju stanovnistva fildzan drzave :-) Sistem je toliko isprepleten tako da moronske nacionalisticke podjele teritorije(koje se odrazavaju i na rasparcane EP firme na tri dijela) nista ne znace u smislu neke stabilnosti i sigurnosti elektro sistema samo zato sto eto EP BiH toboze 80% struje dobija od trovackih TE.
neki

#750 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by neki »

Vidis, ne znam gdje ti zivis al ja sam na podrucju koje pokriva EPBiH koja trenutno ima najvecu instalisanu snagu u BiH i jedina izvozi struju. Od ukupne godisnje proizvodnje EPBiH 18% otpada na hidroelektrane. Tako da i da presuse sve rijeke (a nece) bezveze je plasiti ljude pricama o redukcijama struje zato sto kisa nije pala 3 mjeseca..
Post Reply