Opsada turista
-
Orandiki
#726 Re: Opsada turista
Ove godine ima jako puno turista, ali problem je sto, nazalost, Sarajevo ne radi dovoljno na razvijanju turizma.
Sve je to simpa, cevapi, dzamija, crkva i sinagoga, dobra raja... ali za sve to je potrebno svega dva dana.
Zvuci nevjerovatno ali uzasno je tesko naci prevoz za neki Trebevic ili Bjelasnicu, pod uslovom da nije taksista koji ima namjeru da zaradi mjesecnu placu na jednoj voznji. Raspitajte se malo koliko naplacuje Green Vision ukoliko zelite posjetiti obicni Skakavac... Dakle, kao i obicno, jako malo ljudi je spremno da iskoristi taj turizam na pravi nacin.
S druge strane, spomenuste revizore... Ni u jednoj drzavi nije dozvoljeno uci u javno, gradsko, vozilo bez karte i ne vidim razloga zasto bi kod nas bilo drugacije. Bez obzira na to sto revizori uistinu jesu djubrad, samo takva, mislim da bi svaki turist trebao znati da nije dosao na divlji zapad i da su ovdje pravila ista. S tim da, dok bi vas u nekoj Francuskoj, odmah odveli na policiju i uzeli pasos, kod nas to moze da se sredi i s nekih 20 KM sto jeste puno za nas standard ali za nekog iz Francuske nije. Slazem se da se treba rijesiti "firauna" ali u tom slucaju bi se trebalo rijesiti policajaca kojima placaju ti isti firauni da bi ostali tamo gdje jesu.
Sve je to simpa, cevapi, dzamija, crkva i sinagoga, dobra raja... ali za sve to je potrebno svega dva dana.
Zvuci nevjerovatno ali uzasno je tesko naci prevoz za neki Trebevic ili Bjelasnicu, pod uslovom da nije taksista koji ima namjeru da zaradi mjesecnu placu na jednoj voznji. Raspitajte se malo koliko naplacuje Green Vision ukoliko zelite posjetiti obicni Skakavac... Dakle, kao i obicno, jako malo ljudi je spremno da iskoristi taj turizam na pravi nacin.
S druge strane, spomenuste revizore... Ni u jednoj drzavi nije dozvoljeno uci u javno, gradsko, vozilo bez karte i ne vidim razloga zasto bi kod nas bilo drugacije. Bez obzira na to sto revizori uistinu jesu djubrad, samo takva, mislim da bi svaki turist trebao znati da nije dosao na divlji zapad i da su ovdje pravila ista. S tim da, dok bi vas u nekoj Francuskoj, odmah odveli na policiju i uzeli pasos, kod nas to moze da se sredi i s nekih 20 KM sto jeste puno za nas standard ali za nekog iz Francuske nije. Slazem se da se treba rijesiti "firauna" ali u tom slucaju bi se trebalo rijesiti policajaca kojima placaju ti isti firauni da bi ostali tamo gdje jesu.
-
Mr.Penguin
#727 Re: Opsada turista
Koliko ja znam @pipi je u penziji, a to sto se bori protiv nelegalnih vodica je najvjerovatnije njegov stav da ne bude licemjeran.guidoski wrote:Pipi, vidim boriš se protiv nelegalnih vodiča, što je pohvalno.PipiDugaDevetka wrote:Sarajevom šeta 50 do 100 nelegalnih turističkih vodiča
Kantonalna inspekcija ce pojačati kontrolu turističkih vodiča u sarajevu jer stotine osoba, što domaćih, što stranih, obavlja taj posao nelegalno, bez iskaznice turističkog vodiča!
No zapara mi oči da si izbacio dio teksta sa pobrojanih osam vodiča koji, zasad, imaju registriranu djelatnost.
Što to? Nije valjda da nema tvog imena na listi?!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#728 Re: Opsada turista
Da, u penziji sam, prosle godine kad su se obnavljale iskaznice ( nove su bez maticnog broja sto je dobro), nisam je obnavljao jer toliko divljaka vodi da mi se ne isplati.Mr.Penguin wrote:Koliko ja znam @pipi je u penziji, a to sto se bori protiv nelegalnih vodica je najvjerovatnije njegov stav da ne bude licemjeran.guidoski wrote:Pipi, vidim boriš se protiv nelegalnih vodiča, što je pohvalno.PipiDugaDevetka wrote:Sarajevom šeta 50 do 100 nelegalnih turističkih vodiča
Kantonalna inspekcija ce pojačati kontrolu turističkih vodiča u sarajevu jer stotine osoba, što domaćih, što stranih, obavlja taj posao nelegalno, bez iskaznice turističkog vodiča!
No zapara mi oči da si izbacio dio teksta sa pobrojanih osam vodiča koji, zasad, imaju registriranu djelatnost.
Što to? Nije valjda da nema tvog imena na listi?!

Šta reći, koju poslugu porati,...U podnaslovu se govori o ''divljim vodičima'', a u tekstu govori divlji vodič (bez navodnika).
Last edited by PipiDugaDevetka on 16/03/2012 22:16, edited 2 times in total.
-
crnoplavo
#729 Re: Opsada turista
kako se dobiva licenca? Kad se polaze, gdje itd.?
Hvala.
Hvala.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#730 Re: Opsada turista
Ne traži od mene da te upućujem i sebi stvaram konkurenciju.crnoplavo wrote:kako se dobiva licenca? Kad se polaze, gdje itd.?
Hvala.
- Jara
#731 Re: Opsada turista
PipiDugaDevetka wrote:
Šta reći, koju poslugu porati,...U podnaslovu se govori o ''divljim vodičima'', a u tekstu govori divlji vodič (bez navodnika).
-
guidoski
#732 Re: Opsada turista
Prati http://www.fmoit.gov.ba oni će objaviti poziv za polaganje stručnog ispita za turističke vodiče, a poslije polaganja u opštini gdje živiš registruješ djelatnost (porezni broj, fiskalna kasa), oni ti izdaju odobrenje za rad, a na osnovu toga kantonalno ministarstvo privrede ti izdaje iskaznicu da si vodič/ka. Ukratko.crnoplavo wrote:kako se dobiva licenca? Kad se polaze, gdje itd.?
Hvala.
- shuma.ispod.pazuha
#733 Re: Opsada turista
eto ti našeg naroda, bruka i sramota, samo nek ono ima a drugi nek ......., jbt dokle je došloPipiDugaDevetka wrote:Ne traži od mene da te upućujem i sebi stvaram konkurenciju.crnoplavo wrote:kako se dobiva licenca? Kad se polaze, gdje itd.?
Hvala.
- Jara
#734 Re: Opsada turista
Gledam odgovor ovog divljaka, što bi rek'o Pipi. Ispade da ne bi niko dolazio da nije rata bilo! Vjerovatno je i to jedan od razloga posjete, ali da se dolazi samo zbog toga... 
- PipiDugaDevetka
#735 Re: Opsada turista
Eis, k'o da je teško saznati sve to.Kako to da želi postati vodič, a ne zna saznati sve info? Za što joj/mu služi internet konekcija? Evo je @guidoski objasnio. Divlji vodiči ne vole Bosnu i Hercegovinu. Zapravo, je ruše.shuma.ispod.pazuha wrote:eto ti našeg naroda, bruka i sramota, samo nek ono ima a drugi nek ......., jbt dokle je došloPipiDugaDevetka wrote:Ne traži od mene da te upućujem i sebi stvaram konkurenciju.crnoplavo wrote:kako se dobiva licenca? Kad se polaze, gdje itd.?
Hvala.
![]()
Onaj najstariji wc u Evropi koji se još uvijek koristi. Besplatno. To neko mora čistiti. Čišćenje i održavanje se plaća, preko budžeta = Narodnih para. Budžet se formira iz poreza i taksi.

@šumo-šumice bil' i ti u vodice?
Last edited by PipiDugaDevetka on 16/03/2012 22:13, edited 1 time in total.
- Jara
#736 Re: Opsada turista
Nije valjda da turisti navale na ovaj wc da ne bi potrosili koju marku u javnim wc-ima? 
-
guidoski
#737 Re: Opsada turista
@Pipi ovaj tvoj odgovor @crnoplavo je (ne bih da budem grub) drzak. Ako vec navodis da si u penziji i da se ne bavis vise vodjenjem zasto ne bi nekom radno sposobnom i vjerovatno osobi bez zaposljenja pomogao sa par informacija. Ponavljam: kazes u penziji si, onda ne vodis turiste i niko ti nije konkurencija i ni ti nisi nikom konkurencija. Ili i ti ipak malo kad te zovnu agencije ''na divljaka'' provodas grupu?!PipiDugaDevetka wrote:PipiDugaDevetka wrote:Ne traži od mene da te upućujem i sebi stvaram konkurenciju.crnoplavo wrote:kako se dobiva licenca? Kad se polaze, gdje itd.?
Hvala.
Eis, k'o da je teško saznati sve to.Kako to da želi postati vodič, a ne zna saznati sve info? Za što joj/mu služi internet konekcija? Evo je @guidoski objasnio. Divlji vodiči ne vole Bosnu i Hercegovinu. Zapravo, je ruše. Onaj najstariji wc u Evropi se koristi besplatno. To neko mora čistiti. Čišćenje i održavanje se plaća, preko budžeta = Narodnih para. Budžet se formira iz poreza i taksi.
Dalje, Gazi Husref Begov WC nije prvi u Evropi (kao sto Sarajevo nije prvi grad u Evropi sa tramvajem)i nema nikakve veze sa budzetom, vec sa Vakufom kojim upravlja IVZ BiH.
- PipiDugaDevetka
#738 Re: Opsada turista
Dopunska djelatnost. Sve pribavio i plaćao paušalni porez.guidoski wrote:@Pipi ovaj tvoj odgovor @crnoplavo je (ne bih da budem grub) drzak. Ako vec navodis da si u penziji i da se ne bavis vise vodjenjem zasto ne bi nekom radno sposobnom i vjerovatno osobi bez zaposljenja pomogao sa par informacija. Ponavljam: kazes u penziji si, onda ne vodis turiste i niko ti nije konkurencija i ni ti nisi nikom konkurencija. Ili i ti ipak malo kad te zovnu agencije ''na divljaka'' provodas grupu?!PipiDugaDevetka wrote:Eis, k'o da je teško saznati sve to.Kako to da želi postati vodič, a ne zna saznati sve info? Za što joj/mu služi internet konekcija? Evo je @guidoski objasnio.crnoplavo wrote:kako se dobiva licenca? Kad se polaze, gdje itd.?
Hvala.
Divlji vodiči ne vole Bosnu i Hercegovinu. Zapravo, je ruše. Onaj najstariji wc u Evropi se koristi besplatno. To neko mora čistiti. Čišćenje i održavanje se plaća, preko budžeta = Narodnih para. Budžet se formira iz poreza i taksi.![]()
Dalje, Gazi Husref Begov WC nije prvi u Evropi (kao sto Sarajevo nije prvi grad u Evropi sa tramvajem)i nema nikakve veze sa budzetom, vec sa Vakufom kojim upravlja IVZ BiH.
Navedi najstariji javni wc u Evropi, pa ću prekinuti sa pričom da je naš javni wc-hala najstariji (koji se još uvijek koristi).
Naravno da sam čuo za pompejske javne wc-ove (kolektivne), ali se oni ne koriste više u prvobitne namjene.
Ako se javna Begova hala ne finansira iz budžeta, postavljanje ploča u Saračima se finansira, to sam 100% siguran.
Ne mora se biti na ulici da bi se obavljao posao turističkog vodiča. ''Kupio sam sebi internet za kod kuće.''
-
guidoski
#739 Re: Opsada turista
Krakow, imali hale daleko prije Gazi Husref-begovog dolaska na svijet.PipiDugaDevetka wrote:
Dopunska djelatnost. Sve pribavio i plaćao paušalni porez.
Navedi najstariji javni wc u Evropi, pa ću prekinuti sa pričom da je naš javni wc-hala najstariji (koji se još uvijek koristi).
Naravno da sam čuo za pompejske javne wc-ove (kolektivne), ali se oni ne koriste više u prvobitne namjene.
Ako se javna Begova hala ne finansira iz budžeta, postavljanje ploča u Saračima se finansira, to sam 100% siguran.
Ne mora se biti na ulici da bi se obavljao posao turističkog vodiča. ''Kupio sam sebi internet za kod kuće.''
Znam ja sta se placa budzetom i kako se puni budzet, jer i ja placam poreze, i ja se nekad trznem kad vidim nekog bez licence, ali na kraju skontam da se ne bih bas mogao multiplicirati i svaku grupu provesti kroz Sarajevo, tako da mi nisu problem nasi mladi studenti i slicna raja, koliko mozda slovenski, hrvatski i turski vodici.
Sad mi samo jos razjasni je li vodis ili ne vodis i imas li jos akreditaciju ili nemas, pa se mozda mozemo dogovoriti da ti nabacim koju grupu na volej.
- BHF_Manijak
#740 Re: Opsada turista
Nevezano direktno za temu, nego da se zahvalim velikom Gazi Husrev-begu, Bogu mu dao svako dobro na Onom svijetu kad napravi onu halu, ja sta mi je puta valjala ne moRe se rijecim opisat!

-
guidoski
#741 Re: Opsada turista
Pridruzujem se zahvalama. Mada nije bas za pravog posla, najsretniji sam bio kad se prekoputa Mrkve otvorio onaj veliki javni WC, nikad s vise halala nisam davao marku, nego kad prigusti.BHF_Manijak wrote:Nevezano direktno za temu, nego da se zahvalim velikom Gazi Husrev-begu, Bogu mu dao svako dobro na Onom svijetu kad napravi onu halu, ja sta mi je puta valjala ne moRe se rijecim opisat!![]()
- SsTtEeLlAa
#742 Re: Opsada turista
guidoski wrote:Krakow, imali hale daleko prije Gazi Husref-begovog dolaska na svijet.PipiDugaDevetka wrote:
Dopunska djelatnost. Sve pribavio i plaćao paušalni porez.
Znam ja sta se placa budzetom i kako se puni budzet, jer i ja placam poreze, i ja se nekad trznem kad vidim nekog bez licence, ali na kraju skontam da se ne bih bas mogao multiplicirati i svaku grupu provesti kroz Sarajevo, tako da mi nisu problem nasi mladi studenti i slicna raja, koliko mozda slovenski, hrvatski i turski vodici.
Sad mi samo jos razjasni je li vodis ili ne vodis i imas li jos akreditaciju ili nemas, pa se mozda mozemo dogovoriti da ti nabacim koju grupu na volej.
... te dajes li kakvu proviziju ovim sto ti nabace ture ?
-
crnoplavo
#743 Re: Opsada turista
Hvalaguidoski wrote:Prati http://www.fmoit.gov.ba oni će objaviti poziv za polaganje stručnog ispita za turističke vodiče, a poslije polaganja u opštini gdje živiš registruješ djelatnost (porezni broj, fiskalna kasa), oni ti izdaju odobrenje za rad, a na osnovu toga kantonalno ministarstvo privrede ti izdaje iskaznicu da si vodič/ka. Ukratko.crnoplavo wrote:kako se dobiva licenca? Kad se polaze, gdje itd.?
Hvala.
- alica.k
- PipiDugaDevetka
#745 Re: Opsada turista
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=57211 => Tema iz 2008.godine ''Ko nema pametnog posla neka se prijavi za turističkog vodiča''.guidoski wrote: Krakow, imali hale daleko prije Gazi Husref-begovog dolaska na svijet.
Sad mi samo jos razjasni je li vodis ili ne vodis i imas li jos akreditaciju ili nemas, pa se mozda mozemo dogovoriti da ti nabacim koju grupu na volej.![]()
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 38&t=91163 => Još jedna tema za omladinu sa SSS koja nema pametnog posla, ali nema veze sa turizmom. Još uvijek aktuelna.
Ja sam toliko putao postirao kako se postaje vodič, odgovarao na pp, upućivao, nekima čak davao literaturu i CD-ove.
Dok sam u avataru imao oznaku da sam licencirani turistički vodič i e-mail adresu i tako sam odgovarao i upućivao.
Nabacim i ja ''na volej'' neku grupu ili pojedince.
Last edited by PipiDugaDevetka on 16/03/2012 23:50, edited 1 time in total.
- PipiDugaDevetka
#746 Re: Opsada turista
Laku noć!
-
mekaba
#747 Re: Opsada turista
Shalu na stranu al stvarno BiH moze imati lijepe prihode od turizma. Daleko smo mi od ozbiljne turisticke destinacije ali ipak ima dosta turista ljeti. Malo ulaganja i obrazovanja u ovom pravcu nebi skodilo.Ljudi izbjegavaju da se bave turizmom jer tu ima dosta posla i odricanja.Mi smo za sta lakse i na brzaka.Steta ne iskoristiti ociglednu zainteresovanost za BiH. 
- Jara
#748 Re: Opsada turista
@Šumo, @ Pipi je stari forumaš ( po datumu prijave mnogo duže nego ti, ako nisi klonshuma.ispod.pazuha wrote:eto ti našeg naroda, bruka i sramota, samo nek ono ima a drugi nek ......., jbt dokle je došloPipiDugaDevetka wrote:Ne traži od mene da te upućujem i sebi stvaram konkurenciju.crnoplavo wrote:kako se dobiva licenca? Kad se polaze, gdje itd.?
Hvala.
- Jara
#749 Re: Opsada turista
Ja tek sad, mislila sam da je komplikovanije. Koji smo na listi?