Veoma opasan prelaz pored devastirane OŠ Simon Bolivar (današnja Skender Kulenović) zbog same "visine" kontejnera. Puno, i previše ljudi je nastradalo dok se konačno 1994. nije iskopala tranšeja 50m niže a najčešće žrtve su upravo bili civili koji su išli ili su se vraćali "sa vode". Sjetim se često jedne ubijene djevojke iz oktobra 1992. koja se tri puta vraćala da pomogne oko kanistera starijim komšijama...treći put je bio zadnji.laufer_ wrote:
Decembar 1992. Foto: Jean-Claude Coutausse.
Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
- vinnie_jones
#726 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ako neko od raje iz Aerodromskog ima volje (i živaca) da napiše nešto kao @demode, početak dešavanja naroda, uniformisani atavizmi u Nedžarićima, transporteri ispred haustora - hapšenje i odvođenje ljudi na "informativne" razgovore...
-
laufer_
#727 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Tako je, ginulo se dosta ovdje, ali i stotinjak metara više, na drugom (istom ovakvom) prelazu između dvice i C5. Tu je snajper roko iz dva pravca, a znali su zaprašit i iz Krtelja.
Inače, cijela Dobrinja je prekopana tranšejima dosta kasno (čini mi se tek početkom 1995.), a to je trebalo puno ranije uradit.
Inače, cijela Dobrinja je prekopana tranšejima dosta kasno (čini mi se tek početkom 1995.), a to je trebalo puno ranije uradit.
-
juzna_strana
#728 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Jedno pitanje Laufer,
ova slika sa zastavom je slika zgrade gdje je sad Bagatela odnosno posta,jel tako ?
Cak mi se cini da je reklama GP od posluge Gatacko polje koja je nekad bila tu.
ova slika sa zastavom je slika zgrade gdje je sad Bagatela odnosno posta,jel tako ?
Cak mi se cini da je reklama GP od posluge Gatacko polje koja je nekad bila tu.
-
laufer_
#729 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Jest, zelena zgrada i Gatačka samoposluga:). Kolko se sjećam, u prostorijama ispod zastave je bio kao neki press centar brigade, a odmah pored nastavni centar ili kako se već to zvalo (prije rata Klub igara, poslije rata gimnazija), centar kulturnih dešavanja na ratnoj Dobrinji 
-
juzna_strana
#733 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Hvala na odgovoru Laufer,i na slikama takodje.
Taj dio pamtim po iznenadnim granatiranjima,bas mi je bio nekako suhveli. Od gimnazije pa dole do lutrije.
Koliko me sjecanje sluzi,tacno prekoputa na aveniji su poginuli Samir i Mirjana,1993 godine. Dan je bio relativno miran,imali su nekih 17 godina oboje,izasli u setnju.. 10 minuta prije pogibije on se pozdravio sa nama ispred ulaza,a 10 minuta nakon granate stara mu izlazi iz ulaza i pita nas gdje mi je Samir.. uhh,tegoba,bas tegoba..
Taj dio pamtim po iznenadnim granatiranjima,bas mi je bio nekako suhveli. Od gimnazije pa dole do lutrije.
Koliko me sjecanje sluzi,tacno prekoputa na aveniji su poginuli Samir i Mirjana,1993 godine. Dan je bio relativno miran,imali su nekih 17 godina oboje,izasli u setnju.. 10 minuta prije pogibije on se pozdravio sa nama ispred ulaza,a 10 minuta nakon granate stara mu izlazi iz ulaza i pita nas gdje mi je Samir.. uhh,tegoba,bas tegoba..
-
laufer_
#734 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@juzna_strana Taj odvratni dan kad su Mirjana i Samir poginuli je jedan od rijetkih koji mi se baš urezao u pamćenje, iako sam ih znao samo iz viđenja. Dobro se sjećam i trenutka kad sam sazno, nekih pola sata nakon što je pukla granata. I sahrane gore u 2B.
-
juzna_strana
#735 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ma tezak dan u pm. Samira sam licno poznavao,bili smo u istom ulazu u ratu,u ulici Omladinskih radnih brigada,bio je sjajan momak ljudina..Roditelji su mu danas u Svedskoj,moji su u kontaktu s njima. Bili su skrhani nakon pogibije bas.
Mirjanu nisam poznavao,a buraz joj je dobar momak skroz.. Par dana nakon toga sam u novinama nasao naslov u kojem je simbolicno bilo napisano saMIR i MIRjana.. Sjecam se i ja ukopa,iza Emila Zole,danas su tamo neki borici,valjda je i to neki znak..
Mirjanu nisam poznavao,a buraz joj je dobar momak skroz.. Par dana nakon toga sam u novinama nasao naslov u kojem je simbolicno bilo napisano saMIR i MIRjana.. Sjecam se i ja ukopa,iza Emila Zole,danas su tamo neki borici,valjda je i to neki znak..
-
robertdobrinja3
#736 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Evo prave slike tog kamiona.....vozio sam to čudo od oklopa...trambusek88 wrote:Koliko se sjećam, taj kamion što je vozio hljeb izgledao je otprilike ovakotrambusek88 wrote: Ja se sjećam u toku rata (1993/94) hljeb je dovozio Crveni Zastava kamion, imao je neke oklope na prozorima, naprijed je imao samo mali otvor da vozač može vidjeti naprijed i još manji otvor za suvozača. Naprijed je pisalo "Dobrinja"
Na ljeto ili Jesen 1995 je završio na antisnajperskoj barikadi na ulazu u ulicu Dobrinjske bolnice kod obdaništa.
Bilo bi super kad bi postojala prava slika.

- trambusek88
#737 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Hvala puno za sliku
Ima ga i na ovom videu na 28:05
Ima ga i na ovom videu na 28:05
- black point
#738 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Poljo Samir 1976 god.jedinac u oca i majke,kršan momak,visok 190 cm uzor i ponos roditelja,osoba koja je bila puna optimizma u najgorim danima,tog nesretnog dana u bivšim prostorijama Lutrije tj,kluba igara,poznatijem kao ratna Dobrinjska gimnazija,bila je izložba avio modelarstva tj,maketa aviona .Po izlasku iz objekta pošli su prema zgradi u kojoj je pokojna Mirjana stanovala tačnije u ulici u kojoj sami sam odrastao O.R.B.1 kada je pala granata između njih dvoje,nažalost nije bila i jedina potom su uslijedile još dvije...Kada se dim razišao i u onoj najvećoj frci sam samo vidio da je rahmetli Samir uspio da podigne i ponese Mirjanu prema Dobrinjskoj bolnici koja je i bila u zgradi u kojo je ona stanovala.Uspio je da je donese do ulaza u ratnu bolnicu tačnije do ćoška zgrade i tada je pao i on.Nažalost dva lijepa mlada života su tu bila i ugašena,dva prijatelja dvije zvijezde koje su prkosile zlu i nadale se srećnijim danima.juzna_strana wrote:Ma tezak dan u pm. Samira sam licno poznavao,bili smo u istom ulazu u ratu,u ulici Omladinskih radnih brigada,bio je sjajan momak ljudina..Roditelji su mu danas u Svedskoj,moji su u kontaktu s njima. Bili su skrhani nakon pogibije bas.
Te iste godine njegovi otac i majka su otišli u Švedsku bratu njegovog oca i tamo ostali,nedavno sam sreo njegovog amidžu Šehu iz Švedske koji mi je rekao da nikada se nisu pomirili da rahmetli Samira više nema.
RIP MIRJANA I SAMIR
-
juzna_strana
#739 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@Black Point
Hvala za post,opis rahmetli Samira savrseno tacan. Posebno optimizam,vazda osmijeh na licu. Ja nisam vidio momenat kada se to desilo,cuo sam da je dosao do ulaza u bolnicu i onda pao. Takodje rekli su mi da geler koji ga je usmrtio nije bio veci od zrna kafe i da je Mirjana trenutno poginula. Hvala ti jos jednom za detalje koje nisam znao,nisam nikad Mehu htio pitati za to,a vjerovatno i on sve detaljno ne zna..
Pozdrav
Hvala za post,opis rahmetli Samira savrseno tacan. Posebno optimizam,vazda osmijeh na licu. Ja nisam vidio momenat kada se to desilo,cuo sam da je dosao do ulaza u bolnicu i onda pao. Takodje rekli su mi da geler koji ga je usmrtio nije bio veci od zrna kafe i da je Mirjana trenutno poginula. Hvala ti jos jednom za detalje koje nisam znao,nisam nikad Mehu htio pitati za to,a vjerovatno i on sve detaljno ne zna..
Pozdrav
- black point
#740 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@južna strana
Druže nisam ni ja imao snage bilo šta Mehu da pitam ,ali sam od njegovog brata dobio info.A što se tiče opisa ovog nemilog događaja,nažalost bio sam na ćošku zgrade,tačnije kod tadašnjeg u raji poznatog kafića Turbo,gdje je bila baza onih lezihljebovića tzv.podrške gdje su umjesto generatora za struju imali onog bijelo Fiću koji je radio na plin iz gradske mreže,e ja sam se našao pored tog istog Fiće u tom trenutku i imao sam priliku da sve vidim.A što se tiče Mirjane ,da ona je bila na mjestu mrtva,jer su ove prve dvije granate pale njoj pod noge.
Nažalot nisam samo bio svjedok ovog nemilog događaja,vidio sam i pogibije onih novinara kod zelenog mosta na samom početku rata u istoj ulici ORB ,kao i smrt onog bivšeg vlasnika pržionice kafe Golf iz Aerodromskog naselja,koji j krenu da izvuče na onu stranu brata i sestru blizance...ne sjećam se im imena,ali...
A masakr na Mujezinovića pumpi sam preživio sa MALIM gelerom na petom pršljenu.Tada sam još više prkosio ovim zvijerima koji su nas polako ubijali,ali mi smo opstali.Prkosili smo na našem ratnom okupljalištu kod bivše Jugoplastike u raji zvanom KORIDOR.
Druže nisam ni ja imao snage bilo šta Mehu da pitam ,ali sam od njegovog brata dobio info.A što se tiče opisa ovog nemilog događaja,nažalost bio sam na ćošku zgrade,tačnije kod tadašnjeg u raji poznatog kafića Turbo,gdje je bila baza onih lezihljebovića tzv.podrške gdje su umjesto generatora za struju imali onog bijelo Fiću koji je radio na plin iz gradske mreže,e ja sam se našao pored tog istog Fiće u tom trenutku i imao sam priliku da sve vidim.A što se tiče Mirjane ,da ona je bila na mjestu mrtva,jer su ove prve dvije granate pale njoj pod noge.
Nažalot nisam samo bio svjedok ovog nemilog događaja,vidio sam i pogibije onih novinara kod zelenog mosta na samom početku rata u istoj ulici ORB ,kao i smrt onog bivšeg vlasnika pržionice kafe Golf iz Aerodromskog naselja,koji j krenu da izvuče na onu stranu brata i sestru blizance...ne sjećam se im imena,ali...
A masakr na Mujezinovića pumpi sam preživio sa MALIM gelerom na petom pršljenu.Tada sam još više prkosio ovim zvijerima koji su nas polako ubijali,ali mi smo opstali.Prkosili smo na našem ratnom okupljalištu kod bivše Jugoplastike u raji zvanom KORIDOR.
-
juzna_strana
#741 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@Black
Nafaka tvoja,hvala Bogu pa si to sve prevazisao..
Vidis koridor sam skroz zaboravio,i ja sam cesto tamo bio,osnovnu sam zavrsio u prostoru gdje je danas mesnica Sulter.
Hvala ti na informacijama,cudesan je bio otpor Dobrinje.. Bila je u izrazito teskoj poziciji,a uspjela se odrzati..
Mnogi ne znaju da je trebalo nekih 800 metara da se zatvori jos jedan prsten oko grada.. Takodje,organizacija ratne bolnice je nevjerovatna. Igrom slucaja poznajem licno oca i sina koji su vozili ranjenike u Kosevo,starim VW Caddy-em,to su bila muda do poda.. Trudim se da dodjem do sto vise informacija,imam dosta prijatelja koji su direktno ucestvovali u odsudnim bitkama ( danas razlika u godinama nije bitna kao tad ), molim ih da to sve stave na papir da se ne zaboravi.. Nadam se da cu prikupiti sto vise toga..
Vidis koridor sam skroz zaboravio,i ja sam cesto tamo bio,osnovnu sam zavrsio u prostoru gdje je danas mesnica Sulter.
Hvala ti na informacijama,cudesan je bio otpor Dobrinje.. Bila je u izrazito teskoj poziciji,a uspjela se odrzati..
Mnogi ne znaju da je trebalo nekih 800 metara da se zatvori jos jedan prsten oko grada.. Takodje,organizacija ratne bolnice je nevjerovatna. Igrom slucaja poznajem licno oca i sina koji su vozili ranjenike u Kosevo,starim VW Caddy-em,to su bila muda do poda.. Trudim se da dodjem do sto vise informacija,imam dosta prijatelja koji su direktno ucestvovali u odsudnim bitkama ( danas razlika u godinama nije bitna kao tad ), molim ih da to sve stave na papir da se ne zaboravi.. Nadam se da cu prikupiti sto vise toga..
-
juzna_strana
#742 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@Sarajmen
Ne znam sta bih rekao,mozda je bolje ne objavljivati. Dobro je da ga imas u arhivi,nisam ni znao da postoji..
Kako god zelis druze,uradi kako ti mislis da je ok..
Ne znam sta bih rekao,mozda je bolje ne objavljivati. Dobro je da ga imas u arhivi,nisam ni znao da postoji..
Kako god zelis druze,uradi kako ti mislis da je ok..
- black point
#743 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Za one slabog srca ne preporučujem...Sarajmen wrote:U vezi ubistva Samira i Mirjane, ako smatrate da je u redu da se objavi video snimak, molim da se izjasnite. Vrlo je potresan.
- black point
#744 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Da bio je to stari žuti caddy,u njega su sipali sve što je imalo masno,pa onako kada prođe pored tebe zamirišu uštipci...sjećam se da smo 94 i 95 se kupali ispod srednjeg tzv.žutog mosta, opet u ulici ORB ,koji je povezivao D2 sa D3.Noću sa gornje strane smo stavili onu jaku crvenu UNHCR foliju da se ne vidimo ,a sa donje strane niz rijeku smo nabacali starih olupina automobila i preko njih istu tu foliju da bi napravili kao neku branu.Imaju one slike na ovom forumu razbacanih automobila u koritu rijeke koje je odnijela voda kada je nadošla poslije kiša.juzna_strana wrote:@Black
Također smo išli i na PALETE,to je bila dobo razrađena "akcija" gdje smo noću prelazili kod Aerodromskog naselja cestu koja je povezivala Ilidžu sa Lukavicom i Kulom,sa sobom nosili noževe ,rance i deke.Išli bi do onih velikih šatora ili šta već je bilo i nožem razrezali isti i nakupili se Feta sira i konzervi.Deke su nam služile da se zaštitimo od onih UNPROFOR-ovih bodljikavih žica koje su imale male žilete po sebi.
Kasnije su naši nestašluci nestali jer smo otišli u borbu...a to je teška priča.
-
juzna_strana
#745 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
E ako si ste se kupali tu i isli na palete onda smo mozda i ista raja
Ja nisam isao ali su ovi moji indijanci isli..
Bilo keksa,fete,svega.. Poslije su isli kroz tunel ali padobran varijantom,uskakali u rov..
Tog perioda s kupanjem se sjecam po lomu ruku jednog naseg sugradjanina
Bilo keksa,fete,svega.. Poslije su isli kroz tunel ali padobran varijantom,uskakali u rov..
- black point
#746 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Skočio je s mosta laste u cca 2 metra duboku vodu za kutiju cigara...sjećam se da je ponosno hodao takvih ruku jedno mjesec dana ali je uživao i u cigarama.juzna_strana wrote:E ako si ste se kupali tu i isli na palete onda smo mozda i ista rajaJa nisam isao ali su ovi moji indijanci isli..
-
juzna_strana
#747 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Dobra je raja bila pravo,nije bilo nekih pakasha..
Doduse bilo je onih povjerenika sto su zavrtali na humanitarnoj,10 deka secera,po dece ulja i to,sitne prevare
Doduse bilo je onih povjerenika sto su zavrtali na humanitarnoj,10 deka secera,po dece ulja i to,sitne prevare
- black point
#748 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Tada sitni lopovi ali danas imaju sve i svašta što su počeli u ratu završili su poslije rataili još nisu,ali...sve se vraća sve se plaća.Svoju sam mladost tada kao mladić dao za rat,ali se ne kajem i opet bih,za onu raju,za moju Dobrinju.juzna_strana wrote:Dobra je raja bila pravo,nije bilo nekih pakasha..
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... UVJU3uWOuo
-
juzna_strana
#749 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Prejak spot,u par minuta sve objasnjeno..
- black point
#750 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ako imaš šta od toga daj nam postavi.Sarajmen wrote:Ovu TV ekipu ABS News-a smo vodili na snimanje u mahalu , ima par kadrova i u ovom spotu. Jedan je od najupečatljivijih koji je snimila neka strana TV agencija. Mislim da na originalnoj kaseti ima dosta ''sirovog'' materijala.