Cerić islamski poglavar ili političar

Locked
Motokultivator

#726 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Motokultivator »

Sekularna ne znaci ateisticka, niti antireligijska. Cisto nako za informaciju :P
udrch

#727 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by udrch »

Već sam rekao da će do kraja sedmice ministar povući odluku o vjeronauci, tako da i dalje ostajemo vjerska država sa tendencijom prelaska u Al-Kaidu..
bandini

#728 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by bandini »

Motokultivator wrote:Sekularna ne znaci ateisticka, niti antireligijska. Cisto nako za informaciju :P
nemam ja nista protiv religije, kada ima svoju svrhu
isto tako nemam nista ni protiv IZ, dok god se brinu oko pitanja koji se njih ticu. A to rade sve rjedje
imamo i previse vjerskih objekata i ako neko zeli vjeronauku nek ide tamo
udrch

#729 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by udrch »

bandini wrote:
Motokultivator wrote:Sekularna ne znaci ateisticka, niti antireligijska. Cisto nako za informaciju :P
isto tako nemam nista ni protiv IZ, dok god se brinu oko pitanja koji se njih ticu. A to rade sve rjedje
Šta si se ba zapalio..
Ne govorimo ni mi tebi gdje ćeš ti da ideš..
Motokultivator

#730 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Motokultivator »

sarajlija_ba wrote:
bandini wrote: ok slazem se
jesmo takvi
ali to je jos tuznije sto jedan skolovan covjek takve gluposti prica
i ponasa se kao da je sa brda sisao
zasto svooju poziciju nije iskoristio za puno bolje stvari
samo razdvaja ovaj ionako podijeljen narod

Nemoj govoriti "jesmo takvi" nego reci "jesam takav".
Ima još jedna stvar a to je da je bošnjo mjera svim stvarima.
Ako Cerić nije po mojoj mjeri odmah ne valja.
Prije svega niko ovdje nema prave podatke a svi pričaju k'o da su sjedili sa Cerićem kad je nešto radio.
Drugo, ako mi ne možemo da dokučimo zašto Cerić nešto radi to je odmah pogrešno.
Treće, informacije koje ima Cerić su obimnije i istinitije od informacija koje mi imamo a mi sudimo kao da je obratno.
Primjera radi, Cerić je napao Suljagića zbog vjeronauke jer je znao ono što većina nas ne zna a to je da je Suljagić rekao, čim je zasjeo u fotelju, da će potpuno ukinuti vjeronauku. Ceriću je zato jasno zašto Suljagić prvo ukida ocjene iz vjeronauke jer je to korak prema sljedećem potezu...itd.

Ali ne, bošnjo u 2,5 sekundi na osnovu jedne vijesti sve zna, donese svoj sud a sud je obično da odmah popljuje nekoga i bez obzira što kasnije uvidi da je pogriješio iz inata brani svoj stav.
Takvi smo...a suncu se ne trebamo nadati.
Imam prijateljicu koja radi kao vjerouciteljica u vrticima. I odma nekako poslije izbora ona je pricala o ukidanju vjeronauke. Pitam je odkud ba to, nigdje niko to ne spominje. Kad ona govori, vidjecete, pojavice se u javnosti ubrzo. Ja nisam mogo da vjerujem.

Tako da reakcija Cerica je i blaga, to sam vec rekao jos na pocetku ove teme. Svasta bi se tu dalo kazat. Al' vec je tema prezvakana, pa mi se ne da pisati stvarno.

Al' mi naumpadne Damir Niksic, kad govori o Bozicu, Usrksu, Vaskrku, kako su samo sekularni. Ipak su oni zapad. Na zapadu je sve sekularno, pa tako i praznici :-)

Al ode tema helac, necu vise. Casna pionirska :lol: :lol:
bandini

#731 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by bandini »

udrch wrote:
bandini wrote:
Šta si se ba zapalio..
Ne govorimo ni mi tebi gdje ćeš ti da ideš..
a osnovnoskolac se javlja opet. Govorite itekako. Zato mi vas je pun kufer.
Motokultivator

#732 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Motokultivator »

bandini wrote:
E vidis svi na svijetu, od masrika do magriba (od istoka do zapada) kada pricaju o islamu ne razumiju da islam nije 'samo' vjerovanje i obavljanje vjerskih obreda. Islam je stil zivota. Za muslimana je isam i to kako prelazi ulicu, kako pozdravlja ljude, kako baca smece. Islam je kako se odnosi prema komsijama, zivotinjama, ... Za muslimana je sve to islam. Takav islam, a samo takav i moze biti, se ne moze smjestiti medju cetiri zida niti u neke institucije, tipa dzamije, mekteba i slicno. Zao mi je sto te moram razocarati. Islam nije ni nalik na druge religije, koje su upravo to, institucionalizove i smjestene u institucije, zgrade, kancelarije, obredne prostorije, ....
udrch

#733 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by udrch »

Bandini ti nemaš ni kućnog obrazovanja, tako da sam ja sa osnovnom školom za tebe akademik..
Last edited by udrch on 18/05/2011 23:22, edited 1 time in total.
Ahmmed

#734 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Ahmmed »

bandini wrote:

O ovoj sam temi mnogo toga rekao....

Ali, zanima me, koja je,po tvom mišljenju, svrha religije ?

Koja su to pitanja koja se , po tvom mišljenju, tiču IZ?

Kako ti znaš imamo li ili ne, previše vjerskih objekata, jer, kako sam kažeš, nikada nisi ušao u džamiju?

Ja jesam da se vjeronauk odvija u mektebima, ali kad mi neko , s visine, kao što to radiš, kaže: " ako neko želi vjeronauk, nek ide tamo", onda mi dođe da se zalažem za vjeronauk kao obavezan predmet, sa sve brojčanim ocjenama.
Ahmmed

#735 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Ahmmed »

I da:

Može se Mustafi ef.ceriću, svašta prigovoriti ali da nas zbog njega gledaju kao teroriste, ma mislim.... :-) :-)
bandini

#736 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by bandini »

udrch wrote:Bandini ti nemaš ni kućnog obrazovanja, tako da sam ja sa osnovnom školom za tebe akademik..
nemam ja ni kuce
udrch

#737 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by udrch »

Moj Ahmede treba pojedince lagano iskulirati...
bandini

#738 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by bandini »

Ahmmed wrote:I da:

Može se Mustafi ef.ceriću, svašta prigovoriti ali da nas zbog njega gledaju kao teroriste, ma mislim.... :-) :-)

ne ne, moja greska.
Ja podrzavam "nove" muslimane, ja podrzavam hodze iz Gluhih bukovica, itd.
klif

#739 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by klif »

sarajlija_ba wrote:
bandini wrote: ok slazem se
jesmo takvi
ali to je jos tuznije sto jedan skolovan covjek takve gluposti prica
i ponasa se kao da je sa brda sisao
zasto svooju poziciju nije iskoristio za puno bolje stvari
samo razdvaja ovaj ionako podijeljen narod

Nemoj govoriti "jesmo takvi" nego reci "jesam takav".
Ima još jedna stvar a to je da je bošnjo mjera svim stvarima.
Ako Cerić nije po mojoj mjeri odmah ne valja.
Prije svega niko ovdje nema prave podatke a svi pričaju k'o da su sjedili sa Cerićem kad je nešto radio.
Drugo, ako mi ne možemo da dokučimo zašto Cerić nešto radi to je odmah pogrešno.
Treće, informacije koje ima Cerić su obimnije i istinitije od informacija koje mi imamo a mi sudimo kao da je obratno.
Primjera radi, Cerić je napao Suljagića zbog vjeronauke jer je znao ono što većina nas ne zna a to je da je Suljagić rekao, čim je zasjeo u fotelju, da će potpuno ukinuti vjeronauku. Ceriću je zato jasno zašto Suljagić prvo ukida ocjene iz vjeronauke jer je to korak prema sljedećem potezu...itd.

Ali ne, bošnjo u 2,5 sekundi na osnovu jedne vijesti sve zna, donese svoj sud a sud je obično da odmah popljuje nekoga i bez obzira što kasnije uvidi da je pogriješio iz inata brani svoj stav.
Takvi smo...a suncu se ne trebamo nadati.
Poštovani Sarajlija, vidim da raspolažeš i insider informacijama, ali iako si insider, nisi naveo nijedan pozitivan Cerićev potez. Navodiš irelevantne podatke o njegovom obrazovanju i paušalne ocjene o navodnom "evropskom ugledu", difamiraš novinarku Oslobođenja kao nepouzdan izvor i nazivaš sve one koji se usuđuju upututi riječ kritike Ceriću "balijama". Smatram da te se ne može tretirati na ozbiljan način. Dogmatska zaslijepljenost i nedostatk kritičke misli te čini idealnim pripadnikom Cerićevog nazadnjačkog tabora. Sve najbolje na putu u srednji vijek.
udrch

#740 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by udrch »

bandini wrote:
udrch wrote:Bandini ti nemaš ni kućnog obrazovanja, tako da sam ja sa osnovnom školom za tebe akademik..
nemam ja ni kuce
:thumbup:
Sigurno je reis kriv..
bandini

#741 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by bandini »

Ahmmed wrote:
bandini wrote:

O ovoj sam temi mnogo toga rekao....

Ali, zanima me, koja je,po tvom mišljenju, svrha religije ?

Koja su to pitanja koja se , po tvom mišljenju, tiču IZ?

Kako ti znaš imamo li ili ne, previše vjerskih objekata, jer, kako sam kažeš, nikada nisi ušao u džamiju?

Ja jesam da se vjeronauk odvija u mektebima, ali kad mi neko , s visine, kao što to radiš, kaže: " ako neko želi vjeronauk, nek ide tamo", onda mi dođe da se zalažem za vjeronauk kao obavezan predmet, sa sve brojčanim ocjenama.

IZ treba iskljucivo da se bavi vjernicima, vjerskim temama i slicno
nema sta da radi u politici
opet ponavljam nemam nista protiv Islama, IZ, ili bilo koje religije
ali vjera se nosi u srcu i to je to
ako vi mislite da ova nasa IZ radi ispravno onda je tako
svaka cast
bandini

#742 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by bandini »

udrch wrote:
bandini wrote:
nemam ja ni kuce
:thumbup:
Sigurno je reis kriv..
nije
jednostavno sam lijen
a kako si primjetio i da sam pjesnik, pa sta da ti kazem
od toga bas i nema hljeba :D
udrch

#743 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by udrch »

Cerića za doživotnog reisa..
Zaslužio je to ako ne svojim radom, onda činjenicom da ga ovi koji trebaju dovoljno mrze..baš po našim bosanskim mjerilima..
Ahmmed

#744 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Ahmmed »

bandini wrote:

ne ne, moja greska.
Jesu li to svi "novi" muslimani, odreda, teroristi?
Kakve veze hodža iz Gluhe Bukovice, ima sa terorizmom?
udrch

#745 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by udrch »

Vehabije su krive što je pojedincima mrsko kašiku do usta donijeti..
Da će Bog da ih bude sve više i više..
bandini

#746 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by bandini »

Motokultivator wrote:
bandini wrote:
E vidis svi na svijetu, od masrika do magriba (od istoka do zapada) kada pricaju o islamu ne razumiju da islam nije 'samo' vjerovanje i obavljanje vjerskih obreda. Islam je stil zivota. Za muslimana je isam i to kako prelazi ulicu, kako pozdravlja ljude, kako baca smece. Islam je kako se odnosi prema komsijama, zivotinjama, ... Za muslimana je sve to islam. Takav islam, a samo takav i moze biti, se ne moze smjestiti medju cetiri zida niti u neke institucije, tipa dzamije, mekteba i slicno. Zao mi je sto te moram razocarati. Islam nije ni nalik na druge religije, koje su upravo to, institucionalizove i smjestene u institucije, zgrade, kancelarije, obredne prostorije, ....
ja ne zelim da mi se religija mijesa u zivot
ne smeta mi ni kad vidim da neko klanja, ni da kolje kurban ni da posti
drago mi je kad vidim pravog vjernika
ali sve ima svoje mjesto
Islam smjesti u svoje srce
mislim da je to dovoljno ako si pravi i iskreni vjernik
ne mora se pokazivat svima da ti vjerujes
ti si jedini pokusao normalno odgovoriti na ovo
i hvala za to
respect
Motokultivator

#747 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Motokultivator »

bandini wrote: IZ treba iskljucivo da se bavi vjernicima, vjerskim temama i slicno
nema sta da radi u politici
opet ponavljam nemam nista protiv Islama, IZ, ili bilo koje religije
ali vjera se nosi u srcu i to je to
ako vi mislite da ova nasa IZ radi ispravno onda je tako
svaka cast
Pricitaj par postova iznad, nece ti naskodit, a ako pak naskodi, kasikicu sode bikarbone sa vodom na cesrce :lol:
sarajlija_ba

#748 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by sarajlija_ba »

bandini wrote: ma prosudio si me pravo
svaka cast
jesam takav, eto
jel sad lakse
Nije lakše. Lakše će biti kad počneš realno gledati na ljude i to samo na osnovu provjerenih informacija. Godinama smo slušali za Bičakčića da je lopov pa mu na nekoliko suđenja ništa nije dokazano. I džaba je što je oglešan nevinim on će za većinu i dalje biti lopovčina koji je imao štelu na sudu.
bandini wrote:nek Ceric organizuje vjeronauke po mektebima i dzamijama ako mu je to toga
To je već organizovano a pošto se po zapadno evropi izučava vjeronauka u školama nema razloga da to ne bude i kod nas.
bandini wrote:da hocemo jednog dana postati sekularna drzava, ali ne samo na papiru, nego i u stvarnosti
mada cisto sumnjam
Mi jesmo sekularna država, ali ti pod tim pojmom podrazumijevaš da vjerski lideri ne smiju pisnuti pa današnju BiH ne doživljavaš kao sekularnu. Ti želiš nevjerničku državu !
bandini wrote:sto se tice cerica nikada necu reci da sam pogrijesio
i pljujem ga gdje stignem
to se promijeniti nece
Ma ne sumnjam u to.
Još kad bi dao kakav dokaz, ali dokaz a ne naglabanje mahalaša dok stoje na ulici i pričaju kako su čuli da je tetka od ovog jednog čula od svoje svastike kojoj je prenio njen zet da je njegov punac čuo dvije žene u brijačnici kako pričaju...
bandini wrote:budi objektivan jednom u zivotu
Volio bih iskreno da postaneš poznata javna ličnost a onda da te meze takvi poput tebe.
Samo tako bi ti razumio šta radiš drugima.
bandini

#749 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by bandini »

udrch wrote:Vehabije su krive što je pojedincima mrsko kašiku do usta donijeti..
Da će Bog da ih bude sve više i više..
ne znam sta bi ti rekao na ovo
najbolje nista
.....
bandini

#750 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by bandini »

Ahmmed wrote:
bandini wrote:

ne ne, moja greska.
Jesu li to svi "novi" muslimani, odreda, teroristi?
Kakve veze hodža iz Gluhe Bukovice, ima sa terorizmom?

ima velike veze
sta ocekivati od covjeka koji podrzava pedofila? biti obrazovan ne znaci uvijek i pametan
a to se kod Cerica najbolje vidi
Locked