SDP

Post Reply
draganbl

#726 Re: SDP

Post by draganbl »

Kada govorim o konkretnim stvarima, najbolje mi je da pogledam u sdp-ove politike i pokušam da prepoznam da li je nešto od navedenog urađeno. Na primjer, u ovom postu sam odabrao školstvo (http://sdp.ba/dokumenti/politike/SDP%20 ... litika.pdf) i stranu 6, koja počinje lijepo napisanim crvenim naslovom "Onemogućavanje korupcije i diskriminacije u obrazovanju". Idemo redom, da vidimo šta je urađeno:
1. Osnivanje specijalizovane agencije za promociju transparentnosti i borbu protiv korupcije u obrazovanju, ili u sklopu Agencije za razvoj visokog obrazovanja
Da li je osnovana "specijalizovana agencija"?
2. Standardizacija upisnih i procedura ocjenjivanja i smanjivanje diskrecionog prava profesora i nastavnika povećavanjem pismenog ocjenjivanja
Da li je profesorima i nastavnicima predočeno da povećaju pismena ocjenjivanja, da li oni sastavljaju pismene, ili pismeni dolaze od treće strane (recimo od ove Agencije odozgo)?
3. Kreirati program djelovanja protiv korupcije u obrazovnom sistemu
Da li je kreiran program, da li se krenulo u kreiranje programa, ko ga kreira, kada je počeo, kada će završiti?
4. Ojačati inspekcijski nadzor školskih uprava i onemogućiti ovu praksu
Da li je ojačan inspekcijski nadzor?
5. Besplatan školski prijevoz za učenice i učenike iz udaljenih lokalnih zajednica
Da li učenici imaju besplatan školski prijevoz?
6. Sve škole i fakulteti pristupačni za osobe i osobe sa invaliditetom
Šta se uradilo u vezi sa ovim, svojevremeno je bila afera u vezi sa jednom djevojčicom sa invaliditetom, šta je urađeno po ovom pitanju?
7. Omogućiti veći broj stipendija i dostupnost istih mladima.
Hajmo studenti, ko je dobio stipendiju zbog SDP-ovog onemogućavanja korupcije i diskriminacije?
8. Promovirati nastavak školovanja promotivnim kampanjama.
Da li je bila neka ovakva kampanja?
9. Sve škole i fakulteti pristupačni za osobe sa invaliditetom
Stavka ista kao stavka 6. Da li je moguće da čak ni onaj ko je pisao ovaj dokument, nije ovo dvaput pročitao? Pa šta očekivati onda od "neukog naroda"?
10. Svi oblici segregacije u obrazovanju će biti ukinuti.
Ukinu li se?
11. Konferencija ministara obrazovanja u BiH bi se trebala angažirati i na borbi protiv mita i korupcije u obrazovanju na svim razinama, a naročito u visokom obrazovanju.
Evo baš smo skoro imali presude povodom seks skandala u visokom obrazovanju. Baš su se "angažirali".

Kraj podnaslova i mojih komentara.
Ovaj dokument ima jedno 10 stranica, a ja sam analizirao samo pola jedne. Kada govorimo o neradu i praznim obećanjima, potrebno je da prozivamo vlast za ono što su obećali, dali riječ, napisali i što i dan danas stoji kao njihova zvanična politika. Znači, ništa od navedenog (boldovanog) ne da nije urađeno, već nije ni počelo da se radi. Priča o Vijeću ministara, ministru inostranih poslova, Dodiku i Čoviću je samo zamajavanje naroda i skretanje fokusa sa onoga za šta je data riječ da će se uraditi.
seln

#727 Re: SDP

Post by seln »

draganbl wrote:Kada govorim o konkretnim stvarima, najbolje mi je da pogledam u sdp-ove politike i pokušam da prepoznam da li je nešto od navedenog urađeno. Na primjer, u ovom postu sam odabrao školstvo (http://sdp.ba/dokumenti/politike/SDP%20 ... litika.pdf) i stranu 6, koja počinje lijepo napisanim crvenim naslovom "Onemogućavanje korupcije i diskriminacije u obrazovanju". Idemo redom, da vidimo šta je urađeno:
1. Osnivanje specijalizovane agencije za promociju transparentnosti i borbu protiv korupcije u obrazovanju, ili u sklopu Agencije za razvoj visokog obrazovanja
Da li je osnovana "specijalizovana agencija"?
2. Standardizacija upisnih i procedura ocjenjivanja i smanjivanje diskrecionog prava profesora i nastavnika povećavanjem pismenog ocjenjivanja
Da li je profesorima i nastavnicima predočeno da povećaju pismena ocjenjivanja, da li oni sastavljaju pismene, ili pismeni dolaze od treće strane (recimo od ove Agencije odozgo)?
3. Kreirati program djelovanja protiv korupcije u obrazovnom sistemu
Da li je kreiran program, da li se krenulo u kreiranje programa, ko ga kreira, kada je počeo, kada će završiti?
4. Ojačati inspekcijski nadzor školskih uprava i onemogućiti ovu praksu
Da li je ojačan inspekcijski nadzor?
5. Besplatan školski prijevoz za učenice i učenike iz udaljenih lokalnih zajednica
Da li učenici imaju besplatan školski prijevoz?
6. Sve škole i fakulteti pristupačni za osobe i osobe sa invaliditetom
Šta se uradilo u vezi sa ovim, svojevremeno je bila afera u vezi sa jednom djevojčicom sa invaliditetom, šta je urađeno po ovom pitanju?
7. Omogućiti veći broj stipendija i dostupnost istih mladima.
Hajmo studenti, ko je dobio stipendiju zbog SDP-ovog onemogućavanja korupcije i diskriminacije?
8. Promovirati nastavak školovanja promotivnim kampanjama.
Da li je bila neka ovakva kampanja?
9. Sve škole i fakulteti pristupačni za osobe sa invaliditetom
Stavka ista kao stavka 6. Da li je moguće da čak ni onaj ko je pisao ovaj dokument, nije ovo dvaput pročitao? Pa šta očekivati onda od "neukog naroda"?
10. Svi oblici segregacije u obrazovanju će biti ukinuti.
Ukinu li se?
11. Konferencija ministara obrazovanja u BiH bi se trebala angažirati i na borbi protiv mita i korupcije u obrazovanju na svim razinama, a naročito u visokom obrazovanju.
Evo baš smo skoro imali presude povodom seks skandala u visokom obrazovanju. Baš su se "angažirali".

Kraj podnaslova i mojih komentara.
Ovaj dokument ima jedno 10 stranica, a ja sam analizirao samo pola jedne. Kada govorimo o neradu i praznim obećanjima, potrebno je da prozivamo vlast za ono što su obećali, dali riječ, napisali i što i dan danas stoji kao njihova zvanična politika. Znači, ništa od navedenog (boldovanog) ne da nije urađeno, već nije ni počelo da se radi. Priča o Vijeću ministara, ministru inostranih poslova, Dodiku i Čoviću je samo zamajavanje naroda i skretanje fokusa sa onoga za šta je data riječ da će se uraditi.
Evo samo jedna stavka:

1. Jesu li prosle 4 godine mandata ili 6 mjeseci od formiranja vlade?
stochar

#728 Re: SDP

Post by stochar »

iz Platforme:

1. Euroatlantske integracije

EU

* Ispunjavanje obaveza koje proizilaze iz SSP-a (npr. Zakon o državnoj pomoći, Sejdić/Finci) i rješavanje prioriteta iz evropskog Partnerstva za BiH;
* Usvajanje „EU klauzule“ kako bi se ubrzale reforme koje BiH vode ka EU i NATO. Ozakoniti da do ulaska BiH u EU za reforme i zakone iz ovog seta neće biti moguće koristiti instrumente veta;
* Podnošenje aplikacije za članstvo u EU do kraja Mađarskog predsjedavanja (zavrseno 1. jula 2011);
* Preuzimanje upitnika za ispitivanje spremnosti BiH za članstvo do kraja 2011. godine;
* Odgovori na upitnik do sredine 2012. godine;
* Dobijanje kandidatskog statusa do kraja 2012./početka 2013. godine;
* Početak pregovora 2013.-2014.

p.s. neka mi neko citira kad je bilo ko u zadnjih pola godine pored rijeci vlast, funkcija, ministar, nadzorni odbor, upravni odbor... spomenuo evropske integracije, ljudska prava, ekonomiju...
Last edited by stochar on 06/09/2011 15:29, edited 1 time in total.
draganbl

#729 Re: SDP

Post by draganbl »

stochar wrote:iz Platforme:

EU

* Ispunjavanje obaveza koje proizilaze iz SSP-a (npr. Zakon o državnoj pomoći, Sejdić/Finci) i rješavanje prioriteta iz evropskog Partnerstva za BiH;
* Usvajanje „EU klauzule“ kako bi se ubrzale reforme koje BiH vode ka EU i NATO. Ozakoniti da do ulaska BiH u EU za reforme i zakone iz ovog seta neće biti moguće koristiti instrumente veta;
* Podnošenje aplikacije za članstvo u EU do kraja Mađarskog predsjedavanja;
* Preuzimanje upitnika za ispitivanje spremnosti BiH za članstvo do kraja 2011. godine;

p.s. neka mi neko citira kad je bilo ko u zadnjih pola godine pored rijeci vlast, funkcija, ministar, nadzorni odbor, upravni odbor... spomenuo evropske integracije, ljudska prava, ekonomiju...
Koliko ja znam, Mađarska više ne predsjedava EU.
Jasno je da nije samo SDP kriv. Međutim, čemu onda služi ta platforma kojom se ovdje na forumu toliko maše?
Da li i koliku odgovornost nosi onaj ko je potpisao nešto, a na kraju to nije ispunio.
seln

#730 Re: SDP

Post by seln »

draganbl wrote:

EU

* Podnošenje aplikacije za članstvo u EU do kraja Mađarskog predsjedavanja;

Koliko ja znam, Mađarska više ne predsjedava EU.
Jasno je da nije samo SDP kriv. Međutim, čemu onda služi ta platforma kojom se ovdje na forumu toliko maše?
Da li i koliku odgovornost nosi onaj ko je potpisao nešto, a na kraju to nije ispunio.
Pitaj Milu motoristu. On je se zakleo na kamu i kokardu da ce unistiti Bosnu. A valjda je jasno da su euroatlantske integracije moguce samo na drzavnom nivou. I sada je SDP u dilemi: ili za racun euro-nato integracija dati vozdu sve sto mu kama iste, ili razocarati @draganbl, koji je ocekivao da SDP spominje integracije.
tbv

#731 Re: SDP

Post by tbv »

EU

* Podnošenje aplikacije za članstvo u EU do kraja Mađarskog predsjedavanja (zavrseno 1. jula 2011);

U EU ulaze drzave, a ne entiteti, posto HDZ + SNSD koce uspostavu drzavne vlasti zbog toga i nema rijeci o EU integraciji. Ljudska prava i ekonomija su svakodnevna prica entitetskih vlada i radi se punom parom (jedni se bore gradjanskom opcijom a drugi pak liturgijom i osvestavanjem), ali naravno to ne vide oni koji se uzdaju samo u MMF i EU fondove.
seln

#732 Re: SDP

Post by seln »

Apropos MMF i EU fondovi: kako izgleda kad gazda vikne "raja, fajront...hajmo platit ko je sta popio", to ovih dana vidimo u Grckoj, Italiji, Spaniji...
zonbirile

#733 Re: SDP

Post by zonbirile »

seln wrote:Apropos MMF i EU fondovi: kako izgleda kad gazda vikne "raja, fajront...hajmo platit ko je sta popio", to ovih dana vidimo u Grckoj, Italiji, Spaniji...
----------------------------------
iduće godinenama će viknuti,bojim se da ne ugase svjetlo :lol: :lol: :lol:
seln

#734 Re: SDP

Post by seln »

zonbirile wrote:
seln wrote:Apropos MMF i EU fondovi: kako izgleda kad gazda vikne "raja, fajront...hajmo platit ko je sta popio", to ovih dana vidimo u Grckoj, Italiji, Spaniji...
----------------------------------
iduće godinenama će viknuti,bojim se da ne ugase svjetlo :lol: :lol: :lol:
Nece iduce, ne isplati im se...jadniji dio BiH je vise zaduzen, ali sve skupa je to sitnis. Koliko smo duzni? Par milijardi?
Sacekace oni da bude 50-100 milijardi...pa ce onda poslati konobara s tefterom.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#735 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

stochar wrote:p.s. neka mi neko citira kad je bilo ko u zadnjih pola godine pored rijeci vlast, funkcija, ministar, nadzorni odbor, upravni odbor... spomenuo evropske integracije, ljudska prava, ekonomiju...
Nije, u pravu si. To su kod nas samo predizborne riječi, bilo koje stranke. Zato sam ja, valjda, najmanje razočarana SDP-om, jer nisam ni očekivala. Čak ima nekih stvari u kojima me prijatno iznenadio što se tiče kvaliteta kadrova u Parlamentu. Sve ostalo su bila prevelika očekivanja i bukvalno shvatanje predizborne kampanje, koja je u slučaju SDP trajala nekoliko godina.
stochar

#736 Re: SDP

Post by stochar »

* Uspostava federalnog Fonda za isplatu porodiljskih nadoknada;

* Redefinicija uloge Zavoda za zapošljavanje;

* Depolitizacija upravljanja sektorom obrazovanja;

* Redefinisati postojeću potrošnju za plate, paušale, naknade i povlastice izabranih dužnosnika, te racionalizaciju voznog parka;

* Garantovane kvote i za Ostale u entitetskim parlamentima kao što je to već slučaj sa konstitutivnim narodima;

* U pravilu garantovati kvote za konstitutivne narode i ostale u svim kantonalnim skupštinama, općinskim vijećima/skupštinama opština što će se regulisati Izbornim zakonom;

* Eliminisanje diskriminacije građana po bilo kom osnovu na cijelom teritoriju BiH, na osnovu analize koja će biti urađena u prvoj godini mandata nove vlasti;
Skijaš

#737 Re: SDP

Post by Skijaš »

stochar wrote:* Uspostava federalnog Fonda za isplatu porodiljskih nadoknada;

* Redefinicija uloge Zavoda za zapošljavanje;

* Depolitizacija upravljanja sektorom obrazovanja;

* Redefinisati postojeću potrošnju za plate, paušale, naknade i povlastice izabranih dužnosnika, te racionalizaciju voznog parka;

* Garantovane kvote i za Ostale u entitetskim parlamentima kao što je to već slučaj sa konstitutivnim narodima;

* U pravilu garantovati kvote za konstitutivne narode i ostale u svim kantonalnim skupštinama, općinskim vijećima/skupštinama opština što će se regulisati Izbornim zakonom;

* Eliminisanje diskriminacije građana po bilo kom osnovu na cijelom teritoriju BiH, na osnovu analize koja će biti urađena u prvoj godini mandata nove vlasti;
Po tim ih pitanjima kritikuj i oko toga se može voditi diskusiju, kriviti Platformu za činjenicu da još nemamo novi Savjet ministara ne bi trebalo biti opcija. Tu svi trebamo biti jedinstveni.
nosara

#738 Re: SDP

Post by nosara »

Ko blokira reformu sektora javne bezbjednosti u KS...? Postoji li, uopste, reforma tog sektora...? Postoji li sektor...?

Na mojoj listi prioriteta veliki minus, odmah do uspjesnog preuzimanja vlasti u KS od strane rijaseta... :D

sdp spava... :zzzz:
KatarinaKosaca

#739 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

nosara wrote:Ko blokira reformu sektora javne bezbjednosti u KS...? Postoji li, uopste, reforma tog sektora...? Postoji li sektor...?

Na mojoj listi prioriteta veliki minus, odmah do uspjesnog preuzimanja vlasti u KS od strane rijaseta... :D

sdp spava... :zzzz:
Koji apsurd da ću ja sad braniti SDP od tebe :D , ali je tako nekako.
Prvo kad si sa nekim u koaliciji, moraš praviti ustupke. SDP je to, mislim, morao napraviti SDA-u, jer su koalicijski partneri. Ministar je bio brzoplet. Kasnije će SDA u nečem popustiti i tako to ide... kao brak. (Prvi dio glede opaske o reisu).
A što se tiče sektora javne bezbjednosti to je složen, skup i dugotrajan proces. Nikako ne može preko noći. To i ne očekujem tako brzo, jednako kao što nisam vjerovala partijskim drugovima na forumu kad su prije koju godinu govorili kako će to za čas.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#740 Re: SDP

Post by Chmoljo »

:lol:
KatarinaKosaca

#741 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

Reci i nama pa da se svi smijemo :roll:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#742 Re: SDP

Post by Chmoljo »

pa ti si već rekla... braniš SDP od nosare...

ne znam zašto svaki komentar sa moje strane posmatraš kao otrovnu strelicu :wink:
Nele9

#743 Re: SDP

Post by Nele9 »

Chmoljo wrote:pa ti si već rekla... braniš SDP od nosare...

ne znam zašto svaki komentar sa moje strane posmatraš kao otrovnu strelicu :wink:
Nosara

Give SDP a chance
kiky

#744 Re: SDP

Post by kiky »

o majko mila ...
dođe sdp na vlast i odmah svi traže da ispuni predizborna obečanja a nije ni pola mandata odradio ...
več se neki, vidim, fataju za kosu jer nije ovo ili ono ...
pa sdp-u če trebat mandat samo da revidira i utvrdi svo sranje koju su prije njega nasrali oni što nisu sdp ...
kamo sreče da ste tako agilni bili u traženju ispunjavanja obečanja dok su sda, hdz, sbih i slični banditi vodili zemlju ..
evo gdje smo došli bez sdp-a, i sad treba sdp-u par mjeseci odjednom sve da pozlati, ako ne, zlaja nabit če mo te na kolac ...
sdp-ov program je najbolja i najpoštenija politička opcija koju ova zemlja ima i treba vremena da bi sdp to sve postavio na svoje. ako narod bude pametan podržat če sdp i iduči i svaki iduči put jer gore nemože neg što jest a to nije napravio sdp ...
platformu nemože sprovest sam sdp i to nije jasno samo onom koji to iz znanih razloga neče da zna ...
njihova lična bijeda i mizerija je samo iznošenje takvih optužbi ...
u principu sam liberal ali sdp je bolje nego svo smeče od opcija i partija koje su do sada bile na vlasti ...
i tako ...
Bloger

#745 Re: SDP

Post by Bloger »

Treba dati šansu SDP-u, strpite se još godinu-dvije samo dok nafata parlamentarnu većinu, kao iz vode će krenuti korupcija, kriminal, nepotizam, amaterizam. Ovo što smo do sada vidjeli, to je tek uvertira.
KatarinaKosaca

#746 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

Bloger wrote:Treba dati šansu SDP-u, strpite se još godinu-dvije samo dok nafata parlamentarnu većinu, kao iz vode će krenuti korupcija, kriminal, nepotizam, amaterizam. Ovo što smo do sada vidjeli, to je tek uvertira.
:D

Ima stvari koje zahtijevaju vrijeme. Ali, naravno, ima i stvari koje su obećali za tren oka, pa ni naznaka tome.. Ja nikada i nisam polagala nikakve nade, tako da sam potpuno ravnodušna. Čak me i prijatno iznenade ponekad :razz:
I naravno, ako im treba jedno 14 godina da izvade stvari od ovih ranije, onda se nisu trebali ni kandidirati. Stoga je post od @kiky prazna demagogija.
ultima_palabra

#747 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Bloger wrote:Treba dati šansu SDP-u, strpite se još godinu-dvije samo dok nafata parlamentarnu većinu, kao iz vode će krenuti korupcija, kriminal, nepotizam, amaterizam. Ovo što smo do sada vidjeli, to je tek uvertira.
Jel to predviđanje prve news TV? :-D

A @Katarina nikako da odseli iz BiH kao što je obećala ako SDP osvoji vlast :mrgreen:
KatarinaKosaca

#748 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

ultima_palabra wrote:A @Katarina nikako da odseli iz BiH kao što je obećala ako SDP osvoji vlast :mrgreen:
Bila dva mjeseca van BiH. U svojoj kući :razz:. Daklen ne moram "odseljavati"
Last edited by KatarinaKosaca on 06/09/2011 19:33, edited 1 time in total.
Hipatija

#749 Re: SDP

Post by Hipatija »

Jedini tko može u BiH drastično promijeniti siuaciju nabolje u samo par mjeseci je - Milorad Dodik!
Svi ostali moraju to raditi mic po mic, pa i tada je rezultat upitan ( zbog volje i samovolje M. Dodika).
Ekonomska situacija zahtijeva niz riješenih pitanja na nivou BiH, a to riješiti ( razriješiti) bez volje M. Dodika i njegovog "ratnog druga" na onemogućavanju funkcionisanja BiH - D. Čovića, nije moguće izvesti uz svu dobru volju i pamet "platformaša". Jeste da konop nešto malo preteže na stranu platforme, ali ni druga strana ne popušta tako lako ( upiru ko ludi!).

Kada bi se svi složili ( i da niko nikog ne koči, da ne tegli konopac u krivom smjeru), i kada bi angažovali tim eksperata, trebalo bi bar godinu dana za realizaciju prvih pozitivnih ekonomskih efekata!
Jesam li pogriješio u procjeni?!
novi.dan.nova.nafaka

#750 Re: SDP

Post by novi.dan.nova.nafaka »

KatarinaKosaca wrote:
:D

Ima stvari koje zahtijevaju vrijeme. Ali, naravno, ima i stvari koje su obećali za tren oka, pa ni naznaka tome.. Ja nikada i nisam polagala nikakve nade, tako da sam potpuno ravnodušna. Čak me i prijatno iznenade ponekad :razz:
I naravno, ako im treba jedno 14 godina da izvade stvari od ovih ranije, onda se nisu trebali ni kandidirati. Stoga je post od @kiky prazna demagogija.
;-)
Post Reply