Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kreso_atac

#726 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Rekao sam ti odmah da će prije diferencijal izazvati to brujanje, nego mjenjač. A proklizavanje mjenjača je VJEROVATNO uzrokovano uljem koje si dosuo, a koje nije bilo unutra, ili nedovoljno dobro uleglim filterom. To se sada možda namjestilo pa je bolje, a ulje se pomiješalo sa onim iz konvetora, pa koliko toliko je bolje. Još mu testiraj overdrive pod jačim opterećenjem, vidi je li kasni, i je li u mjestu kasni kada ga šaltaš R->D i obratno, ne smije tu kasniti. A lufta svakako ne bi smjelo biti niti mm, kada ga gledaš tako bez opterećenja, jer nisu malo snage koje se prenose preko kardana, pa u vožnji je to drastično više primjetno. Kakvi su zglobovi i krstovi? Ne isplati se mijenjati cijeli diferencijal, jer prilično je skup, a ako imaš nekog dobrog mehaničara u blizini daj mu da pregleda kakvo je stanje u diffu i da ga našteluje, po potrebi zamijeni neke dijelove. Ne daj da ti svako šteluje diff na razno razne načine, osjetljive su to stvari. Ako imaš kad preporučujem Dr Jeep - Buzet ili Mišo u beogradu, da ti našteluje to za idućih 100 000 km.
vrhovny

#727 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

kreso_atac wrote:Rekao sam ti odmah da će prije diferencijal izazvati to brujanje, nego mjenjač. A proklizavanje mjenjača je VJEROVATNO uzrokovano uljem koje si dosuo, a koje nije bilo unutra, ili nedovoljno dobro uleglim filterom. To se sada možda namjestilo pa je bolje, a ulje se pomiješalo sa onim iz konvetora, pa koliko toliko je bolje. Još mu testiraj overdrive pod jačim opterećenjem, vidi je li kasni, i je li u mjestu kasni kada ga šaltaš R->D i obratno, ne smije tu kasniti. A lufta svakako ne bi smjelo biti niti mm, kada ga gledaš tako bez opterećenja, jer nisu malo snage koje se prenose preko kardana, pa u vožnji je to drastično više primjetno. Kakvi su zglobovi i krstovi? Ne isplati se mijenjati cijeli diferencijal, jer prilično je skup, a ako imaš nekog dobrog mehaničara u blizini daj mu da pregleda kakvo je stanje u diffu i da ga našteluje, po potrebi zamijeni neke dijelove. Ne daj da ti svako šteluje diff na razno razne načine, osjetljive su to stvari. Ako imaš kad preporučujem Dr Jeep - Buzet ili Mišo u beogradu, da ti našteluje to za idućih 100 000 km.
Imam ti prijatelju dobrog majstora za te stvari a mozda i skoknem do nekog od preporucenih ali prije toga moram rijesiti nesto da mogu voziti...na ovom sto sam otvorio mislio promjeniti lezajeve i da ga onda nastima...sta misliš jel to ok? cini mi se da ne kasni mjenjač nimalo....
kreso_atac

#728 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ležaje možeš promijeniti, ako dobro uradiš to u svakom slučaju neće ništa loše donijeti, a kada otvoriš diferencijal primijetiš u kakvom su stanju, tako da može se to znati. Ali u svakom slučaju, čim diff počne bučati vrijeme je za reparaciju.

@cherokeexj: nisi naveo dovoljno detalja, odgovorit ću ti ovako grubo (kako si i postavio pitanje): može biti sve, od sistema goriva (pumpa, filter, injektori) do elektronike (ASD relej, razvodnik, svjećice, kontakti).
vrhovny

#729 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

kreso_atac wrote:Ležaje možeš promijeniti, ako dobro uradiš to u svakom slučaju neće ništa loše donijeti, a kada otvoriš diferencijal primijetiš u kakvom su stanju, tako da može se to znati. Ali u svakom slučaju, čim diff počne bučati vrijeme je za reparaciju.
.
Kreso druze kupio sam danas komplet lezajeve za prednji diff u SKF-u..4 komada nekih 85eura! Vidio sam na nekim slikama da ima u kompletu za diff i onaj locktite!!sta se snjim maze? i koje ulje da stavim poslije mijenjanja lezajeva? Normalno ulje za mjenjače sae90 ili neko posebno?
helpdesk

#730 Re: Terenci i mehanika

Post by helpdesk »

vrhovny wrote:
kreso_atac wrote:Ležaje možeš promijeniti, ako dobro uradiš to u svakom slučaju neće ništa loše donijeti, a kada otvoriš diferencijal primijetiš u kakvom su stanju, tako da može se to znati. Ali u svakom slučaju, čim diff počne bučati vrijeme je za reparaciju.
.
Kreso druze kupio sam danas komplet lezajeve za prednji diff u SKF-u..4 komada nekih 85eura! Vidio sam na nekim slikama da ima u kompletu za diff i onaj locktite!!sta se snjim maze? i koje ulje da stavim poslije mijenjanja lezajeva? Normalno ulje za mjenjače sae90 ili neko posebno?
@vrhovny i @kreso
Majke mi prvo kad otvorim forum pogledam sta ste jedan drugom pisali. Meni pravo zanimljivo citati prepisku.
A tek sto ce mi biti drago ako ga konacno sredish vrhovny i da te vise ne citamo kako trazis savjet nego da nam pises gdje si gario sa makinom... :-D
Dabogda ga sredio sto prije i navozo se do penzije :D . A za kresu, svaka cast. Toliko znanje i besplatni savjeti se danas tesko mogu negdje naci.
Sretno! :thumbup:
kreso_atac

#731 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

naprijed ide 80w90 + aditiv za lsd ako imaš uopšte slipove instalirane. Ako ne onda ništa, 80w90 sipaš i to je to. ako budeš dirao zupčanike, OPREZNO sa zazorima i uštimavanjem sa podloškama.
vrhovny

#732 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

@vrhovny i @kreso
Majke mi prvo kad otvorim forum pogledam sta ste jedan drugom pisali. Meni pravo zanimljivo citati prepisku.
A tek sto ce mi biti drago ako ga konacno sredish vrhovny i da te vise ne citamo kako trazis savjet nego da nam pises gdje si gario sa makinom... :-D
Dabogda ga sredio sto prije i navozo se do penzije :D . A za kresu, svaka cast. Toliko znanje i besplatni savjeti se danas tesko mogu negdje naci.
Sretno! :thumbup:[/quote]

Hahahahah legenda si!!! I ja to cekam da ti pravo kazem, od kad sam ga kupio samo nesto popravljam!!!
A prijasnjem vlasniku zelim dugu starost i tesku bolest za sve lazi sto mi je rekao vezano za "totalno ispravan"auto!!!!
Bakir1

#733 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

sad ce ispasti da se rugam ali stvarno se ne rugam,mislim da je ostao 1 ili mozda 2 vlasnika JEEP-a koji imaju internet a koji nije upitao kresu za savjet,nije mi jasno jel ti auti imaju stvarno toliko musica ili je to posljedica neodrzavanja?
ja u pajera do generalnog opravka nisam ulozio par hiljada maraka za 10 godina koristenja,ukljucujuci redovne servise ulje i filtere.
od 96 pa do 08 aktivnog vozanja sa njim sam presao preko 400.000,sa pogonom sam samo jednom imao problema a to je bilo sa hubovima kada sam ih polomio.
iceman ze

#734 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

Bakire,

ja jos nisam peglao kresu, vise sam neke svoje nedoumice ispitivao, sitnice su bile u pitanju, molim te dodaj me na svoj spisak...... :D

Odlucio sam se za BRC plin u Metkovicu, samo da jos skupim pare za majstorluk..... :-D
vrhovny

#735 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Bakir1 wrote:sad ce ispasti da se rugam ali stvarno se ne rugam,mislim da je ostao 1 ili mozda 2 vlasnika JEEP-a koji imaju internet a koji nije upitao kresu za savjet,nije mi jasno jel ti auti imaju stvarno toliko musica ili je to posljedica neodrzavanja?
ja u pajera do generalnog opravka nisam ulozio par hiljada maraka za 10 godina koristenja,ukljucujuci redovne servise ulje i filtere.
od 96 pa do 08 aktivnog vozanja sa njim sam presao preko 400.000,sa pogonom sam samo jednom imao problema a to je bilo sa hubovima kada sam ih polomio.
Ma nema zamjerke a mislim da ti je ona moja recenica za prijasnjeg vlasnika moga jeepa sve rekla!!!!
Auto je presao oko 300 hiljada km a "ulja"u diff su jos od prve ugradnje koja sad vise lice na neku kremu za cipele odnosno pastu koja ima neku neobjasnjivu konzistenciju!!!A zato sam i mijenjao oba diffa! ostalo da i ne spominjem, promjenio sam 70% auta! Kreso@: na lezajevima diffa odnosno na kosuljicima nema cementacije uopšte...to je valjda ona spena sto je u ulju!
Bakir1

#736 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

ma dobro svaki auto a posebno japanski i americki se u bosni ne odrzava nikako to znam,nikad nije ni bilo dijelova specijalno a ni majstora i stalno se susrecem sa autima koji su imali takav zivot ali kod jeep-a su stalno neke sitnice te vas pati ono te vas pati ovo,mimo foruma znam dosta ljudi koji su kupili granda posebno, u normalnom stanju i poslije izmjenjali pola auta.
svakom nesto fali i to konstantno ali bas uvijek.
ne znam nisam pametan,imao sam par jeep-ova i uvijek je nesto falilo i meni samom,uvijek je bilo nesto malo do 100% ispravnog auta :-D
Kiberluskoni

#737 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

Bakire, u pitanju je neodržavanje i neznanje majstora. U čitavoj BiH nemaš majstora da sve zna oko Jeep-a (da ne govorim o ostalim amerikancima). Tome dodaj istu situaciju sa automatskim mjenjačima (isto radi 1 čovjek u Sa) i eto ti slike.
Drugi dio priče je da skoro svaki vlasnik Jeepa ima u planu neka poboljšanja svog auta (lift kitovi, veće gume, smanjivanje odnosa u difovima, blokade...), a kada kreneš modificirati auto, ništa više nije isto kao prije i jedna stvar vuče drugu (lift kit veće gume, veće gume distancere na točkovima, lift kit poremeti geometriju pa treba duži track bar, a fabrički se kvari, krstovi češće stradaju ako nisi fino napravio ugao kardana...)
I na kraju, kao i većina terenaca, Jeep trpi sve navedeno, ali i skuplja. Tako da na kraju kada ga ne održavaš, a on ne staje, pa voziš dok može. A kada dođe sve na popravku, uhvatiš se za glavu, jer često jedan kvar vuče još tri.
Daću ti moj primjer prije 8 godina kada sam kupio prvog Cherokee-a. Otišle kugle naprijed. Ali otišle su tako da se samo čuje škripa prilikom motanja, nema lupanja i klepetanja kao na malom autu. Poslije pola godine ignorisanja problema, otišle su i prednje gume po rubovima. Tada je jeftina bila svaka guma ispod 300 KM komad, a na terencu po pravilu uzimaš 4 komada, pa ti skontaj. Mala auta su puno milosrdnija :)
Bakir1

#738 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

Kiberluskoni wrote: Jeep trpi sve navedeno, ali i skuplja.
odlicna konstatacija,podsjeca me na japance dok ide ide kad stane stao je skroz.
ostali da me ne shvate pogresno ovo nije nadmetanje ciji je veci odnosno koji je auto bolji samo mi je bilo malo nejasno
Kiberluskoni

#739 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

Bakire, vidim da imaš iskustva sa autima, pa da te samo podsjetim kako se u servisima rješavaju problemi. Ja znam (bio lično prisutan u više navrata), da većina "majstora" nema pojma o dijagnostici recimo, čak ni na običnim i domaćim markama vozila (u ovom slučaju VW).
Dakle, VAG-com je izbacio kodove i konzilij se skupio sa raznim dijagnozama. Pogađaš kako su ih istestirali? Donesi dio po dio, pa probaj šta je u pitanju (na kraju je bio elektroventil ventil na boš pumpi). Na egzotičnim autima nema šanse da to uradiš, jer jednostavno nemaju tih dijelova na kamari, pa da isprobaju. Da ne govorim o znanju engleskog jezika, čitanju manuala...
Isti scenario sam vidio sa Renaultom (1.9 Kangoo). Izmijenjali sve što se moglo (auto bilo 15 dana u servisu), da bi skontali šta je na kraju.
U pitanju su prilično poznati servisi u Sarajevu (nikakvi "avlijaneri").
Ovako, zanemaruješ sitnice dok se ne nakupe i zagorčaju ti život.
Bakir1

#740 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

znam da je nemoguce sa novim autima ali upravo radi ovih relacija majstori-servisi-mala plata-privatni servisi i slicno,nastojim da auti koje vozim nemaju elektronskih pomagala.kazem nastojim
kreso_atac

#741 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Dobro primijeceno Bakire, i evo rado cu odgovoriti onako kako ja vidim sve to. Dosta dobro je to vec receno, koliko Jeepova je samo redovno odrzavano, pogotovo Cherokee koji ima uglavnom minimalno 15 godina "u nogama", ulje zadnji put u mjenjaču promijenjeno 1998, kada je još bio u americi. Nijedan nema ispod 250 000 km, ko zna kakve vožnje. Što se tiče kvarova ovdje, ne sjećam se da je bilo nešto toliko strašno od kvarova (Bišćanin je uzeo prilično zapuštenog Cherokeeja na kojem su ipak pogoni i transmisija bili ispravni, pa je mijenjao dosta stvari, od boostera i tako dalje, a i sam može posvjedočiti u kakvom je stanju generalno bio i kako održavan). Nije to samo njegov Jeep. 90% je takvih. Momak koji je uzeo granda pa imao "probleme" sa pogonima, očigledno je pokušao sa katastrofalnim gumama raditi, znači tu je sa Jeepove strane bilo više nego ok. Iceman je tražio samo buildsheet, jeep uvezen iz USA i logično u perfektnom stanju (kakvih je 99% koji se uvezu od tamo, jer navikli su ljudi raditi sa njima i većinom su regularno održavani). Grabber kako znam imao samo lupanje zbog gumica prednje balans štange koje pretpostavljam nikada nisu mijenjane ranije. Vrhovny se vjerovatno zaletio kada je kupovao, i povjerovao prodavaču na svaku riječ, eli eto da se sve to srediti. Taman za razliku cijene koliko je jeftinije uzeo Granda od cijene stvarno ispravnog onog, moći će ga dotjerati da bude OK. To je tako. Ćiro ima strašno izdržljiv donji postroj i podvozje, ali ipak zahtijeva pregled. Recimo primjera radi, nakon svakog offroada ja Ćiru dignem i uradim detaljan pregled svega ispod, ulje u diferencijalima i mjenjaču mijenjam striktno po propisu, jer to su stvari koje trebaju kvalitetno ulje i s tim se nije igrati. Tu je kraj priče. Nećeš odmah primijetiti ako je loše ulje u diffu, on će voziti voziti voziti, neće se žaliti dok stvarno ne strada. Ista stvar sa mjenjačem, koji mora kontrolisat ogroman obrtni moment kojeg daje motor, a čisto sumnjam da vozači jeepova nešto štede što se tiče gasa dok voze. Nije ništa drukčija stvar ni sa recimo Mitsubishijevim Pajerom sa automatikom unutra (6G72) koji počne proklizavati pri kickdownu na 50-60 kmh, ili pri naglom startu, što zahtijeva zamjenu hladnjaka ulja, harmonijski balanser (koji je jako skup) vodene pumpe i svih dihtunga. A sve nastaje zbog pregrijavanja overdrive lamele, što je opet uzrokovano izgorjelim uljem.

Dalje, Toyota LC 3.0 D sa automatikom. Ista stvar. Ne znam zašto ali kod većine "majstora" vlada mišljenje da se ulje u automatiku ne mijenja nikada. Nigdje veze sa razumom. Pišem auta koja su jednako "osjetljiva" kao Jeep, ali kod nas možda nisu toliko popularna jer manje ljudi vozi ove automatike, nego jeepove automatike (koji su ustvari većinom serijski sa automatskim mjenjačem). Što se tiče ove toyote, potpuna zamjena mjenjača ili jako skup "rebuild" se mora raditi kada auto počne skakati prilikom šaltanja brzina. A počne. Tanjiraste obloge u mjenjaču dođu u dodir sa rashladnom tečnosti motora i on vozi tako, pola godine godinu, samo ponekad zeza, ali u međuvremenu se stanje pogoršava dok ne dođe do ovog skakanja. Ako se opet ne sanira, dovodi do toga da se polome nosači pumpe i da se planetari pomjere iz ležišta. Te obloge traže crveno mjenjačko ulje koje preporučuje toyota, i u slučaju bilo kakvog drugog ulja ili dolaska u dodir sa rashladnom tečnosti motora (što se često desi), deformišu se. Naravno ako se to desi može se pokušati sa zamjenom ulja, ispiranjem mjenjača i zamjenom filtera, nekada pomogne, ali... Teško.

Da sumiram, možda se to čini, ali nije to tako. Ti si vozio Pajera, ali pretpostavljam da si mu redovito mijenjao ulje u diferencijalima, reduktoru, mjenjaču, dotjerivao gumice, kugle, zglobove. Ti jer znaš da to tako ide, i naravno sve regularno, vozi super. Ista stvar kod mene na dva Jeepa (XJ i WJ), nikada niti jednog problemčića što se te "tvrde" mehanike tiče. Ali koliko "majstora" zna i koliko ih se pridržava toga da u mjenjač ide SAMO I SAMO ATF+3/ATF+4? Dexron nipošto. Koliko ljudi zna i pridržava se toga da u servo volana Jeepa ide obavezno power steering fluid (nipošto ATF kakav ide u evropska i japanska vozila), i onda Jeep ne valja kada servo pumpa prosvira. Koliko ljudi zna da u dana 44 diferencijale ide 75w140 + aditiv i koliko ih se pridržava toga? Pa Jeep kriv za loše diferencijale kada počne tresti i bučati. Koliko "majstora" usudi se otvoriti zadnji LSD kod Jeepa, ili mjenjač, a da nikad to nisu prije vidjeli, pa "na svoju ruku" dodaju konusne podmetače ili podloške za štelovanje zazora u diferencijalu? OK, "podese" to, ali nakon 2000 km na autocesti razleti se diferencijal. Koliko ih sprži lamele u mjenjaču, jer "ulje se ne mijenja nikada u automatiku", pa onda jeep kriv kada ne može krenuti uzbrdo? Jeep kriv kada neće u treću, a bandovi razdešeni kao da je mjenjač bačen sa litice, a filter u mjenjaču mijenjan zadnji put 1996 godine na prvom servisnom intervalu u Michiganu, USA. U diferencijal "može ulje i 10W30- ulje kao ulje, samo da podmazuje", u mjenjač "može dexron III - isto je mjenjač-mjenjač, evo piše na njemu sa general motors i ford, američki su i oni", "U servo može atf, ne treba tu posebno neko ulje, samo da pumpa ima sa čim raditi". E nije to baš tako drugovi moji. I treba ovo biti na umu svakome ko planira uzeti Jeepa ili neko američko auto - bolje da ne uzima ako se ne misli pozabaviti oko njega i servisiranja. Neka budu spremni da o svom autu, servisnim detaljima i svim ostalim stvarima, kvarovima itd moraju dosta pročitati, naučiti i znati bolje od svojih lokalnih "mehaničara", a njima tjerati auto samo kada treba šarafati jer imaju alat.
cherokeexj

#742 Re: Terenci i mehanika

Post by cherokeexj »

Trebam pomoc, ceroki se prije gasio a sad nece nikako da upali, stavio sam drugi mozak i bombinu!!???
nikako ne baca struju na svijećice!!???
kreso_atac

#743 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Opet prijatelju nisi bio dovoljno detaljan. Prvo koji motor u cherokeeju, koja godina, kakvi su simptomi - je li ikako vergla, ili je kao mrtav totalno, je li nekada ipak uspije upaliti (teško ali uspije?), je li imao gubitak snage prije nego se počeo gasiti, tj prije nego se pokvario da ne može nikako upaliti, šta kažu greške na dijagnostici ako si ga skenirao, ili jesi li probao onaj trik sa ključem da ti pokaže kodove grešaka? Čuje li se pumpa goriva da radi kada daš kontakt - treba se čuti par sekundi šum. Ako radi, moguće da je davač u mjenjaču (neutral safety switch) - pokušaj ubaciti mjenjač u N poziciju pa tako upaliti. to je prvo što ti mogu reći na ono što si iznio - da sumnjaš na kvar "na elektronici". To je jedan od onako karakterističnih problema koji se znaju javiti "sami od sebe". jesi čistio ili testirao IAC ventil?
karic87

#744 Re: Terenci i mehanika

Post by karic87 »

trebam pomoc...kupio sam jeep grand cheroke 1997 godina 4.0 automatik i extra sam zadovoljan sa njim,kupio sam ga od jednog gazde i extra je ocuvan,presao 120000km....imam problem prilikom paljenja, na prvo verglanje nece da upali, a na drugo pali na pola kljuca, ili da 3-4 puta dam kontakt bez verglanja i onda upali iz prve....neznam do cega je...covjek mi je rekao da je novu pumpu goriva stavio.....volio bi kad bi mi rekli tacno ime ulja za motor, mjenjac,diferencijal....hvala
BISCANIN2

#745 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Bakir1 wrote:
sad ce ispasti da se rugam ali stvarno se ne rugam,mislim da je ostao 1 ili mozda 2 vlasnika JEEP-a koji imaju internet a koji nije upitao kresu za savjet,nije mi jasno jel ti auti imaju stvarno toliko musica ili je to posljedica neodrzavanja?
Evo mene da se malo nadovezem,vozao sam pajera 2.5intercooler 4iri godine a jeepa nesto manje od 3 mjeseca.
Problem je sto kad se navuces na jeepa postanes perfekcionista ,toliko se nabrijes na to auto i ti familija da ides u najsitnije detalje ,vrhovnog poznajem licno i jeppa takođe njegov jeep je sigurno u boljem stanju nego 90 % tereneca na bh cestama.
Najveci problem je sto vrhovny od polovnog pravi novo ,što je malo teže ali eto i to će uskor da napravi ,greske koje on rjesava isto tako on na drugim terencima nebi ni zamjetio ,vozao je ladu sa dizel motorom godinama (koju nikad ne spomene ,raja nas izbjegava jer samo o jeepu pricamo ).
Ja sam svog pajera održavao samo oniliko koliko je bilo potrebno ,u opšte se nisam obazirao ni nakakve zvukove ili slično nije me u opšte bilo briga ni za što bitno je da pali i ide i da bude siguran na cesti, ni na kraj pameti da u njega ulažem ikakve pare.
A da sam bio perfekcionista ko na ćiri pitanje bi bilo gdje bi mi bio kraj.Ja sam ćiru dobio u zamjenu za mog pajera ,možete misliti u kakvom je ćiro bio stanju kad me je bukvalno lik proganjao da se zamjenim.Kaže mi lik ,dobar je on ja nisam imao problema uvijek pali :-) .Sa takvim ćirom i sa cirkus ugrađenim plinom sam propičio čitavu cro i pola Bosne uzduž i poprijeko .prevezao hrpu čamaca i opreme.Prejaho sam gudura i gudura .
KOd jeepa uvijek tražite bolje ,ja dok sam mjenjao servobooster usput sam promjenio i krstove jer ih je majstor imao nove :D .Mada su i moji bili ok ,

Najveći problem kod jeep što ti se uvuče pod kožu ,što ostala auta poslije jeepa budu smiješna , ja evo mjesec dana vozam pola ww, pa sam sad na audiju od punca , vjerujte da mi se gadi uću u vozilo iako je audi limuzina ,vrhunski materijali iznutra ,mjenjač i ergonomija savršeni, ne ide pa ne ide .
Jednom kad probas jeepa gotovo ,onda samo čekaš trenutak da negdje krenes,ja sam bukvalno po kruh palio jeep nije bitno gdje ,kad i kud samo nek se vozi ,bukvalno imas problema izaci iz vozila .
Vozao bi se dan noć .
Zato Bakire ne kupuj jeep ,ako ga probas gotovo ulaziš u klub ovisnika .
kreso_atac

#746 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

@karic87: je li se čuje pumpa goriva da šušti kada daš kontakt? Je li neće upaliti od prve kada je hladan, kada je vruć ili neće nikada? Ja bih najprije rekao regulator pritiska i kontrolni ventil na vanjskoj strani tanka goriva. Slično kao što je bilo kod vrhovnog. A za ulja i ostalo, imaš par stranica nazad sve napisano, da se ne ponavljamo. Ako nešto eksplicitno budeš htio znati piši slobodno. Usput dok sam tu da ti napišem kako ćeš provjeriti da li regulator pritiska radi dobro:

1. Uđi u auto, stavi ključ i daj kontakt, ali ne pali auto. Sačekaj 10ak sekundi tako sa kontaktom.
2. Vrati ključ na OFF
3. Daj kontakt i sačekaj par sekundi opet.
4. Vrati kontakt opet.
5. Pokušaj upaliti (vjerovatno će sada upaliti dobro).

Ako na koraku 5 upali dobro, to je to, mijenjaj filter goriva i regulator (na gornjoj strani pumpe). Zna se desiti to na čerokiju da ima problem sa povratnim ventilom.
cherokeexj

#747 Re: Terenci i mehanika

Post by cherokeexj »

Otkrio sam kvar, u onim smotku zica koje idu na farove, bombinu, temperaturu, bateriju itd itd, mislim da znas o cemu govorim par zica se jednostavno zapalilo, verglo je, vuko je gorivo, sad pali, ali trokira svijetli ona lampica ne mogu se sjetit tocno sta pise mislim - MAINT ....- u knjizi pise da je lambdasonda, i da je treba radit na 133000km, ali opet je ostao onaj problem, sto se sam ugasi nakon nekog vremena, inace se radio o cerokiju 4,0 HO, 93 god...
karic87

#748 Re: Terenci i mehanika

Post by karic87 »

kreso_atac:...hvala kreso na informaciji, bas to mi se desavlo sto si rekao, nije htjeo da pali ni kad je hladan ni kad je vruc, ali to sa kontaktom sam pokusavao 3-4 puta i onda pali....znaci da zamjenim regulator i filter goriva i bice ok....hvala jos jednom
karic87

#749 Re: Terenci i mehanika

Post by karic87 »

[imgfile:///D:/emir%20stari/Desktop/My%20Documents/My%20Pictures/slikice/DSC02407.JPG][/img][imgfile:///D:/emir%20stari/Desktop/My%20Documents/My%20Pictures/slikice/DSC02409.JPG][/img]
vrhovny

#750 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

sredio sam prednji diff i sad pjeva kao curica!!!!!!! e neda vrag mira sad sam rastavio puz volana jer mi je imao lufta pa se cuo kao da mi jeotisla kugla ili krajnica....skinuo sam lezaj ali sad ne znam gdje cu ga naci...bio sam u SKF-u i tamo nemaju!!!!Kreso imas li rjesenje za nabaviti ovaj lezaj? inace izlicasti je i drzi onu ruku koja koja povezuje letvu volana i krajnicu!
Post Reply