BOG vs NAUKA

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
crnokosa88

#726 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

NIN wrote:Otkud znas da se meni ne bi svidio tvoj odgovor? Upravo naprotiv jer bas bih volio da vidim kako bi odgovorila na pitanje zasto je nastao zivot, i to upravo sa tvog aspekta, dok se svojim drugim pasusom ponovo vracas na ono pogresno pitanje kako koje je donekle irelevantno za ovu diskusiju.

P.S. Sto se evolucije tice, i posto je stalno nesto spominjes, onda bih ti savjetovao da se makar malko bolje informises sta ista predstavlja i kojom problematikom se bavi. :wink:
[/quote][/quote]
.....
Znam cime se evolucija bavi, objasnjenjem razvoja svih zivih bica prirodnom selekcijom i mutacijama po slucajnom uzorku, a nebavi se pitanjem kako je nastao zivot. Posebno se nebavi pitanjem zasto je nastao zivot. Mene zanima kojoj grupi ti i kolega pripadate, obzirom da je Richard Dawkins skoro izrazio sumnju u primarnu hemijsku juhu (ja cu ti pokazati zasto je to on uradio, matematicki) i izrazio mogucnost nastanka zivota sjemenom iz svemira. Tako, da vidiomo prvo kako, a onda cemo zasto. Kako je nastao zivot ili ako vise volis zasto, zasto je neziva materija odlucila da postane ziva materija?
NIN

#727 Re: BOG vs NAUKA

Post by NIN »

crnokosa88 wrote: Znam cime se evolucija bavi, objasnjenjem razvoja svih zivih bica prirodnom selekcijom i mutacijama po slucajnom uzorku, a nebavi se pitanjem kako je nastao zivot. Posebno se nebavi pitanjem zasto je nastao zivot. Mene zanima kojoj grupi ti i kolega pripadate, obzirom da je Richard Dawkins skoro izrazio sumnju u primarnu hemijsku juhu (ja cu ti pokazati zasto je to on uradio, matematicki) i izrazio mogucnost nastanka zivota sjemenom iz svemira. Tako, da vidiomo prvo kako, a onda cemo zasto. Kako je nastao zivot ili ako vise volis zasto, zasto je neziva materija odlucila da postane ziva materija?
Ja jedno ti drugo. Nista onda, zaboravi.
crnokosa88

#728 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

NIN wrote:
crnokosa88 wrote:
....
:lol: eh, da ja zaboravljam tako lako.....
Zasto je nastao zivot? Zasto sam ja ziva? Zasto ljudi postoje? Odgovor muslimana na ovo pitanje je da slave Allaha. Sada je pitanje, kako ti, ateista i evolucionista mozes razumjeti ovaj odgovor? Ako zelis malo vise da saznas o tome, pogledaj ovaj tekst - http://en.allexperts.com/q/Islam-947/Ya-know.htm
.....
Sto se tice pitanja kako je nastao zivot, evolucionisti imaju dvije teorije, jedna je ona slucajnog nastanka u primarnoj hemijskoj juhi, a druga sadzenjem zivota iz svemira. Mene zanima ova prva. Da li je moguce da je zivot nastao slucajno na zemlji? Koliko bi vremena za to trebalo? Matematicka kalkulacija kaze 6.2x10 na 17 sekundi. Koliko je to vremena? Tacno 19,6 milijardi godina! Ali cekaj malo, zar univerzum nije star oko 14 milijardi godina? Kako je to moguce? Ako vas zanima matematika, a nije puno tesko, obecavam, procitajte ovaj tekst - http://www.aish.com/ci/sam/48970356.html
NIN

#729 Re: BOG vs NAUKA

Post by NIN »

crnokosa88 wrote:
NIN wrote:
crnokosa88 wrote:
....
:lol: eh, da ja zaboravljam tako lako.....
Zasto je nastao zivot? Zasto sam ja ziva? Zasto ljudi postoje? Odgovor muslimana na ovo pitanje je da slave Allaha. Sada je pitanje, kako ti, ateista i evolucionista mozes razumjeti ovaj odgovor? Ako zelis malo vise da saznas o tome, pogledaj ovaj tekst - http://en.allexperts.com/q/Islam-947/Ya-know.htm
.....
Sto se tice pitanja kako je nastao zivot, evolucionisti imaju dvije teorije, jedna je ona slucajnog nastanka u primarnoj hemijskoj juhi, a druga sadzenjem zivota iz svemira. Mene zanima ova prva. Da li je moguce da je zivot nastao slucajno na zemlji? Koliko bi vremena za to trebalo? Matematicka kalkulacija kaze 6.2x10 na 17 sekundi. Koliko je to vremena? Tacno 19,6 milijardi godina! Ali cekaj malo, zar univerzum nije star oko 14 milijardi godina? Kako je to moguce? Ako vas zanima matematika, a nije puno tesko, obecavam, procitajte ovaj tekst - http://www.aish.com/ci/sam/48970356.html
Hvala na odgovoru. :)

Pozdrav...
crnokosa88

#730 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

NIN wrote: Hvala na odgovoru. :)

Pozdrav...
....
Nema na cemu. Zasto je, po tvom misljenju nastao zivot? :)
nellington

#731 Re: BOG vs NAUKA

Post by nellington »

crnokosa88 wrote:Da li je moguce da je zivot nastao slucajno na zemlji? Koliko bi vremena za to trebalo? Matematicka kalkulacija kaze 6.2x10 na 17 sekundi. Koliko je to vremena? Tacno 19,6 milijardi godina! Ali cekaj malo, zar univerzum nije star oko 14 milijardi godina? Kako je to moguce? Ako vas zanima matematika, a nije puno tesko, obecavam, procitajte ovaj tekst - http://www.aish.com/ci/sam/48970356.html
Horowitzov odgovor je malo previše nategnut - a o namjernom iskrivljavanju teorije vjerovatnoće skupa sa naukom o životu da ne pričam. Ali ipak, zanimljiv članak.
crnokosa88

#732 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

nellington wrote:
crnokosa88 wrote:Da li je moguce da je zivot nastao slucajno na zemlji? Koliko bi vremena za to trebalo? Matematicka kalkulacija kaze 6.2x10 na 17 sekundi. Koliko je to vremena? Tacno 19,6 milijardi godina! Ali cekaj malo, zar univerzum nije star oko 14 milijardi godina? Kako je to moguce? Ako vas zanima matematika, a nije puno tesko, obecavam, procitajte ovaj tekst - http://www.aish.com/ci/sam/48970356.html
Horowitzov odgovor je malo previše nategnut - a o namjernom iskrivljavanju teorije vjerovatnoće skupa sa naukom o životu da ne pričam. Ali ipak, zanimljiv članak.
...
Jeli se to postavljac teme o evoluciji (NIN) nesto ljuti pa nece da odgovori na pitanje koje je i sam postavio, zasto je nastao zivot? Ili i on vidi iskrivljenu matematiku u tekstu Horowitza? Eh ti ljudi i njihovi PhD-ovi, zar nisr religiozni ljudi glupi i zatucani, odkud im PhD? :lol:
nellington

#733 Re: BOG vs NAUKA

Post by nellington »

Dva čovjeka sa doktoratom fizike iz Danske su svojevremeno pisali o kijametskom danu koji će nastupiti kada se pokrene LHC. Dakle, PhD su samo tri slova ponekad.

U konkretnom slučaju, Horowitz koristi fermijevske trikove da pokaže nemogućnost spontanog - slučajnog nastanka života, ali kreće od dvije sumnjve pretpostavke u samoj teoriji života (postoji samo jedan mogući koncept života (?), vezanje u DNK je neovisno član po član (?)), a sa druge strane, prijelaz od minijaturne šanse do očekivanog vremena u kojem se događaj sa tom minijaturnom šansom dešava je netačan.
Bušman

#734 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

crnokosa88 wrote: Jeli se to postavljac teme o evoluciji (NIN) nesto ljuti pa nece da odgovori na pitanje koje je i sam postavio, zasto je nastao zivot? Ili i on vidi iskrivljenu matematiku u tekstu Horowitza? Eh ti ljudi i njihovi PhD-ovi, zar nisr religiozni ljudi glupi i zatucani, odkud im PhD? :lol:
Sjeti se i da izvjesni Semir Osmanagic ima PhD :D
crnokosa88

#735 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

Bušman wrote:
crnokosa88 wrote: Jeli se to postavljac teme o evoluciji (NIN) nesto ljuti pa nece da odgovori na pitanje koje je i sam postavio, zasto je nastao zivot? Ili i on vidi iskrivljenu matematiku u tekstu Horowitza? Eh ti ljudi i njihovi PhD-ovi, zar nisr religiozni ljudi glupi i zatucani, odkud im PhD? :lol:
Sjeti se i da izvjesni Semir Osmanagic ima PhD :D
.....
Sjecam se da i on (Semir, covjek koji tvrdi da su Maje potomci civilizacije koja je dosla sa sazvjezdza Plejade) ima doktorat, a ti se sjeti kako je i gdje dobio taj doktoroat.
.....
Ali...oh ne, jos jedan PhD, pa jos i nuklearni fizicar? Opet, zar nisu svi religiozni ljudi zatvorenih pogleda, glupi i neobrazovani? http://www.aish.com/ci/sam/48951611.html
aNTropocentrio

#736 Re: BOG vs NAUKA

Post by aNTropocentrio »

Image
crnokosa88

#737 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

aNTropocentrio wrote:Image
....
Oh nou, opet..... http://www.aish.com/ci/sam/Stephen_Hawking__God.html
aNTropocentrio

#738 Re: BOG vs NAUKA

Post by aNTropocentrio »

crnokosa88 wrote: Oh nou, opet..... http://www.aish.com/ci/sam/Stephen_Hawking__God.html
Kakve veze ima bog s religijom?
NIN

#739 Re: BOG vs NAUKA

Post by NIN »

crnokosa88 wrote:Jeli se to postavljac teme o evoluciji (NIN) nesto ljuti pa nece da odgovori na pitanje koje je i sam postavio, zasto je nastao zivot? Ili i on vidi iskrivljenu matematiku u tekstu Horowitza? Eh ti ljudi i njihovi PhD-ovi, zar nisr religiozni ljudi glupi i zatucani, odkud im PhD? :lol:
Dakle, zasto je nastao zivot?

Ti kazes: Zivot je nastao da bi slavio Alaha.
Ja kazem: Zivot je nastao jer su prilike bile pogodne za njegovu genezu i razvoj.

Obrazlozenje za moj odgovor, u najprostijem mogucem obliku, bi bio nesto kao kada zamislis nasu planetu i razlicite geografske sirine. Na nekim njenim sirinama zivot skoro pa da nije ni moguc dok na drugim on buja. Nesto slicno se desava i u suncevom sistemu (ne samo nasem nego i u trilionima drugih) gdje su neki njegovi dijelovi pogodni za genezu i razvoj zivota (baziranon na ugljiku), a neki to nisu (preblizu i predaleko od maticne zvijezde). Tek nakon ovog opazanja na pitanje zasto mozemo postaviti pitanje kako, a to je drugi par opanaka i ovo pitanje se vise temelji na hemiji nego na matematici, posebno ne na onoj nakaradnoj kao sto nam je kolega @nellington vec skrenuo paznju (hvala druze). Takoder, ovdje bi bilo jako bitno razloziti dva razlicita pojma, a to su slucajnost, koju ti impliciras, i spontanost, sto je zapravo slucaj. Recimo, za otapanje secera ili soli u vodi ne mozemo reci da je posrijedi puka slucajnost (vjerujem da nikada nisi bila u nedoumici da li ce se secer u kafi zaista otopiti) nego je rijec o spontanosti, tacnije hemijskoj reaktivnoj spontanosti. Ili jos slikovitije: uzmi saku secera i baci ga prema fildzanu kafe i samo ce jedan dio secera iz tvoje sake zavrsiti u fildzanu gdje ce se on spontano razloziti. Ovo ti pisem jer je svemir, tacnije medjuzvjezdani prostor oko nas pun organskih spojeva (gradivnih elemenata aminokiselina). Nadam se da razumijes ono sto hocu da kazem.

I tako. Nadam se da sam jasno obrazlozio svoj odgovor na pitanje zasto pa bih te zamolio da i ti obrazlozis svoj.

Hvala. :)
crnokosa88

#740 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

NIN wrote:
crnokosa88 wrote:Jeli se to postavljac teme o evoluciji (NIN) nesto ljuti pa nece da odgovori na pitanje koje je i sam postavio, zasto je nastao zivot? Ili i on vidi iskrivljenu matematiku u tekstu Horowitza? Eh ti ljudi i njihovi PhD-ovi, zar nisr religiozni ljudi glupi i zatucani, odkud im PhD? :lol:
Dakle, zasto je nastao zivot?

Ti kazes: Zivot je nastao da bi slavio Alaha.
Ja kazem: Zivot je nastao jer su prilike bile pogodne za njegovu genezu i razvoj.

Obrazlozenje za moj odgovor, u najprostijem mogucem obliku, bi bio nesto kao kada zamislis nasu planetu i razlicite geografske sirine. Na nekim njenim sirinama zivot skoro pa da nije ni moguc dok na drugim on buja. Nesto slicno se desava i u suncevom sistemu (ne samo nasem nego i u trilionima drugih) gdje su neki njegovi dijelovi pogodni za genezu i razvoj zivota (baziranon na ugljiku), a neki to nisu (preblizu i predaleko od maticne zvijezde). Tek nakon ovog opazanja na pitanje zasto mozemo postaviti pitanje kako, a to je drugi par opanaka i ovo pitanje se vise temelji na hemiji nego na matematici, posebno ne na onoj nakaradnoj kao sto nam je kolega @nellington vec skrenuo paznju (hvala druze). Takoder, ovdje bi bilo jako bitno razloziti dva razlicita pojma, a to su slucajnost, koju ti impliciras, i spontanost, sto je zapravo slucaj. Recimo, za otapanje secera ili soli u vodi ne mozemo reci da je posrijedi puka slucajnost (vjerujem da nikada nisi bila u nedoumici da li ce se secer u kafi zaista otopiti) nego je rijec o spontanosti, tacnije hemijskoj reaktivnoj spontanosti. Ili jos slikovitije: uzmi saku secera i baci ga prema fildzanu kafe i samo ce jedan dio secera iz tvoje sake zavrsiti u fildzanu gdje ce se on spontano razloziti. Ovo ti pisem jer je svemir, tacnije medjuzvjezdani prostor oko nas pun organskih spojeva (gradivnih elemenata aminokiselina). Nadam se da razumijes ono sto hocu da kazem.

I tako. Nadam se da sam jasno obrazlozio svoj odgovor na pitanje zasto pa bih te zamolio da i ti obrazlozis svoj.

Hvala. :)
....
Hvala i tebi na odgovoru. Posto smatras da ljudi sa doktoratima i PhD diplomama daju nakaradne odgovore, a ja imam samo BSc (iz matematike), onda ces sve sto ja napisem vidjeti jos nakaradnije, jer je BSc nizi rang od PhD stepena. Ja sam ti postavila link za objasnjenje mog odgovora, pa ako hoces procitaj (objasnjenje je mnogo opsirnije od tvog objasnjenja, a kod mene je 3 sata ujutro).
srklet

#741 Re: BOG vs NAUKA

Post by srklet »

Zivot je nastao "da bi se slavilo Allaha" i... uzivalo u zagrobnom zivotu !

Bem ti logiku!
nellington

#742 Re: BOG vs NAUKA

Post by nellington »

Samo da malo proširim NINovu tezu o šećeru u fildžanima: Zamislimo da u nad svim ovim fildžanima raspršimo šećer, i pri tome u jednom imamo kafu, ostali su prazni. U toj paradigmi: kafa se mogla naći u bilo kojem fildžanu - uslovi su se mogli razviti na bilo kojoj planeti. Zamislimo da ni u jednom fildžanu nema kafe, ali u jednom ima čaja - opet se šećer rastopio - u različitim uslovima nastala druga vrsta života. To propušta da uzme u obzir onaj račun vjerovatnoće - računaju kolika je vjerovatnoća da nastane život na Zemlji, ispravnije bi bilo tražiti ga bilo gdje - to Horowitz kasnije u svom članku i prihvata, ali i dalje stoji da on svagdje očekuje istu vrstu DNK (usput, nisam baš siguran da je DNK bilo prije RNK?), i očekuje da je biranje komponenti u DNK drunkard's walk.

Image

P.S. znate već svi da sam vjernik (kakav, to Bog zna), ali neću da prihvatam pseudodokaze. Također, znam dovoljan broj ljudi koji vjeruju u evoluciju i vjernici su - zašto smo onda tako isključivi kad su u pitanju evolucija i religija?
cartman

#743 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

kako na pitanje "zasto je nastao zivot" , mozes smatrat da je validan odgovor "da slave Allaha" ?
NIN

#744 Re: BOG vs NAUKA

Post by NIN »

crnokosa88 wrote:Posto smatras da ljudi sa doktoratima i PhD diplomama daju nakaradne odgovore, a ja imam samo BSc (iz matematike), onda ces sve sto ja napisem vidjeti jos nakaradnije, jer je BSc nizi rang od PhD stepena.
Evo i ja imam JWq (iz domacinstva) sto ne mora znaciti da ces sve sto napisem citati kao nakaradno. :D I nemoj tvrditi ono sto nisam napisao, molim te!
NIN

#745 Re: BOG vs NAUKA

Post by NIN »

nellington wrote:...usput, nisam baš siguran da je DNK bilo prije RNK?
Sve ukazuje na to da nije.
crnokosa88

#746 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

nellington wrote:Samo da malo proširim NINovu tezu o šećeru u fildžanima: Zamislimo da u nad svim ovim fildžanima raspršimo šećer, i pri tome u jednom imamo kafu, ostali su prazni. U toj paradigmi: kafa se mogla naći u bilo kojem fildžanu - uslovi su se mogli razviti na bilo kojoj planeti. Zamislimo da ni u jednom fildžanu nema kafe, ali u jednom ima čaja - opet se šećer rastopio - u različitim uslovima nastala druga vrsta života. To propušta da uzme u obzir onaj račun vjerovatnoće - računaju kolika je vjerovatnoća da nastane život na Zemlji, ispravnije bi bilo tražiti ga bilo gdje - to Horowitz kasnije u svom članku i prihvata, ali i dalje stoji da on svagdje očekuje istu vrstu DNK (usput, nisam baš siguran da je DNK bilo prije RNK?), i očekuje da je biranje komponenti u DNK drunkard's walk.

Image

P.S. znate već svi da sam vjernik (kakav, to Bog zna), ali neću da prihvatam pseudodokaze. Također, znam dovoljan broj ljudi koji vjeruju u evoluciju i vjernici su - zašto smo onda tako isključivi kad su u pitanju evolucija i religija?
.....
Ako ostavimo pitanje postrani kako su nastali fildjani, postavimo pitanje, koliko bi vremena uzelo da se fildjani, nekakvim prirodnim procesom, poredaju ovako kao na slici? O bacanju secera i kako bi do toga spontano moglo doci, necemo ni pocinjati. Zvci smijesno, ali takve su i teorije oko nastanka zivota iz ugla jednog evolucioniste.
nellington

#747 Re: BOG vs NAUKA

Post by nellington »

Ovakvo redanje fildžana već protivrječi drugom zakonu termodinamike (očito da je entropija smanjena :)). Osnovna stvar koju ovaj primjer treba dati je sljedeća: Neka je Windows OS nastao u gradu Z. Horowitz, fan Windowsa, nesvjestan postojanja drugih operativnih sistema, kaže: kolika je vjerovatnoća da u gradu Z, u kojem ima milion stanovnika, jedan od stanovnika razvije (slučajnim programiranjem, očito - iako je Windows nastao spontano, a ne slučajno) Windows (ne ulazeći u to da na planeti živi 6 mld ljudi, tj da se Windows nije morao razviti u njegovom gradu, te ne ulazeći u mogućnost da Windows nije jedini operativni sistem koji može funkcionisati).
crnokosa88

#748 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

nellington wrote:Ovakvo redanje fildžana već protivrječi drugom zakonu termodinamike (očito da je entropija smanjena :)). Osnovna stvar koju ovaj primjer treba dati je sljedeća: Neka je Windows OS nastao u gradu Z. Horowitz, fan Windowsa, nesvjestan postojanja drugih operativnih sistema, kaže: kolika je vjerovatnoća da u gradu Z, u kojem ima milion stanovnika, jedan od stanovnika razvije (slučajnim programiranjem, očito - iako je Windows nastao spontano, a ne slučajno) Windows (ne ulazeći u to da na planeti živi 6 mld ljudi, tj da se Windows nije morao razviti u njegovom gradu, te ne ulazeći u mogućnost da Windows nije jedini operativni sistem koji može funkcionisati).
.....
Ali redanje molekula u kompleksne lance amino-kiselina i proteina, nekako i na magican nacin (ovo je opis koji daju evolucionisti, ne ja), zaoblizai drugi zakon termo-dinamike? :shock:
....
Windows OS se razvio spontano? :shock: :shock: Da, $pontano...., nego ostavi windowse i probaj ekesperimentalno spontano poredati fildjane kao na slici. Ziv bio! :zjev:
nellington

#749 Re: BOG vs NAUKA

Post by nellington »

Za drugi zakon termodinamike gore sam se šalio (note the smiley) - samoorganizacija nije strana ni neživoj prirodi i ne narušava entropiju zatvorenog sistema. Windows je paradigma, mogao sam ga nazvati i OsY, bilo kako - on je tu samo da pokaže da se čak i na istom hardveru (istoj planeti) ne mora razviti OS (život) po istom principu. Istim bojama i na istom platnu će Monet i Rembrandt naslikati dvije različite slike.

Zašto bih uopće redao fildžane? Neka su razbacani po stolu po, lupam, Poissonovoj raspodjeli, opet će paradigma i dalje funkcionisati.
NIN

#750 Re: BOG vs NAUKA

Post by NIN »

crnokosa88 wrote:Ali redanje molekula u kompleksne lance amino-kiselina i proteina, nekako i na magican nacin (ovo je opis koji daju evolucionisti, ne ja), zaoblizai drugi zakon termo-dinamike? :shock:
Kazes da imas zvanje iz matematike, a nije ti jasan II zakon TD? E to je vec prava misterija. :-)
Locked