Ukratko, dzaba Stivu 8 milijardi kada ode u 56 godini, ili nije sve u paramaStatic-X wrote:Neskonta sad ti mene. Sta si onom izjavom zelio reci?ahuseino wrote: Slusaj vijesti, cuces.
Povratak u BiH?
-
detroit-mercy
#726 Re: Povratak u BiH?
-
Static-X
#727 Re: Povratak u BiH?
Jel ti to zezas?detroit-mercy wrote:Ukratko, dzaba Stivu 8 milijardi kada ode u 56 godini, ili nije sve u paramaStatic-X wrote:Neskonta sad ti mene. Sta si onom izjavom zelio reci?ahuseino wrote: Slusaj vijesti, cuces..
Kontam ja sta se pokusava reci, ali uzeti Steva za poredjenje kako nije sve u parama ili kako srecu ne cine pare je besmisleno. Jel to hoce neko da kaze da je Steve bio nesretan?
- slobodni armirach
#728 Re: Povratak u BiH?
jel to Stevo iz Bosne?
otkud on na ovoj temi
otkud on na ovoj temi
- ahuseino
#729 Re: Povratak u BiH?
Pa naravno da jeste (bio nesretan) zadnje dvije godine zivota. Jel' ti zezas da jeste?Static-X wrote:
Jel ti to zezas?
Kontam ja sta se pokusava reci, ali uzeti Steva za poredjenje kako nije sve u parama ili kako srecu ne cine pare je besmisleno. Jel to hoce neko da kaze da je Steve bio nesretan?
...kakav je zivot sa saznanjem da si jedan od najbogatijih na kugli i nakon vrhunca u zadnjoj dekadi, doktor ti da dijagnozu... a sve ti pare na svijetu ne mogu kupiti lijek za rak gusterace (sto je poznato da nema nikak'e sanse sa oporavak).
Izjava je "pare ne cine srecu", a ti vjerujem trazis primjer gdje "pare cine nesrecu" - sto su dvije razlicite stvari, mada ima primjera i tu.
Bi li Stevo rahmetli bio sretniji da je imo kucicu sa bijelom ogradom, Toyotu Camry, redovan posao, domacicu u kuci sa dvoje djece, zivio skromno a zdrav, ili ovako? Mozda vjerujes da bi Stevo radije k'o Jim Morrison?
- ljubav_aha
#730 Re: Povratak u BiH?
ahuseino wrote:Pa naravno da jeste (bio nesretan) zadnje dvije godine zivota. Jel' ti zezas da jeste?Static-X wrote:
Jel ti to zezas?
...kakav je zivot sa saznanjem da si jedan od najbogatijih na kugli i nakon vrhunca u zadnjoj dekadi, doktor ti da dijagnozu... a sve ti pare na svijetu ne mogu kupiti lijek za rak gusterace (sto je poznato da nema nikak'e sanse sa oporavak).
Izjava je "pare ne cine srecu", a ti vjerujem trazis primjer gdje "pare cine nesrecu" - sto su dvije razlicite stvari, mada ima primjera i tu.
Bi li Stevo rahmetli bio sretniji da je imo kucicu sa bijelom ogradom, Toyotu Camry, redovan posao, domacicu u kuci sa dvoje djece, zivio skromno a zdrav, ili ovako? Mozda vjerujes da bi Stevo radije k'o Jim Morrison?
ahuseino,sto je tvoja poenta
-
Static-X
#731 Re: Povratak u BiH?
Ispade da je zbog para obolio 
Mislim da bi bio sasvim sretan pored tolki miliona da nije bio bolestan

Mislim da bi bio sasvim sretan pored tolki miliona da nije bio bolestan
- FnatiC
#732 Re: Povratak u BiH?
U Bosni mi je jedino meza bolja nego ovdje 
- ahuseino
#733 Re: Povratak u BiH?
ljubav_aha wrote:ahuseino wrote:Pa naravno da jeste (bio nesretan) zadnje dvije godine zivota. Jel' ti zezas da jeste?Static-X wrote:
Jel ti to zezas?
ahuseino,sto je tvoja poenta
Static-X wrote:Ispade da je zbog para obolio
Mislim da bi bio sasvim sretan pored tolki miliona da nije bio bolestan![]()
Ko je ovde lud?
Odo' se pregledat'... morebit fakat - ja.
-
Static-X
#734 Re: Povratak u BiH?
Zar ti stvarno trebam otvarati oci, fakat ne vidis sta pises?
Opet kazem, kontam ja sta ti zelis reci al primjeri su ti nikakvi
- ahuseino
#735 Re: Povratak u BiH?
Static-X wrote:Zar ti stvarno trebam otvarati oci, fakat ne vidis sta pises?
Sumnjam...
-
derivacija
-
detroit-mercy
#737 Re: Povratak u BiH?
Ne znam da li da citiram uopste ali jedan od najinfatilnijih postova na ovoj temi do sada (smajli koji sam sebi puca u glavu).derivacija wrote:Nije život matematika, pa ovdje iznosimo neke formule za odlazak i dolazak. U matematici su 2+2 = 4, dok u životu to zna biti i 5, nekad 10, a često 0.
Ubi bene ibi patria - gdje mi dobro, tamo je moja zemlja - vele stari Latini. Ali... Danas dobro, sutra loše, prekosutra dobro i tako ukrug, ni mi sami često ne znamo šta je za nas dobro, a šta loše. Poznajem npr. curu sa jednog velikog svjetskog univerziteta koja je pri kraju studija i čeka je sjajan posao u Americi. Ona misli da je to za nju dobro. Kad je upoznaš nakon 10tak minuta počne da pravi TIKOVE na licu, ono prave grimase, nesvjesno, počne da muca i ponekad trzne rukom ili nogom. Onda ti objasni da je dobila neurološki poremećaj od stresa i pritiska dok se kvalifikovala na srednjoj školi za stipendiju za taj slavni univerzitet, i da se boji Parkinsonove bolesti u budućnosti. I da joj nije baš lako među djecom slavnih i bogataša na univerzitetu. Ja mislim da je za nju bilo bolje da je bila nečija brižna majka i supruga u BiH, čuvala ovce na miru u svome selu i krunila kukuruz, zdrava, normalna i rumena u licu, i živjela dug i lijep život, ali ona ne misli tako.
Novac ne raste na grani ni ovdje ni vani, i izazovi su veliki i tamo i ovamo. Nije sve tako divno ni krasno vani, niti je sve tako grozno ovdje, a isto tako ni ovdje nije ono Sarajevo od nekada, a ni vani više nije to ona Njemačka i Zapad na koji su išli generacije naših roditelja 60tih i 70tih trbuhom za kruhom.
Ljudi koji trebaju ići vani :
a.) studij i potraga za znanjem i izazovima ako si ono genijalac tipa Nikola Tesla
b.) visoko kvalificirani kojima život i zarada mogu biti nekoliko puta bolji (malo je takvih tipa Asim Kurjak i sl.)
c.) kurve i lopovi
d.) žene (i muškarci) koji se dobro udaju
e.) ljudi kojima je socijala vani bolja od života ovdje (malo je takvih - uglavnom se proda kuća, imanje i stoka, i doda ušteđevina u ruke - pa se po Belgiji glumi socijalni slučaj).
Oni koji su otišli ne bi trebali prekidati sve veze sa domovinom i ostaje im obaveza da kad god budu u prilici sa nama podijele svoje prijatelje, znanje ili kapital - ili nas barem nekad posjete.
Ljudi koji ne trebaju ići vani :
... svi ostali
Ne razumijem šta nena u dimijama i kalošama oklijeva da se vrati u BiH u situaciji kad joj Holandija daje doživotnu penziju da se vrati, ili neka porodica koja jedva kraj sa krajem sastavlja u nekom crnačkom getu u Americi sa djecom koja su na drogama i na lošem putu tipa Sulejman Talović koji je na kraju pobio nevine ljude. Šta ovi čekaju da se vrate ????
-
Static-X
#738 Re: Povratak u BiH?
Kao eto ja ti sad trebam objasnjavati kako pare ne cine srecu ali su zato veliki faktor postizanja te srece, bar ovgdje gdje smo ti i ja..ahuseino wrote:Static-X wrote:Zar ti stvarno trebam otvarati oci, fakat ne vidis sta pises?
Sumnjam...
-
snowflake_
#739 Re: Povratak u BiH?
sta znaci onda 80% ljudi koji su vani ne bi trebali da budu vani prema ovoj tvojoj "listi"???detroit-mercy wrote:Ne znam da li da citiram uopste ali jedan od najinfatilnijih postova na ovoj temi do sada (smajli koji sam sebi puca u glavu).derivacija wrote:Nije život matematika, pa ovdje iznosimo neke formule za odlazak i dolazak. U matematici su 2+2 = 4, dok u životu to zna biti i 5, nekad 10, a često 0.
Ubi bene ibi patria - gdje mi dobro, tamo je moja zemlja - vele stari Latini. Ali... Danas dobro, sutra loše, prekosutra dobro i tako ukrug, ni mi sami često ne znamo šta je za nas dobro, a šta loše. Poznajem npr. curu sa jednog velikog svjetskog univerziteta koja je pri kraju studija i čeka je sjajan posao u Americi. Ona misli da je to za nju dobro. Kad je upoznaš nakon 10tak minuta počne da pravi TIKOVE na licu, ono prave grimase, nesvjesno, počne da muca i ponekad trzne rukom ili nogom. Onda ti objasni da je dobila neurološki poremećaj od stresa i pritiska dok se kvalifikovala na srednjoj školi za stipendiju za taj slavni univerzitet, i da se boji Parkinsonove bolesti u budućnosti. I da joj nije baš lako među djecom slavnih i bogataša na univerzitetu. Ja mislim da je za nju bilo bolje da je bila nečija brižna majka i supruga u BiH, čuvala ovce na miru u svome selu i krunila kukuruz, zdrava, normalna i rumena u licu, i živjela dug i lijep život, ali ona ne misli tako.
Novac ne raste na grani ni ovdje ni vani, i izazovi su veliki i tamo i ovamo. Nije sve tako divno ni krasno vani, niti je sve tako grozno ovdje, a isto tako ni ovdje nije ono Sarajevo od nekada, a ni vani više nije to ona Njemačka i Zapad na koji su išli generacije naših roditelja 60tih i 70tih trbuhom za kruhom.
Ljudi koji trebaju ići vani :
a.) studij i potraga za znanjem i izazovima ako si ono genijalac tipa Nikola Tesla
b.) visoko kvalificirani kojima život i zarada mogu biti nekoliko puta bolji (malo je takvih tipa Asim Kurjak i sl.)
c.) kurve i lopovi
d.) žene (i muškarci) koji se dobro udaju
e.) ljudi kojima je socijala vani bolja od života ovdje (malo je takvih - uglavnom se proda kuća, imanje i stoka, i doda ušteđevina u ruke - pa se po Belgiji glumi socijalni slučaj).
Oni koji su otišli ne bi trebali prekidati sve veze sa domovinom i ostaje im obaveza da kad god budu u prilici sa nama podijele svoje prijatelje, znanje ili kapital - ili nas barem nekad posjete.
Ljudi koji ne trebaju ići vani :
... svi ostali
Ne razumijem šta nena u dimijama i kalošama oklijeva da se vrati u BiH u situaciji kad joj Holandija daje doživotnu penziju da se vrati, ili neka porodica koja jedva kraj sa krajem sastavlja u nekom crnačkom getu u Americi sa djecom koja su na drogama i na lošem putu tipa Sulejman Talović koji je na kraju pobio nevine ljude. Šta ovi čekaju da se vrate ????
Da li bih se vratila, ne znam. Zivjela sam u Bosni, studiram vani, imam drzavljanstvo. Kao vecina, nedostaje mi Sarajevo, nedostaje mi mnogo cega. Ali da li da se vratim sad...ne bih rekla. Relativno mlada, ovdje imam koliko toliko fin posao, studiram, imam fin zivot. Zasada ne razmisljam o povratku, mozda za nekoliko godina kad koliko toliko izgradim sebe (u poslovnom smislu).
Razgovor sa nasim ljudima ovdje, slabo ko razmislja o povratku. Jednostavno ljudi su izgradili zivote, imaju svoje firme, kuce itd. Da li su sretniji? Nisu. Kao sto se i prethodno pisalo, djeca se odgajaju u skroz drugom svijetu. U kuci je jedan odgoj, ode u skolu nesto sasvim drugo.
Nista nije daleko kad imas mogucnost da odes u Bosnu, ocejfis i vratis se. Opet sve zavisi od pojedinca, nisu svi ljudi isti.
-
JEDRILICA
#740 Re: Povratak u BiH?
sanaman wrote:u Bosni ne grijese...JEDRILICA wrote:Moja sestra je u SAD dobila rak a nije umrla zbog njega vec zbog ljekarske greske. Dali su joj infuziju ali su fulili zeludac i sve se 7 dana izljevalo van zeludca. Eto sta mislite o toj zdravstvenoj zastiti?
Velika je razlika, ja se opet mijenjao nebi...merak mi je diskutoati na ovom pdf-u iz prostog razloga jer sam zivo u BIH. Ne kao balavac vec neko ko je radio, placao osiguranje i opet nije bio osiguran (zavisi gdje te zaboli, u kojem kantonu) ganjao osiguranja, kredite, vozio se sa taksijem, placao racune, vadio rodni list svakih 6 mjeseci, itd. i sve to isto probao vani. Ha ja razlika, i to velika...ali svakom njegovo, neka bira ko kako voli i moze.
Meni je zao mnogih koji ne mogu da promijene svoju situaciju, kao sto su mi brat, mama, tetak, tetka, stric...a kako oni doktoru idu to samo oni najbolje znaju.
P.S Jesam pomenuo da niko od njih nema redovna primanja? Ja tako dozivljavam Bosnu, kroz ljude koji se svakodnevno bore da prezive, ne da zive vec da prezive!
Medjutim kada citam neke postove kako se moze u BiH, cini mi se kao da postoje dvije Bosne.
Upravo tako, zelio sam reci da se greske svuda desavaju a ne samo u B i H kao sto neki misle.
-
JEDRILICA
#741 Re: Povratak u BiH?
ahuseino wrote:JEDRILICA wrote:Moja sestra je u SAD dobila rak a nije umrla zbog njega vec zbog ljekarske greske. Dali su joj infuziju ali su fulili zeludac i sve se 7 dana izljevalo van zeludca. Eto sta mislite o toj zdravstvenoj zastiti?
Jako mi je zao za tvoju sestru - primi moje saucesce iskreno.
Ja nista ne mislim bolje ili losije nego sto sam mislio i prije, t.j. da je USLUGA najbolja, strucnost pri vrhu (sa sirokim spektrumom svega i svacega, a tragicni slucajevi potpadaju pod statistike velikih brojeva) i da je cijena visoka.
I ja sam imao umalo pa tragican slucaj pri porodu starijeg djeteta. Ta je doktorica tuzena vise puta, a nama su advokati i klinika javili da je izgubila ljekarsku dozvolu nedugo zatim (mi smo naravno provjerili).
Tuzenje ljekarske ustanove u slucaju tragedije nije neobicno; pa barem u takvom slucaju postoje neke retribucije.
Hvala majstore,
Ma znam ja to dobro nego samo da pojasnim kako se svugdje desavaju greske gdjemje ljudski faktor prisutan.
-
Static-X
#742 Re: Povratak u BiH?
Ma jasta, svi su se snasli s kojekakvim firmama, i sad da se neko vrati pored svega ovogasnowflake_ wrote: .. Jednostavno ljudi su izgradili zivote, imaju svoje firme, kuce itd.
.
-
detroit-mercy
#743 Re: Povratak u BiH?
DinoZe wrote:Ljudi koji ne trebaju ići vani :
... svi ostali
Pa sta ce nam ovi????????????
Oni mogu slobodno ostati gdje su. Ne trebaju ni nama takvi koji imaju problema sa psihom i drogama.Sumnajm da ce i ova nena u dimijama iz Holadnije pravo na svoje selo. Zasto treba da nam takva kakva je hoda po gradu? Po bolje neka ostane tamo gdje je.
Ljudima tog profila i svim slocijalnim slucajevima treba omoguciti brz odlazak iz BiH. Tipa Belgija i skandinavske zemlje, gdje mogu odmah na socijalu pa poslije toga ako zele u skolu.[/quote]
Ma sto bolan u Belgiju i Skandinavske zemlje, bolje ko Hitler , homsexualce, degenerike, ove one sve u logore potrpati pa kroz plinske komore propustiti
Cuj, sta tebi ima neka nana Zenicu prljati ionako je dovoljno prljava jos da je i ona dodatno prlja
-
detroit-mercy
#744 Re: Povratak u BiH?
Hajde budi realan pa reci da se je vecina ipak bolje snasla nego da je ostala u BiHStatic-X wrote:Ma jasta, svi su se snasli s kojekakvim firmama, i sad da se neko vrati pored svega ovogasnowflake_ wrote: .. Jednostavno ljudi su izgradili zivote, imaju svoje firme, kuce itd.
.![]()
- ljubav_aha
#745 Re: Povratak u BiH?
posten osoba se ne moze snaci u BIHdetroit-mercy wrote:Hajde budi realan pa reci da se je vecina ipak bolje snasla nego da je ostala u BiHStatic-X wrote:Ma jasta, svi su se snasli s kojekakvim firmama, i sad da se neko vrati pored svega ovogasnowflake_ wrote: .. Jednostavno ljudi su izgradili zivote, imaju svoje firme, kuce itd.
.![]()
. Dole, mnogi ne bi sanse ni da se snadju
.
- exliberal
#746 Re: Povratak u BiH?
Ko da si kopirao mene, moj zivot i moje misljenje o povratku.....detroit-mercy wrote:Naravno da nije sve u paramaali ne zavaravaj se jer u danasnjem svijetu pare su potrebne, nije vazno gdje da si (Svapska, Mongolija, BiH, USA).
Opet da se vratim na neko zadovoljstvo, ja bio u ratu pa bio zadovoljanpored sluzenja domovini osnovno mi bilo sta popit, smotat i poguzit
Znaci i u jednoj extremnoj situaciji mozes biti zadovoljan, sretan
. E sada dosta toga ima veze i sa godinama. Ja bio mladac, i totalno druge stvari mi bile na pameti (ja ih zovem 4P: puca-pica-pljuga-piva
). Ali u isto vrijeme nisam mogao da razumijem neke ljude tada u svojim 30tim koji su imali djecu i kojima je bilo samo kako da izvuku zivu glavu, jer naravno oni su imali odgovornost prema nekome a ne kamo mi mladci prema 4P.
Tako da ne znam sta da ti kazem, zadovoljstvo, naravno da niko od nas nece biti totalno zadovoljan. Prvo, mi smo iscupani (ovdje govorim o nekoj nasoj generaciji koja je zapamtila jedan drugi zivot dole) iz neke nase prirodne sredine i baceni u neki totalno drugi svijet za koji u principu prije nismo ni marili. Uvijek se sjecamo sta je bilo i kako je bilo, bili smo mladi a kada si mlad onda ti je potpuno svjedno u kom drustvu/sistemu zivis jer su ti prioriteti jako ograniceni (rekao bih 3P). Medjutim problem je i sto Bosna nije vise ona iz nase mladosti, i ona se je promijenila kao i mi i u principu sve ono sto mi trazimo svaki puta kada odemo dole vise ne nalazimo. Sada, meni licno pored te promjene u BiH rekao bih da su se i vidici prosirili pa mi je nakon evo vec 16 godina boravka vani dole nekako tijesno. Ne u fizickom smislu nego u smislu mentaliteta ljudi, jednostavno ne znam da li bi mogao da plivam u tim vodama. Mozda smo se i na drugu stranu navikli na neki konformizam pa nam je tesko da se ponovo vracamo na GolfaII kada smo poceli da vozimo malo bolja vozila, ovo je vise figurativno receno.
Pored toga, jednostavno ja licno za ljubav domovini ili iz nekog patriotizma ne mogu da zrtvujem jos neku deceniju svoga zivota ziveci u nekoj permanentnoj krizi i cekajuci Godoa za kojeg je pitanje hoce li ili nece doci.
Na kraju svako od nas ima razlicite prioritet, na nama je da izaberemo koji je nas licno.
-
derivacija
- ljubav_aha
#748 Re: Povratak u BiH?
a ja zivim sa doticnih 20% uspjesnih BiH dijasporaca u SADderivacija wrote:Stvarnost je potpuno drugačija, i sudeći po tome šta moja mnogobrojna familija i prijatelji meni pričaju, a nemaju razloga da lažu, Bosanci vani su u 95 % slučajeva najniži sloj društva, korisnici socijalne pomoći, radnici na najnižim poslovima, i nerijetko kurve i lopovi. Prije par sedmica sam razgovarao sa predstavnicom udruženja građana BiH u Americi koja mi otvoreno kaže da 80 % naših ljudi u Americi vrlo neuspješno i muku muče sa odgojem djece koju odgaja ulica i kriminal.
- vox-populi
#749 Re: Povratak u BiH?
Inace se oni zovu Romi, ovo cigani je jako uvrijedljivo...derivacija wrote:nacija NOMADA, što se kaže CIGANA.
Budala zivi gdje je rodjen, pametan gdje mu je bolje.derivacija wrote: Samo cigani nemaju svoju domovinu i idu "gdje im je bolje".
Koliko ima visokoobrazovanih a koliko cistaca i baustelaca ne mozemo ni ja ni ti sa sigurnoscu tvrditi jer nemamo te podatke. Ono pricala meni komsinica, cula u fizeraju... ne pije vode.derivacija wrote: Ta priča o tome kako su naši ljudi uspješni na Zapadu, a naša djeca najpametnija na školama, je priča za malu djecu, jednostavno DEBELA LAŽ, i ne može se o uspjehu ili neuspjehu naših ljudi vani suditi na osnovu par promila
školovanih intelektualaca iz BiH koji se pojavljuju na Forumu Sarajevo-X portala.
Ma sta 95%, 99,999% su kurve i lopoviderivacija wrote: Stvarnost je potpuno drugačija, i sudeći po tome šta moja mnogobrojna familija i prijatelji izvana meni pričaju, a nemaju razloga da lažu, Bosanci vani su u 95 % slučajeva najniži sloj društva, korisnici socijalne pomoći, radnici na najnižim poslovima, i nerijetko kurve i lopovi.
-
derivacija