Kviz

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Julistana

#726 Re: Kviz

Post by Julistana »

Jos malo stare Spanije. "Procvat kulture i civilizacijsku kulturu bacili su u prasinu jadni inkvizitori, tako da je i devetnaesti vijek u kojem ja zivim jos uvijek ostao ubogim i poznim, naspram maurske istancanosci". Govorio je u svom Antikristu....?
bijela

#727 Re: Kviz

Post by bijela »

@madner, ja ne razumijem taj jezik :|
@juli - Image
madner

#728 Re: Kviz

Post by madner »

Haettenschweiler wrote:
madner wrote:Jedno lagano:
Koji veliki mislilac se pokazao vidovitim kada je rekao:
Narod ce biti slobodan kada zadnjeg plemica ubijemo crijevima zadnjeg svecenika?

Deni Didero (Denis Diderot)
Blizu, Diderot je rekao: njegove ruke bi napravile od crijeva svecenika uzad, ako ista ne bi imali, kako bi objesili kraljeve.

Ali orginalni citat je vjerovatno Jean Meslier
Julistana

#729 Re: Kviz

Post by Julistana »

Madner u pokusaju prepoznatljive provokacije. "Varvari" koje zeli da takve predstavi su zivjeli zajedno sa jevrejima u najvecoj kulturnoj civilaziciji i epohi, tadasnje mracne Evrope.
Bijela :thumbup:
bijela

#730 Re: Kviz

Post by bijela »

još malo u slavnu muslimansku historiju :D :
živio je u XIV st, Berber,
najpoznatiji muslim. putopisac,
2004. godine obilježeno je 700 godina od njegovog rođenja.
on je?
madner

#731 Re: Kviz

Post by madner »

Varvari su bili drugo pleme. Govori se o motivima osvajanja, koji se romantizuju poslje. Arapsko osvajanje Spanije (tj. djela iste) nije izvedeno iz vjerskih motiva.
bijela

#732 Re: Kviz

Post by bijela »

madner wrote:Varvari su bili drugo pleme. Govori se o motivima osvajanja, koji se romantizuju poslje. Arapsko osvajanje Spanije (tj. djela iste) nije izvedeno iz vjerskih motiva.
hjoj, koliko ci docadan :-D
madner

#733 Re: Kviz

Post by madner »

bijela wrote:
madner wrote:Varvari su bili drugo pleme. Govori se o motivima osvajanja, koji se romantizuju poslje. Arapsko osvajanje Spanije (tj. djela iste) nije izvedeno iz vjerskih motiva.
hjoj, koliko ci docadan :-D
Pardon, treba velicat mitologiju :oops:

Do mene je :D
Julistana

#734 Re: Kviz

Post by Julistana »

A te motive romantizuju svi ozbiljniji filozofi i objektivni mislioci (krscani, ateisti, jevreji...), koji apsurd :-D
@bijela: Ibn Batuta?
bijela

#735 Re: Kviz

Post by bijela »

madner wrote:
Pardon, treba velicat mitologiju :oops:

Do mene je :D
tako je, haj sad :D
pitanje je bilo objektivnog tipa: kako se zvao čovjek koji je....
ti si sam nadomislio sve ostalo na to. mozgu ti ne treba sagovornik. on sve može sam. no, ti to znaš i ponosan si na njega. zato, veličajmo njega! :D
bijela

#736 Re: Kviz

Post by bijela »

Julistan wrote: @bijela: Ibn Batuta?
tako je :thumbup:

citat o njemu:

..taj možda najznačajniji putnik islama putuje sa pozicijom tumačenja. on tumači svijet, on ga ne kritikuje. njemu je svijet raznolik u Jedinstvu sam svijet islama mu je dražesno raznolik u takvom Jedinstvu. oko Ibn Batute se raduje svijetu biljaka, životinja, ljudi. k tomu, Ibn Batuta, putuje sa "imperijalnom" sviješću širokim stranama islamskog svijeta koji je u sebi islamski apsorbirao cjelokupno preživjelo naslijeđe starih civilizacija bliskog i srednjeg istoka koje su islamu prethodile.
...
danas, nažalost, ne samo da muslimanski svijet ne posjeduje "imperijalno" raspoloženje duha, nego ne posjeduje ni puko duhovno raspoloženje koje bi kvalitativno usporedilo Ibn Batutina putovanja i Odisejeva lutanja :D
madner

#737 Re: Kviz

Post by madner »

Pa objektivna historija Arapsko osvajanje ne posmatra kroz vjeru osvjaca, ili opravdava kroz rezultate stotina godina poslje.

Vojna premoc u jednoj grani (teska konjica) i sistem koji za prezivljavanje trazi nova osvajanja, tj. hrani se novim ratom.
Julistana

#738 Re: Kviz

Post by Julistana »

bijela wrote:...
danas, nažalost, ne samo da muslimanski svijet ne posjeduje "imperijalno" raspoloženje duha, nego ne posjeduje ni puko duhovno raspoloženje koje bi kvalitativno usporedilo Ibn Batutina putovanja i Odisejeva lutanja :D
Kao ni prihvatanje cinjenice da su endeluske pjesnicke forme direktno uticale na nastanak, izmedju ostalih i: Servantesovog Kihota, Danteove Bozanstvene komedije ili Petrarkinog Kanconijera. Madner ce opet reci da su to stoljetni rezultati koji nemaju veze sa prvobitnim motivima i osvajanjima. Historija je neodvojiva od imperijalizma i osvajanja. Imala sam priliku razgovarati sa spanskim vojnicima EUFORa koji su se pozitivno izrazili naspram Endelusa i te vladavine. Ne posmatraju stvari kao Tanaskovic koji je sinoc promovirao knjigu "Neoosmanizam" na jednoj od zlocinackih televizija. Da se ne vracamo @madneru ponovo na Austrougrasku i tvoju smijesnu pricu kako su oni dosli u BiH samo da bi nam proveli vodovod ili dovukli tramvaj, bez drugih motiva.
Ovo je kviz bolan :D
madner

#739 Re: Kviz

Post by madner »

Bilo bi fino da kritikujes ono sto sam napisao. Austrija naravno nije dosla ovdje da nam pomogne, nego da carstvu pridruzi jos jednu (zaostalu) provinciju. Civilizacijski pomaci koji su napravljeni su jednostavno nuspojava.

Kao sto je i nepobitno da je ta Islamska Spanija u mnogome pomogla Evropi da dozivi renesansu, tako je i nepobitno da je osvojena radi bogatog pljenja i nadmocne vojske.

Nesto kao Irak.
madner

#740 Re: Kviz

Post by madner »

Nego nastavite sa kvizom, danas je skraceno radno vrijeme :D
Julistana

#741 Re: Kviz

Post by Julistana »

madner wrote: Kao sto je i nepobitno da je ta Islamska Spanija u mnogome pomogla Evropi da dozivi renesansu, tako je i nepobitno da je osvojena radi bogatog pljenja i nadmocne vojske.

Nesto kao Irak.
Ni priblizno, u english postu si prenio sa Vikipedije (sjetim se Nenada Velickovica i rijeci, Vikipedija vam nikad ne smije biti izvor znanja), da je motiv bio uzdizanje Allahove rijeci, po meni plemenit motiv. Poredjenje sa Irakom je pogresno, jer se tu, niti uvodi demokratija a ni krscanstvo, nego se krade crno zlato iz zemlje i bijelo zlato iz muzeja.
Ovo je kviz :D
madner

#742 Re: Kviz

Post by madner »

Nije wikipedia "izvor", nego je na wikipediji citiran izvor. Ako kliknes na fusnotu :roll:

U tome i jeste poenta, danas crno zlato a tada zuto iz palaca i titule.
Julistana

#743 Re: Kviz

Post by Julistana »

Ja mislila ti nesto pametno radis na radnom mjestu, a ti ko birvaktile u socijalizmu samo cekas kraj radnog vremena.
madner

#744 Re: Kviz

Post by madner »

Ne znam kako je bilo u socijalizmu, a danas kad radis nesto pametno ne moras se slomit.
Julistana

#745 Re: Kviz

Post by Julistana »

madner wrote:Ne znam kako je bilo u socijalizmu, a danas kad radis nesto pametno ne moras se slomit.
Pa, eto bilo je tako, da je rad bio samo isprazna i otrcana fraza za drugove.
madner

#746 Re: Kviz

Post by madner »

Julistan wrote:
madner wrote:Ne znam kako je bilo u socijalizmu, a danas kad radis nesto pametno ne moras se slomit.
Pa, eto bilo je tako, da je rad bio samo isprazna i otrcana fraza za drugove.
Sreca sad je kapitalizam i nema vise ljudi koji malo rade a imaju puno vise od vecine.
Julistana

#747 Re: Kviz

Post by Julistana »

madner wrote: Sreca sad je kapitalizam i nema vise ljudi koji malo rade a imaju puno vise od vecine.
Tacan odgovor :D

Dalje: Vijeće za fetve koje djeluje kao kolegijalno tijelo ima, koliko clanova (koliko muskaraca a koliko zena?)
Muminka

#748 Re: Kviz

Post by Muminka »

Julistan wrote:
madner wrote: Sreca sad je kapitalizam i nema vise ljudi koji malo rade a imaju puno vise od vecine.
Tacan odgovor :D

Dalje: Vijeće za fetve koje djeluje kao kolegijalno tijelo ima, koliko clanova (koliko muskaraca a koliko zena?)

mozda cu se sad provaliti ali eto ja cu ponuditi odgovor :-?
vijece ima 15 clanova od toga 13 muskih i 2 zenska clana
Julistana

#749 Re: Kviz

Post by Julistana »

Muminka wrote:mozda cu se sad provaliti ali eto ja cu ponuditi odgovor :-?
vijece ima 15 clanova od toga 13 muskih i 2 zenska clana
Nisi se provalila :-D sto znaci da postavljas sljedece pitanje :-D :thumbup:
Muminka

#750 Re: Kviz

Post by Muminka »

ko je na slici? (mozda je pitanje vec i bilo pa se odmah izvinjavam)

Image
Post Reply