Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ultima_palabra wrote:Ja fakat do ovog sranja nisam ni znao da vjeronauka ulazi u prosjek... Čak ni u ratu kad sam ja bio osnovac, nije ulazila
Nisam vjernik, ali mislim da je nagrada za vjeru najobicnije bogohuljenje... No, izgleda da ovi "vjernici" i ne vjeruju u boga bas previse, pa je jagma za prosjek vaznija od principa...
Ja ne mislim da je bogohuljenje, ali svi moraju biti isti pred zakonom... nešto što je fakultativno, neobavezno se ne može računati isto kao i ono obavezno. Isto da tražiš da sekcije u školi nose ocjene i ulaze u prosjek
Mislim da Emir treba napraviti kompromis i početi sa primjenom odluke od nove školske godine... to iskoristiti kao gest dobre volje da se sjedne za sto sa IZ i KC i otpočne dijalog o statusu vjeronauke. Kao što sam ministar reče: "ne mogu vjerske zajednice imati sva prava, a država sve obaveze". Ako oni to odbiju i istraju na ultimatumima, onda nije do Emira
steta sto ovakva rasprava kompetentnih ljudi nije bila prije donosenja odluke, mada je i ova rasprava na forumu svedena na licni nivo, ministar –reis, a oni kojih se problem licno tice ucenici, roditelji, nastavnici su u drugom planu...niko ih nista ne pita...
ovaj slucaj upozorava koliko je vazno voditi racuna o posljedicama neke odluke. na stranu i reis i ministar, ali mi sada imamo situaciju da djeca sve ovo prate u medijima, forumima, u porodicama, ... otac misli treba ocjena, majka da ne treba ...i djeca sve to gledaju i slusaju...i to je najveci problem...
ali to je bilo i za ocekivati...jer uz svo uvazavanje ministra (doktor nauka, autor knjige o srebrenici, savjetnik gradonacelnika, dopisnik iz haga)...ipak nikad nije vodio u zivotu makar dva covjeka i onda dodje na ministarsko mjesto gdje svaka njegova odluka utice na zivote hiljade ljudi...
maher wrote:steta sto ovakva rasprava kompetentnih ljudi nije bila prije donosenja odluke, mada je i ova rasprava na forumu svedena na licni nivo, ministar –reis, a oni kojih se problem licno tice ucenici, roditelji, nastavnici su u drugom planu...niko ih nista ne pita...
ovaj slucaj upozorava koliko je vazno voditi racuna o posljedicama neke odluke. na stranu i reis i ministar, ali mi sada imamo situaciju da djeca sve ovo prate u medijima, forumima, u porodicama, ... otac misli treba ocjena, majka da ne treba ...i djeca sve to gledaju i slusaju...i to je najveci problem...
ali to je bilo i za ocekivati...jer uz svo uvazavanje ministra (doktor nauka, autor knjige o srebrenici, savjetnik gradonacelnika, dopisnik iz haga)...ipak nikad nije vodio u zivotu makar dva covjeka i onda dodje na ministarsko mjesto gdje svaka njegova odluka utice na zivote hiljade ljudi...
to jeste konstantan problem koji se kod nas dešava...nema komunikacije, nema dogovora, nema planskog rada i onda se sve svodi na medijska prepucavanja....tu se vidi nezrelos tzv. lidera i nezrelost naroda koji upada u te medijske spinove (Dodik do juče, reis od juče, a ko će od sutra ko zna al će se naći neki lola i neka priča o majoriziranju) tako se nikad ništa neće postići i ostaćemo zakovani u žabokrečini.
Jednom mi je jedan jaran rekao da se nama dešava najgora moguća stvar a to je da ne mrdamo, niti idemo prema vrhu niti padamo prema dnu. Nego se svi oko nas penju pa mi imamo iliziju da padamo prema dnu, dok u stvari stagniramo...što jeste najgora moguća opcija jer bi barem u slučaju da idemo prema dnu jednom kad dotaknemo dno života morali krenuti i prema gore.
maher wrote:steta sto ovakva rasprava kompetentnih ljudi nije bila prije donosenja odluke, mada je i ova rasprava na forumu svedena na licni nivo, ministar –reis, a oni kojih se problem licno tice ucenici, roditelji, nastavnici su u drugom planu...niko ih nista ne pita...
Kako mislis "vodio"...? Kakva je to referenca...?
vodio znaci planirao, organizovao, upravljao, koordinirao i kontrolisao rad bar dva covjeka (uposlenika)...
a stagnirati se ne moze...uvijek se ide naprijed...jer vrijeme ne stoji...
Kako mislis "vodio"...? Kakva je to referenca...?
vodio znaci planirao, organizovao, upravljao, koordinirao i kontrolisao rad bar dva covjeka (uposlenika)...
Znaci vlasnik kafane, poslovodja u bravariji, predsjednik razreda ...?
amrica wrote:Jah ovih statisticara i poznavalaca lokalnih i svjetskih prilika
GOLFER wrote:
sarajlija_ba wrote:
Preko 90% roditelja u osnovnim i srednjim sarajevskim školama se izjasnilo ZA uvođenje vjeronauke kao predmeta u škole. Šta ćemo sa tim demokratskim podatkom ???
Bravo... da dodam i ovo sto si napisao...
1. svi kantoni imaju vjeronauku koja ulazi u prosjek osim nas,
2. RS ima vjeronauku koja ulazi u prosjek,
3. Europa ima vjeronauku koja ulazi u prosjek,
4. USA ima vjeronauku koja ulazi u prosjek,
Dokaze, izvore, copy-paste... nesto
Eno juce americki ambasador rece kako u Ameriki su skola i crkva isto i ocjena iz vjeronauka se duplo pika u ukupnom zbiru
Svako jutro, djeca u školama izgovaraju: "I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."
A roditelji im daju novac za užinu na kojem piše "In God We Trust", što je čak i zvanični moto SAD-a.
Da mi ukinemo vjeronauk, a uvedemo ovo dvoje, kao u Americi?
A roditelji im daju novac za užinu na kojem piše "In God We Trust", što je čak i zvanični moto SAD-a.
yeeeeeeees but you are missing a point there
Amerika je naseljena prvo od strane puritanaca, a kasnije osnovana od pripadnika ISTE religije (i svih struja unutar nje), nije bio baš neki veći diversity što se tiče religija (barem što se tiče vladajuće klase)
BiH?
Last edited by Bloo on 18/05/2011 11:09, edited 2 times in total.
pa čoek htjede retji da hoće Ameriku da pravi od BiH i krenimo onda s omiljenim citatom velikog Georga W. Busha u slobodnoj Carevoj izvedbi: "Jal si s nama jal protiv nas!"
Last edited by JoseMujica on 18/05/2011 11:15, edited 1 time in total.
yeeeeeeees but you are missing a point there
Amerika je naseljena prvo od strane puritanaca, a kasnije od pripadnika ISTE religije (i svih struja unutar nje), nije bio baš neki veći diversity što se tiče religija (barem što se tiče vladajuće klase)
BiH?
Govorim za ljude koji nisu vjernici. Ako nisi vjernik, a moto tvoje države je "In God We Trust", to ti piše na novcu, a dijete ti svako jutro izgovara pledge of allegiance kojim se priznaje postojanje Boga, vjerovatno ti ne bi bilo pravo.
sada ako udes dublje u problematiku, taj dio sto citiras je dio tvog Ustava (koliko se sjecam), i sada imas duplu kontroverzu dosao si da zivis u tu zemlju pod tim Ustavom, medutim to recitiranje ti narusava tvoja vjerska prava i 1. i 14. amandman
Svako jutro, djeca u školama izgovaraju: "I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."
A je li im to ulazi u prosjek? Pika se za upis na koledz ili fax?
A to za uzinu
Daj, ne brkaj kruske i jabuke.
Vjeronauk se uci u crkvama, ne u javnim skolama. Fino juce izjavio americki ambasador.
dok npr. naš ustav ne štiti mene kao Ostale jel da
dok njihov štiti njih čak i dok recitiraju nešto što ne žele (slučaj naveden sa djetetom koje nije htjelo da to izgovara, pa ga profesor nazvao nepatriotom i država mu platila puno para jer mu je narusila prava)
sada ako udes dublje u problematiku, taj dio sto citiras je dio tvog Ustava (koliko se sjecam), i sada imas duplu kontroverzu dosao si da zivis u tu zemlju pod tim Ustavom, medutim to recitiranje ti narusava tvoja vjerska prava i 1. i 14. amandman
Kontroverza, naravno. Koju ne rješava ni Vrhovni sud. No, Pledge of allegiance je svakako dobrovoljna.
Da ne spominjemo polaganje predsjedničke zakletve sa rukom na Bibliji, riječi "so help me God" prilikom polaganja raznoraznih zakletvi i slično (također, neobavezno).
A je li im to ulazi u prosjek? Pika se za upis na koledz ili fax?
A to za uzinu
Daj, ne brkaj kruske i jabuke.
Vjeronauk se uci u crkvama, ne u javnim skolama. Fino juce izjavio americki ambasador.
šta više u javne škole nikada nije ni primirisao...ko hoće vjeronauk u SAD sine plati pa se klati private school pa podržavaj i održavaj tradicije iz svog džepa a ne se kurčiti na tuđoj grbači .....dok je javna škola isti režim za sve: državni a ne vjerski
dzeno123 wrote:Sigurnost Sarajlija, radi li se sta na tome?
sve dok su u svojoj vjeri i svojoj zemlji (uz priloženi kuverat na dženazi i prethodno plaćenu članarinu) 100% su sigurni
Cim se spomene ono sto je od vitalne vaznosti za gradjane a nije lako izvodljivo, obicno sljedbenici sdp okrecu na sprdanciju.
Mislim da tema sigurnosti u KS definitivno nije za sege i sale. Sta ja imam od toga sto vjeronauka ne ulazi u prosjek kada se u po bijela dana moram okretati iza sebe i gledat da me nece ko opljackat.
dzeno123 wrote:Sigurnost Sarajlija, radi li se sta na tome?
sve dok su u svojoj vjeri i svojoj zemlji (uz priloženi kuverat na dženazi i prethodno plaćenu članarinu) 100% su sigurni
Cim se spomene ono sto je od vitalne vaznosti za gradjane a nije lako izvodljivo, obicno sljedbenici sdp okrecu na sprdanciju.
Mislim da tema sigurnosti u KS definitivno nije za sege i sale. Sta ja imam od toga sto vjeronauka ne ulazi u prosjek kada se u po bijela dana moram okretati iza sebe i gledat da me nece ko opljackat.
Nije ni cudo da niste nikad ni prismrdili kakvoj vlasti...
Sta treba ministar obrazovanja da rjesava sigurnost u gradu...? I ko je nametnuo ovu glupu temu, SDP, ili kler...?