PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#726 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by Bodkin »

sitno wrote:Nekidan kupila novi frizider i hodajuci po trgovinama u jednoj mi kazu: imate xxx popusta ako placate gotovinom.
Ok, super. Podjem da platim, izvadim karticu, kaze teta: samo na gotovinu popust!
Mislim - zar se karticno placanje ne tretira kao gotovina?
ne tretira naravno nego kao odlozeno placanje :)
zonbirile

#727 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by zonbirile »

@vozač

kako se neću nervirati kada šalteruša ne zna za tu proviziju i petlja datume.Naravno možeš mjesećno dići 20% uloga,ali u ovom slučaju nema veze i uradio sam kao što kažeš,ali opet moraš čekati 10 dana da bi podigao novac bez provizije.Slobodnu ću stjerati na najmanju mjeru,jer daju 20% mjesećno bez provizije,kada sračunaš,ne možeš podići za 15 mjeseci sav novac.ja se nisam ni preračunavao,onako šabaški kontam 5x 20% da mogu sve dići,kad jest vraže-kamatni račun,jebeno po raju.
Bodkin

#728 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by Bodkin »

karanana wrote:
Trebam te wrote:
Vegetastar wrote:
Pa kad koristiš bankomat koji je u vlasništvu banke čiji ti nisi klijent, naravno da će ti zaračunati proviziju. Sve banke to rade, apsolutno svaka. Zato sljedeći put odeš na bankomat svoje banke i gotova priča.
Mozda u Bosni i u zemljama treceg svijeta, ali u Evropi nemislim da je tako!
:mrgreen:
ja mislim da je velikoj vecini zemalja tako. a ima i smisla jer ti fakticki koristis resurse druge banke da uzmes pare iz svoje banke a uzme vremena dok oni to jedni izmedju drugih porefaju. mada, naravno mislim da je u BiH 5 km za naplatu te usluge previse ali zato treba gledati da vadis sa bankomata svoje banke a to u slucaju vecih banaka i nije tesko jer ima bankomata. barem u sarajevu.
ja kad sam vadio karticu u RFB bilo 2.5% na placanje a 5% na dizanje sa druge banke :)
karanana

#729 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by karanana »

Bodkin wrote:
karanana wrote:
ja mislim da je velikoj vecini zemalja tako. a ima i smisla jer ti fakticki koristis resurse druge banke da uzmes pare iz svoje banke a uzme vremena dok oni to jedni izmedju drugih porefaju. mada, naravno mislim da je u BiH 5 km za naplatu te usluge previse ali zato treba gledati da vadis sa bankomata svoje banke a to u slucaju vecih banaka i nije tesko jer ima bankomata. barem u sarajevu.
ja kad sam vadio karticu u RFB bilo 2.5% na placanje a 5% na dizanje sa druge banke :)
aha vezano je za %. moguce i to. ne znam sto sam ja konto da je 5KM fiksno, a % zvuci logicnije. u svakom slucaju, ne znam, jer mi je to bacanje para i ako treba, radje cu potrositi tih 5% na benzin ako mi je bankomat dalje, nego da dajem lopovima, a nema ih vecih od banaka. i na eure su ima vec vise od godine poceli uzimati provizije.
vozač

#730 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by vozač »

zonbirile wrote:@vozač

kako se neću nervirati kada šalteruša ne zna za tu proviziju i petlja datume.Naravno možeš mjesećno dići 20% uloga,ali u ovom slučaju nema veze i uradio sam kao što kažeš,ali opet moraš čekati 10 dana da bi podigao novac bez provizije.Slobodnu ću stjerati na najmanju mjeru,jer daju 20% mjesećno bez provizije,kada sračunaš,ne možeš podići za 15 mjeseci sav novac.ja se nisam ni preračunavao,onako šabaški kontam 5x 20% da mogu sve dići,kad jest vraže-kamatni račun,jebeno po raju.
znači i ovo što sad reklamiraju sve fercera dok ne odlučiš podići pare, onda počinje zavlačenje,
a ja taman mislio da nešto oročim, pa jebo majku, gdje god kreneš samo gledaju kako će te prevariti :x
zonbirile

#731 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by zonbirile »

planetarna država koja zabrani promet valutama,a nema konkurenciju bankama-privatne mjenjačnice
zonbirile

#732 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by zonbirile »

vozač wrote:
zonbirile wrote:@vozač

znači i ovo što sad reklamiraju sve fercera dok ne odlučiš podići pare, onda počinje zavlačenje,
a ja taman mislio da nešto oročim, pa jebo majku, gdje god kreneš samo gledaju kako će te prevariti :x
--------------------------------
fercera,ali moraš biti Ajnštajn.Uzmi primjer od 1000eura i imaš svaki mjesec pravo dići 20% sume.Izračunaj kada češ doći na 5eura da ne zatvoriš račun.
Last edited by zonbirile on 13/05/2011 13:43, edited 1 time in total.
Vegetastar

#733 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by Vegetastar »

Pa kad koristiš bankomat koji je u vlasništvu banke čiji ti nisi klijent, naravno da će ti zaračunati proviziju. Sve banke to rade, apsolutno svaka. Zato sljedeći put odeš na bankomat svoje banke i gotova priča.[/quote]

Mozda u Bosni i u zemljama treceg svijeta, ali u Evropi nemislim da je tako!
:mrgreen:[/quote]

Bila tema i dokazalo se suprotno ovome sto pricas. Svugdje na svijetu kad koristis bankomat druge banke ciji klijent nisi, placas proviziju. Jer: koristis infrastrukturu i resurse koje je ta banka obezbijedila novcem svojih komitenata svojim komitentima.

Imas par banaka, npr Unicredit koja ne naplacuje proviziju ukoliko podizes gotovinu karticom te banke na bilo kojem bankomatu grupacije u Evropi. Ali ako koristis Raiffeisen, Hypo, Societe Generale ili bilo koji drugi bankomat, bilo gdje u Evropi platit ces proviziju. Ako ne vjerujes, molim te pokusaj pa ces vidjeti
holowey

#734 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by holowey »

Gospoda Ministarka wrote:
holowey wrote:
Gospoda Ministarka wrote:Od kad se u posti na racune placa i naknada naplate?
Ili njihove nepismene uposlenice koje ne znaju objasniti iz kojih razloga uzimaju 5 KM naknade prilikom placanja karticom.
kaze:" Zato sto je kreditna", "Nije gdo. kreditna, vec debitna i na njoj ima raspolozivog novca". I i dalje ostadoh bez obrazlozenja, zasto se za tu uslugu placanja karticom, mora izdvojiti jos 5 KM + 1 KM naknada :x
oduvijek... jer se ne tretira kao placanje nego kao podizanje gotovine... i to kod postanske banke... thus, provizija od 5 marona...
Vidis, stvar je u tome sto nisam digla novac, tebi bi sutra bilo ok da ti u trgovini naplate +5 KM na racun jer zaboga oni su komitenti druge banke, koja nije izdavalac tvoje kartice?
Lopovi!!!
a po cemu ti shvatas da ja podrzavam ovakvo poslovanje? :-)

jednom mi se desilo, jednom bio levat pa platio karticom racune na salteru poste... isao od rzb da s njima diskutujem zasto mi je naknada za dizanje kesa naplacena kada je u pitanju placanje racuna... reko' iz aviona se vidi da nije podizanje gotovine, racun bio na decimale, i onda mi objasnise da je to tako sa bh postom i da mi preporucuju da placam gotovinom...
karanana

#735 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by karanana »

cak sam imao i situaciju gdje imam raifiessen bh karticu i dizem na bankomatu raifeissena u drugoj drzavi i skinuta mi je provizija.
zonbirile

#736 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by zonbirile »

ima još modusa razbojništva.Npr. šoping kartiva.Odem u Gorenje i platim s njom,kada svaki mjesec izvještaj i košta 5KM.Godišnje 60KM,ja drugi mjesec odem i kažem odjebi ne treba mi izvještaj,ne može.
Bodkin

#737 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by Bodkin »

karanana wrote:cak sam imao i situaciju gdje imam raifiessen bh karticu i dizem na bankomatu raifeissena u drugoj drzavi i skinuta mi je provizija.
ja sam se jednom zajebao i nikad vise :) izgleda da je raifiessen grupacija podijeljena na dva dijela i to jedan za zapadnu evropu a drugi za istocnu i ostalo. tako da kad sam dizao u ceskoj, madjarskoj i srbiji nije bilo provizije i mozes pogledati stanje na racunu.u austriji i njemackoj sam placao proviziju i to solidnu i nisam mogao vidjeti stanje racuna na bankomatu
žuta

#738 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by žuta »

ordinacija Nalaz novootvorena prvo moje pitanje dali radite antibiogran na ešerihiju ako je 10 na treću (u domu zdravlja na iliđi ne rade ) rekli su naravno .
dolazim za tri dana po nalaz -ešerihija 10 na treću nema antibiograma pitam ih što nema pa oni to ne rade
prema tone grbavica ordinacija Nalaz novootvorena ne idite đaba i ne plačajte isto sranje ko ilidža
žuta

#739 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by žuta »

sad je ponudi kredit rfb 4,99 AL U LIMBURGU platiš toliko troškova i moraš uzet sve pakete i na kraju se troškovi kredita + troškovi paketa+ maltretiranje svede na bilo koju banku gdje uzmeš kredit po 8 %
još samo da traže ovi iz RFB da im krvi damo
zonbirile

#740 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by zonbirile »

banke su legalizovani gašiji i treba otvoriti 4-ro očiju.
karanana

#741 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by karanana »

banke su u takvoj poziciji da ih pritiscu ovi vlasnici sa zapada. plasmani su slabi, ima dosta defaultnih kredita i sada cijede od naroda i zadnji fening koji mogu uzeti i stavljaju raju pred svrsen cin sa tim naplatama svega i svacega.
dok god nema drzave ovo ce raditi. samo me cudi kako ove bakarske agencije ili centralna banka nesto ne poduzimaju. ustvari ne cudi me jer bankarske agencije i CB ustvari uzimaju postotak izlihvarene love.
zonbirile

#742 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by zonbirile »

banka je uvijek i svugdje banka.Mjesto gdje se radi sa novcem uz zaradu i nema tu puno filozofije.
Vegetastar

#743 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by Vegetastar »

žuta wrote:sad je ponudi kredit rfb 4,99 AL U LIMBURGU platiš toliko troškova i moraš uzet sve pakete i na kraju se troškovi kredita + troškovi paketa+ maltretiranje svede na bilo koju banku gdje uzmeš kredit po 8 %
još samo da traže ovi iz RFB da im krvi damo
Ja vjerujem da je navedena i EKS odmah pored nominalne, koja obuhvata sve te troškove. Ovo je potrošački kredit i niko nikog ne tjera da ga uzme. Onaj ko ga uzima, po meni, je neko ko pokušava da živi život iznad svojih mogućnosti.

Svima bi nam bolje bilo da se pokrijemo koliko nam je jorgan dug. Da kupujemo auta koja realno možemio priuštiti. Da idemo na ljetovanje od ušteđevine (ili ne idemo ako nismo uspjeli uštediti), a ne na kredit.

Nisu nam banke krive. Mi smo i naš furački mentalitet. Kupiš dobro auto i furaš se, a otplaćuješ ga 7+ godina. I onda ti banka kriva.

Kredit koji će se koristiti za neku investiciju, koja će sačuvati ili uvećati vrijednost koja je uložena, je neophodan i preporučujem njegovo korištenje. Kad neko iskoristit kredit da ode u Egipat, Tunis, da kupi najnoviji model LCD ili plazme TV-a, da kupi bijesno auto sa "felgama 18kama alaam'", a nema primanja koja to mogu podnijeti, po meni nema pravo da se žali kako ga banke deru. Tačno je, nije taj luksuz jeftin, ali nije nam banka kriva. Sami smo krivi. Banka nudi, prodaje novac po određenoj cijeni. Na nama je da skontamo možemo li i trebamo li ga kupovati.

Samo treba živjeti u skladu sa svojim mogućnostima.
žuta

#744 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by žuta »

pa nije baš tako nekom neko nije ostavio stan opremljen
neki od nas moraju kupit stan jer je suludo plačat kiriju ,moraju kupit namještaj za djecu ..........
a to niko ne može od plate sem ako nema platu 5000
Vegetastar

#745 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by Vegetastar »

žuta wrote:pa nije baš tako nekom neko nije ostavio stan opremljen
neki od nas moraju kupit stan jer je suludo plačat kiriju ,moraju kupit namještaj za djecu ..........
a to niko ne može od plate sem ako nema platu 5000
Znao sam da će neko ovako nešto napisati.

Ako pročitaš moj post vidjet ćeš da sam napravio razliku između investicije i potrošačkog kredita. Stan je investicija i ja imam kredit za stan. Ali u tom stanu uvijek imam vrijednost, možda i veću nego što sam ga platio.

Ali ne vozim bijesno auto, ne idem na ljetovanje na kredit i slično. Spavao sam na dušeku dok nisam skupio da kupim namještaj. Gledao sam TV na modelu od prije 15 godina dok nisam skupio pa kupio solidnu TV. Nisam poletio pa se zavalio u potrošački kredit te platio namještaj i TV 20% skuplje i kukao naredne 2-3-4 godine kako me banka dere.
žuta

#746 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by žuta »

ja kad bi čekala da skupim lovu za dječiju sobu djeca bi i porasla
Vegetastar

#747 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by Vegetastar »

žuta wrote:ja kad bi čekala da skupim lovu za dječiju sobu djeca bi i porasla
dobro djeca su posebna, i naravno da će svako uraditi sve da mu djetetu ništa ne fali. I tu nema ni kukanja ni bilo šta drugo. Dijete je dijete.

Ali ja sam mislio na generalne tendencije u našem društvu, kao ono "sve na kredit sve na raju jarane".
Jednostavno, dosta ljudi razmišlja od danas do sutra, daj da kupim bengu na kredit, daj da odem na bahame, tursku egipat.

O tome pričam. Licemjerno je živjeti tako. Vjeruj mi, kad nisam imao dovoljno da odem na more, nisam otišao ni do Neuma. Nigdje ne piše da se moram osoliti. Sad idem u skladu sa mogućnostima. Mogao bih uzeti kredit, otić na Kubu, Sejšele, Bahame ili ko zna već gdje, biti beg 10 dana i šta onda?? Otplaćivati to 1-2 godine i pljuvati po bankama kako su mi one krive.

Puno ljudi kod nas uživa u luksuzu koji ne mogu priuštiti. Meni samo to smeta. Naprimjer, vidiš nosa mobitel od hiljadu maraka, a s njega proziva jer nema kredita. Apsurd. Ili vozi auto koje košta minimalno 30.000 KM a sipa goriva za cenera. Apsurd. Ili kupi TV od 1.500 KM a plata mu 600 KM. apsurd.
metar_drva

#748 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by metar_drva »

sitno wrote:Nekidan kupila novi frizider i hodajuci po trgovinama u jednoj mi kazu: imate xxx popusta ako placate gotovinom.
Ok, super. Podjem da platim, izvadim karticu, kaze teta: samo na gotovinu popust!
Mislim - zar se karticno placanje ne tretira kao gotovina?
tita mi, ja se nadam da si dobro napušena ovo pisala. u suprotnom si pravo nepametna.
vouvl

#749 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by vouvl »

hahahah ovo je prejako :)

treba ovo na viceve prebaciti.
TrueFairplayer

#750 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by TrueFairplayer »

@sarajevonekad,

Pozdravljam izbor teme (tačnije tema, iako su usko povezane).

Zapravo, po mom mišljenju, sve tri teme koje si povezao ovdje odnose se na štetu nanesenu onom "običnom malom čovjeku". Naravno ne sugerišem da izmjeniš naslov, samo dijelim jedan opšti utisak po pitanju jezičkog koncipiranja teme.

Zapravo, veliki broj tema se bavi tom nepravdom nad "običnim malim nemoćnim čovjekom", uključujuću naravno i česte nepravde i ovdje, na internetu, bilo među "sagovornicima" bilo od strane pojedinih moderatora i administratora, koji kao da nisu svjesni toga.

I šta čovjek može uraditi?

Ako ništa, razmijeniti mišljenje sa istmišljenicima za početak, mada je to samo prividno i kratkoročno rješenje u odnosu na pokretanje konkretnih koraka.

pozdrav

TrueFairPlayer
Post Reply