giketa wrote:MOže li mi iko pomoći...naručila sam sa neke kineske stranice tablet, kineske proizvodnje, na sniženju je bio 83 dolara (cca 120 KM), i danas mi je stigla obavijest od pošte (žuti papirić) da ga dođem podići i da moram uplatiti 150 KM carine.
Koliko znam, carina je 33% cijene proizvoda (a sad čitam ovdje da se spominje i 10%, koje je tačno?), a ovaj iznos je 125% cijene proizvoda (shipping je bio besplatan).
Molim Vas da mi date savjet kako se ovo može ispraviti, ne bježim od plaćanja carine, ali po mojim proračunima, ona bi trebala biti oko 50 KM max., ovo je stvarno živa pljačka
Problem je što idemo na put za dva dana pa to trebamo riješiti odmah sutra u pošti, da se paket ne bi vratio, pa me zanima koji mi savjet možete dati, kako da platim realnu vrijednost carine, tj. kome da se obratim, i koje su moje opcije?
Treba li mi račun (plaćala sam PayPalom, hoće li mi pomoći taj račun, ili račun sa sajta proizvođača od kojeg sam kupila tablet?)
Hvala svima na oadgovoru

Stopa carine za ovaj Vaš proizvod je 5%, prema Tar.br. 8471 30 00 00 na carinsku osnovicu (carinska osnovica je zbir vrijednosti robe izražena u KM i troškovi transporta do BiH granice (ako ranije taj trošak nije uračunat u cijenu proizvoda, ali to mora biti jasno naznačeno na trgovačkom računu). Na zbrir vrijednosti robe i carine zaračunava se još 17% za pdv.
Da je carinik imao trgovački račun na stvarno plaćenu vrijednost tableta od 83,00 USD (KM 130 po danšnjem kursu
http://www.cbbh.ba/?id=4) uz pretpostavku da je transport sadržan u ovu prodajnu cijenu, carina (5%) bi imala iznos 6,5 KM, a pdv 23,21, odnosno sve zajedno 29,70 KM.
Međutim, najvjerovatnije da carinik nije imao račun, i da je po procjeni odredio vrijednost robe za carinjenje, i na tu vrijednost izvršio obračun.
Sada morate obezbjediti trgovački račun za taj tablet i bankovnu transakciju, dokaz da je stvarno plaćen 83 USD, onoliko koliko stoji i na računu, i od carinika na Pošti carinjenja u Sarajevu zahtijevati primjenu propisa u carinjenju za stvarno plaćenu vrijednost robe.
Pođite osobno na Poštu carinjenja i kod carinskog službenika uredite ponovno carinjenje.