Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
esso_sa

#726 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

sparky wrote:Sta znaci to ne rade ti kocnice nazad? Ne koce nikako, ne koce ravnomjerno, ne koce dovoljno ili? Ako ne koce nikako, do sad si se trebao prevrnuti bar jednom pri brzini od cca 60 na sat.
Vjerovao ili ne, jedan "strucni" mehanicar, koji jos radi u ovlastenom servisu (nazalost), me ubjedjivao kako zadnje kocnice sluze samo za rucnu. :lol:
I ne treba nikako da rade kad se regularno koci :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#727 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

pogresne su vam teorije ...ako ne rade zadnje kocnice ,nece se nista desiti,ako ne radi korektor (peti cilindar po laicki) i ako zadnje kocnice dobivaju vecu silu tada ide zanosenje zadnjeg kraja i moguce prevrtanje pri naglim kocenjima..
fakticki neko ko sporije vozi auto se moze normalno voziti bez zadnjih kocnica jer one dobijaju 20-30% sile kocenja

a ova supljara s tehnickog da ne rade kocnice je std,to su meni rekli na potpuno ispravnom autu starom 3 god ,kao imas razliku na rucnoj 18% ne rade ti kocnice zadnje ...
samo sam se nasmijao tome delegatu....
esso_sa

#728 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

Nemam ja teoriju, ja znam kako rade kocnice, al' ovaj mehanicar sto sam ga pomenuo ocito ne :-D
I mislim da je neki standardni omjer 60% prednje a 40% zadnje, za puno opterecenje i skroz natovaren auto - gdje je 5. kocioni maksimalno otvoren

A to sto su ti rekli da ti ne rade zadnje kocnice zbog 18% razlike, mislim (al nisam siguran 100%) da je drzava zadala tehnickim pregledima gornju granicu od 15% razlike kocenja izmedju tockova na istoj osovini. Zato sve preko 15% smatraju neispravnim, koliko god to besmisleno bilo (posebno na rucnoj kocnici)
bitanga_sa_otesa

#729 Re: Pitamo Mehanicare ?

da, rucna je bila u pitanju ,ma samo sam se nasmijao...

a ja sam govorio za nenatovaren auto,jer tad je zatvoren skroz i zadnji kraj je lagan pa je okretanje pri kocenju neizbjezno...
Bakir1

#730 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

a ako je mala kociona sila na zadnjim tockovima a ne razlika po osovinama moguce je da je dobio takav odgovor
bitanga_sa_otesa

#731 Re: Pitamo Mehanicare ?

kod mene je bila razlika u lijevom i desnom
Bakir1

#732 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

mah, priuceni su svi, jebi ga, samo bez razlike na tezinu vozila ili ne i korektor kocenja taj famozni peti, ima koliko mora biti minimalna kociona sila...
eh sada ako struze zeljezo od zeljezo normalno da nece registrovati kocionu silu, a valjak se okrece brzinom 15 km/h
ado-šampion

#733 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado-šampion »

Dobro ti ljudi kazu, mozda nije nista, moguce da ovi na tehnickom grijese. Provjeri kod majstora. Ako su ti dobre plocice i diskovi onda moze biti zrak u sistemu. Omiljena doskocica losih majstora i sluzbenika na tehnickom je "treba odzraciti". :D

Ja bih bio zahvalan da mi neko ko ima veze s tehnickim ili zna te stvari napise kolika je minimalna kociona sila na zadnjim tockovima (nozna kocnica) ili koji vec parametar, da bi auto proslo tehnicki. Ovo su moje vrijednost sa zadnja dva tehnicka:

2014: Prednje 2600/2400 N, zadnje 1350/1012 N, rucna 2000/1500 N, koef. kocenja radne kocnice 72%.

2013: Prednje 2200/2000 N, zadnje 950/950 N, rucna 1850/1450 N, koef. kocenja radne kocnice 54%.

2014. mi nisu nista prigovorili. 2013. su mi prigovorili da su mi zadnje kocnice slabe. Buni me i ovolika razlika u dva tehnicka, jer jedino sto je radjeno na kocnicama u periodu izmedju dva tehnicka je bilo zamjena kocione tekucine, i to odmah nakon tehnickog 2013.
Bakir1

#734 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

koeficjent kocenja predstavlja odnos zbira sila kočenja na obimu svih tockova i ukupne mase vozila i mora biti veci od 50% za putnicka vozila za radno kocenje i od 20% za pomocno kocenje.
"napuhanost guma" sara na istima kao i povrsina valjka koji vrsi ispitivanje kocione sile mogu znacajno uticati na rezultat ispitivanja koeficjenta kocione sile.
na svakoj liniji tehnickog pregleda imas prije valjaka ili u samim valjcima vagu koja pomaze opremi da odredi tacan koeficjent kocenja za tvoje vozilo.
ukoliko nema dovoljno "mesa" na gumama ili na samim valjcima razlika u koeficjentu moze biti velika.
vjerovatno nisi zagledao povrsinu valjaka na tehnickom 2013 i 2014 godine
ispravka gore krivih navoda obodna brzina valjka je 5 km/h za putnicka vozila
ado-šampion

#735 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado-šampion »

Bakir1 wrote:koeficjent kocenja predstavlja odnos zbira sila kočenja na obimu svih tockova i ukupne mase vozila i mora biti veci od 50% za putnicka vozila za radno kocenje i od 20% za pomocno kocenje.
"napuhanost guma" sara na istima kao i povrsina valjka koji vrsi ispitivanje kocione sile mogu znacajno uticati na rezultat ispitivanja koeficjenta kocione sile.
na svakoj liniji tehnickog pregleda imas prije valjaka ili u samim valjcima vagu koja pomaze opremi da odredi tacan koeficjent kocenja za tvoje vozilo.
ukoliko nema dovoljno "mesa" na gumama ili na samim valjcima razlika u koeficjentu moze biti velika.
vjerovatno nisi zagledao povrsinu valjaka na tehnickom 2013 i 2014 godine
ispravka gore krivih navoda obodna brzina valjka je 5 km/h za putnicka vozila
Hvala Bakire. Nisam nista zagledao, ali tehnicki je radjen u istoj stanici u oba slucaja.
Bakir1

#736 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

"mi" na stanicama gdje imamo veliki broj pregleda za vozila iznad 7,5 tona moramo svakih par godina "praviti" novu povrsinu valjka ili izvrsiti zamjenu samih valjaka zbog netacnih podataka koji se javljaju prilikom ispitivanja kocione sile.
sLLayer

#737 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sLLayer »

Bio danas kod mehanicara, ozracio mi sistem i bilo je zraka u prednjem lijevom tocku, onda sam opet otisao na tehnicki da provjerim i rekli su mi da koce zadnji tockovi ali ne blokiraju jer auto nije natovaren i to je ok
mahalas505

#738 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

sLLayer wrote:Bio danas kod mehanicara, ozracio mi sistem i bilo je zraka u prednjem lijevom tocku, onda sam opet otisao na tehnicki da provjerim i rekli su mi da koce zadnji tockovi ali ne blokiraju jer auto nije natovaren i to je ok
Mozel me neko prosvjetliti kako je u sistem usao zrak, kad po definiji da bi kocnice radile kako treba mora da bude zatvoren sistem. Da li je nesto radjeno na kocionom sistemu?
mahalas505

#739 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

romeomoraprezivjeti wrote:Sto jest,jest!!!!:-) tu treba dodati jos bakira,koji je isto bio od velike pomoci za sve i svasta. :thumbup:
Mora da je bakir ovdje po zadatku da razbija stereotipe o visocanima :D .
bitanga_sa_otesa wrote:hahhaha samo ti provociraj ,sliku mozes vidjet samo iz moje ruke :lol: :lol: :lol:
Polako, nigdje ja ne zurim, bice slika, sad je sve u "oblaku" :D. Gdje ti vidis provokacije, koliko ja vidim ovdje se odvija normalna civilizovana komunikacija :lol: .
Nego imas li ti dijagnostiku za fiat-a?
bitanga_sa_otesa

#740 Re: Pitamo Mehanicare ?

mahalas505 wrote: Nego imas li ti dijagnostiku za fiat-a?
naravno da imam ,cekic i kljuc 32 :)
Bakir1

#741 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

mahalas505 wrote:
romeomoraprezivjeti wrote:Sto jest,jest!!!!:-) tu treba dodati jos bakira,koji je isto bio od velike pomoci za sve i svasta. :thumbup:
ma jok Bakir je tu sto voli da se druzi, bakir je druzeljubljive prirode, a moje savjete treba uzeti sa rezervom ipak mjesto prebivalista Visoko govori da ima neki sakriveni cilj u cijeloj prici :D
topcam
Vozim: uzbrdo

#742 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

esso_sa wrote:Nemam ja teoriju, ja znam kako rade kocnice, al' ovaj mehanicar sto sam ga pomenuo ocito ne :-D
I mislim da je neki standardni omjer 60% prednje a 40% zadnje, za puno opterecenje i skroz natovaren auto - gdje je 5. kocioni maksimalno otvoren

A to sto su ti rekli da ti ne rade zadnje kocnice zbog 18% razlike, mislim (al nisam siguran 100%) da je drzava zadala tehnickim pregledima gornju granicu od 15% razlike kocenja izmedju tockova na istoj osovini. Zato sve preko 15% smatraju neispravnim, koliko god to besmisleno bilo (posebno na rucnoj kocnici)
U normalnim drzavama, razlika 25 % jos OK. Rucna do 50%.
topcam

#743 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

bitanga_sa_otesa wrote:
Cekic kontam, a sta ce ti kljuc 32.. :mrgreen:
bitanga_sa_otesa

#744 Re: Pitamo Mehanicare ?

za fina podesavanja :)
topcam

#745 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

Samo viljuskasti, ako hoces bas precizno. :)
mahalas505

#746 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

Bakir1 wrote:
mahalas505 wrote:
ma jok Bakir je tu sto voli da se druzi, bakir je druzeljubljive prirode, a moje savjete treba uzeti sa rezervom ipak mjesto prebivalista Visoko govori da ima neki sakriveni cilj u cijeloj prici :D
Sto ovaj nafali sebe :lol: , ali dobro je, moglo se biti iz Trebinja :D .
bitanga_sa_otesa wrote:
Ccc.. Ne moze covjek dvije obiljno progovoriti s tobom :lol: .
bitanga_sa_otesa

#747 Re: Pitamo Mehanicare ?

pa ozbiljan sam :)
mahalas505

#748 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

bitanga_sa_otesa wrote:pa ozbiljan sam :)
Dobro ako ti tako kazes.
direstraits0078

#749 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

A koji je broj čekića, tj. koliko je grama? :-D
mahalas505

#750 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

direstraits0078 wrote:A koji je broj čekića, tj. koliko je grama? :-D
Ma on koristi onu "kratku" macolu :D .
Post Reply