ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
štatebriga

#726 Re: ZOBS

Post by štatebriga »

Položio sam nekidan pa imam par pitanja, a ne da m se pregledati cijelu temu. :D

1. Znam da je prije bilo obavezno da se prve dvije godine nakon polaganja mora sa tobom voziti i stariji vozač. Da li to i dalje važi?
2. U CIPS-u sam dobio potvrdu da sam predao papire za vozačku. Da li smijem voziti s tom potvrdom ili moram čekati vozačku?
goran16v

#727 Re: ZOBS

Post by goran16v »

štatebriga wrote:Položio sam nekidan pa imam par pitanja, a ne da m se pregledati cijelu temu. :D

1. Znam da je prije bilo obavezno da se prve dvije godine nakon polaganja mora sa tobom voziti i stariji vozač. Da li to i dalje važi?
2. U CIPS-u sam dobio potvrdu da sam predao papire za vozačku. Da li smijem voziti s tom potvrdom ili moram čekati vozačku?
Za 1. ne znam ali za 2. ZOBS ne daje mogucnost voznje na potvrdu:

1. Uslovi/uvjeti za upravljanje vozilima
Clan/Clanak 172.
(1) Motornim vozilom u saobracaju/prometu na putu/cesti moze upravljati samo lice/osoba koje ima vazecu vozacku dozvolu, stranu vozacku dozvolu ili medjunarodnu vozacku dozvolu.
(2) Kad upravlja motornim vozilom, vozac mora sa sobom nositi vazecu vozacku dozvolu i duzan je da je pokaze na zahtjev ovls{tenog lica/osobe.
klixo

#728 Re: ZOBS

Post by klixo »

respo wrote:do neki dan onda ponovo poslije toga neki dan prijavis izgubljene dokumente i ne bi te kaznili
Nasao vozacku 8-)

Koji cu qrac otic' prijavljivati nestanak kad vec imam potvrdu o polozenom vozackom ispitu star 5 mjeseci.Ma nek se idu u qrac jebeni kerovi.Prije sam postovao svakog policajca i volio dati 20 na kafu ,ali sad vise necu nek pise kaznu koliku hoce ,ali njima vise ni marke nedam,dat cu ih Bakiru i Fahraonu ,ali tim ljigavcima vise nedam.Mislio sam da su vicevi na racun policajaca predrasude. :oops:
drug_profi

#729 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

klixo wrote:
respo wrote:do neki dan onda ponovo poslije toga neki dan prijavis izgubljene dokumente i ne bi te kaznili
Nasao vozacku 8-)

Koji cu qrac otic' prijavljivati nestanak kad vec imam potvrdu o polozenom vozackom ispitu star 5 mjeseci.Ma nek se idu u qrac jebeni kerovi.Prije sam postovao svakog policajca i volio dati 20 na kafu ,ali sad vise necu nek pise kaznu koliku hoce ,ali njima vise ni marke nedam,dat cu ih Bakiru i Fahraonu ,ali tim ljigavcima vise nedam.Mislio sam da su vicevi na racun policajaca predrasude. :oops:
Cek sta se ti bunis?
Pravio si prekrsaj i kaznili te. Sta bi ti htio?
chelo

#730 Re: ZOBS

Post by chelo »

Gdje bih mogao naci zadnji ZOBS sa kaznenim odredbama?
U sanducetu su mi zuti papirici, a nikad se nisam obradovao u posti kad dodjem po posiljku.
Zanima me koji su rasponi kazni i za koje brzine :-D
goran16v

#731 Re: ZOBS

Post by goran16v »

chelo wrote:Gdje bih mogao naci zadnji ZOBS sa kaznenim odredbama?
U sanducetu su mi zuti papirici, a nikad se nisam obradovao u posti kad dodjem po posiljku.
Imas na BIHAMK-ovoj stranici iz 2007. Ne znam da li je bilo promjena.

http://bihamk.ba/dokumenti/zakoni/Zakon ... racaja.pdf
drug_profi

#732 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

goran16v wrote:
chelo wrote:Gdje bih mogao naci zadnji ZOBS sa kaznenim odredbama?
Imas na BIHAMK-ovoj stranici iz 2007. Ne znam da li je bilo promjena.

http://bihamk.ba/dokumenti/zakoni/Zakon ... racaja.pdf
Na istom mjestu imas i dopune iz 2010.

http://bihamk.ba/dokumenti/zakoni/Zakon ... S_2010.pdf
respo

#733 Re: ZOBS

Post by respo »

klixo wrote:
Nasao vozacku 8-)

imas par postova iznad da potvrda o polozenom vozackom ne vazi ni da je stara dan jedan
a tim davanjem 20 maraka policajcu ih uopste nisi postovao nego si samo pravio jos veci problem svim ostalim ljudima davanjem mita tom istom policajcu

zapitas li se ti ikad jeli tvoj mentalni sklop sto se tice toga u redu i moralno i svakako drugacije?
goran16v

#734 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Nazalost lose vijesti... Ja kod sebe imam jedno 3-4 naloga koja sam skupio u posljednje 3-4 god i uplatnice i uporedio sam. Serijski broj naloga od 10 cifara (na nalogu gornji desni cosak "JSBO xxx.xxx.xxx.x") je ujedno i Poziv na broj isprintan na uplatnici, sto znaci da svaki nalog ima svoju uplatnicu sa razlicitim pozivom na broj, tako da ako se brojevi ne slazu znac da ili:
1. se radi o dva naloga i dvije kazne pa ce morati platiti i drugu
2. CIPS isprintao pogresan poziv na broj na listingu i/ili uplatnici pa je uplata pod njenim imenom knjizena na tudji nalog (cudi me kako CIPS nije reagovao).
Najbolje bi bilo kad bi mogao naci nalog i vidjeti taj JSBO i uporediti sa onim koji je na uplatnici i na listignu da se vidi koji je pravi. Mozda je na listingu dobar, a na uplatinici los.
Ako si siguran da je jedna kazna, ja bih prvo otisao ponovo u CIPS sa listingom od prije mjesec, uplatnicom i trazio novi listing. Ako se pojavi kazna sa istim datumom ali drugim pozivom na broj ja bih pokazao uplatnicu i stari listing i rekao da je njihovom greskom uplata otisla na pogresan broj i trazio da je brisu kaznu iz evidencije. Oni bi trebali biti u mogucnosti provjeriti na cije je ime ili reg. br. nalog po cijem je broju mati uplatila i da vide da je jedna kazna i greska u broju. Fakat ne znam kakva bi mogla biti procedura, mozda prihvate da izbrisu kaznu odmah, mozda ti kazu sta treba da uradis, mozda budu odbijali da ista urade. Meni se jedom desilo da sam uplatio neki porez na stari poziv na broj pa sam pisao zahtjev za ponovno proknjizenje. Ako ti odbiju da ti izbrisu kaznu ili ti kazu da pises zahtjev pitaj kome da podneses zahtjev, MUP-u koji je izdao nalog, CIPS-u ili kantonu (ali tacno kome u kantonu buduci da si kaznu platio na depozitni racun kantona). Ja bih uz zahtjev prilozio kopije svega (novi listing, stari listing, uplatnica) i obrazlozio da je greskom sluzbenika u CIPS-u u opstini toj i toj dana tog i tog izdat listing i uplatnica sa pogresnim pozivom na broj, te da se uplata uradjena od strane od (ime, prezime, adresa, jmbg itd) dana toga i toga, u toj i toj posti/banci u iznosu XX KM, na ziro racun (13 cifara sa uplatnice), vrsta prihoda (6 cifara sa uplatnice), opcina (3 cifre sa uplatnice), poziv na broj (10 cifara sa uplatnice) proknjizi pod novim pozivom na broj.
Ako ne prihvate izmjenu odmah povedi racuna da pisanje zahtjeva itd traje, a da dok to ne rijesis neces moci reg. auto.
goran16v

#735 Re: ZOBS

Post by goran16v »

kakavdanakneiskustvu wrote:ako je pogrešno upisan poziv na broj na uplatnici moglo bi se tražiti povrat novca u banci gdje je izvršena uplata ali sad je vjerovatno kasno za to,sad je najpametnije napisati zahtjev za povrat novca i predati ga na protokol te policijske uprave,a tu kaznu ponovo platiti i čekati na povrat novca od ministarstva finansija kantona
Ne moze banka izvrsiti povrat novca jer ga nema tj jer ga je proslijedila kantonu i jedino kanton moze dati nalog za povrat sredstava, ali jbga dok to izganjas lakse ti je izganjati da se uplata preknjizi pod pravim brojem.
goran16v

#736 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Jaguar84 wrote:ufff njihova greska jbt indijanaca :run:
U utorak, stari listing, uplatnicu, novi listing, ako ga imas i pravac CIPS (tamo trazi novi listing) objasni i vidi sta ce ti reci.
goran16v

#737 Re: ZOBS

Post by goran16v »

kakavdanakneiskustvu wrote:
može vratiti novac ako ode bukvalno deset petnaest minuta poslije uplate,ali to ovisi od banke do banke
To je ok, to je storniranje neproknjizene uplate ako stignes na vrijeme
respo

#738 Re: ZOBS

Post by respo »

meni se to prosle godine desilo
u januaru platio kaznu od 40 napisao mi znakove

ja predao za registraciju pocetkom augusta kad kaze imas kaznu iz januara nekad
inace sjecam se kao da je bilo juce 29 januar subota navece a u ponedjeljak ujutro platio kaznu
ja odnesem uplatnicu kaze nije to ta i morao platiti ponovo a siguran sam da nisam imao neplacenih jer uvijek kada dobijem uplatnicu platim prvi radni dan
jedino ne znam da me nije neko pisao onako od oka ili ono uplatnica za brisacem pa je neko skinuo ili tako nesto za to ne mogu tvrditi mada sam siguran da nije to jer pazim gdje parkiram
goran16v

#739 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Jaguar84 wrote:Jasno je meni da banka u ovom slucaju posta nece vratiti novac naravno otisao je ali zasto da se sada peglam zbog njihove greske?Zar im nije lakse rasknjiziti pa nek oni ganjaju?Jebo te zivot al su glupi!Uglavnom pare da ponesem a posvadjat cu se extra!Naravno nema sanse da ne vrate novac?Imam uplatnicu i stari listing a novi nemam to je liku iz osiguranja izlistao neko ili u stanici drot sta ja znam!
Kako je greska banke, zar nije poziv na broj unaprijed isprintan na uplatnici?
goran16v

#740 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Jaguar84 wrote: Kako je greska banke, zar nije poziv na broj unaprijed isprintan na uplatnici?
vidi stara kazna se zagubila tako da je isla da izlistaju i onda joj dali uplatnicu sa svrhom opstinom i pozivom na broj isprintano ona samo maticni upisala i jos se vratila na salter cipsa i pokazala i pitala jel to to!A nema sanse da je bila kazna na brisacu ovo ono jer kada je izlistala bila jedna i kada je izlistao ovaj iz osiguranja neki dan isto tako jedna sa istim datumom i sve![/quote]

Sad sam te mao izgubio. Da li je na listingu od prije mjesec dana tacan broj tj. isti broj kao i na novom listingu? Je li na listingu isti broj kao na uplatnici?
Ako se ti brojevi podudaraju i ako je dobar broj na uplatnici, a bankovni sluzbenik greskom prilikom knjizenja uplate unio pogresan broj pa uplata nije priznata, onda to nije tvoj problem, ti imas ovjerenu uplatnicu sa tacnim brojem kao dokaz da si sve uplatio kako treeba, idi u CIPS, pokazi uplatnicu i trazi da ti ukinu kaznu.
respo

#741 Re: ZOBS

Post by respo »

za moj slucaj mislim da je pogrijesio policajac koji mi je predao uplatnicu
ne znam jesu li unaprijed uplatnice uparene s onim zutim i crvenim papirima al moja logika po ovome govori da jesu

moze li mi iko reci ko zna jesu li upareni uplatnice i ti listici?

tipa broj 647829736492638 na uplatnici i isti na onim papirima pa da tako i vode evidenciju jesi li uplatio kaznu ili nisi
goran16v

#742 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Jaguar84 wrote: Na listingu od prije mjesec je isti broj kao i na novom,a na uplatnici je drugi....ali oni ga printali niko nije olovkom to pisao znaci do njih......
Jga, onda je do njih mada se mogu vaditi sto nije provjerila broj. U svakom slucaju idu u CIPS nosi uplatnicu i trazi da ti priznaju uplaceni iznos. Mozda ipak bude ok. Ako budu zapinjali, prvo zovi nekog nadredjenog, ako ni to ne pomogne onda trazi da ti daju upotstvo kome da posaljes zahtjev za preknjizenje.
klixo

#743 Re: ZOBS

Post by klixo »

Ako vozim auto od firme hocel se to auto moci registrovati ako ne platim kazne kojih nazalost ima dosta.

Sjebah se kad sam neki dan otisao da izvadim registar novcanih kazni.
respo

#744 Re: ZOBS

Post by respo »

klixo wrote:Ako vozim auto od firme hocel se to auto moci registrovati ako ne platim kazne kojih nazalost ima dosta.

ako je firma na tebi mislim da ne mozes ako je bilo cija drugo to nema nikakve veze ko vozi mada je i to glupo
takvim ne bi dao da pjesaci dok ne plati kazne a kamoli da vozi
goran16v

#745 Re: ZOBS

Post by goran16v »

klixo wrote:Ako vozim auto od firme hocel se to auto moci registrovati ako ne platim kazne kojih nazalost ima dosta.

Predpostavljam da se radi o kaznama za parkiranje i sl zakacenim za brisac ili sa kamere a niko se nije "prijavio" kao vozac poslije obavjesti, gdje policija nije indektikovala vozaca nego samo vlasnika vozila prema reg. br. U tom slucaju eidencija neplacenih kazni je vezana isljucivo za vlasnika vozila (bez obzira fiz. ili pr. lice) i vodi se prema broju naloga i nece se moci registrovati nijedan auto reg. na tu firmu. Da bi se brisale kaze bitno je da se kazne placaju prema br. naloga odnosno pozivu na broj, a nije vazno ko je uplatio (ti, kolega, sama firma). Vlasnik pravnog lica tj firme kao fiz. lice nije odgovoran. U slucajevima kad policija identifikuje vozaca po pocinjenom prekrsaju kazna se veze na njegovo ime, a ne za vlasnika vozila tako da on nece moci reg. svoj auto, a ne auto koji je vozio. Sta se desava kad sa kamere dodje obajvest za prekrsaj za koji ide i kazna i sankcija (bodovi, oduzimanje) ako se vozac ne identifikuje fakat ne znam.
Last edited by goran16v on 26/11/2012 10:39, edited 1 time in total.
rookfash

#746 Re: ZOBS

Post by rookfash »

Obalom Kulina bana su koliko se sjecam bili postavljeni znakovi ogranicenja brzine 60km/h...no neki dan primjetih da tih znakova od skenderije do vijecnice vise uopce nema. jel do mene, ili ti znakovi fakat nikad nisu ni stajali nego sam ja umislio i koliko je onda sad ogranicenje obalom?
drug_profi

#747 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Ako nema znaka onda je 50.
Jesu li bili - ne sjecam se.
klixo

#748 Re: ZOBS

Post by klixo »

goran16v wrote:

Predpostavljam da se radi o kaznama za parkiranje i sl zakacenim za brisac ili sa kamere a niko se nije "prijavio" kao vozac poslije obavjesti, gdje policija nije indektikovala vozaca nego samo vlasnika vozila prema reg. br. U tom slucaju eidencija neplacenih kazni je vezana isljucivo za vlasnika vozila (bez obzira fiz. ili pr. lice) i vodi se prema broju naloga i nece se moci registrovati nijedan auto reg. na tu firmu. Da bi se brisale kaze bitno je da se kazne placaju prema br. naloga odnosno pozivu na broj, a nije vazno ko je uplatio (ti, kolega, sama firma). Vlasnik pravnog lica tj firme kao fiz. lice nije odgovoran. U slucajevima kad policija identifikuje vozaca po pocinjenom prekrsaju kazna se veze na njegovo ime, a ne za vlasnika vozila tako da on nece moci reg. svoj auto, a ne auto koji je vozio. Sta se desava kad sa kamere dodje obajvest za prekrsaj za koji ide i kazna i sankcija (bodovi, oduzimanje) ako se vozac ne identifikuje fakat ne znam.
Nije , kazne su uglavnom za slovo P ili zaboravim vozacku(cesto mjenjam kombi-automobil pa mi ostane u jednom).Na moje im su , nece biti problema vjerovatno :) Inace sta mi mogu ako nisam platio 500km kazni vec haman godinu ?
respo

#749 Re: ZOBS

Post by respo »

mogu ti ne izdati ni jedan dokument osim licne
ili pecat udariti za nesto sto ti treba
eto sta mogu
goran16v

#750 Re: ZOBS

Post by goran16v »

kakavdanakneiskustvu wrote:Sta se desava kad sa kamere dodje obajvest za prekrsaj za koji ide i kazna i sankcija (bodovi, oduzimanje) ako se vozac ne identifikuje fakat ne znam.

tad kazna ide tom pravnom licu[/quote]

A sta se desava sa sankcijom, kome ide VD ili bodovi?
Post Reply