Kutak za ljubitelje matematike
- nellington
#726 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Za drugi, od mene hint: 10+9+8+7+6+5+4+3+2+1 
- zlaataan
#727 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Dobar ti hintnellington wrote:Za drugi, od mene hint: 10+9+8+7+6+5+4+3+2+1
Nek' ljudi razmišljaju
- nellington
#728 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Pa jazlaataan wrote:Dobar ti hintnellington wrote:Za drugi, od mene hint: 10+9+8+7+6+5+4+3+2+1![]()
Nek' ljudi razmišljaju
- zlaataan
#729 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ne znam sad, moram razmislitinellington wrote:Pa jazlaataan wrote:Dobar ti hintnellington wrote:Za drugi, od mene hint: 10+9+8+7+6+5+4+3+2+1![]()
Nek' ljudi razmišljajuA evo i tebi nešto za razmišljanje, samo nemoj predugo: ako su 2^x i 3^x cijeli brojevi, da li je x nužno cio broj?
- nellington
#730 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Razmisli nekih pola sata, a onda pročitaj odgovor u PPu koji ti šaljemzlaataan wrote: Ne znam sad, moram razmisliti![]()
- elizabeth a
#731 Re: Kutak za ljubitelje matematike
4 mjerenja?

- zlaataan
#732 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Nijeelizabeth a wrote:4 mjerenja?![]()
- nellington
#733 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ja mogu sa 3elizabeth a wrote:4 mjerenja?![]()
- elizabeth a
#734 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Haj', ne foliraj se.nellington wrote:Ja mogu sa 3elizabeth a wrote:4 mjerenja?![]()
- nellington
#735 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Šta ću kad moguelizabeth a wrote:Haj', ne foliraj se.nellington wrote:Ja mogu sa 3elizabeth a wrote:4 mjerenja?![]()
![]()
- elizabeth a
#736 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Haj', dobro. Nema veze.nellington wrote:
Šta ću kad mogu
- nellington
#737 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Neće mi Zlatan zamjeriti ako ti dam hint - dijeli na tri.elizabeth a wrote:Haj', dobro. Nema veze.nellington wrote:
Šta ću kad mogu![]()
- zlaataan
#738 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ma joknellington wrote:Neće mi Zlatan zamjeriti ako ti dam hint - dijeli na tri.elizabeth a wrote:Haj', dobro. Nema veze.nellington wrote:
Šta ću kad mogu![]()
- nellington
#739 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Hajde bolan, cilj nam je da neko nešto i uradizlaataan wrote: Ma jok![]()
![]()
- elizabeth a
#740 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Džaba meni i hintnellington wrote:Hajde bolan, cilj nam je da neko nešto i uradizlaataan wrote: Ma jok![]()
![]()
Opet 4
- zlaataan
#741 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Haj opet, možda bude treća srećaelizabeth a wrote:Džaba meni i hintnellington wrote:Hajde bolan, cilj nam je da neko nešto i uradizlaataan wrote: Ma jok![]()
![]()
![]()
Opet 4Neću se više igrati.
-
minche
#742 Re: Kutak za ljubitelje matematike
3 mjerenja 
8-8; 2-2; 1-1
8-8; 2-2; 1-1
- nellington
#743 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Haj' to malo elaborirajminche wrote:3 mjerenja
8-8; 2-2; 1-1
-
ja71
#744 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Mislim da to fercera sa 24 novcica li ne sa 25, poste posle prvog mjerenja ostaje u 3. grupi 9 novcica.minche wrote:3 mjerenja
8-8; 2-2; 1-1
Ili se onaj sto postavlja problem zezno
Sto se tice elektronske vage i ono 1+2+3+4+5+6+7+8+9, to je valjda jasno
I Fala @nellington za linkove za ono 1. i 3.
Imam i ja jedan problem koji nije problem rijesiti preko racunara, ali ne znam kako preko "intelEgencije" da ga rijesim.
ali kad rascistimo sa ovim problemima postavicu ga
- nellington
#745 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Hajd' da vidimo to vaganje 25 novčića. Podijelimo novčiće u dvije grupe po 8, jednu od 9.
0. Vagamo 8 vs 8, 9 ostaje. Ako pretegne jedno od ovih 8, idemo na korak a. Ako ne pretegne, korak b.
a. grupa koja je bila lakša se dijeli po sistemu 3+3+2. Vagamo 3 vs 3. Ako pretegne jedno od ovih 3, idemo na korak c. Ako ne pretegne, d.
b. onih preostalih 9 se dijeli po sistemu 3+3+3. Vagamo 3 vs 3. Ako pretegne jedno od ovih 3, idemo na korak c, ako ne pretegne, e.
c. grupa koja je bila lakša, dijeli se po sistemu 1+1+1. Vagamo 1 vs 1. Ako pretegne jedan, onaj drugi je lakši. Ako nijedan ne pretegne, preostali je lakši.
d. Vagamo ona dva novčića - koji je lakši, taj je faličan.
e. Preostalu grupu dijelimo 1+1+1 i postupamo kao u c.
Eto, 3 vaganja u bilo kojem slučaju. Isti sistem se može primjeniti za bilo koji broj između 24 i 27.
0. Vagamo 8 vs 8, 9 ostaje. Ako pretegne jedno od ovih 8, idemo na korak a. Ako ne pretegne, korak b.
a. grupa koja je bila lakša se dijeli po sistemu 3+3+2. Vagamo 3 vs 3. Ako pretegne jedno od ovih 3, idemo na korak c. Ako ne pretegne, d.
b. onih preostalih 9 se dijeli po sistemu 3+3+3. Vagamo 3 vs 3. Ako pretegne jedno od ovih 3, idemo na korak c, ako ne pretegne, e.
c. grupa koja je bila lakša, dijeli se po sistemu 1+1+1. Vagamo 1 vs 1. Ako pretegne jedan, onaj drugi je lakši. Ako nijedan ne pretegne, preostali je lakši.
d. Vagamo ona dva novčića - koji je lakši, taj je faličan.
e. Preostalu grupu dijelimo 1+1+1 i postupamo kao u c.
Eto, 3 vaganja u bilo kojem slučaju. Isti sistem se može primjeniti za bilo koji broj između 24 i 27.
- nellington
#746 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Na današnji dan rođen je Aleksandar Kinčin. Dao jaču formu zakona velikih brojeva, uveo zakon iteriranog algoritma. Bavio se teorijom informacija, teorijom vezanih razlomaka i diofantskih aproksimacija. Drugovao sa Majakovskim.
Na današnji dan umro je Igor Zolotarev. Bavio se teorijom brojeva i analizom.
Pomenusmo u priči o Kinčinu zakon velikih brojeva. Radi se o teoremu koji u principu tvrdi da je prosječna vrijednost mjerenja dobijenih ponavljanjem nekog eksperimenta bliska očekivanoj vrijednosti, te da se približava toj vrijednosti povećanjem broja ponavljanja eksperimenta. Postoje dvije forme ovog zakona - slaba i jaka, koje se razlikuju po tipu vjerovatnosne konvergencije ka očekivanoj vrijednosti - nećemo se time zamarati.
Znači - što više bacamo kockicu, to će prosjek bacanja biti sve bliži
, kao što prikazuje grafik sa slike:A ako bacamo novčić, što ga više bacamo - procenat glava će biti sve bliži procentu pisama, tj omjer će biti sve bliži 50-50, kao na animaciji:

-
ja71
#747 Re: Kutak za ljubitelje matematike
1. Problem:
Imamo 12 dukata.
Jedan je lazni, ali ne znamo da li je tezi ili laksi.
vaga sa tasovima.
iz koliko pokusaja cemo otkriti lazni ?
2. Problem:
Na ostrvo sa kokosima otislo 5 radnika brati kokose.
cijeli dan su brali kokose a kada je pala noci legli su spavati.
dogovorili su se da jedan cuva strazu, posto majmuni na ostrvu hoce ukrasti kokose.
kada je 1. radnik cuvao strazu poceo je razmisljati: "sta ako oni sto cuvaju strazu posle mene pokradu kokose ?"
i prebroji sve kokose na gomili, baci majmunima 1 kokos i sebi ostavi TACNO petinu (bio posten)
drugi radnik je isto razmisljao. Znaci prebrojao je sve kokose, jedan kokos bacio majmunima, a sebi uzeo tacno petinu.
isto tako 3. radnik.
isto tako 4. radnik.
isto tako 5. radnik (posto je primijetio da je gomila sa kokosima postala manja nego na pocetku veceri).
Svaki radnik je naravno svoju petinu sakrio u svoj camac tako da ostali ne vide da je on krao kokose sa gomile.
Kada su ujutro ustali prebrijali su zajedno sve kokose, jedan bacili/poklonili majmunima i svaki radnik je dobio tacno petinu.
Pitanje: Koliko kokosa je bilo na gomili na pocetku veceri (prije nego su otisli spavati).
Naravno da je lako zaposliti racunar i pronaci cifru (koja nije mala) ali postoji li nacin da se to analiticki rijesi ?
Imamo 12 dukata.
Jedan je lazni, ali ne znamo da li je tezi ili laksi.
vaga sa tasovima.
iz koliko pokusaja cemo otkriti lazni ?
2. Problem:
Na ostrvo sa kokosima otislo 5 radnika brati kokose.
cijeli dan su brali kokose a kada je pala noci legli su spavati.
dogovorili su se da jedan cuva strazu, posto majmuni na ostrvu hoce ukrasti kokose.
kada je 1. radnik cuvao strazu poceo je razmisljati: "sta ako oni sto cuvaju strazu posle mene pokradu kokose ?"
i prebroji sve kokose na gomili, baci majmunima 1 kokos i sebi ostavi TACNO petinu (bio posten)
drugi radnik je isto razmisljao. Znaci prebrojao je sve kokose, jedan kokos bacio majmunima, a sebi uzeo tacno petinu.
isto tako 3. radnik.
isto tako 4. radnik.
isto tako 5. radnik (posto je primijetio da je gomila sa kokosima postala manja nego na pocetku veceri).
Svaki radnik je naravno svoju petinu sakrio u svoj camac tako da ostali ne vide da je on krao kokose sa gomile.
Kada su ujutro ustali prebrijali su zajedno sve kokose, jedan bacili/poklonili majmunima i svaki radnik je dobio tacno petinu.
Pitanje: Koliko kokosa je bilo na gomili na pocetku veceri (prije nego su otisli spavati).
Naravno da je lako zaposliti racunar i pronaci cifru (koja nije mala) ali postoji li nacin da se to analiticki rijesi ?
Last edited by ja71 on 19/07/2010 09:31, edited 1 time in total.
- nellington
#749 Re: Kutak za ljubitelje matematike
1. opet može sa 3
[problem sam pročitao u Matematičkom listu za osnovne škole davno, i bio fasciniran složenošću rješenja
]
2. Vidi, i ovaj je bio u ML, ali se ne sjećam rješenja
Zato sam se odlučio za google, jer je račun grozan - ok, to je samo 5 diofantskih jednačina, ali mi se baš i ne rješavaju - zato evo
Rješenje se ne odnosi baš na tvoj problem, ali samo pokazujem da je previše fizičkog rada, ne vrijedi vremena 
Ipak, meni se svidjelo ovo jednostavno rješenje.
2. Vidi, i ovaj je bio u ML, ali se ne sjećam rješenja
- zlaataan
#750 Re: Kutak za ljubitelje matematike
1. Odličan zadatak, slažem se, rješenje je baš složeno.nellington wrote:1. opet može sa 3[problem sam pročitao u Matematičkom listu za osnovne škole davno, i bio fasciniran složenošću rješenja
]
2. Vidi, i ovaj je bio u ML, ali se ne sjećam rješenjaZato sam se odlučio za google, jer je račun grozan - ok, to je samo 5 diofantskih jednačina, ali mi se baš i ne rješavaju - zato evo
Rješenje se ne odnosi baš na tvoj problem, ali samo pokazujem da je previše fizičkog rada, ne vrijedi vremena
2. Prvi link ne vrijedi za ovaj zadatak, jer tu prvo uzme petinu pa onda da kokos majmunu...
Drugi vrijedi