BIH maloprodajni lanaci

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#726 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by Entropio »

Image
StupskaBitanga

#727 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by StupskaBitanga »

Surova istina
ParadigmaMogUma

#729 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by ParadigmaMogUma »

Posao za više od stotinu osoba: U Bihaću otvoren “Bingo” na površini od 15.000 metara kvadratnih

Načelnik Općine Bihać Emdžad Galijašević i PR menadžer kompanije Bingo Tatjana Paunovska danas su u Bihaću, u prisustvu velikog broja građana, svečano otvorili 120. prodajni objekt ovog trgovačkog lanca, a četvrti na području Unsko-sanskog kantona (USK). Centar je površine 15.000 metara kvadratnih, a trebao bi zaposliti više od stotinu osoba. Radi se o investiciji od 20 miliona KM, a za svaku pohvalu je to da se na policama nalazi 70 posto domaćih proizvoda.

| Preuzeto sa: http://tuzlanski.ba/posao-za-vise-od-st ... vadratnih/

Ove godine ce Bingo otvoriti svoje objekte i u Bugojnu i u Gorazdu i do kraja godine ce zaposljavati oko 5.000 radnika. Jedna od najvecih kompanija u Bosni. Nadam se da ce nastaviti rasti istim tempom i pogotovo da ce se poceti siriti i u drugim drzavama.

:thumbup:
seinfeld

#730 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by seinfeld »

.
mayab

#731 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by mayab »

Bloger Krule - Obrana i zaštita od gluposti

Prema zadnjim informacijama, Ivica Todorić, vlasnik kompanije "Agrokor", greškom je kupio "Pik Vrbovec" po drugi put.

- Nisam znao da sam ga već kupio! - rekao je Todorić te nastavio - Bio ja u nekvom društvancu, malo se popilo, kad veli meni kum Žare, veli on "Pičko, Pik Vrbovec nikad neće biti tvoj!"... joj kad mene udari tlak u glavu... oće mi uši probit... reko ko neće kupit Pikaru, spremim ti ga pod vitka rebarca... i uzmem mobitel, imam nekvu aplikaciju za kupovanje firmi... i nako pjan kliknem na Pik Vrbovec i kupim ga!
- I?
- A što i?... Vraća mi aplikacija poruku "Ive čestitamo, dva puta si kupio istu firmu!"
- Slovenski "Mercator" ste kupili trijezni?
- Ma neb ga nikad kupio... nego unuka viče "Deda daj mobitel, jab igrala engri brds!"... i ja dade mobitel, ona krivo kliknu i jebga, ode Merkator name!
:lol:
ParadigmaMogUma

#733 Re: BIH maloprodajni lanaci

Konzum Sarajevo
Prihod 617.800.000 KM (+ 6.000.000 u odnosu na 2012)
Profit 5.600.000 KM

Bingo Tuzla
Prihod 506.000.000 KM (+58.000.000 u odnosu na 2012!)
Profit 33.000.000 KM

Mercator Sarajevo
Prihod: 295.000.000 KM (+ 6.000.000 KM)
Profit: 2.500.000 KM (prosle godine imali gubitak 6 miliona)

FIS Vitez
Prihod: 251.000.000 (+28.000.000 KM!)
Profit: 12.800.000 KM

INTEREX Sarajevo
Prihod: 181.000.000 KM (-8.000.000)
Profit: 1.500.000 KM

Robot Sarajevo
Prihod: 149.000.000 KM (-11.000.000 KM)
Profit: 5.100.000 KM

TUŠ Bihać
Prihod: 95.000.000 KM (-11.000.000 KM)
Gubitak: - 9.000.000 KM

Best Travnik
Prihod: 84.400.000 KM (+4.000.000 KM)
Profit: 300.000 KM

Hoše Komerc Sarajevo
Prihod: 73.000.000 KM (+ 9.000.000 KM)
Profit: 820.000 KM

Amko komerc Sarajevo
Prihod: 54.000.000 KM (+6.000.000 KM)
Profit: 156.000 KM

Megamarkt Mostar
Prihod: 14.800.000 KM (+ 2.000.000)
Profit: 440.000 KM
Dobro napreduju bh lanci. Samo je bitno izbjegavati Konzum/Merkator. Bingo bi mogao postati broj jedan 5-6 godina.
Rizvan

#734 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by Rizvan »

Ko je vlasnik ADS marketa u Kaknju? Guglam, a nikako da pronađem ime.
homega

#735 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by homega »

ParadigmaMogUma wrote:Dobro napreduju bh lanci. Samo je bitno izbjegavati Konzum/Merkator. Bingo bi mogao postati broj jedan 5-6 godina.
Šteta što Misimović sa "Megamix"-om ne započne sa maloprodajom :(
StupskaBitanga

#736 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by StupskaBitanga »

na AJB portalu je objavljen tekst Gorana Borkovića u kojem je navedeno i ovo
I tu nije kraj, budući da se Mercatorovi dugovi penju do milijarde eura, za što predviđene uštede do kojih bi trebalo doći sinergijom Agrokorovih kompanija od 200 milijuna eura godišnje sasvim sigurno neće biti dovoljne, posebno stoga što će odlukom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja morati odustati od 230 milijuna eura prihoda s hrvatskog tržišta budući da će morati ili prodati ili zatvoriti dio trgovina. Analitičari kažu da će najveći monopol imati na tržištu Bosne i Hercegovine i dodatno učvrstiti poziciju na srpskom, gdje je s Ideom ionako snažno prisutan.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/na ... samo-jedan
ParadigmaMogUma

#737 Re: BIH maloprodajni lanaci

Mogu ostvariti monopol u Bosni ako narod bude dovoljno glup za to. Postoji alternativa i treba je koristiti. Bingo je prisutan u skoro svakom gradu.
homega

#738 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by homega »

ParadigmaMogUma wrote:Mogu ostvariti monopol u Bosni ako narod bude dovoljno glup za to. Postoji alternativa i treba je koristiti. Bingo je prisutan u skoro svakom gradu.
http://www.klix.ba/lifestyle/bih-medju- ... /140630134# :(
StupskaBitanga

#739 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by StupskaBitanga »

Nije u pitanju glupost nego opsta neinformiranost i nezainteresiranost
OldMayor

#740 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by OldMayor »

Vidim Bingo ima fin prihod i profit, mogli bi sad to malo uloziti i srediti ove postojece centre u Sarajevu. Onaj u Hadzicima moze proci, ali ovaj na Alipasinu i ovi manji marketi su im katastrofa. Ogromna kolica, a police poslagane ne mozes se okrenuti.

Nisam picajzla, ali jbmu na Dobrinji npr koja je ogromno naselje oni imaju dva mala marketa gdje bukvalno ne mozes proci sa korpom, niti se mozes miomici sa drugim kupcima. :roll:

To moraju srediti, ja cu uvijek birati domace, ali isto tako ne volim da me neko handri u zdrav mozak. Kad udjem u market hocu da mogu normalno hodati i kupovati, a ne da moram preskakati vrece, gajbe itd.

Moraju jednostavno tome posvetiti paznje inace nikad nece dostici Konzum, ma koliko domaci bili.
StupskaBitanga

#741 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by StupskaBitanga »

Zato ce na Dobrinji biti jedan veliki i 4 mala Konzuma
Amko je veći na Dobrinji od domaćih lanaca
ParadigmaMogUma

#742 Re: BIH maloprodajni lanaci

OldMayor wrote:Vidim Bingo ima fin prihod i profit, mogli bi sad to malo uloziti i srediti ove postojece centre u Sarajevu. Onaj u Hadzicima moze proci, ali ovaj na Alipasinu i ovi manji marketi su im katastrofa. Ogromna kolica, a police poslagane ne mozes se okrenuti.

Nisam picajzla, ali jbmu na Dobrinji npr koja je ogromno naselje oni imaju dva mala marketa gdje bukvalno ne mozes proci sa korpom, niti se mozes miomici sa drugim kupcima. :roll:

To moraju srediti, ja cu uvijek birati domace, ali isto tako ne volim da me neko handri u zdrav mozak. Kad udjem u market hocu da mogu normalno hodati i kupovati, a ne da moram preskakati vrece, gajbe itd.

Moraju jednostavno tome posvetiti paznje inace nikad nece dostici Konzum, ma koliko domaci bili.
Trebat ce vremena da se to podigne na visu razinu. Logicno. Nista ne moze preko noci. Ali ima napretka. Kao ovaj novi objekat u Bihacu. Vidjet cemo kakvi ce biti ovi sto se grade u Bugojnu i Gorazdu.

Ali istina je da su kasno i previse slabo usli na trziste sarajevskog kantona. Mozda zato sto su neki drugi lanci bili vec dobro implementirani? Ubjeden sam da ce se to promjeniti.

Bitno je imati jak domaci lanac koji ce plasirati domace proizvode. Tako da se ne treba previse osvrtati na te neke nedostatke. Treba podic svijest kod naroda. Idealno bi bilo imati domaci trgovacki lanac kao lidera i jos 2-3 domaca. Bingo ce izbiti na prvo mjesto za 2-3 godine. Po obimu ce preteci sugavi konzum.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#743 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by Entropio »

ParadigmaMogUma wrote:Bingo ce izbiti na prvo mjesto za 2-3 godine. Po obimu ce preteci sugavi konzum.
Teško... Novi Adria Retail će imati milijardu KM prihoda, a Bingo duplo manje. Teško se boriti protiv monopola...
Forumerrer

#744 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by Forumerrer »

OldMayor wrote:Vidim Bingo ima fin prihod i profit, mogli bi sad to malo uloziti i srediti ove postojece centre u Sarajevu. Onaj u Hadzicima moze proci, ali ovaj na Alipasinu i ovi manji marketi su im katastrofa. Ogromna kolica, a police poslagane ne mozes se okrenuti.
Zaboravio si spomenuti kinesku plastiku koja usmrdi citavu radnju.

Mercator je 7 klasa iznad svih domacih kanaca po sredjenosti centara, a moj favorit je Interex (dobar izbor, fine cijene, veeelika sirina kad hodas...)
StupskaBitanga

#745 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by StupskaBitanga »

Ostaje vidjeti hoće li Mercator ostati kao naziv trgovačkog centra a da Konzum unutra bude hiper/supermarket
kakavdanakneiskustvu

#746 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by kakavdanakneiskustvu »

[quote="OldMayor"]Vidim Bingo ima fin prihod i profit, mogli bi sad to malo uloziti i srediti ove postojece centre u Sarajevu. Onaj u Hadzicima moze proci, ali ovaj na Alipasinu i ovi manji marketi su im katastrofa. Ogromna kolica, a police poslagane ne mozes se okrenuti.

Moraju jednostavno tome posvetiti paznje inace nikad nece dostici Konzum, ma koliko domaci bili.[/quote

i u bingu u zenici je slična situacija,velik objekat ali malo prostora za kretanje,nemoguće je se mimoići sa drugim kupcima,ali je zato jeftiniji od konzuma,prilično
ParadigmaMogUma

#747 Re: BIH maloprodajni lanaci

Entropio wrote:
ParadigmaMogUma wrote:Bingo ce izbiti na prvo mjesto za 2-3 godine. Po obimu ce preteci sugavi konzum.
Teško... Novi Adria Retail će imati milijardu KM prihoda, a Bingo duplo manje. Teško se boriti protiv monopola...
Prema dostupnim podacima prihodi su porasli za 58 miliona KM za godinu dana. 10 puta vise nego konzuma ili 5 puta vise nego ujedinjeni prihodi konzuma i merkatora. Bingo ima brzi rast. 2014 ce biti jos bolja jer su prosirli distribucionu mrezu ; Grbavica(koja pokriva dosta kupaca), Bihac, Bugojno, Gorazde...

S ovim tempom rasta prihoda Bingo bi trebao prebaciti milijardu KM za nekih 6-8 godina. Ali mislim da ce to ici i brze od toga. Bingo imas veliki potencijal jer postoji jos puno gradova gdje nisu prisutni. Konzum i Merkator su vec izgradili sto su htjeli. Manje vise. Cak sta vise vjerujem da ce i zatvoriti neke supermarkete jer nece dozvoliiti da imaju konzum i merkator na manje vise istoj lokaciji.

Kada su njihovi objekti u pitanju bio sam u onome u Mostaru i u Hadzicima. Meni su ok. I u EU 90% nije bolje od toga.

Uglavnom ocekekujem da ce izbiti na prvo mjesto.

A u vezi nekih zalbi ili pitanja. Preporucujem vam da im posaljete email. Jedom sam im slao pitanje i odgovorili su.
kakavdanakneiskustvu

#749 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by kakavdanakneiskustvu »

ParadigmaMogUma wrote:Ko je vlasnik Robota?

https://www.robot.ba/Licna_Karta_ROBOT_2013/#/46/

selver oruč valjda
Drinski

#750 Re: BIH maloprodajni lanaci

Post by Drinski »

ParadigmaMogUma wrote:Meni su ok. I u EU 90% nije bolje od toga.
Onda ti nisi obilazio EU, jer bi skuzio da je Nutela jeftinija u Becu (ili kod pojedinih bh. maloprodavaca), namjerno izazivanje zabune kod potrosaca, nevraćanje onih 0,05 KM (i da, nikada mi nisu odgovorili na prituzbe) i sl.

Robot je ista bagra.
Post Reply