cistunac wrote:Da li ko zna je li tacno da je Ganic i dalje gradjanin Srbije jer se nikada nije ispisao iz drzavljanstva?
Neko mi rece da je nesto o tome nasao u Sl. Bosni.
Ovo je prvo "mahalsko" pitanje na koje nemamo odgovor, a koji bi donio više jasnoće na pravno utemeljenje srbijanske optužnice i posljedica koje mogu proisteći iz nje.
Drugo moje pitanje je: Na koji način, kojim osnovama je Ganić ostvario pravo i dobio državljanstvo BiH, pa shodno njemu i pasoš, a evo i diplomatski pasoš BiH.
Treće pitanje je: Kako je uopšte ostvario pravo na diplomatski pasoš BiH, kad već godinama nikakve veze nema s diplomacijom; samo je aktivni univerzitetski profesor s nizom sličnih aktivnih funkcija i titula...
I ono što je najbitnije za državu BiH, pa makar se i o Ganiću radilo: Hapšenjem osobe s BiH diplomatskim pasošem, njenim pritvaranjem i kompletnim sudskom ujdurmom, britanska Vlada grubo je prekršila Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima. Povrijedila je državnost BiH, njen suverenitet, uvrijedila je svakog građanina BiH, nepoštivajući i bosanska i međunarodna prava.
Po meni, Bosna i Hercegovina - njeni vrhovni državno-politički predstavnici morali su promptno reagirati, i odmah britanskom ambasadoru uputiti protestnu notu, tražiti odgovor itd, odnosno poduzeti sve one radnje koje su u svijetu uobičajene kod sličnih događaja. Pa čak i proglasiti ambasadora personom non grata dok se ne riješi ovaj diplomatski incident, zašto ne, ugrožen je državljanin BiH (pa makar i Ganić (ne gotivim ga previše zbog njegovog cinizma, odvratnog ratnog profiterstva i sramnog čina prema Bobi)).
Znači, svaka građanska aktivnost u nastojanju rješavanja slučaja "Ganić" ne treba biti usmjerena prema Srbiji, ne sada, već svu žestinu protesta treba usmjeriti u pravcu Kraljevine Velike Britanije, a onda u pravcu odgovornih državno-političkih predstavnika vlasti BiH. I jedni i drugi su ovdje podobro krivi.