Vlaisavljevići - ALL ABOUT

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
tranquil

#726 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by tranquil »

arzuhal wrote:Samo što ja osobno ne prihvatam tolkinovsku podjelu na sukob Dobra i Zla - kroz medije, političke stranke, itd. Za mene ovdje nema dobrih i zlih - samo više prljavih i manje prljavih.
Godinama sam govorio da je Koeljo jebo znanje svim muškarcima zato što je u svojim knjigama, koje su, realno, žensko štivo, ubacio ženama u glavu izvjesna nerealna očekivanja u pogledu muškaraca. Izgleda da nas sada jebe i Tolkin jer nam je stvorio nerealna očekivanja po pitanju idealnih šefova država i drugih javnih ličnosti :D

Bojim se da je preveliko očekivanje nekog tolkinovskog junaka ono što nam ovdje i maže oči - tako nešto u stvarnosti ne postoji, ne samo u Bosni, nego bilo gdje na svijetu. Ja već odavno na izbore izlazim da glasam ne za najboljeg, nego za najmanje lošeg. Problem je što ljudi očekuju nekog fakat savršenog, i kada vide da njihov idealni junak ne postoji, prestanu da izlaze na izbore. Eto zato smo tu gdje jesmo cijelo ovo vrijeme, niko nam nije rekao da u demokratiji nema dobrih, nego samo manji i veći šupci, i ne bira se najbolji, nego onaj za kojeg izračunaš da ima najbolji omjer u formuli ("najveća potencijalna korist" - "najveća potencijalna šteta") / "najmanji šupak".

Da smo u životu u sukobima birali samo bezgrešne strane, ne bismo izabrali ARBiH u zadnjem ili partizane u prethodnom ratu, jer rat je govno iz kojeg se ne može izaći čist kao što 100% čisti nisu izašli iz svojih ratova partizani i ljiljani, pa bismo kao Brega i njima slični "apolitičari" srali iz daljine u stilu "nisam ja mogao da učestvujem, nisam htio da se opredjeljujem između ovih ili onih, znaš, svi su oni zasrali, neko manje a neko više". Nije mi cilj da poredim Avdića sa partizanima ili ARBiH a Ugu ili njegovog šefa sa Miloševićem ili Hitlerom, nego samo hoću da kažem da velika razlika postoji, i da je i meni puko film da glumim moralnu neku visinu koja će se zgražavati i nad tekstovima Avaza i nad tekstovima Slobodne Bosne, i ružiti ih kada i jedni i drugi koriste ružne riječi, a sve u ime eto te "kulture dijaloga".

I jeste, ja sam svojevremeno bio preneražen sada već klasičnom naslovnom stranom Slobodne Bosne "Jebemo vam hajku", a zadnjih godina znao sam za taj časopis reći da je pao Q za uši, i evo, iako kažem da sve to stoji, da to jeste primitivizam i da je Slobodna Bosna, realno, samo sjena nekadašnjeg časopisa i da se svela na "medijsko pljuvanje u vis" sa dosta nepouzdanih senzacionalističkih špekulacija, poslije ove emisije i prefrigane glume UNPROFOR-ca Uge Vlaisavljevića kako su svi isti i kako je to samo posao, i kako bi svi trebali da budu fini i ne pominju majke, skonto sam šta smrdi u cijeloj ovoj priči, i nije mi mrsko da kažem da taj primitivac Avdić u poređenju sa profesorom Ugom možda nije intelektualac i po, ali jeste čovjek i po, jer dobro znam, da sam slučajno u njegovoj uredničkoj stolici, nakon svega što je pisano u Avazu, i ja bih sa svojim prilično čvrstim i očuvanim živcima prvi pominjao Avazu svu familiju, svake sedmice na naslovnoj strani i na prvih deset, samo od huje i bijesa. I vjerujem da bi većina ljudi u takvoj poziciji reagirala isto ili gore nego Avdić, prema tome koga onda sada glumimo kada pričamo o kulturi dijaloga? Jeste, Avdić je primitivčina, svi znaju sve njegove ispade zadnjih godina, ali zanimljivo niko da se sjeti geste kada je prilikom dodjele nagrade za novinara godine tamo negdje iza rata taj provjereni četnik i kosovac Avdić predao novčani dio nagrade sinu rahmetli Hajrudina Mešića, komandanta teočanske viteške? A od Uge je sigurno "nezavisniji", jer za razliku i od Avaza i od FTV-a i od Dana, zna se raspucati i po SDP-u, evo sada je napao i Bakira Hadžiomerovića za sramno stajanje uz Avaz u primitivnom sukobu sa Duškom Jurišić, da bi mu Ugo "pustite vjerske zajednice da učestvuju u dijalogu i da pričaju šta hoće, ali nemojte im uzvraćati na kritiku jer je to vrijeđanje svetinja" Vlaisavljević držao lekcije o kulturi dijaloga? Ma daaaaaj......

Da ne pomislite da sam neki zaljubljenik u lik i djelo Senada Avdića, evo šta sam pisao o njemu i ostatku sarajevske medijske scene prije godinu i po kada se Avdić sukobio sa Semezdinom Mehmedinovićem:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 9#p2000749
Svako može da se u nekoga razočara, kao što sam tada u Memedinovića, ali mogu i da priznam da sam u jednoj mjeri pogriješio kada je u pitanju Avdić, a i generalno, pogriješio sam po pitanju tog "gledanja s visine" na sve medije. Ne volim Avdića i dalje, prošlo je puno vremena od kada sam uživao u nekom njegovom tekstu, jebiga, ali valjda se pokrenulo nešto u meni da ne mogu više da gledam kako bilo koga, pa i Avdića, ovako odvratno napadaju, a istovremenu mu drugi ne daju da se brani. Jebeno poznata situacija.

Kada je Ugo u pitanju, priznajem da sam se i u njega razočarao, big time. Ne u tom smislu da je ispao primitivac, jer to svakako nije, nego se pokazao u nekom prefriganijem, podmuklijem svjetlu hinjene neutralnosti. Od njegovih novijih komentara u kojima se stavlja na stranu ljudi koji hoće da imaju pravo da se petljaju u sve, a da su istovremeno nedodirljivi na kritiku, i to naziva "kulturom dijaloga", a posebno od one večeri u studiju Duške Jurišić, kada pomislim na Ugu, meni se u glavi pojavi onaj jebeni Lewis MacKenzie, i odmah hoće nešto ružno da mi bude. U prošlom postu sam predvidio da će Ugo nastaviti da pada kako se bliže izbori, ja za sada ne bih više o ovome dok se Ugo opet ne oglasi, pa da ga komentarišemo i da vidimo da li sam bio u pravu ili u krivu, ali ove dvije večeri mu stvarno previše vremena posvetih.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#727 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by -LIBERO- »

Auuuuu :D
@tranquil ,prejako,u srz.... :thumbup:
softly

#728 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by softly »

svaka cast @tranquil, a sad, radi "kulture dijaloga", da cujemo Ugu Arzuhala...
nokia6170

#729 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by nokia6170 »

VjecitiStudent wrote:
Adriatic wrote:
ultima_palabra wrote:E jbg, (J)ugo i Mandal, ko Chelsea i Pofalićki :oops: Vjerovatno se bojao da ga ovaj đavolji advokat ne ispreskače 8-)
@primus
Berić je nazvao Radončića "kurvinim sinom" u štulićevskom značenju riječi, što i Ugo sigurno zna, ali se pravi Mandal... pardon glup, pa to svodi na prizemnu avazovsku razinu ;-)
I mene je iznenadilo to za Berića, da je on napisao takvo nešto. Nisam mogao vjerovati. Valjda neko ima link ili članak.
Ipak sam pročitao dovoljno njegovih članaka i ne liči mi to na njega.
Beric NIJE nazvao Radoncica 'kurvinim sinom', evo teksta:
Na Radončićevu šovinističku diskvalifikaciju novinarke Duške Jurišić, sa ove časnije strane sarajevske intelektualne scene uzvraćeno mu je da je tajkunski kurvin sin i fašista. Ali, time se zadržavamo na površini stvari, na posljedicama, a ne na uzrocima. A trebalo je zapravo reći da je riječ o radikalnom izrazu bošnjačkog nacionalizma, koji je, kao uostalom i srpski i hrvatski, posredstvom vladajućih nacionalnih stranaka, ugrađen u sam sistem

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=5218
Strasno je da osoba koja edukuje buduce narastaje moze tako sramno slagati za nekoga da je rekao nesto i intepretirati to na onakav nacin.

Mislim da ce Vlaisavljevice zbog njihovog vlastitog ega snaci sudbina Emira Kusturice i Gorana Bregovica, samo sto ova familijarni duo nema kapacitet da, za razliku ove dvojice navedenih, egzistira mimo granica vlastite drzave i glavnog grada.
arzuhal

#730 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by arzuhal »

softly wrote:svaka cast @tranquil, a sad, radi "kulture dijaloga", da cujemo Ugu Arzuhala...
Lijepo vodiš ovu emisiju, Duško :-D
softly

#731 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by softly »

arzuhal wrote:
softly wrote:svaka cast @tranquil, a sad, radi "kulture dijaloga", da cujemo Ugu Arzuhala...
Lijepo vodiš ovu emisiju, Duško :-D
"Posteno govoreci" ja sam je i zapoceo i mada ne dijelimo bas uvijek isto misljenje fino je vidjeti ovo medjusobno uvazavanje.
I (ovo sad je stvarno ozbiljno) moram kazati da je prava steta sto se neke forumske diskusije ne prenose i u druge medije, jer bi mnogi, a pogotovo FTV mogli mnogo nauciti od nas.
A bogme i ovaj RAK bi mogao mnogo sta nauciti od nasih "regulatora"!

Ispricavam se na ovom off-topicu ali imam potrebu da svima zahvalim na kvalitetnoj diskusiji.
VjecitiStudent

#732 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by VjecitiStudent »

Heidegger i nacisti, II dio.

Image
ultima_palabra

#733 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by ultima_palabra »

Ovakvom retorikom se i najstrašniji zločini mogu relavitizirati. Ima situacija kada treba zaboraviti da si intelektualac, i osuditi nešto jezikom običnog čovjeka, ako treba i opsovati :)
Nažalost, Ugo to nije uradio, je li tome razlog želja za originalnošću, pare ili ženin utjecaj, nije ni bitno.
doktor78

#734 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by doktor78 »

softly wrote:
doktor78 wrote:Nije bitno gdje ko pise, bitno je sta ko pise.
Da si pregledao prethodne postove vidio bi da je poanta ove diskusije izmedju ostalog i - sta ko ne pise !.

A to je direktno povezano sa - GDJE se pise.

Uostalom svi znamo, uvjet da se nesta objavi u Danima je da se ne dira Orucevic, uvjet da se nesto objavi u 60 minuta je da se ne dira SDP a ono sto dira "60 minuta" nece se objaviti u cijeloj FTV, zna se i sta treba precutati da bi se objavilo u Oslobodjenju...

Ali ipak najveca je cijena pisanja u Avazu, tu nije dovoljno samo precutati neke stvari, tu se mora progovoriti glasom sotone!
Moj komentar se odnosio na nicim utemeljeno poredjenje Dezulovicevog angazmana u Nezavisnim i Vlaisavljevicevog piskaranja u Globalu. Ko je citao i jednog i drugog, zna o cemu govorim.
uroborus

#735 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by uroborus »

tranquil wrote: Godinama sam govorio da je Koeljo jebo znanje svim muškarcima zato što je u svojim knjigama, koje su, realno, žensko štivo, ubacio ženama u glavu izvjesna nerealna očekivanja u pogledu muškaraca. Izgleda da nas sada jebe i Tolkin jer nam je stvorio nerealna očekivanja po pitanju idealnih šefova država i drugih javnih ličnosti :D

Bojim se da je preveliko očekivanje nekog tolkinovskog junaka ono što nam ovdje i maže oči - tako nešto u stvarnosti ne postoji, ne samo u Bosni, nego bilo gdje na svijetu. Ja već odavno na izbore izlazim da glasam ne za najboljeg, nego za najmanje lošeg. Problem je što ljudi očekuju nekog fakat savršenog, i kada vide da njihov idealni junak ne postoji, prestanu da izlaze na izbore. Eto zato smo tu gdje jesmo cijelo ovo vrijeme, niko nam nije rekao da u demokratiji nema dobrih, nego samo manji i veći šupci, i ne bira se najbolji, nego onaj za kojeg izračunaš da ima najbolji omjer u formuli ("najveća potencijalna korist" - "najveća potencijalna šteta") / "najmanji šupak".

Da smo u životu u sukobima birali samo bezgrešne strane, ne bismo izabrali ARBiH u zadnjem ili partizane u prethodnom ratu, jer rat je govno iz kojeg se ne može izaći čist kao što 100% čisti nisu izašli iz svojih ratova partizani i ljiljani, pa bismo kao Brega i njima slični "apolitičari" srali iz daljine u stilu "nisam ja mogao da učestvujem, nisam htio da se opredjeljujem između ovih ili onih, znaš, svi su oni zasrali, neko manje a neko više". Nije mi cilj da poredim Avdića sa partizanima ili ARBiH a Ugu ili njegovog šefa sa Miloševićem ili Hitlerom, nego samo hoću da kažem da velika razlika postoji, i da je i meni puko film da glumim moralnu neku visinu koja će se zgražavati i nad tekstovima Avaza i nad tekstovima Slobodne Bosne, i ružiti ih kada i jedni i drugi koriste ružne riječi, a sve u ime eto te "kulture dijaloga".

I jeste, ja sam svojevremeno bio preneražen sada već klasičnom naslovnom stranom Slobodne Bosne "Jebemo vam hajku", a zadnjih godina znao sam za taj časopis reći da je pao Q za uši, i evo, iako kažem da sve to stoji, da to jeste primitivizam i da je Slobodna Bosna, realno, samo sjena nekadašnjeg časopisa i da se svela na "medijsko pljuvanje u vis" sa dosta nepouzdanih senzacionalističkih špekulacija, poslije ove emisije i prefrigane glume UNPROFOR-ca Uge Vlaisavljevića kako su svi isti i kako je to samo posao, i kako bi svi trebali da budu fini i ne pominju majke, skonto sam šta smrdi u cijeloj ovoj priči, i nije mi mrsko da kažem da taj primitivac Avdić u poređenju sa profesorom Ugom možda nije intelektualac i po, ali jeste čovjek i po, jer dobro znam, da sam slučajno u njegovoj uredničkoj stolici, nakon svega što je pisano u Avazu, i ja bih sa svojim prilično čvrstim i očuvanim živcima prvi pominjao Avazu svu familiju, svake sedmice na naslovnoj strani i na prvih deset, samo od huje i bijesa. I vjerujem da bi većina ljudi u takvoj poziciji reagirala isto ili gore nego Avdić, prema tome koga onda sada glumimo kada pričamo o kulturi dijaloga? Jeste, Avdić je primitivčina, svi znaju sve njegove ispade zadnjih godina, ali zanimljivo niko da se sjeti geste kada je prilikom dodjele nagrade za novinara godine tamo negdje iza rata taj provjereni četnik i kosovac Avdić predao novčani dio nagrade sinu rahmetli Hajrudina Mešića, komandanta teočanske viteške? A od Uge je sigurno "nezavisniji", jer za razliku i od Avaza i od FTV-a i od Dana, zna se raspucati i po SDP-u, evo sada je napao i Bakira Hadžiomerovića za sramno stajanje uz Avaz u primitivnom sukobu sa Duškom Jurišić, da bi mu Ugo "pustite vjerske zajednice da učestvuju u dijalogu i da pričaju šta hoće, ali nemojte im uzvraćati na kritiku jer je to vrijeđanje svetinja" Vlaisavljević držao lekcije o kulturi dijaloga? Ma daaaaaj......

Da ne pomislite da sam neki zaljubljenik u lik i djelo Senada Avdića, evo šta sam pisao o njemu i ostatku sarajevske medijske scene prije godinu i po kada se Avdić sukobio sa Semezdinom Mehmedinovićem:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 9#p2000749
Svako može da se u nekoga razočara, kao što sam tada u Memedinovića, ali mogu i da priznam da sam u jednoj mjeri pogriješio kada je u pitanju Avdić, a i generalno, pogriješio sam po pitanju tog "gledanja s visine" na sve medije. Ne volim Avdića i dalje, prošlo je puno vremena od kada sam uživao u nekom njegovom tekstu, jebiga, ali valjda se pokrenulo nešto u meni da ne mogu više da gledam kako bilo koga, pa i Avdića, ovako odvratno napadaju, a istovremenu mu drugi ne daju da se brani. Jebeno poznata situacija.

Kada je Ugo u pitanju, priznajem da sam se i u njega razočarao, big time. Ne u tom smislu da je ispao primitivac, jer to svakako nije, nego se pokazao u nekom prefriganijem, podmuklijem svjetlu hinjene neutralnosti. Od njegovih novijih komentara u kojima se stavlja na stranu ljudi koji hoće da imaju pravo da se petljaju u sve, a da su istovremeno nedodirljivi na kritiku, i to naziva "kulturom dijaloga", a posebno od one večeri u studiju Duške Jurišić, kada pomislim na Ugu, meni se u glavi pojavi onaj jebeni Lewis MacKenzie, i odmah hoće nešto ružno da mi bude. U prošlom postu sam predvidio da će Ugo nastaviti da pada kako se bliže izbori, ja za sada ne bih više o ovome dok se Ugo opet ne oglasi, pa da ga komentarišemo i da vidimo da li sam bio u pravu ili u krivu, ali ove dvije večeri mu stvarno previše vremena posvetih.
Dubok naklon :thumbup:
seln

#736 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by seln »

doktor78 wrote:
softly wrote:
doktor78 wrote:Nije bitno gdje ko pise, bitno je sta ko pise.
Da si pregledao prethodne postove vidio bi da je poanta ove diskusije izmedju ostalog i - sta ko ne pise !.

A to je direktno povezano sa - GDJE se pise.

Uostalom svi znamo, uvjet da se nesta objavi u Danima je da se ne dira Orucevic, uvjet da se nesto objavi u 60 minuta je da se ne dira SDP a ono sto dira "60 minuta" nece se objaviti u cijeloj FTV, zna se i sta treba precutati da bi se objavilo u Oslobodjenju...

Ali ipak najveca je cijena pisanja u Avazu, tu nije dovoljno samo precutati neke stvari, tu se mora progovoriti glasom sotone!
Moj komentar se odnosio na nicim utemeljeno poredjenje Dezulovicevog angazmana u Nezavisnim i Vlaisavljevicevog piskaranja u Globalu. Ko je citao i jednog i drugog, zna o cemu govorim.
Dezulovic bi mogao pisati u Avazu, Glasu Koncila, Preporodu ili Politici i uvijek bi ostao - Dezulovic: sazeto, direktno, blago cinicno i toliko istinizo da covjeku dodje da glasno vrisne.
Kupalo

#737 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by Kupalo »

Da ste sposobni pisati i da vam u Avazu hoce objaviti tekst da li bi ste pristali na to? Sta znaci intelektualna prostitucija?
I intelektualni rad je roba i prodaje se na trzistu, to sto je kod nas lose trziste to je nas problem. Koliko znam prof. Ugo se zalaze za gradansko drustvo i individualizam i rado cu procitati njegov tekst pa bio i u Avazu. Sta trebam se furati na "intelektualni elitizam"? Po ovoj logici i mi se kurvamo svaki dan kad idemo na posao, prodajemo i dusu i tijelo za pare , a tek sto banke prave od nas kurve, kurvare i robove to je posebna prica.
nosara

#738 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by nosara »

Kupalo wrote:Da ste sposobni pisati i da vam u Avazu hoce objaviti tekst da li bi ste pristali na to? Sta znaci intelektualna prostitucija?
I intelektualni rad je roba i prodaje se na trzistu, to sto je kod nas lose trziste to je nas problem. Koliko znam prof. Ugo se zalaze za gradansko drustvo i individualizam i rado cu procitati njegov tekst pa bio i u Avazu. Sta trebam se furati na "intelektualni elitizam"? Po ovoj logici i mi se kurvamo svaki dan kad idemo na posao, prodajemo i dusu i tijelo za pare , a tek sto banke prave od nas kurve, kurvare i robove to je posebna prica.
U ovom slucaju, sasvim odgovarajuca terminologija... :D Od intelektualca ne osta nista... Samo papuce... :lol:
ultima_palabra

#739 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by ultima_palabra »

Kupalo wrote: Da ste sposobni pisati i da vam u Avazu hoce objaviti tekst da li bi ste pristali na to?
Da, ukoliko bi mogao objaviti tekst bez "vanjskih" uticaja. Drugim riječima, ako bih mogao biti Dežulović, a ne Vlaisavljević 8-)
softly

#740 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by softly »

Kupalo wrote:Da ste sposobni pisati i da vam u Avazu hoce objaviti tekst da li bi ste pristali na to? Sta znaci intelektualna prostitucija?
E bas nek si nam objasnio!

prvo i prvo "sposobnost pisanja", to je vec valjda svima jasno, nije uslov za pisanje u Avazu.

A ovaj dio o prodaji usluga, to ti je objasnjeno ranije, ali da ti kratko ponovim - rijec je o tome da se mozemo sloziti da je casno biti biti prostituka, ali tesko cemo prihvatiti casnost nevjerstva.
Jednostavno zato sto se u prvom slucaju radi o - profesiji.

Ono sto radi Ugo, to je posao advokata a ne nezavisnog intelektualca.
Cak i ako nas uvjeri da je njegovo razmisljanje zaista iskreno (sto bi bilo cisto intelektualno samoubivstvo), ne moze nam objasniti ociglednu i nimalo slucajnu NEDOVRSENOST njegovog razmatranja, jer njegovo precutkivanje necega sto se precutati ne moze je sustina njegove placenicke* uloge.

(*nadam se da je jasna razlika u pojmovima placenik i profesionalac)
tranquil

#741 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by tranquil »

Za one kojima još uvijek nije jasno "šta je to truhlo u državi Danskoj" i zašto su ljudi uznemireni zbog zadnjih medijskih dešavanja, evo sada (za promjenu) nešto kraćeg posta gdje ću vrlo malo komentarisati a radije pustiti aktere da sami govore.

Evo prvo izjave Fahrudina Radončića:
Fahrudin Radončić, Utemeljitelj wrote:Imamo situaciju da jedna gospođa koja je glavni urednik na jednom našem javnom servisu, koja nije Bošnjakinja, radi taj posao. Vjerujte, nama je drago da smo multietnička zemlja i da je jedini slučaj u zemljama regiona – da neko ko nije Srbin, nije Hrvat, ko nije, ne znam, Crnogorac, može uređivati javni servis u zemlji gdje je pripadnik manjeg naroda. Ali, ne možemo sebi dozvoliti da ta osoba, koja nije musliman, ima ambiciju da uređuje u našoj Islamskoj zajednici. Mi te stvari nazivamo, kao politička stranka, pravim imenima – je li to islamofobija, antibošnjaštvo… reći ćemo kad se odnosi na konkretne osobe
i još malo na ličnom nivou:
Fahrudin Radončić, Utemeljitelj wrote:Duška Jurišić je anahrona novinarka, novinarka puna frustracija, neznalica.
Helsinški komitet je reagirao:
Helsinški komitet wrote:Posebno osuđujemo posljednje izjave Fahrudina Radončića za "Kalman" radio u kojima se šovinističkim rječnikom pokušava diskvalificirati i diskreditirati bivša urednica informativnog programa Federalne televizije. Insistiranje na tome da bi samo pripadnici jednog naroda u Bosni i Hercegovini trebali imati monopol na urednička mjesta u javnim informativnim kućama spada u retoriku zasnovanu na rasnim, etničkim i vjerskim predrasudama.
Od profesora Vlaisavljevića na tu temu dobili smo sljedeću filozofiju, molim da se pažljivo pročita svaka riječ ovog tzv. reagiranja:
Ugo Vlaisavljević, Borac za Civilno Društvo wrote:Prvo da čujemo osudu. U prvoj rečenici se općenito „osuđuje upotreba jezika mržnje protiv bivše urednice Federalne televizije Duške Jurišić“. U drugoj rečenici se posebno osuđuju „izjave Fahrudina Radončića date Kalman radiju u kojim se šovinističkim rječnikom pokušava diskvalificirati i diskreditovati bivša urednica Informativnog programa“. U trećoj rečenici se još može pročitati nešto od osude, jer ono što je rekao Radončić „spada u retoriku zasnovanu na rasnim, etičkim i vjerskim predrasudama“.

Na kraju je dodana još jedna rečenica u kojoj se kaže da se od „cijele demokratske javnosti“ očekuje da prepozna i osudi ovu „krajnje opasnu pojavu“. Šta smo ustvari pročitali u osudi: da se tu radi o „jeziku mržnje“, jer se koristi „šovinistički rječnik“, a to, eto, spada u svojevrsnu „retoriku“. A kada se to čini, e to je „krajnje opasna pojava“. Šta smo saznali o jeziku mržnje ovdje na djelu? Da je to „šovinistički rječnik“. I šta još? E, to još je parafraza najkraće definicije govora mržnje koju možete naći u leksikonima: da je to govor koji omalovažava druge na temelju njihove rasne, etičke, vjerske, spolne, ideološke itd. pripadnosti.

Prema tome, ovdje imamo tri puta izrečen pojam jezika mržnje, ali na različite načine, tako da se prikrije cirkularno kretanje u iskazivanju osude. Rečeno nije ništa drugo nego da se osuđuje jezik mržnje Fahrudina Radončića zato što se služi jezikom mržnje, a to spada u jezik mržnje. Međutim, ubacivanje otrcane školske definicije u trećem navratu uvelo je (sasvim neoprezno?) tešku riječ: „rasne predrasude“! Otkud sad pa to? Da li je time implicirana osuda Radončića i za rasizam? Nije trebala biti, jer je riječ o širokoj definiciji, a za prokazanu retoriku je u osudi samo rečeno da spada u nju. Međutim, Dizdarević je u naknadnoj polemici s Radončićem počeo baratati i kvalifikacijom rasizma na djelu!

Toliko o sadržaju osude. Ova osuda je gotova presuda ako u njoj nisu navedeni nikakvi argumenti. U trećoj rečenici, u drugom malehnom pasusu, nazire se i takvo nešto. Radončić je kriv zbog svog „insistiranja na tome da bi samo pripadnici jednog naroda u Bosni i Hercegovini trebali imati monopol na urednička mjesta u javnim informativnim kućama“. Eto, to je jedino nešto što liči na argument koji je, eto, naveo ovaj Bošnjak na čelu kuće ljudskih prava. I to je to! I to je sve?
A ono što smo očekivali od intelektualca njegovog kalibra je zapravo bilo ovo:

Image

I dok se profesor muči s definicijama "jezika mržnje" i preciznim seciranjem napada na njegovog šefa, i budimo iskreni - klasičnim prelijevanjem iz šupljeg u prazno koje je izraz obične nemoći jer ni intelektualac njegovog kalibra jednostavno NEMA tu moć da opere Avaz i Radončića od onoga što rade, pa tako jadan premeće definicije u nadi da će u njima naći nešto što će diskvalificirati "napadače", a time i osloboditi optužbe njegovog šefa, dotle drugi moraju da podignu štafetu izgradnje civilnog društva koju je on sa svojim novim angažmanom ispustio:

http://www.e-novine.com/drustvo/34904-A ... krene.html

Danas sam shvatio još nešto - pogledajte onu stranicu Avaza postanu ranije i mali plavi okvir "Kolumna u Globalu". Da li ljudima koji su rođeni sedamdesetih ili ranije nešto znači "Odjeci i reagovanja"? Ako znate šta je to, vjerujem da razumijete i koje je medijsko dno ovdje udareno. Ono dno za koje sam mislio da niko nikada više neće dostići, dno koje je iskopala najbarbarbarskija pojava u Balkanskim medijima IKADA - zloglasna "Politikina" rubrika iz kasnih osamdesetih u kojoj su "zabrinuti građani" slali svoja pisma o dešavanjima oko njih, kod onih "drugačijih", i hranili mržnju koja je oslobođena na svima nama par godina poslije.

Da, Ugo Vlaisavljević ne piše za "Dnevni Avaz", on piše za "Politiku", "Odjeci i reagovanja". "Dnevni Avaz" više i ne postoji - samo je klon svog jezivog medijskog uzora od prije četvrt vijeka.
doktor78

#742 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by doktor78 »

Evo da se i ja prikljucim:
tranquill :thumbup: :thumbup: :thumbup:
dr.Gonzo

#743 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by dr.Gonzo »

Fahro wrote: Imamo situaciju da jedna gospođa koja je glavni urednik na jednom našem javnom servisu, koja nije Bošnjakinja, radi taj posao. Vjerujte, nama je drago da smo multietnička zemlja i da je jedini slučaj u zemljama regiona – da neko ko nije Srbin, nije Hrvat, ko nije, ne znam, Crnogorac, može uređivati javni servis u zemlji gdje je pripadnik manjeg naroda. Ali, ne možemo sebi dozvoliti da ta osoba, koja nije musliman, ima ambiciju da uređuje u našoj Islamskoj zajednici. Mi te stvari nazivamo, kao politička stranka, pravim imenima – je li to islamofobija, antibošnjaštvo… reći ćemo kad se odnosi na konkretne osobe
Nije mi jasno sta je pisac ovim htio da kaze? Da ne smije kritikovati IZ? Da ne moze da uredjuje FTV ako napada IZ? Da osoba koja nije musliman ne moze kritikovati IZ? Koliko vidim, nije bas receno da osoba koja nije Bosnjak ne bi trebala da uredjuje javni servis.

Mislim da se u lokalnim medijima, na celu sa Avazom, svakodnevno moze procitati puno gorih sranja od ovoga.
uroborus

#744 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by uroborus »

dr.Gonzo wrote:
Fahro wrote: Imamo situaciju da jedna gospođa koja je glavni urednik na jednom našem javnom servisu, koja nije Bošnjakinja, radi taj posao. Vjerujte, nama je drago da smo multietnička zemlja i da je jedini slučaj u zemljama regiona – da neko ko nije Srbin, nije Hrvat, ko nije, ne znam, Crnogorac, može uređivati javni servis u zemlji gdje je pripadnik manjeg naroda. Ali, ne možemo sebi dozvoliti da ta osoba, koja nije musliman, ima ambiciju da uređuje u našoj Islamskoj zajednici. Mi te stvari nazivamo, kao politička stranka, pravim imenima – je li to islamofobija, antibošnjaštvo… reći ćemo kad se odnosi na konkretne osobe
Nije mi jasno sta je pisac ovim htio da kaze? Da ne smije kritikovati IZ? Da ne moze da uredjuje FTV ako napada IZ? Da osoba koja nije musliman ne moze kritikovati IZ? Koliko vidim, nije bas receno da osoba koja nije Bosnjak ne bi trebala da uredjuje javni servis.

Mislim da se u lokalnim medijima, na celu sa Avazom, svakodnevno moze procitati puno gorih sranja od ovoga.
Bez da vrijedjam one kojima je ta bolest dijagnoza, ali mislim otvoreno da si ti dosta autistican prema stvarnosti oko sebe! :roll:
Ali, da te otvoreno pitam u cije ime, i od kojeg je to Bozijeg poslanika F.Radoncic dobio ovlastenja da u ovoj zemlji odredjuje sto je to islamofobija?
dr.Gonzo

#745 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by dr.Gonzo »

Konstruktivnije bi bi bilo da si pokusao da mi objasnis zasto se ne slazes sa mojim stavom, umjesto sto kritiku zasnivas na upotrebi kitnjasth i uvrjedljivih epiteta. Mada to meni ni najmanje ne smeta.

Ako je to je njegovo misljenje, zasto ne bi mogao da ga kaze? Evo ja prvi podrzavam pravo Fahrudina Radoncica da kaze:
Duška Jurišić je anahrona novinarka, novinarka puna frustracija, neznalica.
To sto podrzavam njegovo pravo da to kaze, ne znaci da se slazem sa izrecenim.

Sa druge strane, moje je misljenje da je Radoncic obicni kriminalac, i vec godinama mu nisam ostavio ni marke. Avaz ne citam, pa zato nisam u kontaktu sa sranjima koja se tamo objavljuju.

Samo sto je ovdje zanimljivo biti djavolji advokat :mrgreen:
felipe kajetano

#746 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by felipe kajetano »

Rek'o bi cojek ovako kad letimicno procita sve ove postove da je "Oslobodjenje" list No1 a da je clan predsjednistva BiH Danis Tanovic!U stvarnosti imamo Avaz i lepog Hareta...dje zapelo?Nis' ne kontam :?
uroborus

#747 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by uroborus »

dr.Gonzo wrote:Konstruktivnije bi bi bilo da si pokusao da mi objasnis zasto se ne slazes sa mojim stavom, umjesto sto kritiku zasnivas na upotrebi kitnjasth i uvrjedljivih epiteta. Mada to meni ni najmanje ne smeta.

Ako je to je njegovo misljenje, zasto ne bi mogao da ga kaze? Evo ja prvi podrzavam pravo Fahrudina Radoncica da kaze:
Duška Jurišić je anahrona novinarka, novinarka puna frustracija, neznalica.
To sto podrzavam njegovo pravo da to kaze, ne znaci da se slazem sa izrecenim.

Sa druge strane, moje je misljenje da je Radoncic obicni kriminalac, i vec godinama mu nisam ostavio ni marke. Avaz ne citam, pa zato nisam u kontaktu sa sranjima koja se tamo objavljuju.

Samo sto je ovdje zanimljivo biti djavolji advokat :mrgreen:
Ja sam ti vec pitanjem potkrijepio zasto se ne slazem sa tvojim stavom! :roll:
Sta dobivam za uzvrat-kontrapitanje?
Eto, i ja se slazem da moze reci nesto ovako za Dusku, a sad mi odgovori na gore postavljeno pitanje! 8)
dr.Gonzo

#748 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by dr.Gonzo »

@uroborus
Ako nisi skontao iz mog predhodnog posta, mislim da on to pravo ima u sklopu slobode govora, koja je jedan od osnovnih temelja modernih liberalnih demokratija. Sta ti mislis?

Sad se trebamo ibretiti sto je Fahro rekao ono sto misli? On i jos stotine hiljada drugih ovaca. Nek prica vala sta hoce, ja ga ne slusam i ne citam. A ako ta prica predje zakonm utvrdjene granice za klevetu, onda je to stvar suda. Neko ce reci da su sudovi korumpirani i u sluzbi politickih lobija. Sta ces, demokratija....
VjecitiStudent

#749 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by VjecitiStudent »

Mense cini da jal' Sanja Hugi zavrce ruku i umjesto njega pise ove tekstove, jal' je potpuno prolupao:
radiosarajevo + /content/view/20675/185/
Da li je to došlo vrijeme da se Vlaisavljevići optuže za fašizam petnaest godina nakon rata i svega što su preživjeli, ali i uradili za javno dobro građana ovoga grada? Kažem Vlaisavljevići, jer je moja supruga na najperfidniji način osuđena od izaslanika gradonačelnika Sarajeva, Alije Behmena, za kolaboracionizam sa „rasizmom, šovinizmom i ako hoćete, neofašizmom“, te je na temelju toga od tog istog glasnika „diskvalificirana iz demokratskog procesa“ i javno osramoćena. Zar je moguće da su riječi najveće uvrede upućene nekoj građanki, ali i nezapamćene sramote za svaku demokratsku vlast ovoga grada, a koje je javno izgovorio gospodin Suljagić Sanji Vlaisavljević, sada meni javno upućene kao glavno obrazloženje prilikom moga prikivanja na stup srama?
Za zaboravne, evo i "sporne" izjave E. Suljagica:
"Sad želim da se obratim organizatoru: gospođo Vlaisavljević, vrhunac vašeg javnog angažmana je kolumna u jednom stranačkom biltenu koji posljednjih nekoliko sedmica vodi bjesomučnu i prizemnu rasističku i šovinističku kampanju protiv jedne žene samo zato što je Srpkinja. Naravno, riječ je o kampanji koju Dnevni avaz vodi protiv Duške Jurišić, urednice FTV-ovog magazina 'Pošteno'. Razgovarati o maloljetničkoj delinkvenciji, a kukavički ignorisati rasizam, šovinizam i ako hoćete, neofašizam, nije samo dvolično nego i kontraproduktivno. Djeca koja odrastaju u sredini i atmosferi u kojoj su rasizam i neofašizam prihvatljivi neće ni imati nikakav drugi izbor nego da ubijaju jedni druge. Sve dok svi vi ovdje koje se nazivate civilnim društvom ili nevladinim sektorom odlučno ne osudite rasizam i neofašizam, svi napori i resursi koje smo i mi uložili u borbu protiv maloljetničke delinkvencije biće uzaludni i protraćeni, a vi nećete biti vjerodostojni".
http://www.e-novine.com/region/region-b ... aizma.html
tranquil

#750 Re: Profesor Ugo - intelektualna prostitucija

Post by tranquil »

skolarac wrote:
tranquilje napisao/la:klasičnim prelijevanjem iz šupljeg u prazno koje je izraz obične nemoći jer ni intelektualac njegovog kalibra...
Samo si nam uskratio to zadovoljstvo da argumentima oboris njegov tekst?Da nam objasnis gdje je on to pogresio(suplje,prazno).Nije mala stvar oboriti tekst doktora filozofije.
Nema se šta oboriti, u tome je problem polemike sa "šupljinom". Dok s Avazove strane imamo konkretne optužbe da je urednica jednog ovdašnjeg medija pogrešne nacionalnosti za ono što radi, a evo danas imamo još jedan konkretan poziv na odstrel dokazanog bosanskog patriote - tekst Fadila Mandala da je Gojko Berić zapravo Miloševićev čovjek, i dok ljudi pokušavaju da objasne da je to - kako god ga vi nazivali - ipak poziv na egzekuciju tih ljudi (ovih dana čuo sam od ljudi koji prate Avazov cirkus da je Jurišička "četnikuša" - dakle Radončić nije to morao direktno da kaže, ali definitivno navodi ljude na to), dotle se naš doktor filozofije bavi dekonstrukcijom definicija "jezika mržnje" u tekstu Helsinškog komiteta koji optužuje njegovog šefa, bez da se dotakne samog Radončićevog iskaza.

Pročitaj još jednom njegov citat - nema tamo nikakve supstance, nema "Dizdarević nije u pravu, sada ću vam reći zašto Radončićev jezik NIJE jezik mržnje" - osim ako se ne računaju dvije zadnje rečenice gdje kaže "ubjedljiv" argument kako to što je rekao Radončić, "da se nebo i zemlja okrene, nije jezik mržnje". Ne, pravih argumenata nema, nego Ugo pokušava da u saopćenju Helsinškog komiteta kreira cirkularnu logiku u Dizdarevićevom tekstu kako navodno Radončića optužuju da "govori jezikom mržnje zato što govori jezikom mržnje" - simpatična vježbica igranja sa definicijama, ali činjenica je da se Ugo bavi samo tim saopćenjem a totalno ignoriše ono o čemu pričamo - Radončićevu izjavu o pogrešnoj nacionalnosti. Sve i da je Dizdarevićeva izjava smeće, Radončićeve tirade o neprijateljima bošnjačkog naroda i Islama ostaju neobjašnjene i neodbranjene, i isto onako ogavne kakve su bile i prije Uginog teksta.

Čitav slučaj se svodi se na to da Ugo nije ni u kom slučaju odbranio šefa, osim ako ukazivanje na Dizdarevićeve jezičke konstrukcije smatramo "argumentom", samo je uspio sebe da izlista kao intelektualca koji brani jednog medijskog siledžiju. Ne zaslužuju više moje poštovanje, niti poštovanje bilo koga od svojih bivših poštovalaca. To je sve. Što se mene tiče, OK, ovo je slobodna zemlja i svako može da priča šta hoće, evo Fadil Mandal je hiljadu puta gora medijska ličnost od Uge, ali problem je u tome što Fadil Mandal nikada nije bio niti će ikada biti neki poznati "zagovornik civilnog društva", svi znamo ko je i šta je Mandal, a profesor Vlaisavljević je nekada imao tu reputaciju. Međutim, sada kada Vlaisavljević dobija platu u Avazu, ispada da su pravi protivnici civilnog društva ne ovi što govore o pogrešnoj nacionalnosti novinara i urednika, ne ovi što skoro pa pozivaju na linč protivnika i pišu o tome kako su oni silovatelji i ubice, nego su protvnici civilnog društva - oni koji na to pokazuju prstom, "talasaju neodmjerenim izjavama". Dok su sve izjave njegovih novih radnih kolega, pretpostavljam, odmjerene i civilizirane - dok ih niti jednom nije pomenuo.

To "talasanje" je, po profesoru Vlaisavljeviću, istinski problem uspostavi civilnog društva u BiH. Ovako, bez lažnog pretvaranja da sam kulturan i civiliziran, mogu reći, i to prilično smiren i bez ikakve huje i afekta, nego hladno, svjesno i odmjereno, da se lagano pišam na to civilno društvo po definiciji Uge Vlaisavljevića, gdje je Fahrudin Radončić odmjereni sugovornik, a gdje su ljudi koji ukazuju na fašizam oni "koji talasaju". To talasanje je, po meni, istinski znak nekog budućeg dolaska civilnog društva.

Iskreno, mislim da se ne mogu sjetiti primjera u zadnjih par decenija da je jedna javna ličnost doživjela veći pad od ovog, i to je ono što uznemirava. Da je ovo gore napisao Fadil Mandal, možda bih se iznenadio suzdržanošću iskaza, ali kada to uradi profesor Vlaisavljević... Blah.

Ružan efekat svega ovog je što ga je poštovalo dosta ljudi i što ti ljudi odjednom pričaju "ne vidim nikakvih problema u onome što je Radončić rekao" - svi oni su, još uvijek u "fazi negiranja" da je Ugo postao samo jedan Radončićev vojnik, pa su i dalje po automatizmu u stavu odbrane profesora. Zbog tog efekta ga je, između ostalog, Radončić i zaposlio.

Ali pročitajte još jednom tekst profesora Vlaisavljevića. Fino čovjek govori - problem nije u Radončiću, on ne priča jezikom mržnje. Problem je u ovima što viču "fašizam, fašizam". Što bi on sam rekao, da se nebo i zemlja okrenu, tu nema nikakve ni logike niti istine.
Post Reply