Godinama sam govorio da je Koeljo jebo znanje svim muškarcima zato što je u svojim knjigama, koje su, realno, žensko štivo, ubacio ženama u glavu izvjesna nerealna očekivanja u pogledu muškaraca. Izgleda da nas sada jebe i Tolkin jer nam je stvorio nerealna očekivanja po pitanju idealnih šefova država i drugih javnih ličnostiarzuhal wrote:Samo što ja osobno ne prihvatam tolkinovsku podjelu na sukob Dobra i Zla - kroz medije, političke stranke, itd. Za mene ovdje nema dobrih i zlih - samo više prljavih i manje prljavih.
Bojim se da je preveliko očekivanje nekog tolkinovskog junaka ono što nam ovdje i maže oči - tako nešto u stvarnosti ne postoji, ne samo u Bosni, nego bilo gdje na svijetu. Ja već odavno na izbore izlazim da glasam ne za najboljeg, nego za najmanje lošeg. Problem je što ljudi očekuju nekog fakat savršenog, i kada vide da njihov idealni junak ne postoji, prestanu da izlaze na izbore. Eto zato smo tu gdje jesmo cijelo ovo vrijeme, niko nam nije rekao da u demokratiji nema dobrih, nego samo manji i veći šupci, i ne bira se najbolji, nego onaj za kojeg izračunaš da ima najbolji omjer u formuli ("najveća potencijalna korist" - "najveća potencijalna šteta") / "najmanji šupak".
Da smo u životu u sukobima birali samo bezgrešne strane, ne bismo izabrali ARBiH u zadnjem ili partizane u prethodnom ratu, jer rat je govno iz kojeg se ne može izaći čist kao što 100% čisti nisu izašli iz svojih ratova partizani i ljiljani, pa bismo kao Brega i njima slični "apolitičari" srali iz daljine u stilu "nisam ja mogao da učestvujem, nisam htio da se opredjeljujem između ovih ili onih, znaš, svi su oni zasrali, neko manje a neko više". Nije mi cilj da poredim Avdića sa partizanima ili ARBiH a Ugu ili njegovog šefa sa Miloševićem ili Hitlerom, nego samo hoću da kažem da velika razlika postoji, i da je i meni puko film da glumim moralnu neku visinu koja će se zgražavati i nad tekstovima Avaza i nad tekstovima Slobodne Bosne, i ružiti ih kada i jedni i drugi koriste ružne riječi, a sve u ime eto te "kulture dijaloga".
I jeste, ja sam svojevremeno bio preneražen sada već klasičnom naslovnom stranom Slobodne Bosne "Jebemo vam hajku", a zadnjih godina znao sam za taj časopis reći da je pao Q za uši, i evo, iako kažem da sve to stoji, da to jeste primitivizam i da je Slobodna Bosna, realno, samo sjena nekadašnjeg časopisa i da se svela na "medijsko pljuvanje u vis" sa dosta nepouzdanih senzacionalističkih špekulacija, poslije ove emisije i prefrigane glume UNPROFOR-ca Uge Vlaisavljevića kako su svi isti i kako je to samo posao, i kako bi svi trebali da budu fini i ne pominju majke, skonto sam šta smrdi u cijeloj ovoj priči, i nije mi mrsko da kažem da taj primitivac Avdić u poređenju sa profesorom Ugom možda nije intelektualac i po, ali jeste čovjek i po, jer dobro znam, da sam slučajno u njegovoj uredničkoj stolici, nakon svega što je pisano u Avazu, i ja bih sa svojim prilično čvrstim i očuvanim živcima prvi pominjao Avazu svu familiju, svake sedmice na naslovnoj strani i na prvih deset, samo od huje i bijesa. I vjerujem da bi većina ljudi u takvoj poziciji reagirala isto ili gore nego Avdić, prema tome koga onda sada glumimo kada pričamo o kulturi dijaloga? Jeste, Avdić je primitivčina, svi znaju sve njegove ispade zadnjih godina, ali zanimljivo niko da se sjeti geste kada je prilikom dodjele nagrade za novinara godine tamo negdje iza rata taj provjereni četnik i kosovac Avdić predao novčani dio nagrade sinu rahmetli Hajrudina Mešića, komandanta teočanske viteške? A od Uge je sigurno "nezavisniji", jer za razliku i od Avaza i od FTV-a i od Dana, zna se raspucati i po SDP-u, evo sada je napao i Bakira Hadžiomerovića za sramno stajanje uz Avaz u primitivnom sukobu sa Duškom Jurišić, da bi mu Ugo "pustite vjerske zajednice da učestvuju u dijalogu i da pričaju šta hoće, ali nemojte im uzvraćati na kritiku jer je to vrijeđanje svetinja" Vlaisavljević držao lekcije o kulturi dijaloga? Ma daaaaaj......
Da ne pomislite da sam neki zaljubljenik u lik i djelo Senada Avdića, evo šta sam pisao o njemu i ostatku sarajevske medijske scene prije godinu i po kada se Avdić sukobio sa Semezdinom Mehmedinovićem:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 9#p2000749
Svako može da se u nekoga razočara, kao što sam tada u Memedinovića, ali mogu i da priznam da sam u jednoj mjeri pogriješio kada je u pitanju Avdić, a i generalno, pogriješio sam po pitanju tog "gledanja s visine" na sve medije. Ne volim Avdića i dalje, prošlo je puno vremena od kada sam uživao u nekom njegovom tekstu, jebiga, ali valjda se pokrenulo nešto u meni da ne mogu više da gledam kako bilo koga, pa i Avdića, ovako odvratno napadaju, a istovremenu mu drugi ne daju da se brani. Jebeno poznata situacija.
Kada je Ugo u pitanju, priznajem da sam se i u njega razočarao, big time. Ne u tom smislu da je ispao primitivac, jer to svakako nije, nego se pokazao u nekom prefriganijem, podmuklijem svjetlu hinjene neutralnosti. Od njegovih novijih komentara u kojima se stavlja na stranu ljudi koji hoće da imaju pravo da se petljaju u sve, a da su istovremeno nedodirljivi na kritiku, i to naziva "kulturom dijaloga", a posebno od one večeri u studiju Duške Jurišić, kada pomislim na Ugu, meni se u glavi pojavi onaj jebeni Lewis MacKenzie, i odmah hoće nešto ružno da mi bude. U prošlom postu sam predvidio da će Ugo nastaviti da pada kako se bliže izbori, ja za sada ne bih više o ovome dok se Ugo opet ne oglasi, pa da ga komentarišemo i da vidimo da li sam bio u pravu ili u krivu, ali ove dvije večeri mu stvarno previše vremena posvetih.