Povrat poreza

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
moke_31

#726 Re: Povrat poreza

Post by moke_31 »

channel10 wrote:Da li znate imam li pravo povrata poreza po osnovu prvog rjesavanja stambenog pitanja kod prebacivanja kredita iz jedne banke u drugu?

Znaci podigao sam novi stambeni kredit (da bih smanjio kamatu) da bih zatvorio onaj prvi sa kojim sam ostvario pravo na povrat poreza.
Imaš pravo samo moraš donijeti potvrdu iz banke da se radi o istom kreditu i istom stanu, odnosno da si samo reprogramirao kredit radi manje kamaptne stope. Za svaki slučaj nazovi poreznu i pitaj šta treba pisati na potvrdi koju će ti izdati banka.
channel10

#727 Re: Povrat poreza

Post by channel10 »

moke_31 wrote:
channel10 wrote:Da li znate imam li pravo povrata poreza po osnovu prvog rjesavanja stambenog pitanja kod prebacivanja kredita iz jedne banke u drugu?

Znaci podigao sam novi stambeni kredit (da bih smanjio kamatu) da bih zatvorio onaj prvi sa kojim sam ostvario pravo na povrat poreza.
Imaš pravo samo moraš donijeti potvrdu iz banke da se radi o istom kreditu i istom stanu, odnosno da si samo reprogramirao kredit radi manje kamaptne stope. Za svaki slučaj nazovi poreznu i pitaj šta treba pisati na potvrdi koju će ti izdati banka.
E hvala druze :thumbup: , obradovao si me :)

Presao iz Intese u Unikredit i tako smanjio ukupnu sumu koju moram vratiti za nesto vise od 3000. Procedura trajala skoro dva i pol mjeseca. Kad bih sabrao svo vrijeme koje sam potrosio na prelazak, mislim da sam aktivno u ganjanju papira proveo cijela dva radna dana (skupljanje papira-najmanje vremena proveo do predaje, najvise cekanje dok dodjes na red kod bankara i prepucavanja na relaciji izmedju banaka).
jazzer

#728 Re: Povrat poreza

Post by jazzer »

u utorak dosla druga, N. Grad.
Alma40

#729 Re: Povrat poreza

Post by Alma40 »

U petak druga koverta NG :thumbup:
pepeljara

#730 Re: Povrat poreza

Post by pepeljara »

Dosla danas prva koverta :D

n grad
merkato

#731 Re: Povrat poreza

Post by merkato »

Koliko dobijete love za povrat poreza? Ima li veze sa ratom kredita,bit Ce 470 km ..kako to racunam?
channel10

#732 Re: Povrat poreza

Post by channel10 »

Povrat je 10 posto od uplaćene kamate na godišnjem nivou.

Uzmeš otplatni plan kredita,sabereš kamatu u tekućoj godini i podijeliš sa 10.
van Basten

#733 Re: Povrat poreza

Post by van Basten »

ja tek danas skontao da drugu kovertu cekam vec 1,5 mjesec skoro... malo previse? vidim da raja obicno krace ceka
Distortion

#734 Re: Povrat poreza

Post by Distortion »

Ja nisam ni prvu dobio. Ne znam sta rade ovi u Ministarstvu...
Dzontra_Volta

#735 Re: Povrat poreza

Post by Dzontra_Volta »

Distortion wrote:Ja nisam ni prvu dobio. Ne znam sta rade ovi u Ministarstvu...
U ministarstvu čekaju isto kao i ti... da im dođe prva koverta. :-D
van Basten

#736 Re: Povrat poreza

Post by van Basten »

Na broj centrale u ministarstvu 565000 niko se ne javlja vec 2 dana. Zna li neko neki direktni broj za provjeru?
Alma40

#737 Re: Povrat poreza

Post by Alma40 »

van Basten wrote:Na broj centrale u ministarstvu 565000 niko se ne javlja vec 2 dana. Zna li neko neki direktni broj za provjeru?
565016
moke_31

#738 Re: Povrat poreza

Post by moke_31 »

Alma40 wrote:
van Basten wrote:Na broj centrale u ministarstvu 565000 niko se ne javlja vec 2 dana. Zna li neko neki direktni broj za provjeru?
565016
Ne javlja se ni na taj broj više niko. Ja sam nazvao jučer na 565015 i onda mi neki čovjek reče da nazovem na 565 018. Javila se neka žena i reče ko fol da idu po redu, odnosno po datumu prijema predmeta, i da ne može odmah uzeti moj predmet da radi i da ne zna kad će biti završen, a zaprimili su ga prije deset petnaest dana.

Također je rekla da im pristižu hrpe predmeta iz svih općina a da je jedna osoba koja radi ove predmete na odmoru. Dakle, možda dobijem povrat tamo nekad u septembru ili oktobru :evil: :evil: :evil: , koji javašluk i neprofesionalizam da ne povjeruješ :-) :-)
van Basten

#739 Re: Povrat poreza

Post by van Basten »

moke_31 wrote:
Alma40 wrote:
565016
Ne javlja se ni na taj broj više niko. Ja sam nazvao jučer na 565015 i onda mi neki čovjek reče da nazovem na 565 018. Javila se neka žena i reče ko fol da idu po redu, odnosno po datumu prijema predmeta, i da ne može odmah uzeti moj predmet da radi i da ne zna kad će biti završen, a zaprimili su ga prije deset petnaest dana.

Također je rekla da im pristižu hrpe predmeta iz svih općina a da je jedna osoba koja radi ove predmete na odmoru. Dakle, možda dobijem povrat tamo nekad u septembru ili oktobru :evil: :evil: :evil: , koji javašluk i neprofesionalizam da ne povjeruješ :-) :-)
Hvala oboma. Evo jutros me docekao zuti papiric iz poste na vratima, valjda je to to. Pise posiljalac Kanton Sarajevo. To bi bilo skoro 2 mjeseca nakon prvog rijesenja
almir_tz

#740 Re: Povrat poreza

Post by almir_tz »

Izvinite, možda ste već odgovorili, viidm i ovdje
se spominju dvije koverte. Dobio sam prvu od POrezne uprave.
Tj., dobio sma rješenje. Ministarstvo kantona će sad uplatiti
iznos i poslati mi drugu kovertu kad se to desi ili moram
negdje rješenje nositi? Hvala unaprijed na informaciji.
saga

#741 Re: Povrat poreza

Post by saga »

Odes s tim rjesenjem u Union banku i preuzmes lovu
almir_tz

#742 Re: Povrat poreza

Post by almir_tz »

saga wrote:Odes s tim rjesenjem u Union banku i preuzmes lovu
Ok. Hvala!
almir_tz

#743 Re: Povrat poreza

Post by almir_tz »

Pisao sam Union banci na mail.

Potrebno je i rješenje od Minsitarstva finansija.
Kad dođe i ono, dakle dva rješenja onda se ide do Union banke.
channel10

#744 Re: Povrat poreza

Post by channel10 »

Kod upisa racuna za isplatu povrata poreza u onaj obrazac za povrat poreza, moze se upisati bilo koji racun iz bilo koje banke? Ne mora biti racun banke gdje se "zaradio" taj povrat?

Sto se tice zamjenskih kredita kojim se zatvorio prvi stambeni kredit, pravo na povrat poreza imaju najvjerovatnije samo oni koji su bukvalno u fening podigli sumu kojom se zatvorila glavnica prvog kredita. Ko god je vise podigao, vrlo vjerovatno gubi pravo na povrat poreza.

Takodjer, drzava razmatra mogucnost ukidanja povrata poreza po osnovu prvog rjesavanja stambenog pitanja, tako da bi vrlo lako mogli svi ostati bez te mogucnosti.

Ovo sam jucer saznao u poreskoj upravi, ali jos uvijek nisu dobili tacne instrukcije. Sve ce se znati 03.01.2018 god..
Dzontra_Volta

#745 Re: Povrat poreza

Post by Dzontra_Volta »

channel10 wrote:Kod upisa racuna za isplatu povrata poreza u onaj obrazac za povrat poreza, moze se upisati bilo koji racun iz bilo koje banke? Ne mora biti racun banke gdje se "zaradio" taj povrat?

Sto se tice zamjenskih kredita kojim se zatvorio prvi stambeni kredit, pravo na povrat poreza imaju najvjerovatnije samo oni koji su bukvalno u fening podigli sumu kojom se zatvorila glavnica prvog kredita. Ko god je vise podigao, vrlo vjerovatno gubi pravo na povrat poreza.

Takodjer, drzava razmatra mogucnost ukidanja povrata poreza po osnovu prvog rjesavanja stambenog pitanja, tako da bi vrlo lako mogli svi ostati bez te mogucnosti.

Ovo sam jucer saznao u poreskoj upravi, ali jos uvijek nisu dobili tacne instrukcije. Sve ce se znati 03.01.2018 god..
Ovo je poznato. Prijedlog novog Zakona o porezu na dohodak, pored svih ostalih sr'anja, ne nudi mogućnost povrata poreza na osnovu kamata za stambeni kredit.
TERRA123

#746 Re: Povrat poreza

Post by TERRA123 »

channel10 wrote:Kod upisa racuna za isplatu povrata poreza u onaj obrazac za povrat poreza, moze se upisati bilo koji racun iz bilo koje banke? Ne mora biti racun banke gdje se "zaradio" taj povrat?

Imam ovu situaciju sa zamjenskim kreditom, da nije iznos glavnice jednak preostaloj glavnici u prvoj banci-par hiljada veći iznos u pitanju.
Bez problema sam za 2016.dobio povrat poreza, s tim što se predaju svi dokumenti iz obje banke-ugovorr i potvrda o plaćenim kamatama.

PItanje: zaprimaju li ove godine već zahtjeve za povrat ili moramo poštovati ono njihovo nepisano: od 01.03.?
Već uredno predaju ljudi koji imaju samo prijavu primanja sa 2 ili više izvora...
pepeljara

#747 Re: Povrat poreza

Post by pepeljara »

Dzontra_Volta wrote:

Ovo je poznato. Prijedlog novog Zakona o porezu na dohodak, pored svih ostalih sr'anja, ne nudi mogućnost povrata poreza na osnovu kamata za stambeni kredit.

ovo se vuce od oktobra 2016 kad je predlozen zakon
channel10

#748 Re: Povrat poreza

Post by channel10 »

TERRA123 wrote:

Imam ovu situaciju sa zamjenskim kreditom, da nije iznos glavnice jednak preostaloj glavnici u prvoj banci-par hiljada veći iznos u pitanju.
Bez problema sam za 2016.dobio povrat poreza, s tim što se predaju svi dokumenti iz obje banke-ugovorr i potvrda o plaćenim kamatama
.

PItanje: zaprimaju li ove godine već zahtjeve za povrat ili moramo poštovati ono njihovo nepisano: od 01.03.?
Već uredno predaju ljudi koji imaju samo prijavu primanja sa 2 ili više izvora...
Ako bude tako, onda je slatka :) . Dobro si me napomenuo/la, jer sam zaboravio na ovo. Prijave su do kraja Marta koliko se sjecam, sto dalje znaci da prijave vec idu i da se moze prijaviti povrat poreza od pocetka Januara.

Ima li iko kakvu info u vezi ovih zamjenski kredita za ovu godinu?
pepeljara

#749 Re: Povrat poreza

Post by pepeljara »

znal ko sta im ovo znaci "kucna lista".

Jel to ona izjava u opstini da izjavljujes da sam zivis , ili da ne posjedujes nikakvu drugu nekretninu ?
channel10

#750 Re: Povrat poreza

Post by channel10 »

pepeljara wrote:znal ko sta im ovo znaci "kucna lista".

Jel to ona izjava u opstini da izjavljujes da sam zivis , ili da ne posjedujes nikakvu drugu nekretninu ?
Vadi se u opstini. Dobijes papir na kojem pise gdje zivis i s kim zivis u tom stanu.
Post Reply