Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Pasiflora

#726 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

@zengi, nemoj da ti taj prah psa ubije :roll:
Nemoj pretjeravati sa tim sredstvima. Scalibour bi trebao biti dosta za bilo koje nametnike, ali tom sarplanincu bi trbao ocistiti box (npr sa rastvorom sireceta, pa ga naprasiti nekim sredstvom) - dzaba ti ogrlica na psu ako zivi u necemu sto je puno buha. MOja iskustva su samo sa mojim kucnim psom (redovno pranje njegovog jastuka na visoj temperaturi, povremeno predjem tepihe rastvorom sirceta, redovno usisavanje), a ovi psi oko zgrade o kojima se brinemo - povremeno ih stavljamo frontline i svi su ok.
MOzda da uradis intenzivno ciscenje mjesta gdje psi spavaju i ne odustaj od Scaliboura - najbolji je.

p.s. Taj sarplaninmac nije tvoj? Je li to onaj pas iz komsiluka?
zengi

#727 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

Da to je komsijin šarplaninac.

Moji psi su vani i nemaju neko mjesto boravaka nego su svezani na lance po 10m i spavaju kako im odgovara, nekad pod balkonom, nekad pored zive ograde, nekad na stepenicama... kako im se svidi.
Moze li se taj rastvor sirceta koristiti na psima direktno i jeli to ono obicno sirce?
Ma evo stavio sam scalibur ali opet. :(
pakica_

#728 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

zengi wrote:Da to je komsijin šarplaninac.

Moji psi su vani i nemaju neko mjesto boravaka nego su svezani na lance po 10m i spavaju kako im odgovara, nekad pod balkonom, nekad pored zive ograde, nekad na stepenicama... kako im se svidi.
Moze li se taj rastvor sirceta koristiti na psima direktno i jeli to ono obicno sirce?
Ma evo stavio sam scalibur ali opet. :(
ja svog dobera svaki drugi treci dan "okupam" sircetom.. omjer mi je ofrlje, al' eto, otprilike litar vode i pola case sirceta.. dakle, za vece zivine, dva litra vode i casa sirKeta :D
fino krpicu uvaljam u to, istrljam gospodina po cElom tElu, a najvise vrat, prepone i pazuh, gdje bi se mogle skupljat male zivine hehehe :D onda fino pustim da to bogdu pusti smek, pa ako ima resta tecnosti, pokupim to suhom krpom, onda ga iscesljam i šajti se brate k'o nov, a bube nece ni da pomisle da slete na njega :D
samo je gadno bilo kad sam ga tek posircetila, a on pokis'o.. jao jao jao.. mislim da mi soba i sad smrdi na to :D

edit: znate li IKOGA u Sa da ima dobermanku?? ovaj moj jadan je poceo i muske kastrirane naskakivat.. nadoslo mu kako se kujice tjeraju u 16, pa hoce poludit i on, a i ja s njim.. ako znate nekoga da ima zenku dobermana da bi je pario, MOLIM VAS javite mi..
Pasiflora

#729 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

@sorry zengi, nisam vidjela pitanje do danas (guzva,jbg)
Uradi ovo sto ti je rekla @pakica. Tako nekako i ja radim. Vise volim koristiti domace jabukovo sirce (kad ga imam), ali moze i kupovno ako nema domaceg. Ja moga psa kupan na cca 1,5-2 mjeseca i svaki put kad zavrsimo sa kupanjem istrljam ga rastvorom sirceta i pustim da se tako osusi. Nikada buhe nije imao.
Tokom zime i u rano proljece, kad je napolju bljuzgavo i ulice su pune industrijske soli, nakon svake setnje mu istrljam stomak i noge istim rastvorom i sve ok.
smiley986

#730 koker spanijel

Post by smiley986 »

hej, ljudi... zeljela bih da kupim stene koker spanijela pa me interesuje gdje u Sarajevu se moze nabaviti...
zengi

#731 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

Hvala vam na savjetu.
Cuo sam da ima nesto sa sircetom ali nisam znao kako ide pa cu sad da probam da skinem one scalibur ogrlice i da probam ovu tadicionalnu metodu.
Malo se cesu, mada ja nigdje nisam nasao nikakvog insekta. imaju malo nekih ranica narocito po vratovima pa nesto kontam da to nije neka alergija ili reakcija na ove ogrlice.
Jeli neko imao taj problem sa scaliburom?
Cholina_Lokica

#732 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

zengi wrote:Hvala vam na savjetu.
Cuo sam da ima nesto sa sircetom ali nisam znao kako ide pa cu sad da probam da skinem one scalibur ogrlice i da probam ovu tadicionalnu metodu.
Malo se cesu, mada ja nigdje nisam nasao nikakvog insekta. imaju malo nekih ranica narocito po vratovima pa nesto kontam da to nije neka alergija ili reakcija na ove ogrlice.
Jesam ja, vec sam pisala da je moja alergicna na sve ogrlice. Sad nam najbolje odgovara Bayer Kiltix, od njega joj se ne pojavljuju rane. Njoj su bile male ranice i dlaka oko vrata spala sva... Daji im i svaki dan cehanj bijelog luka :D
zengi

#733 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

Pa sta da radim.... da skinem i probam sirce? Znaci ovo su sigurni znaci alergije, jelde?
luna09

#734 Re: koker spanijel

Post by luna09 »

smiley986 wrote:hej, ljudi... zeljela bih da kupim stene koker spanijela pa me interesuje gdje u Sarajevu se moze nabaviti...
hej smiley u mom selu se obično prvo pozdravi pa i kad se dođe na forum.način na koji si postavio-la pitanje liči mi kao da hoćeš da kupiš cipele :dance: ili sve znaš o kokerima tad sory.malo prelistaj pik.ba, stranice udruženja gdje ima isto tako lijepih, malih, slatkih cukica ..još ćeš i život jedan spasiti.u svakom slučaju odluka je tvoja pozzzz
Pasiflora

#735 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Cholina_Lokica wrote:
Jesam ja, vec sam pisala da je moja alergicna na sve ogrlice. Sad nam najbolje odgovara Bayer Kiltix, od njega joj se ne pojavljuju rane. Njoj su bile male ranice i dlaka oko vrata spala sva... Daji im i svaki dan cehanj bijelog luka :D
@zengi, ja se na tvome mjestu ne bih bas lako odrekla scalibour ogrlica - osim ako kao @lokica ustanovis da su ranice zaista od njih. Moj sreco redovno nosi ogrlicu, a sirce nam je pomocno sredstvo :-D

@lokice, pa zar cesnak (kao i crni luk) nije otrovan za pse? Vidjela sam vec da si negdje sa nekim razgovarala o tome da psima dajete cesnjak - ali sam isto tako sigurna da sam procitala kako je apsolutno otrovan :?
Cholina_Lokica

#736 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Ja svojoj ne dajem, konstantno mi je preblizu da bih durala zadah :D
Otrovan moze biti samo ako se daje duzi vremenski period u velikim kolicinama
Dodavanje sirovog, svježeg češnjaka u hranu može pomoći Vašem psu protiv infekcija usne šupljine, grla, respiratornog trakta, želuca i crijeva.
U vezi upotrebe češnjaka treba svakako spomenuti i njegova potencijalno toksična svojstva, za koja su odgovorni tiosulfati koje sadrži, međutim, do toga dolazi kada se češnjak koristi u veoma visokim dozama kroz duži period.
by Dr. Franjo Hrgota :D A i ostali isto kazu...
Samo sto je kod nas sad pocela manija, sta god da kazes da se psu da, otrovno, ne smije, cisto preseravanje da izvinete....
Pasiflora

#737 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Nasla sam. Evo, ako nekoga zanima:

http://moj.pet-centar.hr/Psi/Cesnjak-bi ... -5026.html
http://moj.pet-centar.hr/Pitajte-nase-v ... -6814.html

Korisno za procitati, u svakom slucaju.
zengi

#738 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

@Sitno,
Ma malo mi je suhva od ovih ogrlica pa sam ih skinuo ovom dvoma sto imaju ranice a ovom trecem sam ostavio jer on nema ranice a voli da mahala sa napustenim psima pa mi je on u stvari i naj rizicniji.
Probat cu malo bez ovih ogrlica i sa sircetom da vidim kako to ide a ako ne bude islo onda opet ogrlice, bar ono vrijeme kad je kriticno.

Pa taj bjeli luk toliko smrdi da ti nakon par dana uzastopnog jedenja i koža pocne smrditi na njega.
Nije ni cudo sto mu buhe ne prilaze.
Najedes se i ti i pas i onda se rjesite i buha i krpelja i komsija i bracnih drugova i ostanete potpuno sami. ;-)
To mu je jedina mana. ;-)
pakica_

#739 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

ma dobro, moraju se malo cesat, pa i njih tu i tamo nesto zasvrbi k'o i nas :D ali ako imaju ranice, ziher je ziher, pa ti njima skini ogrlice jer moze bit' alergija.. moja zvjerka je juce okicena scaliburom (on crn, ogrlica bijela haha smiiinka :D ) i ne cese se nista manje/vise nego inace.. i vjerov'o ili ne, kad se sirce osushi, peso uopste ne dismr.. ali pazi, ako se skvase kad ih posircetis, ima da vonja na metar haha :D

nego, da izvinete na gadosti, ovaj moj sreco poceo bombardovat jace nego inace (neizdrzljivi gasoviti sadrzaj mu izlaze iz guze :-) :x haha).. znal' ko kako se to regulise?! rekose mi jogurtom se rjesavaju probavne smetnje koje se manifestuju gasovima, pa mu dadoh, ali ukoliko sam dezinformisana, molim da mi velite koje su vase metode za rjesavanje tih problema (ukoliko su vam se desavali) :D hvala
sumnjam da je sta ozbiljno, iako pase travu, jer nema trckalicu.. al' eto, da ja priupitam za svaki slucaj :D
zengi

#740 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

Pa dobro nek se cese i ja to kazem, mora se nekad cesati ali definitivno imaju ranice i ja sumnjam da je to od scalibura.

Probat cu ovo sa sircetom i bjelim lukom.

Sto se tice izduvnih gasova, ja mislim da je to do hrane. Dosta pasa koji jedu procesiranu psecu hranu imaju taj problem.
Neki dan sam bio kod jednog prijatelja i njegova kujica nas umalo nije sve pogusila kad je pustila hinjaka... a gleda nas onako svojim velikim umiljatim ocima punim ljubavi a mi, jedan preko drugog na vrata. :lol: :lol: :lol:

Ja svojim zvjerima dajem iskljucivo domacu hranu i nikad nemam probleme sa tim. Mozda oni i ispustaju, ali ne smrdi.
Pasiflora

#741 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

:lol: :lol: Najstrasnije je kad GA pusti u autu! Plombe otpadaju :!: Cak i on gura njuskicu prema prozoru ne bi li malo zraka uhvatio :lol:
@pakice - to se povremeno desava, ne bi trebalo biti stalno. Nesto mu je naislo, pusti ga neka jede travu, sam ce on to regulisati, a vi u kuci drzite otvorene prozore i osvjezivac zraka uvijek pri ruci :)
Cholina_Lokica

#742 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

sitno wrote::lol: :lol: Najstrasnije je kad GA pusti u autu! Plombe otpadaju :!: Cak i on gura njuskicu prema prozoru ne bi li malo zraka uhvatio :lol:
@pakice - to se povremeno desava, ne bi trebalo biti stalno. Nesto mu je naislo, pusti ga neka jede travu, sam ce on to regulisati, a vi u kuci drzite otvorene prozore i osvjezivac zraka uvijek pri ruci :)
Nikad necu zaboravit jedan jako dug put do Jahorine, veni upeko minus 20, a ova ne prestaje, a mi umiremo od zime sa svim prozorima otvorenim :lol: :lol: :lol:
Karen

#743 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Karen »

Kuja ima lažnu trudnoću - pomoć? Kad je bila u tjeranju, dovodili smo joj mužjaka, no nisu se sparili, tako da su šanse da je skotna nikakve. No sad je 40ti dan od "parenja" i ona je razvila sve simptome skotnosti. Postoji li način osim rtg i uz da veterinar potvrdi lažnu trudnoću?
Pasiflora

#744 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Karen wrote:Kuja ima lažnu trudnoću - pomoć? Kad je bila u tjeranju, dovodili smo joj mužjaka, no nisu se sparili, tako da su šanse da je skotna nikakve. No sad je 40ti dan od "parenja" i ona je razvila sve simptome skotnosti. Postoji li način osim rtg i uz da veterinar potvrdi lažnu trudnoću?
Komsinicina kujica je nekoliko puta imala sve simptome lazne trudnoce i mislim da joj nije radila rtg - vet je odmah skontao da je lazna u pitanju. Dobila bi inekciju i kroz dan - dva se ok.
Na kraju je odlucila da je sterilise jer je svako tjeranje postajalo patnja...
Karen

#745 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Karen »

Zovem Harisa ali se ne javlja. A nikom drugom baš ne vjerujem... Zna li tko jel Haris uopće u gradu?
Pasiflora

#746 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Mozda je zauzet.... koliko znam - u Sarajevu je...
Pokusaj kasnije ili sutra.
Karen

#747 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Karen »

Dobila sam ga. Kaže jedino UZV ili RTG. Pa ću vidjet da odem na fakultet uraditi RTG. Nema neke pomoći. Ja se potajno nadam da je parenje nekim čudom uspjelo, no ne gine nam sterilizacija ako joj se ovako manifestira, ima sve simptome, od debljanja, do povraćanja iz čista mira, maznija, mirnija...
amater1981

#748 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by amater1981 »

Karen wrote:Dobila sam ga. Kaže jedino UZV ili RTG. Pa ću vidjet da odem na fakultet uraditi RTG. Nema neke pomoći. Ja se potajno nadam da je parenje nekim čudom uspjelo, no ne gine nam sterilizacija ako joj se ovako manifestira, ima sve simptome, od debljanja, do povraćanja iz čista mira, maznija, mirnija...
Pa ako si sigurna da se nisu uparili i da drugi pas nije uspio da je upari nevidim zašto bi radila nalaze i bacala pare bez veze. Saćekaj radije još tih 20-tak dana i znaćeš, a to što se ufuraju da su skotne nemoj da te brine znaju i mlijeko pustiti pa nišata ali samo ako si sigurna da se nisu uparili???
Karen

#749 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Karen »

Ma lako bi ja za sve simptome ali od čega se cuko deblja, ako isto jede i isto se kreće? A ako su se sparili, onda je to bilo bukvalno na dvije minute - i svi govore da je nemoguće. I onda su mi rekli da je moguće da kuja bude plodna i 20ti dan, a tada je već nismo pazili non stop. Želim da znam šta me čeka, izvini ali nije mi bacanje para na zdravlje moje kuje.
Begovica

#750 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Begovica »

[quote="zengi"]Hvala vam na savjetu.

Dragi Zengi, tvoji postovi su stvarno uzitak! A evo da dodam jos nesto vezano za sirce :)
Elem, ja imam dvije zvjere za koje sam napravila: jednu cistu flasu sa prskalicom gore, koja moze fino rasprskavati, u koju razmutim malo sirceta i puno vode, sto neko rece, ofrlje i time ih prskam svakih par dana po malo, mada na pocetku ljeta dobiju i Frontline...
Dekice i kucice i kote gdje se valjaju naprasim s vremena na vrijeme Neopitroidom koji je otrovan samo za insekte, i nema baja, ali tokom ljeta zakaci se po koji krpelj na njih, e sad ako je Frontline svjez, budu krepani. Buha nikad nije bilo.
Post Reply