Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kecher II

#726 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kecher II »

R9.. wrote:Dostavljaju meni u Irak,
a ha, ajd dobro ako tebi dostavljaju....

a ev sad za ove malo iskusnije narucioce u BiH, narucio sam cizme preko amazona i poslali su mi i sve ok i maloprije sam dobio obavjestenje izposte da imam paket iz USA i da trebam paltit 138km+postarina,
je li moguce da se carina i porez placaju na obucu ili je to nesto drugo i mogu li izbjeci to palcanje ili je to sad vec gotova stvar?
innovision

#727 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by innovision »

ja koliko znam nemozes to naruciti sa amazona samo knjige i cdove
kecher II

#728 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kecher II »

innovision wrote:ja koliko znam nemozes to naruciti sa amazona samo knjige i cdove
neke prodavnice koje prodaju robu na amazon.com salju svoju robu i u BiH, tako sam ja narucio cizme preko amazona a prodavac je crocs,docs and more ili tako nesto
marketleader

#729 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

kecher II wrote:
a ev sad za ove malo iskusnije narucioce u BiH, narucio sam cizme preko amazona i poslali su mi i sve ok i maloprije sam dobio obavjestenje izposte da imam paket iz USA i da trebam paltit 138km+postarina,
je li moguce da se carina i porez placaju na obucu ili je to nesto drugo i mogu li izbjeci to palcanje ili je to sad vec gotova stvar?
Nije ti valjda carine naplatilo 138KM na cizme :shock:
kecher II

#730 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kecher II »

marketleader wrote:
kecher II wrote:
Nije ti valjda carine naplatilo 138KM na cizme :shock:
znas sta, nisu jos naplatili ali ce naplatiti danas kad odem po paket, znaci narucio sam 2para cizama koji su kostali oko 330$ nesto oko 480km sa shipping-om, i na vratima od stana sam nasao onu obavijest iz poste gdje pise da imam paket iz USA i pri preuzimanju treba da platim 138km + postarina,

malo sam nesto pregledao o carinskim tarifama i naso sam da obuca vaka naka tamo vamo carinska stopa 15%,
ali ja kontam da je to za ove koji se bave trgovinom i uvoze obucu i prodaju kod nas
danijel1980

#731 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by danijel1980 »

Dostavljaju meni u Irak, a narucivanje iz Iraka i adresiranje u BiH mi ne stima zato sto sam vishe ovdje nego u BiH, dodjem 3 puta godisnje..[/quote]

objasni im da dostavljaju samo na APO (Army Postal Office) sto se racuna kao i americko tlo (a ne Iraq) te da za postarinu placas mali iznos. Da stavis da isporuce u BH postarina bi te oderala i mozda cak i carina, sto na APO nemas.
kecher II

#732 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kecher II »

danijel1980 wrote:objasni im da dostavljaju samo na APO (Army Postal Office)
i to i isto to da on kao FN ne moze narucit nista tamo, moze nekoga zamolit da naruci ali to nije kako on kaze ''dostavljaju meni u irak" al ajd...

a sad o narudzbi cizama preko amazona, 2para cizama 270$+shipping 60$ sve oko 480km, i nasi mi naplate carinu 138km, da li je to normalno da je carina odprilike 35% od vrijednosti narudzbe ako izuzmemo shipping, al sta sam mogo valjalo je platit
danijel1980

#733 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by danijel1980 »

kecher II wrote:
i to i isto to da on kao FN ne moze narucit nista tamo, moze nekoga zamolit da naruci ali to nije kako on kaze ''dostavljaju meni u irak" al ajd...

a sad o narudzbi cizama preko amazona, 2para cizama 270$+shipping 60$ sve oko 480km, i nasi mi naplate carinu 138km, da li je to normalno da je carina odprilike 35% od vrijednosti narudzbe ako izuzmemo shipping, al sta sam mogo valjalo je platit
Ako imas nogu kao ja onda ne pitas jeli skupo nego samo da ima broj modela koji ti se svidja :) . Nosim 40-40,5 pa mi je online kupovina uglavnom jedini izbor. Mada je obuca kod nas u prosjeku skuplja najmanje 30 %, pa tako da bi ti mozda isto doslo.
kecher II

#734 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kecher II »

danijel1980 wrote:Mada je obuca kod nas u prosjeku skuplja najmanje 30 %, pa tako da bi ti mozda isto doslo.
doslo bi mi na isto odprilike bez ove carine od 138km s tim sto kod nas ta obuca i nije kvalitetna, kupovo sam ih kod nas prije i kvalitet nije ni blizu, radi se o Dr Martens cizmama, jedne sam narucio prije nekih 1,5 godinu i eno ih jos ko nove,, a prije dok sam ih kupovao kod nas za godinu i po poderem najmanje 2para,
ali ok to sve, mene interesuje kako carina moze bit 138km na robu koja vrijedi 400km bez postarine.
danijel1980

#735 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by danijel1980 »

kecher II wrote:
danijel1980 wrote:Mada je obuca kod nas u prosjeku skuplja najmanje 30 %, pa tako da bi ti mozda isto doslo.
doslo bi mi na isto odprilike bez ove carine od 138km s tim sto kod nas ta obuca i nije kvalitetna, kupovo sam ih kod nas prije i kvalitet nije ni blizu, radi se o Dr Martens cizmama, jedne sam narucio prije nekih 1,5 godinu i eno ih jos ko nove,, a prije dok sam ih kupovao kod nas za godinu i po poderem najmanje 2para,
ali ok to sve, mene interesuje kako carina moze bit 138km na robu koja vrijedi 400km bez postarine.
Jeli obracunata stopa na osnovu racuna jer izadje vise od 30%? Mozda su po tezini gledali. Jeli paket bio otvoren?
marketleader

#736 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

Ja nešto sumnjam u kvalitet ove "markirane" obuće što se prodaje po gradu. Sportlife i kompanija. Mislim da ima kopija, kad kupim sebi patike, ne izdrže ni godinu. A prije kad sam donosio ih kupovao u njemačkoj, mogu biti par godina, ko nove. Sad ne znam u čemu je štos.
holowey

#737 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by holowey »

kecher II wrote:

nije normalno ali moze im se... oni carinu naplacuju na cjelokupan iznos tako da platis carinu i na proizvod i na postarinu :( a onda na to sve obracunaju pdv, tako da si ti jos i dobro prosao...
bullmastiff

#738 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

marketleader wrote:Ja nešto sumnjam u kvalitet ove "markirane" obuće što se prodaje po gradu. Sportlife i kompanija. Mislim da ima kopija, kad kupim sebi patike, ne izdrže ni godinu. A prije kad sam donosio ih kupovao u njemačkoj, mogu biti par godina, ko nove. Sad ne znam u čemu je štos.
sport life3 i slicni nabavljaju od ovlastenih distributera...
medjutim kod nas je roba za trecerazredno trziste

meni danas majica iz engleske stigla....duplo bolji kvalitet nego bilo koja koju sam ovdje kupio

nisu prodavci krivi
Manijakus

#739 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Manijakus »

Manijakus wrote:Evo ja iso u intesu san paolo da pitam mogul na ovu karticu sto stari prima platu odnosno primo ne vise da uplatim i koristim je preko neta onaj mi kaze da treba njihovo internet bankarstvo..4 KM se placa svaki mjesec..fala prijatno :D
Treba mi sad neka stranica da nije preko paypala da je direktno sa kartice al da je pouzdana da narucim nesto do 5 KM da vidim hocel proc pa ako prodje da uplatim i picim .. nek oni sebi placaju internet bankarstvo :D
Danas se nakanim i udjem u banku uplatim ..odmah ondje provjerim kad ono vec legle pare :thumbup: dodjem kuci na bwin da vidim m0rel .. ko maslo prodje .. jest da mi lopovi nisu dali bonus :D :lol: al znaci ide ... a ovaj internet bankarstvo nek on to svojoj djeci kupi
Lekylou

#740 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Lekylou »

Zna li neko koji je limit u cijeni,odnosno za koliko maksimalno novca mozes naruciti a da ti ne naplate carinu?
kecher II

#741 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kecher II »

Lekylou wrote:Zna li neko koji je limit u cijeni,odnosno za koliko maksimalno novca mozes naruciti a da ti ne naplate carinu?
nema kod nas ni limita ni pravila niti ista odredjeno za to, na sta se placa a sta je oslobodjeno carine, znaci kako se potrefi taj dan, da li ce tvoj paket pregledat ili ne, ako ga pregledaju vjerovatno ce ti i naplatit,
ja sam dva para cizama narucio koji su kostali 400km bez shipping-a i platim u posti jos 138km carine, znaci carinu mi naplatili 35% na osnovu cega pojma nemam.
danijel1980 wrote:Jeli paket bio otvoren?
nije
holowey wrote:oni carinu naplacuju na cjelokupan iznos tako da platis carinu i na proizvod i na postarinu a onda na to sve obracunaju pdv, tako da si ti jos i dobro prosao...
pa moguce je da je tako kako ti kazes pa da je sve to oko nekih 30% od cjelokupnog iznosa, 480km narudzba i 138km carina i ko zna sta je sve tu vec ukljuceno
holowey

#742 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by holowey »

kecher II wrote:
Lekylou wrote:Zna li neko koji je limit u cijeni,odnosno za koliko maksimalno novca mozes naruciti a da ti ne naplate carinu?
nema kod nas ni limita ni pravila niti ista odredjeno za to, na sta se placa a sta je oslobodjeno carine, znaci kako se potrefi taj dan, da li ce tvoj paket pregledat ili ne, ako ga pregledaju vjerovatno ce ti i naplatit,
ja sam dva para cizama narucio koji su kostali 400km bez shipping-a i platim u posti jos 138km carine, znaci carinu mi naplatili 35% na osnovu cega pojma nemam.
danijel1980 wrote:Jeli paket bio otvoren?
nije
holowey wrote:oni carinu naplacuju na cjelokupan iznos tako da platis carinu i na proizvod i na postarinu a onda na to sve obracunaju pdv, tako da si ti jos i dobro prosao...
pa moguce je da je tako kako ti kazes pa da je sve to oko nekih 30% od cjelokupnog iznosa, 480km narudzba i 138km carina i ko zna sta je sve tu vec ukljuceno
meni su do sada na svaku narudzbu gdje su mi naplatili carinu, naplacivali carinu i pdv na ukupan iznos posiljke (proizod + postarina)

u tvom slucaju:
narudzba 480km + 10% carina + 17%pdv = 617.76km
Ivy83

#743 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Ivy83 »

Pozdrav svima!
Carina se plaća na cjelokupan iznos (cijena proizvoda + poštarina), znam iz prve ruke jer sam u petak išla na carinu po parfeme što sam naručila s cheapsmellsa. I još mi je žena koja radi gore rekla da se na parfeme plaća carina i porez koliko god koštali, a za ostale proizvode ne plaća se do 50 km ( znači cijena + poštarina ). Stvarno ne znam kako su mogli dati i taj iznos od 50 km, bolje da nisu ništa! :roll:
marketleader

#744 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

Ivy83 wrote:Pozdrav svima!
Carina se plaća na cjelokupan iznos (cijena proizvoda + poštarina), znam iz prve ruke jer sam u petak išla na carinu po parfeme što sam naručila s cheapsmellsa. I još mi je žena koja radi gore rekla da se na parfeme plaća carina i porez koliko god koštali, a za ostale proizvode ne plaća se do 50 km ( znači cijena + poštarina ). Stvarno ne znam kako su mogli dati i taj iznos od 50 km, bolje da nisu ništa! :roll:
A gdje se to ide na carinu,ovdje u SA npr. Čuj do 50km, to znači samo sitniš neki ne ocarine.A kako mislis "ostale proizvode" šta podrazumijevaju pod tim.pozdrav
holowey

#745 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by holowey »

marketleader wrote:
A gdje se to ide na carinu,ovdje u SA npr. Čuj do 50km, to znači samo sitniš neki ne ocarine.A kako mislis "ostale proizvode" šta podrazumijevaju pod tim.pozdrav
fakat glupost "do 50km", pa sama postarina cesto izadje vise od 50km :lol:
to je nama nasa borba dala :bih: :run:
Ivy83

#746 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Ivy83 »

marketleader wrote:
Ne znam gdje se ide u SA, išla sam u Carinsku ispostavu u Mostaru. A ne znam na šta drugo misle, samo mi je rekla da se do 50 km ne plaća. Ali to mi ništa ne znači, jer sve što sam naručivala bilo je skuplje od toga, jer računaju i poštarinu u tih 50 km! pozdrav!
ja-maja

#747 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ja-maja »

Mislim da je to pitanje srece a i raspolozenja carinika. Ja sam nedavno dobila parfem, cijena preko 50,00 KM i nisam platila carinu a otvarali su paket i naplatili 3,50 KM troskova. Takodjer, jos nikad nisam platila carinu a imala sam vise puta iznose blizu 100,00 KM. Sad ne znaci da mozda slijedeci put necu platiti, ali po ovome sto sam navela vidi se da sve zavisi od njihove volje.
zlajaman

#748 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by zlajaman »

Pozdrav forumasi. Treba mi mala pomoc/objasnjenje. Hocu nesto da narucim preko neta, ali ne mogu platiti karticom nego su mi rekli da moze ovako:

"Yes we will send the goods, when you wire the money to our Austrian bank account."

Zna li neko koliko se kod nas naplacuje otprilike ta usluga da im ovako posaljem novac?

Hvala :wink:
skyhs0168

#749 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by skyhs0168 »

Neki dan sam narucio nesto odjece i kad mi je stigao paket, postar mi je naplatio 8,50KM za carinski pregled.
Meni je bas glupo zasto mi moramo da platimo taj carinski pregled. Da li i u drugim drzavama naplacuju carinski pregled?
skyhs0168

#750 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by skyhs0168 »

zlajaman wrote:Pozdrav forumasi. Treba mi mala pomoc/objasnjenje. Hocu nesto da narucim preko neta, ali ne mogu platiti karticom nego su mi rekli da moze ovako:

"Yes we will send the goods, when you wire the money to our Austrian bank account."

Zna li neko koliko se kod nas naplacuje otprilike ta usluga da im ovako posaljem novac?

Hvala :wink:
Da nije neka prevara? Cuj nemozes platiti karticom nego nam posalji pare na racun... nekontam xD I sta ako im posaljes pare a oni ti ne posalju robu?
Post Reply