Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
-
p1nky
#726 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Macak star tri god.pocelo sa ulceracijom na jeziku,pa su mislili da je trovanje.Niko se od prvog dana nije osvrnuo na bubreg koji je i palpatorno bio uvecan.Ali maca i poslije 5 xiklava ima visoku temp. svako vece.Poslije 12 dana napravimo laboratoriju na vet.fak. i nalazi bubrezne funkcije relativno uredni.Ukljuci se inf. i 5 inj. enroxila.Osoblje na fakultetu katastrofa.Bez terapije 12 tak dana,ali temperatura visoka.Maca nije povracala niti je imala proljev ali je uzasno smrsala,uglavnom lezi i potistena je.Onda opet kod veta,ponovimo lab. i nalazi uree i kreatinina visoki,i anemija.Kazu zatajenje bubrega-stanje lose.Na infuziji je nekoliko dana.Ja se nadam boljem,jede pomalo tu hranu za bubrege,piski i pije vodu pa mislim da bubrezi nisu otkazali,sad koliko, ne znam....,ali se nadam........poboljsanju,mada sam svjesna da je stanje kriticno.Sve to traje mjesec i koji dan.Cuvajte svoje mace,ja ih imam puno i pazite kod kog ste veterinara.
- minjonja
#727 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
sta da se radi da bi se sprijecilo to? mom macku su sad 3 godine, malo me strah...
-
p1nky
#728 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Te bubrezne bolesti su podmukle,cim vidis neke promjene,posebno sa uriniranjem napravi laboratorijske pretrage
-
King_of_jungle20
#729 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
mace su zakon! 
Last edited by King_of_jungle20 on 21/01/2011 16:37, edited 1 time in total.
- minjonja
#730 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
nije cudno ponasanje, tipican mali macic, rano odvojen od mame, bez druga. to trazenje sise ce polako vremenom nestati, a to sto ti napada nogu je slatko sad kad nema zuba. vjeruj mi da ce te boliti kad poraste. zato ga prskaj vodom kad pocne da napada i ako mozes nabavi mu druga i obavezno ga kastriraj. tad ce mnogo manje napadati.
-
LaCici
#731 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moj macic je postao uzasno agresivan, rezi i ujeda nenormalno, a tek mu je 7 sedmica
Da bih ga smirila umocim mu njuskicu u limun i smiri se. Smije li se to raditi? I sta drugi da radim da prestane biti ovoliko agresivan?
Da bih ga smirila umocim mu njuskicu u limun i smiri se. Smije li se to raditi? I sta drugi da radim da prestane biti ovoliko agresivan?
- The Nightwatchman
#732 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
moj mačak voli serucnut pokraj pijeska
ne kontam sta mu je. ode on u pijesak i pola tamo obavi, a pola serucne pokraj kutije na podu. i onda ko fol hoce da zakopa. sta moze biti razlog tome?
-
King_of_jungle20
#733 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
minjonja wrote:nije cudno ponasanje, tipican mali macic, rano odvojen od mame, bez druga. to trazenje sise ce polako vremenom nestati, a to sto ti napada nogu je slatko sad kad nema zuba. vjeruj mi da ce te boliti kad poraste. zato ga prskaj vodom kad pocne da napada i ako mozes nabavi mu druga i obavezno ga kastriraj. tad ce mnogo manje napadati.
Last edited by King_of_jungle20 on 21/01/2011 16:38, edited 1 time in total.
-
debela
#734 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
pa sta si dosad cekao sa tim pitanjima? jadan macic
odmah idi i kupi pijesak za mace i neku tacnu, siroku i plitku ali ne preplitku da ti ga ne prosipa kad bude zatrpavao svoj izmet. maca ce tu da obavlja nuzdu, a ti sjedi i prati 
-
King_of_jungle20
#735 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
debela wrote:pa sta si dosad cekao sa tim pitanjima? jadan macicodmah idi i kupi pijesak za mace i neku tacnu, siroku i plitku ali ne preplitku da ti ga ne prosipa kad bude zatrpavao svoj izmet. maca ce tu da obavlja nuzdu, a ti sjedi i prati
Last edited by King_of_jungle20 on 21/01/2011 16:39, edited 1 time in total.
-
LaCici
#736 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Meni najbolji pijesak je Natusan, naprave se fino grudvice i jako je lagano za odrzavati. Ima ga u Merkatoru.
-
debela
#737 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ma ne napadam iako si zasluzio jer se nisi raspitao o osnovnim stvarima na vrijeme
pijesak mozes kupiti u bilo kojoj prodavnici stvari za kucne ljubimce, a moguce da toga ima i u velikim samoposlugama.
hajde za pocetak iscitaj bar ovu temu, sigurno ima puno stvari koje ce ti biti od koristi.
pijesak mozes kupiti u bilo kojoj prodavnici stvari za kucne ljubimce, a moguce da toga ima i u velikim samoposlugama.
hajde za pocetak iscitaj bar ovu temu, sigurno ima puno stvari koje ce ti biti od koristi.
- minjonja
#738 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
uzmes lavor na pijaci od dvije marke, unutra naspes pijesak za macke koji ima uzeti u merkuru, konzumu, merkatoru, robotu, amku, drvoprometu... ima uzeti lopaticu za ciscenje pijeska u svim pet shopovima. i to je markica. onda lijepo svaki dan uzmes onu granapsku kesu i vadis te glinene loptice sto se naprave.
nightwatchman, jel on udje u pijesak, ali kako stane na kraj zdjele, omakne mu se? ili on namjerno stane pored kutije pa se tu istrese?
nightwatchman, jel on udje u pijesak, ali kako stane na kraj zdjele, omakne mu se? ili on namjerno stane pored kutije pa se tu istrese?
-
A71
#739 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Da se i ja nadovežem na @minjonju jer sam silom prilika zbog bolesti dva mačića od neka dva mjeseca odgojila dok nisu udomljeni. Što se tiče plastične posude najbolje ona pravougaonog oblika i da je barem 10cm duboka jer kad mačić zatrpava pjesak ide na sve strane pa ako je plitko (ali ne previše duboko da ne može sam ući) pijesak je svud naokolo. I kako mačić raste vidjećeš kad mu posuda postane kratka pa onda nabaviš dužu i dublju npr. Felix kao mačak od nekih 7 mjeseci koristio je dubinu od nekih 20cm i nikad nije bilo izvan kutije. I obavezno mu nabavi grebalicu jer moj Felix je bio pošten grebač pa su mi ruke bile stalno izgrebane dok sam ga mazila a moja krivica jer tad nisam imala novca za onu kupovnu. Kasnije mi rekli i za nuždu radilo-komad itisona od 50cm i tu je ležao i grebuckao.
- DoradO
#740 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
pozdrav
...do koje starosti macici doje
tj. kad im smijem dati meso i sl.
i et ako neko zeli macica sa nekih mjesec dana nek se javi
u teretani odrasli 
...do koje starosti macici doje
i et ako neko zeli macica sa nekih mjesec dana nek se javi
- vox-populi
#741 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Meso mu najbolje nemoj nikako davati, posebno ne svjeze meso. Mislim da bi vec sa 6-7 sedmica mogao lagano preci na hranu za macice.DoradO wrote:pozdrav
...do koje starosti macici dojetj. kad im smijem dati meso i sl.
i et ako neko zeli macica sa nekih mjesec dana nek se javiu teretani odrasli
- The Nightwatchman
#742 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ne znam nisam ga upratio, obicno kad dodjem s posla u zadnje vrijeme to radi. sumnjam da mu se "omakne"minjonja wrote:uzmes lavor na pijaci od dvije marke, unutra naspes pijesak za macke koji ima uzeti u merkuru, konzumu, merkatoru, robotu, amku, drvoprometu... ima uzeti lopaticu za ciscenje pijeska u svim pet shopovima. i to je markica. onda lijepo svaki dan uzmes onu granapsku kesu i vadis te glinene loptice sto se naprave.
-
Shoshana
#743 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ne mora znaciti da je namjerno. Nekada im se komad govanceta zakaci za krzno, pa ga odvuku malo dalje - dok ne spadne. Ponekad, ako kutija nije ociscena - i moji macori se namjestaju u cosak, pa im se omakne sa strane. Pokusaj naci onu veliku kutiju sa poklopcem, pa ce ti odmah biti jasno da li je slucajno ili namjerno.The Nightwatchman wrote:ne znam nisam ga upratio, obicno kad dodjem s posla u zadnje vrijeme to radi. sumnjam da mu se "omakne"minjonja wrote:uzmes lavor na pijaci od dvije marke, unutra naspes pijesak za macke koji ima uzeti u merkuru, konzumu, merkatoru, robotu, amku, drvoprometu... ima uzeti lopaticu za ciscenje pijeska u svim pet shopovima. i to je markica. onda lijepo svaki dan uzmes onu granapsku kesu i vadis te glinene loptice sto se naprave.
nightwatchman, jel on udje u pijesak, ali kako stane na kraj zdjele, omakne mu se? ili on namjerno stane pored kutije pa se tu istrese?jer sam komad govanceta nasao par metara dalje od pijeska na parketu
- femme
#744 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Eh ovako, da li je neko imao iskustva sa parazitima kod mace?
Prije par dana sam nasla macu pred kucom i naravno uzela sam je sebi... Prije negoli sam uspjela da je vakcinisem i dam joj tabletu protiv parazita, ona ih je dobila. Vodili smo je veterinaru, dali su joj dvije injekcije da skinu temperaturu i antibiotike i rekli, ako joj je organizam jak prezivit ce.
Da li je neko imao iskustva sa ovim i zanima me kolike su sanse da prezivi?
Mala je jos uvijek stara je cca. 5-6 mjeseci
Hvala
Prije par dana sam nasla macu pred kucom i naravno uzela sam je sebi... Prije negoli sam uspjela da je vakcinisem i dam joj tabletu protiv parazita, ona ih je dobila. Vodili smo je veterinaru, dali su joj dvije injekcije da skinu temperaturu i antibiotike i rekli, ako joj je organizam jak prezivit ce.
Hvala
- kakav nered
#745 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
King_of_jungle20 wrote:Mom macicu je tek nesto vise od mesec dana, jako je umiljat i razigran, ali miii konstantno pravi jedan problem, koji me strasno nervira... Kada god miii se nalazi u krilu, on instiktivno krene da trazi "sisu"
i glavu gura medju moje noge trazeci mlijekooo... WTF?? Zasto to radi? Ne razumijem. Ovo nije za ismijavanje... MOLIM VAS, ne cinite od ovog posta parodiju... Zanima me ako neko zna zasto on to radi, neka kaze... I jos jedna stvar , kada god hodam, on trazi za mnom , nasadi se na moju noge i obuhvati je i pocne je da je grebe,,, jednostavno ne popusta... Cudno ponasanje, reci cete...
Jos samo nemojte provaliti i reci da mi je macic PEDER....
A bice takvih sprdnji, kao da gledam...
hahahaha pa to je jedna sasvim normalna maca hahahaha pa odvojen je od majke...
moj mačak je kao mali bio strašno divlji, nisi ga mogao uzeti u ruke a da ne završiš krvav...znao bi mi napraviti zasjedu iza vrata, fotelje, bilo čega...kad bih prošla samo bi mi se zalijepio za nogu i grizao...bila sam sva izgrebana...uglavnom, jedina stvar koja ga je smirivala je moje uho...htjeo je da sisa...nekad kad bi mi dosadilo to njegovo divljanje i kad sam ga htjela bar mrvicu maziti pustila bih ga da to radi...i evo i sada, nakon godinu i pol, kad ujutro dođe u krevet da se mazi prva stvar je da pokuša doći do uha...
- femme
#746 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Niko nista
A nema je vise

A nema je vise
- ja_cura_
#747 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
minjonja wrote:nisam veterinar, ali sam se eto i ja raspitivala o tome kad sam pocela uzimati macke (doduse to je bilo prije 3 godine tako da ne znam jel tacno ovo sto cu ti reci. ja ti ipak savjetujem da popricas sa veterinarom i doktorom.)PticaTrkachica wrote:Interesuje me da li je kod nas u vet. stanicama moguće odrediti da li je mačka zaražena virusom koji uzrokuje toksoplazmozu? Dalje, iako ne spada u ovaj podforum, da li se ja mogu testirati da li sam imuna na tu bolest ili ne? Planiram trudnoću, ali mi ne naumpada rješavati se mačka (ipak je on stigao prvi) Prerovila sam internet, ali bi mi pomogao konkretan savjet - gdje, šta kako se testirati. Da li "standardne" antiparazit tablete ubijaju i toxo-nametnike?
p.s. mačak je kućni, nikad nije kročio na polje, ne jede sirovo meso.
toxoplazmozu izaziva jedna protozoa, ne virus. kad se inficiras time, budes bolesna par dana kao kad imas prehladu. nije opasno, mnogo ljudi i mnogo zivotinja nose tog parazita. opasnost postoji samo ako se ti inficiras tim parazitom tokom trudnoce. ako je od prije tu, onda nema veze. imas li ili nemas toxoplazmozu se provjerava vadjenjem krvi. ne znam jel se to moze kod nas u svim laboratorijama raditi ili samo u nekim boljim.
ovo je onako iz sjecanja napisano sto sam nekad citala. sigruno o ovome ima milion tekstova na internetu. ipak ti je najbolji odlazak doktoru.
ipak je viralno oboljenje. vecinom smo mi svi to tokom djetinjstva pokupili i preboljeli, jer smo se igrali non-stop po ulici, dovlacili i mazili kojekakve ulicne macke i sl. kao sto si i sama sebi predlozila, otidji u laboratoriju, privatnu, na ilidzi na primjer, ako si u SA, oni ti to mogu odrediti, brzo i efikasno. nisam sigurna da to rade na klinici, cisto jer ti to zelis. u slucaju da si vec preboljela i da imas antitijela, ne postoji opasnost po fetus. u suprotnom, ako nemas antitijela a zarazis se, onda moze biti cak i kobno po fetus, ili ne daj boze nekih mentalnih oboljenja.
s toga, moj savjet: testiraj se, ali za svaki slucaj, deloziraj macu na privremeno kod nekoga tokom trudnoce.
-
Ema_sa
#748 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moja maca ja imala parazite, ne znam sta je konkretno sa tvojom macom, moja je imala gliste, puno povraćala i curila joj je sluz iz guze, samo je ležala i izgubila snagu.femme wrote:Eh ovako, da li je neko imao iskustva sa parazitima kod mace?
Hvala
meni je vet. rekao da joj dajem caj od kamilice( na špricu) i vodicu od riže ( jedna supena kašika riže na 2 dl vode, kada se skuha riza procjediti) to joj pomaže za obnavljanje crijeva i za lakše izbacivanje parazita. Bitno je da ne izgubi tecnost.
ako joj je baš loše zovi opet veterinara
uglavnom poslije 3-4 dana joj je bilo bolje i pocela je jesti. a za nekih 7 dana bila ko nova
nadam se da ce sve biti OK
Pozdrav,
- femme
#749 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Uginula je maloprije... Nije izdrzala, sve smo joj davali, nista pomoglo nije, veterinar je dva puta dnevno dolazio i opet nista.....
Toliko sam tuzna jer mi je ovo treca maca koju sam izgubila (dvije je auto udarilo na ulici, jer su izlazile, kad smo ovu nasli nismo joj dali vani, ali je sigurno duze bolesna bila).... Ne mogu vise ni jednu uzeti... Sad cmizdrim ko malo dijete na poslu, lijepo me stid kolega
Toliko sam tuzna jer mi je ovo treca maca koju sam izgubila (dvije je auto udarilo na ulici, jer su izlazile, kad smo ovu nasli nismo joj dali vani, ali je sigurno duze bolesna bila).... Ne mogu vise ni jednu uzeti... Sad cmizdrim ko malo dijete na poslu, lijepo me stid kolega
- simbabimba
#750 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
femme zao mi je
Vjeruj mi da znam koliko je tesko i kako je porazavajuce kad sva iskrena zelja, volja i borba na karaju ne bude dovoljna
ali nemoj se obeshrabriti molim te. Neko ne bi ni pokusao. Tvoja maca je imala sansu ali na zalost vec je bilo prekasno. Ko zna sta je ustvari bio uzork da ona ne prezivi. Paraziti su tu vjerovatno bili neki sekundarni razlog koji je vec oslabljen organizam dokrajcio. Tako je sa ulicnim macama, uzasno puno ih nekih viruscina i bolescura vreba, nije ni cudo kad ne uspiju da se izbore.
Otplaci, tuguj koliko treba, ali molim te smogni snage da i opet nekoj mackici pruzis sansu u buducnosti jer premalo je ljudi koji to rade.
Vjeruj mi da znam koliko je tesko i kako je porazavajuce kad sva iskrena zelja, volja i borba na karaju ne bude dovoljna
Otplaci, tuguj koliko treba, ali molim te smogni snage da i opet nekoj mackici pruzis sansu u buducnosti jer premalo je ljudi koji to rade.