zonbirile wrote:Bellica wrote:zonbirile wrote:samo po Zakonu,šifra 10+15+17 pa ko koga prevari
Prevaren ce biti onaj ko ne gleda!!! Uostalom, sto si zapeo za PDV, pa mi vozaci platimo 17% PDV na svaki litar goriva, to bi trebalo da se utrosi na odrzavanje ulica, odnosno prometnica, pa rade li to, ne rade, tockovi spadaju od rupa, padne snijeg, ne mozes maknuti, pa sta, placs PDV na lijekove, taj bi novac trebao biti utrosen za unaprijedjenje zdravstvenih usluga, pa je li, nije!? Jos na katrtoteci imas rascupane sestre koje su ljute same na sebe jer moraju da te upisu u protokol, doktori te jedva gledaju, osim ako si ponio kesu, pa onda budu malo ljubazniji, znaju svima dati antibiotike pa izvoli, nikakve edukacije stanovnistva nema, nikakve promocije, prevencije odredjenih oboljenja, jednom godisnje se sjete da objave koliko ima oboljelih od AIDS-a, pa kako se treba zastititi, tako je i za neka druga oboljenja koja imaju svjetski dan obiljezavanja. I sta bi ti sad htio? Za sve smo mi krivi, poskupi nam gorivo s 2,00KM na 2,10, mi sutimo, pa na 2,25 mi opet sutimo, sad vidim 2,30 KM mi opet sutimo i uvijek cemo sutjeti i sve ce nam biti ovako. Otisla mi je tema u krivom smjeru zbog tebe, ovdje mozes pisati svoje prijedloge izmjene zakona, ali tema se iskljucivo bavi "upotrebom" postojeceg zakona i kako natjerati upravitelje i PEV da rade svoj posao, kako ih promijeniti, nadgledati...Jer ovaj zakon imamo, taj tvoj nemamo i mozemo pisati jos 30 stranica, ali cemo i dalje imati ovaj zakon. Sad imam sastanak s KA TV koja drzi monopol nad nasom instalacijom, nekorektni su i bezobrazni pa moram ici, ali kad budem imala vremena izvijestit cu te, tek da vidis da ima i drugih problema osim sifre 10-15-17%, to je NAJMANJI problem u cijeloj ovoj situaciji.
---------------------------------------------------
opet iz krajnosti u krajnost.samo tvrdim da je idiotski i da nije ostavljena mogućnost odabira za manje objekte.Eufemizam,legalno i kontrola kretanja novca je u pipićima,jer tebi uzimaju 17% PDV,a istovremeno rade neprijavljeni radnici kod upravitelja.Primjer je najbolji pokazatelj,pa ćemo zaokružiti radi lakšeg računanja.Recimo zgradica sa 10 stanova i sa 20KM po stanu i svi plačaju donese 200KM.U startu su donji za 50KM (10%+15%),znači na računu 150KM.Ako bilo šta urade,a upravitelj je tu revnosan,jer tu je tal,a i PEV-u nije mrsko,onda ti nametnu čistačicu,smlate jednom sedmično,usluga sa PDV-om 100KM.Ostaje 50KM i to je "crni fond" za ne daj bože,procuri krov i sl.Evo ulaz sa 10 stanova,sporazumno NEĆE upravitelja,samim tim ni PEV,haustor čist,imaju račun i ostatak sredstava na računu.Preuzeli sve odredbe iz Zakona(ako trebaju platiti za autorska prava-platiće),sami ćiste,skupljaju za održavanje.Pa prije se za vodu skupljalo tako i nosile pare u Vodovod.U čemu je problem? He,he ,a gdje je tu upravitelj,pa PEV,pa država,a redom 10%,15%,17%,tričavih 42%
Ja misalim da ovdje samo ti ides iz krajnosti u krajnosti i nemam pojma zasto jos uvijek s tobom pokusavam izaci na kraj. Prvo, meni nije jasno kako jedan PEV moze da bude u talu s upraviteljima kad ga placaju stanari? Dakle, ako nema uplata, nema ni 15% ili 10% naknade, a normalno je da niko nece placati ako se nista ne radi i ako ih PEV ne zastupa na pravi nacin. Eh sada, upravitelj ce sebi uzeti, oni imaju pravo na tih famoznih 10%, pa kako-tako. tvoj primjer je smijesan, da nemam jedan takav ulaz ne bi mi bilo krivo. Ista situacija, evo konkretan primjer, 11 stanova, 10 uplata je po 13KM, a jedna 25KM, placaju uglavnom svi i to je nekih 155 KM mjesecno, 15.5 KM ide upravitelju, meni ne ide nista, jer je smijesno da ljudima uzimam 10-tak KM s racuna, meni ne znaci puno, ali njima znaci. Sad imamo 139.5 Km na racunu, od toga se plati osiguranje 15.63 i odrzavanje cistoce ulaza 46.80 sto iznosi 62.43 KM i na racunu nam ostane 77.07 KM ni za kakav crni fond nego za odrzavanje. Nadalje, ovaj isti ulaz je imao oko 2000KM na racunu jer se nista nije radilo dok ja nisam dosla, niko nije vodio racuna, nisu citali zakon, oni mislili da upravitelji samo mijenjaju vodovodne cijevi ( jer im je tako rekao bivsi PEV), za te 2000 KM smo uradili dosta stvari, od izmjene ulaznih vrata, sanducica, sredjivanja podrumskih prostorija (sda slucajno nisi rekao da ovo nije bitno) i sad imaju nekih 400Km na racunu, sto nije dovoljno za krecenje ulaza ove godine, ali sto cemo ako Bog da uraditi, jer ovaj ulaz IMA upravitelje kojima placaju svaki mjesec i to redovno i on ce serbez uci u minus, stanari zadovoljni, ulaz okrecen, upravitelji zadovoljni takodjer, PEV presretna i sta hoces, a sto se tice novca za crni fond, to je moja tajna, to ti zaista ne mogu otkriti, ali te uvjeravam da niti jedan, bar moj ulaz nece poplaviti zbog krova ili neceg sl. Moze se to skupljati, ja sam vec pisala o tome, ali pobogu, nije to lahko, nema to ulaz nece upravitelja, neka ga ne izabere dat ce mu ministarstvo prinudnog. Pa pobogu, pijacar majstor ce ti reci "koliko para toliko muzike", a upravitelj jer je tvoj upravitelj ce ti uraditi to nesto pa ce EV otplacivati na rate, pa je li to lose, evo drugi primjer, treba 15.000 za krov, znas kad ce zgrada za 10 stanova to skupiti? NIkada! Zato, skupe koliko mogu, ostalo se zaduze, posao se zavrsi, pa redovno placaju, pa kad mogu za 2-3 mjeseca opet nesto izmedju sebe skupe, a znas kad bi to uradio "pijacar" majstor? Nikada! Mogla bi ti sve voda odnijeti, on dok ne vidi najmanje 70% od ovih 15.000 nece ni pomisljati da pocne raditi, prema tome, zakon mozda u nekim stvarima jeste los, ja sam to cak u svojim prethodnim post-ovima i pisala, ali neka ga, nije to covjece boziji nekadasnje vrijeme kad se komsiluk slagao onakako kako treba, kad je dedo od preko puta nosio kesu, a mi trcali da mu pomognemo iznijeti, kad smo jedni drugima cestitali i isli na Bajrame i Bozice, pa danas slabo ko kaze i "dobar dan", a o necemu vecem da ne govorim i ti odgovorno tvrdis da bi se ovakav ulaz mogao sloziti oko necega, ma hajde molim te, to su price za malu djecu, pa ja svoje komsije koji su poprilicno dobri kakvih ima u Sarajevu, ne mogu okupiti jednom u mjesecu, subotom ili nedjeljom da pometemo i sredimo prostor oko zgrade, a da ih sve "uhvatim" pa da se dogovorimo oko izvodjenja necega mimo upravitelja, evo ti primjer, moj ulaz gdje stanujem, prije nego sto sam postala PEV, HETIG bio upravitelj, nismo imali PEV, HETIG-u nismo placali, obije nam se brava na ulaznim vratima, nadju su 2-3 komsija da to oni zamijene, ali da mi platimo, konkretan primjer, racunam onako kako je bilo, svi smo dali po 7 KM a ima nas 28 u zgradi sto iznosi 196 KM d toga neka su za 10 KM kupili bravu i to ne komplet, nego samo umetak, a znam da nije toliko, ali eto, neka bude 10 KM, ostalo 186 KM svi smo dobili PO JEDAN kljuc, neka je jedan 3KM, a opet nije jer kad pravis vise kljuceva dobije se popust. Sto znaci da su za pravljenje kljuceva dali 84 KM neka ne bude 56KM kao sto su i platili. I ostalo im 102 KM i gdje su otisle 102/3= 34 Km svakom komsiji jer su otisli 200M od zgrade, kupili bravu, postavili i podijelili nam PO JEDAN kljuc i ti mislis da smo mi svi u ulazu budale da nekome platimo po 34 KM samo zato jer je prosetao 200M kupio bravu, zamijenio je i podijelio nam kljuceve, pa sta mislis da je neki veci posao u pitanju??? Ovako, rahat, platis 30 KM odrzavanje i nema ljutnje, oni rade, mi placamo, ja vodim racuna da to sve funkcionise kako treba i gotovo, svi zadovoljni, razmisli ti malo, bi li se ti i tvoje komsije mogli sloziti oko necega da nemate upravitelje i PEV?