Ma sve je to jasno i stoji i razumijem odlicno buduci da sam i sam ekonomista po profesiji... medjutim mislim da se odmah na pocetku teme tacno definisalo da se iskljucivo misli na proizvode koji su proizvedeni ovdje od strane bosanskih kompanija. Zato smo svi i navodili takve proizvode i kompanije.detroit-mercy wrote:NeyDan wrote:Obrati paznju na Made In oznaku, pa tako i odijelo koje se sije u Borcu od kazmira nije pakistanski nego BiH proizvoddetroit-mercy wrote: Po ovoj logici namjestaj koji se uvozi iz Italije nije italijanski vec bosanski jer se pravi od nasih drva.. I da li je cement iz Kaknja i Lukavca bosanski ili njemacki odnosno austrijski proizvod. U vrijeme globalne ekonomije, transnacionalnih kompanija je naivno da se ogranicavas samo na to odakle potice brand ili gdje je lociran HQ firem Na kraju, sve sto Coca Cola, Argeta, Megle, Zeljezara Zenica, Cementara Kakanj proizvedu ulazi u kalkulaciju GDPa BiH a ne Njemacke, Austrije, USA ili ne znam ni sam koga.
Na kraju razmisli malo i o ovome, brand i proizvod moze biti americki (Budweiser npr), pripada grupi koja je iz Juzno Africke Republike/Belgije, vecinski akcionari (vlasnici) Arapi i Englezi, ciji je onda ovo proizvod?
Cement nije niko navodio, valjda jer se ne jede ... ovdje su inace sve same poguzije.