BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
alibaba_i_30_godina

#726 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by alibaba_i_30_godina »

detroit-mercy wrote:
NeyDan wrote:
detroit-mercy wrote: Po ovoj logici namjestaj koji se uvozi iz Italije nije italijanski vec bosanski jer se pravi od nasih drva. :oops:
Obrati paznju na Made In oznaku, pa tako i odijelo koje se sije u Borcu od kazmira nije pakistanski nego BiH proizvod :mrgreen: . I da li je cement iz Kaknja i Lukavca bosanski ili njemacki odnosno austrijski proizvod. U vrijeme globalne ekonomije, transnacionalnih kompanija je naivno da se ogranicavas samo na to odakle potice brand ili gdje je lociran HQ firem Na kraju, sve sto Coca Cola, Argeta, Megle, Zeljezara Zenica, Cementara Kakanj proizvedu ulazi u kalkulaciju GDPa BiH a ne Njemacke, Austrije, USA ili ne znam ni sam koga.
Na kraju razmisli malo i o ovome, brand i proizvod moze biti americki (Budweiser npr), pripada grupi koja je iz Juzno Africke Republike/Belgije, vecinski akcionari (vlasnici) Arapi i Englezi, ciji je onda ovo proizvod? :mrgreen:
Ma sve je to jasno i stoji i razumijem odlicno buduci da sam i sam ekonomista po profesiji... medjutim mislim da se odmah na pocetku teme tacno definisalo da se iskljucivo misli na proizvode koji su proizvedeni ovdje od strane bosanskih kompanija. Zato smo svi i navodili takve proizvode i kompanije.

Cement nije niko navodio, valjda jer se ne jede ... ovdje su inace sve same poguzije. :mrgreen:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#727 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Toto »

a sta zanci ovo "siroke potrosnje" iz naslova ??
strong69

#728 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by strong69 »

Neko je ranije hvalio Milkos Farma mlijeko. Samo da se dodam u tu grupu!

I slucajno sam vidio jos jedan proizvod a to je Milkosov Farma sir! Odlicno ide uz Sarajevsko pivo a ruke fino ocistim Violeta papirom 8-)
vnm

#729 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by vnm »

ono novo tuzlansko crno pivo. jedino im zamjerim sto ima samo 0,33. to je mjera za zene i srednjoskolce, pa moram uvijek 2 da popijem. :)
Frooteky

#730 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Frooteky »

vnm wrote:ono novo tuzlansko crno pivo. jedino im zamjerim sto ima samo 0,33. to je mjera za zene i srednjoskolce, pa moram uvijek 2 da popijem. :)
mozda gimnazijalce :mrgreen: :dance:
Korisničkoime

#731 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Korisničkoime »

Milkos mlijeko ono je BH proizvod ako se ne varam.
Što se tiče voća eh tu priča i nije tako jednostavna. Otkupa na veliko po pristojim cijenama ima. Na području Gradačca, Gračanice itd. je odrađen dobar posao TK je prije nekoliko godina dijelio podsticaje mislim na šljivu, jabuku i krušku te maline mislim. Sve u svemu proizvodnja se dobro povećala, otkup na veliko krenuo za inostranstvo primarno Njemačka i Rusija. Eh ove godine i Njemačka i Rusija uvedoše tzv. transportnu carinu od 0,1 Euro po kili samo za šljivu iz BiH. Tako da su nam oduzeli najveći adut a to je cijena a sve u korist Mađarske koja je polako ali sigurno gubila sve više tržišta u tim zemljama.
Druga stvar ako se voće hoće da izveze onda bez hemije nema ništa jer se bez iste ne može dobiti odgovarajući izgled npr. jabuke ili jagode. Znači ako hoćeš izvoziti moraš prskati a da samo na domaćem tržištu prodaješ nema te nigdje. Svi hoće pa i naši, koji bi ko fol trebali znati nešto, perfektan izgled koji im je neko utuvio u glavu a isti bez hemije ne možeš dobiti. Uostalom samo izvoz voća i nije najbolja ideja trebamo ciljati da isto mi prerađujemo pa onda gotove finalne proizvode izvozimo.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#732 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by PipiDugaDevetka »

Blago prirode
Muška voda ponovo u boci i na policama u trgovinama u BiH

Potpisivanjem Ugovora o koncesiji za korištenje izvorišta prirodne vode Muška voda, koje je upriličeno u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, stečene su pretpostavke da se do kraja godine -blago prirode- ponovo nađe na policama širom BiH i regiona.

17. Jan. 2012.

U bivšoj Jugoslaviji kladanjska Muška voda je bila nadaleko poznata, a flaširana se izvozila i u Ameriku. Međutim, proizvodnja je prekinuta početkom rata, a preduzeće Muška Voda d.o.o. Kladanj, koje je oformljeno prije jedanaest godina, dobilo je koncesiju nad izvorištem za narednih 30 godina.

Ponosni Kladnjaci tvrde kako je riječ o bosanskoj viagri. Kažu kako je putopisac Evlija Čelebija još u 17. vijeku pisao o Muškoj vodi koju je zvao izvorom mladosti. Čelebija je naveo kako su age i begovi u buradima prevozili vodu, a da je Austro-ugarska uvrstila Mušku vodu na mapu ljekovitih voda.

Novijim analizama utvrđeno je kako djeluje na smanjenje krvnog pritiska i šećera u krvi, poboljšava cirkulaciju i jača vitalnost. Ali, prema mišljenju nekih, najvažnije je što osigurava potentnost pa se s razlogom kaže kako je Muška voda ženska radost.

Mještani Brateljevića, sela u kojem je izvorište, djecu su, kažu, dobijali kada su poželjeli. Prije nekoliko godina otac je postao jedan 72-godišnjak. Svojevrsni eliksir zdravlja flaširan je u razdoblju od 1968. do 1992. godine. Već dvije decenije Muška voda otiče u zaborav, a istoimeni hotelski kompleks, sa oko 150 ležajeva, zjapi prazan. Za Hotel Muška voda bili su zainteresovani Švicarci, Austrijanci, a prema posljednjim pričama zagrijali su se i Slovenci.

Mještani Brateljevića tvrde da bilo ko da ga kupi neće propasti, jer će se Muška voda uvijek tražiti i prodavati. Oživljavanjem hotelskih sadržaja, prodajom bosanske vijagre, svanulo bi mnogobrojnim Kladnjacima, nadaju se da će to biti uskoro.

D.Brkić / Sarajevo-x.com
ElRe

#733 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by ElRe »

Ja sam dugo kupovao proizvode Tuzlanske mljekare, bili su mi super. A onda se nesto desilo, mlijeko ima neki cudan ukus, jogurt kisio i sl.
MIG jogurt je trenutno bez konkurencije i Megle mlijeko.

Kakanjski cement je jedan od najboljih to ce reci svaki gradjevinac :D
ElRe

#734 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by ElRe »

Srpski WEG televizori http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=576990

Valjda cemo i mi dobiti ovakuvu fabriku uskoro.
Korisničkoime

#735 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Korisničkoime »

ElRe wrote:Srpski WEG televizori http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=576990

Imaš Biru iz Bihaća oni proizvode TV mislim i LCD TV kao i frižidere i zamrzivače, elekt.šporete, ne znam za veš mašine i perilice za suđe. Uostalom rade upravo na ovom principu da tehnologiju u biti uvoze i ovo što piše na stranici B92 100% srpski proizvod je smiješno. Glavne komponente i oni kao i Bira će uvoziti iz Azije kao i svi u Evropi npr. Philips isto to radi kao i Grundig i Telefunken. Jednostavno te tehnologije nemamo ni mi ni Srbija a Z.Evropi je izgleda ekonomičnije uvoziti iz Azije nego vlastitu proizvodnju pokrenuti.
Još nešto probaj Milkos mlijeko zaista je dobro.
chuchumbamayumbe

#736 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by chuchumbamayumbe »

Korisničkoime wrote:
ElRe wrote:Srpski WEG televizori http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=576990

Imaš Biru iz Bihaća oni proizvode TV mislim i LCD TV kao i frižidere i zamrzivače, elekt.šporete, ne znam za veš mašine i perilice za suđe. Uostalom rade upravo na ovom principu da tehnologiju u biti uvoze i ovo što piše na stranici B92 100% srpski proizvod je smiješno. Glavne komponente i oni kao i Bira će uvoziti iz Azije kao i svi u Evropi npr. Philips isto to radi kao i Grundig i Telefunken. Jednostavno te tehnologije nemamo ni mi ni Srbija a Z.Evropi je izgleda ekonomičnije uvoziti iz Azije nego vlastitu proizvodnju pokrenuti.
Još nešto probaj Milkos mlijeko zaista je dobro.
Od kada to Bira proizvodi bilo šta drugo, osim frižidera i zamrzivača?!
burekodsira

#737 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by burekodsira »

proizvode etikete koje prelijepe preko uvozne "tehnike" :D

al nazalost nedavno sam cito da su prestali s radom ili se varam?
Korisničkoime

#738 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Korisničkoime »

Tehnoligiju tj. veliku većinu iste za LCD ili DVD playere uzimaju iz Azije potom je sklapaju i prodaju pod svojom markom ali to radi većina pa i evropskih proizvođača ovih aparata evo holandski Philips koji je gigant nema svoje LCD tehnologije kao ni Grundig i Beko ili Telefunken svi oni ekrane uzimaju u Aziji od Sony/Samsung a od nedavno samo Samsung jer je Sony prodao istom svoj udio u zajedničkoj firmi za proizvodnju LCD ekrana/modula. Tako sada u biti Sony nema svog LCD modula jer su se odlučili samo fokusirati na Plasmu i uređaje novije generacije. Kako onda od bilo koga u regionu očekivati da ima svoje LCD module. To sam i ja negdje čuo da će odustati i od takve proizvodnje LCD TV i DVD Playera i samo se koncentrirati na frižidere i zamrzivače ali ništa zvanično.
chuchumbamayumbe

#739 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by chuchumbamayumbe »

Korisničkoime wrote:Tehnoligiju tj. veliku većinu iste za LCD ili DVD playere uzimaju iz Azije potom je sklapaju i prodaju pod svojom markom ali to radi većina pa i evropskih proizvođača ovih aparata evo holandski Philips koji je gigant nema svoje LCD tehnologije kao ni Grundig i Beko ili Telefunken svi oni ekrane uzimaju u Aziji od Sony/Samsung a od nedavno samo Samsung jer je Sony prodao istom svoj udio u zajedničkoj firmi za proizvodnju LCD ekrana/modula. Tako sada u biti Sony nema svog LCD modula jer su se odlučili samo fokusirati na Plasmu i uređaje novije generacije. Kako onda od bilo koga u regionu očekivati da ima svoje LCD module. To sam i ja negdje čuo da će odustati i od takve proizvodnje LCD TV i DVD Playera i samo se koncentrirati na frižidere i zamrzivače ali ništa zvanično.
Ma gdje ih to Bira sklapa?!
Oni uzimaju gotove naručene proizvode, sa već naljepljenim markicama "Bira", proizvode koji se sklapaju negdje u nekoj kineskoj provinciji, i ovdje ih prodaju.
Ništa Bira ne sklapa i ne proizvodi u BiH osim rashladne tehnike.
holowey

#740 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by holowey »

bihacka industrija rashladnih aparata - bira je kao dio gorenje grupe radila frizidere i zamrzivace i to je ok...

afaik, sve ostalo sto sada vidjate sa markom bira je robotov deal sa kineskim proizvodjacima raze elektro opreme koja se proizvodi u kini a brendira bira "brendom"... i onda identican proizvod koji nosi brend "bira" vidjate i pod neki drugim "sklj" brandovima
poznanik

#741 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by poznanik »

Ne znam da li je neko ranije spominjao ovaj proizvod, ali ne smeta da ponovim njegov kvalitet, ukus i cijenu prilagođenu svakom BiH potrošaču:

Image

Proizvodnja "Mira Cikota" iz Prijedora, članica "Kraš" Grupe
Inversor

#742 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Inversor »

Sigurno je da imamo odlične domaće proizvode, io zato treba naći načina da se isti forsiraju i sto vise promoviraju kao npr. mercator i dp marketi!

http://supermarketi.ba/clanak/Domaca-ko ... rcatoru/37
StupskaBitanga

#743 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by StupskaBitanga »

Inversor wrote:Sigurno je da imamo odlične domaće proizvode, io zato treba naći načina da se isti forsiraju i sto vise promoviraju kao npr. mercator i dp marketi!

http://supermarketi.ba/clanak/Domaca-ko ... rcatoru/37
Nemam ništa protiv Mercatora ali mislim da se svi sjecaju da je domaća korpa u Mercator BL samo tretirala prozvođače iz RS
zokyc

#745 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by zokyc »

teta violeta?!
Faraday

#746 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Faraday »

Image

Inače, svaki Milkos proizvod je odličan. :thumbup: :bih:
SAID5

#747 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by SAID5 »

Nisam siguran da li je bila ali....

Image

najbolja tjestenina ikad !
dinoo1898

#748 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by dinoo1898 »

iako kaze mama da nisu ni blizu prijeratnih meni su skroz ok ove strudle :thumbup:
Image
Korisničkoime

#749 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Korisničkoime »

Faraday wrote:Image

Inače, svaki Milkos proizvod je odličan. :thumbup: :bih:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: . Mlijeko za svaku pohvalu.
karanana

#750 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by karanana »

veoma dobro mlijeko.
nisam vidjo ovo pakovanje od litar i po.
Post Reply