Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Moderator: Benq
- stevan2712
#726 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Ako bude neko isao sutra u Importane na otvaranje nek napise ovde dojmove
Koji su telefoni na akciji,kakve su cijene i tako to 
- chuchumbamayumbe
#727 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Meni fakat nije jasno zašto dajete pare tim ublehašima za telefone koji, u najmanju ruku, imaju sumnjivo porijeklo?
Prvo - kakva je to garancija od 6 mjeseci?! Gdje to postoji?! Očito da nije fabrička garancija, nego oni daju neku čunga-lunga garanciju.
Drugo - "ašćare" je da se mnogi modeli, pogotovu skuplji, dekodiraju.
Treće - prodaju i polovne mobitele - kakva je garancija da nije ukraden?!
Znam, mnogi će reći da je izbor modela slab, da su preskupi, itd...što je donekle i tačno što se tiče izbora modela, ali što se tiče cijena, to i nije baš tako.
Kod nas postoje 3 operatera, svaki ima svoju ponudu mobitela, od kojih su mnogi i jeftiniji od ovih koje prodaju kojekakve čunga-lunga firme. Kod BH Telecoma se može uzeti na 12/24 rata, sa punom fabričkom garancijom, neotpakovan, sa 0 sekundi. Ko koristi Ultru, može se uzeti i telefon preko ultre, a čak (za mnoge koji imaju BH Line) preko kućnog telefona.
Fakat mi nije jasno da više vjerujete čungalungama, nego normalnim i ovlaštenim prodajnim mjestima?!
Prvo - kakva je to garancija od 6 mjeseci?! Gdje to postoji?! Očito da nije fabrička garancija, nego oni daju neku čunga-lunga garanciju.
Drugo - "ašćare" je da se mnogi modeli, pogotovu skuplji, dekodiraju.
Treće - prodaju i polovne mobitele - kakva je garancija da nije ukraden?!
Znam, mnogi će reći da je izbor modela slab, da su preskupi, itd...što je donekle i tačno što se tiče izbora modela, ali što se tiče cijena, to i nije baš tako.
Kod nas postoje 3 operatera, svaki ima svoju ponudu mobitela, od kojih su mnogi i jeftiniji od ovih koje prodaju kojekakve čunga-lunga firme. Kod BH Telecoma se može uzeti na 12/24 rata, sa punom fabričkom garancijom, neotpakovan, sa 0 sekundi. Ko koristi Ultru, može se uzeti i telefon preko ultre, a čak (za mnoge koji imaju BH Line) preko kućnog telefona.
Fakat mi nije jasno da više vjerujete čungalungama, nego normalnim i ovlaštenim prodajnim mjestima?!
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#728 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Vjerovatno zato što je ponuda telefona u BH Telecomu nikakva... Nemaš izbora. Još jedan veoma važan faktor je cijena... Telefoni su jeftiniji kod ovih "čunga lunga" firmi.
- chuchumbamayumbe
#729 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Slažem se, slaba im je ponuda, a mogli bi da razvale sve ove čungalunga...Entropio wrote:Vjerovatno zato što je ponuda telefona u BH Telecomu nikakva... Nemaš izbora. Još jedan veoma važan faktor je cijena... Telefoni su jeftiniji kod ovih "čunga lunga" firmi.
Što se cijena tiče, zavisi kako koji model.
Koliko sam vidio, BH Telecom je skuplji kada se uzima bez obaveznog trajanja ugovora.
Ako se uzima na 12/24 ugovor, cijene idu značajno prema dole, i telefoni su, za mnoge modele, jeftiniji. Na stranu to što dobijam mobitel koji je 100% NOV i fabrički zapakovan. Plus, ako uzimam na rate (a nema kamata), još se lakše podnese.
Daleko od toga da branim BH Telecom, ali ja nikada ne bih ostavio ovim čungalunga firmama niti marke. Danas ih ima, sutra ih nema, ugase se, pa počnu raditi pod drugim imenom, ne izdaju račune, daju "garanciju" na tariguzu...
- Entropio
#730 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Usput, da li je ovo kompletna ponuda BH Telecoma? Ili ima više kad se ode na šalter?
- Jeff Bingham
#731 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
i meni je totalno nebulozno kupovati telefone van nekog od 3 telecoma.
- alibaba_i_30_godina
#732 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Nijedan telefon koji sam kupio u nasoj zemlji nije kupljen kod BH Telecoma (ili nekog drugog operatera) i neki od njih i dan danas rade.
Ne znam sta ste zapeli za telekome vise, da imaju bolju i prihvatljiviju ponudu niko ne bi ni isao u druge radnje.
Ne znam sta ste zapeli za telekome vise, da imaju bolju i prihvatljiviju ponudu niko ne bi ni isao u druge radnje.
-
udrch
#733 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Cijena kod njih najviše govori, nažalost..Entropio wrote:Vjerovatno zato što je ponuda telefona u BH Telecomu nikakva... Nemaš izbora. Još jedan veoma važan faktor je cijena... Telefoni su jeftiniji kod ovih "čunga lunga" firmi.
Ja sam uzeo jedan telefon kod njih na rizik, jer drugi izbor nisam imao, BH Telecom je tad imao očajnu ponudu, a ja sam suprugu baš htio iznenaditi, a to nisam mogao preko BH Teecoma..
Za garanciju sam znao da je nemam, jer garancija od 6 mjeseci važi samo za softver, odnosno ne postoji i ja sam im to rekao otvoreno prije nego sam platio..oni su se samo pošutili kad sam im ja rekao šta to oni mogu uraditi sa softverom što ne mogu ja sam i zašto bih donosio na servis zbog softvera na koji i ne postoji garancija..ne može se za havu garantovati ništa..
Ali jebiga nema se puno izbora..ova država ne radi ništa..na sred čaršije se prodaju nelegalni telefoni..ja koliko znam ni jedna randja mobilnih telefona nije legalna i nijedna ne prodaje legalne telefone, a neće je ni biti dok je ovih lopova od kojih se ne može započeti pošten biznis..
- chuchumbamayumbe
#734 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Veze nemam, znam da su veoma spori i nezainteresovani glede držanja u trendu sa modelima, mislim da je prvenstveno problem zbog tenderske nabavke aparata. Mislim da ima više modela kada se ode na šalter, a može se provjeriti i preko korisničke službe.Entropio wrote:Usput, da li je ovo kompletna ponuda BH Telecoma? Ili ima više kad se ode na šalter?
- Entropio
#735 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Jedino mi se sviđa ovaj HTC Sensation... iako bih najviše volio Nokiu, ali imaju samo 3 modela. Otići ću ovih dana do njih da vidim šta imaju.chuchumbamayumbe wrote:Veze nemam, znam da su veoma spori i nezainteresovani glede držanja u trendu sa modelima, mislim da je prvenstveno problem zbog tenderske nabavke aparata. Mislim da ima više modela kada se ode na šalter, a može se provjeriti i preko korisničke službe.Entropio wrote:Usput, da li je ovo kompletna ponuda BH Telecoma? Ili ima više kad se ode na šalter?
-
udrch
#736 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Tendersko poslovanje ih skoro uništi..chuchumbamayumbe wrote:Veze nemam, znam da su veoma spori i nezainteresovani glede držanja u trendu sa modelima, mislim da je prvenstveno problem zbog tenderske nabavke aparata. Mislim da ima više modela kada se ode na šalter, a može se provjeriti i preko korisničke službe.Entropio wrote:Usput, da li je ovo kompletna ponuda BH Telecoma? Ili ima više kad se ode na šalter?
Ja imam informacije da MTel plati pojedinim firmama da učestvuju na tenderu kako bi kroz politiku žalbi što više otegnuli nabavku..
Nekad im je to radio Logosoft prilikom nabavke modema dok nisu skontali da ih uzmu dva puta više nego im treba..
- chuchumbamayumbe
#737 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Ma meni se, pored toga što kupujem novo i sa regularnom garancijom, najviše dopada što kupujem telefon na "beskamatni kredit", pod uslovom da potpišem ugovor na 12/24 mjeseca. Bubam - lakše mi je keširati 10km svaki mjesec, nego 240km odjednom.
- stevan2712
#738 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Da smo u nekoj normalnoj drzavi svi bi kupovali na ugovor. Pogledaj samo ovaj m:tel, pa njihove cijene sa pretplatom od 20KM na ugovor od 2 godine dodju te kao da si uezo kod cunga-lungi firmi na skoro vecini boljih telefona, a to sto dobijes za 20KM je cista prevara. 100SMS i 100 minuta pa to nema nigdje!
Ljudi npr. u Hrvatskoj ili Srbiji kad uzmu neku pretplatu od 50KM em dobiju telefon za dž em ne mogu da potrose silne bonuse koje imaju. I meni je mama uezla tako kod m:tela na pretplatu od 40KM sa pdv-om svaki mjesec 46KM a dobije 200SMS i 200 minuta pa to je stvarno mizerija!
Evo sad lupam za prepaid daju za 4KM karticu sa 4KM na racunu i sa 500SMS-a i 500MB rasporedjenih u naredna 4 mjeseca po 125MB a to maltene dobiju ovi sto placaju pretplatu po 20KM pa nisu nimalo posteni!
Ljudi npr. u Hrvatskoj ili Srbiji kad uzmu neku pretplatu od 50KM em dobiju telefon za dž em ne mogu da potrose silne bonuse koje imaju. I meni je mama uezla tako kod m:tela na pretplatu od 40KM sa pdv-om svaki mjesec 46KM a dobije 200SMS i 200 minuta pa to je stvarno mizerija!
Evo sad lupam za prepaid daju za 4KM karticu sa 4KM na racunu i sa 500SMS-a i 500MB rasporedjenih u naredna 4 mjeseca po 125MB a to maltene dobiju ovi sto placaju pretplatu po 20KM pa nisu nimalo posteni!
- Jeff Bingham
#739 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
NeyDan wrote:
Primjer: HTC Desire S, u univerzalnom 520KM keša...u telecomu, na tarifi 30 izađe 20,70 KM mjesečno na dvije godine, + PDV. sve zajedno bude 581 KM.
Eh sad, bil ti radije iskesirao 520 maraka za dekodiran telefon sa "sestomjesecnom garancijom za softver"., ili bi u ratama dao 581 za nov telefon sa dvogodisnjom garancijom "na sve" ?
ako idemo na vise tarife, na 50 te Desire S dodje 468KM, a ko bas puno prica, na tarifi 100 ga moze dobiti za 188KM
- chuchumbamayumbe
#740 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Samo još da daju bolju ponudu modela.Jeff Bingham wrote:NeyDan wrote:
Primjer: HTC Desire S, u univerzalnom 520KM keša...u telecomu, na tarifi 30 izađe 20,70 KM mjesečno na dvije godine, + PDV. sve zajedno bude 581 KM.
Eh sad, bil ti radije iskesirao 520 maraka za dekodiran telefon sa "sestomjesecnom garancijom za softver"., ili bi u ratama dao 581 za nov telefon sa dvogodisnjom garancijom "na sve" ?
ako idemo na vise tarife, na 50 te Desire S dodje 468KM, a ko bas puno prica, na tarifi 100 ga moze dobiti za 188KMsve sa PDv-om.
Ovo je OK za raju koja je na pretplati. Za Ultra korisnike imaju posebne cijene, a svi mogu uzeti na rate, preko BH Line računa (naravno, ko ima fiksnu od BH Telecoma). Ja je više neJmam.
- Jeff Bingham
#741 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
da dodam evo pogledaj drugi telefon, SE Arc, u Telecomu na 2 godine, tarifa 30, 581 KM sa PDV, u Univerzalnom jeftiniji za marku 
- stevan2712
#742 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Pa hoces mi ti placati 30KM pretplatu? Ne planiraju svi da potrose tih 30KM i nisu na pretplati!!! A ko god koristi pretplatu pa normalno da ce to uzeti pa i ja bi to uzeo imam garanciju sve provjereno i sve extra!Jeff Bingham wrote:NeyDan wrote:
ako idemo na vise tarife, na 50 te Desire S dodje 468KM, a ko bas puno prica, na tarifi 100 ga moze dobiti za 188KMsve sa PDv-om.
Samo to je meni najveca sramota! Ti se obavezes da ces im 2 godine davati minimalno 30KM za razgovore a oni nisu u stanju da ti prodaju jeftinije telefon nego sto on kosta u radnji. Pa ako to nadjes u bilo kojoj drzavi u Evropi ja ne znam....
- chuchumbamayumbe
#743 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Dodaj PDV na ovaj iz BH Telecoma. Ja im halalim PDV, znam šta dobijem, a ne "garanciju 6 mjeseci na softver".Jeff Bingham wrote:da dodam evo pogledaj drugi telefon, SE Arc, u Telecomu na 2 godine, tarifa 30, 581 KM sa PDV, u Univerzalnom jeftiniji za marku
- Entropio
#744 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Jesi li siguran da mogu svi preko BH Line računa?chuchumbamayumbe wrote: Samo još da daju bolju ponudu modela.
Ovo je OK za raju koja je na pretplati. Za Ultra korisnike imaju posebne cijene, a svi mogu uzeti na rate, preko BH Line računa (naravno, ko ima fiksnu od BH Telecoma). Ja je više neJmam.
- chuchumbamayumbe
#745 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Provjeri prvo na 1444, a i na šalteru.Entropio wrote:Jesi li siguran da mogu svi preko BH Line računa?chuchumbamayumbe wrote: Samo još da daju bolju ponudu modela.
To su odnedavno uveli, koliko ja znam.
- Jeff Bingham
#746 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
dodao sam, to je ta cijenachuchumbamayumbe wrote:Dodaj PDV na ovaj iz BH Telecoma. Ja im halalim PDV, znam šta dobijem, a ne "garanciju 6 mjeseci na softver".Jeff Bingham wrote:da dodam evo pogledaj drugi telefon, SE Arc, u Telecomu na 2 godine, tarifa 30, 581 KM sa PDV, u Univerzalnom jeftiniji za marku
-
Madrid
#747 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
To je to...stevan2712 wrote:
Pa hoces mi ti placati 30KM pretplatu? Ne planiraju svi da potrose tih 30KM i nisu na pretplati!!! A ko god koristi pretplatu pa normalno da ce to uzeti pa i ja bi to uzeo imam garanciju sve provjereno i sve extra!
Samo to je meni najveca sramota! Ti se obavezes da ces im 2 godine davati minimalno 30KM za razgovore a oni nisu u stanju da ti prodaju jeftinije telefon nego sto on kosta u radnji. Pa ako to nadjes u bilo kojoj drzavi u Evropi ja ne znam....
Ja sam prije godinu i pol kupio galaxy S nov (sa onom naljepnicom) u Vitezu za 950 km i nikad nikakvih problema... Tad ga nije ni bilo u telekomu, al cini mi se da su ga imali jedno vrijeme i da je bio dosta skuplji...
U Hrvatskoj je to dosta bolje urađeno, bolja ponuda i dobijes ga za pofino manju cijenu sa ugovorom, a kod nas sve naopako...
- chuchumbamayumbe
#748 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Slažem se sa Stevanom.stevan2712 wrote:Pa hoces mi ti placati 30KM pretplatu? Ne planiraju svi da potrose tih 30KM i nisu na pretplati!!! A ko god koristi pretplatu pa normalno da ce to uzeti pa i ja bi to uzeo imam garanciju sve provjereno i sve extra!Jeff Bingham wrote:NeyDan wrote:
- Jeff Bingham
#749 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
a dobro, ko nece makar 30km racuna napravit', i ne treba mu telefon od 600 kmstevan2712 wrote:Pa hoces mi ti placati 30KM pretplatu? Ne planiraju svi da potrose tih 30KM i nisu na pretplati!!! A ko god koristi pretplatu pa normalno da ce to uzeti pa i ja bi to uzeo imam garanciju sve provjereno i sve extra!Jeff Bingham wrote:NeyDan wrote:
-
direstraits0078
#750 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Veci broj telefona se danas uopste ne zakljucava na stranim mrezama, tako da kad kupite telefon koji je dosao iz npr. Skandinavije, on je otkljucan za sve mreze.
Druga su stvar telefoni koji su ukradeni.
Druga su stvar telefoni koji su ukradeni.