Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
probitačan

#726 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

..............................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:27, edited 2 times in total.
travar

#727 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by travar »

Nekome ovdje treba direktno "pljunuti" istinu u lice da skonta neke stvari :roll:
Kome se ne sviđa, nek razguli, Islam se ne mjeri kvantitetom sljedbenika, već kvalitetom, tako da jedna individua, kojoj ne odgovara način funkcionisanja istog, ne predstavlja veliki gubitak.

Mislim da nam je manijak na granici da "pukne" :mrgreen:
ljubav_aha

#728 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:
BHF_Manijak wrote:Nemoj dodavati niti karikirati ako me ne poznajes i ako ne znas kako mislim!Fino sam ti rekao,nije vise pitanje mog odnosa sa tim ljudima,to i nije tema vec njihov odnos i stepen KOD ALLAHA; mogu oni vjerovati i priznavati Allaha,ali i jos mnogo stosta pored toga...
Kako ti nije jasno da su i mekkanski musrici priznavali Allaha i velicali Ga,no pored toga su imali na stotine nakvih kipova,pa je Poslanik jano za takve rekao da ce biti stanovnici Vatre,jasno?!

" Allahu je prava vjera jedino - islam. " (KUR`AN,(a ne moje misljenje!!) Ali-Imran, 19.)

:thumbup: Nekom objasnjavati ko ispravljati krivu Drinu.

ok,a sto su znacenja rijeci Islam :?:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#729 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Chmoljo »

probitačan wrote: Mene hrišćanstvo zanima samo onoliko koliko treba da znam gledajući s aspekta islama,ali to ne znači da sam osion i da ne može neko razgovarati po pitanjima islama.
Ne bih bio proizvoljan pa da pokušam reći zašto tebe islam zanima,ali ako već znaš o islamu onda treba da znaš i šta će povrijediti vjernikovu dušu i šta trebaš reći a šta ne.Ovdje se citiraju i ajeti iz Kur`ana,a ti preko toga dodaješ da li treba Bog biti arbitar.
Nije mi cilj da bilo koga vrijeđam,ali Istina o kojoj se govori je ta i to je islam. Šta treba da kažem? Da je Isa.a.s. bog,neuzubillah,pa da pobijem sam svoje vjerovanje i učinim širk.Subhanallah!Isa a.s. je bio Božiji poslanik i čovjek. Samo sam prenio Istinu i to je to.
Mislio sam da ću se ovdje osjećati prijatno(ovim ne mislim da se ne bi imalo šta pričati i sa drugačijima i da se čovjek osjeća prijatno) i biti u društvu onih koji vole Istinu i koji vole o tome da pričaju i šire to svjetlo i toplotu,te da se korigujemo u onome što ne poznajemo.Allah Uzvišeni kaže da su vjernici braća i tako bismo se trebali i ponašati.Govoriti i pričati o Allahu to je ono što nadahnjuje ljudsku dušu i čeliči ga i pomaže u iskušenjima i nedaćama.Ne vidim da ova diskusija teče u tom pravcu,nego se više svodi na raspravu i pokušaj degradacije i čovjeka i Boga i islama.Ponekad mi djeluje da sam upao u zmijsko leglo. Ovim prekidam svaki vid rasprave,a braći i sestrama u islamu želim da ih Allah s.w.t. učvrsti na Putu Istine i Putu koji vodi u džennet,a taj put je Put Muhammeda a.s. i njegovih ashaba i svih koji slijede Kur`an i sunnet...
Selam alejkum!!
žao mi je ako se tako osjećaš ali kad si se registrovao prihvatio si slijedeće
Kao korisnik foruma također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
forum je otvoren za sve, tako i za one različitih svjetonazora, dok poštuju pravila. kako ostali, tako i ti.

Alejkumu selam.
BHF_Manijak

#730 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

travar wrote:Nekome ovdje treba direktno "pljunuti" istinu u lice da skonta neke stvari :roll:
Kome se ne sviđa, nek razguli, Islam se ne mjeri kvantitetom sljedbenika, već kvalitetom, tako da jedna individua, kojoj ne odgovara način funkcionisanja istog, ne predstavlja veliki gubitak.

Mislim da nam je manijak na granici da "pukne" :mrgreen:
Gorim k`o Peljesac :mrgreen: A to je haman i cilj mnogima ovdje....

"Imja ljudi cije te rijeci o zivotu odusevljavaju na ovom svijetu i koji se pozivaju na Allaha kao svjedoka
za ono sto je u srcima njihovim,a najljuci su protivnici!" (Bekare, 204. ajet)

" Pravi vjernici su samo oni koji u Allah i Poslanika Njegova vjeruju, i poslije vise ne sumnjaju, i bore se na Allahovom putu imecima svojim i zivotima svojim. Oni su iskreni!" (Hudzurat,15. ajet)

"Zar vi da obajestavate Allaha o vjerovanju svome, kad Allah zna sve sto je na nebesima i na Zemlji! Allah sve zna"(Hudzurat, 16. ajet)

Kako ono kazu,pametnom dosta! :wink: 8-)
ljubav_aha

#731 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Nemoj dodavati niti karikirati ako me ne poznajes i ako ne znas kako mislim!Fino sam ti rekao,nije vise pitanje mog odnosa sa tim ljudima,to i nije tema vec njihov odnos i stepen KOD ALLAHA; mogu oni vjerovati i priznavati Allaha,ali i jos mnogo stosta pored toga...
Kako ti nije jasno da su i mekkanski musrici priznavali Allaha i velicali Ga,no pored toga su imali na stotine nakvih kipova,pa je Poslanik jano za takve rekao da ce biti stanovnici Vatre,jasno?!

" Allahu je prava vjera jedino - islam. " (KUR`AN,(a ne moje misljenje!!) Ali-Imran, 19.)

tebi nija jasno da razumijem tvoju poentu,ali meni nije jasno kako ne kuzis moju poentu

znaci i dalje indirektno tvrdis da ce vjernici drugih religija goriti u paklu
Static-X

#732 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

ljubav_aha wrote:
Static-X wrote:

:thumbup: Nekom objasnjavati ko ispravljati krivu Drinu.

ok,a sto su znacenja rijeci Islam :?:
Pokoravanje Allahu jednom bogu onako kako je to objasnjeno u Kur'anu i sunetom.

Nema potrebe da nam govoris da se i drugi pokoravaju. Nepokoravaju se po Kur'anskim porpisima.
ljubav_aha

#733 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

ali se pokoravaju ;-) to je sustina :)

koja su znacenja rijeci Islam :?:
BHF_Manijak

#734 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:

tebi nija jasno da razumijem tvoju poentu,ali meni nije jasno kako ne kuzis moju poentu

znaci i dalje indirektno tvrdis da ce vjernici drugih religija goriti u paklu
Ama Allah ti lijepo zdravlje dao,JA ne tvrdim nista,kontas,JA sam niko i nista na ovome svijetu,samo ti ALLAHOVE RIJECI citiram, ovo niti sam ja rekao niti zelim da tebi nametnem misljenje,kazem ti,Kur`an citiram i sta Allah za takve kaze,i ne tvrdim idirektno,vec direktno kazem,DA gorit ce svi oni koji negiraju Allahovu Jednocu,koji u Njega ne vjeruju,koji negiraju Njegovo savrsenstvo i koji Mu pripisiju druga,takvi ce goriti SEM onih koji se nazivaju krsacnima i jevrejima odnosno ehli kitabijama a cvrsto vjeruju da je Allah jedan i da nema sudruga,takodjer to je Allah rekao,to sam ti citirao nekoliko stranica unazad!

PS Ljubav_aha, NE pokoravaju se,fino sam ti rekao,Allah NECE oprostiti sirk,makar cijelog zivota Mu se molio i pokoravao,a pored Njega smatrao jos nesto za bozanstvo!!
ljubav_aha

#735 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak,ponavljam,procitaj sto sam pisala o Isusu i trojstvu ,merjemi i sl .
probitačan

#736 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

...........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:26, edited 1 time in total.
pocoyo

#737 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by pocoyo »

travar wrote: Mislim da nam je manijak na granici da "pukne" :mrgreen:
ma jok, kad god navratim na forum vazda @manijak i @ljubav (forumska rosa luxemburg :D )o istom raspravljaju :P

a evo sta bi Resad Kadic rekao na temu :D

Ako pitas sta je islam, evo sta:
cisto srce, dobra dusa koja zna
da je zivot zdrav i radin, krepostan,
k’o molitva dragom Bogu ugodan.

Bit’ na korist okolini, rodu svom,
voljet’ ljude kao bracu, dusom svom,
vjerovati da se zloca vraca zlim,
a dobrota nagradjuje najljepsim,

Castan zivot medj’ ljudima prozivit’,
gdje god mozes dobro djelo ucinit’,
naukom se i postenjem okitit’,
djecu svoju u islamu odgojit’.

Svakom djelu iskren nijjet treba dat’,
u Boga se punim srcem pouzdat.
sa smirenjem treba primit’ svaki kraj,
gdje je sreca, a gdje zalost – hajde znaj!

Sve zakone i pouke zivonte,
sve istine i ljepote duhovne,
od besike pa do Dana sudnjega
nacela su iz Kur’ana mudroga.

Ko se po tom za zivota svog vlada
moze reci da islamu pripada.
a Bog znade ko je kakav – samo On,-
nek’ ud’jeli milost vjecnu robu svom!
frfi.

#738 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by frfi. »

@ bhf manijak

ja se ne bih bas toliko petljala u pitanje "ko je drag Allahu", ti si samo covjek ti to ne mozes znati, niti imas ikakvo pravo govoriti ko ce gdje zavrsiti... Allah dž.š. najbolje zna i nije nase da se petljamo u to gdje ce zavrsiti koja dusa....
lijepo je sto ti sve potkrijepis ajetima iz Kur'ana, ali i dalje NEMAS pravo govoriti ko ce gdje zavrsiti....
postoje i hadisi koji govore da je to grijeh, i to ne mali grijeh(osudjivanje drugih, prica ko ce gdje ici i koga ce Allah dž.š kazniti)...

nase-ljudsko jeste da kazemo i da pokusamo uputiti a ne da osudjujemo ili presudjujemo u bilo cemu.ili da govorimo koga ce Allah osuditi a kome ce oprostiti... estagfirullah....
BHF_Manijak

#739 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

frfi. wrote:@ bhf manijak

ja se ne bih bas toliko petljala u pitanje "ko je drag Allahu", ti si samo covjek ti to ne mozes znati, niti imas ikakvo pravo govoriti ko ce gdje zavrsiti... Allah dž.š. najbolje zna i nije nase da se petljamo u to gdje ce zavrsiti koja dusa....
lijepo je sto ti sve potkrijepis ajetima iz Kur'ana, ali i dalje NEMAS pravo govoriti ko ce gdje zavrsiti....
postoje i hadisi koji govore da je to grijeh, i to ne mali grijeh(osudjivanje drugih, prica ko ce gdje ici i koga ce Allah dž.š kazniti)...

nase-ljudsko jeste da kazemo i da pokusamo uputiti a ne da osudjujemo ili presudjujemo u bilo cemu.ili da govorimo koga ce Allah osuditi a kome ce oprostiti... estagfirullah....
"Allah, doista, neće oprostiti da Mu se širk učini, a oprostit će sve mimo toga kome On hoće! A onaj ko drugog Allahu pridružuje, on čini potvoru i grijeh veliki!" (Prijevod značenja En-Nisa; 48.)

Ovo nisam ja rekao,niti ja nekome kadijam ko ce u Dzehennem a ko ne,samo citiram ono sto je Allah jos davno jasno rekao!

Selamun alejkum! :wink:
Static-X

#740 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

ljubav_aha wrote:ali se pokoravaju ;-) to je sustina :)

koja su znacenja rijeci Islam :?:

"Praise be to Allaah.

If you refer to Arabic language dictionaries you will find out that the meaning of the word Islam is: submission, humbling oneself, and obeying commands and heeding prohibitions without objection, sincerely worshipping Allaah alone, believing what He tells us and having faith in Him. The word Islam has become the name of the religion which was brought by Muhammad (peace and blessings of Allaah be upon him).

Why is this religion called Islam? For all the religions on earth are called by various names, either the name of a specific man or a specific nation. So Christianity takes its name from Christ; Buddhism takes its name from its founder, the Buddha; the Zoroastrians became well known by this name because their founder and standard-bearer was Zoroaster. Similarly, Judaism took its name from a tribe known as Yehudah (Judah), so it became known as Judaism. And so on. Except for Islam, for it is not attributed to any specific man or to any specific nation, rather its name refers to the meaning of the word Islam. What this name indicates is that the establishment and founding of this religion was not the work of one particular man and that it is not only for one particular nation to the exclusion of all others. Rather its aim is give the attribute implied by the word Islam to all the peoples of the earth. So everyone who acquires this attribute, whether he is from the past or the present, is a Muslim, and everyone who acquires this attribute in the future will also be a Muslim."

"This day have I perfected your religion for you, completed My favor upon you, and have chosen for you Islam as your religion". (Soorah Al-Maa'idah 5:3)
probitačan

#741 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

............................
ljubav_aha

#742 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
frfi. wrote:@ bhf manijak

"Allah, doista, neće oprostiti da Mu se širk učini, a oprostit će sve mimo toga kome On hoće! A onaj ko drugog Allahu pridružuje, on čini potvoru i grijeh veliki!" (Prijevod značenja En-Nisa; 48.)

Ovo nisam ja rekao,niti ja nekome kadijam ko ce u Dzehennem a ko ne,samo citiram ono sto je Allah jos davno jasno rekao!

Selamun alejkum! :wink:

What do Muslims believe about Allah?
od tacki 1 do 10 a zatim tacka 11 :

11. Allah knows what is in our hearts.
frfi.

#743 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by frfi. »

ja ne cuvam ljubomorno svoju vjeru, ja kazem da nije nase da osudjujemo nase je da upucujemo.
svako ko presuti nesto u nevjernickom drustvu i ne kaze svoje misljenje je jednak tom nevjerniku/nevjernicima-to je moje misljenje ALI nije moje da bilo koga osudjujem jer mi ne znamo a On zna... ponavljam nase je da upucujemo ako je moguce i ako znamo dovoljno...
BHF_Manijak

#744 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:

What do Muslims believe about Allah?
od tacki 1 do 10 a zatim tacka 11 :

11. Allah knows what is in our hearts.
Iskreno,ne znam kakve tacke navodis,sta,gdje,kako?!
Usput,islamse i imanske sarte ne mozes izostaviti kao osnovu vjere,srce ima mjesto svakako u islamu,no bitna je i forma takodjer,jedinstvo srca i forme,idealna kombinacija i kljuc za uspjeh i Pravi put!
statix

#745 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by statix »

Ne da mi se sve citati, ali ako sam dobro upratio, ljubav_aha bi u dzennet, ali na hinjaka. :mrgreen: :evil:
Static-X

#746 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

statix wrote:Ne da mi se sve citati, ali ako sam dobro upratio, ljubav_aha bi u dzennet, ali na hinjaka. :mrgreen: :evil:
:lol:
probitačan

#747 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

.......................
frfi.

#748 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by frfi. »

pogresno smo se razumjeli...
naravno da uputu daje Allah, i da niko se nece bez Njegove volje okrenuti vjeri, ali nase je da kazemo ako mislimo da neko grijesi, a ne da presutimo....
enivej aj go nau :-) :D
idealnaM

#749 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by idealnaM »

Samo mali podsjetnik, da se ne oholimo i da ne zaboravimo...u Džennet se ulazi isključivo Allahovom milošću... :run:
ljubav_aha

#750 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:
statix wrote:Ne da mi se sve citati, ali ako sam dobro upratio, ljubav_aha bi u dzennet, ali na hinjaka. :mrgreen: :evil:
:lol:

konvrzacija bez respekta nije za iskrene vjernike

statix ti si bas super-heroj drugu Static-x :mrgreen:
Locked