da ,svi narodi prirodno zele da imaju svoju drzavu,to je smisao procesa nacionalne evolucije,ali Bosnjaci imaju svoju drzavu Bosnu i Hercegovinu,koja jeste njihova mticna drzava,ali ne ekskluzivna,nego visenacionalna.A-ZO wrote:jel to znaci da svi narodi prirodno zele da imaju samo svoju drzavu, kao cesi na primjer?
popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
-
The Silent Man
#726 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
-
stari grad Visegrad
#727 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Mora da ja lose objasnjavam.The Silent Man wrote:Pa u tome je fol ...stari grad Visegrad wrote:A ja tebe ne razumijem.
SVI su bosanci i hercegovci po nacioanlnosti/drzavljanstvu, a ne samo ja.
U Bosni i Hercegovini je nepravilo nacioanalnost/drzavljansto Srbin i Hrvat, ond a nek se isele tamo.
Moja narodnost je bosnjak.
Tvoja narodnost je Bosnjak,ali svakom Srbinu i Hrvatu je biti Srbin i Hrvat nacionalnost...
jedino se Bosnjacima podmece ta floskula nacija/narod...pola Bosnjaka proguta floskulu,Bosnjaci manjina...
al eto tebi je mrsko citat... volis prihvatit europsko tumacenje i primjenit na balkan...
laku noc
Mogucnost 1. (koju ja zelim)
-nacioanlnaost /drzavljanstvo, pripadnik Bosne i Hercegovine
-narodnsost: bosnjak, hrvat, srbin
Mogucnost 2: nasljedstvo iz Jugoslavije:
-nacioanlanost bosnjak, srbin, hrvat / pazi nigdje drzave/
-narodnist-- nema
A to sto ti pricas da postiji i varijanta 3:
-bosnjak, bosanac, srbin, hrvat, ostalo- TO NE DOLAZI U OBZIR! Nema djeljenja bosnjaka.
-
The Silent Man
#728 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
pa da nije ta treca opcija u opticaju zar mislis da bi mi smetalo... o tome govorim,ovo tumacenju u praxi dovodi do cjepanja Bosnjaka,to je cilj ove podvale,dobri moj Bosnjo!stari grad Visegrad wrote:Mora da ja lose objasnjavam.The Silent Man wrote:Pa u tome je fol ...stari grad Visegrad wrote:A ja tebe ne razumijem.
SVI su bosanci i hercegovci po nacioanlnosti/drzavljanstvu, a ne samo ja.
U Bosni i Hercegovini je nepravilo nacioanalnost/drzavljansto Srbin i Hrvat, ond a nek se isele tamo.
Moja narodnost je bosnjak.
Tvoja narodnost je Bosnjak,ali svakom Srbinu i Hrvatu je biti Srbin i Hrvat nacionalnost...
jedino se Bosnjacima podmece ta floskula nacija/narod...pola Bosnjaka proguta floskulu,Bosnjaci manjina...
al eto tebi je mrsko citat... volis prihvatit europsko tumacenje i primjenit na balkan...
laku noc
-nacioanlnaost /drzavljanstvo, pripadnik Bosne i Hercegovine
-narodnist-- nema
A to sto ti pricas da postiji i varijanta 3:
-bosnjak, bosanac, srbin, hrvat, ostalo- TO NE DOLAZI U OBZIR! Nema djeljenja bosnjaka.
-
stari grad Visegrad
#729 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
dva naraoda. bosnjak i bosanac, to je prica za malu djecu. To NE DOLAZI U OBZIR!
Last edited by stari grad Visegrad on 25/03/2009 01:35, edited 4 times in total.
- Novi_Nick
#730 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
I sta sam ja rekao za sebe i isto trubim cijelo vrijeme isto kao i @ Vesegrad da sam po Narodu Bosnjak i po Naciji Bosanac i Hercegovac sto opet znaci da je Narod/di + teritorija + drzava = NACIJA iliti = DRZAVA
A ti za sebe cijelo vrijeme tvrdis da si i po Narodu i po Naciji Bosnjak.
Last edited by Novi_Nick on 25/03/2009 01:37, edited 2 times in total.
-
The Silent Man
#731 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Na popisu ce se pola Bosnjaka izjasniti Nacija: Bosanac, Narod : Bosnjak,a pola Nacija Bosnjak, narod : Bosnjak
a 99,9% Srba i Hrvata Nacija : Srbin , Narod : Srbin
Nacija : Hrvat, Narod . Hrvat
pa kad se sracuna nacionalno opredjeljenje vidjet ce se da ima 20% bosnaca,20% bosnjaka, 35% Srba, 20 % Hrvata i recimo 5% ostalih
a to vase tumacenje primjenjeno u praksi dovodi do ove situacije...
ako se to desi,a pogledajte anketu,vidjecete da je medju bosnjake zabuna vec dobrano ubacena,BiH ce nestati za 3 dana
pa kad se sracuna nacionalno opredjeljenje vidjet ce se da ima 20% bosnaca,20% bosnjaka, 35% Srba, 20 % Hrvata i recimo 5% ostalih
ako se to desi,a pogledajte anketu,vidjecete da je medju bosnjake zabuna vec dobrano ubacena,BiH ce nestati za 3 dana
-
stari grad Visegrad
#732 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Ne brini.
Samo moze bite JEDNA od ove dvije mogucnosti:
-nacioanlnaost /drzavljanstvo, pripadnik Bosne i Hercegovine (Pazi svi su Bosanci i Hercegovci po nacioanalnosti)
-narodnist-- nema
NEMA DJELJNJA BOSNJAKA NA DVIJE NACIOANALNOSTI: Bosnjak i Bosanac- TO NE DOLAZI U OBZIR!
-nacioanlnaost /drzavljanstvo, pripadnik Bosne i Hercegovine (Pazi svi su Bosanci i Hercegovci po nacioanalnosti)
-narodnist-- nema
NEMA DJELJNJA BOSNJAKA NA DVIJE NACIOANALNOSTI: Bosnjak i Bosanac- TO NE DOLAZI U OBZIR!
-
The Silent Man
#733 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Ta teorija o razdvajanju pojma nacija/narod na tlu za koje Nacija ima iskljucivo etnicki smisao,i u kojem je nacija sinonim za etniju i drzavljanstvo ce u praksi - tj. na izjasnjavanju dovesti do onog gore...
Ko sto kazu,ja imam farz da upozorim
dalje,briga me,ne mogu vise...
Ko sto kazu,ja imam farz da upozorim
dalje,briga me,ne mogu vise...
-
A-ZO
#734 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
zna li neko na koji nacin ce se vrsiti popis, jel ono kao glasanje ili kako?
-
stari grad Visegrad
#735 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Silajdzic bi trebao da se potrudi i da ukine dvojno drzavljastvo bh hrvatima tima i bh srbima.
Zasto se dozvoljava ta diskriminacija u odnosu na narod bosnjaka koji ne mogu imati dva drzavljanstva, a protjerani su iz BiH za vrijeme rata.
Zasto da neki sjede na 2 stolice a drugi ne mogu. Ili svima dupla drzavljanstva ili nikom.
Bosnjaci ne mogu biti podjeljeni na bosnjak i bosanac. Ova anketa je pogersna.
Zasto se dozvoljava ta diskriminacija u odnosu na narod bosnjaka koji ne mogu imati dva drzavljanstva, a protjerani su iz BiH za vrijeme rata.
Zasto da neki sjede na 2 stolice a drugi ne mogu. Ili svima dupla drzavljanstva ili nikom.
- zgembo_sa
#736 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Ma ignorisite ovu temu, kako vam nije jasno da su odredjeni ljudi dosli ovdje i namjerno se prave budale ne bi li zbunili ljude.
Ako bude popis sa ovakvim pitanjima, onda cisto sumnjam da ce biti 2 pitanja - za naciju i narodnost. Koliko sam vidio ni ovi izdajnici prudovci nisu govorili o nacionalnom izjasnjavanju, nego etnickom. Dakle pitali bi vas za vasu etnicku pripadnost ili ti ga narodnost. A za podjelu Bosnjaka se ne brinite, ovdje mozete samo zbunjivati dijasporu, ako dodje do popisa sa ovim pitanjem, onda ce se naci adekvatniji nacin da se Bosnjaci obavijeste i nauce kako treba pravilno da se izjasne, dakle Bosnjacima u narodnom smislu. Ovi ovdje placenici se dzaba lome da unesu nemir i zbunjenost, jer pravog efekta na narod nemaju.
Samo temu lagano na ignore...
Ako bude popis sa ovakvim pitanjima, onda cisto sumnjam da ce biti 2 pitanja - za naciju i narodnost. Koliko sam vidio ni ovi izdajnici prudovci nisu govorili o nacionalnom izjasnjavanju, nego etnickom. Dakle pitali bi vas za vasu etnicku pripadnost ili ti ga narodnost. A za podjelu Bosnjaka se ne brinite, ovdje mozete samo zbunjivati dijasporu, ako dodje do popisa sa ovim pitanjem, onda ce se naci adekvatniji nacin da se Bosnjaci obavijeste i nauce kako treba pravilno da se izjasne, dakle Bosnjacima u narodnom smislu. Ovi ovdje placenici se dzaba lome da unesu nemir i zbunjenost, jer pravog efekta na narod nemaju.
- zgembo_sa
#737 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Zato sto su Srbi i Hrvati mnogo ranije prosli kroz proces narodnog budjenja koji nije blokiran i zabranjivan kao sto je to slucaj kod Bosnjackog naroda. Normalno je da su ljudi zbunjeni, ali forum svakako nije mjesto ni nacin pomocu kojeg ce se narod obavjestavati kako je pravilno da se izjasni, to ce se raditi pomocu izjava u medijima, pomocu naucnih skupova, pomocu letaka, plakata... Dzaba se lomis ovdje, efekat ce biti ravan nuli. Ali vjerujem da ces ipak biti placen za ovo sto radis...Rembrandt wrote:Pitaj se zasto ova tema nimalo nebi zbunila ljude na srpskim, njemackim, hrvatskim forumima, pa koliko god se mutilo, nego samo ovdje taj jedan obicni popis zbunjuje masu ljudi 'aj kako cu se izjasniti' ?!Ma ignorisite ovu temu, kako vam nije jasno da su odredjeni ljudi dosli ovdje i namjerno se prave budale ne bi li zbunili ljude.
-
stari grad Visegrad
#738 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Je li to tebi krivo sto si manjina? U tom slucaju je savjet: preseli se u drzavu gdje si vecina. Rahatluk.Rembrandt wrote: Nadam se i ja da cu biti dobro placen, ociscenom avlijom i bosnjackoj nacionalnoj drzavi, Republika Bosna, sa Bosnjacima i njenih manjina Srba, Bosanaca i Hrvata - Bosanci ce imati najmanje prava. Pare manje trebaju, toga se ima.
-
The Silent Man
#739 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
da razbijem tvoju posljednju floskulu ...Novi_Nick wrote:I sta sam ja rekao za sebe i isto trubim cijelo vrijeme isto kao i @ Vesegrad da sam po Narodu Bosnjak i po Naciji Bosanac i Hercegovac sto opet znaci da je Narod + teritorija + drzava = NACIJA iliti = DRZAVA
narod u smislu FUCKIN PEOPLE , narod u smislu stanovnika,zitelja,PUCANSTVA sto bi rekli Hrvati...
I ne,ja se cjelo vrijeme izjasnjavam samo po naciji Bosnjak , drzavljanin Bosne i Hercegovine , to tvoje "narod" meni nista ne znaci...
U etnickom smislu tumacenja sinonima Nacija : Bosnjak u drzavnom,medjunarodnopravnom smislu : dravljanin BiH (kolokvijalno Bosanac) ali nikad po naciji Bosanac,pa dalje nesto pod "narod" !
zanimljivo je kako ces ti gurat svoje po cjenu da sve propadne,bez obzira koliko ti ukazivali hem na pogresnost,hem na stetnost i ubitacnost te teorije...
-
zonbirile
#740 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
ja bože budala,šta neće izmisliti,a popis po evropskim standardima,glavni kriterij za eventualnog stranog partnera,za strategijska domaća i strana ulaganja.Nema popisa koji će ovu ludu zemlju zadovoljiti i usraste više,iste budale kakaju i po parlamentu i domovima naroda,može im se.
-
sharloakrobata
#741 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Nema tu nikakve filozofije. Stvari su jednostavne, krajnje jednostavne. U pitanju su emocije i osjećanja... hemija - ljubav prema svom narodu.Vec ti rekoh narod, nacija i nacionalnost su veliki filozofski pojmovi u kojima je ostavljeno mnogo prostora za raznorazna objasnjenja i poimanja. Nisam htio da budem zlonamjeran nego sam samo htio da kazem( i to iskreno mislim) da svaki covjek koji zivi u Bosni i Hercegovini ma kako on sebe nazivao, postuje i prihvata BiH kao svoju zemlju ne treba da bude predmet raznoraznih "uvjeravanja" o tome ko je i sta je.
Dođu ti neki fini ljudi na kaficu i onda uz kolače lagano popunite formulare.hoce li se popis vrsiti slicno glasanju ili kako vec?
U BiH i njeni entiteti imaju svoja državljanstva. Paraleleno funkcionišu sa BiH državljanstvom.Ne mogu sviju da citam.
Svi ste po drzavljanstvu drzavljani drzave Bone i Heregovine.
A po narodnosti ste bosnjaci, hrvati, srbi i ostali koji zive u ovoj drzavi.
Zasto da usvajam balkanski tip nacije, kada se taj tip nije pokazao dobar. Raspao se. Usvajam ono sto imaju druge zemlje: Nacioalnost=drzavljanstvo
A tako je prevedeno i na engleskom.
Kojeg ste naroda i kulure, te pjesme i pjevajte, laku noc.
Na predstojećem popisu ljudi će se izjašnjavati o svojoj etničkoj pripadnosti. Pojmovi "narodnosti" neće biti u opticaju. Pitanja će se odnositi na jazik, religiju i etničku pripadnost.Ne brini.
-narodnist-- nema
Dvojno državljanstvo se neće ukinuti Hrvatima, jer sa Hrvatskom BiH ima potpisam odgovoarajući sporazum. Istav stvar važi i za Srbiju. Haris Silajdžić je zakočio potpisivanje odgovarajućeg sporazuma sa Crnom Gorom, ali mislim da će se u proceduri ipak obezbjediti pravo sticanja dvojog državljanstva (CG-BiH). Dupla državljanstva podrazumijevaju bilateralni sporazum sa drugom državom a s obzirom da je mnogo država u svijetu koje ne sklapaju slične sporazume - mogu s ejaviti problemi. Primjeri su Švedska, Danska, Njemačka...Silajdzic bi trebao da se potrudi i da ukine dvojno drzavljastvo bh hrvatima tima i bh srbima.
Anketa nije pogrešna, pogrešno je tvoje poimanje pojma etnosa/naroda/nacije.
Presudnu ulogu će imati IZ i Gdin Efendija Cerić. Samo što je meni vrlo čudna ova medijska hajka protiv IZ.Ma ignorisite ovu temu, kako vam nije jasno da su odredjeni ljudi dosli ovdje i namjerno se prave budale ne bi li zbunili ljude.
Srbi su svoju nacionalnu revoluciju započeli sa Karađorđevim ustankom, završili je sa Milošem Obrenovićem. Bošnjaci, zbog spleta istorijskih okolnosti, još uvijek nisu u potpunosti formirali svoju naciju. U prilici smo da posmatramo krajnje uobličavanje bošnjačke nacije.Zato sto su Srbi i Hrvati mnogo ranije prosli kroz proces narodnog budjenja koji nije blokiran i zabranjivan kao sto je to slucaj kod Bosnjackog naroda. Normalno je da su ljudi zbunjeni, ali forum svakako nije mjesto ni nacin pomocu kojeg ce se narod obavjestavati kako je pravilno da se izjasni, to ce se raditi pomocu izjava u medijima, pomocu naucnih skupova, pomocu letaka, plakata... Dzaba se lomis ovdje, efekat ce biti ravan nuli. Ali vjerujem da ces ipak biti placen za ovo sto radis...
-
seldzuk
#742 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Znači u subotu. Ne može, neradni dan, nema ko da kaže da je nestala.The Silent Man wrote:Na popisu ce se pola Bosnjaka izjasniti Nacija: Bosanac, Narod : Bosnjak,a pola Nacija Bosnjak, narod : Bosnjak
- zgembo_sa
#743 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Ti govoris nekome o pogresnosti, a cijelo vrijeme pogresno izjednacavas naciju i narod. Hajde se malo obrazuj po ovom pitanju umjesto sto tvrdoglavo insistiras na necemu o cemu ocito pojma nemas, ok? Samo spamas temu!The Silent Man wrote:da razbijem tvoju posljednju floskulu ...Novi_Nick wrote:I sta sam ja rekao za sebe i isto trubim cijelo vrijeme isto kao i @ Vesegrad da sam po Narodu Bosnjak i po Naciji Bosanac i Hercegovac sto opet znaci da je Narod + teritorija + drzava = NACIJA iliti = DRZAVA
narod u smislu FUCKIN PEOPLE , narod u smislu stanovnika,zitelja,PUCANSTVA sto bi rekli Hrvati...
I ne,ja se cjelo vrijeme izjasnjavam samo po naciji Bosnjak , drzavljanin Bosne i Hercegovine , to tvoje "narod" meni nista ne znaci...
U etnickom smislu tumacenja sinonima Nacija : Bosnjak u drzavnom,medjunarodnopravnom smislu : dravljanin BiH (kolokvijalno Bosanac) ali nikad po naciji Bosanac,pa dalje nesto pod "narod" !
zanimljivo je kako ces ti gurat svoje po cjenu da sve propadne,bez obzira koliko ti ukazivali hem na pogresnost,hem na stetnost i ubitacnost te teorije...
- zgembo_sa
#744 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Etnicka pripadnost ili narodnost. Ista stvar.sharloakrobata wrote:Na predstojećem popisu ljudi će se izjašnjavati o svojoj etničkoj pripadnosti. Pojmovi "narodnosti" neće biti u opticaju. Pitanja će se odnositi na jazik, religiju i etničku pripadnost.
- nineinchnails
#746 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Jest'.....Turci i Austrijanci se 1878 dogovorili kako ce se "nasa" drzava zvat', a Srbija i Hrvatska nam odredjuju kako cemo se mi kao narod i nacija zvat'. Amerikanci nam podvalise jos jednu podjelu na FBIH i GTRS. I, sta cemo sad?sharloakrobata wrote:Bosna jeste geografska odrednica. Bosna nije država, Bosna i Hercegovina je država.nineinchnails wrote:Ma ja......Bosna je tek geografska odrednica, kao npr Dalmacija, Istra, Slavonija, Sumadija.
Ma ja......Bosna nije drzava, nego geografska odrednica.
Ma ja......Nisam ni ja Bosanac, nego Crnogorac, al' eto tu zivim.
Gdje god da odem, svi ce me zvati Bosancem, ali ja sam sebe ne mogu tako zvati.
Courtesy of Dayton agreement, MBO and M.Filipovic.
Po novoj himni, komforno se drzava moze preimenovati u "Bosna i Hercegovina i Krajina".
OHR nam nametnula drzavnu zastavu i grb.
Dokle vise da budemo tudji robovi?
- nineinchnails
#747 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Znas Bosnjace nije davno bilo
Sveg mi svjeta nema petnest ljeta
Kad u nasoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome sire. [...]
Oba su nas gosta saletila,
Da nam otmu najsvetije blago,
Nase ime ponosno i drago. (Safvet beg Basagic, 1891.)
Sveg mi svjeta nema petnest ljeta
Kad u nasoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome sire. [...]
Oba su nas gosta saletila,
Da nam otmu najsvetije blago,
Nase ime ponosno i drago. (Safvet beg Basagic, 1891.)
-
Liska
#748 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Je li to onaj Safvet beg Basagic koji pise cuvenu knjigu Znametiti Hrvati-Bosnjaci i Hercegovci u Turskoj Carevini. Vidi sada, mogli bi mozda govoriti i o naciji Hercegovaca. Pa izmedju ostalog navodi u knjizi:
Znameniti turski povjesničar i putopisac Tarihi Aali (1542. - 1599.), rodom iz Galipolja, 30 je godina boravio u Bosni na dvoru valija i postao odličan poznavalac unutar-bosanskih prilika. U drugoj polovici 16. stoljeća u svojoj knjizi "Kunhul-ahbar" o stanovništvu Bosne, u prvom redu o bosanskim muslimanima (poturčenim katolicima) piše sljedeće:)
"A pleme Hrvata, koje se nastanilo oko rijeke Bosne prozvalo se po toj rijeci. Ogledalo njihova znacaja odrazuje se u veseloj im naravi. Po Bosni dobili su ime i došli na glas po tekućoj rijeci. Duša im je čista, a lik svijetao. Većinom su lijepa stasa i dobra srca. Njihova vanjština i nutarnjost uspravnosti (pravednosti), otvorena lica i kršni momci poznati su (na daleko) po pokrajinama radi ponositosti, a ozbiljni naučenjaci kao umni i promišljeni ljudi. Uzrok je to, da je Bog - neka je uzvišen i slavljen! - u osmanlijskom carstvu podigno vrijednost ovome slavnom narodu sa službom i dostojanstvom i čast njihove sreće uzvisio kao njihov visoki rast i velikodušnost, što se megju njima rijetko nalazi nasilnika. Oni pako, koji su došli do visokih položaja (u državi) većinom se odlikuju veledušjem, to jest: čašću i ponosom; malo ih je, koji su tjesnogrudni, zavidni i pohlepni. Neustrašivi su u ratu i na mejdanu, a u društvu i na veselju prijazni. Obično su prostodušni, dobročudni i ljubezni. Osobito se odlikuje ovo preuzvišeno pleme vanrednom ljepotom i iznimnim uzrastom.
Bez sumnje Bošnjaci, koji se pribrajaju hrvatskom narodu, odlikuju se kao prosti vojnici, dobrotom i pobožnosti, kao age i sandžaci obrazovanošću i vrlinom, a kao veliki veziri u upravi su dobročudni, ponosni i pravedni, da ih narodni prvaci hvale i odlični državnici slave."
Rembrandt, kad vec znas da su mnogi franjevci bili za bosnjastvo navedi mi par imena onih koji su podrzavali ideje Zulfikarpasica i Filipovica. Kad vec pises mnogo pretpostavljam da su u pitanju stotine franjevaca i mozda citava jedna provincija. Sigurno imas neki pisani izvor o tome, pa nas upoznaj.
Znameniti turski povjesničar i putopisac Tarihi Aali (1542. - 1599.), rodom iz Galipolja, 30 je godina boravio u Bosni na dvoru valija i postao odličan poznavalac unutar-bosanskih prilika. U drugoj polovici 16. stoljeća u svojoj knjizi "Kunhul-ahbar" o stanovništvu Bosne, u prvom redu o bosanskim muslimanima (poturčenim katolicima) piše sljedeće:)
"A pleme Hrvata, koje se nastanilo oko rijeke Bosne prozvalo se po toj rijeci. Ogledalo njihova znacaja odrazuje se u veseloj im naravi. Po Bosni dobili su ime i došli na glas po tekućoj rijeci. Duša im je čista, a lik svijetao. Većinom su lijepa stasa i dobra srca. Njihova vanjština i nutarnjost uspravnosti (pravednosti), otvorena lica i kršni momci poznati su (na daleko) po pokrajinama radi ponositosti, a ozbiljni naučenjaci kao umni i promišljeni ljudi. Uzrok je to, da je Bog - neka je uzvišen i slavljen! - u osmanlijskom carstvu podigno vrijednost ovome slavnom narodu sa službom i dostojanstvom i čast njihove sreće uzvisio kao njihov visoki rast i velikodušnost, što se megju njima rijetko nalazi nasilnika. Oni pako, koji su došli do visokih položaja (u državi) većinom se odlikuju veledušjem, to jest: čašću i ponosom; malo ih je, koji su tjesnogrudni, zavidni i pohlepni. Neustrašivi su u ratu i na mejdanu, a u društvu i na veselju prijazni. Obično su prostodušni, dobročudni i ljubezni. Osobito se odlikuje ovo preuzvišeno pleme vanrednom ljepotom i iznimnim uzrastom.
Bez sumnje Bošnjaci, koji se pribrajaju hrvatskom narodu, odlikuju se kao prosti vojnici, dobrotom i pobožnosti, kao age i sandžaci obrazovanošću i vrlinom, a kao veliki veziri u upravi su dobročudni, ponosni i pravedni, da ih narodni prvaci hvale i odlični državnici slave."
Rembrandt, kad vec znas da su mnogi franjevci bili za bosnjastvo navedi mi par imena onih koji su podrzavali ideje Zulfikarpasica i Filipovica. Kad vec pises mnogo pretpostavljam da su u pitanju stotine franjevaca i mozda citava jedna provincija. Sigurno imas neki pisani izvor o tome, pa nas upoznaj.
-
industrial
#749 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
[quoteTo treba reći onome ko se trudio naziv Bošnjak u BiH rezervisati samo za ljude islamske vjere. Ovi drugi koji nisu religiozni, ili treći na primer iz mješanih brakova, ili četvrti iz etnički čistih brakova a koji se ne slažu sa ovom politikom djeljenja BiH a imaju iste patriotske osjećaje kao i Bošnjaci, i ne osjećaju se ni Srbima ni Hrvatima ni Jevrejima ni Romima ili nekom četvrtom manjinom jer nisu odgajani u duhu tih naroda i ne osjećaju pripadnost njima - nemaju drugog izbora nego reći Bosanac.
Inače bilo bi potpuno svejedno, Bošnjak ili Bosanac označava njegove patriotske osjećaje i pripadnost Bosni ili BiH. Ali... treba prstom pokazati u onog koji je naziv Bošnjak rezervisao samo za muslimane[/quote]
sa ovim se u popunosti slazem, znaci bosanci nis ne uzimaju bosnjacima, al nisu religiozni muslimani, i zele da budu bosanci, osjecaju se tako.
dosta ovih postova ovde pise o istorijskom mijesanju naroda u bosni, iz tog mijesanja nastaju bosanci, znaci zive ovde isto toliko koliko zive i svi ostali a nemaju nikakva prava, cak se sad ne mogu ni izjasnit ko bosanci vec moraju izabrat jednu od 3 ponudjene opcije,
ak ne bude na popisu opcije bosanac naravno podrazumijeva i hercegovac, u svakom smislu i nacionalnom i narodnom i svakom drugom koji bude obuhvatao i ostale narode, ne treba se ni izjasnjavat, bojkotovat torovski fasisticki popis
Inače bilo bi potpuno svejedno, Bošnjak ili Bosanac označava njegove patriotske osjećaje i pripadnost Bosni ili BiH. Ali... treba prstom pokazati u onog koji je naziv Bošnjak rezervisao samo za muslimane[/quote]
sa ovim se u popunosti slazem, znaci bosanci nis ne uzimaju bosnjacima, al nisu religiozni muslimani, i zele da budu bosanci, osjecaju se tako.
dosta ovih postova ovde pise o istorijskom mijesanju naroda u bosni, iz tog mijesanja nastaju bosanci, znaci zive ovde isto toliko koliko zive i svi ostali a nemaju nikakva prava, cak se sad ne mogu ni izjasnit ko bosanci vec moraju izabrat jednu od 3 ponudjene opcije,
ak ne bude na popisu opcije bosanac naravno podrazumijeva i hercegovac, u svakom smislu i nacionalnom i narodnom i svakom drugom koji bude obuhvatao i ostale narode, ne treba se ni izjasnjavat, bojkotovat torovski fasisticki popis
-
The Silent Man
#750 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Zgembo,ja trubim ovdje cjelo vrijeme Nacija je rijec koja je SINONIM koja u sebi sadrzi znacenje i tog vaseg "naroda" i te vase "nacije"
Nacija je SINONIM za : 1) etnicku skupinu koja se razlikuje od drugih svojom kulturom,historijim (nekada) jezikom, (nekada) religijom te za : 2) drzavljanstvo (preciznije zapadno-evropsku modernu nacionalnu drzavu)
to "narod" ne postoji ,a da nije na silu preslikana definicija etnije ili pucanstva...
Cilj uvodjenja zabune narod/nacija je od-nacionaliziranje Bosnjacke nacije... njeno "narodiziranje"
jOFLA, naravno da mozes biti ateista i Bosnjak (cak i druge vjere i Bosnjak),u tome i jest poenta toga da izraz Bosnjak predstavlja naciju,a musliman (velko malo,isto ga dodje) vjersku skupinu. Bilo je poziva da Bosnjastvo prihvate i katolici i pravoslavci,no to je glatko odbijeno...cak ni Muslimani kojima je Islam bio dominantna odrednica nisu bas lahko prihvatili Bosnjastvo (ima cak i sada tih endema) ... Kakogod,posto je vjera bila kljucni faktor za rasclanjivanje Hrvata , Srba i Bosnjaka ... Islam u Bosnjaka ce uvjek biti gradivni element nacionalnog identiteta bar u kulturoloskoj formu,npr.ja nisam bas ateista,al nisam ni neki musliman ni po uvjerenju ni po praksi,moja vjera je Bosnjacka
i jos jednom : NEMA POPUSTANJA OD SINTAGME : NACIJA BOSNJAK
Nacija je SINONIM za : 1) etnicku skupinu koja se razlikuje od drugih svojom kulturom,historijim (nekada) jezikom, (nekada) religijom te za : 2) drzavljanstvo (preciznije zapadno-evropsku modernu nacionalnu drzavu)
to "narod" ne postoji ,a da nije na silu preslikana definicija etnije ili pucanstva...
Cilj uvodjenja zabune narod/nacija je od-nacionaliziranje Bosnjacke nacije... njeno "narodiziranje"
jOFLA, naravno da mozes biti ateista i Bosnjak (cak i druge vjere i Bosnjak),u tome i jest poenta toga da izraz Bosnjak predstavlja naciju,a musliman (velko malo,isto ga dodje) vjersku skupinu. Bilo je poziva da Bosnjastvo prihvate i katolici i pravoslavci,no to je glatko odbijeno...cak ni Muslimani kojima je Islam bio dominantna odrednica nisu bas lahko prihvatili Bosnjastvo (ima cak i sada tih endema) ... Kakogod,posto je vjera bila kljucni faktor za rasclanjivanje Hrvata , Srba i Bosnjaka ... Islam u Bosnjaka ce uvjek biti gradivni element nacionalnog identiteta bar u kulturoloskoj formu,npr.ja nisam bas ateista,al nisam ni neki musliman ni po uvjerenju ni po praksi,moja vjera je Bosnjacka
i jos jednom : NEMA POPUSTANJA OD SINTAGME : NACIJA BOSNJAK