Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Optimus Prime

#726 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Cro-dom wrote:
Vidim da me nisi razumio. Upravo ti to i govorim ,da Bog nema to svojstvo. Besmisleno je pitati tko je Boga stvorio,jer Bog ne spada u kategoriju stvorenih bića. Takvi se odgovori daju jer ljudi ne razumiju ovo što sam ti napisao,a da razumiju odgovor bi bio isti kao na pitanje: " Kojeg je mirisa plava boja?". A taj je odgovor:"To pitanje je besmisleno,jer boja nema to svojstvo!"
To je kuransko i biblijsko objasnjenje koje ne predstavlja nikakav odgovor, a radi se o cistoj dogmi
Jer vodeci se istom logikom mozemo tvrditi da univerzum nema to svojstvo, sto boga onda cini sasvim nepotrebnim u toj jednacini.
frla

#727 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

nosara wrote: Izvinjavam se... :D Ne dobih odgovor na svoje pitanje... :D
Arni Seknusene,
Nazovi sam sebe u emisiju "uživo" pa se upitaj pošto izgleda da samo cijeniš i poštuješ vlastito mišljenje ...
sistem

#728 Re: Pitanje ateistima

Post by sistem »

Cro-dom wrote:Vidim da me nisi razumio. Upravo ti to i govorim ,da Bog nema to svojstvo. Besmisleno je pitati tko je Boga stvorio,jer Bog ne spada u kategoriju stvorenih bića. Takvi se odgovori daju jer ljudi ne razumiju ovo što sam ti napisao,a da razumiju odgovor bi bio isti kao na pitanje: " Kojeg je mirisa plava boja?". A taj je odgovor:"To pitanje je besmisleno,jer boja nema to svojstvo!"
ja recimo za plavu boju znam empirijski da nema miris, prije nego sto i pocnem da formulisem malo slozenija objasnjenja.
bilo bi interesantno znati na osnovu cega - kojeg dokaza, eksperimenta, iskustva - treba da prihvatimo da boga niko nije stvorio, tj, da on nema to svojstvo?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#729 Re: Pitanje ateistima

Post by KatarinaKosaca »

nowhere man wrote:
nosara wrote:
Izvinjavam se... :D Ne dobih odgovor na svoje pitanje... :D
Nije stvar u tome jesi li dobio odgovor ili ne. Tvoj cinizam i podsmijehivanje jednostavno nisu pristojni. Na taj nacin proizvodis sukob umjesto dijaloga.

On je i došao da se ismijava vjernicima. To stvorenje kaže kako neistomišljenike treba u zatvor ili smrt, ne zna da sastavi prostoproširenu rečenicu, najduži post mu je 8 riječi i 12 smailija i jedino što radi po forumu je provokacija.
nosara

#730 Re: Pitanje ateistima

Post by nosara »

nowhere man wrote:
nosara wrote:
Nije stvar u tome jesi li dobio odgovor ili ne. Tvoj cinizam i podsmijehivanje jednostavno nisu pristojni. Na taj nacin proizvodis sukob umjesto dijaloga.
Pa, ako se neko pojavi ovdje sa nekom tezom, a nije spreman podastrijeti argumente, to me iritira... :D Nismo na misi, pa da se ne smije pitata nista... :D I okani me se... Kuci pa vaspitavaj... :lol:
frla

#731 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

KatarinaKosaca wrote: On je i došao da se ismijava vjernicima. To stvorenje kaže kako neistomišljenike treba u zatvor ili smrt, ne zna da sastavi prostoproširenu rečenicu, najduži post mu je 8 riječi i 12 smailija i jedino što radi po forumu je provokacija.
Zato su mu i ukinuli sve emisije ...
nosara

#732 Re: Pitanje ateistima

Post by nosara »

KatarinaKosaca wrote:
nowhere man wrote:
nosara wrote:

On je i došao da se ismijava vjernicima. To stvorenje kaže kako neistomišljenike treba u zatvor ili smrt, ne zna da sastavi prostoproširenu rečenicu, najduži post mu je 8 riječi i 12 smailija i jedino što radi po forumu je provokacija.
Sikter, rekoh ti vec!
frla

#733 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

nosara wrote: Sikter, rekoh ti vec!
Koja elokventnost i kultura našeg BiH novinarstva ... :roll:
KatarinaKosaca

#734 Re: Pitanje ateistima

Post by KatarinaKosaca »

frla wrote:
Samo ga na ignore.... Čim se pojavio, rekla sam zašto je došao.
frla

#735 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

KatarinaKosaca wrote:
frla wrote:
Samo ga na ignore.... Čim se pojavio, rekla sam zašto je došao.
Da ... poštovanje prema damama mu je na "nivou" ... koji gentleman :roll:
nowhere man

#736 Re: Pitanje ateistima

Post by nowhere man »

nosara wrote:
nowhere man wrote:
nosara wrote:
Pa, ako se neko pojavi ovdje sa nekom tezom, a nije spreman podastrijeti argumente, to me iritira... :D Nismo na misi, pa da se ne smije pitata nista... :D I okani me se... Kuci pa vaspitavaj... :lol:
Evo, vec si poceo i mene vrijedjati. Zasto nisi mogao reci nesto tipa, "volim biti cinican" ako je to vec tvoj stav.

A ja ti dajem argumente - proizvodis sukob sa takvim stavom. Ne podrzavas dijalog i napredak. Sta su tvoji kontra-argumenti?

Ne kazem da diskusija treba biti suhoparna i bez sale, ali trebas biti osjetljiv prema ljudskim bicima.
KatarinaKosaca

#737 Re: Pitanje ateistima

Post by KatarinaKosaca »

frla wrote:
KatarinaKosaca wrote: On je i došao da se ismijava vjernicima. To stvorenje kaže kako neistomišljenike treba u zatvor ili smrt, ne zna da sastavi prostoproširenu rečenicu, najduži post mu je 8 riječi i 12 smailija i jedino što radi po forumu je provokacija.
Ma, to je mrska vlast sve. On je onače dobar :D :D
frla

#738 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

KatarinaKosaca wrote:
frla wrote:
Ma, to je mrska vlast sve. On je onače dobar :D :D
Možda je samo neshvačen od strane BiH narodne mase :D
KatarinaKosaca

#739 Re: Pitanje ateistima

Post by KatarinaKosaca »

frla wrote:Možda je samo neshvačen od strane BiH narodne mase :D
Da, da narod je glup. Ma, sve to treba na Goli otok
frla

#740 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Cro-dom wrote: Čitao sam novosti sa portala i ugledao da je na forumu neka rasprava. Smatrajući da netko dobronamjerno traži neke odgovore registrirao sam se,da ostavim svoje mišljenje. No izgleda da im na srcu nije istinska želja da pronađu odgovore nego da se prepiru u nedogled.
Ma znaš onu k'o se djecom igra ... sve ti je jasno ... u suštini samo nedostatak kučnog odgoja i poštovanja starijih ...
frla

#741 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

KatarinaKosaca wrote:
frla wrote:Možda je samo neshvačen od strane BiH narodne mase :D
Da, da narod je glup. Ma, sve to treba na Goli otok
De bona ... ne šapći mu vidiš da čovjek sve prepisuje sa foruma ne bi drugačije ni znao napraviti hemisiju ... :D
Optimus Prime

#742 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Cro-dom wrote:
frla wrote:
Cro-dom wrote: Vidim da me nisi razumio. Upravo ti to i govorim ,da Bog nema to svojstvo. Besmisleno je pitati tko je Boga stvorio,jer Bog ne spada u kategoriju stvorenih bića. Takvi se odgovori daju jer ljudi ne razumiju ovo što sam ti napisao,a da razumiju odgovor bi bio isti kao na pitanje: " Kojeg je mirisa plava boja?". A taj je odgovor:"To pitanje je besmisleno,jer boja nema to svojstvo!"
Ne znam što se raspravljaš sa maloljetnicima pogledaj im nickove i sve ce ti biti jasno ...
Čitao sam novosti sa portala i ugledao da je na forumu neka rasprava. Smatrajući da netko dobronamjerno traži neke odgovore registrirao sam se,da ostavim svoje mišljenje. No izgleda da im na srcu nije istinska želja da pronađu odgovore nego da se prepiru u nedogled.
Za prepirku je obicno potrebno dvoje.
Forum je mjesto gdje se iznose razlicita misljenja u cilju da bi citaoci na osnovu novih informacija oblikovali svoje misljenje.
A ako si ovdje dosao da misioniras onda ne mozes ocekivati da te ljudi ne konfrontiraju kritickim stavom na religijske dogme.

@Modorator, mozda bi trebao da ocistis temu od spam postova koje nemaju veze sa temom.
Dozer

#743 Re: Pitanje ateistima

Post by Dozer »

Cro-dom

Vidim da me nisi razumio. Upravo ti to i govorim ,da Bog nema to svojstvo. Besmisleno je pitati tko je Boga stvorio,jer Bog ne spada u kategoriju stvorenih bića. Takvi se odgovori daju jer ljudi ne razumiju ovo što sam ti napisao,a da razumiju odgovor bi bio isti kao na pitanje: " Kojeg je mirisa plava boja?". A taj je odgovor:"To pitanje je besmisleno,jer boja nema to svojstvo!"
Ovo bas i nece ici. Na prethodnoj stranici sam postavio par pitanja vezanih za vjerovanja u Bogove (odgovore ne dobih), koji su za tadasnje ljude "postojali", a koji su dolaskom (obratiti paznju - dolaskom) islama i katolicanstva na scenu polako nestali iz vjerovanja ljudi i presli su u mitologiju.
Prije toga je bio Homo sapiens u svom izvornom obliku koji nije imao ni priblizan nacin verbalne komunikacije kakav mi imamo danas, ali je ipak bio covjek, identican nama. Medjutim, on nije vjerovao ni u sta u sta ljudi vjeruju danas, u religioznom smislu naravno.
Ovo su istorijske cinjenice, zar ne?

Onda se na postavljeno (vrlo logicno) pitanje: "Ko je stvorio Boga?" moze dati vrlo precizan i jasan odgovor - covjek. Covjek, odnosno ljudski rod je odgovoran za "stvaranje" Boga, odnosno bozanstva, odnosno nekog apstraktnog uzvisenog bica koje upravlja svime na ovome svijetu. A ako je tako, odnosno ako je vjersko ucenje tacno i ako Bog zaista upravlja svime na ovome svijetu, moze li se postaviti jos jedno logicno pitanje, koje glasi: Ako znamo da jedino ljudska vrsta, od svih ostalih zivotinja na ovoj planeti, obavlja obrede u cast Boga, a s obzirom da je Bog taj koji upravlja svime na svijetu, zasto mu se ne klanjaju i zivotinje? Zasto Mu, recimo, tigrovi ne prinose zrtve? Zasto zivotinje nemaju svoje vjerske hramove u kojima bi se priblizile Bogu?

Ovo nije provokativno pitanje, da se odmah razumijemo, nego cisto ligicko.
Optimus Prime

#744 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Cro-dom wrote:
Optimus Prime wrote:
Cro-dom wrote:
To je kuransko i biblijsko objasnjenje koje ne predstavlja nikakav odgovor, a radi se o cistoj dogmi
Jer vodeci se istom logikom mozemo tvrditi da univerzum nema to svojstvo, sto boga onda cini sasvim nepotrebnim u toj jednacini.
Izgleda da opet nisi shvatio. Zar je važno što je to,možeš ga nazvati kako hoćeš i želiš,pa i Boga svi ne nazivaju jednako. Ako idemo od toga kako ti gledaš,onda ti mora biti jasno da postoji nešto što nitko nije stvorio,a od čega je počelo stvaranje. Mi ljudi "To nešto" nazivamo Bogom,što po vašoj logici mora postojati,jer ako gledate da je nešto stvoreno od strane nekoga ili nečega onda vam mora biti jasno da tako ne ide u nedogled,jer se mora doći do onoga ili nečega od čega je pokrenulo to stvaranje,a mi vjernici to vidimo u duhovnoj dimenziji,ne u materijalnoj.
Ne, shvatio sam ja savrseno.

Nema potrebe da jednu nepoznatu (univerzum) pretpostavljamo drugom nepoznatom(bog) posto se onda logicki postavlja pitanje kreacije boga.
Dakle prije ce biti da je singularitet postojao oduvjek(po ljudskom shvatanju vremena, sa obzirom da je i vrijeme kakvo mi poznajemo takodjer rezultat velikog praska).
Dakle pitanje pocetka necega igra samo ulogu u nasem svemiru od big banga pa nadalje. Vrijeme "prije" toga nije definisano.
Last edited by Optimus Prime on 28/04/2009 16:08, edited 1 time in total.
Optimus Prime

#745 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Cro-dom wrote:
Optimus Prime wrote: Za prepirku je obicno potrebno dvoje.
Forum je mjesto gdje se iznose razlicita misljenja u cilju da bi citaoci na osnovu novih informacija oblikovali svoje misljenje.
A ako si ovdje dosao da misioniras onda ne mozes ocekivati da te ljudi ne konfrontiraju kritickim stavom na religijske dogme.

@Modorator, mozda bi trebao da ocistis temu od spam postova koje nemaju veze sa temom.
A gdje sam ja naveo da sam došao misionirati? Došao sam ostaviti svoje mišljenje,kao što sam i naveo u prošlom postu,a ako netko moje postove može iskoristiti da si nađe odgovore na neka pitanja, odlično! A prepiranje u nedogled znači lutanje bez cilja,postanje bez ikakvog reda i želje da si nađe odgovore na pitanja koja ga muče!
Sa obzirom da si izjavio sljedece, citiram : No izgleda da im na srcu nije istinska želja da pronađu odgovore nego da se prepiru u nedogled. polazim od pretpostavke da si ljudima htjeo da priblizis boga.
U prevodu, dosao si da misioniras a onda si se uvrijedio kada su ljudi na tvoje dogme odgovorili kriticki.
arzuhal

#746 Re: Pitanje ateistima

Post by arzuhal »

Optimus Prime wrote:
Cro-dom wrote:
Optimus Prime wrote: Za prepirku je obicno potrebno dvoje.

A gdje sam ja naveo da sam došao misionirati? Došao sam ostaviti svoje mišljenje,kao što sam i naveo u prošlom postu,a ako netko moje postove može iskoristiti da si nađe odgovore na neka pitanja, odlično! A prepiranje u nedogled znači lutanje bez cilja,postanje bez ikakvog reda i želje da si nađe odgovore na pitanja koja ga muče!
Sa obzirom da si izjavio sljedece, citiram : No izgleda da im na srcu nije istinska želja da pronađu odgovore nego da se prepiru u nedogled. polazim od pretpostavke da si ljudima htjeo da priblizis boga.
U prevodu, dosao si da misioniras a onda si se uvrijedio kada su ljudi na tvoje dogme odgovorili kriticki.
A gdje je čovjek došao misionariti? Sa čime? Jel sa tim što je rekao (nije rekao to al isto ti ga dođe) da "Hamlet" nije naučno djelo i da se Šekspiru prilazi drukčije nego Kepleru? Jel misija u tome što pokušava da podastrije različite referentne tačke iz kojih polazimo ili postavljamo pitanja? Ili ti jednostavno ne odgovara još jedan koji nema otvorene oči?
Ripicipi

#747 Re: Pitanje ateistima

Post by Ripicipi »

Ne znam kakve "koristi" imaju ljudi od toga sto vjeruju u boga??
Zasto misle da imaju nesto vise, nego mi koji ne vjerujemo :?
Optimus Prime

#748 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

arzuhal wrote:
A gdje je čovjek došao misionariti? Sa čime? Jel sa tim što je rekao (nije rekao to al isto ti ga dođe) da "Hamlet" nije naučno djelo i da se Šekspiru prilazi drukčije nego Kepleru? Jel misija u tome što pokušava da podastrije različite referentne tačke iz kojih polazimo ili postavljamo pitanja? Ili ti jednostavno ne odgovara još jedan koji nema otvorene oči?
Ne, nego je vec u svom trecem postu optuzio ateiste da podsticu prepirku jer ko biva nemaju istinsku zelju da pronadju odgovore.
Znaci polazi od cinjenice da bolje od mene zna sta ja trazim na forumu i ne vidi sebe kao dio problema.
frla

#749 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

potres_mozga wrote:Ne znam kakve "koristi" imaju ljudi od toga sto vjeruju u boga??
Zasto misle da imaju nesto vise, nego mi koji ne vjerujemo :?
Jeli li ti golman?
arzuhal

#750 Re: Pitanje ateistima

Post by arzuhal »

Vjernik: Vjerujem da ima Boga, da on jest. Vjerujem i u duhovni svijet, u dan Suda, i...
Nevjernik: Haj' dokaži!
V.: Pa rekoh da VJERUJEM. Kontaš? Kada bih ti nešto empirijski dokazao onda to ne bi bila vjera nego čisto znanje...
N.: Ono što ne mogu izmjeriti, ispitati, eksperimentom provjeriti - ja u to ne vjerujem, brale!
V.: Ok...i vjerujem da su uvjeti koje imamo na Zemlji baš onakvi kakvi nama, ljudima, a i svim ostalim organizmima trebaju za normalan život...Bog nas je počastio time...
N.: :lol: :lol: :lol: jel to hoćeš reći da više nigdje, od triliona galaksija, nema života i da je sve to stvoreno SAMO zbog nas, da bi nam se Bog objavljivao!? :lol:
V.: Nisam to rekao...možda postoji još bezbroj bića koji uopće ne izgledaju poput nas, možda uopće nisu materijalni..i možda i kod njih postoje oni koji vjeruju i ne vjeruju...ali ja se držim ovog u šta vjerujem..
N.: :D jes, jes..
V.: Zato sam i pitao da li još negdje, osim na našoj planeti, ima uvjeta za život čovjeka? Da li još negdje može da se normalno napijemo vode kao i ovdje? Jer ja to smatram blagodati Božijom...
N.: Ima vode u ledu, pari...postoji na nekim satelitima Jupitera, Saturna...
V.: Ne, pitao sam imali negdje vode kao na Zemlji?
N.: Sigurno da ima, samo još nismo došli do materijalnih dokaza...kada budemo imali dovoljno jake teleskope i još bolju i jaču tehnologiju za dublja svemirska istraživanja, sigurno da ćemo naći i vodu i još svašta nešto...ali imamo pretpostavke, hipoteze koji još nisu ni opovrgnute
V.: Dokaži!
N.: Ne mogu ti to dokazat jer još nismo spremni za takvo nešto...ali ćemo to otkriti, razvojem tehnologije, u doglednoj budućnosti, APSOLUTNO SAM UVJEREN U TO I ČVRSTO VJERUJEM!
V.: I ja vjerujem u život nakon smrti, ali još nemamo tehnologiju da ti dokažem...ali mislim da ćemo obojica prije saznati o tome nego što ćemo naći vodu u nekom dijelu svemira...i ja vjerum u to, čvrsto...
Locked