Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Irish

#726 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Irish »

Ahmmed, tx again :thumbup: na razmijevanju ako ne zbog podudaranja misljenja :thumbup:
Ahmmed

#727 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Ahmmed »

Abdulvahid wrote:"Jer, ako bismo jednoj ženi,muslimanki, muminki,rekli da je njeno da zdravo za gotovo uzima hadis u kojem se tvrdi da će u džehennemu biti najviše žena, između ostalog, i zbog toga što u vrijeme hajza ne obavljaju namaz -a ne obavljaju ga jer je Allah dž.š. tako odredio, bili bismo i nepravedni i kratkovidi."

U kojem se hadisu govori da ce zene zbog hajza zavrsiti u Dzehennemu?? :shock:
Dakle, ne zbog samog hajza, već što ne klanjaju u vrijeme hajza. Imaš na 29 stranici ove teme, čitavu raspravu o tome.
BHF_Manijak

#728 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by BHF_Manijak »

Ahmmed wrote:
ma, ne izbjegavam, Boga mi.Nego, insanu, nemam kad, radim po vazdan :)

I kao što reče bijela.....Imanski i islamski šarti....a ja bih dodao: I ćao,đaci :)
:kiss: :kiss: :thumbup:
arzuhal

#729 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by arzuhal »

Irish wrote: A haman moram jos jednom (sesnaesti put :) ) napomenuti da ja NE NEGIRAM HADISE
Ne moraš, nisam to nikad ni pomislio ni rekao, a i redovno sam čitao šta si pisala.
Irish

#730 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Irish »

arzuhal wrote:
Irish wrote: A haman moram jos jednom (sesnaesti put :) ) napomenuti da ja NE NEGIRAM HADISE
Ne moraš, nisam to nikad ni pomislio ni rekao, a i redovno sam čitao šta si pisala.
A nisam mislila na tebe konkretno.... mislila sam na sve forumase koji su citali, citaju i budu citali ove postove...ne zeleci da bude zabune :)

nego...sta bi? Jesam li napustila zemlju Iman? :) Nisu mi trazili pasos na granici... salim se...da ne bude kakve napetosti :-D..da malo opuscam atmosferu.. :razz:
Last edited by Irish on 04/05/2010 22:29, edited 1 time in total.
Abdulvahid

#731 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Abdulvahid »

Hadis u kojem se govori da ce biti najvise zena u Dzehennemu i iz kojeg je neko shvatio da ce zene zbog ne obavljanja namaza u hajzu sve u Dzehennem glasi:

Ibn Omer prenosi od Allahovog Poslanika saws da je rekao:" O žene dijelite sadaku puno,i istigfar činite,jer sam vidio da će najviše vas biti u Džehennemu." Jedna žena,po imenu Hadla,upita: "Šta smo mi skrivile,o Allahov Poslaniče,pa da najviše nas bude među stanovnicima Džehennema?" Poslanik joj odgovori: " Vi puno proklinjete i nezahvalne ste muževima.
Nisam vidio da ikom ko ima razuma manjka pameti i vjere kao što je slučaj s vama." Ona reče: "Allahov poslaniče,kako smo mi to manjkave pameti i vjere? Poslanik odgovori: "Što se manjkavosti razuma tiče,svjedočenje dvije ženske osobe odgovara svjedočenju jednog muškarca.To je manjkavost.Žena nekoliko dana ne klanja i ne posti.To je manjkavost vjere.

Sto se tice toga da ce vise zena biti u Dzehennemu naveden je razlog, a ovdje se ne kaze da ce zbog ne obavljanja namaza za vrijeme hajza uci u Dzehennem, vec da je to manjkavost vjere.
bijela

#732 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by bijela »

upravo je postalo opasno..

irish - repetitio est mater studiorum :D
Irish

#733 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Irish »

bijela wrote:upravo je postalo opasno..

cccc, napeto ko Husin treger :D
evo idem namah :oops:
bijela

#734 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by bijela »

Irish wrote:

cccc, napeto ko Husin treger :D
evo idem namah :oops:
:lol: husin treger!
gaius

#735 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by gaius »

e ja se opet moram uključiti..

manjkavost vjere što žena tokom menstruacije ne klanja i ne posti?

pa ženi je zabranjeno da klanja i posti tokom menstruacije jer nije čista.. a nije čista zbog procesa koji se dešava u njenom tijelu a koji je Božje davanje kojim se obezbjeđuje dovođenje njenog organizma u stanje da može zanijeti i na ovaj svijet donijeti novi život..

i zbog toga "manjkavost vjere" - šta god da to značilo??
znači na jednoj strani vam je zabranjeno da klanjate i postite - a na drugoj strani vam se to uzima kao "manjkavost"..
Ahmmed

#736 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Ahmmed »

Abdulvahid wrote:Hadis u kojem se govori da ce biti najvise zena u Dzehennemu i iz kojeg je neko shvatio da ce zene zbog ne obavljanja namaza u hajzu sve u Dzehennem glasi:

Ibn Omer prenosi od Allahovog Poslanika saws da je rekao:" O žene dijelite sadaku puno,i istigfar činite,jer sam vidio da će najviše vas biti u Džehennemu." Jedna žena,po imenu Hadla,upita: "Šta smo mi skrivile,o Allahov Poslaniče,pa da najviše nas bude među stanovnicima Džehennema?" Poslanik joj odgovori: " Vi puno proklinjete i nezahvalne ste muževima.
Nisam vidio da ikom ko ima razuma manjka pameti i vjere kao što je slučaj s vama." Ona reče: "Allahov poslaniče,kako smo mi to manjkave pameti i vjere? Poslanik odgovori: "Što se manjkavosti razuma tiče,svjedočenje dvije ženske osobe odgovara svjedočenju jednog muškarca.To je manjkavost.Žena nekoliko dana ne klanja i ne posti.To je manjkavost vjere.

Sto se tice toga da ce vise zena biti u Dzehennemu naveden je razlog, a ovdje se ne kaze da ce zbog ne obavljanja namaza za vrijeme hajza uci u Dzehennem, vec da je to manjkavost vjere.

Eh :) Volio bih kad bi mi neko isterdžumanio zbog čega je neklanjanje u vrijeme hajza,označeno kao manjkavost vjere.
Ahmmed

#737 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Ahmmed »

ma jok, ba.nije opasno.abdulvahid je pristojno čeljade, lijepog ahlaka, milina s njim diskutirati. :)
Irish

#738 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Irish »

ah bijela, huso ko huso,..nikad se dozvat :-D

ps. I ja bih voljela cuti obrazlozenje o manjkavosti vjere zbog necega sto ne mozemo sami kontrolisati... :?
bijela

#739 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by bijela »

Ahmmed wrote:

ma jok, ba.nije opasno.abdulvahid je pristojno čeljade, lijepog ahlaka, milina s njim diskutirati. :)
nisam mislila na abdulvahida nego na skliskost teme i hadisa o kojem govorite
Ahmmed

#740 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Ahmmed »

bijela-hanum :)

ma, slažem se s tobom.Ama, ponekad se nešto i o tome treba progovoriti ;-)
Irish

#741 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Irish »

bijela wrote:
Ahmmed wrote:

nisam mislila na abdulvahida nego na skliskost teme i hadisa o kojem govorite
a ja mislila samo na Husu :?
:D
BHF_Manijak

#742 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by BHF_Manijak »

Ahmmed wrote:bijela-hanum :)

Ako koji ucenjak hadisa ima online,bilo bi dobro da nam stosta kaze o ovom hadisu,jer ga i ja bas najbolje nisam shvatio... :)
Irish

#743 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Irish »

BHF_Manijak wrote:

Ako koji ucenjak hadisa ima online,bilo bi dobro da nam stosta kaze o ovom hadisu,jer ga i ja bas najbolje nisam shvatio... :)
ko Ćeka, taj doĆeka :-D
Ahmmed

#744 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Ahmmed »

BHF_Manijak wrote:

I ja se pridružujem pozivu :)
Abdulvahid

#745 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Abdulvahid »

Pitanje: Stalno slušam časni hadis: "Žene su nepotpunog (krnjavog) razuma i vjere". Neki muškarci citiraju ga samo kao vid omalovažavanja žene. Molimo vašu eminenciju da nam pojasni značenje ovog hadisa.

Odgovor: Od Allahovog Poslanika s.a.v.s. navodi se da je rekao: "Nisam vidio nikog nepotpunog uma i vjere a da više ovlada razumom razboritog (i odlučnog) muškarca od vas." Upitan je: "Allahov Poslaniče, u čemu se očituje nepotpunost ženinog uma?" Odgovorio je: "Zar nije svjedočenje dvije žene jednako svjedočenju jednog muškarca?!" Zatim je upitan: "Allahov Poslaniče, a u čemu se manifestuje nepotpunost njene vjere?", pa je odgovorio: "Zar nije slučaj da žena ne klanja kada ima menstruaciju?!"

Tako je Allahov Poslanik s.a.v.s. pojasnio da se nepotpunost ženinog uma ogleda u slabosti memorije i da se njeno svjedočenje mora potpomoći sa svjedoćenjem druge žene. To je zbog toga da bi svjedočenje bilo što preciznije, jer jedna žena nekad zaboravi, a nekad nešto doda i sl.

Što se tiče nepotpune vjere, ona se ogleda u tome što žena za vrijeme menstruacije i nifasa ne klanja i ne posti i nije dužna naklanjati namaze (za razliku od posta). Ova nepotpunost nije nešto što je ženin nedostatak, nego je on produkt Allahovog Zakona - Šerijata.

Uzvišeni Allah odredio je ove propise ženama u skladu s njima (njihovom prirodom) i kao olakšicu njima, jer bi post bio štetan po ženu kada bi postila u vrijeme menstruacije i nifasa. Tako je Uzvišeni Allah iz milosti prema ženi, propisao da ne posti u vrijeme menstruacije i nifasa. Tako je izostavljanje namaza Allah dž.š. odredio iz milosti prema njoj, jer u mnestruaciji žena nije čista. Isti slučaj je i sa nifasom, a žena neče naklanjati propuštene namaze, jer bi to predstavljalo poteškoću, s obzirom da se tokom jednog dana i noći klanja 5 namaza, a menstruacija traje dugo, ponekad 7 ili 8 dana.

S druge strane, nifas u nekim slučajevima traje najviše 40 dana. Iz milosti i dobročinnstva prema ženi Uzvišeni Allah ukinuo je obavezu obavljanja namaza u spomenutim stanjima, kao i naklanjavanje tih namazaIz ovoga ne proizilazi da je žena nepotpunog uma i vjere sa svih aspekata. Naprotiv, Poslanik s.a.v.s. pojasnio je da se nepotpunost ženinog uma ogleda sa aspekta nemogućnosti preciznog memorisanja, a nepotpunost vjere sa aspekta izostavljanja namaza i posta u vrijeme menstruacije i nifasa.Također iz ovoga ne proizilazi da je žena slabija od muškarca u svemu i da je on u svemu bolji od nje.

Naravno, muški rod je, općenito gledano, bolji od ženskog roda iz više razloga, kao što kaže Uzvišeni Allah: "Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dž.š dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje" (En-Nisa 34)

Međutim, u nekim slučajevima žena nadmašuje muškarca na mnogim poljima, i koliko ima samo žena koje su nadmašile muškarce razumom, vjerom i preciznošću memorije. Ono što se navodi od Allahovog Poslanika s.a.v.s., jeste to da je muški rod iznad ženskog, razumom i vjerom, ali na osnovu ova dva stanovišta koja je pojasnio Vjerovjesnik s.a.v.s. U nekim slučajevima ženina djela su takva da ona premašuje mnoge muškarce u dobrim djelima, bogobojaznosti i stupnju koji će imati na ahiretu.

Ona je u nekim poslovima toliko revnosna da ih obavlja sa takvom preciznošću, marljivošću i pažnjom i u tome premašuje mnoge muškarce. Tako je žena npr. ekspert za historiju Islama i za druge oblasti, što je uočljivo onima koji prostudiraju položaj žena u doba Vjerovjesnika s.a.v.s., i poslije njega.Ovim je jasno da nepotpunost, o kojoj je riječ, nije sprečavala da se na ženu oslanjalo prilikom prenošenja hadisa, kao i prilikom svjedočenja , ako se ono podupire svjedočenjem druge žene.

Također to ne sprečava da žena bude bogobojazna i jedna od najboljih Allahovih robinja, pod uvjetom da bude istrajna u svojoj vjeri.I pored toga što sa nje spada obaveza posta u vrijeme menstruacije i nifasa, ali ne i napošćavanja, te obaveza obavljanja namaza kao i naklanjavanja, iz toga ne proističe ženina manjkavost u svemu. Ona nije manjkava u bogobojaznosti, u izvršavanju Allahovih zapovijedi, kao i u preciznom obavljanju poslova koje obavlja.

Manjkavost koja se spominje jeste specifična manjkavost vezana za razum i vjeru, kao što je to pojasnio Vjerovjesnik s.a.v.s.Stoga, ne treba vjernik da ženi pripisuje manjkavost u svim stvarima, kao i manjkavost cijele vjere. Naprotiv, njena manjkavost je specifična i manjkavost u vjeri i razumu u vezi preciznog iskazivanja svjedočenja i sl. Treba dakle, biti pravičan u vezi sa ženom, a Vjerovjesnik s.a.v.s. govor shvaćati i tumačiti na najbolji i najljepši način. Allah Uzvišeni najbolje zna.

Šejh Ibn-Baz Muhammed el_Mesnud
Izbor fetvi o ženskim pitanjima
bijela

#746 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by bijela »

živim za dan kad će muslimani shvatiti da su ovakva tumačenja u naš vakat neprihvatljiva :oops:

il' nemojmo nikako tumačiti neke stvari (semi'na we eta'na) il' ako se već uzme tumačiti neka to onda drži vodu.
Ahmmed

#747 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Ahmmed »

Neću ništa reći. Ni slova. :)

bijela :thumbup:
Irish

#748 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Irish »

Ahmmed wrote:Neću ništa reći. Ni slova. :)

bijela :thumbup:
ja pogotovo :-) :thumbup:
Abdulvahid

#749 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Abdulvahid »

Pa jeste li trazili tumacenje nekog ucenjaka, sta ni sad vam nije jasno :-D
Ahmmed

#750 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Ahmmed »

Abdulvahid wrote:Pa jeste li trazili tumacenje nekog ucenjaka, sta ni sad vam nije jasno :-D
Sve ok :)
Locked