pa ja prvi ne bih nikom davao ništa što mi donese neko mimo reda... da sam doktor...halo ba...pa gdje je tu logikapolacijela wrote:naslovnica, mozes ti naruciti vakcinu odakle hoces, ali ti niko ne moze garantovati da je osigurao hladni lanac, tj drzao vakcinu na temperaturi na kojoj mora biti, to je jedini razlog.
VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#726 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
-
polacijela
#727 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
u svedskoj imaju pravo izbora, pa je procenat djece koja se vakcinisu u zadnje tri godine bio 98%, pa 97% pa 99%.upsy_daisy wrote: Najgori su ovi naši sveznajući roditelji koji slijepo vjeruju svakome ko nosi ikakvu titulu i vjeruju svemu što im se kaže![]()
Valjda su nepismeni šta li pa vjeruju šta će ili su nadri-pismeni pa ne mogu sebi dozvoliti zaboga da vjeruju u neke tamo teorije zavjere![]()
Ja sam za pravo izbora kao što je recimo u Švedskoj.
Jesu li i tamo zatucani roditelji šta mislite
ja bih rekla da roditelji u svedskoj vakcinisu djecu u tom procentu bas zato sto nisu sveznajuci, nepismeni ili nadripisemni i ne vjeruju u neke tamo teorije zavjere
-
Naslovnica
#728 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ja bio peh, zato što mi je dijete završilo u bolnici, a drugo zamalo?!Black swan wrote:de bolan ne prijeti sram te biloNaslovnica wrote:Smiješno tebi, aaa?Black swan wrote:de ba![]()
![]()
nastavi naručivati iz njemačke preparate
Akbgda da doživiš što sam ja doživio, pa da vidim koliko će ti onda biti smiješno.
Ima da me se sjetiš, vjeruj mi.
ako si ti bio peh i tvoje dijete ne širi tu ideologiju protiv vakcinacije
niste imali sreće šta ja znam nisam doktor ti i još 0.1% nesretnika
smiješan si mi zbog naručivanja iz njemačke... postoji procedura... zamisli na što bi ličila medicinska struka kad bi svak naručivao mimo reda što želi
Pa liče, nisu djeca kladionica, pa da budeš "PEH", toliko bi bar trebalo da znaš, ako već znaš upaliti kompjuter i logovati se na forum.
Ali šta ti znaš, ti i nemaš djece (očito), tako da od tebe i tebi sličnih forumskih mudrosera i ne očekujem nikakvu empatiju ili bilo šta suvislo.
Ja ne širim nikakvu ideologiju, ja sam samo iznio svoje lično iskustvo i mišljenje, pa neka radi ko šta hoće. Nikakva ideologija nije u pitanju.
Što se tiče procedura, ako ti imaš povjerenja u naš sistem, ako znaš kako idu procedure sa tenderima, ako oznaš ko nam gore kroji sudbinu, ako znaš koji je stepen korupcije u svakom aspektu društva (zdravstvo, farmaceutske lobije i mafiju da i ne spominjem), i ako i pored svega toga imaš povjerenja u sistem i procedure, OK. To je tvoje lično mišljenje, ali dopusti da i neko drugi ima svoje i nemoj ga ismijavati. Sačuvaj bar toliko dostojanstva, ako već ne možeš da prešutiš.
To što ja mogu nabaviti vakcinu koju mi djeca trebaju primiti iz Njemačke, što više vjerujem toj vakcini nego smeću koje prolazi na tenderima a dolazi iz Indije, Pakistana i Bangladeša (da je bogdom iz Južne Koreje, ne bih se bunio), to je moje, ja sam pitao, dobio odgovor i to je to. Ne vidim u čemu ti imaš problem što sam ja želio nabaviti provjerenu vakcinu iz Njemačke?
-
polacijela
#729 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
kad se radi o proizvodjacima cijim se vakcinama djeca ovdje vakcinisu, jedna je firma juznokorejska, druge evropske i americke, ni traga indijskom smecu.
http://lijekovi.almbih.gov.ba:8090/SpisakLijekova.aspx
u polje ATC upisite J07, kliknite "trazi", dobicete spisak vakcina u BiH. u cetvrtom stupcu nalaze se nazivi proizvodjaca.
http://lijekovi.almbih.gov.ba:8090/SpisakLijekova.aspx
u polje ATC upisite J07, kliknite "trazi", dobicete spisak vakcina u BiH. u cetvrtom stupcu nalaze se nazivi proizvodjaca.
Last edited by polacijela on 21/04/2016 15:45, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#730 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ma jasno, hvala tebi na učtivom odgovoru i savjetu, može se sve lijepo i normalno iskomunicirati, a ne ismijavati se ljudima ovdje na forumu, bez potrebe.polacijela wrote:naslovnica, mozes ti naruciti vakcinu odakle hoces, ali ti niko ne moze garantovati da je osigurao hladni lanac, tj drzao vakcinu na temperaturi na kojoj mora biti, to je jedini razlog.
Svako želi svome djetetu najbolje što mu može priuštiti, i ne želi ga dovoditi u nepotrebne rizike.
Hvala doktorima što postoje, ja jesam za vakcinaciju, vakcine su super stvar, ali nakon lošeg iskustva + sa nakaradnim sistemom koji postoji u ovoj banana državi, odlučili smo da je najbolje da našu djecu ne vakcinišemo do daljnjeg.
Još jutros, kada mi doktorica reče da od 1.Maja počinje upotreba nekakvih novih evropskih vakcina, a da će stare uništiti (tim riječima), meni više nije bilo potrebno.
Vidjećemo za koju godinu šta će se dešavati sa sistemom.
- Truba
#731 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
paša izvini nisam ni vidio da su ti djeca loše jer kad sam pročitao o individualnom naručivanju vakcina
smijao sam se tome
zakopajmo ratne sjekire i ugledajmo se na šveđane
nemojte da budemo ko irak kambodža ukrajina i ostale zemlje
smijao sam se tome
-
upsy_daisy
#732 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
akcenat je na ''pravo izbora''polacijela wrote:u svedskoj imaju pravo izbora, pa je procenat djece koja se vakcinisu u zadnje tri godine bio 98%, pa 97% pa 99%.upsy_daisy wrote: Najgori su ovi naši sveznajući roditelji koji slijepo vjeruju svakome ko nosi ikakvu titulu i vjeruju svemu što im se kaže![]()
Valjda su nepismeni šta li pa vjeruju šta će ili su nadri-pismeni pa ne mogu sebi dozvoliti zaboga da vjeruju u neke tamo teorije zavjere![]()
Ja sam za pravo izbora kao što je recimo u Švedskoj.
Jesu li i tamo zatucani roditelji šta mislite
ja bih rekla da roditelji u svedskoj vakcinisu djecu u tom procentu bas zato sto nisu sveznajuci, nepismeni ili nadripisemni i ne vjeruju u neke tamo teorije zavjere
-
upsy_daisy
#733 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
ne laži da nisi vidio.Black swan wrote:paša izvini nisam ni vidio da su ti djeca loše jer kad sam pročitao o individualnom naručivanju vakcina
smijao sam se tome
-
polacijela
#734 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
zovi kako hoces, svedjani su na takvom evolutivnom nivou da znaju razliku izmedju "informacije" i informacije, spram toga i odlucujuupsy_daisy wrote: akcenat je na ''pravo izbora''
-
Naslovnica
#735 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ja sam vazda za MIR.Black swan wrote:paša izvini nisam ni vidio da su ti djeca loše jer kad sam pročitao o individualnom naručivanju vakcina
smijao sam se tome
Hoš:
Eto.
p.s. strašno sam osjetljiv na djecu (svoju i tuđu), znači kada su djeca u pitanju za njih kršim ženevske konvencije, genocidišem, radim sve po potrebi, ali nemoj mi djece dirati i sve će biti OK. Ja mogu koru hljeba i nekako ga zaliti sarajevskim, ali nemoj da njima šta fali. Jbga, možda pretjerujem, ali sam takav.
-
upsy_daisy
#736 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
da a šta nas sprječava da dozvolimo pravo na izbor?polacijela wrote:zovi kako hoces, svedjani su na takvom evolutivnom nivou da znaju razliku izmedju "informacije" i informacije, spram toga i odlucujuupsy_daisy wrote: akcenat je na ''pravo izbora''
i ko kaže da šveđani ne griješe??
i odakle izvuče taj procenat hajde da vidim sad lijepo
-
Naslovnica
#737 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Još da dodam da su mi djeca OK, bilo, prošlo, za sada nema nikakvih podljedica, ali kako ono kažu...ko se jednom oprži...
Last edited by Naslovnica on 21/04/2016 15:56, edited 1 time in total.
-
upsy_daisy
#738 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
ne pretjeruješ nego je on slago momački, al hajd makar je skonto u po frke da fakat pretjeruje u bezdušnosti, ima nade za njeg kolko-tolko.Naslovnica wrote:Ja sam vazda za MIR.Black swan wrote:paša izvini nisam ni vidio da su ti djeca loše jer kad sam pročitao o individualnom naručivanju vakcina
smijao sam se tome
Hoš:
![]()
Eto.
p.s. strašno sam osjetljiv na djecu (svoju i tuđu), znači kada su djeca u pitanju za njih kršim ženevske konvencije, genocidišem, radim sve po potrebi, ali nemoj mi djece dirati i sve će biti OK. Ja mogu koru hljeba i nekako ga zaliti sarajevskim, ali nemoj da njima šta fali. Jbga, možda pretjerujem, ali sam takav.
- Truba
#739 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
svi smo mi osjetljivi na stvari koje nas se tiču
ja ne volim igle... ne volim vaditi krv i to izbjegavam...spreman sam žrtvovati činjenicu da mi je loša krvna slika il šta gore što se može vidjeti iz vađenja krvi jer ne volim iglu
u tome sam isti kao i neki za vakcinaciju... ali ja sam sa svojim fobijama samo sebi kriv... neću širiti probleme i drugima niti u to uključujem najmlađe
samo sam ja u tom strahu od igle
ja ne volim igle... ne volim vaditi krv i to izbjegavam...spreman sam žrtvovati činjenicu da mi je loša krvna slika il šta gore što se može vidjeti iz vađenja krvi jer ne volim iglu
u tome sam isti kao i neki za vakcinaciju... ali ja sam sa svojim fobijama samo sebi kriv... neću širiti probleme i drugima niti u to uključujem najmlađe
-
upsy_daisy
#740 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
nije to isto, laprdašBlack swan wrote:svi smo mi osjetljivi na stvari koje nas se tiču
-
The Realist
#741 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Koja je vakcina bila u pitanju? Je li kod oba djeteta ista, ili se kod različitih vakcina desilo? Jesu li neke vakcine primili, a da je prošlo bez neželjenih reakcija?Naslovnica wrote: Ja bio peh, zato što mi je dijete završilo u bolnici, a drugo zamalo?!
Pa liče, nisu djeca kladionica, pa da budeš "PEH", toliko bi bar trebalo da znaš, ako već znaš upaliti kompjuter i logovati se na forum.
Ali šta ti znaš, ti i nemaš djece (očito), tako da od tebe i tebi sličnih forumskih mudrosera i ne očekujem nikakvu empatiju ili bilo šta suvislo.
Ja ne širim nikakvu ideologiju, ja sam samo iznio svoje lično iskustvo i mišljenje, pa neka radi ko šta hoće. Nikakva ideologija nije u pitanju.
Što se tiče procedura, ako ti imaš povjerenja u naš sistem, ako znaš kako idu procedure sa tenderima, ako oznaš ko nam gore kroji sudbinu, ako znaš koji je stepen korupcije u svakom aspektu društva (zdravstvo, farmaceutske lobije i mafiju da i ne spominjem), i ako i pored svega toga imaš povjerenja u sistem i procedure, OK. To je tvoje lično mišljenje, ali dopusti da i neko drugi ima svoje i nemoj ga ismijavati. Sačuvaj bar toliko dostojanstva, ako već ne možeš da prešutiš.
To što ja mogu nabaviti vakcinu koju mi djeca trebaju primiti iz Njemačke, što više vjerujem toj vakcini nego smeću koje prolazi na tenderima a dolazi iz Indije, Pakistana i Bangladeša (da je bogdom iz Južne Koreje, ne bih se bunio), to je moje, ja sam pitao, dobio odgovor i to je to. Ne vidim u čemu ti imaš problem što sam ja želio nabaviti provjerenu vakcinu iz Njemačke?
Ovo je bitno da se zna kako se dalje usmjeriti, a za neke simptome se tačno zna koja komponenta vakcina ih izaziva, tako da ako se sumnja da je neko osjetljiv na tu komponentu, ista se izbaci iz budućih vakcina. Sam osip kod vakcina, ne znači neki problem (kod MRP vakcine se može očekivati, a prolazi za 2-3 dana). Također, ako su neke vakcine prošle bez komplikacija, onda nema razloga da se ne nastavi sa istima (recimo Di-Te-Per, jer se prima u više navrata, ili OPV/IPV, HiB u zavisnosti od dobi, i td.....).
Ne bi bilo ni loše ako bi mogli obaviti istraživanja po tom pitanju, kako bi znali na šta je prvo dijete reagiralo. Ovo je bitno, jer ako je recimo osjetljivo na X više nego druga djeca (tj. ako imate u familiji neku genetsku predispoziciju), logično da se neće ni treće dijete vakcinisati protiv iste stvari, ali je to potrebno znati ukoliko bi došlo do infekcije prirodnim putem, pošto će tada komplikacije vjerovatno biti i veće, a onda je dobro imati tu informaciju kako bi se moglo dovoljno brzo reagovati ukoliko dijete oboli od oboljenja X.
U ovom slučaju je prije pitanje pretjerane reakcije na neku od komponenata vakcine, nego na sami kvalitet vakcine. Nema puno proizvođača vakcina, tako da se i nema uvijek prevelik izbor, ali kada vakcine same po sebi ne bi valjale i kada bi izazivale probleme kao kod vašeg prvog djetata, onda bi u cijeloj zemlji imali masovnu pojavu teških komplikacija (sam osip, povišena temperatura, pa i febrilne konvulzije ne spadaju u to).
No, i da se nabavi vakcina o svom trošku, najveći problem bi bio transport iz apoteke do ustanove gdje se treba ordinirati vakcina, jer recimo da oni očuvaju hladni lanac (trebali bi, nije da ne znaju šta rade), jako je teško isti očuvati prilikom tog zadnjeg dijela transporta, jer to mora sam pacijent prenijeti.
- zgiba
#742 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Odbijanjem vakcinisanja svoje djece roditelji dovode u opasnost ne samo svoju djecu nego i djecu koja zbog objektivnih okolnosti stvarno ne smiju primiti vakcinu.
Recimo Ustavni sud Republike Hrvatske jos 2014. godine je donio odluku da samostalno odlučivanje roditelja o tome hoće li ili ne vakcinisati svoju djecu nije njihovo ustavno pravo. Prema rješenju ovog Suda, djetetovo pravo na zdravlje važnije je od prava roditelja na izbor.
Dugi niz godina, prije 90-ih, nismo imali epidemije morbila (ospica) jer su djeca bila vakcinisana u visokom procentu, a onda, od kraja devedesetih, suočavamo se povremeno, sa manjim ili većim epidemijama, da bi tokom 2014. godine izbila epidemija morbila koja je zahvatila cijelu zemlju. Broj oboljelih je bio preko 9.000.
Recimo Ustavni sud Republike Hrvatske jos 2014. godine je donio odluku da samostalno odlučivanje roditelja o tome hoće li ili ne vakcinisati svoju djecu nije njihovo ustavno pravo. Prema rješenju ovog Suda, djetetovo pravo na zdravlje važnije je od prava roditelja na izbor.
Dugi niz godina, prije 90-ih, nismo imali epidemije morbila (ospica) jer su djeca bila vakcinisana u visokom procentu, a onda, od kraja devedesetih, suočavamo se povremeno, sa manjim ili većim epidemijama, da bi tokom 2014. godine izbila epidemija morbila koja je zahvatila cijelu zemlju. Broj oboljelih je bio preko 9.000.
-
polacijela
#743 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
ovo su podaci za ozloglašenu MMR vakcinu:upsy_daisy wrote: da a šta nas sprječava da dozvolimo pravo na izbor?
http://data.worldbank.org/indicator/SH.IMM.MEAS
i Švedska i Njemačka, sa pravom na izbor, vakcinisali su 97% djece tokom svake godine u periodu od 2011.-2014.
DTP: http://data.worldbank.org/indicator/SH. ... /countries
Francuska nevjerovatnih 99% tokom 4 godine
ako je vjerovati zvaničnim državnim podacima, ovo su podaci koje je Svedska dostavila UNICEF-u za 2012. godinu: http://www.unicef.org/infobycountry/swe ... stics.html
pogledati odjeljak "Health"

-
polacijela
#744 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Gledajuci ovaj procenat obuhvacenosti vakcinom, nije mi jasan argument antivakcinalnog pokreta, po kojem se vakcinacija kao monstruozan koncept provodi najvise u zemljama treceg svijeta, cime se nastoje pobiti siromasni, etc, a bogata bijela djeca se ne vakcinisu.
A procenti govore nesto sasvim drugacije, najvise su ugrozene nevakcinacijom siromasne zemlje treceg svijeta, dok se bogati svijet vakcinise preko 95%.
A procenti govore nesto sasvim drugacije, najvise su ugrozene nevakcinacijom siromasne zemlje treceg svijeta, dok se bogati svijet vakcinise preko 95%.
-
ozdrlje_donje
#745 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Pa dovoljno ti je da citas postove od upsy_daisy i njene odgovore na komentare drugih i sve ti je jasno kao dan.polacijela wrote:Gledajuci ovaj procenat obuhvacenosti vakcinom, nije mi jasan argument antivakcinalnog pokreta, po kojem se vakcinacija kao monstruozan koncept provodi najvise u zemljama treceg svijeta, cime se nastoje pobiti siromasni, etc, a bogata bijela djeca se ne vakcinisu.
-
polacijela
#746 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Procitah negdje argument, vakcinisace dijete samo ako ljekar na sebe preuzme odgovornost za razvoj bilo koje nuspojave?!
Vakcina nije casa vode. To je lijek i udruzen je sa nuspojavama, od kojih su sve navedene na uputstvu za upotrebu dostupnom svima, obzirom na internet.
Niko vam nece garantovati da od 8. penicilina necete dozivjeti šok i umrijeti u roku od 5 sekundi u zdravstvenoj ustanovi.
Niko vam nece garantovati da vam od jedne tablete paracetamola nece spasti SVA koža tijela (licno znam ljude koji su to dozivjeli).
Korist je veca od rizika i tu se sva prica zavrsava.
Citam i kako ocekivane reakcije na vakcinu roditelji tumace kao posljedicu lose vakcine ili stetnog djelovanja - recimo nakon MMR vakcine tokom 3 sedmice dijete dozivi "imitaciju" sve tri bolesti i stekne antitijela na njih - to je sasvim normalno i ocekivano i zeljena je reakcija na vakcinu. Pa cak i to koriste kao antivakcinalni argument!?
Vakcina nije casa vode. To je lijek i udruzen je sa nuspojavama, od kojih su sve navedene na uputstvu za upotrebu dostupnom svima, obzirom na internet.
Niko vam nece garantovati da od 8. penicilina necete dozivjeti šok i umrijeti u roku od 5 sekundi u zdravstvenoj ustanovi.
Niko vam nece garantovati da vam od jedne tablete paracetamola nece spasti SVA koža tijela (licno znam ljude koji su to dozivjeli).
Korist je veca od rizika i tu se sva prica zavrsava.
Citam i kako ocekivane reakcije na vakcinu roditelji tumace kao posljedicu lose vakcine ili stetnog djelovanja - recimo nakon MMR vakcine tokom 3 sedmice dijete dozivi "imitaciju" sve tri bolesti i stekne antitijela na njih - to je sasvim normalno i ocekivano i zeljena je reakcija na vakcinu. Pa cak i to koriste kao antivakcinalni argument!?
-
polacijela
#747 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Jesam zaredala
Za ovu situaciju krivim jedino drzavu i zdravstvene radnike. Roditelji mogu biti svakakvi ali drzava treba da gradi povjerenje a zdravstveni radnici ne smiju propustiti priliku da roditeljima pruze prave argumente.
Po meni je ovo sa vakcinama izgubljena bitka, nazalost. Previse se propustilo.
Za ovu situaciju krivim jedino drzavu i zdravstvene radnike. Roditelji mogu biti svakakvi ali drzava treba da gradi povjerenje a zdravstveni radnici ne smiju propustiti priliku da roditeljima pruze prave argumente.
Po meni je ovo sa vakcinama izgubljena bitka, nazalost. Previse se propustilo.
-
balea
#748 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Začitah se na ovoj temi, pa rekoh da podijelim svoje mišljenje. Popriličan broj ljudi mi priča horor priče o posljedicama vakcinacije. Lično ne znam nikoga ko ima trajne posljedice vakcinacije, već samo priče...
Sa druge strane, ja sam kako dijete od 2,5 godine bila na rubu smrti zbog krzamaka... ospica, morbila... dva puta fras doživjela. Zamalo da me visoka temperatura ubije. Nisam bila vakcinisana. Sjećam se zaušnjaka koje sam dobila sa 4 godine... zapravo sjećam se da me jako bolilo, sjećam mame koja je plakala dok me pokušavala nahraniti, jer nisam htjela da otvorim usta zbog boli... Možda se i ne sjećam, ali je to prepričano toliko puta da sam sebi stvorila sliku u glavi.
Zbog loma ruke i liječenja u fojničkim banjama, imala sam priliku vidjeti posljedice dječije paralize... Ova bolest sa strašnim posljedicama još uvijek nije iskorijenjena.
Tetka moje rodice je dobila rubeolu u ranoj trudnoći, nije znala da je trudna, a mislila je da joj menzes kasni zbog bolesti. Bilo je to početkom 80-ih. Danas ima dijete od dvije godine u tijelu žene sa 35, koje ima i mnoge druge zdravstvene probleme.
Na mojoj listi više je argumenata u korist vakcinacije, tako da vakcinišem svoje dijete. Boli me svaka vakcina koju primi, ali sam svjesna činjenice da "dječije bolesti" nose to ime jer najviše djeca oboljevaju, a ne zato što su lagane i primjerene djeci.
Sa druge strane, ja sam kako dijete od 2,5 godine bila na rubu smrti zbog krzamaka... ospica, morbila... dva puta fras doživjela. Zamalo da me visoka temperatura ubije. Nisam bila vakcinisana. Sjećam se zaušnjaka koje sam dobila sa 4 godine... zapravo sjećam se da me jako bolilo, sjećam mame koja je plakala dok me pokušavala nahraniti, jer nisam htjela da otvorim usta zbog boli... Možda se i ne sjećam, ali je to prepričano toliko puta da sam sebi stvorila sliku u glavi.
Zbog loma ruke i liječenja u fojničkim banjama, imala sam priliku vidjeti posljedice dječije paralize... Ova bolest sa strašnim posljedicama još uvijek nije iskorijenjena.
Tetka moje rodice je dobila rubeolu u ranoj trudnoći, nije znala da je trudna, a mislila je da joj menzes kasni zbog bolesti. Bilo je to početkom 80-ih. Danas ima dijete od dvije godine u tijelu žene sa 35, koje ima i mnoge druge zdravstvene probleme.
Na mojoj listi više je argumenata u korist vakcinacije, tako da vakcinišem svoje dijete. Boli me svaka vakcina koju primi, ali sam svjesna činjenice da "dječije bolesti" nose to ime jer najviše djeca oboljevaju, a ne zato što su lagane i primjerene djeci.
-
upsy_daisy
#749 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
polacijela wrote:ovo su podaci za ozloglašenu MMR vakcinu:upsy_daisy wrote: da a šta nas sprječava da dozvolimo pravo na izbor?
http://data.worldbank.org/indicator/SH.IMM.MEAS
i Švedska i Njemačka, sa pravom na izbor, vakcinisali su 97% djece tokom svake godine u periodu od 2011.-2014.
DTP: http://data.worldbank.org/indicator/SH. ... /countries
Francuska nevjerovatnih 99% tokom 4 godine
ako je vjerovati zvaničnim državnim podacima, ovo su podaci koje je Svedska dostavila UNICEF-u za 2012. godinu: http://www.unicef.org/infobycountry/swe ... stics.html
pogledati odjeljak "Health"
Hvala.
Međutim, ponavljam, akcenat je na pravo izbora.Zašto ga mi nemamo?
-
upsy_daisy
#750 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
oždrlje, odbij u skokovima.ozdrlje_donje wrote:Pa dovoljno ti je da citas postove od upsy_daisy i njene odgovore na komentare drugih i sve ti je jasno kao dan.polacijela wrote:Gledajuci ovaj procenat obuhvacenosti vakcinom, nije mi jasan argument antivakcinalnog pokreta, po kojem se vakcinacija kao monstruozan koncept provodi najvise u zemljama treceg svijeta, cime se nastoje pobiti siromasni, etc, a bogata bijela djeca se ne vakcinisu.
ja sam za PRAVO izbora, ne kažem da treba ukinuti vakcine ljudima koji ih žele.