Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
callmethebreeeze

#726 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by callmethebreeeze »

ovo sto ti gore navodis kao naucni dokaz za mene je smijesno. vecina ajeta su tako opce napisani da ih, uz malo truda, mozes uklopiti u koju teoriju hoces. a, banovan mozes biti zato sto ljude nazivas degenericima.
uvjek dobar gost

#727 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by uvjek dobar gost »

Ne brkajte babe i žabe.. tumačenje vjerskih knjiga je jedno a njihova zloupotreba sasvim nešto drugo, kod nas se radi o klasičnoj zloupotrebi ! Naravno ovo je moj stav i mislim da ga mogu argumentirati... posebno jer se u ovom konkretnom slučaju radi o djeci koja nemaju kapacitet da savladaju ono što se pred njih stavlja... kod nas neki ljudi žele da po svom ukusu oblikuju nove generacije.. žele da modeliraju njihove stavove i svjetonazore.... Djeca su u tim godinama željna igre, za njih tada treba mnogo sporta kako bi se razvila u zdrave osobe... a najmanje im tada treba sve ono što naše društvo stavlja ispred njih...!

O nauci i religiji, najnovijim tumačenjima, opstrukcijama, sukobljavanjima... i svim ostalim relacijama možemo.... ali nije to tema... !
dino111

#728 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

callmethebreeeze wrote:ovo sto ti gore navodis kao naucni dokaz za mene je smijesno. vecina ajeta su tako opce napisani da ih, uz malo truda, mozes uklopiti u koju teoriju hoces. a, banovan mozes biti zato sto ljude nazivas degenericima.
Pa zašto rečenice nekih drugih knjiga ne možeš uklopiti u neku teoriju????
Ja nikoga nisam nazvao degenerikom samo sam rekao koje dvije vrste ljudi mogu onako nešto reći. Možda je čovjek neobrazovan.
dino111

#729 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

uvjek dobar gost wrote:Ne brkajte babe i žabe.. tumačenje vjerskih knjiga je jedno a njihova zloupotreba sasvim nešto drugo, kod nas se radi o klasičnoj zloupotrebi ! Naravno ovo je moj stav i mislim da ga mogu argumentirati... posebno jer se u ovom konkretnom slučaju radi o djeci koja nemaju kapacitet da savladaju ono što se pred njih stavlja... kod nas neki ljudi žele da po svom ukusu oblikuju nove generacije.. žele da modeliraju njihove stavove i svjetonazore.... Djeca su u tim godinama željna igre, za njih tada treba mnogo sporta kako bi se razvila u zdrave osobe... a najmanje im tada treba sve ono što naše društvo stavlja ispred njih...!

O nauci i religiji, najnovijim tumačenjima, opstrukcijama, sukobljavanjima... i svim ostalim relacijama možemo.... ali nije to tema... !
Svaki roditelj ima pravo da oblikuje svoje djete kako želi. Zato oni koji žele da im djete ima vjeronauku u obdaništu treba mu omogućiti, ali isto tako oni koji ne žele ne treba ih prisiljavati.
JThomas

#730 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by JThomas »

kao što rekoh na drugoj temi:
ko o čemu, kurva o poštenju, a pobornici vjeronauke u državnoj ustanovi za djecu koja ne mogu ni lego kockice još slagati, a kamoli kritički razmišljati o onome čime ih se filuje, o slobodi izbora
dino111

#731 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

JThomas wrote:kao što rekoh na drugoj temi:
ko o čemu, kurva o poštenju, a pobornici vjeronauke u državnoj ustanovi za djecu koja ne mogu ni lego kockice još slagati, a kamoli kritički razmišljati o onome čime ih se filuje, o slobodi izbora
Nije ovdje sloboda izbora djece već roditelja.
I na vjeronauci se ne prave debate pa da djeca iznose svoje stavove i kritike.
ja progovorila

#732 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by ja progovorila »

chuchumbamayumbe wrote:Kada uvedu "Istoriju religija" ili nesto slicno, tada cu vrlo rado dati svoje dijete da nauci o raznolikosti i ljepotama svih religija, o nastanku istih i o principima na kojima se religije zasnivaju.
A dokle god bula, pop, fratar...budu ti koji ce djecu "podcavati" sta valja a sta ne valja i kako je samo jedna vjera prava (kako se god ona zvala), e nece ga tu moja djeca ici.
Fino im kupim neki mali laptop, pa na pauzi dok ostala djeca budu na vjeronauci, moji ce uciti o komjuterima i slicnim pametnijim i korisnijim stvarima.

Potpuno si u pravu jarane, bori se i jasam se borila i izborila, tesko je ali... drz se svoga nacela. sve ce to proci. Sto ces zivot je takav, borba i eto ti. Pozz
uvjek dobar gost

#733 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by uvjek dobar gost »

dino111 wrote:
uvjek dobar gost wrote:Ne brkajte babe i žabe.. tumačenje vjerskih knjiga je jedno a njihova zloupotreba sasvim nešto drugo, kod nas se radi o klasičnoj zloupotrebi ! Naravno ovo je moj stav i mislim da ga mogu argumentirati... posebno jer se u ovom konkretnom slučaju radi o djeci koja nemaju kapacitet da savladaju ono što se pred njih stavlja... kod nas neki ljudi žele da po svom ukusu oblikuju nove generacije.. žele da modeliraju njihove stavove i svjetonazore.... Djeca su u tim godinama željna igre, za njih tada treba mnogo sporta kako bi se razvila u zdrave osobe... a najmanje im tada treba sve ono što naše društvo stavlja ispred njih...!

Svaki roditelj ima pravo da oblikuje svoje djete kako želi. Zato oni koji žele da im djete ima vjeronauku u obdaništu treba mu omogućiti, ali isto tako oni koji ne žele ne treba ih prisiljavati.
To svakako ali isto tako treba razdvojiti javne ustanove od privatnih, postoje vjerske institucije i objekti koji trebaju da pruže sve to... naravno ukoliko jesmo ili želimo biti sekularna država i ukoliko ne želimo da nam vjera opredjeljuje sve pore društva i determinira budućnost.
Po meni usko tumačenje i učenje (izučavanje) vjere nema mjesta u javnim ustanovama i državnim školama... samo opšte tumačenje svih vjera njihovih postulata da djeca imaju univerzalno znanje (istorija religija ili univerzalnost religija).. nakon kojeg mogu da (ukoliko to sami žele) da nastave sa izučavanjem one religije kojoj pripadaju ... ili privatna obdaništa i škole.. ovo govorim jer mislim da iza svega kod nas stoji zloupotreba i politička pozadina koja je u službi podjele i ovo malo BiH što je ostalo ! Ko želi može kao slati svoje djete u vjeske ustanove ili ih o vjeri podučavati sam... kako su to nekad radili naši stari... ovo danas je po meni kontra - produktivno !
Last edited by uvjek dobar gost on 23/02/2009 10:10, edited 1 time in total.
ratejvibej

#734 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by ratejvibej »

dino111 wrote:

mislim da postoji i neka društvena odgovornost u odgoju koja isključuje autnomno pravo roditelja na "oblikovanje"djeteta. prizivam u sječanje sretne majke čija su se djeca raznijela explozivom i povukla u smrt grupu ljudi...dakle,ima li po tebi,roditelj pravo oblikovati dijete kao bombaša samoubojicu,pljačkaša banaka,i inih "modela" koji u društvenom kontextu znače negativnosti i pogibelji?
callmethebreeeze

#735 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by callmethebreeeze »

dino111 wrote:
callmethebreeeze wrote:ovo sto ti gore navodis kao naucni dokaz za mene je smijesno. vecina ajeta su tako opce napisani da ih, uz malo truda, mozes uklopiti u koju teoriju hoces. a, banovan mozes biti zato sto ljude nazivas degenericima.
Ja nikoga nisam nazvao degenerikom samo sam rekao koje dvije vrste ljudi mogu onako nešto reći. Možda je čovjek neobrazovan.
mozda mozes, mozda ne mozes. zavisi. ali u naucnim i sekularnim krugovima ces u najgorem slucaju biti ismijan ako pocnes povlaciti svakakve paralele. ne rizikujes optuzbe za islamofobiju ili, u ekstremnim slucajevima, kakvu finu fetvu.
ako zagovaras striktno naucni pristup vjeri i tumacenju vjerskih knjiga onda svaka cast. bas me zanima kakve bi reakcije izazvao jedan naucni skup gdje bi istoricari religije, biolozi i ostali tumacili vjerske knjige.
dino111

#736 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

ratejvibej wrote:
dino111 wrote:

mislim da postoji i neka društvena odgovornost u odgoju koja isključuje autnomno pravo roditelja na "oblikovanje"djeteta. prizivam u sječanje sretne majke čija su se djeca raznijela explozivom i povukla u smrt grupu ljudi...dakle,ima li po tebi,roditelj pravo oblikovati dijete kao bombaša samoubojicu,pljačkaša banaka,i inih "modela" koji u društvenom kontextu znače negativnosti i pogibelji?
Mislim da gore nabrojano nema veze sa vjerom.
dino111

#737 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

callmethebreeeze wrote:
dino111 wrote:
mozda mozes, mozda ne mozes. zavisi. ali u naucnim i sekularnim krugovima ces u najgorem slucaju biti ismijan ako pocnes povlaciti svakakve paralele. ne rizikujes optuzbe za islamofobiju ili, u ekstremnim slucajevima, kakvu finu fetvu.
ako zagovaras striktno naucni pristup vjeri i tumacenju vjerskih knjiga onda svaka cast. bas me zanima kakve bi reakcije izazvao jedan naucni skup gdje bi istoricari religije, biolozi i ostali tumacili vjerske knjige.
Ja ti samo želim dokazati da su vjera i nauka vezani, a ti ako hoćeš shvati.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#738 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

dino111 wrote:
Da te ispravim, RELIGIJA i nauka su povezani, VJERA nema veze s naukom.
Ako vec nesto vatreno branis, makar koristi odgovarajuce termine kako bi bio ozbiljno shvacen kao sugovornik.
dino111

#739 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

mIRCerka wrote:
dino111 wrote:
Da te ispravim, RELIGIJA i nauka su povezani, VJERA nema veze s naukom.
Ako vec nesto vatreno branis, makar koristi odgovarajuce termine kako bi bio ozbiljno shvacen kao sugovornik.
Hvala :thumbup:
JThomas

#740 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by JThomas »

dino111 wrote:
JThomas wrote:kao što rekoh na drugoj temi:
Nije ovdje sloboda izbora djece već roditelja.
I na vjeronauci se ne prave debate pa da djeca iznose svoje stavove i kritike.
e upravo o tome ja govorim :wink:

čuj da djeca biraju, čuj da djeca iznose svoja stavove, ko je to vidio :D gluho bilo, mogli bi i posumnjati u ono čime ih indoktriniramo u dobi kad su premlada da razmišljaju o tome :D od državnih para i u državnoj ustanovi "sekularne" države :D
ratejvibej

#741 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by ratejvibej »

zloporaba svetih Knjiga je stara koliko i njihovo postojanje. vjera zna biti uporabljena na užasne načine u smislu indoktrinacije a mlad um je najpogodniji za to. sumnjam da su djeca u vrtiću spremna za vjersku edukaciju,naprotiv,oni su samo dobar materijal za proizvodnju zatupljenih budućih generacija koje neće biti u stanju kritički procjenjivati svijet oko sebe a bez sumnje u autoritete nema niti napretka. intencija ove nakane-uvođenje vjeronauka u vrtiće je proizvodnja poslušne"pastve" spremne na cjeloživotno raubanje od strane vjersko-političke elite. degutantno i totalno lišeno poštovanja spram ljudskoj jedinki.
vangogh87

#742 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by vangogh87 »

vjera nije bila niti jeste niti ce biti povezana s naukom....te dvije stvari se iskljucuju...vjera je dogma i ne dovodi u pitanje svoje tvrdnje dok nauka neprestano traga za novim saznanjima i ispravlja svoje pogresne zakljucke na osnovu njih...pun mi je q onih vehabija i bula po filozofskom lafo oni ucenjaci neki, neshvaceni i odbaceni...aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :x
dino111

#743 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

ratejvibej wrote:zloporaba svetih Knjiga je stara koliko i njihovo postojanje. vjera zna biti uporabljena na užasne načine u smislu indoktrinacije a mlad um je najpogodniji za to. sumnjam da su djeca u vrtiću spremna za vjersku edukaciju,naprotiv,oni su samo dobar materijal za proizvodnju zatupljenih budućih generacija koje neće biti u stanju kritički procjenjivati svijet oko sebe a bez sumnje u autoritete nema niti napretka. intencija ove nakane-uvođenje vjeronauka u vrtiće je proizvodnja poslušne"pastve" spremne na cjeloživotno raubanje od strane vjersko-političke elite. degutantno i totalno lišeno poštovanja spram ljudskoj jedinki.
Ne znam odakle vam da vjerski obrazovani ne mogu kritički procjenjivati. imate veliki broj svećenika koji su prešli na Islam. dakle, ljudi su kritički gledali na stavove svoje vjere.
dino111

#744 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

vangogh87 wrote:vjera nije bila niti jeste niti ce biti povezana s naukom....te dvije stvari se iskljucuju...vjera je dogma i ne dovodi u pitanje svoje tvrdnje dok nauka neprestano traga za novim saznanjima i ispravlja svoje pogresne zakljucke na osnovu njih...pun mi je q onih vehabija i bula po filozofskom lafo oni ucenjaci neki, neshvaceni i odbaceni...aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :x
Religija je bila, jeste i će biti povezana sa naukom ma koliko ti to osporavao.
Možeš ti vrištati koliko hoćeš ali od istine ne možeš pobjeći
ADYS

#745 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by ADYS »

Albert Ajnštajn, poznati fizičar,dobitnik Nobelove nagrade,rekao je:„Nauka bez vjere je osakaćena,a vjera bez nauke je slijepa .“
dino111

#746 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

ADYS wrote:Albert Ajnštajn, poznati fizičar,dobitnik Nobelove nagrade,rekao je:„Nauka bez vjere je osakaćena,a vjera bez nauke je slijepa .“
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
SVAKA ČAST
JThomas

#747 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by JThomas »

ADYS wrote:Albert Ajnštajn, poznati fizičar,dobitnik Nobelove nagrade,rekao je:„Nauka bez vjere je osakaćena,a vjera bez nauke je slijepa .“
samo što se ta rečenica jako često krivo tumači i ne dovodi u kontekst s ajnštajnovim životom i vjerovanjima. u smislu monoteističkih religija i njihovog pogleda na svijet - ajnštajn NIJE bio vjernik :wink:

http://en.wikipedia.org/wiki/Einstein#Religious_views
ADYS

#748 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by ADYS »

Samo još da dodam, da ne zauzimam čvrstu poziciju ni na jednoj strani u ovoj raspravi odnosno da razumijem i zagovornike i protivnike. Možda vjeronauci i nije mjesto u obdaništu iako razumijem i one roditelje koji bi htjela to za svoju djecu (iako postoji i mejtef, a da ne govorim da ne trebaju tu ulogu prebacivati sa sebe na druge). Roditelji bi općenito trebali posvećivati VIŠE VREMENA svojoj djeci a ne prepuštati tu ulogu mejtefu, kompjuteru ili TV-u. Za školu, nemam ništa protiv s tim da se drugoj djeci istovremeno omogući alternativni predmet (ako ne postoji), pa šta ko voli nek izvoli.
ratejvibej

#749 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by ratejvibej »

dino111 wrote:
ratejvibej wrote:zloporaba svetih Knjiga je stara koliko i njihovo postojanje. vjera zna biti uporabljena na užasne načine u smislu indoktrinacije a mlad um je najpogodniji za to. sumnjam da su djeca u vrtiću spremna za vjersku edukaciju,naprotiv,oni su samo dobar materijal za proizvodnju zatupljenih budućih generacija koje neće biti u stanju kritički procjenjivati svijet oko sebe a bez sumnje u autoritete nema niti napretka. intencija ove nakane-uvođenje vjeronauka u vrtiće je proizvodnja poslušne"pastve" spremne na cjeloživotno raubanje od strane vjersko-političke elite. degutantno i totalno lišeno poštovanja spram ljudskoj jedinki.
Ne znam odakle vam da vjerski obrazovani ne mogu kritički procjenjivati. imate veliki broj svećenika koji su prešli na Islam. dakle, ljudi su kritički gledali na stavove svoje vjere.
ma ogroman..
ADYS

#750 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by ADYS »

JThomas wrote:
samo što se ta rečenica jako često krivo tumači i ne dovodi u kontekst s ajnštajnovim životom i vjerovanjima. u smislu monoteističkih religija i njihovog pogleda na svijet - ajnštajn NIJE bio vjernik :wink:

Ne znam da li ta izjava često krivo tumači ali ja pokušavam logički razmišljati. Zašto je Ajnštajn to uopšte imao potrebu da izgovara? Je li on bio vjernik ili nije to je njegova stvar, meni je bitno ono što je rekao i sa čim se apsolutno slažem.
Ne razumijem potrebu da se osporava želja nekih ljudi (u ovom slučaju vjernika) da spoznaju stvari na svoj način. Zar nije želja i onih koji se zalažu isključivo za nauku da i "oni drugi" izučavaju stvari pa nek svako razluči prema svom nahođenju.
Post Reply