Biseri mudrosti

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#726 Re: Biseri mudrosti

Post by Great Cornholio »

felsh wrote:GDJE JE SELO SLOZNO I JEDNA JE CURA DOSTA ! ( neki seljak)
E to nikako ne može biti muslimansko selo :evil: :D
harač

#727 Re: Biseri mudrosti

Post by harač »

poliandrija
Great Cornholio

#728 Re: Biseri mudrosti

Čovjek može vjerovati da ga u djelovanju rukovodi osjećaj pravičnosti, a da zapravo pravi podsticaj bude okrutnost ( Erich Fromm).

Šta ćemo, dakle, reći? Je li zakon grijeh? Bože sačuvaj! Nego ja grijeha ne poznah osim kroz zakon; Jer ne znadoh za želju da zakon ne kaza: ne zaželi ( Rimljanima poslanica 7,7.)
Vijetnamac13

#729 Re: Biseri mudrosti

Post by Vijetnamac13 »

Great Cornholio wrote:Potreslo me je ne to što si me slagao, nego što ti više ne vjerujem ( Fridrih Niče).
Niče nije imao losih izjava.
laneni10

#730 Re: Biseri mudrosti

Post by laneni10 »

Gaia wrote:"Ljudi moraju da pate u jednom odnosu prije nego što se probude i kažu: Dosta mi je! Mora da postoji neki bolji život, neki život koji nije zasnovan na zavisnosti od drugih bića."

"Kada živimo nezavisni od bilo čega, očuvana je sva naša sposobnost i energija, i čovjek je opušten, jer mu nije važno da li dobija ili gubi..."

"Mi obično pokušavamo da izliječimo svoju usamljenost emotivnom zavisnošću od drugih osoba, kroz druženje i buku... Vratite se pravim stvarima, izvucite se iz gužve i vratite se prirodi - stupite u dodir sa drvećem, travom, kamenjem, životinjama i pticama, sa morem i oblacima, sa nebom i zvijezdama..."

Antonio De Mello
Procitao sam ga odlican je... I opet cu..
Gaia

#731 Re: Biseri mudrosti

Post by Gaia »

pročit'o? :D hajde de, mašala. a dobar bio i jeste. :wink:
Vijetnamac13

#732 Re: Biseri mudrosti

Post by Vijetnamac13 »

Imal Koelja, on je bas biser i to crni :D

ne znam kako tako povrsna literatira toliko utjece na ljude
Great Cornholio

#733 Re: Biseri mudrosti

Vijetnamac13 wrote:
Great Cornholio wrote:Potreslo me je ne to što si me slagao, nego što ti više ne vjerujem ( Fridrih Niče).
Niče nije imao losih izjava.
I on je bio samo čovjek, zato je morao nekad nešto loše izjaviti. Meni se npr. ne sviđa njegova izjava " Kad kreneš ženi, ponesi bič" ili "Žena je samo ratnikov odmor". Nije on džaba hvalio Islam :evil: :D

A ova mu je dobra " Čovjek se nikada ne uzdigne više nego onda kada ne zna kamo ga još može odvesti njegov put".
Great Cornholio

#734 Re: Biseri mudrosti

Evo još malo Ničea.

Čovjek obdaren duhom je nepodnošljiv ako uz to ne posjeduje bar još dvije stvari: zahvalnost i čistotu.

U uslovima mira, ratnički raspoložen čovjek nasrće na samoga sebe.

Ko samog sebe prezire, ipak pri tom još uvijek poštuje sebe kao prezirača.

Ko za svoj dobar glas nije već jednom žrtvovao samog sebe?

Opasnost u sreći. - "Sad mi je sve potaman, sada volim svaku sudbinu: ko je voljan da bude moja sudbina?"

Ima neke nevinosti u divljenju: nju ima onaj kome još nije palo na um da se jednom može i njemu neko diviti.
statixx

#735 Re: Biseri mudrosti

Post by statixx »

Da odmamim od stada - zato sam došao. :D
madFlava

#736 Re: Biseri mudrosti

Post by madFlava »

Great Cornholio wrote:Evo još malo Ničea.

Čovjek obdaren duhom je nepodnošljiv ako uz to ne posjeduje bar još dvije stvari: zahvalnost i čistotu.

U uslovima mira, ratnički raspoložen čovjek nasrće na samoga sebe.

Ko samog sebe prezire, ipak pri tom još uvijek poštuje sebe kao prezirača.

Ko za svoj dobar glas nije već jednom žrtvovao samog sebe?

Opasnost u sreći. - "Sad mi je sve potaman, sada volim svaku sudbinu: ko je voljan da bude moja sudbina?"

Ima neke nevinosti u divljenju: nju ima onaj kome još nije palo na um da se jednom može i njemu neko diviti.
Odlicno,odakle ih vadis sve ?
Great Cornholio

#737 Re: Biseri mudrosti

madFlava wrote:
Iz njegovih knjiga :)

Ove mudre izreke, koje si pohvalio, su " Izvađene" iz Ničeovog djela ' S one strane dobra i zla' .
fatamorgana

#738 Re: Biseri mudrosti

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
madFlava wrote:
Iz njegovih knjiga :)

Ove mudre izreke, koje si pohvalio, su " Izvađene" iz Ničeovog djela ' S one strane dobra i zla' .
Sjo Ničeta, ko bi rek'o .... :wink:
Great Cornholio

#739 Re: Biseri mudrosti

statixx wrote:Da odmamim od stada - zato sam došao. :D
Šejtan te navraća da tako pričaš :x :D
Great Cornholio

#740 Re: Biseri mudrosti

fatamorgana wrote:
Sjo Ničeta, ko bi rek'o .... :wink:
Moraš malo "budala" biti da ne bi poludio - ne znam kako to nije uspio skontati :? tako rijetko pametan čo'ek :)
Great Cornholio

#741 Re: Biseri mudrosti

Smatram da se ljudski karakter može mijenjati ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

1. Patimo i svjesni smo patnje.
2. Uviđamo uzrok naše patnje.
3. Uviđamo da postoji put za prevladavanje patnje.
4. Uviđamo da radi prevladavanja patnje moramo slijedi ti neke životne norme i mijenjati dosadašnji način života ( Erich Fromm).
laneni10

#742 Re: Biseri mudrosti

Post by laneni10 »

Great Cornholio wrote:Smatram da se ljudski karakter može mijenjati ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

4. Uviđamo da radi prevladavanja patnje moramo slijedi ti neke životne norme i mijenjati dosadašnji način života ( Erich Fromm).
Ja sam da budem iskren mislio kako je karakter ono sa cime se rodis nesto kao neka nepromjenjiva konstanta, ali iygleda da nije?
Great Cornholio

#743 Re: Biseri mudrosti

laneni10 wrote: Ja sam da budem iskren mislio kako je karakter ono sa cime se rodis nesto kao neka nepromjenjiva konstanta, ali iygleda da nije?
Karakter je povezan sa moralnom stranom ličnosti, karakter bi se odnosio na ono kako se mi odnosimo prema usvojenim moralnim principima. Kad se rodimo nemamo izgrađen karakter, ne rađamo se urođenim znanjem šta je dobro , šta je loše, šta se smije, šta se ne smije, šta se mora. U izgradnji karaktera utiču tri faktora: genetsko nasljeđe, uticaj okoline i vlastita aktivnost. Tako kaže Psihologija.
laneni10

#744 Re: Biseri mudrosti

Post by laneni10 »

Priznat cu ti da mi se ovaj From dopada, cuo sam i prije za njega , ali nisam znao ni ko je ni sta je,
Potrazit cu u biblioteci ako bude nesto od njega!

Heraklit je govorio da karakter oznacava sudbinu...
Great Cornholio

#745 Re: Biseri mudrosti

laneni10 wrote:Priznat cu ti da mi se ovaj From dopada, cuo sam i prije za njega , ali nisam znao ni ko je ni sta je,
Potrazit cu u biblioteci ako bude nesto od njega!
On je čovjek s čijim stavovima se ja gotovo u potpunosti slažem. Njegova knjiga 'Imati ili Biti' je bila prva "ozbiljna" knjiga, ona me je motivisala da se i ja "uozbiljim", da počnem ozbiljnije razmišljati o uzročno - posljedičnim vezama.

Ako želiš da uvidiš veze između društva u kojem živimo i osobina koje smo izgradili živjeći u tom društvu From će ti u tome puno pomoći.
laneni10

#746 Re: Biseri mudrosti

Post by laneni10 »

E, pa Tuzlak poslusat cu te, jer ovo o cemu pise From mi ima itetkako smisla kao da je gospodin pisao za mene.

Potrazit cu ga sigurno!
Great Cornholio

#747 Re: Biseri mudrosti

laneni10 wrote: Heraklit je govorio da karakter oznacava sudbinu...
From je izajavio sljedeće " Karakter je, kao što je to Heraklit rekao, a Frojd pokazao, sudbina čovjeka.

Od onog kakav smo genetski materijal naslijedili, gdje smo se rodili, kakva smo iskustva imali, čime smo se bavili zavisi kakvi smo postali. Mi se nismo rodili sa određenim karakterom, izgradili smo ga, ali pošto nismo mogli birati sve ono što sam nabrojao možemo za karakter reći da je sudbina čovjeka.
Great Cornholio

#748 Re: Biseri mudrosti

laneni10 wrote:E, pa Tuzlak poslusat cu te, jer ovo o cemu pise From mi ima itetkako smisla kao da je gospodin pisao za mene.

Potrazit cu ga sigurno!
Nećeš se pokajati, ima u našoj Biblioteci, sigurno, svih 12 njegovih djela, ima ih on i više ali tih 12 su izdavale izdavačke kuće na području bivše SFRJ.

From je dubok, pa se trudi oko jasnoće , jer kao što reče Niče "Onaj ko je dubok trudi se oko jasnoće,a onaj ko bi masama htio da izgleda dubok trudi se da bude mutan.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#749 Re: Biseri mudrosti

Post by Entropio »

"Karakter je definisan onim što radiš kad misliš da te niko ne gleda." - H. Jackson Brown, Jr.
fatamorgana

#750 Re: Biseri mudrosti

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:Smatram da se ljudski karakter može mijenjati ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

Corholio, :thumbup: vidi se da si još kao vrlo mlad pohađao temu o budizmu, :D ..... :run:
Post Reply