1001 Koristan Savjet

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#726 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by kakavdanakneiskustvu »

zlo zlo wrote:unesi unutra i lagano nek se odmrzne samo, nemoj u vruce gurat itd.

:thumbup:
swirl

#727 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by swirl »

Ispala mi je solja puna kafe, i zidovi su puni fleka od te kafe. Ima li ikakav nacin da se skinu, probala mokrom krpom, nista.
holowey

#728 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by holowey »

swirl wrote:Ispala mi je solja puna kafe, i zidovi su puni fleka od te kafe. Ima li ikakav nacin da se skinu, probala mokrom krpom, nista.
okrecis :D
salu na stranu, i mene ovo interesuje... otvarao sam u autu onu konzervu gotovog nes kapucina i pod pritiskom je prsnulo par kapi po "nebu" i sjeni, nikako da se ocisti :(
Tsubasa

#729 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Tsubasa »

.
graue_maus

#730 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by graue_maus »

swirl wrote:Ispala mi je solja puna kafe, i zidovi su puni fleka od te kafe. Ima li ikakav nacin da se skinu, probala mokrom krpom, nista.
Image
probaj sa ovim na vlaznu spuzvu i istrljaj fleku , meni je pomoglo kod fleka od cipela u hodniku .......
krater

#731 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by krater »

dobra tema :)
swirl

#732 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by swirl »

graue_maus wrote:
Image
probaj sa ovim na vlaznu spuzvu i istrljaj fleku , meni je pomoglo kod fleka od cipela u hodniku .......
Hvala, juce mi je i kolegica rekla da probam varekinom. Njoj je to uspjelo skinuti fleke sa zida.
mp3problem

#733 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by mp3problem »

Kako spasiti svijetli veš koji sam ofarbala (pale mi crne gaće :P) i sad je siv?
zamzija

#734 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by zamzija »

mp3problem wrote:Kako spasiti svijetli veš koji sam ofarbala (pale mi crne gaće :P) i sad je siv?
Imaš U DM-U maramice za bijeljenje veša ( slična kutija kao kod onih za skupljanje boje)
znači ubaciš maramice i veš ti postaje svjetliji
isto tako imaš sredstvo, detrdžent za bijeljenje veša - istreseš potopiš u vodi i onda opereš itd itd
dakle raznih sredstava
mp3problem

#735 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by mp3problem »

zamzija wrote:
mp3problem wrote:Kako spasiti svijetli veš koji sam ofarbala (pale mi crne gaće :P) i sad je siv?
Imaš U DM-U maramice za bijeljenje veša ( slična kutija kao kod onih za skupljanje boje)
znači ubaciš maramice i veš ti postaje svjetliji
isto tako imaš sredstvo, detrdžent za bijeljenje veša - istreseš potopiš u vodi i onda opereš itd itd
dakle raznih sredstava
Ok, hvala, pokušat ću.
male_okice

#736 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by male_okice »

stavis sve u ves masinu ubacis varikine i pustis da se opere, ako je sve pamuk izbjelice
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#737 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by ladyblue18 »

male_okice wrote:
stavis sve u ves masinu ubacis varikine i pustis da se opere, ako je sve pamuk izbjelice
Hoce, i unistit joj ves.

mp3 maramice iz DM-a su super stvar ;-)
mp3problem

#738 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by mp3problem »

male_okice wrote:
Nije pamuk, u tome je problem.
Radi se o onim gaćicama koje se nose ispod providne odjeće, bez poruba, za spešl okejžns :D
Identične:
http://www.examiner.com/images/blog/rep ... erwear.jpg

EDIT: Ostalo mi nije toliko bitno, ali mi žao ovih gaćica jer su preskupe!
male_okice

#739 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by male_okice »

ladyblue18 wrote:
male_okice wrote:
Hoce, i unistit joj ves.

mp3 maramice iz DM-a su super stvar ;-)
nece, hiljadu puta sam tako dosad oprala puno bijelog vesa bez problema i sve bilo ok, samo ukljucim dugme za duplo ispiranje radi mirisa, cak sam znala majice na kojima ostane trag od dezodoransa ostaviti po nekoliko sati u vodi pomijesanom sa varikinom i sve bude ok, samo je bitno da je pamucno i da je barem prije bilo bijelo.
rinna0304

#740 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by rinna0304 »

Nedavno sam od pantola pravila sorc i kako sam koristila izbjeljivac boja dugmadi je popustila i sad imam zute fleke na vise mjesta kao korozija il sta vec :( jel postoji mogucnost nekako ukloniti te fleke?
JanuaryJones

#741 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by JanuaryJones »

Kako se pere i suši pernata jakna? (bez sušilice)
zamzija

#742 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by zamzija »

JanuaryJones wrote:Kako se pere i suši pernata jakna? (bez sušilice)
pernate jakne se peru u veš mašini na 30 stepeni ali obavezno ubaciš uz nju i onu platnenu tenisku lopticu.

Da - platnena teniska loptica, možda zvuči nevjerovatno ali ona ustvari omogućuje da se perje prilikom pranja ne slijepi i jakna ne izgubi formu...

Negdje sam čitala da isto koristiš teniske loptice prilikom sušenja u sušilici, ja nemam tog iskustva, ja sam sušila pernatu jaknu u kući - na sobnoj temperaturi, okačim je mokru na vješalicu širokih stranica i stavim negdje gdje ne smeta, na ormar ili na ono sobno sušilo, jeste da se suši dva - tri dana ali meni ne smeta.....barem znam da se neće uništiti...
JanuaryJones

#743 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by JanuaryJones »

zamzija wrote:
JanuaryJones wrote:Kako se pere i suši pernata jakna? (bez sušilice)
pernate jakne se peru u veš mašini na 30 stepeni ali obavezno ubaciš uz nju i onu platnenu tenisku lopticu.

Da - platnena teniska loptica, možda zvuči nevjerovatno ali ona ustvari omogućuje da se perje prilikom pranja ne slijepi i jakna ne izgubi formu...

Negdje sam čitala da isto koristiš teniske loptice prilikom sušenja u sušilici, ja nemam tog iskustva, ja sam sušila pernatu jaknu u kući - na sobnoj temperaturi, okačim je mokru na vješalicu širokih stranica i stavim negdje gdje ne smeta, na ormar ili na ono sobno sušilo, jeste da se suši dva - tri dana ali meni ne smeta.....barem znam da se neće uništiti...
Super :) hoću da iskoristim kad opet bude sunčano da okačim vani na štrik da se osuši. Hvala ti puno! :thumbup:
obala

#744 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by obala »

Pomoc...!!
Kako da otklonim fleu od masne farbe sa mont jakne??? Ne znam ni cime da pokusavam, strah me da je jos vise ne razmazem....svaki savjet je dobrodosao.
Suzie Q

#745 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Suzie Q »

sapun "kabaš" (onaj starinski žuti, ima ga svuda kupiti) je odličan za masne fleke i druge razne tvrdokorne fleke
probaj s tim istrljati mrlju ili jednostavnije odnesi na kemijsko
aribes

#746 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by aribes »

Kako i čime očistiti peglu za kosu? :-) :-)
Nisrin

#747 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Nisrin »

aribes wrote:Kako i čime očistiti peglu za kosu? :-) :-)

+ cime ocistiti peglu za peglanje vesa? :D

Cistila sam sa solju, ali nisam uspjela...cistila sa nekom pastom - nisam uspjela---ostale mi nekakve fleke po pegli :D
aribes

#748 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by aribes »

Nisrin wrote:

Cistila sam sa solju, ali nisam uspjela...cistila sa nekom pastom - nisam uspjela---ostale mi nekakve fleke po pegli :D
Dax onaj Konzum-ov mirakul :) slucajno probala i uspjelo mi, prije toga zaboravila da smanjim temperaturu pegle i nesto je bilo sa naljepnicom i sve ostalo na pegli... ukljucis peglu da se malo zagrije, iskljucis je iz struje, naspricaj dax i istrljaj krpom ili spuzvicom kad se malo hladne pegla
A kamenac u pegli ako imas, ja uzmem onaj DM-ov prasak za kamenac (ima nacrtan onaj bokal za grijanje vode) odlicna stvar
p.s. ovo sam probala i sa peglom za kosu nije uspjelo :roll:
Nisrin

#749 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Nisrin »

aribes wrote:
Nisrin wrote:

Dax onaj Konzum-ov mirakul :) slucajno probala i uspjelo mi, prije toga zaboravila da smanjim temperaturu pegle i nesto je bilo sa naljepnicom i sve ostalo na pegli... ukljucis peglu da se malo zagrije, iskljucis je iz struje, naspricaj dax i istrljaj krpom ili spuzvicom kad se malo hladne pegla
A kamenac u pegli ako imas, ja uzmem onaj DM-ov prasak za kamenac (ima nacrtan onaj bokal za grijanje vode) odlicna stvar
p.s. ovo sam probala i sa peglom za kosu nije uspjelo :roll:

Hvala, probam danas :D Ja sam cak i arfala, ali nista nije pomoglo :D I jos jedan tip: NE DAJTE MUSKARCIMA DA ONI PEGLAJU! :d:d
aribes

#750 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by aribes »

P.S. Najbolje ti je istrljati sa nekom frotirnom krpom, pripazi sa spuzvom za sudja moze se zalijepiti onaj zeleni dio (bolje je izbjegavaj) eto... gud lak :-)
Post Reply