Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
-
Lesli Eldridž
#726 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Eto dosta od mene. 
- lerdi
#727 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Još kad bi iznio svoj stav i rekao nešto kokretno iz svoje glave, a ne kopirao i lijepio tekstove dobro bi bilo. Ovako mi više ličiš kao nekoga ko je došao na oglase, a ne na forum 
-
Lesli Eldridž
#728 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Zaboravio sam na to da odgovorim. Ni kod nas se nije mogla na fakultet sa trogodišnjom srednjom školom, odnosno zanatom. Bila je potrebna matura. E onda je Stipe Šuvar uveo reformu obrazovanja i ukinuo maturski ispit, pa su jedno vrijeme malo odstupili od toga pravila. Kad se vratila matura (poslije četiri godine redovnog školovanja u srednjoj školi) opet je tako. I kod nas i u Hrvatskoj. Znaći sa zanatom ne možeš ići na fakultet. To ti je ekvivalencija sa njemačkim pravilima. Jasno?bubavi1 wrote:pa jeli ti covijek lijepo rekao ispocetka, sve ovisi od razvoja skole u osnovnoj...nemozes uporediti svoj 6 razred s francuskim 6 razredom, nema te sile!Lesli Eldridž wrote:The following chart illustrates a comparison when the old degree (Diplom) and the new European degrees (Bachelor/Master) are obtained with some sample durations of studies.
It should also be noted for comparison purposes that at the time of the Bologna process, schools in most German states started changing from 13 school years to 12 or 13 years depending on the school. An exception are the states of Saxony and Thuringia, where Gymnasium lasts for 12 school years since German Reunification. Most of the students going for a Diplom therefore spent 13 years in school before starting their Diploma, while the younger Bachelor students nowadays may start one year earlier. However, in some states, such as Rhineland-Palatinate or Schleswig-Holstein, the first class which completes school after 12 years will graduate as late as 2016.
Još malo. Obratite dooobro pažnju na razliku dipl. i ostale...
-
Lesli Eldridž
#729 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Možda si se kasno uključio. Čitaj od početka. A sa interneta moram da vam dam neki primjer jer vama internetisanim generacijama je jedino tako moguće uliti u glavu. Znači pročitaj sve, a primjeri sa wikipedije su ilustrativni dokaz mojih tvrdnji i poznavanja ove materije. Pozdravlerdi wrote:Još kad bi iznio svoj stav i rekao nešto kokretno iz svoje glave, a ne kopirao i lijepio tekstove dobro bi bilo. Ovako mi više ličiš kao nekoga ko je došao na oglase, a ne na forum
- bubavi1
#730 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Lesli Eldridž wrote:Zaboravio sam na to da odgovorim. Ni kod nas se nije mogla na fakultet sa trogodišnjom srednjom školom, odnosno zanatom. Bila je potrebna matura. E onda je Stipe Šuvar uveo reformu obrazovanja i ukinuo maturski ispit, pa su jedno vrijeme malo odstupili od toga pravila. Kad se vratila matura (poslije četiri godine redovnog školovanja u srednjoj školi) opet je tako. I kod nas i u Hrvatskoj. Znaći sa zanatom ne možeš ići na fakultet. To ti je ekvivalencija sa njemačkim pravilima. Jasno?bubavi1 wrote:pa jeli ti covijek lijepo rekao ispocetka, sve ovisi od razvoja skole u osnovnoj...nemozes uporediti svoj 6 razred s francuskim 6 razredom, nema te sile!Lesli Eldridž wrote:The following chart illustrates a comparison when the old degree (Diplom) and the new European degrees (Bachelor/Master) are obtained with some sample durations of studies.
It should also be noted for comparison purposes that at the time of the Bologna process, schools in most German states started changing from 13 school years to 12 or 13 years depending on the school. An exception are the states of Saxony and Thuringia, where Gymnasium lasts for 12 school years since German Reunification. Most of the students going for a Diplom therefore spent 13 years in school before starting their Diploma, while the younger Bachelor students nowadays may start one year earlier. However, in some states, such as Rhineland-Palatinate or Schleswig-Holstein, the first class which completes school after 12 years will graduate as late as 2016.
Još malo. Obratite dooobro pažnju na razliku dipl. i ostale...
e nije jasno, dacu ti jedan primjer, u FR, srednja skola traje 3 godine, i pored generalne srednje skole imaju i tehnicke srednje skole, koje duze traju jer polazes zanatske diplome, i kada zavrsis tu tehnicku srednju skolu dobijes tehnicku maturu, koja ti ne sprecuje nastavljati na fakultet s tim sto ispocetka nisi pripremljen na studije na fakultet, malo ko i ide, inace ko zeli nastvalja u vise tehnicku skolu pa opet dalje ako moze....nije BIH skolstvo UNIVERZALNO, niti SAVRSENO, daleko od toga!!
-
Lesli Eldridž
#731 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Ali je ipak matura, ali fahovskabubavi1 wrote:
e nije jasno, dacu ti jedan primjer, u FR, srednja skola traje 3 godine, i pored generalne srednje skole imaju i tehnicke srednje skole, koju duze traju jer polazes zanatske diplome, i kada zavrsis tu tehnicku srednju skolu dobijes tehnicku maturu, koja ti ne sprecuje nastavljati na fakultet s tim sto ispocetka nisi pripremljen na studije na fakultet, malo ko i ide, inace ko zeli nastvalja u vise tehnicku skolu pa opet dalje ako moze....nije BIH skolstvo UNIVERZALNO, niti SAVRSENO, daleko od toga!!
-
Lesli Eldridž
#732 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Bubavi1 je tako isfrustriran da sa Dobrinje piše o Švajcarskoj. Ili možda toliko pati od "tamo" da ne može da preboli što nije ovde završio kakav zanat i ekonomiju.
Školstvo je bilo OK samo ga ovi novokomponovani lopovi sjebaše totalno. Razmisli malo o tome. Napisao sam negdje na početku šta Engdahl misli o novom svjetskom poretku u svojoj knjizi. Pročitaj malo, neće ti škoditi... 
-
Lesli Eldridž
#733 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Mislim da nema više smisla da replicirate, iznio sam vam dokaze na koje nemate odgovora. Priznajte da ste poraženi. 
- lerdi
#734 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Vidiš tvoj problem je što u ovoj priči želiš da pobjediš, a neshvataš da ovdje nema niti poraženih niti onih koji su pobjedili. Kada shvatiš da je školstvo kod nas dobrano drugačije od Njemačkog i Švicarskog biče OK. Stari sistem je imao fula kao i današnji i to moraš priznati.
U starom sistemu prof. je mogao koliko je htio liječiti svoje frustracije na studentima što danas nije slučaj. Stari sistem je praktikovao stvari koje su nepotrebne i to znam iz ličnog iskustva jer sam studirao i po starom i po novom sistemu. Novi sistem jedino fula u tome što kadar koji predaje na pojedninim predmetima nije adekvatno pripremljen da bi predavao na novom sistemu, odnosno neki ljudi nikako da pregrizu i pređu na nove stvari. Stvari koje ja učim po novom sistemu nerazlikuju se uopšte od stvari koje rade studenti po starom sistemu. I evo kokretno na mom fakultetu način polaganja ispita se nerazlikuje uopšte. Imaši pismene i usmene. Prema tome kada dobijem argumente u kojima stoji da ja mnogo manje učim i mnogo manje se trudim od onog ko ide po starom sistemu priznat ču mu da me "porazio"( kako to samo smiješno zvuči )
U starom sistemu prof. je mogao koliko je htio liječiti svoje frustracije na studentima što danas nije slučaj. Stari sistem je praktikovao stvari koje su nepotrebne i to znam iz ličnog iskustva jer sam studirao i po starom i po novom sistemu. Novi sistem jedino fula u tome što kadar koji predaje na pojedninim predmetima nije adekvatno pripremljen da bi predavao na novom sistemu, odnosno neki ljudi nikako da pregrizu i pređu na nove stvari. Stvari koje ja učim po novom sistemu nerazlikuju se uopšte od stvari koje rade studenti po starom sistemu. I evo kokretno na mom fakultetu način polaganja ispita se nerazlikuje uopšte. Imaši pismene i usmene. Prema tome kada dobijem argumente u kojima stoji da ja mnogo manje učim i mnogo manje se trudim od onog ko ide po starom sistemu priznat ču mu da me "porazio"( kako to samo smiješno zvuči )
-
Lesli Eldridž
#735 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Argumenti? Nula bodova... 
-
Lesli Eldridž
#736 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Inače se loši studenti kriju iza "nekompetentnosti" i "duhovne bolesti" profesora. Naravno da manje učite i imate manje znanja. Sama titula koju dobivate mi daje za pravo kad to tvrdim. Imate manji fond časova iz fundamentalnih predmeta, a to je priznala i cura sa nekog od fakulteta, jer ona je morala da se kao puno više trudi da nauči sve što treba i to preko internetalerdi wrote:Vidiš tvoj problem je što u ovoj priči želiš da pobjediš, a neshvataš da ovdje nema niti poraženih niti onih koji su pobjedili. Kada shvatiš da je školstvo kod nas dobrano drugačije od Njemačkog i Švicarskog biče OK. Stari sistem je imao fula kao i današnji i to moraš priznati.
-
latinalover
#737 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
vidim pricas nesto o inzinjeringu..a ak si zavrsio masinski u sarajevu,zakji kazu da je poprilicno lagan ,a ne bi trebao biti...onda je najbolje da se iskljucis sa teme...dok se drugi pate da zavrse...ti preko 2000 postova nakupio ...a ja sam se puno prije tebe registrovao..Lesli Eldridž wrote:Eh da ti je znati. Šalješ mi ta pitanja i na pp. Šta te uopšte navodi na to da je ijedan od ta dva nabrojana? Možda komentari na auto forumu? Ja sam ti se već ranije potpisao - Mr. Lesli Eldridž dipl. ing. ninjutsualatinalover wrote:@lesli jesi li ti zavrsio masinski kod nas ili elektrotehnicki?
zasto ne odgovoris?![]()
Bez zajebancije.
-
Lesli Eldridž
#738 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Otkuda ti ideja o mašinskom fakultetu. Mr. Lesli Eldridž dipl.ing.ninjutsualatinalover wrote:vidim pricas nesto o inzinjeringu..a ak si zavrsio masinski u sarajevu,zakji kazu da je poprilicno lagan ,a ne bi trebao biti...onda je najbolje da se iskljucis sa teme...dok se drugi pate da zavrse...ti preko 2000 postova nakupio ...a ja sam se puno prije tebe registrovao..Lesli Eldridž wrote:Eh da ti je znati. Šalješ mi ta pitanja i na pp. Šta te uopšte navodi na to da je ijedan od ta dva nabrojana? Možda komentari na auto forumu? Ja sam ti se već ranije potpisao - Mr. Lesli Eldridž dipl. ing. ninjutsualatinalover wrote:@lesli jesi li ti zavrsio masinski kod nas ili elektrotehnicki?
zasto ne odgovoris?![]()
Bez zajebancije.
-
cevapcinica
#739 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
[/quote]Inače se loši studenti kriju iza "nekompetentnosti" i "duhovne bolesti" profesora. Naravno da manje učite i imate manje znanja. Sama titula koju dobivate mi daje za pravo kad to tvrdim. Imate manji fond časova iz fundamentalnih predmeta, a to je priznala i cura sa nekog od fakulteta, jer ona je morala da se kao puno više trudi da nauči sve što treba i to preko interneta
, jer profesori nisu imali vremena da sve stignu obraditi za jedan semestar na predmetima koji inače traju dva semestra. Pa ti meni sad dokaži da je to bolje školovanje.
To je obrazovanje i školovanje nedostatno za kasniji rad i "vladanje" strukom. To su mi priznali i prijatelji koji su profesori i njihovi asistenti.
[/quote]
Zar stvarno hoces da kazes da kod nas nema problema sa profesorima koji svoje komplekse "lijece" na studentima. To sve pocne vec od osnovne skole gdje te neko uzme na zub a nastavlja se sa biranjem "favorita" u srednjoj skoli i neprofesionalnog odnosa profesora. To "svevlasce" i arogancija jednog broja prosvjetnih radnika je nesto sto u "normalnoj" drzavi ne smije da postoji. Zadnji primjer koji sam cuo je iz jedne od srednjih skola u Sarajevu (tehnicki smjer). Nastavnica matematike nece nikom od ucenika da da vise od trice iako ucenici po kriterijima ispunjavaju uslove za vise ocjene. Kada ucenici i roditelji traze da im se daju razlozi takvog ocjenjivanja doticni genijalac kaze da nije duzna da nekome daje razlog za svoje ocjenjivanje jer nije duzna da ikome polaze racune (naravno ima jaku partijsku zaledinu). Nakon toga naravno spremi tezak kontrolni sa gradivom koji je na nivou fakulteta samo da pokaze kako je ona "boginja". Smijesno i zalosno.
Svi moji poznanici i clanovi porodice koji rade u nasoj prosvjeti svjedoce o namjestanju ocjena, dizanju prosjeka i kupovanju ocjena kroz razne poklone. O djeci raznih "guzonja" da i ne govorim. I kada mi neko kaze kako je nase obrazovanje super, stvarno se istovremeno nasmijem i najezim. Naravno da svi nisu imali ni koristili mogucnost da do ocjena dodu na takav nacin ali sama cinjenica da je tako nesto sastavni i normalni dio obrazovnog sistema objasnjava zasto nase ocjene vecinom "ne piju vode" u inostranstvu. Oni koji ispastaju su "normalni" studenti koji su bez raznih vezica cestito odradili svojih x godina ucenja i truda. Tako je bilo prije rata i tako je sada. "Stari sistem" nije bio nista bolji.
Sta je prednost bolonjskog sistema za nase obrazovanje? Ako se reforma provede onako kako treba, nece biti mogucnosti za razne mucke jer ce profesori morati imati potpunu i transparentnu dokumentaciju vezanu za svoj rad. Nece vise neko moci "s visine" posmatrati studente i postavljati nerealne zahtjeve radi nekog svog kaprica ili vlastite zarade. Takode ce oni koji budu predavali morati obnavljati znanje shodno razvoju oblasti u kojoj predaju.
Off topic:
Jedna od mana naseg obrazovanja je i cinjenica sto se previse znanja ucilo i uci "napamet" i sto se relativno kasno ucenici (kroz razne projekte) uvode u nacin rada slican onom koji ih ceka na njihovim buducim radnim mjestima. Kakve veze ima sto se npr. funkcije uce ranije u poredenju sa nekim drugim zemljama ako je broj ucenika koji stvarno shvataju sta su funkcije i koje je njihova svrha kod nas manji? Kvalitet skolovanja se ogleda u npr. broju broju objavljenih naucnih radova, registrovanih patenata, pa ako hocete i nagrada a ne u broju tacnih odgovora u "Kviskoteci".
Dosta toga se moze objasniti i namjenskoj privredi koja je postojala za vrijeme bivse drzave. Velika vecina proizvoda koja se pravila je vec imala zagarantovanog kupca i razloga za pravljenjem boljih i kvalitetnijih proizvoda nije bilo. Znam primjer od prije rata kada je jedna od nasih firmi poslala programatore za ves masine u Italiju i nakon vracanja pet uzastopnih posiljki odustala od prodora na zapadno trziste. Ti isti programatori su bili dovoljno dobri za nase proizvodace.
Proces transformacije prosvjete nece i ne treba biti ni brz ni "bezbolan". Ima dosta toga sto ce se morati promijeniti a dosta toga i potpuno izbaciti a najteze ce naravno biti promijeniti nas mentalitet i rijesiti se osoba koje nisu dorasle poslu koji trenutno imaju.
PS. Koja je svrha navodenja situacije u drugim zemljama? Zelis li da kazes da je "nas" diplomirani inzinjer na istom nivou kao Master of Science u inostranstvu?
Zar stvarno hoces da kazes da kod nas nema problema sa profesorima koji svoje komplekse "lijece" na studentima. To sve pocne vec od osnovne skole gdje te neko uzme na zub a nastavlja se sa biranjem "favorita" u srednjoj skoli i neprofesionalnog odnosa profesora. To "svevlasce" i arogancija jednog broja prosvjetnih radnika je nesto sto u "normalnoj" drzavi ne smije da postoji. Zadnji primjer koji sam cuo je iz jedne od srednjih skola u Sarajevu (tehnicki smjer). Nastavnica matematike nece nikom od ucenika da da vise od trice iako ucenici po kriterijima ispunjavaju uslove za vise ocjene. Kada ucenici i roditelji traze da im se daju razlozi takvog ocjenjivanja doticni genijalac kaze da nije duzna da nekome daje razlog za svoje ocjenjivanje jer nije duzna da ikome polaze racune (naravno ima jaku partijsku zaledinu). Nakon toga naravno spremi tezak kontrolni sa gradivom koji je na nivou fakulteta samo da pokaze kako je ona "boginja". Smijesno i zalosno.
Svi moji poznanici i clanovi porodice koji rade u nasoj prosvjeti svjedoce o namjestanju ocjena, dizanju prosjeka i kupovanju ocjena kroz razne poklone. O djeci raznih "guzonja" da i ne govorim. I kada mi neko kaze kako je nase obrazovanje super, stvarno se istovremeno nasmijem i najezim. Naravno da svi nisu imali ni koristili mogucnost da do ocjena dodu na takav nacin ali sama cinjenica da je tako nesto sastavni i normalni dio obrazovnog sistema objasnjava zasto nase ocjene vecinom "ne piju vode" u inostranstvu. Oni koji ispastaju su "normalni" studenti koji su bez raznih vezica cestito odradili svojih x godina ucenja i truda. Tako je bilo prije rata i tako je sada. "Stari sistem" nije bio nista bolji.
Sta je prednost bolonjskog sistema za nase obrazovanje? Ako se reforma provede onako kako treba, nece biti mogucnosti za razne mucke jer ce profesori morati imati potpunu i transparentnu dokumentaciju vezanu za svoj rad. Nece vise neko moci "s visine" posmatrati studente i postavljati nerealne zahtjeve radi nekog svog kaprica ili vlastite zarade. Takode ce oni koji budu predavali morati obnavljati znanje shodno razvoju oblasti u kojoj predaju.
Off topic:
Jedna od mana naseg obrazovanja je i cinjenica sto se previse znanja ucilo i uci "napamet" i sto se relativno kasno ucenici (kroz razne projekte) uvode u nacin rada slican onom koji ih ceka na njihovim buducim radnim mjestima. Kakve veze ima sto se npr. funkcije uce ranije u poredenju sa nekim drugim zemljama ako je broj ucenika koji stvarno shvataju sta su funkcije i koje je njihova svrha kod nas manji? Kvalitet skolovanja se ogleda u npr. broju broju objavljenih naucnih radova, registrovanih patenata, pa ako hocete i nagrada a ne u broju tacnih odgovora u "Kviskoteci".
Dosta toga se moze objasniti i namjenskoj privredi koja je postojala za vrijeme bivse drzave. Velika vecina proizvoda koja se pravila je vec imala zagarantovanog kupca i razloga za pravljenjem boljih i kvalitetnijih proizvoda nije bilo. Znam primjer od prije rata kada je jedna od nasih firmi poslala programatore za ves masine u Italiju i nakon vracanja pet uzastopnih posiljki odustala od prodora na zapadno trziste. Ti isti programatori su bili dovoljno dobri za nase proizvodace.
Proces transformacije prosvjete nece i ne treba biti ni brz ni "bezbolan". Ima dosta toga sto ce se morati promijeniti a dosta toga i potpuno izbaciti a najteze ce naravno biti promijeniti nas mentalitet i rijesiti se osoba koje nisu dorasle poslu koji trenutno imaju.
PS. Koja je svrha navodenja situacije u drugim zemljama? Zelis li da kazes da je "nas" diplomirani inzinjer na istom nivou kao Master of Science u inostranstvu?
- lerdi
#740 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
1. Ja se nekrijem iza profesora već odgovorno tvrdim da se profesori ( naravno određeni ) drugačije ponašaju prema studentima starog, a drugačije prema studentima novog sistema. Također nisam ciljao na "nekompetentnost" nego na to da jednostavno neki profesori neće da prihvate novi sistem zbog sujete ili ćega već ( kao gdje će njega student ocjenjivati ).Lesli Eldridž wrote:Inače se loši studenti kriju iza "nekompetentnosti" i "duhovne bolesti" profesora. Naravno da manje učite i imate manje znanja. Sama titula koju dobivate mi daje za pravo kad to tvrdim. Imate manji fond časova iz fundamentalnih predmeta, a to je priznala i cura sa nekog od fakulteta, jer ona je morala da se kao puno više trudi da nauči sve što treba i to preko internetalerdi wrote:Vidiš tvoj problem je što u ovoj priči želiš da pobjediš, a neshvataš da ovdje nema niti poraženih niti onih koji su pobjedili. Kada shvatiš da je školstvo kod nas dobrano drugačije od Njemačkog i Švicarskog biče OK. Stari sistem je imao fula kao i današnji i to moraš priznati.
U starom sistemu prof. je mogao koliko je htio liječiti svoje frustracije na studentima što danas nije slučaj. Stari sistem je praktikovao stvari koje su nepotrebne i to znam iz ličnog iskustva jer sam studirao i po starom i po novom sistemu. Novi sistem jedino fula u tome što kadar koji predaje na pojedninim predmetima nije adekvatno pripremljen da bi predavao na novom sistemu, odnosno neki ljudi nikako da pregrizu i pređu na nove stvari. Stvari koje ja učim po novom sistemu nerazlikuju se uopšte od stvari koje rade studenti po starom sistemu. I evo kokretno na mom fakultetu način polaganja ispita se nerazlikuje uopšte. Imaši pismene i usmene. Prema tome kada dobijem argumente u kojima stoji da ja mnogo manje učim i mnogo manje se trudim od onog ko ide po starom sistemu priznat ču mu da me "porazio"( kako to samo smiješno zvuči ), jer profesori nisu imali vremena da sve stignu obraditi za jedan semestar na predmetima koji inače traju dva semestra. Pa ti meni sad dokaži da je to bolje školovanje.
To je obrazovanje i školovanje nedostatno za kasniji rad i "vladanje" strukom. To su mi priznali i prijatelji koji su profesori i njihovi asistenti.
2. Koliko sam učio i koliko sam se trudio to ja najbolje znam. Ova tvoja rečenica mi sve govori o tvom razmišljanju. Omalovažavati bilo čiji trud i rad da bi svoj izdigao govori koliko je neka osoba iskompleksirana.
3. To da manje znam mislim da ti realno nemožeš ocjeniti, a sigurno da ni ti kad si izašao sa fakulteta nisi baš nešto pretjerano znao. Čak u razgovoru sa dosta prijatelja koji su završili moj fakultet po starom planu i programu skonato sam da ni oni ništa nisu znali konkretno uraditi kad su završili, već su se postepeno nadograđivali uz posao. Dakle znali su dosta stvari, ali površno, tj. od svega po malo, a ničeg previše
4. Možda imamo manji fond časova, ali od nas se traži isto znanje. Pa ti sam ocijeni kome je teže. Samo je velika razlika kad nešto pređeš na predavanju, pa onda to ponoviš na vježbama, a ako ti ni onda nije jasno dođeš do profesora da ti objasni u kabinetu. Naravno on je dužan da ti izađe u susret, kao i njegovi asistenti.
5. Učenje preko interneta je standard odavno u svijetu, ali tebi kao i mnogim ovdje sve što je novo teško je prihvatiti. Takođe pronalaženje raznih tekstova koji govore o određenoj temi radi lakšeg razumjevanja materije je po meni super stvar jer te uči kako da se sutra snalaziš u poslu.
6. Gle divnog čuda kod mene nikad tih problem da profesor nezavrši materiju koju je predvidio da predaje. Ako nije završio u određenom vremenu za predavanja, predavanja se produže ili se odradi neka nadoknada. Primjer sa predzadnjeg semestra je kad profesor nije bio u stanju da predaje tri sedmice, ali smo zato naredne tri imali po dva predavanja sedmično.
7. Ovo je tvoja predpostavka, ali vjeruj mi da je daleko od istine. Imam jako puno kolega koji uz studij rade i niko od njih nikad nije dobio odkaz. Valjda to znači da su kompetentni da obavljaju posao za koji su obućeni
8. Naravno svako ima pravo na svoje mišljenje. Kao što ima profesora i asistenata koji govore to što ti tvrdiš, takođe postoje i oni koji upravo obrnuto govore. Nije se jednom desilo da profesor ili asistent kaže da dolazimo na predavanja ili vježbe spremniji i upućeniji u materiju koja se obrađuje od studenata koji idu po starom sistemu koji kako kažu nekad samo čekaju da se čas završi.
-
studentina1
#741 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
[quote="lerdi"]Meni nije samo jasno što su ovi koji su išli po starom sistemu toliko iskompleksirani i iz petnih žila omalovažavaju Bolonju. Malo realnosti ljudi neće vam škoditi.
Medner reći da je master u rangu dipl. ing. na tehničkom fakultetu je apsurd, jer konkretno na mom fakultetu po starom planu da bi neko bio magistar ide 12 semestara i položi 43 predmeta od čega 4 nemaju veze sa strukom, a iz jednog se konkretno uči nešto što je davno vrijeme pregazilo. Što znači da konkretno od 43 predmeta 38 njih je korisno, tj. radi se o stručnim premetima. Po novom sistemu da bi bio master ideš 10 semestara i položiš 51 stručni premet.
E sad malo se prekontaj pa onda ako budeš imao obraza reči da je master u rangu dipl.ing-a onda stvarno ne znam. I da još dodam da kao i po starom imamo i pismene i usmene ispite.
P.S. Još da kažem da nisam ni za to da se izjednačavaju bsc. i dipl. jer to nije realno, ali također nije ni realno da se bsc. izjednačava sa višom školom jer ipak znanje koje se stekne sa bsc je mnogo iznad znanja više škole.[/quote]
Interesantno je ovo sa ranijim vishim skolama,jer su nekada nešto zavrsili,radili i rade,a imaju zvanja baš kao ovi sa trogodišnjom bolonjom.
Evo stariji kolega mi veli da se to i ranije zvalo "završen prvi stepen :ekonomskog,pravnog,tehničkog itd fakulteta"
Pa i ova trogodišnja bolonja dođe na isto.Izlazno zvanje je inženjer,pravnik,ekonomista.
E neka me neko uveri da je isto trogodišnja i četverogodišnja srednja škola.
Dobro neko napisa,sa zanatom se nemože na fakultet,isto tako ovaj trogodišnji bolonjac neće moći vertikalno napredovati.
O kvalitetu studija neka neko pojasni,od apsolvenata (znam da ovi trogodišnji imaju nervozu,jer su prevareni)
Medner reći da je master u rangu dipl. ing. na tehničkom fakultetu je apsurd, jer konkretno na mom fakultetu po starom planu da bi neko bio magistar ide 12 semestara i položi 43 predmeta od čega 4 nemaju veze sa strukom, a iz jednog se konkretno uči nešto što je davno vrijeme pregazilo. Što znači da konkretno od 43 predmeta 38 njih je korisno, tj. radi se o stručnim premetima. Po novom sistemu da bi bio master ideš 10 semestara i položiš 51 stručni premet.
E sad malo se prekontaj pa onda ako budeš imao obraza reči da je master u rangu dipl.ing-a onda stvarno ne znam. I da još dodam da kao i po starom imamo i pismene i usmene ispite.
P.S. Još da kažem da nisam ni za to da se izjednačavaju bsc. i dipl. jer to nije realno, ali također nije ni realno da se bsc. izjednačava sa višom školom jer ipak znanje koje se stekne sa bsc je mnogo iznad znanja više škole.[/quote]
Interesantno je ovo sa ranijim vishim skolama,jer su nekada nešto zavrsili,radili i rade,a imaju zvanja baš kao ovi sa trogodišnjom bolonjom.
Evo stariji kolega mi veli da se to i ranije zvalo "završen prvi stepen :ekonomskog,pravnog,tehničkog itd fakulteta"
Pa i ova trogodišnja bolonja dođe na isto.Izlazno zvanje je inženjer,pravnik,ekonomista.
Dobro neko napisa,sa zanatom se nemože na fakultet,isto tako ovaj trogodišnji bolonjac neće moći vertikalno napredovati.
O kvalitetu studija neka neko pojasni,od apsolvenata (znam da ovi trogodišnji imaju nervozu,jer su prevareni)
- lerdi
#742 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
[/quote]studentina1 wrote:lerdi wrote:Meni nije samo jasno što su ovi koji su išli po starom sistemu toliko iskompleksirani i iz petnih žila omalovažavaju Bolonju. Malo realnosti ljudi neće vam škoditi.
Najveća glupost u svemu i jeste što se za završeni prvi ciklus Bolonje kao izlazni naziv daje inženjer, pravnik itd. Novi sistem, novi nazivi, samo što se naravno treba odrediti koji stepen ti nazivi predstavljaju. I već sam napisao u postu iznad da po pređenoj materiji i gradivu nije realno da se naziv bsc novog i dipl. starog izjednače, ali što se tiče magistara i mastera tu se dolazi na isto. Opet sa druge strane glupo je i pomisliti da se izjednači bsc sa višom školom jer po obimu materije bsc je mnogo bliži dipl. nego višoj školi.
Kvalitet studija je teško ocjeniti i uporediti, ali ima jedna jako zanimljiva stvar. Na moj fakultet svake godine dolazi jedna strana agencija koja ocjenjuje kvalitet studiranja i način primjene Bolonje. Fakultet da bi dobio prolaznu ocjenu mora uraditi mnogo stvari koje idu u korist studenata, kao što su nabavka odogovarajuče opreme, adekvatne čitaone itd. Takođe kada dolaze kod njih na intervju idu i profesori i studenti da daju svoje ocjene. Ovo sve dovodi do toga da profesori drugačije gledaju na studente, jer sada bar po meni odnos između studenata i profesora je kolegijalniji. Naravno ima i biće kod nas još dugo onih koji nosom paraju nebo i misle da su Bogom dati, ali većina se privikla na nove odnose. Svake sedmice ili dvije se održava sastanak predstavika odsjeka sa prodekanom za nastavu gdje se studenti mogu požaliti na određene propuste asistenata ili profesora. Dakle po novom sistemu je mnogo aktivniji odnos između studenata i fakulteta što u mnogim slučajevima dovodi do poboljšanja nekih stvari. Upravo zbog ovoga kvalitet studiranja je sve kvalitetniji iz godine u godinu i kad sad pogledam kako je to izgledalo na prvoj godini ogromna je razlika. Evidentan je ogroman napredak bar kada je u pitanju moj fakultet.
-
cevapcinica
#743 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Tvoja pozitivna iskustva oko "Bolonje" se u potpunosti poklapaju sa informacijama koje su meni dali prijatelji i poznanici profesori i studenti koji su obuhvaceni bolonjskim procesom. Sto se tice master i magistarskih studija, vec ranije sam opisao slucaj gdje je mom prijatelju master diploma iz inostranstva nakon nostrifikacije priznata kao diploma magistra jer je nakon uporedivanja sadrzaja predmeta koje je on polozio utvrdeno da oni ne samo odgovaraju vec i u dosta slucajeva prevazilaze nivo predmeta koji se kod nas "prate" za vrijeme magistarskih studija. Sada sto to nekome zbog neke sujete ili drugih razloga ne odgovara, to je sasvim druga prica. Poredenje diploma iz raznih sistema obrazovanja bez detaljnih informacija o sadrzaju i obimu predmeta je nista drugo nego cisto mlacenje praze slame.lerdi wrote: Najveća glupost u svemu i jeste što se za završeni prvi ciklus Bolonje kao izlazni naziv daje inženjer, pravnik itd. Novi sistem, novi nazivi, samo što se naravno treba odrediti koji stepen ti nazivi predstavljaju. I već sam napisao u postu iznad da po pređenoj materiji i gradivu nije realno da se naziv bsc novog i dipl. starog izjednače, ali što se tiče magistara i mastera tu se dolazi na isto. Opet sa druge strane glupo je i pomisliti da se izjednači bsc sa višom školom jer po obimu materije bsc je mnogo bliži dipl. nego višoj školi.
Kvalitet studija je teško ocjeniti i uporediti, ali ima jedna jako zanimljiva stvar. Na moj fakultet svake godine dolazi jedna strana agencija koja ocjenjuje kvalitet studiranja i način primjene Bolonje. Fakultet da bi dobio prolaznu ocjenu mora uraditi mnogo stvari koje idu u korist studenata, kao što su nabavka odogovarajuče opreme, adekvatne čitaone itd. Takođe kada dolaze kod njih na intervju idu i profesori i studenti da daju svoje ocjene. Ovo sve dovodi do toga da profesori drugačije gledaju na studente, jer sada bar po meni odnos između studenata i profesora je kolegijalniji. Naravno ima i biće kod nas još dugo onih koji nosom paraju nebo i misle da su Bogom dati, ali većina se privikla na nove odnose. Svake sedmice ili dvije se održava sastanak predstavika odsjeka sa prodekanom za nastavu gdje se studenti mogu požaliti na određene propuste asistenata ili profesora. Dakle po novom sistemu je mnogo aktivniji odnos između studenata i fakulteta što u mnogim slučajevima dovodi do poboljšanja nekih stvari. Upravo zbog ovoga kvalitet studiranja je sve kvalitetniji iz godine u godinu i kad sad pogledam kako je to izgledalo na prvoj godini ogromna je razlika. Evidentan je ogroman napredak bar kada je u pitanju moj fakultet.
- bubavi1
#744 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
[/quote]studentina1 wrote:lerdi wrote:Meni nije samo jasno što su ovi koji su išli po starom sistemu toliko iskompleksirani i iz petnih žila omalovažavaju Bolonju. Malo realnosti ljudi neće vam škoditi.
Ljudi ljudi, pa prestanite uzimati Bolonju kao ekskluzivno za BIH!!
Primjer u Svicarskoj, sa Bachelor imas posao za financial auditing, prva godina kao asistent auditora a druga godina si auditer...
U FRancuskoj se ide u gimnaziju 3 godine pa se upisuje na fakultet, dok za tehnicke srednje skole treba 4 godine, zato i zanat poloze, a vi u BIH treba vam 4 za generalnu srednju skolu, odnosno maturu...Sto sporo ucite neke stvare to je vas problem, ali Boga vam nemojte vise te retorike, da ako dulje ucite da ste pametniji ili strucniji!!!
Cevapcinica, nisam ti shvatio kada kazes da sa Masterom prevazilazi onih sa Magistrom!!
- bubavi1
#745 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
To podrazumjeva da barem strani Masteri odgovaraju nasim Nagistrima?!! a ne kako Lesli navodi i tvrdi , starom dipl.cevapcinica wrote:Tvoja pozitivna iskustva oko "Bolonje" se u potpunosti poklapaju sa informacijama koje su meni dali prijatelji i poznanici profesori i studenti koji su obuhvaceni bolonjskim procesom. Sto se tice master i magistarskih studija, vec ranije sam opisao slucaj gdje je mom prijatelju master diploma iz inostranstva nakon nostrifikacije priznata kao diploma magistra jer je nakon uporedivanja sadrzaja predmeta koje je on polozio utvrdeno da oni ne samo odgovaraju vec i u dosta slucajeva prevazilaze nivo predmeta koji se kod nas "prate" za vrijeme magistarskih studija. Sada sto to nekome zbog neke sujete ili drugih razloga ne odgovara, to je sasvim druga prica. Poredenje diploma iz raznih sistema obrazovanja bez detaljnih informacija o sadrzaju i obimu predmeta je nista drugo nego cisto mlacenje praze slame.lerdi wrote: Najveća glupost u svemu i jeste što se za završeni prvi ciklus Bolonje kao izlazni naziv daje inženjer, pravnik itd. Novi sistem, novi nazivi, samo što se naravno treba odrediti koji stepen ti nazivi predstavljaju. I već sam napisao u postu iznad da po pređenoj materiji i gradivu nije realno da se naziv bsc novog i dipl. starog izjednače, ali što se tiče magistara i mastera tu se dolazi na isto. Opet sa druge strane glupo je i pomisliti da se izjednači bsc sa višom školom jer po obimu materije bsc je mnogo bliži dipl. nego višoj školi.
- bubavi1
#746 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Lesli po tvojim stilom pisanja nemas vise od srednje skole a kao vecina nasih pravis se neko i nesto... nikad nisi bio u stanju odgovoriti ljudima na koji si fakultet zavrsio taj tvoj takozvani KURS za inzinjera, navodis da si dipl.inz, pa i Bsc i Msc i sta vec drugo... cijelo vrijeme samo kopiras neke podatke koje nemaju veze s BIH sistemom skole da ne nabrajam dalje. Jer da si tolerantan, kuraza bi dao svima da sto bolje savladaju struku i da omogucavaju BIH da napreduje, a ne da uz godinu u godinu siri broj svojih nepismenih...20% od cijele drzave ( 750 000) a do rata oko 10%...Lesli gdje su ti te inzinjere , jer na ovaj ritam za jos jedno 10 godina bili bi svaki treci da nemaju vise od osnovne zavrsene...pored interneta, mobil telefona, Playstations i ostale Golf IV...
Last edited by bubavi1 on 28/04/2009 15:15, edited 1 time in total.
- madner
#747 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
De navedi fakultet i strani master da provjerimo te navode.
- bubavi1
#748 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Sta hoces provjeriti?? Imali u BIH Master Sc. za Medjunarodnu ekonomiju i globalizaciju?? Nema, jer nema BIH potrebu da razvija medjunarodnu ekonomiju, jer sama se upravlja i niko njoj ne treba, zahvaljujuci svojim strucnim inzinjerama!!madner wrote:De navedi fakultet i strani master da provjerimo te navode.
Kada kazem ekonomija, mislim na ekonomiju a ne na one komercijaliste i marketare...
- madner
#749 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Cuj sta hocu provjeriti, pa hocu da provjerim gdje su mu napravili ekvivalenciju i zasto. Narocito zato sto nema potrebe da se master ekvivalentira sa bilo cim, master je nova diploma koja je i ovdje master.
- bubavi1
#750 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Nostrificira se ne diploma nego sastoj diplome, da se moze prevesti po nasem, svaki poslodavac ne razumije strani jezik i sastojci te iste diplome preko onog dodatnog dokumenta, pisan takodjer na stranom jeziku...!!madner wrote:Cuj sta hocu provjeriti, pa hocu da provjerim gdje su mu napravili ekvivalenciju i zasto. Narocito zato sto nema potrebe da se master ekvivalentira sa bilo cim, master je nova diploma koja je i ovdje master.
Iako svak zna sta je MBA, u BIH tog studija nema, zato je vazno da poslodavac zna sta je student ucio i sta od njega moze zahtjevati, kontas?