Ne bih se osvrtao na politicke konotacije vezane za utakmicu, ionako je previse komentara na tu temu.
Zasluzeno smo izgubili i jos smo dobro prosli s onom katastrofalnom igrom u veznom redu (uz malo srece smo mogli i do boda, ali samo veliki s losom igrom dolaze do dobrog rezultata). Kljucni igraci koje krivim za ovako losu tekmu su Rahimic i Muratovic. Njihov zadatak je bio da malo uvezu igru, odigraju poneki dobar pas, prekinu panicno ispucavanje lopte s nase polovine (nije Turska Spanija, jos ovako oslabljena), da vrse pritisak na turske veznjake. Nista od tog nisu ispunili. Od Rahimica i ne ocekujem neku kreativnu igru, ali onoliko gresaka, katastrofa. Covjek nije u formi i misljenja sam da bi na nam na njegovoj poziciji vise pomogao Grlic (mada se on oprostio, ali i dalje dobro igra, bolje od Rahimica sigurno). Muratovicu nije mjesto na onoj poziciji to je definitivno, pa covjek je igrao klasicnog spica (i u Zelji, a poslije i u reprezentaciji), a sada ofanzivnog veznog ili cak poluspica (u Sturmu). Tek se sada vidi koliko nam fali Bajramovic, jedini kvalitetan defanzivac kojeg smo imali (sigurnost u igri, borbenost, precizni pasovi, pravi Njemac

). Nevjerovatno je sto je kompletan vezni red jednostavno pustao turske igrace na 30 m od gola, centarsutevi su pljustali na sve strane, i zacudjujuce je kako nismo u takvim situacijama primili gol. Dzeko me prijatno iznenadio, mada je imao nekoliko kikseva. Zabio je gol, borio se za svaku loptu, dva-tri puta je pobacao one Turske kloceve u odbrani, ali je sigurno da on ne moze igrati sam u napadu (u toj ulozi se Muslimovic puno bolje snalazi, i mislim da je on trenutno nas najbolji napadac, prava je steta sto nije igrao u Turskoj). Trosio se puno vracajuci se u odbranu, a imamo pet odbrambenih igraca. To mi je apsolutno nelogicno, jedini napadac koji se citavu utakmicu bori s onim grmaljima iz turske odbrane mora se vracati nazad i dodatno trositi, zato je malo i izgubio dah u drugom poluvremenu. Misimovic je bio apsolutno zatvoren, ali i pored toga je uvezao nekoliko dobrih poteza, i naravno asistirao Dzeki za gol. Ibricic nije pokazao apsolutno nista, ali razumijem da mu je Ciro dao sansu ispred Pjanica koji iskreno govoreci ne igra dovoljno u posljednje vrijeme, ali poslije one predstave Ibricica mislim da bi on bio puno bolji izbor (problem Pjanica i u reprezentaciji i u Lyon-u je sto hoce da igra na prvu u svim situacijama i onda je normalno da pravi mnogo gresaka i neprimjetan je u igri, ali vidjeli smo da jedan njegov potez moze odluciti tekmu, zato je on bio bolji izbor). Salihovic je odigrao solidno, ali nije ni mogao vise s obzirom na kojoj je poziciji igrao. Puno se trosio u odbrani. Spahic i Radeljic su odigrali solidno, dok je Berberovic apsolutno podbacio, kao i Damjanovic (mada se od njeg drugacije i ne ocekuje na onoj poziciji). Arda Turan (koji igra ocajno u Galati i nije ni blizu forme s evropskog prvenstva) im je radio sta je htio, najvise problema je bilo po toj desnoj strani nase odbrane, prava je sreca sto njegovi prodori nisu zavrsili golom. Hasagic je imao samo jedan kiks, kod onog bespotrebnog izlijetanja, kad je Spahic izbacio loptu. Ibisevic kad je trebao dodavati, on je pucao, a kad je trebao krenuti prema golu on je dodavao. Ne kontam ga nikako. Cista kontra dva na jedan, Ibisevic puno brzi od zadnjeg odbrambenog i on pokusava nekakav rizican pas umjesto da pridje jos golu, nepotrebna greska. Defanzivna postavka je bila dobro rjesenje, jer se znalo da ce Turci krenuti svim snagama naprijed. Da smo krenuli ofanzivnije bojim se da se ne bi proslavili, jos je sreca sto Altintop nije igrao od pocetka (to mi nije nikako jasno, igra odlicno u Schalke-u i najbolji je uz Aurelia u ovom timu Turske). Turci su se borili k'o lavovi za svaku loptu, trcali, pokrivali. Mehmet Aurelio je prema mom misljenju igrac utakmice, prekidao je skoro sve nase napade, stizao na svaku loptu, jednostavno odigrao je bez greske. Pored njega i Arde dobro je odigrao i Sabri, ostali su najblaze receno odron (bar u toj utakmici).
Steta sto nismo bolje prosli, imali smo dobru sansu, ali tako je s nama kad najvise treba i kad mozemo mi podbacimo. Ali tek se sad zahuktava, bitno je da dobijemo ove slabije i da probamo sta uraditi u Belgiji, puno bodova je jos u igri. Ne treba zaboraviti da Turska ide i u Spaniju, i u Belgiju i da dolaze nama. Da mi je neko rekao da smo izgubili od Turske 2:1 u gostima, a da nisam gledao utakmicu, rekao bih da je to ocekivano i da je dobro sto smo postigli gol, ali ovako ostaje zal za propustenim, mogli smo puno bolje.