Joj meni se tako cini da ce ta zgrada biti lijepa i ugodna za zivljenjeshuriken wrote:u novom objektu pored Termalne rivijere na Ilidzi
kvadrat stana 1 666 KM + pdv
Bas mi se nesto svidjela...
Moderator: anex
Joj meni se tako cini da ce ta zgrada biti lijepa i ugodna za zivljenjeshuriken wrote:u novom objektu pored Termalne rivijere na Ilidzi
kvadrat stana 1 666 KM + pdv
Narocito ovi stanovi prema unutrasnjosti zgrade(koncept gradnje caucesku 50-ih godina), ljubi ih majka...pljuc...pljuctahoma wrote:Joj meni se tako cini da ce ta zgrada biti lijepa i ugodna za zivljenje
pa ko te tjera da uzimas stan prema unutrasnjosti zgrade. Cijena kvadrata ti je ista za svaki stan, pa bujrum proberi!Haris.ba wrote:Narocito ovi stanovi prema unutrasnjosti zgrade(koncept gradnje caucesku 50-ih godina), ljubi ih majka...pljuc...pljuctahoma wrote:Joj meni se tako cini da ce ta zgrada biti lijepa i ugodna za zivljenje
http://www.sgc.ba/index.php?lang=ba&sel=5
pa na katalog....
Klasika
Nikada dva dobra moj Komi, ja ako kada kupim stan, moracu se i ozenitikomi wrote:uvijek ista meta isto odstojanje
bez obzira na cijene
ko nema nece nikad imati a ko ima uvijek će imati
upravo tako...realestater wrote:Ko misli da su cijene stanova pale grijesi.
Nominalna cijena jeste pala ali posto 90% ljudi kupuje stan posudjenim parama (putem kredita) cijene stanova su efektivno porasle za nekoliko procenata. Evo primjera:
Stan od 50m2 koji ste prije godinu dana mogli kupiti po 2,000 KM/m2 vas je nominalno kostao 100,000 KM za gotovinu ali ste posudjene pare morali vratiti po nekoj razumnoj kamati od 6% i u tom slucaju stan bi vas sa kamatom na 20 godina kostao 172,000 KM.
Isti stan koji sada kupite po 1,500 po m2, ukupno vas dodje 75,000 za kes, ali po EKS od 10,63 (npr. u volksbanci) taj stan na period od 20 godina sa kamatom i glavnicom izadje 181,000 KM.
Dakle, bolje ga je bilo kupiti prije krize nego sad. Stoga, prostora za padanje cijena jos uvijek ima a kriza kod nas nije ni blizu dna. Dno cemo osjetiti mozda tek u septembru kada se pocnu osjecati sekundarni efekti i posljedice ogromonog broja ljudi koji nazalost izgubise posao.
A kolika je bila efektivna kamatna stopa u volksbanci prije godinu dana? 6% nije garant...realestater wrote:Ko misli da su cijene stanova pale grijesi.
Nominalna cijena jeste pala ali posto 90% ljudi kupuje stan posudjenim parama (putem kredita) cijene stanova su efektivno porasle za nekoliko procenata. Evo primjera:
Stan od 50m2 koji ste prije godinu dana mogli kupiti po 2,000 KM/m2 vas je nominalno kostao 100,000 KM za gotovinu ali ste posudjene pare morali vratiti po nekoj razumnoj kamati od 6% i u tom slucaju stan bi vas sa kamatom na 20 godina kostao 172,000 KM.
Isti stan koji sada kupite po 1,500 po m2, ukupno vas dodje 75,000 za kes, ali po EKS od 10,63 (npr. u volksbanci) taj stan na period od 20 godina sa kamatom i glavnicom izadje 181,000 KM.
Dakle, bolje ga je bilo kupiti prije krize nego sad. Stoga, prostora za padanje cijena jos uvijek ima a kriza kod nas nije ni blizu dna. Dno cemo osjetiti mozda tek u septembru kada se pocnu osjecati sekundarni efekti i posljedice ogromonog broja ljudi koji nazalost izgubise posao.
Po tim kamatama, ispada da je u gornjem primjeru (uzimajuci iste pretpostavke, samo ove kamate koje si naveo) isti stan sada jeftiniji za cca. 8 hiljada KM. Nimalo zanemarivo...HAVANA wrote:6.99% uni credit a sada 10.35% plus skoro nemoguće ga je dobiti.
Danas probao![]()
Prije tri godine bez problema i 6.99%
Ma sta da ti kazem, stvar je u poziciji iz koje gledas. Ne mora ono sto je dobro za cjelokupnu privredu biti dobro i za tebe licno i obratno. Cijene nekretnina su dobro pale. To je neka poetska pravda jer su se prodavci pohasili, poceli pucati neke astronomske cifre. Na ovaj nacin gube prodavci, gube banke, gube dileri nekretnina... Ko im je kriv... Bice jos gore za njih, jer nas prava kriza tek sad pocinje drmati.HAVANA wrote:Zgembo,ako su nekretnine jeftinije ne mora značiti da je i bolje.Puno je gore,manje se para vrti. Platežna moć i kreditna sposobnost je manja a dolazi do umanjene potrošnje što stvara velike probleme i u trgovini,proizvodnji...
Da jeftinija su i auta i tehnika i stanovi...ali je prodaja svega katastrofalno opala.
U krizi se pare zarađuju a uzeće ih oni koji imaju keš.Ko ga ima?
A ne izracuna rast kamatne stoperealestater wrote:Dakle, bolje ga je bilo kupiti prije krize nego sad.
Ovo je sve tacno, osim ako nisi pun ko' brodHAVANA wrote:Zgembo
Da ali problem je što onda gubi i onaj radnik na građevini i onaj trgovac koji prodaje alat pa za njim onaj što prodaje auta a kako je manja prodaja onda gubi i mehaničar koji ujedno kupuje manje garderobe i rijeđe ide u granap...a svi oni teže dobiju kradit i ne pomišljaju trenutno na kupovinu stana što se odrazi i na poslovanje banke te onda i onaj koji radi u banci gubi i taj čarobni krug se širi...
A kada popusti pašće i kamate pa će svi ovi početi bolje raditi i razmišljati o kupovini nekretnine te će se potražnja povećati što će neminovno dovesti do skoka cijena...
Uglavnom nije dobro i cijene će sigurno skočiti kada ovo prođe ali nadam se da neće do nerealnih i precijenjenih vrijednosti koje su bile na pojedinim lokacijama u gradu.
E to je meni najzalivije bilo kod novih stanova. Sto su ekstaprofit uzimali investiri. Izvodjaci slabo nesta. Kada su najvece cijene bile, oni gradjevinari su imali istu platu ko danas. Fazon je samo sto je bilo vise posla.HAVANA wrote:Da ali problem je što onda gubi i onaj radnik na građevini