Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#726 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by stetoskop »

Ductus Holedocus wrote:Ne branim ljecnicku profesiju,ali izgleda da su po vama najgori ljudi doktori..
Pa i oni su ljudi..i oni ne znaju sve..i oni grijese..
To sto otkriju bolest ne znaci da su uspjeli i adekvatnu terapiju primjeniti..
Niko ne voli da se o njemu ruzno prica...
Medicina je sama po sebi opsirna oblast, da bi sve mogli znati!
Fakultet je samo smjernica za dalje ucenje i rad.

E pa ako imaš dobra iskustva sa njima, lijepo otvori suprotnu temu od ove gdje ce se hvaliti doktori, pa možda i mi imamo postaviti pokoji primjer.
Malo procitaj ovu temu, a ne samo naslov, pa ceš viditi da se dosta primjera navodi gdje nije u pitanju neznanje, vec bahatost, nezainterovanost, prikrivanje krivica kako među ljekarima, tako i u pravosuđu. Imaš primjera gdje neispoštivaju najosnovnije procedure pri lijecenju i postavljanju dijagnoze, koje i ptice na grani znaju.
Trebaju da rade u skladu sa Hipokratovom zakletvom koju su položili, ako nisu to sposobni, nisu onda za ovaj posao, jer umiru ljudi.
Ridjobrki

#727 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by Ridjobrki »

Nope. Ova je tema posvećena blaćenju liječničke profesije što je očito već iz njenog naziva. Svako se na nju javi iz svojih pobuda ali treba znati da naši postovi daleko više govore o nama samima nego o predmetu o kojem se govori.

Velika većina postova nema veze sa bahatošću ili čim već bh medicinskog osoblja nego se bave svim i svačim od mahalanja i dijagnoza Nure Rifatove pa do zaboravljene gaze u pacijentu iz bogznagdje.

Naši doktori su samo ljudi i to ljudi iz našeg naroda i u našoj zemlji i našoj kulturi. Kakav narod, kakva država, kakva kultura takvi i doktori i takvo i sve ostalo...
vertigo24

#728 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by vertigo24 »

Ko na svojoj kozi nije osjetio nema prava da prica...
Evo jedan primjer...dolazim ja u hitnu poslije ponoci oko 2,3 sata...previjam se od bolova...poslali me sa uputnicom da uradim uz abdomena...kucam na vrata doticne koja je spavala ,pokazujem joj uputnicu i kazem da treba da mi uradi uz abdomena...
trlja ona oci i bukvalno se dere na mene...istrgne mi onu uputnicu iz ruke i kaze drsko:" daj da vidim"...naravno preko volje uradi svoj posao...zar ovo nije bahatost i drsko ponasanje???
ja sam joj lijepo pokucala na vrata i smirenim tonom joj objasnila u cemu je problem a ona ovako postupa prema meni...ko je u pravu???i sta da mislim poslije ovoga...
zaboli me sto je ona u tom trenutku spavala ...to je njeno radno vrijeme...ima da bude ljubazna i pristupacna za pacijenta...
nije mi namjera da blatim lijecnicki poziv i sve lijecnike...ali ovakim ne treba dozvoliti da pomole svoj nos tamo gdje vec rade...
fatalne greske se nebi trebale dogadjati...zbog doktorskog nemara...
zar je tako tesko postaviti dijagnozu upale slijepog crijeva???pacijent koji kaze da ima bolove s desne strane stomaka koji se sire u desnu nogu...na sto to upucuje????
garant nije u pitanju droga ili upala mozga...
sta je u tom slucaju doktor duzan da uradi...???
duzan je da pacijentu hitno da uputnicu za ultrazvuk i nativni abdomena...
sto se stedi na tim uputnicama???sta je u pitanju????nemar ili neznanje???
nije mi namjera da blatim lijecnicki poziv...i da sve doktore stavljam u isti kos...
naravno da ih ima savjesnih,postenih,strucnih...ali znatno manje nego ovih drugih...htjeli mi to priznati ili ne...
i ne kontam zasto neke doktore na forumu vrijedja ovo iznosenje cinjenica...???
mozda tema i jeste grubo postavljena...ja bih samo dodala jednu rijec...rijec pojedini doktori...i sestre... banda nezainteresovana i bahata....
Brus Lee

#729 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by Brus Lee »

Ridjobrki wrote:Nope. Ova je tema posvećena blaćenju liječničke profesije što je očito već iz njenog naziva. Svako se na nju javi iz svojih pobuda ali treba znati da naši postovi daleko više govore o nama samima nego o predmetu o kojem se govori.

Velika većina postova nema veze sa bahatošću ili čim već bh medicinskog osoblja nego se bave svim i svačim od mahalanja i dijagnoza Nure Rifatove pa do zaboravljene gaze u pacijentu iz bogznagdje.

Naši doktori su samo ljudi i to ljudi iz našeg naroda i u našoj zemlji i našoj kulturi. Kakav narod, kakva država, kakva kultura takvi i doktori i takvo i sve ostalo...
Slazem se, nigdje predloga kako popraviti situaciju.
Brus Lee

#730 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by Brus Lee »

vertigo24 wrote:Ko na svojoj kozi nije osjetio nema prava da prica...
Evo jedan primjer...dolazim ja u hitnu poslije ponoci oko 2,3 sata...previjam se od bolova...poslali me sa uputnicom da uradim uz abdomena...kucam na vrata doticne koja je spavala ,pokazujem joj uputnicu i kazem da treba da mi uradi uz abdomena...
trlja ona oci i bukvalno se dere na mene...istrgne mi onu uputnicu iz ruke i kaze drsko:" daj da vidim"...naravno preko volje uradi svoj posao...zar ovo nije bahatost i drsko ponasanje???
ja sam joj lijepo pokucala na vrata i smirenim tonom joj objasnila u cemu je problem a ona ovako postupa prema meni...ko je u pravu???i sta da mislim poslije ovoga...
zaboli me sto je ona u tom trenutku spavala ...to je njeno radno vrijeme...ima da bude ljubazna i pristupacna za pacijenta...
nije mi namjera da blatim lijecnicki poziv i sve lijecnike...ali ovakim ne treba dozvoliti da pomole svoj nos tamo gdje vec rade...
fatalne greske se nebi trebale dogadjati...zbog doktorskog nemara...
zar je tako tesko postaviti dijagnozu upale slijepog crijeva???pacijent koji kaze da ima bolove s desne strane stomaka koji se sire u desnu nogu...na sto to upucuje????
garant nije u pitanju droga ili upala mozga...
sta je u tom slucaju doktor duzan da uradi...???
duzan je da pacijentu hitno da uputnicu za ultrazvuk i nativni abdomena...
sto se stedi na tim uputnicama???sta je u pitanju????nemar ili neznanje???
nije mi namjera da blatim lijecnicki poziv...i da sve doktore stavljam u isti kos...
naravno da ih ima savjesnih,postenih,strucnih...ali znatno manje nego ovih drugih...htjeli mi to priznati ili ne...
i ne kontam zasto neke doktore na forumu vrijedja ovo iznosenje cinjenica...???
mozda tema i jeste grubo postavljena...ja bih samo dodala jednu rijec...rijec pojedini doktori...i sestre... banda nezainteresovana i bahata....
Pa, eto uradila ti je taj UZ, a uputnicu si dobila i ne vidim gdje je tu nemar ili neznanje. I tebe, vjerovatno, nije stomak zabolio u 2 sata ujutro, vec mnogo ranije. Cesto moze biti komplikovano postaviti dijagnozu akutne upale slijepog crijeva, pa treba vidjeti vise nalaza leukocita (svaka tri sata) da se vidi da li rastu ili ne. Na osnovu toga, UZ i/ili nativnog abdomena i pregleda, hirurg odlucuje da li ce operisati ili ne. Posto si zensko, moze biti i npr. upala jajnika. Ne operise se svaki bol u trbuhu. U dezurama se rade samo hitni slucajevi svugdje u svijetu, pa i kod nas. Sve sto moze cekati jutro, kada rade sve sluzbe u punom kapacitetu, ne radi se u dezuri. Druga je prica, da li je pojedinac iz lanca napravio krivu procijenu, ali ne vidim u tvom slucaju da se to desilo. Ti si jedino uhvatila tu doktoricu da spava i nije ti se ljubazno obratila, ali ti je ipak uradila taj UZ. Dozvoljavam da je neko neljubazan i bahat, ali to je stvar kucnog odgoja, nije stvar neznanja ili nemara. :?
vertigo24

#731 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by vertigo24 »

Brus Lee wrote: Pa, eto uradila ti je taj UZ, a uputnicu si dobila i ne vidim gdje je tu nemar ili neznanje. I tebe, vjerovatno, nije stomak zabolio u 2 sata ujutro, vec mnogo ranije. Cesto moze biti komplikovano postaviti dijagnozu akutne upale slijepog crijeva, pa treba vidjeti vise nalaza leukocita (svaka tri sata) da se vidi da li rastu ili ne. Na osnovu toga, UZ i/ili nativnog abdomena i pregleda, hirurg odlucuje da li ce operisati ili ne. Posto si zensko, moze biti i npr. upala jajnika. Ne operise se svaki bol u trbuhu. U dezurama se rade samo hitni slucajevi svugdje u svijetu, pa i kod nas. Sve sto moze cekati jutro, kada rade sve sluzbe u punom kapacitetu, ne radi se u dezuri. Druga je prica, da li je pojedinac iz lanca napravio krivu procijenu, ali ne vidim u tvom slucaju da se to desilo. Ti si jedino uhvatila tu doktoricu da spava i nije ti se ljubazno obratila, ali ti je ipak uradila taj UZ. Dozvoljavam da je neko neljubazan i bahat, ali to je stvar kucnog odgoja, nije stvar neznanja ili nemara. :?
Da uradila..preko volje...a fino sam napisala u cemu je nemar...nemar je u njenoj drskosti i bezobrazluku...citaj fino...nisi idiot...
mene je stomak zabolio par dana prije tog uz...ali sam bila par puta vracena kuci...pod dijagnozom:"NIJE TI NISTA"...
U dezurama se rade hitni slucajevi...daaaaaa...kontamm...
mislis da moj slucaj nije bio hitan...????da li bi ti cekao jutro sa takvim bolovima i sa temperaturom od 40 stepeni...
ne budi glup matereti,.,i ne rise...
da uhvatila sam se i zato sto nije bila ljubazna...otkud joj pravo da bude drska????hallllllllllloooooooooooooooo...
postavi se u moju situaciju????da li bi dozvolio tu bahatost??i takvo ponasanje.???
ja ne dozvoljavam nikakvu bahatost prema sebi..i ja imam svoje ja...
i doktoru nije mjesto u krevetu..kad je na radnom mjestu....mjesto mu je u ordinaciji...i ima da bude ljubazan...
Ductus Holedocus

#732 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by Ductus Holedocus »

stetoskop wrote:
Ductus Holedocus wrote:Ne branim ljecnicku profesiju,ali izgleda da su po vama najgori ljudi doktori..
Pa i oni su ljudi..i oni ne znaju sve..i oni grijese..
To sto otkriju bolest ne znaci da su uspjeli i adekvatnu terapiju primjeniti..
Niko ne voli da se o njemu ruzno prica...
Medicina je sama po sebi opsirna oblast, da bi sve mogli znati!
Fakultet je samo smjernica za dalje ucenje i rad.

E pa ako imaš dobra iskustva sa njima, lijepo otvori suprotnu temu od ove gdje ce se hvaliti doktori, pa možda i mi imamo postaviti pokoji primjer.
Malo procitaj ovu temu, a ne samo naslov, pa ceš viditi da se dosta primjera navodi gdje nije u pitanju neznanje, vec bahatost, nezainterovanost, prikrivanje krivica kako među ljekarima, tako i u pravosuđu. Imaš primjera gdje neispoštivaju najosnovnije procedure pri lijecenju i postavljanju dijagnoze, koje i ptice na grani znaju.
Trebaju da rade u skladu sa Hipokratovom zakletvom koju su položili, ako nisu to sposobni, nisu onda za ovaj posao, jer umiru ljudi.
Ja sam rekla da ih ne branim :!: :! I ne podrzavam ponasanje takvih..Takve osudjem ko i svi drugi..
ali...
nevenkagaragic

#733 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

nevenkagaragic wrote:Ovde je NAJJASNIJA novinarka - autor priloga.

Dnevnik FTV 10.07.2009.

http://gordanasi.blogger.ba/
Vise od godinu dana je proslo od sudjenja (poslednjeg rocista)"doktorki smrt", kako su je novinari prozvali, Amili Cvijetic-Koldzo" za smrt mlade Sarajke Svjetlane-Cece Zukic.
Epilog : sudija Opstinskog suda u Sarajevu NIJE doneo presudu jer nije u pitanju nesavesno lecenje, vec tesko krivicno delo za koje Opstinski sud nije nadlezan. Dakle, sve se vraca na pocetak?

Kantonalni sud potvrdio presudu-Dnevnik FTV (29.10.2010)

Detaljnije na blogu Svjetlanine sestre :
http://gordanasi.blogger.ba/
nevenkagaragic

#734 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

stetoskop wrote:
Ductus Holedocus wrote: ...Niko ne voli da se o njemu ruzno prica...

E pa ako imaš dobra iskustva sa njima, lijepo otvori suprotnu temu od ove gdje ce se hvaliti doktori, pa možda i mi imamo postaviti pokoji primjer. Malo procitaj ovu temu, a ne samo naslov, pa ceš viditi da se dosta primjera navodi gdje nije u pitanju neznanje, vec bahatost, nezainterovanost, prikrivanje krivica kako među ljekarima, tako i u pravosuđu. Imaš primjera gdje neispoštivaju najosnovnije procedure pri lijecenju i postavljanju dijagnoze, koje i ptice na grani znaju.
Jel` ovo nesto STIDLJIVO krenulo od Krajisnika?
Izgleda da su poceli sa borbom protiv mita i korupcije.
Ne samo sa optuznicama, vec i presudama (dok se ne umesaju politicari i VSTV i ukore ih sto rade svoj posao)...
Image
http://img405.imageshack.us/img405/4025/39avaz271110mitoikorupc.jpg
"Dnevni avaz", 27.11.2010.

A kako se TO (radi usporedbe pravosudja) radi van BiH? Istina, oni su opet druga krajnost - 278 godina???!
Image
http://img14.imageshack.us/img14/8871/3 ... osudje.jpg
"Dnevni avaz", 25.11.2010.
nevenkagaragic

#735 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Ko je u pravu? Da li je osveta u pitanju?
Hoce li tuzioci odraditi svoj deo posla profesionalno - ni po babu, ni po stricevima ?

Smrt četiri pacijenta pod lupom tužilaštva
nevenkagaragic

#736 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Zanimljivo...zaposliti novopecene lekare na osnovu procene? Bez konkursa? U JAVNOJ ustanovi?
Kod nas je bas sve moguce.
PODOBNI umesto SPOSOBNIH? Znamo kud to vodi, "blago" pacijentima.
Ja tebi - ti meni funkcionise na obostrano zadovoljstvo.

Image
http://img404.imageshack.us/img404/8556/1avaz021210zaposljavanj.jpg

"Dnevni avaz", 02.12.2010.
sabrinna

#737 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by sabrinna »

nevenkagaragic wrote:Zanimljivo...zaposliti novopecene lekare na osnovu procene? Bez konkursa? U JAVNOJ ustanovi?
Kod nas je bas sve moguce.
PODOBNI umesto SPOSOBNIH? Znamo kud to vodi, "blago" pacijentima.
Ja tebi - ti meni funkcionise na obostrano zadovoljstvo.

Image
http://img404.imageshack.us/img404/8556/1avaz021210zaposljavanj.jpg

"Dnevni avaz", 02.12.2010.
U Sarajevu je situacija identicna. I zalosno je sto se o tome cuti.
lela-sa

#738 KCU u Sarajevu ili koncentracioni logor!?

Post by lela-sa »

Znam da sam ko zna koja u nizu sa negativnim iskustvom i da kao pojedinac ne mogu puno napraviti po pitanju korumpiranosti i krajnje neprofesionalnosti medicinskog osoblja, posebno medicinskih sestara ali ocekujem vasu podrsku i nadam se da cemo zajedno pokrenuti nekog ili nesto da se konacno ublaze ovi simptomi. Znam da riba smrdi od glave, pa tako i nasa cijela drzava ali ako budemo cutali i nijemo posmatrali sta se desava oko nas a pri tom samo molili Boga da nam njihova pomoc nikad ne zatreba, malo ili nista cemo doprinjeti buducnosti nase dijece, nasih najblizih kojima ce nekada ipak biti potrebna pomoc tih 'humanih ljudi u bijelom'! Pozivam sve Vas koji ste bili svjedoci njihove neprofesionalnosti ili sudionici podmicivanja radi dobrobiti vama bliskih i dragih osoba da iznesete iskustva jer samo tako mozemo raskrinkati kriminal u nasim zdravstvenim ustanovama. Dobro dosli!
lela-sa

#739 Re: KCU u Sarajevu ili koncentracioni logor!?

Post by lela-sa »

Ne mogu da vjerujem da svi imate pozitivna iskustva!? :?
Vidim da ima pogleda ali komentari izostaju. :run:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#740 Re: KCU u Sarajevu ili koncentracioni logor!?

Post by PipiDugaDevetka »

stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#741 Re: KCU u Sarajevu ili koncentracioni logor!?

Post by stetoskop »

KCU Sarajevo je široki pojam i sve zavisi od klinike do klinike. Ne gledam na to da treba da bude kao u hotelu sa pet zvjezdica, uslovi su jako loši, država nema toliko para, pa ni u regionu nije toliko sjajno, ali najviše šta mi smeta su bespotrebne stvari, bahatost, drsko ponašanje i teror. U redu ima svakakvih pacijenata, pa im je puna kapa, ali šta se na meni ima istresati radi toga.
Evo mogu dati primjere, u klinici za fizijatriju imam najvace pohvale, ležao sam tu mjesec dana i stvarno su svi super. Rade redovno i odgovorno svoje poslove i ponašanje osoblja je jako ljubazno. Na kraju kada su me otpuštali, dali su mi da ispunim ako želim listice za primjedbe sugestije i pohvale.
Klinika za neurohirurgiju je isto za pohvaliti, velika je disciplina i ljubaznost osoblja. I sa njima sam puno zadovoljan.
Klinika za ortopediju, jako loše iskustvo, od samog smjieštanja pacijenta pa na dalje. Ta klinika mi je "ubila" oca, zato što je nakon operacije (rez 15cm) rana bila u potpunosti otkrivena, bez ikakvih gaza, pa je nastala infekcija koja je prouzrokovala ponovnu operaciju, tuberkulozu, i smrt. Cesto se dešavalo da sestre izostavljaju dati terapiju koja je propisana pacijentu. U pitanju je velika lijenost osoblja, ali nije bilo drskog ponašanja.
Klinika za hematologiju, veliki teror nad pacijentima, pa i nad onima koji dolaze u posjetu.
lela-sa

#742 Re: KCU u Sarajevu ili koncentracioni logor!?

Post by lela-sa »

stetoskop wrote:KCU Sarajevo je široki pojam i sve zavisi od klinike do klinike. Ne gledam na to da treba da bude kao u hotelu sa pet zvjezdica, uslovi su jako loši, država nema toliko para, pa ni u regionu nije toliko sjajno, ali najviše šta mi smeta su bespotrebne stvari, bahatost, drsko ponašanje i teror. U redu ima svakakvih pacijenata, pa im je puna kapa, ali šta se na meni ima istresati radi toga.
Evo mogu dati primjere, u klinici za fizijatriju imam najvace pohvale, ležao sam tu mjesec dana i stvarno su svi super. Rade redovno i odgovorno svoje poslove i ponašanje osoblja je jako ljubazno. Na kraju kada su me otpuštali, dali su mi da ispunim ako želim listice za primjedbe sugestije i pohvale.
Klinika za neurohirurgiju je isto za pohvaliti, velika je disciplina i ljubaznost osoblja. I sa njima sam puno zadovoljan.
Klinika za ortopediju, jako loše iskustvo, od samog smjieštanja pacijenta pa na dalje. Ta klinika mi je "ubila" oca, zato što je nakon operacije (rez 15cm) rana bila u potpunosti otkrivena, bez ikakvih gaza, pa je nastala infekcija koja je prouzrokovala ponovnu operaciju, tuberkulozu, i smrt. Cesto se dešavalo da sestre izostavljaju dati terapiju koja je propisana pacijentu. U pitanju je velika lijenost osoblja, ali nije bilo drskog ponašanja.
Klinika za hematologiju, veliki teror nad pacijentima, pa i nad onima koji dolaze u posjetu.
Ovo boldirano potpisujem u potpunosti! Moja mama je trenutno smjestena na ortopediji zbog patoloskog preloma potkoljenice usljed osteoporoze. Zena je prakticno nepokretna jer joj ni druga 'zdrava' noga nije u dobrom stanju. Jucer sam se zestoko posvadjala sa glavnom medicinskom sestrom jer ta ljenost je neopisiva. Mrsko im je odvesti pacijenta na wc ili donijeti patku. :x Jos joj kaze: Imas stake pa sama idi!!! :x :x :x Ko je ona da odredjuje dijagnozu i govori stvari koje su ljekar i fizioterapeut izricito zabranili. Zalosno sta sve sebi dopustaju a jos zalosnije sto i ti ljekari drhte pred njima pa vise nisam sigurna ko je ljekar a ko medicinska sestra. :?
lela-sa

#743 Re: KCU u Sarajevu ili koncentracioni logor!?

Post by lela-sa »

PDD ovo nije tema samo o losim ljekarima vec o cijelokupnom dojmu sa KCU i teroru koji se sprovodi na pojedinim klinikama. Voljela bih da svi po imenima prozovemo i ljekare i svo medicinsko osoblje koje sprovodi taj teror. Ne znam da li bi nesto promijenili u ovoj truhloj drzavi ali sigurno nije jednostavno procitati svoje ime po kojem narod pljuje, koliko god oni bili bezdusni i bezobrazni.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#744 Re: KCU u Sarajevu ili koncentracioni logor!?

lela-sa wrote:PDD ovo nije tema samo o losim ljekarima vec o cijelokupnom dojmu sa KCU i teroru koji se sprovodi na pojedinim klinikama. Voljela bih da svi po imenima prozovemo i ljekare i svo medicinsko osoblje koje sprovodi taj teror. Ne znam da li bi nesto promijenili u ovoj truhloj drzavi ali sigurno nije jednostavno procitati svoje ime po kojem narod pljuje, koliko god oni bili bezdusni i bezobrazni.
Ne znam šta da ti kažem, da ih nema (KCU), ja bih sada bio rahmetlija. Kakvi su da su, dio su nepravednog sistema koji smo mi (glasači) izabrali. Ne razlikuju se od ''politike''. U KCU ima savjesnih ljekara i medicinara=Šutljiva većina.

Nije do njih da uspostavljaju sistem, nego je to posao političara koje MI izaberemo.
I dalje sam protiv dvije teme koje bi govorile o nemarnim, bahatim, nezainteresovanim ljekarima (medicinarima) i sistemu zdravstva.
zonbirile

#745 Re: KCU u Sarajevu ili koncentracioni logor!?

Post by zonbirile »

samo kopija stanja u državi.Ne treba zaboraviti broj zaposlenih,nasprama nezaposlenih,penzionera RVI,šehidskih porodica,žrtava rata i sl.Svi imaju medicinsku zaštitu,a to ne može se podnjeti,nego na ovom stupnju kvalitete usluge.Znam,reći će svako,ali to nije razlog za korupciju ljekara i osoblja i teror,nemar,neljubznost.Tačno,nije,ali ide jedno s drugim.
nevenkagaragic

#746 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Cesto se susrecemo sa nelogicnostima ...
Da li je nelogično "da se neko, ko je bio 90 ili 100 posto invalid, revizijom proglašava invalidom 60 ili 70 posto"?
Nije samo nelogicno, vec drsko, bezobrazno, neprofesionalno i neeticno!
Neka vlasti rade (a ne rade) SVOJ posao, a komisije (struka) SVOJ.

Da li se procenat invalidnosti umanjuje pod pritiskom vlasti
ja2

#747 Re: KCU u Sarajevu ili koncentracioni logor!?

Post by ja2 »

Imam ja negativno iskustvo.
Zaglavila u bolnicije prije pet sest godina. Uglavnom smjenjivali se doktori danima me pregledali i drzali bez ikakve terapije. Ja umirala od straha jer nisu znali sta mi je. Na kraju mi dali turu antibiotika i poslali kuci bez ikakve dijagnoze.
Nesto kasnije, tragajuci po internetu i u razgovoru sa par ljekara koji su mi prijatelji shvatim da sam imala mononukleozu koja se ne lijeci antibioticima nego strogom dijetom i mirovanjem. Kao rezultat nepravilnog lijecenje nesto kasnije dobijem upalu pluca.
A da ne govorim o odnosu medicinskih sestara. Jedna braonila mi je pet dana bila u veni, ruka mi natekla nisam mogla da je pomaknem koliko me boljela. Molim sestru da mi je izvadi, kaze ne smije vadit bez saglasnosti glavne sestre ( valjda im bio manjak braonila sta li). Molim glavnu sestru a ona mi ruku joj stisla zavojem.
Sreca, za par dana dodje mi u posjetu tetka koja je medicinska sestra sa druge klinike i kad mi je vidjela ruku odmah mi izvadila braonilu...uh koje olaksanje.

Sljedece negativno iskustvo. Imam krivu kicmo jos od skolskih dana al me u zadnje vrijeme pocela boljeti strasno. Uzmem uputnicu od svog porodicnog ljekara zu ortopediju i radiologiju. Odem na ortopetiju oni me nisu zeljeli naruciti jer kao cekat cu mjesecima da dodjem na red, tako da nema potrebe da se narucujem ikako.
I sta cu odem kod privatnika.
cico x

#748 Re: KCU u Sarajevu ili koncentracioni logor!?

Post by cico x »

kazes 5 dana....
meni 15 dana stajala,zarasla vise ranica oko nje,jedva mi je iscupala,rukke otekle i poplavile,stavljao gazu da popusti,sestri trazim nesto protiv bolova,ona mi kaze "sta je ,nema ti ko droge donijeti,pa bi tableta....",sef klinike gdje sam lezao,sretne me na hodniku sa starim,koji mi je dosao u posjetu (poslije 3) i izgalami se na nas kako smo bezobrazni ,kako smo "vaki-naki",a neku noc taj isti sef klinike prica na tv-u kako je kod njega na klinici na prvom mjestu lijep odnos sa pacijentima i zdrava komunikacija,kako on tako zeli ublaziti bol i nesrecu pacijenata koji mu leze na klinici-koja dvolicnost!!
vene redovno starije sestre (one pred penziju,sto ne vide prst pred okom) fulaju kad vade krv,kad joj kazes nesto,odgovor je da su ti lose vene...
nadovezacu se i na hitnu pomoc,koja je 10x gora,zbog koje sam mogao i zivot u 2 navrata izgubiti zbog pogresnih dijagnoza i uputa,tipa nije ti nista,laksa upala,a vamo pneumotorax u 16 !!
ili u 5 ujutro kad su me vratili i rekli da rade od 8 ?????????

ali opet ovi slucajevi su u manjini od onih pozitivnih koje sam imao,stvarno 70% doktora i m.sestara je zasluzilo spomenik da im se digne ,svaka cast na profesionalnosti i ljubaznosti !!!
zonbirile

#749 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by zonbirile »

nevenkagaragic wrote:Cesto se susrecemo sa nelogicnostima ...
Da li je nelogično "da se neko, ko je bio 90 ili 100 posto invalid, revizijom proglašava invalidom 60 ili 70 posto"?
Nije samo nelogicno, vec drsko, bezobrazno, neprofesionalno i neeticno!
Neka vlasti rade (a ne rade) SVOJ posao, a komisije (struka) SVOJ.

Da li se procenat invalidnosti umanjuje pod pritiskom vlasti
----------------------------------------------------
nelogično je da je 135 ooo ljudi imalo taj procenat.Znači struka se prodala davno prije,sada samo vade fleke.
PipiDugaDevetka

#750 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

zonbirile wrote: nelogično je da je 135 ooo ljudi imalo taj procenat.Znači struka se prodala davno prije,sada samo vade fleke.
Čini mi se da je prethodni ministar Ministarstva za rad i soc. politiku FBiH ''uprskao'' stvar, pa je mogao primati invalidninu i onaj ko operacijom odstrani i žučnu kesicu. Ministar Vignjević - SDA, tako se zove.
Post Reply