Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#726 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Nisam razumio pitanje, monarha ili monaha?
ljubav_aha

#727 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ljubav_aha »

fatamorgana wrote:Nisam razumio pitanje, monarha ili monaha?
nijedno ,vec "mornha" :D obicni error i nepaznja

kako volim kad se ovkavim komentarima izbjegava odgovor :lol:
fatamorgana

#728 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

ljubav_aha wrote:
fatamorgana wrote:Nisam razumio pitanje, monarha ili monaha?
nijedno ,vec "mornha" :D obicni error i nepaznja

kako volim kad se ovkavim komentarima izbjegava odgovor :lol:
Nisam nikad bio u Tajlandu.
ljubav_aha

#729 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ljubav_aha »

upravo mnogi sa Zapada idu na Istok jer zele steci isto ili slicno iskustvo,interesantno
fatamorgana

#730 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Ex oriente lux.
ljubav_aha

#731 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ljubav_aha »

fatamorgana wrote:Ex oriente lux.
budizam Istoka je promjenjen na Zapadu,jer su upravo takvim nacinom zapadnjaci prihavtili budizam,no ne moze svaki zapdanjak licno dozivjeti budizam sa Istoka,koji nije modificiran
fatamorgana

#732 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

ljubav_aha wrote:
budizam Istoka je promjenjen na Zapadu,jer su upravo takvim nacinom zapadnjaci prihavtili budizam,no ne moze svaki zapdanjak licno dozivjeti budizam sa Istoka,koji nije modificiran
I to genetski.
fatamorgana

#733 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

ljubavi, znaš li ovu pjesmu?

ljubav_aha

#734 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ljubav_aha »

fatamorgana wrote:
ljubav_aha wrote:
I to genetski.
dovoljna je mentalna razlicitost :)
ljubav_aha

#735 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ljubav_aha »

dr.Gonzo wrote:
naravno da su ljudi skloni pretjerivanju,zar je tako nesto nepoznata cinjenica u nasem zivotu;ali sam pitala da li postoji obrazlozenje u terminloskom smislu i shvatanju Bude kao iscjelitelja;npr,ti slijedis njegova razmisaljnja,korsitis njegove tehnike i ucenja na sebi,da li su efektivog iscjeljiteljdkog dejstva,nadam se da si sad razumio moj stav
Buda nikad nije razgovoratao o Bogu,iako su mu postavljena pitanja,kao podrzavas takav stav
OK, sad mi je jasnije. Ja ne odgovaram iz pozicije nekoga ko praktikuje i poznaje Budizam, vec iskljucivo iz licnog ogranicenog iskustva i znanja. Medjutim, skoro sam primjetio da se neka moja licna iskustva podudaraju sa odredjenim stvarima o kojima se cesto govori u Budizmu, i stoga moje interesovanje i ucesce na ovoj temi. Sad, kad smo to razjasnili, mogu ti odgovoriti na ova dva pitanja. Licno nemam neki stav prema iscjeliteljskim djelovanjima, u principu sam skeptik kada su u pitanju cudesa, mada covjeku odredjene spoznaje mogu pomoci i fizicki. Sto se drugog pitanja tice, Budim agnosticki stav mi je sasvim prihvatljiv, i podrzavam ga.
izmejnjeno stanje svijesti je mentalni trening,razvijanje kontrole,no zaobravio si da postoji podsvijest,koja se ne moze kontrolirati
Postoje razna izmjenjena stanja, i u njima se moze obitavati i bez ikakve kontrole, cak i bez treninga. Pojedes jedan Peyote kaktus, i onda 10 sati imas frontalnu koliziju sa vlastitom podsvjesti :) Ili ako si iskusnija, mozes u potpunosti prevazici ego i podsvjest, i to vrijeme provesti u praznini ciste svijesti.
icjeljiteljske osobine ,ma ne nisam pisala uopste kao o cudu,vec o njegovoj ideologiji i praksi kojom se djeluje na narodne mase,ukljucujuci i tebe

peyote :!: imas iskustva :?: droga potrebna za podsvjesno iskustvo ,uzas :|

zar mentalni trening ne mijenja hemijski balans mozga i komunikaciju nervnog sistema :!:

P.S. znaci,ne prakticiras budizam npr. odlazak u hram ili meditacija,naravno,osim u obliku citanja tekstova o budizmu,koji si vec spomenuo,OK
cartman

#736 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

Dobro jutro. Danas ce bit lijep dan!
dr.Gonzo

#737 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

icjeljiteljske osobine ,ma ne nisam pisala uopste kao o cudu,vec o njegovoj ideologiji i praksi kojom se djeluje na narodne mase,ukljucujuci i tebe

peyote imas iskustva droga potrebna za podsvjesno iskustvo ,uzas

zar mentalni trening ne mijenja hemijski balans mozga i komunikaciju nervnog sistema

P.S. znaci,ne prakticiras budizam npr. odlazak u hram ili meditacija,naravno,osim u obliku citanja tekstova o
Sto se mojih licnih iskustava i praksi tice, pokusavam raditi na zdravlju tijela i duha jogom i meditacijom, ali sam pocetnik tako da je moje iskustveno misljenje po tom pitanju nerelevantno :)

Sa peyoteom konkretno nemam iskustva, mada bih ga rado probao.
Psihodelik nije potreban, to nisam nigdje rekao. Ali te moze katapultirati, i pokazati i otkriti stvari o samoj sebi o kojima nemas pojma, i koje mogu drasticno promijeniti nacin na koji vidis sebe i svijet. Osim toga, koristenje psihodelicnih biljaka u religiozne svrhe je rasprostranjeno sirom planete, i danas se moze pronaci u skoro svim samanskim tradicijama, ciji se tragovi vide cak i u pozadini velikih religija. Primjer je staroindijska soma koja se slavi u Vedama. Drugi primjer je tibetanski budizam, koji se nastao sinergijom indijskih ucenja sa Bon kulturom na Tibetu koja, u kojoj je koristenje enteogenih biljaka siroko rasprostranjeno.
Great Cornholio

#738 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

Opa, ovdje se o drogama počelo pričati :-D Ja dobre vjere :lol:
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#739 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by WipeOut »

DA pitam ove budiste jel vam treba ovaj smajli za Cornholia ;

Image...
malo on ispadne s pricom iz vinkla pa kad se opomene bude pametan :D....do neke nove teme :roll:
cartman

#740 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

Great Cornholio wrote:Opa, ovdje se o drogama počelo pričati :-D Ja dobre vjere :lol:

:lol: :sax:
Sati

#741 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Dva koraka i pet koraka

U suštini, vežbanje u budizmu se sastoji od samo dva koraka: (1) postati svestan svega što se javi unutar polja vašeg iskustva ili svesti; a onda (2) postati svestan i načina na koji reagujete na to. Ova dva koraka mogu se dalje razložiti na pet koraka.

Prvo, vežbaj da razviješ svesnost svega što se javi u tvom iskustvu -- fizički podražaj, misao ili emocija -- umesto da to potiskujes, odgurujes ili ignorišes.
Drugo, pokušaj da posmatraš šta god da se pojavi, bez kritikovanja ili reagovanja.
Treće, istražuj i ispituj taj osećaj, misao ili emociju, umesto da pod njenim uticajem odmah nešto počneš da radiš.
Četvrto, ako ta misao, osećanje ili čulni podražaj zahtevaju da reaguješ, pažljivo odaberi najbolji način da svoju energiju kanališeš u akciju.
Peto, jednostavno pusti taj podražaj, misao ili osećanje da nastave svojim putem, prepoznavši prolaznost, prazninu u svakom iskustvu.

Lama Surya Das: Letting Go, Letting Be

Image
fatamorgana

#742 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

WipeOut wrote:DA pitam ove budiste jel vam treba ovaj smajli za Cornholia ;

Image...
malo on ispadne s pricom iz vinkla pa kad se opomene bude pametan :D....do neke nove teme :roll:
Ma neka Cornholia, a u krajnjoj liniji uvijek postoji i mogućnost reinkarnacije, :wink:
cartman

#743 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

fatamorgana wrote:
WipeOut wrote:DA pitam ove budiste jel vam treba ovaj smajli za Cornholia ;

Image...
Ma neka Cornholia, a u krajnjoj liniji uvijek postoji i mogućnost reinkarnacije, :wink:
Ja mislim da Cornholio prati il zen il tao :D
fatamorgana

#744 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Ma njemu se sviđa budizam al' je malo stidljiv da prizna.
ime_kojeg_nema

#745 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Sati wrote:Dva koraka i pet koraka

U suštini, vežbanje u budizmu se sastoji od samo dva koraka: (1) postati svestan svega što se javi unutar polja vašeg iskustva ili svesti; a onda (2) postati svestan i načina na koji reagujete na to. Ova dva koraka mogu se dalje razložiti na pet koraka.

Prvo, vežbaj da razviješ svesnost svega što se javi u tvom iskustvu -- fizički podražaj, misao ili emocija -- umesto da to potiskujes, odgurujes ili ignorišes.
Drugo, pokušaj da posmatraš šta god da se pojavi, bez kritikovanja ili reagovanja.
Treće, istražuj i ispituj taj osećaj, misao ili emociju, umesto da pod njenim uticajem odmah nešto počneš da radiš.
Četvrto, ako ta misao, osećanje ili čulni podražaj zahtevaju da reaguješ, pažljivo odaberi najbolji način da svoju energiju kanališeš u akciju.
Peto, jednostavno pusti taj podražaj, misao ili osećanje da nastave svojim putem, prepoznavši prolaznost, prazninu u svakom iskustvu.

Cista praksa :) . Ovaj pristup i vjezbanje je ono sto je mene privuklo budizmu.
fatamorgana

#746 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Slažem se, ko nije probao, ne može znati koliko je posebna svjesnost, :)
ljubav_aha

#747 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ljubav_aha »

dr.Gonzo wrote:

peyote imas iskustva droga potrebna za podsvjesno iskustvo ,uzas

zar mentalni trening ne mijenja hemijski balans mozga i komunikaciju nervnog sistema

P.S. znaci,ne prakticiras budizam npr. odlazak u hram ili meditacija,naravno,osim u obliku citanja tekstova o
Sto se mojih licnih iskustava i praksi tice, pokusavam raditi na zdravlju tijela i duha jogom i meditacijom, ali sam pocetnik tako da je moje iskustveno misljenje po tom pitanju nerelevantno :)

Sa peyoteom konkretno nemam iskustva, mada bih ga rado probao.
Psihodelik nije potreban, to nisam nigdje rekao. Ali te moze katapultirati, i pokazati i otkriti stvari o samoj sebi o kojima nemas pojma, i koje mogu drasticno promijeniti nacin na koji vidis sebe i svijet. Osim toga, koristenje psihodelicnih biljaka u religiozne svrhe je rasprostranjeno sirom planete, i danas se moze pronaci u skoro svim samanskim tradicijama, ciji se tragovi vide cak i u pozadini velikih religija. Primjer je staroindijska soma koja se slavi u Vedama. Drugi primjer je tibetanski budizam, koji se nastao sinergijom indijskih ucenja sa Bon kulturom na Tibetu koja, u kojoj je koristenje enteogenih biljaka siroko rasprostranjeno.
ne razumijem,zelis posjedovati zdravo tijelo,a negativan uticaj ti nije dovoljno vazan :|

sto se tice droga i tibetanskog budizma,imaju svoje famozne cajeve ;-)
ljubav_aha

#748 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ljubav_aha »

Drugo, pokušaj da posmatraš šta god da se pojavi, bez kritikovanja ili reagovanja.Treće, istražuj i ispituj taj osećaj, misao ili emociju, umesto da pod njenim uticajem odmah nešto počneš da radiš.

Image
brzina misli obrnuto proporcionalna brzini situacije u savrsenom svijetu :D
ljubav_aha

#749 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ljubav_aha »

ime_kojeg_nema wrote:

Cista praksa :) . Ovaj pristup i vjezbanje je ono sto je mene privuklo budizmu.

komepltan proces nije idkljucivo ideja budizma,stara novost jer je problem star poput relacija medju ljudima ;-)
ljubav_aha

#750 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ljubav_aha »

Great Cornholio wrote:Opa, ovdje se o drogama počelo pričati :-D Ja dobre vjere :lol:
prilicno alarmirajuce
dr.Gonzo wrote:
koristenje psihodelicnih biljaka u religiozne svrhe je rasprostranjeno sirom planete, i danas se moze pronaci u skoro svim samanskim tradicijama, ciji se tragovi vide cak i u pozadini velikih religija. Primjer je staroindijska soma koja se slavi u Vedama. Drugi primjer je tibetanski budizam, koji se nastao sinergijom indijskih ucenja sa Bon kulturom na Tibetu koja, u kojoj je koristenje enteogenih biljaka siroko rasprostranjeno.
:!: :|
Post Reply