09. 05 - dogovori za protest

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
imirza

#726 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by imirza »

amrica wrote:Ja ne znam ko od danas prisutnih radi, a ko ne, ali ja kao zaposlena osoba, NE MOGU izaci sa posla kad god mi padne na pamet. Imam normlane kolege, kad moram nesto obaviti, sto se mora uraditi u toku radnog vremena, nemam problema da izadjem, ali nemam pravo traziti da izadjem na proteste. To je moj licni stav, nije stav firme u kojoj radim (i koja mi daje platu), i koja ima svoj dnevne obaveze koje se moraju ispuniti. A ima i zaposlene raje koji bi odmah dobili otkaz kad bi spomenuli izlazak sa posla zbog "nekih" protesta.
Znaci nikakva ni sitna ni manje sitna lova me ne bi mogla natjerati da izadjem sa posla, kao ni vecinu zaposlenih. To sa lovom bi moglo proci kod onih koji svakako landaraju, pa svejdeno hoce li sjediti u kaficu ili stajati pred Kantonom ili Katedralom sat-dva i jos za to staviti pinkicu u dzep.
Zgodno, i tačno.
Oni koji rade i nemaju baš vremena da misle o svim nedaćama koje ih prate u životu.
Oni koji ne rade, sjede po baštama u Ferhadiji i seru kako Država ništa ne radi, koliko su svi "oni" bešćutni, zli, okrutni, lopovi ... ali se nisu pojavili ! Došli bi da smo djelili po kutiju Marlbora, a tek 100 maraka ... !
Mikado

#727 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by Mikado »

Alhemicarkaa wrote:
imirza wrote:Treba tražiti bolji modus. Ponudi ga !
Je li mogu ja?
Sve vrijeme imamo pogresan fokus, a to je vlast. Mi se moramo fokusirati na one sto piju kafu. Dosad smo sve pokusavali, od djeljenja letaka, ubjedjivanja, svadjanja, prozivanja, nije islo.
Moj prijedlog je da posaljemo dopis vladi da povecaju svoje plate na minimalnih 10 000, i maksimalnih 20 000, da smanje plate rulje na maksimalnih 800 km, a minimalnih sto, pri cemu ce prosjecna biti 274, da mlijeko bude 3 marke, hljeb 2, ulje 15 a benzin 5. Ako ni to ne upali, neka plate rulje podjele sa dva, a sve ostale stavke pomnoze sa dva, i tako svaki mjesec. Ako ni to ne upali, nek onda vlast, u pratnji specijalaca (mada nije potrebno ni to), krene od vrata do vrata i traze danak u zlatu i tehnici.
Pa ili cemo se poceti napadati medjusobno i krasti koru hljeba iz ruke drugog clana rulje, ili cemo napasti tu vlast. Svaka opcija je dobro dosla!
To ce se ionako dogodit u bliskoj buducnosti i bez prijedloga. Parlamentarci su skontali da ce nastupit velika ekonomska kriza u cijelom svijetu, nedostajat ce i hrane i goriva, pa oni sebe zele obezbjedit platama od 6000 KM i upola manjim penzijama.
imirza

#728 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by imirza »

Citat - MIKADO : Zašto se pred Zgradom Vlade FBiH danas okupilo 3000 ljudi, a pred Vladom KS jedva 100 ?[/quote][/quote][/quote]

ZATO ŠTO SU SE ORGANIZOVALI !
ZATO ŠTO ZNAJU ŠTA JE NJIHOV MINIMALNI ( uzgred - jednobojan !) INTERES !
ZATO ŠTO NE SJEDE PRED RAČUNAROM I NE PRESERAVAJU KOJI JE TO DONJI LIMIT NAKON KOJEG ĆE "NJEGOVO VELIČANSTVO - MIŠ" IZAĆI I REĆI ŠTA MISLI !
dr.dangerdoom

#729 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by dr.dangerdoom »

ma kakvi protesti preko dana. nikad neće imati ozbiljnost onih noćnih! a osim toga oni koji rade i ne mogu zbog obaveza na faxu doći, u večernjim satima sigurno hoće :thumbup: želimo li promjene kroz proteste - onda samo radikalno djelovanje. ja stvarno želim da se nešto promjeni u ovom gradu i ovoj zemlji, ali dok protesti ne budu udarna vijest na dnevniku kako kod nas tako i u regionu (da ne kažem u svijetu), ne trebamo ništa bolje očekivati. ovo je okupljanje postalo monotono (svaka čast karikaturistima) i mislim da se tajo jedino uzrujao kada su mu kamenovali radno mjesto, jer je to bila jedina radikalna stvar koja se desila. doduše jedina glupa stvar u svemu tome je bila što su to radili neki balavci iz srednje škole iz sopstvenog zadovoljstva, a ne što im nešto smeta u ovom sistemu. ne kažem ja da sad to opravdavam 8-) ali skrećem pažnju na organizacijski dio. ne mora to biti kamenje što će se bacati, neka se bacaju papirići :-D, toalet papir, neka se šara kredom po cesti ili bilo šta drugo što će ostaviti neki trag da kad sutra neko prođe, da se zapita: šta se ovde dešavalo sinoć.

http://www.youtube.com/watch?v=1jTczQ4H ... re=related

ovako nešto npr. :bih:
amrica

#730 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by amrica »

Malo mi je bezze porediti nase proteste i proteste logorasa.
Udruzenje logorasa pokriva cijelu fBiH, mogli su se vidjeti danas pred Vladom transparenti iz V. Kladuse, Cazina, Capljine, Mostara, Varesa.... Udruzenje postoji 12 godina, prije 10 godina su podnijeli ove iste danasnje zahtjeve, dobili su sipak.
Osim toga, kljucna rijec je organizacija, a jos kljucnija je LOVA, NOVAC, PARE... Neko je morao platiti prevoz za 3.000 ljudi iz njihovih mjesta u Sarajevo.
Corto Maltese

#731 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by Corto Maltese »

Poređenje:
150 ljudi pred Kantonom- odziv iz Vlade Kantona 0 bodova
3500 ljudi pred Federacijom- odziv iz Vlade Federacije 0 bodova

Medijska pokrivenost oba skupa maksimalna. Oba događaja vidjelo preko pola miliona gledalaca.
sarajevo63

#732 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by sarajevo63 »

Laku noć Sarajevo, ljudi hajmo prespavat noć. Pa sutra nastavit. Jutro je ljepše. Baciste me u crnjak, a meni nije izgledalo uopšte ovako kako pišemo. Imam svjedoke da sam poslije šerpi rekla da će nas biti koliko i u šerpasima. Rekoše mi da sam pesimista. A nije nas bilo onoliko koliko pred pozorištem prije dva dana. Bilo nas je bar 4 puta više. Radni je dan. Ljudi koji rade ne mogu tek tako izaći. Ja o džumi ne bih. To je lično za svakog ko upražnjava, bilo da to radi radi sebe ili radi drugog. Ne bih ni o studentima, jer na 300km odavde su neki drugi studenti i učenici koji dobiše izvinjenje. Nije Zagreb tako daleko.
Pune su nas novine mjesecima, uzeli smo minute u dnevnicima, uzeli smo i emisije u udarnim terminima, koje se gledaju. Šta vam je? Svaki put poslije izlaska na ulicu ispušemo ko balon. Na to oni i igraju, da ispušemo. I da se izgubimo. U prevelikim očekivanjima. Ništa se ne dobiva preko noći. Ama baš ništa.
Samo pomisao na onoliki trud s transparentima, jučerašnji oglas koji je izašao u novinama, kovanicu koju dobismo pred Kantonom mora nas tjerati naprijed. Nazad više nema.
Nastavimo hodati veliki pod zvijezdama.
Ja volim ovaj grad i na ovim protestima shvatih da nas ima mnogo takvih.
Morala sam napisati, da mirno zaspem. :)
Laku noć i dobro jutro Sarajevo.
amrica

#733 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by amrica »

sarajevo63 wrote:Laku noć Sarajevo, ljudi hajmo prespavat noć. Pa sutra nastavit. Jutro je ljepše. Baciste me u crnjak, a meni nije izgledalo uopšte ovako kako pišemo. Imam svjedoke da sam poslije šerpi rekla da će nas biti koliko i u šerpasima. Rekoše mi da sam pesimista. A nije nas bilo onoliko koliko pred pozorištem prije dva dana. Bilo nas je bar 4 puta više. Radni je dan. Ljudi koji rade ne mogu tek tako izaći. Ja o džumi ne bih. To je lično za svakog ko upražnjava, bilo da to radi radi sebe ili radi drugog. Ne bih ni o studentima, jer na 300km odavde su neki drugi studenti i učenici koji dobiše izvinjenje. Nije Zagreb tako daleko.
Pune su nas novine mjesecima, uzeli smo minute u dnevnicima, uzeli smo i emisije u udarnim terminima, koje se gledaju. Šta vam je? Svaki put poslije izlaska na ulicu ispušemo ko balon. Na to oni i igraju, da ispušemo. I da se izgubimo. U prevelikim očekivanjima. Ništa se ne dobiva preko noći. Ama baš ništa.
Samo pomisao na onoliki trud s transparentima, jučerašnji oglas koji je izašao u novinama, kovanicu koju dobismo pred Kantonom mora nas tjerati naprijed. Nazad više nema.
Nastavimo hodati veliki pod zvijezdama.
Ja volim ovaj grad i na ovim protestima shvatih da nas ima mnogo takvih.
Morala sam napisati, da mirno zaspem. :)
Laku noć i dobro jutro Sarajevo.
:)
uvjek dobar gost

#734 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by uvjek dobar gost »

Svi gore napisani komentari stoje, postavljena su prava pitanja... no ja zbog današnje frustracije moram otipkati sljedeće.....

Mi smo i krivi, a i nismo što funkcije na skoro svim pozicijama imamo ljude bez morala i osjećaja za ispravno. Normalna osoba bi odstupila sa pozicije i nakon samo mjesec dana protesta, nakon tri šetnje i mora argumenata.
No kod nas u fotelje su zasjeli ljudi bez morala, obraza i bilo kakvih osjećaja, postavlja se pitanje kako debelokožce nagnati da odstupe? No ipak pitanje za milion maraka je kako ljudima, glasačima, poreskim obveznicima objasniti da su protesti način da oni kažu vlastima šta misle, kako ubjediti studente da zađu na ulicu ? To je ta masovnost koja se spominje koja (htjeli mi to priznati ili ne) vodi radikalizaciji u nekom od njenih oblika, što je samo po sebi odlika skoro svih demonstracija, bilo gdje se one zbivale u svijetu.
Na koji način ujediniti populaciju i "ubjediti" ju da se solidariše sama sa sobom i samim tim preokrene cjelokupnu situaciju, naravno u svoju korist.

Kad skontamo da smo danas u stvari svi "logoraši"(zatočenici), da ključeve naše tamnice drže korumpirani, nedobronamjerni i lažljivi političari koje smo "sami sebi" izabrali. Kad i ako to skontamo nešto će se promijeniti, kad se u ovaj proces uključe svi i kad pocvučemo ćizu i pogledamo se sami u ogledalo, možemo se nadati, do tada... po novinama će se tumačiti ovi protesti kao proces koji je koristan za društvo, kao proces sazrijevanja ,kao predizborna kampanja.. na sve moguće načine iz udobnosti fotelja komentarisati će i objašnjavati sve ovo što se zbiva na ulicama Sarajeva. Na jedan izvijestan način mi služimo populaciji za pranje sopstvene savijesti jer dok čitaju novine il gledaju TV komentarišu kako se ipak vidiš nešto događa..... Oni koji bi u stvari trebali i sami učestvovati u samom ovom "procesu" sve ovo komentarišu jer i sami na neki određen način ne bi sada baš voljeli da se zamjere samom ovom nakaradnom sistemu.. jer oni već dugo samo komenterišu i vlast se na to navikla.. uključivanje i izlazak na ulicu je već nešto drugo....to danas i nije baš moderno. Mada gledajući vijesti vidjeh da smo na neki način pokrenuli novu modu....

Zaista ja mislim tako, gdje su da se otvoreno i aktivno u sve ovo uključe intelektualci, kulturni radnici, kvazi urbana raja ... gdje su "svi" oni..., ovo govorim jer svi mi ipak jesmo logoraši danas 2008 u Bosni i Hercegovini... nemojmo se lagati, maloljetnička delikvencija "samo" je posljedica sistema koji nas svakim novim danom unazađuje i degradira sve ono dobro u nama samima. Logor se mislim sam neće ukinuti jer čuvari imaju itekako korist od silnog priliva "humanitarne", bijeg iz "kokošinjca" mooramo izvesti skupa.

Da se izvinem svima koji su na bilo koji način pomogli bilo kad u realizaciji bilo koje akcije ili aktivnosti koja se dešavala bilo gdje u Bosni i Hercegovini a koja imala je za cilj da upozori na nemar vladajuće strukture ili na svu njenu nesposobnost il nedobronamjernost ovo s ne odnosi na njih. Sve ovo napisah jer i danas sam nekom morao objašnjavati zašto "tajo i mama" i zašto protesti kad i nije tako loša situacija...... :x Još samo da mi je rekao kako su Nedžad Branković i Meliha Alić fini i profesionalni ljudi , a uz to prijatni i slatki..... došlo bi do ... radikalizacije protesta. ... Znači kako onome koji neće da vidi da čuje da razmisli objasniti bilo šta danas 2008. godine u Bosni i Hercegovini (po meni glavno pitanje i za mene misterija)?
45cents

#735 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by 45cents »

Prije nego što ovdje neki padnu u depresiju, još samo par riječi

a) U datim okolnostima, urađen je maksimum. Čestitam svakom učesniku, diskutantu i svim pojedincima koji su korisnim doprinosom podržali dosadašnje proteste;

b) Ostalo je neriješeno pitanje sigurnosti - dakle inicijalni povod protesta je još uvijek potpuno otvoren; šarene laže su usvojene, a nijedna odluka provedena; dodatno - puštanjem na slobodu maloljetnih staford terijera, vlasti su potvrdile nihovu tezu: "ništa mi ne možete".

c) Građani koji su protestovali i oni koji su nas posmatrali naučili su jednu veliku lekciju - Vlada Kantona Sarajevo, premijer i gradonačelnica Sarajeva su odaslali veliku javnu poruku i još veću istinu: "Građani, ništa nam ne možete"!

d) Ostala je neriješena tehnička izvedba dostave 20-tak hiljada peticija na kojima su građani stavili svoje ime, prezime, potpis, lične podatke... Dakle, dužni smo opravdati povjerenje preko 20.000 naših sugrađana i uručiti peticije na dvije nadležne adrese: Skupštnu KS i Gradsko vijeće. U protivnom,... bolje da ne pišem šta znači izigrati povjerenje građana i neozbiljno postupiti.

e) Molim sve diskutante da se prisjete demonstracija jadnih i prevarenih glasača u Mađarskoj kada su dobili javno priznanje premijera Vlade Mađarske da je na osnovu laži i podmetanja dobio izbore. Desetine hiljada demonstranata su danima blokirali vladine objekte....ali njihov Tajo nije dao ostavku (i još uvijek je na vlasti). Sjetite se antiglobalističkih protesta, nereda i demoliranja.... pa na kraju niko nikada ne dade ostavku. Dakle, prošlo je vrijeme moralnih političara, ne samo kod nas, već i šire. Rijetki primjeri koji demantiraju ovu moju priču dolaze iz skandinavskih zemalja, pa i iz nekih drugih, ali statistika je statistika. O statistici na Balkanu i moralnim ostavkama na Balkanu, neću trošiti riječi.

f) Jedna velika faza protesta će biti završena uručenjem/dostavom peticija. Nakon toga otvara se druga faza, puno više primjerena bezobrazluku kojeg smo morali upoznati i javno razotkriti. Nijedno pitanje sigurnosti nije riješeno, nijedan projekat se nije počeo odvijati, pojačani angažman policije se istopio, netragom nestao. Sve će to biti predmet ozbiljnih analiza i još ozbiljnijeg djelovanja u okvirima koji će biti podržani i na međunarodnom planu.

Glavu gore, ako su nas zanemarili, izbjegli, pobjegli, zavarali, izigrali, otvorili prostor za nastavak procvata kriminala, nastavili šupljirati da niko nije odgovoran.....treba im čestitati.

Pobijedili su i prevarili time svoje građane!

Mogu biti ponosni na svoje pobjede nad nemoćnim građanima koje su izložili posljedicama od maloljetničkog i svakog drugog kriminala. Potplaćivanje glasača grantovima može još neko vrijeme, ali ne može zauvijek. Prije nego što hazna presuši, desiće se krupne novosti na ovom planu... Stay tuned.....
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#736 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by -LIBERO- »

Ma sve je to uredu,slazem se sa skoro svim do sada napisanim ..ali ja se fakat ne mogu pomiriti sa cinjenicom da grad od 400.000 stanovnika ima "bunt" prema katastrofalnim vladajucim strukturama,bunt koji varira od 2000(i to samo dva tri puta),do mnogo cesce brojke od 100-200 ljudi.

Ja se ne mogu pomiriti sa takvim mentalnim sklopom naseg covjeka i gotovo,to je jace od mene.
Pa jedan Paris,Zagreb,Brisel,London ...imaju vece proteste zbog "banalnijih" razloga,razloga koji su daleko od BITNIH ZIVOTNIH, sto je slucaj sa nasom situacijom.

Zbog ubijanja cincila,ili lova na lisice u engleskoj skupi se 3000-4000 hiljade ljudi.
Zbog ubistava u Sarajevu,pljacke,korumpiranosti...skupi se od 100 do 200 ljudi.
amrica

#737 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by amrica »

U Sarajevu ljudi, oni koji ne misle, ili rijetko misle, uredno glasaju za SDA I SZBIH, a oni koji kao nesto misle svojom glavom ne glasaju nikako. Sta ocekivati? To je taj mentalni sklop, koji dovodi do kolektivne depresije. Ako nisu bili u stanju potrositi 10-15 min svog vremena jednom u 4 godine da bi glasali, zasto bi sad trosili dragocjeno vrijeme na proteste?
Alhemicarkaa

#738 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by Alhemicarkaa »

Evo, prenocilo, hladne glave (mada je to kod mene nemoguce, no dobro :D ).
Sve sto sam juce rekla i danas mislim.
Nama je potrebna radikalizacija, a za nju je potrebna masovnost. Kad bi blokirali raskrsnicu ili samu zgradu Kantona morali bi nam se bar obratiti.
Elem, sve sto je rekla sarajevo63 stoji, ali, ispada da protesti postaju svrha sama sebi, pomodarstvo i ulicna izlozba karikatura. Od davanja kovanica nikakve fajde, osim sto je nas malo zabavila, pa opet dolazimo na isto, pravimo predstavu za sebe, niko to u medijima ne pomenu, niti se ko drugi osvrnu na to.

Ali kad sam vec iskrena, da budem do kraja, mi jesmo uradili puno, uvjerena sam da ne bi doslo do hapsenja (su)odgovornih za tragediju u Radicevoj da nije bilo nasih protesta (dokaz da ovo nije prva tragedija te vrste, ali prije nije niko odgovarao), da mama i tajo ne bi posjetili nastradale djevojke u KC, i hiljadu drugih stvari koje oni sad izbjegavaju da rade jer su pod lupom, pa ma kako to minorno bilo, predstavlja kakav-takav pomak.

Medjutim, mali odziv na proteste (i pustite me se te price radni dan, poslije protesta prosetah gradom, nije se moglo proci, a baste pune, kakv je to tako vazan posao koji se obavlja u basti uz kafu?) ukazuje na onu cinjenicu koju je jednom Pecanin rekao - ako vam je dobro, onda nista! Izgleda da nam je dobro. I moje licno misljenje, kakav smo narod, imamo super vlast, trebamo biti presretni sto ne idu po kucama i ne uzimaju danak! Jer nesto mi se cini da bi tad bilo kao u onoj pjesmi:

"Placasmo uredno zaduzenja mnoga,
ali nadzornik, naduvena nosa,
uzimao je i preko toga,
po mericu brasna i prosa.
A da bi izbegli napast: tu cast
i visak davasmo bez srca ledena.
Jer, naposletku, vlast je vlast,
a mi smo samo stoka jedna."

Aferim, samo suti i trpi!

:skoljka:
sunčan dan

#739 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by sunčan dan »

Ne bi bilo loše u jednoj udarnoj emisiji na TV (Pošteno, CD, .....) prezentirati (ponovo) razloge naših protesta, koje sa ovim dosadašnjim svakako izdići na veći nivo. Pokazati prikupljene peticije i tako opravdati potpise velikog broja ljudi.

U emisiji bi trebalo da dođe nekoliko naših pametnih glavica i da "širokim narodnim masama" onako,fino, natenane, objasni kako se živi u ovoj našoj državi. Kako nas pljačkaju, otimaju nama-uzimaju sebi, kako nam rasparčavaju državu itd.
Možda da u toj emisiji budu i predstavnici logoraša i sindikata, jer u stvari svi se mi maltene borimo za iste stvari, a protiv....ima toga dosta.

Ljudi bi se više animirali, vidjeli bi da mi nismo ludi. To bi ujedno mogao biti i poziv na idući protest.

Izvinite, možda pišem zbrda-zdola, ali i ja padam u depresiju pa se čupam.
sarajevo63

#740 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by sarajevo63 »

Dobro jutro Sarajevooooooo, čuje l me ko?
Nismo mi pomodarstvo, mi smo postali tradicionalni, tj. protesti su postali tradicionalni. To je bila zadnja rečenica prije tonjenja u san.
Dobro jutro Sarajevo
Last edited by sarajevo63 on 10/05/2008 08:51, edited 2 times in total.
sunčan dan

#741 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by sunčan dan »

Evo mene opet, razmišljam radikalnije.
Neko je ovdje spomenuo toalet papir i sada zamišljam scenu.

Jedna zgrada (kanton, predsjedništvo, zajedničke institucije) umjesto žice opasana kompletno toalet papirom. I negdje parola "Violeta" - kupujmo domaće. Mi smo naravno van te "opsade".

Jest' da bi trebalo puuuuno papira... :roll:
Asana

#742 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by Asana »

uvjek dobar gost wrote:
Kad skontamo da smo danas u stvari svi "logoraši"(zatočenici), da ključeve naše tamnice drže korumpirani, nedobronamjerni i lažljivi političari koje smo "sami sebi" izabrali. Kad i ako to skontamo nešto će se promijeniti, kad se u ovaj proces uključe svi i kad pocvučemo ćizu i pogledamo se sami u ogledalo, možemo se nadati, do tada... po novinama će se tumačiti ovi protesti kao proces koji je koristan za društvo, kao proces sazrijevanja ,kao predizborna kampanja.. na sve moguće načine iz udobnosti fotelja komentarisati će i objašnjavati sve ovo što se zbiva na ulicama Sarajeva. Na jedan izvijestan način mi služimo populaciji za pranje sopstvene savijesti jer dok čitaju novine il gledaju TV komentarišu kako se ipak vidiš nešto događa.....

... Oni koji bi u stvari trebali i sami učestvovati u samom ovom "procesu" sve ovo komentarišu jer i sami na neki određen način ne bi sada baš voljeli da se zamjere samom ovom nakaradnom sistemu.. jer oni već dugo samo komenterišu i vlast se na to navikla.. uključivanje i izlazak na ulicu je već nešto drugo....to danas i nije baš moderno. Mada gledajući vijesti vidjeh da smo na neki način pokrenuli novu modu....

Zaista ja mislim tako, gdje su da se otvoreno i aktivno u sve ovo uključe intelektualci, kulturni radnici, kvazi urbana raja ... gdje su "svi" oni..., ovo govorim jer svi mi ipak jesmo logoraši danas 2008 u Bosni i Hercegovini... nemojmo se lagati, maloljetnička delikvencija "samo" je posljedica sistema koji nas svakim novim danom unazađuje i degradira sve ono dobro u nama samima. Logor se mislim sam neće ukinuti jer čuvari imaju itekako korist od silnog priliva "humanitarne", bijeg iz "kokošinjca" mooramo izvesti skupa.

... Znači kako onome koji neće da vidi da čuje da razmisli objasniti bilo šta danas 2008. godine u Bosni i Hercegovini (po meni glavno pitanje i za mene misterija)?
Mogla sam boldirati i cijeli post... sve sto si napisao je zalosna istina.

Izmedju ostalog je i cinjenica da ove proteste organiziraju gradjani koji su "isuvise" osvijesceni da bi inicirali nasilje, dovela do opadanja interesa. Cesto sam cula "kad budete razvajivali Parlament, ja cu biti prvi..." "treba ih nogama isutati ..." ljudi su zasiceni kolicinom losih informacija o stanju u drustvu, padaju u letargiju, ne vjeruju da ista mogu promijeniti a ponajmanje kulturnim protestiranjem. Malo "frke" bi im barem pomoglo da se "isprazne". Naravno, za posljedice bi odgovarao neko drugi, a svako od "razbijaca" pojedinacno sakrio bi se iza mase.

Meni je drago da sam ovim putem i povodom upoznala jedan broj ljudi koji dijele "gradjansku svijest", koji su hrabri, kreativni, misleci ... vec sama cinjenica da ipak i takvi postoje u ovom gradu, koji su usprkos tome sto su odrastali u ratnim i posljeratnim okolnostima, kada je sve oko njih bilo prepuno napetosti, nepovjerenja medjunacionalnih trzavica , korupcije .. i da ne nabrajam... uspjeli izgraditi zdrav razum, zdrave licnosti i pravilno poimanje demokratije i gradjanskih prava - daje nadu da ce svako maleno poboljsanje uslova za razvoj slobodne misli, rezultirati jos vecim brojem takvih.. koji ce sutra popraviti ovaj nas mali svijet.

Zato i dalje ima smisla raditi na tim malenim poboljsanjima. Individualno, ili uz podrsku slicno- mislecih ...
alica.k

#743 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by alica.k »

amrica wrote:
-LIBERO- wrote:
I jos zelim da naglasim,da je totalno kontraproduktivno organizovati proteste radnim danom,preciznije za vrijeme radnog vremena,jer je ocito da je odaziv osjetno slabiji,mada naravno da enma oprvadanjaa li eto cisto konstatacije radi.

I:
Slicno ovome sam napisala bar 20 puta na forumu.
ista je stvar bila sa onim prvim protestom u srijedu. svaki sljedeci protest radnim danom ce samo oduzeti na masovnosti. na kraju ce bit 10 ljudi koji ce protestovati.

i mislim ono, STO SE VISE LAZEMO, nema nista od mirnih protesta. oni su se vec navikli na to. protest moze bit nenasilan a opet radikalan.

isto tako, svaki put kad se odluka o bilo cemu donese bez da se javno iznese ovdje, to je veliki minus. pisu se pisma, objavljuju se oglasi, a niko nikog ne pita. al dobro...kako god.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#744 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by mIRCerka »

sunčan dan wrote:Evo mene opet, razmišljam radikalnije.
Neko je ovdje spomenuo toalet papir i sada zamišljam scenu.

Jedna zgrada (kanton, predsjedništvo, zajedničke institucije) umjesto žice opasana kompletno toalet papirom. I negdje parola "Violeta" - kupujmo domaće. Mi smo naravno van te "opsade".

Jest' da bi trebalo puuuuno papira... :roll:
100% sam za, samo bez reklame, ne trebamo jednoj od rijetkih domacih tvornica stvarat probleme...

TARIGUZ REVOLUCIJA!
:thumbup:

alica.k, stoji to sto si napisala, ali ja prva, koja sam non stop online, ne mogu upratiti sve informacije ovdje, a kad ne odes na dogovreni sastanak ne mozes ni ucestvovati u donesenju odluke na tom sastanku :D

Iskreno, ja se Neformalnoj grupi divim...nisam dio organizacije, ali se trudim da nijedan skup ne fulim... i slazem se da smo isuvise FINI ...zivi zid, ne dat im da izadju s posla... mirni protest, samo stati ko zombi i ne proizvesti ni zvuka...samo gledati prema prozorima... bilo sta NENASILNO a radikalno...
sunčan dan

#745 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by sunčan dan »

Znači radikalnije.

Imamo do sada dva predloga:
1. Tariguz revolucija
2. Zombi revolucija

Sigurna sam da će biti još dobrih ideja.
Hajde ljudi, gore glave idemo dalje i do sada smo dobro zatalasali. Protesti na koje dođe manje ljudi su simbolični protesti. :mrgreen: Bitno je da se to dobro proprati kroz medije. :dance: Evo u "Oslobođenju" fini članak.
zlatiborka

#746 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by zlatiborka »

Tariguzom omotati zgradu, na svakih 1 m umrljati govnima tariguz, mi se povezemo lancima u jedan ili vise redova oko zgrade, lance povezati i premostiti katancima, kljuceve od katanaca dati nekom na cuvanje, i ne mrdamo dok SS ili SB ne izadje i obrati nam se. Narocito pojacati zivi zid kod 4 izlaza iz zgrade, da niko ne moze uci ni izaci.

Tako za pocetak, ako ne upali sjesti na raskrsnicu kod Skenderije barem nekoliko sati i ne mrdati dok se neko od njih ne pojavi i javno se obrati gradjanima.....
mIRCerka

#747 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by mIRCerka »

zlatiborka wrote:Tariguzom omotati zgradu, na svakih 1 m umrljati govnima tariguz, mi se povezemo lancima u jedan ili vise redova oko zgrade, lance povezati i premostiti katancima, kljuceve od katanaca dati nekom na cuvanje, i ne mrdamo dok SS ili SB ne izadje i obrati nam se. Narocito pojacati zivi zid kod 4 izlaza iz zgrade, da niko ne moze uci ni izaci.

Tako za pocetak, ako ne upali sjesti na raskrsnicu kod Skenderije barem nekoliko sati i ne mrdati dok se neko od njih ne pojavi i javno se obrati gradjanima.....
ja doniram maciju kaku za mrljanje
Corto Maltese

#748 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by Corto Maltese »

Pošto je već 10. maj, bio sam slobodan da otvorim novu temu. Bujrum svima, koliko nas ima:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p1857405
mIRCerka

#749 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by mIRCerka »

bujrum vam svima, od mene vam katanac na ovu :D

i sticker na onu
Locked