u skoli nas je bilo troje...jedno Lajic, jedno Lujic a trece Lojic... i tri razlicite vjere.
Porijeklo porodica i prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- EKV-30
#726 Re: Porijeklo porodica i prezimena
zanima me prezime LAJIC...
u skoli nas je bilo troje...jedno Lajic, jedno Lujic a trece Lojic... i tri razlicite vjere.
- Asta
#727 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Uskoro ti izlazi knjiga o tom prezimenu, porjeklu i porodicno stablo.fc.velež-religija wrote:E yebga,ne koristim fejs![]()
Ono šta znam...Ljubuški,Mostar,Gacko,Konjic...e sad otkud nam je pleme?
-
team87
#728 Re: Porijeklo porodica i prezimena
a
Last edited by team87 on 23/04/2018 13:49, edited 3 times in total.
- EKV-30
#729 Re: Porijeklo porodica i prezimena
halo ba...fataj se reda

-
Haettenschweiler
#730 Re: Porijeklo porodica i prezimena
_Reds_ wrote:Ukucaj u google Halid Guska, sad je dirketor nee osnovne skole ovdje na Ilidzi, nekad je bio bokser, a kasnije i selektor.Qler wrote:Moja se dajdzinica tako preziva djevojacki, nisam nigdje ni prije ni poslije sreo nekoga da se tako preziva..Haettenschweiler wrote:Šta kažu ćitabi o prezimenu GUSKA (B)?
Drugo moja preporuka, ako zelite vijdeti gdje ima jos vaseg prezimena, koristite imenika telekom operatera. Oni daju razne podatke
EDIT: Da pitam i ja, jel zna neko kako su nastaja prezimena koja se završavaju na O. Tj. gdje u kojem predjelu je najvise takvih prezimena.
Ne znam kako su nastali ali ih u Hercegovini imaš na bacanje:
Logo, Pelko, Peco, Pezo, Manjgo, Đonko, Džeko, Kuko,...
-
fc.velež-religija
#731 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Asta wrote:Uskoro ti izlazi knjiga o tom prezimenu, porjeklu i porodicno stablo.fc.velež-religija wrote:E yebga,ne koristim fejs![]()
Ono šta znam...Ljubuški,Mostar,Gacko,Konjic...e sad otkud nam je pleme?
- zambaklija
#732 Re: Porijeklo porodica i prezimena
pozdrav,zanimaju me dva prezimena,naime Kabiljagić i Kočić s'tim da se ovo Kočić neizgovara kao u Petra Kočića nego sa sa izduženim O....
Danke Anke 
-
dubrovnik
#733 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Da li neko zna nesto vise o porijeklu porodica Barić i Đogo iz okolice Ilijaša.
- index_box
#734 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Pozdrav,
zna li neko kako da dođem do 'Bosanskog glasnika' iz 1908. godine?
Općenito popisi stanovništva koje je pravila A-U Monarhija?

- zgiba
#735 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Mislim da se svi glasnici mogu naci u Arhivu BiH, za popise stanovnistva znam da se mogu naci u istom Arhivu (statisticki popisi sigurno, za poimenicne nisam sigurna).index_box wrote:Pozdrav,
![]()
![]()
- L.e.g
#736 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Prezime Tuka, jest pogrdno al et :-
Muslimama ima u Zepcu, Sarajevu, Stocu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Travniku, Bugojnu.
Katolika u Fojnici, Kiseljaku, Sarajevu, Tuzli, Travniku
Spominju se u Pocitelju kao pogrdni nadimak

http://imehrvatsko.net/namepages/view/f ... ezime-Tuka
Ako ko jos sta zna nek dopise
Muslimama ima u Zepcu, Sarajevu, Stocu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Travniku, Bugojnu.
Katolika u Fojnici, Kiseljaku, Sarajevu, Tuzli, Travniku
Spominju se u Pocitelju kao pogrdni nadimak

http://imehrvatsko.net/namepages/view/f ... ezime-Tuka
Ako ko jos sta zna nek dopise
- index_box
#737 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Vuciguzi
Hvala zgiba
Hvala zgiba
-
dzemosa
#738 Re: Porijeklo porodica i prezimena
S obzirom da sam i ja sam Čengić mogu tačno odgovoriti na većinu tvojih pitanja. Čengića ima u velikom broju u Istočnoj Bosni, ali i širom BiH. Istina je i da postoji nekoliko loza Čengića, i to onih koji su se naseljavali na različitim prostorima tadašnjeg bosanskog ejaleta počevši od druge polovine 15. stoljeća. Pa tako postoji odžak Čengića u Pljevljama, zatim Borije, Rataj - odakle je Jahja-kapetan ( nisam 100% siguran da li je baš on, ali provjeriću ) preselio u Ustikolinu i tamo osnovao novi Odžak, te je tako nastala i loza Čengića kod Ustikoline. Što se tiče porodičnog stabla ove porodice posjedujem i njega, i to ne samo jednu lozu već više njih, i ide nazad nekoliko stotina godina, čak i neki djelovi stabla prije dolaska Čengića u Bosnu.Pera Trta wrote:Fratris,
znam da su Kulenovići bili begovska porodica, pretpostavljam da imaju zajedničko porijeklo. Poznato ti je da su iz ove porodice bili istaknuti bošnjački političari, između dva rata (Džafer-beg, nasljednik dr Spahe na čelu JMO i brat mu Osman). Oni su bili porijeklom od Bosanskog Petrovca, kao i Skender Kulenović (pretpostavljam da su bili u nekom srodstvu). Danas ima u Sarajevu dosta Kulenovića, naročito su (slučajno ili ne) raspoređeni na pozicijama u zdravstvu i prirodnim naukama (bili su fizičari Esad i Fahrudin Kulenović, braća, pa rahmetli Husein, dekan medicinskog fakulteta, pa takođe Fahrudin, mislim da je predsjednik ljekarske komore KS itd).
Od porodica čije je porijeklo relativno poznato, znam da je Hamdija Kreševljaković napisao monografiju o Čengićima. Davno sam je čitao, ali znam da je stajalo da svi imaju zajedničko porijeklo, nabrajaju se brojne istaknute ličnosti iz osmanskog perioda (mislim da su dali najviše velikaša u tom dobu, od svih drugih i danas živih bošnjačkih rodova). Koliko ti znaš o ovom rodu. Ja znam da ih je najviše bilo oko Foče i Ustikoline (bile su kule Čengića u Rataju kod Foče i Odžaku kod Ustikoline, vjerovatno su se odatle i širili), ima ih u Goraždu, ali su tamo različitog porijekla (Rasim Živojević navodi nekoliko loza goraždanskih Čengića, koji su se doseljavali u različitim razdobljima, između ostalog iz Bukovice u Crnoj Gori, Žitova pokraj Goražda, Foče itd), u Pljevljima, zatim kod Gacka (čuveni Smail-aga i njegov sin Dedaga), u Sarajevu (pretpostavljam izdanci nekih od pomenutih loza) itd.
Dakle, stičem utisak da su svi Čengići porijeklom iz jugoistočne BiH i Sandžaka, i da su se odatle širili. Koliko ti znaš o njima, te da li je moguće pohvatati porijekla današnjih Čengića u odnosu na pomenute loze (npr.da li se mogu naći potomci Samil-age, tj.njegove loze)?
Dakle ukratko, Kulenovići i Čengići
Ako te, ili bilo koga, jos nešto zanima o Čengićima rado ću odgovoriti na sva pitanja
- Damir0406
#739 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Bajramovic? 
-
Silent.Hunter
#740 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Znali neko odakle su Šehagić-i
Neki čovjek mi je rekao da Šehagića ima u Novom Pazaru tj. Sandzaku....
Rahmetli dedo mi je pricao da su se neki i odselili u Tursku ( kada je AU aneksirala BiH )
Neki čovjek mi je rekao da Šehagića ima u Novom Pazaru tj. Sandzaku....
Rahmetli dedo mi je pricao da su se neki i odselili u Tursku ( kada je AU aneksirala BiH )
-
swanfilter
#741 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ima li neko bilo kakav podatak o prezimenu Hadžipašić? Inace sam iz Zenice vec neko vrijeme, mada nas najvise ima u Krajini, kazu... Hvala.
- budva
#742 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Turulja prezime?
-
Muzikjunki
#743 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ali kad sam cuo prezime MASNOPITA, pao sam sa stolice 
-
amr diab
#744 Re: Porijeklo porodica i prezimena
ima li IKO podatke kakve o porodici Zahirovic iz sela Dobrigosce kod Jablanice(grad u hercegovini kod Mostara za one koji ne znaju gdje se nalazi), dakle porodica Zahirovic islamske vjeroispvjesti. stavrno bih volio kad bi neko dao bar neku inf. MOLIM VAS !!!
-
bobanec
#745 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Jeli mi moze netko reci bilo što o prezimenu Matičić sve što zna .....hvala unaprijed..
- poznanik
#746 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Odgovara li iko na ova pitanja, makar privatnim porukama?
@Fratris ima najrelevantnije podatke, dugo ga nema ovdje
@Fratris ima najrelevantnije podatke, dugo ga nema ovdje
-
akobogda
#747 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Odakle dolazu ljudi s prezimom koji zavrsi s "Ov" om?
Na primjer
Dzagadurov
Lindov
itd itd
Na primjer
Dzagadurov
Lindov
itd itd
- fantom slobode
#748 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Nekako se ne mogu sloziti sa tobom, jer ovo prvi put cujem i citam. Naravno da su nakon dolaska Turaka neki dobili prezimena u zavisnosti od posla koji su obavljali (Dizdarevic, Kapetanovic itd...)(da bi se pohvalili statusom) , ali se dobro sjecam istorije od Muhameda Kresevljakovica koji kaze da neke bosanske porodice i nisu zeljele da mijenjaju svoje prezime nakon dolaska Turaka, jer su i za vrijeme stare srednjovjekovne Bosne bili aristokracija - kao npr. Filipovici (Banja Luka). Naravno ne radi se samo o Filipovicima, nego o gomili drugih bosanskih porodica koji se zavrsavaju na "ić" a nisu usljed tudjeg uticaja dobile to "ić" ili su to bili skolovani ljudi... 10% onih sto su znali da pisu krajem 19 vijeka ne u Bosni, nego na Balkanu i u Italiji, ostali su bili nepismeni, znaci, malo mi previse poznatog zavrsetka famoznog "ić" da bih ga vezao kao posljedicu opismenjavanja. Aksamija ... to mi bas ne lici na orginalno bosansko prezime, vec pravo da ti kazem na aksam... Sta ti je bio izvor informacija, bas bih volio da znam.Sarajmen wrote:Većina bošnjačkih prezimena ima u svom korijenu riječi neki posuđeni izraz ili naziv iz turskog, arapskog ili perzijskog jezika. Originalno, većina bošnjački prezimena bi se trebala završavati na ''o'' ili ''ija'' . I danas imamo takvih Maglajlija, Sefo, Dobojlija, Čeljo, Zuko, Dovadzija, Sokolija, Dzuvo, Zjajo, Sofradzija, Tufo, Konjicija, Memija, Škrbo, Spaho, Akšamija, Škamo...kasnije se, uglavnom pod tuđim uticajem počelo originalnom bosanskom prezimenu dodavati ''ić '' ili ''vić'' , uglavnom školovanim ljudima, odnosno u vrijeme popisa stanovništva i upisivanja porodičnih imena.
Tako da danas u Bosni imamo Tufa i Tufića, Šera i Šerića, Škalja i Škaljića, Kreha i Krehića, Kapa i Kapića, Dzuva i Dzuvića, Sarajlija i Sarajlića, Riba i Ribića, Brka i Brkića, Arnautalija i Arnautovića...
Bošnjačka prezimena su nastajala i od imena pa je Sulejmanović nastalo od Sulejman, Halilović od Halil, Bajrić od Bajro, Mahmutović od Mahmut, Ahmetović od Ahmeta ...itd zatim nastanak prezimena od zanimanja, npr Zildzić je nastalo od Zildzija -trgovac ili majstor koji izrađuje predmete od tuča i mjeđi, Bičakčić je nastalo od Bičak, nož, bičakčija, nožar, Silajdzić od silah, oružje , Tufegdzić od tufekčija, Samardzić od samardzija-zanatlija koji pravi samare, Berberović od Berber, odnosno od berbera koji šiša, brije i suneti djecu...krivo mu što djeca imaju veći od njega....
![]()
-
bobanec
#749 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Vec sam pitao ali nitko nije odgovorio jel zna tko išta o prezimenu MATIČIĆ.
-
zlata
#750 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Filipovici nisu "stara bosanska porodica", ako mislis na pred-osmansko doba. Poticu od nekakvog fratra, koji je pres'o na "tursku" stranu. U Banja Luku su stigli via Glamoc i Kljuc.fantom slobode wrote:Nekako se ne mogu sloziti sa tobom, jer ovo prvi put cujem i citam. Naravno da su nakon dolaska Turaka neki dobili prezimena u zavisnosti od posla koji su obavljali (Dizdarevic, Kapetanovic itd...)(da bi se pohvalili statusom) , ali se dobro sjecam istorije od Muhameda Kresevljakovica koji kaze da neke bosanske porodice i nisu zeljele da mijenjaju svoje prezime nakon dolaska Turaka, jer su i za vrijeme stare srednjovjekovne Bosne bili aristokracija - kao npr. Filipovici (Banja Luka). Naravno ne radi se samo o Filipovicima, nego o gomili drugih bosanskih porodica koji se zavrsavaju na "ić" a nisu usljed tudjeg uticaja dobile to "ić" ili su to bili skolovani ljudi... 10% onih sto su znali da pisu krajem 19 vijeka ne u Bosni, nego na Balkanu i u Italiji, ostali su bili nepismeni, znaci, malo mi previse poznatog zavrsetka famoznog "ić" da bih ga vezao kao posljedicu opismenjavanja. Aksamija ... to mi bas ne lici na orginalno bosansko prezime, vec pravo da ti kazem na aksam... Sta ti je bio izvor informacija, bas bih volio da znam.Sarajmen wrote:Većina bošnjačkih prezimena ima u svom korijenu riječi neki posuđeni izraz ili naziv iz turskog, arapskog ili perzijskog jezika. Originalno, većina bošnjački prezimena bi se trebala završavati na ''o'' ili ''ija'' . I danas imamo takvih Maglajlija, Sefo, Dobojlija, Čeljo, Zuko, Dovadzija, Sokolija, Dzuvo, Zjajo, Sofradzija, Tufo, Konjicija, Memija, Škrbo, Spaho, Akšamija, Škamo...kasnije se, uglavnom pod tuđim uticajem počelo originalnom bosanskom prezimenu dodavati ''ić '' ili ''vić'' , uglavnom školovanim ljudima, odnosno u vrijeme popisa stanovništva i upisivanja porodičnih imena.
Tako da danas u Bosni imamo Tufa i Tufića, Šera i Šerića, Škalja i Škaljića, Kreha i Krehića, Kapa i Kapića, Dzuva i Dzuvića, Sarajlija i Sarajlića, Riba i Ribića, Brka i Brkića, Arnautalija i Arnautovića...
Bošnjačka prezimena su nastajala i od imena pa je Sulejmanović nastalo od Sulejman, Halilović od Halil, Bajrić od Bajro, Mahmutović od Mahmut, Ahmetović od Ahmeta ...itd zatim nastanak prezimena od zanimanja, npr Zildzić je nastalo od Zildzija -trgovac ili majstor koji izrađuje predmete od tuča i mjeđi, Bičakčić je nastalo od Bičak, nož, bičakčija, nožar, Silajdzić od silah, oružje , Tufegdzić od tufekčija, Samardzić od samardzija-zanatlija koji pravi samare, Berberović od Berber, odnosno od berbera koji šiša, brije i suneti djecu...krivo mu što djeca imaju veći od njega....
![]()