Osmanlije su ............

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ljubav_aha

#726 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

Alfa Kentaur wrote:
ljubav_aha wrote:ovdje niko ne pise protiv turaka :!:

citaj temu od prve stranice ,ali molim te, ne pisi gluposti :)
Kada se malo pogleda u historiju i kako su pojedine zemlje prolazile pod okupacijama, jasno je da je Osmansko carsto bila najbolja opcija za nas! :wink: :bih:

Kad vidim ko ih sve blati i na kakav nacin, pozelim da nas osmanlije opet okupiraju.
znaci ti bi i iz inata volio biti pod okupatorm :lol: ovo je jadno :zjev:
Alfa Kentaur

#727 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by Alfa Kentaur »

ljubav_aha wrote: ovjde niko ne pise protiv turaka :!:
ali pise protiv njihove okupacije nase zemlje.
ali znas sta, kad pogledam sa ove distance, drago mi je da smo skupa zivjeli 500 godina. :wink: ...jer inace bi se sada mozda morao zaklinjati u svetog savu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#728 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by Chmoljo »

@kamen spoticanja i @SuljoSuljic dosta off topica i komentarisanja rada moderacije. ako mislite da su pravila prekršena to se prijavi moderatoru, a ne raspravlja na temi. ponovite nešto slično i idete zajedno do Banovića. ko zna, možda na putu do tamo i približite stavove oko ove teme.

@SuljoSuljic, da ne bude nisam znao, komentarisanje rada moderacije, pa tako i ovog upozorenja je zabranjeno.

@ljubav_aha, nema potrebe da neprestano pišeš kako niko ne piše ništa protiv Turaka. ko želi shvatiće, ko ne želi neće.
ljubav_aha

#729 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

Alfa Kentaur wrote:
ljubav_aha wrote: ovjde niko ne pise protiv turaka :!:
ali pise protiv njihove okupacije nase zemlje.
ali znas sta, kad pogledam sa ove distance, drago mi je da smo skupa zivjeli 500 godina. :wink: ...jer inace bi se sada mozda morao zaklinjati u svetog savu.
ne,opet nisi shvatio temu,tema je pogresna prezentacija proslosti,apsolutno velicanje jednog perioda istorije od bolesnih polticara ,kao i danasnje ne-razumijevanje proslosti

sto se tice religije,ne moras se nikme zaklinjati,i ako mislis daje tvoja religija bolja od druge,onda ne poznajes amandmane monoteistickih religija,ti iskljucivo mjeris kvaitete religija prema onome kako ih je narod predstavio,i promjenio ,los kriterijum
Orbini

#730 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by Orbini »

lerdi
Očito imamo različite percepcije okupacije. Što je opet uredu. Ipak mislim da je bilo ljudi koji su se protivili Otomanima, samo što su tada oni bili toliko jaki da nikakav organizovani otpor nije bio moguć. Na prvi znak slabljenja pojavio se i prvi znak otpora u vidu kapetana Gradaščevića. Mislim da jednostavno protiv možda i najjače imperije tog vremena realno se nije ni mogao dizati neki ustanak.
Kada bi se historija tumacila tako matemeticki i jednostavno, nebi nam trebale ni knjige, izucavanja, i ovi forumi,.. Nase poimanje okupacije je iz modernog doba gdje neko vlada a narod stenje i sanja oslobodjenje. To nije bio slucaj u srednjem vijeku gdje 99,9% stanovnistva cini siromasno zavisno seljastvo, nepismeno, i sa shvatanjima svijeta koji seze do susjednog brda. 1500,1600,1700,.. i neke su zivjeli ljudi u okviru te uprave i nisu imali blage predstave za necim boljim, slobodarske svijesti, svijest o nekoj drugoj vlasti i vladavini, .. imao si placati poreze jal grofu, jal begu. Isto kao ugarska vladavina nad narodima koji nisu bili Ugri.. to nije bila okupacija vec uprava. Samo u prvih par decenija osvajanja Bosne i poslije u 19 vijeku kada se radja ideja svoje drzave, neka druga politica alternativa,... mozemo govoriti o okupaciji. Ali najveci dio osmanske uprave su se ljudi radjali i umirali u okviru iste, generacijama, sa tradicijom u toj upravi,.nikakvog povijesnog sjecanja na ranije kraljevstvo, nikakve zelje za oslobodjenjem jer nije postojala nikakva zajednicka narodna svijest. Zivjeli su na isti nacin kao kmetovi po Evropi tada gdje porezi, strogi zakoni, vjeske slobode,.. nisu bili ni trunku bolji od osmanske uprave - koja usput receno nije bila ogranicila vlast samo na etnicke Turke. Nazivati sav dio osmanske uprave okupacijom je cist anakronizam, tj. percepcija, posmatranje toga kroz danasnju prizmu poimanja. A nase danasnje poimanje okupacije se svodi samo na uslove modernog vremena gdje su skroz drugi uslovi nego u srednjem vijeku.
Posmatraj poimanje i dozivljavanje osmanske uprave kroz oci i shvatanje tadasnjeg prosjecnog stanovnika Bosne, a on tada nije imao blage predstave o necemu drugome ili drugacijem. Dalje,.. osmansko carstvo nije pocelo slabiti tek za Husein kapetana, pocelo je vise od 100 god. ranije,.. a od banjalucke bitke pa nadalje pocinju bune i nemiri u Bosni,.. dakle, uvertira u huseinovu pobunu je trajala decenijama da bi tek tada kulminiralo.

kamen spoticanja
ah uklapa se uz kontekst teme slazem se
ali uglavnom nista od ovoga nije tacno...mislim jeste ako su izvori zapadni orijentalisti
Nikakvi zapadni orjentalisti, oni samo tumace na ovaj ili onaj nacin izvore, a hajdemo mi pogledati samo izvore.
Tacno je i historijska je cinjenica da je Fatih pogubio mnogu vlastelu, zna se kad i kako, i kako ih je "zarobio". Niko nije bio zarobljen u nekoj bici ili zasjedi,.. svi su mu dosli pred noge, a mogli su naguliti kao mnogi drugi koji su sa svojom privatnom vojskom i svim novcem samo nastavili gazdovati na nekim drugim imanjima i posjedima izvan Bosne. Zapisano je i tacno da je Fatih garantovao zivot i odredjene povlastice vlasteli koja stane uz njega i ne pruza otpor. A dao rjec na vjeru sto je u ono vrijeme za tu velicinu bilo dovoljno da i najveci skeptici povjeruju.
Dao rjec na vjeru da nece biti nista onima koji mu dobrovoljno pridju i poslije ih pogubio. Turski izvori to lako tumace cinjenicom da rjec ne vrijedi prema "nevjernicima", ali kad opet pogledas - Fatih mozda jeste u svemu tome lukav, pametan, odlucan,... ali je daleko od idealnog muslimana kakvog ga neki bosnjacki krugovi predstavljaju. Niti nas je naucio islamu, on je samo osvojio i nagulio dalje. Islamizacija masovna se ipak nije desila u Grckoj, Bugarsko, Ugarskoj, Srbiji, .... vec samo u Bosni i dijelovima albanskog prostora - sto znaci da islam u Bosni ima skroz neke druge preduslove i razloge - ali to niposto nije Fatih koji je samo udario politicki okvir a garantovao vjerske slobode. Vise nas je Husref beg naucio i slicni, al to je druga tema. Hajmo dalje - portreti njegovi stoje i danas - to nije nijedan zapadni orjentalista izmislio, krivotvorio,.. - stoje naslikani rukom talijanskih umjetnika. Jeli to idealan musliman - nije ni danas - a kamoli onda kada je takav cin predstavljao sablazan svakome ko je imalo poznavao nacela vjere. Na stranu "grcku ljubav" za to nema jasnih dokaza,.. ali i turski izvori navode kako je svojerucno pogubio neke zarobljenike kao nesretnog Tatara atentatora kojemu je prethodno sipao vruc vosak u oci. Dakle, izvore imamo - kako cemo ih tumaciti je druga stvar i tu svaki zdrav razum moze vidjeti jeli njegova velicina u politici, vojnoj taktici,.. ili predanosti nacelima vjere.

Alfa Kentaur
Kada se malo pogleda u historiju i kako su pojedine zemlje prolazile pod okupacijama, jasno je da je Osmansko carsto bila najbolja opcija za nas!
Kad vidim ko ih sve blati i na kakav nacin, pozelim da nas osmanlije opet okupiraju.
I ovo je ogledalo, slika i prilika tumacenja tih stvari mnogih Bosnjaka. Ne tumaci se historija na osnovu reakcije i inata prema drugima. Znaci ako neki drugi nacionalisti nesto kuda - automatski mora biti pozitivno za nas, i obrnuto. A dozivio sam da se i Hitler slavi i uzdize samo zato sto ga cetnici kude. Nemoj misliti momak da ovdje diskutujes sa mrskim komunjarama, islamofobima, eurofilima,... i sl. Islam je mnogo veca i starija kategorija od osmanske uprave,.. te kritika osmanskoj upravi nije kritika ni islamu, niti bosnjackoj politickoj i kulturnoj bastini. Nedo Bog da nas ikada okupiraju, jer znamo kako je prosli put prosao kraj te "okupacije". Srbiji su dali autonomiju, a Bosnu su poslije proglasenja autunomije i pobune propisno unistili, shebali,.. posjekli svu intelektualnu i politicku elitu,.. i kada su nas sveli na intelektualni nivo domorodaca iz amazonske dzungle,.. - tada su nas kulturno prodali Austriji. Da si ovo izjavio Husen Kapetanu i svom narodu koji je bio stao uz njega - sta mislis kako bi zavrsio? Bosna je Istambulu bila samo krava muzara gdje smo morali finansirati i u novcu i ljudstvu mnoge izgubljene ratove po Rusiji, Egiptu,.. gdje je znalo otici po 5000 barjaktara a vratiti se samo 50. A sjevernu granicu su cuvali Bosnjaci sami, sami se branili od svih upada krscanske koalicije i sami pobijedili Austriju kod Banjaluke kada su Turci ko i uvijek samo poslali par fermana da navijaju za nas. Danas nam Turci jesu prijatelji, i drago mi je da je tako, poklon se ne odbija,... ali 1400 i neke i 1800 i neke prosjecan Bosnjak ih jeste dozivljavao kao nametnutu i nepravednu vlast. Pa razluci sam jesi tvoja prica za historije ili podforuma Politika. Slaviti krscansko nase razdoblje prije osmanlije ne znaci odricati se islama i kuditi 500 god nase historije,.. radi se samo o nespojivim stvarima. Jedno je danasnja pripadnost a drugo nasa historijska bastina i drzavnopravna tradicija. Mnogi drugi narodi poput Grka, Skandinavaca, Engleza, cjele juzne Amerike,.. nemaju problema sa slavljenjem starijih razdoblja sa nekom drugom religijom a istovremeno postovati danasnje. Neki su u zadnjih 1000 god promijenili i tri religije, uglavnom silom i macem,.. pa opet nemaju problema postovati i sadasnjost i proslost. Odlika zrelih naroda je da bez kompleksa i skurpula pristupaju tome i tumace svoj identitet sami, a ne da traze velikog brata zastitnika u naciji i da mu drugi prave drzavu.
ali znas sta, kad pogledam sa ove distance, drago mi je da smo skupa zivjeli 500 godina. ...jer inace bi se sada mozda morao zaklinjati u svetog savu.
Informacije radi - prije Turaka je bila u Bosni neka druga vjera - sveti Sava i taj kult dolazi tek za Turaka koji planski pravoslavne naseljavaju tamo gdje ih nikada prije nije bilo. Pitanje je hoces li to primiti na znanje i uvjeriti se i na drugoj strani da je tako ,.. ili ovdje nastaviti ... da ne kazem sta.
SuljoSuljic

#731 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by SuljoSuljic »

kamen spoticanja wrote:
Alfa Kentaur wrote:Ala su turci mnogima trun u oku... :wink: :-)
:) jasta a oni sve blize :D
nego na temu
ono sto ja nikad necu oprostit osmanlijama a ni hercegovcima :D je taj neuspio ustanak Huseina kapetana...da su turci tad shvatili koliko je bio vazan taj ustanak,sad se mi ne bi morali peglat ovde na forumu za i protiv :roll: u mnogo aspekata....
ni to a ni vala to sto su nas austrougarima prodali za pare i jos sa sobom odnijeli svo oruzje kojim bi se bosna jedno vrijeme mogla uspjesno odupirati aneksiji
no to je vec bilo vrijeme duboke dekadence osmanske imperije,kojoj su vladali pijani sultani,roxane,i slicna bratija
nego evo ih se sad vracaju da poprave stvari :D
Ko se vraca? Osmanlije? Pa u Bosnu dolaze one zene koje zele da studiraju pokrivene, iz najzauzstalijih dijelova Turske, jer u svojoj zemlji to ne smiju. Moj ummete, da ti imas malo siri pogled na svijet ti nebi pisao tolike gluposti. Ja sam prvi za to da preuzmemo od Turaka sistem. Evo ako zelite sutra da ga preuzmemo ja sam za. Znaci biramo jednog vodju koji je na prvom mjestu Bosnjak a ne Musliman, Turcin, Iranac, Vehabija ili komunista. Da taj Bosnjak bude glavni i da okupi oko sebe ljude koji su na prvom mjestu Bosnjaci a ne Muslimani, Turci, Iranci, Albanci, Vehabije ili komunisti. Da taj zabrani nosenje mahrame u skolama, na fakultetima, na svim radnim mjestim. Da taj Bosnjak smanji Islamski nacionalizam na najmanji stepen a uzdigne Bosnjacki nacionalizam na najvisi stepen. Da taj vodja nametne da se djeca od malih nogu odgajaju kao Bosnjaci i da ih indoktrinira kako je nauka i skolstvo i rad i njihova istorija najvaznije u njihovim zivotima a ne efendije i dzamije. Da ih to skolstvo uci kako Bosnjaci nemaju brace osim drugih Bosnjaka, ma koje vjere oni bili. Da se djeca uce od malih nogu o njihovoj istoriji i time profiliraju svoj nacionalni identitet. Da taj vodja zabrani ucenje ezana na arapskom jeziku i da uvede ezan na bosankom jeziku bar nekoliko godina te da posalje i time jasan signal svim Bosnjacima sirom svijeta sta je za nas,kao kolektiv, najbitnije. Da taj Bosnjak svugdje javno govori kako se djeci treba davati Bosanska imena a ne Turska, arapska, Perzijska. Da taj Bosnjak stavi nasu komponentu oruzanih snaga BIH da cuva sve to i da osnuje: vrtic, osnovnu skolu, gimnaziju, vojni fakultet gdje ce se odgajati generacije Bosnjaka, generala koji ce danas ali i za 100 godina stajati na braniku takve drzava pa bar na nasih 30% BiH. Da osnuje dzamiju koja ce biti finansirana iz budzeta drzave i biti u sluzbi drzave i uciti Bosnjake sirom svijeta o umjerenom Islamu a ne Vehabizmu. Da taj Atta Bosnjak protjera sve Vehabije ali i Islamiste efendije. Ja stojim rasirenih ruku da uvedemo Turke koji ce nas ovim uciti.
kamen spoticanja

#732 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by kamen spoticanja »

SuljoSuljic wrote:
kamen spoticanja wrote:
:) jasta a oni sve blize :D
nego na temu
ono sto ja nikad necu oprostit osmanlijama a ni hercegovcima :D je taj neuspio ustanak Huseina kapetana...da su turci tad shvatili koliko je bio vazan taj ustanak,sad se mi ne bi morali peglat ovde na forumu za i protiv :roll: u mnogo aspekata....
ni to a ni vala to sto su nas austrougarima prodali za pare i jos sa sobom odnijeli svo oruzje kojim bi se bosna jedno vrijeme mogla uspjesno odupirati aneksiji
no to je vec bilo vrijeme duboke dekadence osmanske imperije,kojoj su vladali pijani sultani,roxane,i slicna bratija
nego evo ih se sad vracaju da poprave stvari :D
Ko se vraca? Osmanlije? Pa u Bosnu dolaze one zene koje zele da studiraju pokrivene, iz najzauzstalijih dijelova Turske, jer u svojoj zemlji to ne smiju. Moj ummete, da ti imas malo siri pogled na svijet ti nebi pisao tolike gluposti. Ja sam prvi za to da preuzmemo od Turaka sistem. Evo ako zelite sutra da ga preuzmemo ja sam za. Znaci biramo jednog vodju koji je na prvom mjestu Bosnjak a ne Musliman, Turcin, Iranac, Vehabija ili komunista. Da taj Bosnjak bude glavni i da okupi oko sebe ljude koji su na prvom mjestu Bosnjaci a ne Muslimani, Turci, Iranci, Albanci, Vehabije ili komunisti. Da taj zabrani nosenje mahrame u skolama, na fakultetima, na svim radnim mjestim. Da taj Bosnjak smanji Islamski nacionalizam na najmanji stepen a uzdigne Bosnjacki nacionalizam na najvisi stepen. Da taj vodja nametne da se djeca od malih nogu odgajaju kao Bosnjaci i da ih indoktrinira kako je nauka i skolstvo i rad i njihova istorija najvaznije u njihovim zivotima a ne efendije i dzamije. Da ih to skolstvo uci kako Bosnjaci nemaju brace osim drugih Bosnjaka, ma koje vjere oni bili. Da se djeca uce od malih nogu o njihovoj istoriji i time profiliraju svoj nacionalni identitet. Da taj vodja zabrani ucenje ezana na arapskom jeziku i da uvede ezan na bosankom jeziku bar nekoliko godina te da posalje i time jasan signal svim Bosnjacima sirom svijeta sta je za nas,kao kolektiv, najbitnije. Da taj Bosnjak svugdje javno govori kako se djeci treba davati Bosanska imena a ne Turska, arapska, Perzijska. Da taj Bosnjak stavi nasu komponentu oruzanih snaga BIH da cuva sve to i da osnuje: vrtic, osnovnu skolu, gimnaziju, vojni fakultet gdje ce se odgajati generacije Bosnjaka, generala koji ce danas ali i za 100 godina stajati na braniku takve drzava pa bar na nasih 30% BiH. Da osnuje dzamiju koja ce biti finansirana iz budzeta drzave i biti u sluzbi drzave i uciti Bosnjake sirom svijeta o umjerenom Islamu a ne Vehabizmu. Da taj Atta Bosnjak protjera sve Vehabije ali i Islamiste efendije. Ja stojim rasirenih ruku da uvedemo Turke koji ce nas ovim uciti.
na studije dolaze djeca cinovnika nekadasnje refah partije :) i nesto malo akp...elita...zato su im uopstalom i otvoreni univerziteti ovde...da dole ne moraju otkrivati glave...
e sad s njima dolaze i babe,i braca i kuhari...uglavnom dolaze :)
a ovo ostalo slazemo se vala 100% ali imamo jedan mali problem...nisu nam komsije i susjedi plaho za bosnjacki hegemonizam...oni su nesto vise za bosnjacku avliju na potezu tuzla-zenica-sarajevo...u kojoj bi vladala ateisticka elita...traziti pod der spiegel :) pa su uglavnom trvljenja tu negdje :)
SuljoSuljic

#733 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by SuljoSuljic »

kamen spoticanja wrote:
na studije dolaze djeca cinovnika nekadasnje refah partije :) i nesto malo akp...elita...zato su im uopstalom i otvoreni univerziteti ovde...da dole ne moraju otkrivati glave...
e sad s njima dolaze i babe,i braca i kuhari...uglavnom dolaze :)
a ovo ostalo slazemo se vala 100% ali imamo jedan mali problem...nisu nam komsije i susjedi plaho za bosnjacki hegemonizam...oni su nesto vise za bosnjacku avliju na potezu tuzla-zenica-sarajevo...u kojoj bi vladala ateisticka elita...traziti pod der spiegel :) pa su uglavnom trvljenja tu negdje :)
Znaci, moj ummete, opet su susjedi krivi zasto Bosnjaci nemaju naciju ni drzavu? Pa je li Stijepan Kljujic, osnivac HDZ-a, pred sami rat govorio javno na televiziji:"Mi smo uvijek bili Bosanci- katolici i nase hrvatstvo je politickog karaktera?" Sta su franjevci govorili prije 100 godina pa su protjerivani? Niko Muji nije bio kriv za to osim sam Mujo. I sam Mujo je kriv sto zivi na 30% BiH i niko drugi. Naravno da evropa ne zeli Islamsku drzavu a SDA je od samog pocetka javno govorila:"Mi smo Muslimanska partija.","Za koga? Za Allaha. Protiv Koga? Protiv Vlaha!" Je li mi Alija Izetbegovic bio neki Bosnjak? Krivi su susjedi sto su poceli pisati istorije o "Bosanskim kraljevima Srpske krvi" i "Bosanskim kraljevima Hrvatske krvi?" a nismo krivi ni slucajno mi sami zato sto nam je bilo stalo do te istorije kao do lanjskog snijega? Dok su druge nacije (pa i Turci i Albanci) budili svoju svijest kroz Romantizam, kipove, pjesme, knjige, skolstvo; nase nene su hodale u hidzabima. I sada cemo reci da su nam svi krivi zasto zivimo na avliji od 30% BiH? Pa Austro-Ugarska je nasilno probala Muja da zainteresira za njegovu sopstvenu istoriju, izdavala je list "Bosnjak", producirala citav "Romanticki mit o Bogomilima", Muja to nije zanimalo druze a one Muje koje je to zanimalo; njihovi potomci danas zive u Austriji jer su im pradjedovi protjerani od raznoraznih Cengica, Omer Pasa Latasa i slicnih. Znaci malo vise samokriticnosti bi nam doslo dobro. Krivi smo samo mi i niko drugi. I kada to priznamo onda cemo mozda i krenuti naprijed jer onda cemo i shvatiti da je odgovornost za bolje sutra samo u nasim rukama.
ljubav_aha

#734 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

SuljoSuljic wrote:Pa Austro-Ugarska je nasilno probala Muja da zainteresira za njegovu sopstvenu istoriju, izdavala je list "Bosnjak", producirala citav "Romanticki mit o Bogomilima", Muja to nije zanimalo druze a one Muje koje je to zanimalo; njihovi potomci danas zive u Austriji jer su im pradjedovi protjerani od raznoraznih Cengica, Omer Pasa Latasa i slicnih. Znaci malo vise samokriticnosti bi nam doslo dobro. Krivi smo samo mi i niko drugi. I kada to priznamo onda cemo mozda i krenuti naprijed jer onda cemo i shvatiti da je odgovornost za bolje sutra samo u nasim rukama.
:thumbup:
SuljoSuljic

#735 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by SuljoSuljic »

Alfa Kentaur wrote:
ljubav_aha wrote:
ovdje niko ne pise protiv turaka :!:

citaj temu od prve stranice ,ali molim te, ne pisi gluposti :)
Kada se malo pogleda u historiju i kako su pojedine zemlje prolazile pod okupacijama, jasno je da je Osmansko carsto bila najbolja opcija za nas! :wink: :bih:

Osmansko carstvo je bilo dobro za nas jer kada bi mi rekli da je bilo lose mozda bi se opet "po-Vlasili". Tako razmisljaju "malo-gradjani" Bosnjaci. Moja tetka tako razmislja, nije dogurala dalje od osnovne skole. :D

Husein Kapetan Gradascevic bi se okrenuo u grobu kada bi ovo vidio sta njegov narod danas pise, sam sebe Poturcava. Rekao bi garant:"Zasto smo mi krenuli sa 56.000 vojnika na grad Pec, da bi nam praunuci velicali Turkuse?"
kamen spoticanja

#736 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

oo suljosuljicu sad malo ozbiljno
na stranu svu zafrkanciju na temu i oko teme,silni off topic i zachatavnja...naravno da se svi slazemo da je nas identitet nas...godine sam proveo objasnjavajuci tim istim turcima da u bosni ne zive turci,da se tamo ne prica turski jezik,da mi ni na jedan nacin nemamo nista s turcima kao mongoloidnom plemenu :)
no cinjenica a i fakti su sljedeci period 92-95 bio je nedavno,samo se maloumni ne sjecaju sta se u tom periodu desilo Bosnjackom narodu,i kako je na to sve reagovala zapadna europa...e sad tendencija je da se dogadjaji ponavljaju kad je Bosnjacki narod u pitanju...ako mi kao narod ne budemo imali ikakve jake saveznike...period 92-95 ce se poslije pominjati kao period recimo 2042-2045...i opet ce akteri biti isti...i opet ce europske reakcije biti iste...ne mozemo se zavaravati da smo sami ustanju opstati...nismo to bili u stanju u periodu 92-95,a ko ne zeli da prizna ulogu turske u bosanskom i bosnjackom opstanku je zlonamjeran...izjava rejs i jeste u ovom pravcu...to je ono sto turci zele da cuju...niko bolan ne moze ni tebe a ni mene uvjeriti da smo turci,niti ce kada moci...ali iz politickointeresnih potreba guzice dajemo u tom pravcu...jer jaka turska na strani Bosnjaka je dobar adut...sjeti se samo tihiceve prudske kataklizme...podjestit cu te da je incko po povratku iz ankare objavio definitivnu propast prudskog procesa...poslije je proban butmir s malo vise nebitnih ustupaka nama...pogodi ko je odbio...europski san nazalost sve vise ide u pravcu da ostane samo san...bar za format drzave u kome Bosnjak igra ikakvu politicku ulogu...sjajno bi bilo da smo svoji na svome...da svoju sudbinu krojimo svojom glavom...ali nazalost sudbine nam se kroje ili u beogradu,zagrebu,briselu ili pak ankari,opet se sjeti perioda 92-95 pa ces vidjeti kakav je slikovit aranzman Bosnjacima uplacen kad se odlucivalo u beogradu,zagrebu,parizu :roll:
svako dobro zelim :)
callmethebreeeze

#737 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by callmethebreeeze »

ovi su bolji od onih iz kaknja. jesu li i oni turci:

:D 8) :run:
SuljoSuljic

#738 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by SuljoSuljic »

kamen spoticanja wrote:oo suljosuljicu sad malo ozbiljno
na stranu svu zafrkanciju na temu i oko teme,silni off topic i zachatavnja...naravno da se svi slazemo da je nas identitet nas...godine sam proveo objasnjavajuci tim istim turcima da u bosni ne zive turci,da se tamo ne prica turski jezik,da mi ni na jedan nacin nemamo nista s turcima kao mongoloidnom plemenu :)
no cinjenica a i fakti su sljedeci period 92-95 bio je nedavno,samo se maloumni ne sjecaju sta se u tom periodu desilo Bosnjackom narodu,i kako je na to sve reagovala zapadna europa...e sad tendencija je da se dogadjaji ponavljaju kad je Bosnjacki narod u pitanju...ako mi kao narod ne budemo imali ikakve jake saveznike...period 92-95 ce se poslije pominjati kao period recimo 2042-2045...i opet ce akteri biti isti...i opet ce europske reakcije biti iste...ne mozemo se zavaravati da smo sami ustanju opstati...nismo to bili u stanju u periodu 92-95,a ko ne zeli da prizna ulogu turske u bosanskom i bosnjackom opstanku je zlonamjeran...izjava rejs i jeste u ovom pravcu...to je ono sto turci zele da cuju...niko bolan ne moze ni tebe a ni mene uvjeriti da smo turci,niti ce kada moci...ali iz politickointeresnih potreba guzice dajemo u tom pravcu...jer jaka turska na strani Bosnjaka je dobar adut...sjeti se samo tihiceve prudske kataklizme...podjestit cu te da je incko po povratku iz ankare objavio definitivnu propast prudskog procesa...poslije je proban butmir s malo vise nebitnih ustupaka nama...pogodi ko je odbio...europski san nazalost sve vise ide u pravcu da ostane samo san...bar za format drzave u kome Bosnjak igra ikakvu politicku ulogu...sjajno bi bilo da smo svoji na svome...da svoju sudbinu krojimo svojom glavom...ali nazalost sudbine nam se kroje ili u beogradu,zagrebu,briselu ili pak ankari,opet se sjeti perioda 92-95 pa ces vidjeti kakav je slikovit aranzman Bosnjacima uplacen kad se odlucivalo u beogradu,zagrebu,parizu :roll:
svako dobro zelim :)
Pa gdje su Turci bili u ratu? Zar nisu govorili:"Mi bi zelijeli nesto da pomognemo ali kao NATO clanica nemozemo, neda SAD?" A kada ta ista SAD nije dala Turcima da udju u Irak, da osvoje pola Kipra u ogromnom vojnom poduhvatu itd. onda su se oni snasli i bez SAD i uradili ono sto su htijeli. Suplja je da Turci nama ista mogu pomoci. Jedini koji su nama u ratu pomogli je bila SAD i Iran, Malezija i slicne zemlje koje su slale oruzije po odobrenju Americke flote koja je kontrolirala svaki camac koji je ulazio u Jadransko more. Postoji nesto sto se zove ponos. Ako jedan sloj Bosnjaka zeli da se poTurci to ce nas podijeliti uzasno. I vec nas je podijelilo. Jedan dio ima ponosa, drugi nema.

Svi narodi moraju proci ratove da bi postali narodi i svi narodi moraju da izginu da bi postali narodi. Neki izginu malo vise a neki malo manje. Turci su izginuli 50 puta vise od nas i tek im je tada doslo iz dupeta u glavu. I Turci su bili svedeni na 50% danasnje Turske pa nisu nikome kukali. Nije tada ni bilo 100 kamera u svakom njihovom opkoljenom gradu da snima izgladjivanje. Turci su jednostavno umirali i to je bila cijena koju su placali. Gradovi poput Gazi-Antepa I mnogih drugih su izgladjivani mjesecima pa da nije stiglo ni jedno humanitarno vozilo. Ima i slika gdje se vidi kako majke Turkinje pokrivaju granate dekom, da nebi pokisnule od kise, drzeci golo dijete u rukama u tim gradovima.

Zasto bi nam Turci pomogli ako kazemo da smo Turci kada i oni znaju da nismo Turci? Sta su Turci pomogli onim muslimanima, Bugarima, kada su ih Bugari na samoj granici sa Turskom protjerivali u Tursku prije 40, 50 godina? Ti ljudi su govorili da su Turci pa je jedna pisljiva Bugarska protjerala na stotine hiljada njih a Turci su im pomogli samo sa time sto su ih primili u Tursku. A kada su ih primili sta su im prvo dali? Formular da potpisu kako prihvataju Tursko ime i prezime. Znaci prvo su ih poturcili zakonski. Bas kao i Bosnjake koji su otisli tamo i danas su ti ljudi Turci. Nista tim Pomacima nije pomoglo sto se izjasnjavaju kao Turci. Moj drug jaran Turcin i sam kaze:"Oni se izjasnjavaju tako ali etnicki nisu Turci." Turcin zna ko mu je rod ali prima i u rod one koji mu nisu rod ako zelle da uzmu Tursko ime i prezime. Ali na kraju krajeva Turcin gleda samo svoj rod jer kada se napadnu pravi Turci na kipru onda se salju padobranici, flota, avioni da pomognu a kada se napadnu poTurice poput Pomaka i Bosnjaka onda je lijepa rijec dovoljna. Jer, kao sto sam rekao, Tursku vode Turci a ne Muslimani. Gdje bi Turci bili kada bi pomagali svakom muslimanu koji se nadje ugrozen?
ljubav_aha

#739 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

suljosuljic,cestitam,kamen_spotacanja danas dodje i prodje bez javljanja :thumbup: mission accomplished ;-)
kamen spoticanja

#740 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:suljosuljic,cestitam,kamen_spotacanja danas dodje i prodje bez javljanja :thumbup: mission accomplished ;-)
samo se ti tjesi :D
cekam neki ozbiljan post,nemam vise zivaca odgovarat na poluinsuinacije...i price cuo ja od mog jarana,jaranov amidjic reko mom teticu,a on mom shuri a moj shura meni...
nego turci dolaze mlada damo,pravis li baklavu :D
madner

#741 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by madner »

kamen spoticanja wrote:
ljubav_aha wrote:suljosuljic,cestitam,kamen_spotacanja danas dodje i prodje bez javljanja :thumbup: mission accomplished ;-)
cekam neki ozbiljan post,nemam vise zivaca odgovarat na poluinsuinacije...i price cuo ja od mog jarana,jaranov amidjic reko mom teticu,a on mom shuri a moj shura meni...
Kemenko, valjao si gluposti za presude u Turskoj i sad se zalis na poluinsuinacije :roll
kamen spoticanja

#742 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

madner wrote:
kamen spoticanja wrote:
Kemenko, valjao si gluposti za presude u Turskoj i sad se zalis na poluinsuinacije :roll
:) procitaj moj post pa ces i vidjeti da poluinsuiniram :) dakle morat cete pronaci nesto bolje i konkretnije :)
a do tad bi mogao oraha istucat,ljubav_aha ce praviti baklavu da nam se gosti ne uvrijede,valja ih fino docekat :)
madner

#743 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by madner »

kamen spoticanja wrote:
madner wrote:
kamen spoticanja wrote: samo se ti tjesi :D
:) procitaj moj post pa ces i vidjeti da poluinsuiniram :) dakle morat cete pronaci nesto bolje i konkretnije :)
a do tad bi mogao oraha istucat,ljubav_aha ce praviti baklavu da nam se gosti ne uvrijede,valja ih fino docekat :)
:lol:
No sikiriki, kad seljacka eljita bude bjezala od vojske docekat cemo ih kao i oni nas. :D
ljubav_aha

#744 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

Is Turkey Bosnias mother?
by
HAJRUDIN SOMUN

Is Turkey Bosnias mother? This is a question that is easy to reply to. No, it is not because Turkey does not need to be a mother to anyone other than to its citizens.
The issue, however, is more complicated when we come to the current situation in Bosnia and Herzegovina, a country that faces problems which bring into question its integrity and sovereignty.Ardent polemics are being tossed around by Sarajevos media and at various conferences on the identity of Bosniaks, Serbs and Croats -- the three main nationalities, or ethnic groups, that make up Bosnia and Herzegovina. There were at least two starting points that brought Bosniaks -- the official name for Bosnian Muslims -- into the focus of the polemics and which made a direct connection to Turks and Turkey.One was initiated by the highest religious authority and the other by events that are increasingly making soccer games in some Balkan countries a tool for expressing social frustrations and nationalist hatred. From the sublime to the ridiculous and destructive, we could say.

First, Dr. Mustafa Efendi Ceric, the reis-ul-ulema (grand mufti) of Bosnia and Herzegovina, made some statements over the last few years about the correlation between Bosniaks and Turks, statements open to discussion, no doubt. Speaking to participants, Bosniaks and Turks, at a reconstructed mosque in Rogatica on Sept. 2, 2006, he said: I propose we all call ourselves Turks. And we are Turks -- by our historical memory, by our historical disposition, by the identity of Islam that Turks brought to us. However, we are also Bosniaks. The grand mufti of Bosnia also told Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdoðan during his visit to Sarajevo on March 25, 2008, Please convey to your people the following: Turkey is our mother; it has been so and it will remain so.

Discussion spills into streets

The discussion easily made its way to the streets. Hundreds of fans waved and kissed Turkish flags, shouting This is Turkey! in Sarajevo, Zenica and the part of Mostar with a Bosniak majority after Turkey defeated Croatia in the European Football Championship on June 20, 2008. It was partially a reaction to the disappointed fans among the Bosnian Croats, who were, especially in Mostar, shouting Kill, kill the Turk! It was not clear whether they meant the real Turks or Bosniaks, who have for long been called Turks by Serbs and Croats, particularly in recent wars. In some places, tekbirs were used as refrains, but This is Turkey was more loudly heard than Allahu Ekber, the usual reply to the word tekbir.

The heated atmosphere on the streets consequently transferred to a heated debate among intellectuals about the identity of Bosniaks. The Dani weekly hosted leading Bosnian intellectuals and invented a new term, turcenje, pronounced turchenye. It can roughly be translated to becoming a Turk or to make ones self a Turk. State TV organized a similar debate a month ago, just two days before the soccer match between Bosnia and Turkey in Ýstanbul.

The statements of Reis-ul-Ulema Ceric about Turkey as Bosnias mother as well as his frequent mention of Mehmet the Conqueror as a kind of Bosnian father are being used as a pretext for any argument on the Bosniak identity.

The approach of the Bosnian grand mufti was rather isolated. Bosniak politicians were silent. They, in any case, do not at all have a strategy to preserve the state of Bosnia and Herzegovina, as recently stressed by journalist Vildana Selimbegovic. Intellectuals, refusing to identify Bosniaks with Turks, have been quick to steer the discussion into one of how nationalism is the common enemy of all Bosnian ethnic communities. Leading theologians from the Faculty of Islamic Sciences did not this time openly show their traditional opposition to Dr. Ceric as the religious leader. However, the opinion of the reis-ul-ulema -- a position that is more than equivalent to the head of Turkeys Directorate of Religious Affairs -- is considered a religious orientation for all believers, even if it is not obligatory, unlike a fetva. And if it was made public outside the mosque, it gets even more social and political weight as well.

A simplified attitude easily adopted by young boys (almost never klix) who are mostly less educated, often jobless and frustrated and rarely enter any mosques is that Bosniaks, as Bosnian Muslims, have no reserve homeland as Bosnian Serbs have Serbia and Bosnian Croats Croatia. Going further and joining religion in such a simplification, they say: If Serbia is considered as an extended hand of Orthodox Christianity and Croatia of Catholicism, why should we not ask Turkey to be our mother country? Bosnian philosopher Ugo Vlaisavljevic expressed it in these words: This is a good opportunity; we should finally face the real nature of local ethnic identities. Ethnologists have known this for a long time: These are decentralized identities because the centers of their symbolic fuel are not here, but in Ýstanbul, Moscow, Vienna and Rome.

A few other reactions to the grand muftis identification of Bosniaks and Turks and the pro-Turkey euphoria of sport fans are possible indirect results of that identification. Tarik Haveric, an author and translator, speaking about two ethno-genetic processes in Bosnia and Herzegovina in the last 100 years, stresses that efforts by (Bosnian) Muslims to eliminate a notional and terminological equalization of themselves with Turks and to rid themselves of their name [Muslims] have been more or less realized today. For another political analyst, Sacir Filandra, Bosniaks have no one and nothing positive to applaud and to identify themselves with because the symbolic Bosniak horizon of the collective auto-perception is filled with pain and sadness, loss and genocide, marking out mass killings and concentration camps as well by the opening of mosques, in one word -- by the ulterior and metaphysic. For him, the symbolic identification with Turkish sport fans has origins in such a negative life view.

Pecanin: Ceric causing confusion

A leading Bosnian journalist, Senad Pecanin, was more concrete in considering reasons for the grand muftis redefinition of the Bosniak national identity and then reducing it to the religious component.

Ceric is not a Turkish nationalist, and he does not do it out of pro-Turkish feelings, he emphasizes, but because he has an unhidden ambition to become the leader of all European Muslims and to negotiate with Europeans about their status. Showing to his students that Turkey is their mother and not Bosnia and Herzegovina, Pecanin concludes, he is bringing confusion among Bosniaks and hatred, derisive smiles and disdain from their neighbors.

It is not easy for me personally to speak about this matter because I have many friends who are scholars in Turkey who could refer to the developments in the Balkans and tell me, Well, while serving in Turkey as the ambassador to Bosnia and Herzegovina, you said Bosnians are Turkeys orphans. This is true, I did use the Turkish word yetim to describe Bosnians. There was a need in the midst of aggression against Bosnia to encourage aid to its besieged and exhausted citizens. I also used this word to refer to our common history, but I never identified Bosnians with Turks, and there are many reasons for this.

First and foremost, I represented all of Bosnia and Herzegovina and sought support for Bosniaks and a considerable number of Serbs and Croats, who also suffered from the aggression of Slobodan Milosevics Serbian forces and Radovan Karadzics Bosnian Serb forces.

Additionally, there are some obvious reasons for not equating Bosniaks and Turks, this despite all the deep historical links and steady friendship.

The Bosnia and Herzegovina of today is very different from the Bosnia that was a part of the Ottoman Empire. Both Turkey and Bosnia differ greatly today from how they were under Mehmet the Conqueror, who brought to Bosnia the Ahdname, a document guaranteeing freedom of activity to Bosnian Franciscan Catholics.

The two countries were also different at the end of the 19th century, when Bosnia was taken over by Austro-Hungary and Turkey was transformed into a republic, shedding its Ottoman past. Bosnian Muslims, as part of the multiethnic and multi-religious Bosnian community and have developed their own national identity, recognized by Turkey as well as by the international community. It is perhaps not worthy of mention that no one in Turkey today considers Bosnia as a part of the broader Turkic world, although there were efforts in that regard by some pan-Turkic organizations during the war. If nothing else, the Bosnian language is Slavic, despite having thousands of loanwords of Turkish origin.

I was additionally encouraged to tackle this sensitive issue by Turkish President Abdullah Güls recent statement. He confirmed once more during a meeting with the chairman of the Bosnian Presidency, Haris Silajdzic, that Turkey is maintaining efforts to protect Bosnia and Herzegovinas sovereignty, political unity and territorial integrity. He also indicated that he is well aware of the current situation in Bosnia, including the discussion on identity. We support the multicultural structure of Bosnia and Herzegovina and are therefore keeping an equal distance with respect to all ethnic groups, he said.

Hajrudin Somun is a former ambassador of Bosnia and Herzegovina to Turkey

http://www.todayszaman.com/tz-web/detay ... ink=158350
kamen spoticanja

#745 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:I was additionally encouraged to tackle this sensitive issue by Turkish President Abdullah Güls recent statement. He confirmed once more during a meeting with the chairman of the Bosnian Presidency, Haris Silajdzic, that Turkey is maintaining efforts to protect Bosnia and Herzegovinas sovereignty, political unity and territorial integrity. He also indicated that he is well aware of the current situation in Bosnia, including the discussion on identity. We support the multicultural structure of Bosnia and Herzegovina and are therefore keeping an equal distance with respect to all ethnic groups, he said.
eh vidis mlada damo ovaj dio je jako bitan,i jako indikativan
uglavnom cika abdulah gul pita je li baklava spremna :) a ostalo smo se svakako dogovorili,tu nije bilo problema
ljubav_aha

#746 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote:
ljubav_aha wrote:I was additionally encouraged to tackle this sensitive issue by Turkish President Abdullah Güls recent statement. He confirmed once more during a meeting with the chairman of the Bosnian Presidency, Haris Silajdzic, that Turkey is maintaining efforts to protect Bosnia and Herzegovinas sovereignty, political unity and territorial integrity. He also indicated that he is well aware of the current situation in Bosnia, including the discussion on identity. We support the multicultural structure of Bosnia and Herzegovina and are therefore keeping an equal distance with respect to all ethnic groups, he said.
uglavnom cika abdulah gul pita je li baklava spremna :) a ostalo smo se svakako dogovorili,tu nije bilo problema

mislis ofarbani dio teksta :mrgreen: jer to je ujedno uslov za ostvarenje prvog dijela teksta :)
kamen spoticanja

#747 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:
kamen spoticanja wrote:

mislis ofarbani dio teksta :mrgreen: jer to je ujedno uslov za ostvarenje prvog dijela teksta :)
kako ti ono kazes,oni ce postavljati uslove :)
da volimo svoje komsije,a i da komsije vole nas...zar to i nije svrha mog dangubljenja ovde :)
u konacnici sam i znao da cu se i s tobom sloziti :)
a kad je tako u tu baklavu i mene racunaj...iznimno volim taj kolac :)
Broj 1

#748 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by Broj 1 »

Ja koliko sam upoznao Turke sve me vise podsjecaju na Srbe, toliko imaju slicnosti da je to za nepovjerovati.
Ljudi moji oni su bili okupatori i nista vise. Prodali su nas na berlinskom kongresu i nikada nas nisu zastitili iako su imali pravo jer je to pisalo u tim spisima.
Povelej se pisu i danas a radi se drugo, hajde molim te pa i mladic je djelio cokolade kao povelju pa znamo sta se desilo.
madner

#749 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by madner »

Broj 1 wrote:Ja koliko sam upoznao Turke sve me vise podsjecaju na Srbe, toliko imaju slicnosti da je to za nepovjerovati.
Ljudi moji oni su bili okupatori i nista vise. Prodali su nas na berlinskom kongresu i nikada nas nisu zastitili iako su imali pravo jer je to pisalo u tim spisima.
Povelej se pisu i danas a radi se drugo, hajde molim te pa i mladic je djelio cokolade kao povelju pa znamo sta se desilo.
Ne znam sto te to cudi, genetski su slicni.
Glavni put turske vojske prema Madzarskoj je preko Beograda.
Dok u Bosnu nisu puno svracali, dok smo placali poreze.

Bosnjaci su ti koji su cuvali granicu i ujedno bili najbolja osmanska vojska nakon sto su Turci korumpirali janicare.
Pobuna Gradesivica dolazi od prodaje (ili predaje) Srbiji bosanske zemlje nakon rata.
zonbirile

#750 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by zonbirile »

jah,poznati sindrom,kada žrtva počne da brani i voli mučitelja.Na ravni globalnog ,nacionalnog to je već bolest,opsjena koja će u konačnici upropastiti bit i suštinu identiteta i srozati,upropastiti svaki pokušaj osvješčenja.To ne vide budale,ostali dobro znaju o čemu se radi,ali im odgovara,neznalice priželjkuju , a vreme neumitno teče.Dok lupneš dlanom o dlan proće koje desetljeće i zgranuti češ se šta bi sa susjednim državama,u nacionalnom i državotvornom smislu,naravno.
Post Reply