Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
tranquil

#726 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by tranquil »

Ali_G wrote:Nakon sto je on umro, mogli su ga i u budistickom ceremonijalu ispratiti, ne znamo sta je on mislio u zadnjim momentima :D
Tačno. Poenta je da se nikada nije izjasnio kao musliman, niti je tvrdio bilo šta što mu se pripisuje u tom kontekstu. Ali neki ljudi uzimaju sebi za pravo da tvrde da znaju šta nosi u duši neko koga nisu ni poznavali.
cat lover

#727 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by cat lover »

NOLI TURBARE CIRCULOS MEOS • do not disurb my circles • ARCHIMEDES.
Bušman

#728 Re: Re:

Post by Bušman »

The Admiral wrote: PODRUCJE ASTRONOMIJE
Kada pogledamo savremena naucna dostignuca iz ovog polja koja tek danas potvrduju, ono što je receno u Kur'anu prije 1400. g. Bozije obecanje se ispunilo: "Mi cemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim..." Kaže Bog o tome: "...i sve u kosmosu plovi." Ja sin 40 A do otkrica da se u svemiru sve krece došlo je tek krajem XVII vijeka. Kada se vratimo u historiju naci cemo da je crkva spaljivala naucnike koji su govorili: "Zemlja se krece". To je zato, jer je crkva svoje vjerovanje zasnivala na pogrešnim podacima koje su crpili iz iskrivljenih vjerskih izvora. U vrijeme objave Kur'ana nije bilo moguce covjeku da kaže: "sve se u kosmosu krece". Da li je neko u VI vijeku imao mogucnosti da ode svemir, i da li je imao mogucnosti da ga istražuje. "I noc i dan Njegovo su djelo, i Sunce i Mjesec, i svi oni nebeskim svodom plove." Enbija 33 "Niti Sunce može dostici Mjesec, niti noc preteci dan, svi oni u svemiru plove." Ja sin 40 Ovo su dva važna ajeta koja bi se mogla odnositi na orbite Sunca i Mjeseca. Ovdje se ukazuje na jasnu cinjenicu i postojanje orbita za Sunce i Mjesec, a ucinjena aluzija na pomjeranje ovih tijela u prostoru vlastitim kretanjem. U naše doba veoma je rašireno shvatanje da se Mjesec okrece oko Zemlje sa periodom od 29 dana. Naša galaksija sadrži znatan broj zvijezda koje su rasporedene po jednom kolutu koji je gušci u centru nego na periferiji. Tu Sunce zauzima položaj udaljen od centra koluta. Buduci da se galaksija okrece oko sebe sa svojim centrom kao osovinom, proizilazi da se Sunce okrece oko tog istog centra po kružnoj putanji. Moderna astronomija izracunala je njene elemente. (Naucnik Shopley je 1917. godine procijenio da je Sunce udaljeno od centra galaksije 10 kiloparsea, što u kilometrima približno odgovara brojki 3 uz dodatak sedamnaest nula.) Da bi se zacijelo okrenuli galaksiji i Suncu otprilike 250 miliona godina, Sunce se pomjera sa približnom brzinom od oko 250 kilometara na sat. Takvo je orbitalno kretanje Sunca koje objavljuje Kur'an prije 14 stoljeca, a cije je postojanje i koordinate dokazala moderna astronomija. Medu ovim cvrstim dokazima, koje nam Bog spominje, iz podrucja astronomije je i opis kako ce nastupiti Smak (uništenje) svijeta. Kaže: "I kad se planete raspadnu" Infitar 2 ili "I kada se zvijezde ugase" Murselat 8. Bog tacno spominje razliku izmedu planeta i zvijezda. Smrt planete znaci njeno raspadanje, a smrt zvijezde znaci njeno gašenje. "I kada se planete raspadnu." "I kada se zvijezde ugase," izgube svoj sjaj. Poznati astrofizicar Hans Ran u svojoj knjizi "Sunceva energija" kaže: "Svake godine nestaju dva tuceta zvijezda, ili zbog eksplozije ili zbog raspadanja ili zbog utroška ukupne kolicine vlastite vodikove mase. Što god zvijezde troše više vodika, to više gube na gustoci, dok im svjetlosna snaga opada."
Jasno je da opadanje svjetlosne snage, ustvari znaci gašenje zvijezde što
dokazuje zapanjujucu preciznost Kur'anskog teksta.
........
Komentiram iskljucivo ovo zato sto ovo jako dobro znam. Idemo redom:

1. Ideja o tome da se Zemlja ne krece, zbog koje su spaljivani naucnici koji su tvrdili suprotno, je geocentricna teorija univerzuma i postavio ju je Ptolomej, a ne crkveni izvori. Ta teorija je potpuno ispravna, jer jako dobro objasnjava ono sto je Ptolomej vidio na nebu (kretanje nebeskih tijela), ali nije tacna jer ne odgovara stvarnom stanju.
2. Sunce i Mjesec su stvorili eksplozija lokalne supernove i gravitacija, kao i sva ostala nebeska tijela. I stvarno ne znam odakle ti zakljucak tu o orbitama. Na osnovu rijeci plove? Ja tu mogu izvuci milion drugih zakljucaka o kretanju, ali sigurno ne o orbitalnom.
3. Mlijecni put, kao i sve spiralne galaksije se ne okrecu oko sebe. To kretanje je prividno, ali u pitanju je revolucija materijala oko supermasivne crne rupe pod utjecajem gravitacije. Unutrasnji pojasevi se krecu brze, vanjski sporije. Upravo ovakav zakljucak (uz jos neke) doveo do potvrde o supermasivnoj crnoj rupi u sredistu galaksije.
4. Nisam upoznat sa postojanjem ikakve matematike u svetim spisima koja objasnjava kretanje Sunca oko sredista galaksije. Hoces li, molim te, biti ljubazan i upoznati nas matematicare?
5. Postoji vise nacina umiranja zvijezda. Jedan sam naveo maloprije i nije nimalo tih kao sto je gasenje. Ali kuzim tu pricu o smaku svijeta i ona je ispravna (kao teorija, u skladu je sa opcom teorijom relativnosti u nekim varijantama), ali ne mozes sa sigurnoscu tvrditi da je tacna.
6. Ovo za gustocu uopce nije tacno. Neutronske zvijezde recimo nastaju inplozijom zvijezda sa puno manjom gustocom od novonastale. Vecina zvijezda nema monotono kretanje gustoce, nego se mijenja tokom vremena navise ili nanize. Nekad ka vecoj, nekad ka manjoj gustoci. Ovo prije svega zavisi od trenutnog volumena zvijezde koji opet zavisi od lokalnog gravitacionog polja.
7. Opadanje svjetlosne snage... Zbog ovoga najvise volim kreacioniste, uvijek lupaju gluposti. Ovo bi ko trebala biti luminoznost? Ako je to u pitanju, onda cemo lagano s ovim. Energija koja se oslobadja u zvijezdi u obliku EM spektra nastaje nuklearnom fuzijom. U pocetku se fuzijom iz dva atoma vodika (H) nastaje atom helijuma (He) i oslobadja se energija (ovo je zapravo laicko objasnjenje, u fuziju zapravo stupaju atomi deuterijuma i tricijuma i dobiva se atom helijuma, energija, i viska neutron, na ovome su bazirane i fuzijske bombe). Kako vrijeme prolazi, atoma vodika je sve manje i sve je vise helijuma. Atom helijuma je tezi te moze generirati jace gravitaciono polje, sto za posljedicu ima povecanje pritiska unutar zvijezde. Tada u fuziju stupaju atomi helijuma. Ovaj put se oslobadja mnogo veca energija, cime se generira vise toplotne energije i ukupna luminoznost zvijezde se povecava.

I za kraj, prestanite se svi baviti tumacenjem nekog teksta, koji je dvosmislen, trosmislen, visesmislen. Nauka je egzaktan proces, posebno matematika i na njoj bazirane nauke. Ako Bog kaze da postoji razlika izmedju planeta i zvijezda, u naucnom smislu nije nista rekao, jer nije precizirao sta je planeta, sta je zvijezda, koje su razlike, gdje se moze postaviti granica izmedju planete i zvijezde itd. Zamisli da ti neko izdiktira Pitagorinu teoremu bez onog dijela da se radi o pravouglom trouglu. Nema smisla, nimalo.
pike

#729 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by pike »

Jazz_Junkie wrote:
Ma da, "top scientists"...... :lol: Jel´ islamska cuda potvrdio i doktor Arslanagic?

Arsla je bog :D
Bitte_Halt_ja_ja

#730 Re: Re:

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

The Admiral wrote:
luciferino wrote:@travar
Jako lijepo zvuči kada kažeš kako se svi rađamo savršeni i nevini, ali priznaješ da smo i kvarljiva roba. Kvarljivost nam je urođena jer da nismo potencijalno kvarljivi, mogućnost izbora ne bi imala nikakav smisao. Nismo molili da nas stvara, mogućnost izbora tada za nas nije postojala, ali bačeni smo u svijet, primorani smo da biramo čitavog života, i onda još postoji mogućnost vječnog podgrijavanja u paklenim kotlovima (a ovo sve govorim pod uslovom da je inteligentni tvorac Bog monoteističkih religija). Ako inteligentni tvorac postoji, svijet je njegova laboratorija, a mi smo dragi moj pokusni kunići.

Dalje ne rađaju se SVI fizički savršeni, postoje i deformisani i retardirani, a te deformacije su rezultat greške u genetičkom kodu. Kako pristalice inteligentnog dizajna pojašnjavaju ovu greškicu? Nemojte mi samo reći da inteligentni tvorac preko djece kažnjava roditelje.
Razmisljao sam o ovome puno puta i nikada nisam nasao nekakav odgovor da mi ima smisla....

Ali, sto se tice religije i nauke, meni je Islam jedina religija koja ohrabljuje nauku jer Kur'an koji je objavljen ima 1400 godina je jedina vjerska Knjiga koja pominje stvari koje je covjecanstvo otkrilo tek u 20tom stoljecu sa tehnologijom 20tog stoljeca, jednostavno nije moguce da je covjek znao dosta tih stvari u to vrijeme, sto je cinjenica da je Kur'an Bozija rijec.

http://www.miraclesofthequran.com/index.php

Da ne otvaram ovu stranicu i tam otrazim , polaksaj mi i nadji jednu stvar za koju ljudi nisu znali prije Kur'ana. Ali nemoj mi vaditi tipa: jeli mi banane i kruske = detaljno objasnjenje nuklearne fizike.
The Admiral

#731 Re: Re:

Post by The Admiral »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
The Admiral wrote:
luciferino wrote:@travar
Jako lijepo zvuči kada kažeš kako se svi rađamo savršeni i nevini, ali priznaješ da smo i kvarljiva roba. Kvarljivost nam je urođena jer da nismo potencijalno kvarljivi, mogućnost izbora ne bi imala nikakav smisao. Nismo molili da nas stvara, mogućnost izbora tada za nas nije postojala, ali bačeni smo u svijet, primorani smo da biramo čitavog života, i onda još postoji mogućnost vječnog podgrijavanja u paklenim kotlovima (a ovo sve govorim pod uslovom da je inteligentni tvorac Bog monoteističkih religija). Ako inteligentni tvorac postoji, svijet je njegova laboratorija, a mi smo dragi moj pokusni kunići.

Dalje ne rađaju se SVI fizički savršeni, postoje i deformisani i retardirani, a te deformacije su rezultat greške u genetičkom kodu. Kako pristalice inteligentnog dizajna pojašnjavaju ovu greškicu? Nemojte mi samo reći da inteligentni tvorac preko djece kažnjava roditelje.
Razmisljao sam o ovome puno puta i nikada nisam nasao nekakav odgovor da mi ima smisla....

Ali, sto se tice religije i nauke, meni je Islam jedina religija koja ohrabljuje nauku jer Kur'an koji je objavljen ima 1400 godina je jedina vjerska Knjiga koja pominje stvari koje je covjecanstvo otkrilo tek u 20tom stoljecu sa tehnologijom 20tog stoljeca, jednostavno nije moguce da je covjek znao dosta tih stvari u to vrijeme, sto je cinjenica da je Kur'an Bozija rijec.

http://www.miraclesofthequran.com/index.php

Da ne otvaram ovu stranicu i tam otrazim , polaksaj mi i nadji jednu stvar za koju ljudi nisu znali prije Kur'ana. Ali nemoj mi vaditi tipa: jeli mi banane i kruske = detaljno objasnjenje nuklearne fizike.

Imas kamaru stvari

Primjer: Zeljezo

Uopste nije 'sa' zemlje 'iz' zemlje... vec je doslo na zemlju, moderna nauka je otkrila da je zeljezo doslo u ovaj svijet od gigantskih zvijezda van ovog sviejta, znaci zeljezo je doslo na zemlju kao sto Bog kaze u Kur'anu a nauka je to tek otkrila sa tehnologijom 20og stoljeca, nije moguce da su to ljudi znali ima 1400 godina...

''And We also sent down iron in which there lies great force and which has many uses for mankind…'' (Qur'an, 57:25)

Po meni objektivan pristup je samo dovoljan da skontas da je ovo cinjenica, jer ovo je cinjenica potkrijepljena egzaktnim dokazom
Great Cornholio

#732 Re: Re:

Post by Great Cornholio »

The Admiral wrote:
Imas kamaru stvari

Uopste nije 'sa' zemlje 'iz' zemlje... vec je doslo na zemlju, moderna nauka je otkrila da je zeljezo doslo u ovaj svijet od gigantskih zvijezda van ovog sviejta, znaci zeljezo je doslo na zemlju kao sto Bog kaze u Kur'anu a nauka je to tek otkrila sa tehnologijom 20og stoljeca, nije moguce da su to ljudi znali ima 1400 godina...

''And We also sent down iron in which there lies great force and which has many uses for mankind…'' (Qur'an, 57:25)

Po meni objektivan pristup je samo dovoljan da skontas da je ovo cinjenica, jer ovo je cinjenica potkrijepljena egzaktnim dokazom
U Kur'anu piše i da "Mi spuštamo kišu" a dokazano je da niko ne spušta kišu, već da je padanje kiše dio ciklusa kruženja vode u prirodi. Vjerske knjige su napisali ljudi , tako da ja na sadržaj u vjerskim knjigama gledam kao na jedan pravac u Filozofiji, a kao što je to slučaj i sa ostalim filozofima i Muhamed a.s. Isus i ostali filozofi pripadnici religijskog pravca u filozofiji slučajno su mogli napisati nešto za što se kasnije naučnim putem utvrdilo da je istina.
Bušman

#733 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Bušman »

The Admiral wrote: Imas kamaru stvari

Po ovome sto je navedeno ispada da je Bog/Allah/Jahve vanzemaljac :D :D Podsjeti me sad na onaj old-school turbo folk hit "Vanzemaljac pravi je muskarac" :D :D :D

Salu na stranu, ali sjeti se da ne nastaje samo zeljezo nuklearnom fuzijom nego i ugljik. Jap, onaj ugljik sto gradi organske spojeve od kojih su ljudi sastavljeni :lol:
statix

#734 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by statix »

Ma baca zeljezo, kisu, zlato, gromove, sta stigne... :D

Ma briga admirala za kondenzaciju energije, formiranje materije, njen kolaps i stvaranje zvijezda pod uticajem gravitacije, formiranje tezih elemenata fuzijom i sirenje istih eksplozijom supernovih, itd...sve naravno pod uticajem istih fundamentalnih sila, fizikalnih zakona i odredjenih konstanti, ali...
Ako gledas na to kako je Bog ugradio ove osnovne parametre u nas univerzum, niko ti nece moci osporiti tu hipotezu, i to nije predmet naucnog istrazivanja.
Medjutim, ako kazes da je Bog stvorio univerzum za 6 dana, covjeka od blata a zenu od rebra, da se pobrinuo za potop, da je uradio sva cuda opisana u a-religijama, da je stvorio sve vrste na planeti i da ne postoje spontane promjene kod vrsta, ili jos gore da upravlja evolucijom, da je Mojsije razdvojio more na dva djela itd...onda imas problem. Takav Bog ne postoji i to je cinjenica, a kljucna rijec je takav. Da nije tako, taj Bog izucavao bi se u skolama.
Master Exploder

#735 Re: Re:

Post by Master Exploder »

The Admiral wrote: Imas kamaru stvari

Zar u istom tom Kuranu ne piše: "He has sent down for you eight in pairs of cattle." ??

Jesu li krave pale iz svemira? :-) :-)
Ili ovo "sent down" se ne treba shvačati doslovno? :razz:

The Admiral wrote: Po meni objektivan pristup je samo dovoljan da skontas da je ovo cinjenica, jer ovo je cinjenica potkrijepljena egzaktnim dokazom
Činjenica je da su ljudi znali da željezo dolazi iz meteora tisucama godina prije Muhameda. :roll:

Egipcani su za željezo govorili da dolazi sa neba :faraon1:
Čak su i u Sj. Americi znali za meteore i koristili ih u ceremonijalne svrhe, te od meteorskog željeza izrađivali nakit.
U Kini su pronađene sjekire izrađene od meteorskog željeza, stare 4000 godina...

Pretpostavlja se da je engleska riječ "iron" nastala od Eutruščanske riječi "aisar" koja znači "bogovi".

itd, itd, itd....

:faraon:
znaci zeljezo je doslo na zemlju kao sto Bog kaze u Kur'anu a nauka je to tek otkrila sa tehnologijom 20og stoljeca, nije moguce da su to ljudi znali ima 1400 godina...
http://www.meteorite.fr/en/basics/history.htm
Bušman

#736 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Bušman »

Zato sam i naveo u onom mom dugackom postu da se ne smije nenaucna knjiga (Kur'an, Biblija, Druzba Pere Kvrzice, Jezeva kuca itd.) koristiti kao naucna. Ima knjiga i o tumacenju Nostradamusovih prorocanstava, ne pada nikome na pamet da je tretira kao naucnu knjigu.
Opet cu ponoviti, nauka je vrlo egzaktna. Oni koji su kod Fatkica polagali matamatiku to najbolje znaju ("Kolega, to vam je magla"), nista ne smije ostati nejasno, dvosmisleno, sve mora biti precizno definirano. U protivnom, kao da nista nije receno u naucnom smislu.

Btw, odlican primjer za slanje krava na Zemlju :D :D

@statix: Iako nisam vjernik, tvoj post pravo dobro objasnjava stvari 8) Vrlo dobro pozicionira mjesto Boga u danasnjem svijetu. Svakako se to mjesto uvijek mijenjalo, nije mi jasno sta je sad problem. Anglikanska crkva je to prihvatila, sluzbeni Vatikan se u nekim tekstovima takodjer slozio sa tim stavom. Valjda ce i Islam doci na svoje, iako nemaju lidera kao sto Vatikan ima papu. No, to je vec politicko-teoloski problem :)
statix

#737 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by statix »

@statix: Iako nisam vjernik, tvoj post pravo dobro objasnjava stvari 8) Vrlo dobro pozicionira mjesto Boga u danasnjem svijetu. Svakako se to mjesto uvijek mijenjalo, nije mi jasno sta je sad problem. Anglikanska crkva je to prihvatila, sluzbeni Vatikan se u nekim tekstovima takodjer slozio sa tim stavom. Valjda ce i Islam doci na svoje, iako nemaju lidera kao sto Vatikan ima papu. No, to je vec politicko-teoloski problem :)
Hoce, cim se obracunaju sa Harunom i kompanijom. :zzzz:
Ali_G

#738 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Ali_G »

Kur'an i nije naucna knjiga, Kur'an je uputa ljudima. Jedan od nacina da se potvrdjuje njegova istinitost su ti razni primjeri oko kojih se mi ovdje slomismo tipkajuci.
Ne znam koliko je dobar pojam kreacionizma uvlaciti u neke naucne krugove. Prirodne pojave, fizicki zakoni su Bozije djelo, ali daleko od toga da ih ne treba istrazivati i pokusati prilagoditi sebi i izvuci koristi a zastiti se od losih strana toga koliko god je to moguce. Ikre!
Bušman

#739 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Bušman »

Nauka opisuje prirodne pojave. Religija je vjerovanje u nadprirodne pojave. Religija je takodjer dogma - istina u koju se ne sumnja. Barem je takav stav vjernika. I kako onda njima ista dokazivati i kako bi to ko trebalo imati smisla? Nikako.
The Admiral

#740 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by The Admiral »

a kako su ljudi znali ima 1400 godina da se svemir konstantno siri

And it is We Who have constructed the heaven with might, and verily, it is We Who are steadily expanding it. (Qur'an, 51:47)

At the beginning of the 20th century, the Russian physicist Alexander Friedmann and the Belgian cosmologist Georges Lemaitre theoretically calculated that the universe is in constant motion and that it is expanding.
Bušman

#741 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Bušman »

The Admiral wrote:a kako su ljudi znali ima 1400 godina da se svemir konstantno siri

And it is We Who have constructed the heaven with might, and verily, it is We Who are steadily expanding it. (Qur'an, 51:47)

At the beginning of the 20th century, the Russian physicist Alexander Friedmann and the Belgian cosmologist Georges Lemaitre theoretically calculated that the universe is in constant motion and that it is expanding.
http://quran.com/51/47 Pretpostavljam da se radi ovom. Ili kako si ga ti naveo, svejedno. Dakle, heaven je raj, nebesa. Nije svemir 100%. Ok, u nekom pezurativnom smislu moze znaciti, ali u pezurativnom smislu moze znaciti da se raj siri za nove "useljenike", nove duse. Dakle, sve je do tumacenja.

Ono sto je ovdje ocito postao problem jeste razumjevanje rijeci "znanje", odnosno "znati". Znanje je vjestina (ili vjestine) koje osoba moze sakupiti kroz kognitivne mehanizme (koristenjem mozga :D ): percepcija, ucenje, komunikacija, asocijacije i zakljucivanje. I ovo je jos blaza, epistemoloska definicija znanja. U nauci je nesto cvrsca - isto kao i ovo prethodno samo se uvodi jos definicija naucnog metoda ("saznavanje") koji predstavlja skupljanje osmotrivih i mjerljivih dokaza koji se obradjuju dalje procesom zakljucivanja.

Ti ljudi (od prije 1400 godina) to dakle nisu znali, nego im je to nesto receno. A to sto im je receno, kao sto sam prije navodio, sa naucnog stanovista bolje da nije ni receno.
The Admiral

#742 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by The Admiral »

Bušman wrote:
The Admiral wrote:a kako su ljudi znali ima 1400 godina da se svemir konstantno siri

http://quran.com/51/47 Pretpostavljam da se radi ovom. Ili kako si ga ti naveo, svejedno. Dakle, heaven je raj, nebesa. Nije svemir 100%. Ok, u nekom pezurativnom smislu moze znaciti, ali u pezurativnom smislu moze znaciti da se raj siri za nove "useljenike", nove duse. Dakle, sve je do tumacenja.

Ono sto je ovdje ocito postao problem jeste razumjevanje rijeci "znanje", odnosno "znati". Znanje je vjestina (ili vjestine) koje osoba moze sakupiti kroz kognitivne mehanizme (koristenjem mozga :D ): percepcija, ucenje, komunikacija, asocijacije i zakljucivanje. I ovo je jos blaza, epistemoloska definicija znanja. U nauci je nesto cvrsca - isto kao i ovo prethodno samo se uvodi jos definicija naucnog metoda ("saznavanje") koji predstavlja skupljanje osmotrivih i mjerljivih dokaza koji se obradjuju dalje procesom zakljucivanja.

Ti ljudi (od prije 1400 godina) to dakle nisu znali, nego im je to nesto receno. A to sto im je receno, kao sto sam prije navodio, sa naucnog stanovista bolje da nije ni receno.
Prevedeno je sa Arapskog na Engleski, a sve sto je prevedeno sa jezika na jezik vecinom izgubi pravu smisao. Isto kao da prevedes "Ko Te Sljivi" na Engleskom bi bilo "Who Plums You" :lol:

Znaci Arapska rijec prevedena na Engleski je 'Heaven', ta rijec na Engleskom se odnosi na raj a na Arapskom se odnosi na svemir (space and the wider universe).

The word "heaven," as stated in the verse above, is used in various places in the Qur'an. It is referring to space and the wider universe. Here again, the word is used with this meaning, stating that the universe "expands."
The Admiral

#743 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by The Admiral »

PČELINJI STOMAČIĆI I LJEKOVITOST MEDA

Na polju medicine,Časni Kur'an u suri Nahl,poglavlje 16,ajet68-69.kaže:

"Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima."

Tek nedavno smo saznali da med nastaje u pčeli da je pčela ta koja pravi med . Prije 1400 godina to ljudi nisu znali. Danas znamo da med ima veliku hranjivu vrijednost, a osim toga ima i veliku znanstvenu vrijednost. Svaka osoba koja je alergnična na polen neke biljke, uzima med baš od te biljke, organizam počinje da izgrađuje odbrambeni sistem protiv alergije.
The Admiral

#744 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by The Admiral »

Kur'an opisuje različite stadijume embriona u detalje,u suri Mu'minun, poglavlje 23, ajet 12-14:

Uzvišeni kaže:

„Mi smo zaista čovjeka od uzorka zemlje stvorili, zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavili, pa onda kap sjemena ugruškom učinili, zatim od ugruška grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživljujemo, pa neka je uzvišen Bog, Najljepši Stvoritelj!“

Ovi ajeti sure Mu'minun detaljno opisuju faze razvoja embriona. Opis počinje riječima: „...kap sjemena na sigurno mjesto stavili...“ – na bezbjedno mjesto.Danas nam embrioligija kaže da je embrion zaštićen u utrobi majke kičmom, mišićima sa strane i posteljicom u materici...

Dalje se opis nastavlja:

„...pa onda kap sjemena učinili zakvačkom...“

Arapska riječ „alek“ ima tri značenja: nešto što se zakači, nešto što liči na pijavicu, kao i –ugrušak. Hvala Bogu sva tri značenja su prihvatljiva, jer se embrion zalijepi za matericu. Liči i na pijavicu! Jer, kao što kaže prof. Keatmoore, čak se i ponaša kao pijavica, jer uzima krv i hranjive sastojke od majke. Takođe, liči i na ugrušak. Znači izgleda kao ugrušak ali i kao pijavica...

U Kur'anu se riječ „alek“ spominje 6 puta – 2 puta u suri Mu'minun, poglavlje 23. ajet 12-14, u suri Hadždž poglavlje 2 ajet 5, u suri Kijame poglavlje 75, ajet 38, kao i u suri Alek poglavlje 96, ajet 2. šest puta se spominje.Isprije, u 17-om vijeku ljudi su smatrali da je spermatozoid kompletno malo ljudsko biće.

Minijaturno ljudsko biće bilo je smješteno u glavi spermatozoida, a koje se kasnije razvija u utrobi majke, kao nova beba. Kasnije kada su otkrili da je jajna čelija veća od spermatozoida, negirali su sami sebe pa su rekli da nije spermatozoid malo ljudsko biće, već je jajna ćelija malo ljudsko biće! Oboje su odgovorni baš kao što Kur'an kaže, oboje, i muška i ženska polna ćelija su odgovorni za rođenje djeteta.

U Kur'anu se dalje kaže:

“...a zatim smo od ugruška grudu mesa stvorili.“

Arapska riječ „mudgah“ znači gruda mesa ili nešto što može da se stavi u usta i žvaće. Prof. Keatmoore kaže da su oba ova značenja prihvatljiva.

U Kur'anu se dalje kaže:

„...pa smo od grude mesa napravili kosti, a onda kosti mesom zaodjenuli...“

Nakon toga Bog kaže:

“...i poslije ga kao novo biće oživljujemo...“

Sve faze razvoja embriona, prije ove zadnje, kod svih životinja potpuno su iste kao i kod čovjeka, osim u zadnjoj fazi, kad se formiraju vidljive karakteristike ljudskog bića, glava, ruke, noge...

„... i poslije ga kao NOVO biće oživljujemo...“

I na kraju kaže:

„...pa neka je uzvišen Bog, Najljepši Stvoritelj!“

Zamisli te Kur`an nam daje detaljna objašnjena razvojnih faza embriona.

Doći će vam neko i reći :

„Ništa novo !'

To je možda neki Arap otvorio stomak trudne žene,vidio šta tamo ima i to zapisao u Kur`anu“.

Takav čovjek ne shvata da sve ove faze o kojima Kur`an govori – ne mogu biti posmatrane golim ljudskim okom.Za to vam treba veoma veliki mikroskop.

Kada je prof. Džonson bio zamoljen da prokomentariše ove kur`anske riječi , a bio je načelnik odsijeka za anatomiju u institutu bolnici „Tomas Džeferson“ u Filedalfiji, rekao je :

“Pa , moguće je da je Muhammed imao mikroskop i da je gledao te stvari...“

Podsjetili su ga da mikroskop nije postojao prije 1400 god.Onda se prof Džonson glasno nasmijao i rekao :

„Da, znam to! Vido sam prvi mikroskop koji je napravljen, jedva da uvećava 10 puta a uz to i slika je mutna“!

Zatim je rekao :„ ove riječi MORAJU BITI Božija Objava“!

Potom je bio zamoljen da prokomentariše riječi iz sure Hadždž 22, ajet 5:

„O ljudi, kako možete sumnjati u oživljenje, - pa, Mi vas stvaramo od zemlje, zatim od kapi sjemena, potom od ugruška, zatim od grude mesa OBLIKOVANOG I NEOBLIKOVANOG...“

Ako bi ste napravili razrez u toku ove faze razvoja, i analizirali embrion, vidjeli bi ste da u ovoj fazi neki organi su formirani, a neki nisu .

Zatim je prof. Maršel Džonson rekao – Ako kažem samo: „formirano“, onda opisujem one dijelove koji su potpuno formirani, a ako kažem „nije formirano“ onda opiusujem one dijelove koji nisu formirani, tako da je najbolji mogući opis onaj u Kur`nu „...OBLIKOVANO I NEOBLIKOVANO...“Jer, neki organi su tada već formirani, a drugi nisu.

Prof. Keatmoore kaže da je danas u embriologiji poznato nekoliko faza razvoja embriona, ali je veoma teško sve to razumjeti, jer su to prosto pobrojane

faze: faza1.faza 2. faza3...

Kur`an zasniva poređenje naoblicima embriona u različitim fazama, što je daleko superiornije i razumljivije od onoga dokle je došla današnja embriologija! Ako bi neki naučnik objašnjavao embriologiju kao što je objašnjeno u Kur`nu, bilo bi mu potpuno lakše da objasni i razumije,za razliku od onoga ,kako to opisuje moderna nauka.

faza 1. faza 2. faza 3...

Kur`n kaže u suri Abese 80 ajet 19-20.

„Od kapi sjemena ga stvora pa mu odredžuje ono što hoće,“„i put mu učini lahkim, „

Ljudi se uglavnom čude kako to beba može da prođe kroz prolaz koji je širok jedva jedva tri četiri prsta?!

Beba je kompletna, ima ruke i noge, pa kako je to moguče? Kur`an kaže da Bog olakšava put!Mi danas znamo da sve počinje kada se posteljice otrgne i izgubi kontakt, a unutrašnje kontrakcije guraju bebu kroz kanal... Voda iz vodenjaka koja puca , pomaže bebi da sklizne kroz kanal, dok razni bebini pokreti podstiču njeno kretanje.

Zbog toga Kur`an kaže da Bog čini put lahkim. Kur`an vam daje dokaze, opisuje vam različite stadijume embriona – KO je to mogao da opiše ove stvari?

Zar nećete vjerovati u Časni Kur`an?! Kur`an kaže u suri Sedžda 32, ajet 9 :

„...On vam i sluh i vid i pameti daje -, a kako vi malo zahvaljujete“!

Ista poruka se ponavlja u suri Insan 76, ajet 2

„...činimo da on čuje i vidi.“

U današnje vrijeme došli smo do saznanja sa pravo čulo koje se razvije jeste čulo sluha. Kur`an spominje prvo SLUH , pa onda VID.

Do petog mjeseca trudnoće čulo sluha je kompletirano, a bebine oči su kompletne tek u sedmom mjesecu!

Zamislite !

Kur`an nas podučava redosljedu, prvo dolazi sluh pa onda vid.

''Pa koju blagodat Gospodara svoga poricete"
Great Cornholio

#745 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

The Admiral wrote: Oboje su odgovorni baš kao što Kur'an kaže, oboje, i muška i ženska polna ćelija su odgovorni za rođenje djeteta.
U kojoj suri se spominje jajna ćelija?
Great Cornholio

#746 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

The Admiral wrote:
Tek nedavno smo saznali da med nastaje u pčeli da je pčela ta koja pravi med . Prije 1400 godina to ljudi nisu znali. .
Pa zar prije 1400 godina nije neko mogao ići kroz šumu, naletjeti na trnku s medom, naći u njoj med, i zaključiti na osnovu toga što se u košnici (trnka) osim meda nalaze i pčele da pčele prave med.
statix

#747 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by statix »

Najdraze mi je kad procitam "Tek nedavno smo saznali"... :lol:

Otkako smo homo sapiensi od tad istrazujemo svijet oko sebe (inace ne bi bili sapiensi :D ), filozofijom, naukom i religijom. Samo sto ovi homo religiousi nisu posvecivali paznju metodologiji, nego spekulisali i prepisivali uglavnom od grckih filozofa, kako ce se kasnije ispostaviti...

Demokrit je, 1000 godina prije Muhameda, tvrdio da je materijalni svijet gradjen od atoma. :shock:

Tek nedavno :D je moderna nauka, uz mikroskope i detektore, potvrdila njegovo otkrice. Bice da je bio prosvijetljen, a materijalista zamisli.
cat lover

#748 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by cat lover »

bit će to vrtnja u krug dok se ne definiše sintagma inteligentni dizajn
Master Exploder

#749 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Master Exploder »

@The Admiral

Vidim da nisi komentirao moj post. Ako si bio u krivu onda je red da priznaš, zar ne? A umjesto toga ti nas zatrpavaš zidom teksta :evil:

Master Exploder wrote:
Zar u istom tom Kuranu ne piše: "He has sent down for you eight in pairs of cattle." ??

Jesu li krave pale iz svemira? :-) :-)
Ili ovo "sent down" se ne treba shvačati doslovno? :razz:

Činjenica je da su ljudi znali da željezo dolazi iz meteora tisucama godina prije Muhameda. :roll:

Egipcani su za željezo govorili da dolazi sa neba :faraon1:
Čak su i u Sj. Americi znali za meteore i koristili ih u ceremonijalne svrhe, te od meteorskog željeza izrađivali nakit.
U Kini su pronađene sjekire izrađene od meteorskog željeza, stare 4000 godina...

Pretpostavlja se da je engleska riječ "iron" nastala od Eutruščanske riječi "aisar" koja znači "bogovi".

itd, itd, itd....

:faraon:

http://www.meteorite.fr/en/basics/history.htm
Bušman

#750 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Bušman »

The Admiral wrote: Prevedeno je sa Arapskog na Engleski, a sve sto je prevedeno sa jezika na jezik vecinom izgubi pravu smisao. Isto kao da prevedes "Ko Te Sljivi" na Engleskom bi bilo "Who Plums You" :lol:

Znaci Arapska rijec prevedena na Engleski je 'Heaven', ta rijec na Engleskom se odnosi na raj a na Arapskom se odnosi na svemir (space and the wider universe).

The word "heaven," as stated in the verse above, is used in various places in the Qur'an. It is referring to space and the wider universe. Here again, the word is used with this meaning, stating that the universe "expands."
Svi stari jezici (latinski, aramejski, arapski itd. itd.) imaju siromasan rjecnik. Ko je ucio latinski u skoli to najbolje zna :evil:

Jos iz klasicne Grcke je taj termin "heaven" koji se odnosi na nebesa gore. Oni su mislili da poslije smrti idu gore, u nebesa, u raj. Tako da, "heaven" (u latinskom uopce nema rijeci za raj, koristi se caelum) moze znaciti svemir, ali i ne mora. Uzimajuci u obzir vjerovanja tih naroda, prije ce biti da je ovo drugo. Navodis (citat na engleskom jeziku) da se koristi bas to znacenje. Kako znas? Ili je to zato sto odgovara kontekstu rasprave. Ja se slomim kontajuci Schopenhauera, Goldinga, Borgesa, ne zbog tematike nego zbog simbolizma i na kraju mi dodje u glavu da moram pitati autora sta je tacno mislio, jer moze imati hiljadu znacenja.
Kao sto vidis ova rasprava izmedju nas je besmislena, jer imamo drugacije poimanje znanja i dokaza. Ti imas religijsko (ono znanje koje ti je neko otkrio), ja imam naucno (ono koje je nastalo onako kako sam ranije objasnio).
Ovo za pcele - pa to je jednostavno i skontati, jer se polen ocito ne pretvara sam u med. Jos od vremena starog Egipta se koristi med.
cat butcher wrote:bit će to vrtnja u krug dok se ne definiše sintagma inteligentni dizajn
Pokusavanje uvodjenja religije u naucni svijet. Ali cak i religiozni naucnici odbacuju ovaj koncept, jer cilj ovog pokreta nije naucni proces nego ulazak u udzbenike.
Post Reply