Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
beni-bu-man

#726 Re: Kolika vam je plata?

Post by beni-bu-man »

madner wrote:Kazes necu.
Takoe ako je gazda nije bog
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#727 Re: Kolika vam je plata?

Post by Truba »

reci ne smijem te voziti žena mi prati kilometražu i sipanje goriva
:mrgreen:
madner

#728 Re: Kolika vam je plata?

Post by madner »

beni-bu-man wrote:
madner wrote:Kazes necu.
Takoe ako je gazda nije bog
Upravo.
Vamo razmislja o duzini letve, tamo nije ni a rekao.

Stanes na benzinsku i kazes de natoci taksi. :D
Ci-Nick

#729 Re: Kolika vam je plata?

Post by Ci-Nick »

Zeleni12 wrote:Tu radim od juna prosle godine i tek kad nadjem drugi posao, vaspitne mjere dolaze u obzir.
P.S. Jos malo, pa godina dana rada kod njega, a obavezni godisnji i ne spominje i sumnjam da ce mi ga dati u tih godinu dana, tj. do juna ove godine.
ti kad nađeš normalan posao, ( što ti iskreno želim),.. imat ćeš osjećaj da je svaki dan praznik. U svakom slučaju, kad budeš odlazio uzmi sve što te po zakonu sljeduje, Godišnji odmor, 18 dana mora da ti da da koistiš ili da ti plati.
madner

#730 Re: Kolika vam je plata?

Post by madner »

20 dana je minimum.
Ci-Nick

#731 Re: Kolika vam je plata?

Post by Ci-Nick »

Jest, 20 dana je,.. nekad je bilo koliko se sjećam 18 pa se onda dodavali dani na staž, uslove rada, itd.
Kad čovjek pogleda zakon o radu, i u kojoj se mjeri ne poštuje od strane poslodavaca, pita se ko je kriv, poslodavac, uposlenik, inspekcije,..

Minimalni godišnji odmor
Član 47.
(1) Radnik, za svaku kalendarsku godinu, ima pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od
najmanje 20 radnih dana, a najduže 30 radnih dana.
(2) Maloljetni radnik ima pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje 24 radna dana.

Zaštita prava na godišnji odmor
Član 51.
(1) Radnik se ne može odreći prava na godišnji odmor.
(2) Radniku se ne može uskratiti pravo na godišnji odmor, niti mu se izvršiti isplata naknade
umjesto korištenja godišnjeg odmora, osim u slučaju iz člana 52. stav 4. ovog zakona.
Korištenje godišnjeg odmora
Član 52.
(1) Plan korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac, uz prethodnu konsultaciju sa
radnicima ili njihovim predstavnicima u skladu sa zakonom, uzimajući u obzir potrebe posla, kao
i opravdane razloge radnika.
(2) Poslodavac je dužan pisanom odlukom obavijestiti radnika o trajanju godišnjeg odmora i
periodu njegovog korištenja najmanje sedam dana prije korištenja godišnjeg odmora.
(3) Radnik za vrijeme korištenja godišnjeg odmora ima pravo na naknadu plaće, u visini plaće
koju bi ostvario da je radio.
(4) U slučaju prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio cijeli ili
dio godišnjeg odmora isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora u iznosu koji bi
primio da je koristio cijeli, odnosno preostali dio godišnjeg odmora, ako godišnji odmor ili njegov
dio nije iskoristio krivicom poslodavca.
S4mpion

#732 Re: Kolika vam je plata?

Post by S4mpion »

Ja se ne mogu zamislit' u situaciji da me poslodavac dere za te pare, a što se belaja tiče, i on je od krvi i mesa, i ja njemu mogu postat' noćna mora, pogotovo ako bi me tako stjer'o u ćošak.
madner

#733 Re: Kolika vam je plata?

Post by madner »

Niti gazda trazi belaj, niti konta da ovaj razmislja o letvi.
Dilibus

#734 Re: Kolika vam je plata?

Post by Dilibus »

700KM
sumirprimus

#735 Re: Kolika vam je plata?

Post by sumirprimus »

ebo platu da je krace radno vrijeme.
Zeleni12

#736 Re: Kolika vam je plata?

Post by Zeleni12 »

Ci-Nick wrote:Jest, 20 dana je,.. nekad je bilo koliko se sjećam 18 pa se onda dodavali dani na staž, uslove rada, itd.
Kad čovjek pogleda zakon o radu, i u kojoj se mjeri ne poštuje od strane poslodavaca, pita se ko je kriv, poslodavac, uposlenik, inspekcije,..

Minimalni godišnji odmor
Član 47.
(1) Radnik, za svaku kalendarsku godinu, ima pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od
(2) Maloljetni radnik ima pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje 24 radna dana.

Član 51.
(2) Radniku se ne može uskratiti pravo na godišnji odmor, niti mu se izvršiti isplata naknade
umjesto korištenja godišnjeg odmora, osim u slučaju iz člana 52. stav 4. ovog zakona.
Član 52.
(1) Plan korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac, uz prethodnu konsultaciju sa
radnicima ili njihovim predstavnicima u skladu sa zakonom, uzimajući u obzir potrebe posla, kao
(2) Poslodavac je dužan pisanom odlukom obavijestiti radnika o trajanju godišnjeg odmora i
periodu njegovog korištenja najmanje sedam dana prije korištenja godišnjeg odmora.
(3) Radnik za vrijeme korištenja godišnjeg odmora ima pravo na naknadu plaće, u visini plaće
(4) U slučaju prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio cijeli ili
dio godišnjeg odmora isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora u iznosu koji bi
primio da je koristio cijeli, odnosno preostali dio godišnjeg odmora, ako godišnji odmor ili njegov
Vi ovdje pricate o godisnjem kod lika koji svom vise godina zaposlenom - automehanicaru daje 7 dana odmora godisnje. Prosle godine je bio slucaj, 15-ak minuta nakon kraja radnog vremena, jedan je covjek dovezao auto sa puknutom gumom i trebala mu je vulkanizerska usluga. Tad su bila zaposlena dvojica majstora, jedan je radio, a drugi na godisnjem odmoru. Posto je bilo isteklo radno vrijeme, taj majstor sto je radio otisao je kuci u 18. sati. I 15-ak minuta poslije pojavio se, ranije spomenuti covjek sa ispuhanom gumom. I gazda se odlucio da zove tog zaposlenog koji je bio na godisnjem i u tom momentu kod kuce...i koji je dosao i "sredio" problem sa gumom...
Znači, radi se o takvom karakteru koji radnicima neda mira cak ni dok su na godisnjem!!!
problemnatravunu

#737 Re: Kolika vam je plata?

Post by problemnatravunu »

Image
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#738 Re: Kolika vam je plata?

Post by Velkoski »

ma kurac palica

opet se forumaši ponašaju kao da nikad nisu radili za pet glava i nisu smjeli pisnuti jer je svaka marka bila bitna. kad nemaš izbora šutiš i radiš, tako je svudje i uvijek će biti tako
insomnia78

#739 Re: Kolika vam je plata?

Post by insomnia78 »

Cuj za pet glava. Ovdje su sve frilenseri koji zarađuju po pet ‘iljada. Programiranje su naucili samostalno paralelno sa studiranjem medicine
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#740 Re: Kolika vam je plata?

Post by Velkoski »

insomnia78 wrote:Cuj za pet glava. Ovdje su sve frilenseri koji zarađuju po pet ‘iljada. Programiranje su naucili samostalno paralelno sa studiranjem medicine
jok jok, dok im je sisata plavuša drkala na maldivima
Kinaski

#741 Re: Kolika vam je plata?

Post by Kinaski »

insomnia78 wrote:Mores li na dzumu otici?
Ne valja se tudjoj muci smijati, nikad ne znas u kakvoj ce se situaciji zadesiti. Ruzno je fakat
insomnia78

#742 Re: Kolika vam je plata?

Post by insomnia78 »

Ne smijem se njemu. Nego zahtjevima IZ koji su ko s druge planete.
Davno ja to sve pros’o
Ci-Nick

#743 Re: Kolika vam je plata?

Post by Ci-Nick »

Zeleni12 wrote:
Ci-Nick wrote:Jest, 20 dana je,.. nekad je bilo koliko se sjećam 18 pa se onda dodavali dani na staž, uslove rada, itd.

Minimalni godišnji odmor
Član 47.

Član 51.
Član 52.
Vi ovdje pricate o godisnjem kod lika koji svom vise godina zaposlenom - automehanicaru daje 7 dana odmora godisnje. Prosle godine je bio slucaj, 15-ak minuta nakon kraja radnog vremena, jedan je covjek dovezao auto sa puknutom gumom i trebala mu je vulkanizerska usluga. Tad su bila zaposlena dvojica majstora, jedan je radio, a drugi na godisnjem odmoru. Posto je bilo isteklo radno vrijeme, taj majstor sto je radio otisao je kuci u 18. sati. I 15-ak minuta poslije pojavio se, ranije spomenuti covjek sa ispuhanom gumom. I gazda se odlucio da zove tog zaposlenog koji je bio na godisnjem i u tom momentu kod kuce...i koji je dosao i "sredio" problem sa gumom...
Znači, radi se o takvom karakteru koji radnicima neda mira cak ni dok su na godisnjem!!!
Ako misliš da te prestanu maltretirati takve gazde onda moraš nekad skupiti hrabrosti i reći šta misliš. Ja sam ih nekoliko odjebao bez ikakvog ustručavanja. Jedan je vrijeđao sve radnike, pa i svog brata koji je radio kod njeg. Meni kad je pokušao to uraditi dobio je ključeve na stol i vozdra.
Trčao je za mnom i vikao: "Čekaj da se dogovorimo" !
problemnatravunu

#744 Re: Kolika vam je plata?

Post by problemnatravunu »

Ci-Nick wrote:
Ako misliš da te prestanu maltretirati takve gazde onda moraš nekad skupiti hrabrosti i reći šta misliš. Ja sam ih nekoliko odjebao bez ikakvog ustručavanja. Jedan je vrijeđao sve radnike, pa i svog brata koji je radio kod njeg. Meni kad je pokušao to uraditi dobio je ključeve na stol i vozdra.
Trčao je za mnom i vikao: "Čekaj da se dogovorimo" !
Da, jer većina tih izrabljivača su pi_čke koje će promijeniti mišljenje i nastup ako samo malo pokažeš da imaš svoje ja!
Samo treba prelomiti....
insomnia78

#745 Re: Kolika vam je plata?

Post by insomnia78 »

:lol:
HAVANA

#746 Re: Kolika vam je plata?

Post by HAVANA »

Ja sam najsretniji covjek od kada nemam radnika. :-D Nisam nikada imao srecu da nadjem covjeka koji hoce i zna da radi.Pokusavao godinama i na kraju odustao.Svaki jebeni posao ja moram finalizirati,sam ne moze nista.Poslije 2 godine rada.Znaci obicnu stvar,da mogu na 2 sata otici negdje.Jok.Da ne govorim o radniku koji zna stvoriti novu vrijednost.Tog sanjam.Al taj vec radi ili za sebe ili za nekog drugog sretnika.2 djelatnosti koje radim traze poduzetnog radnika,koji brzo razmislja,djeluje i rjesava papirologiju,probleme...Fikus mi ne treba.Na fikusa samo bacam pare a moze mi stetu i gubitak napraviti dok trepnem.Automobili i nekretnine su takvi.Zadnje sto sam pokusao je bilo 1000 km osnova plus procenat.Ja mu vidio 3 milje ako bude znao...Jok,frajeru dosta milja,on rovi mailove,nabavku,kalkulacije...to ga interesuje a ne kako ce stvoriti novu vrijednost.Haj ti sine kuci.Smetas mi.Ja i kolega sami,sta mi treba i sta ne mogu da stignem,platim ljude sa strane koji znaju i hoce i cao.Ne treba mi vise i urahatio sam se. A i veca mi plata. :lol: Ko ima dobrog radnika neka ga cuva ko oci u glavi.I plati.Ja nisam imao tu srecu.
sumirprimus

#747 Re: Kolika vam je plata?

Post by sumirprimus »

ko sto rekoh ebo platu :lol:
mirsek

#748 Re: Kolika vam je plata?

Post by mirsek »

HAVANA wrote:Ja sam najsretniji covjek od kada nemam radnika. :-D Nisam nikada imao srecu da nadjem covjeka koji hoce i zna da radi.Pokusavao godinama i na kraju odustao.Svaki jebeni posao ja moram finalizirati,sam ne moze nista.Poslije 2 godine rada.Znaci obicnu stvar,da mogu na 2 sata otici negdje.Jok.Da ne govorim o radniku koji zna stvoriti novu vrijednost.Tog sanjam.Al taj vec radi ili za sebe ili za nekog drugog sretnika.2 djelatnosti koje radim traze poduzetnog radnika,koji brzo razmislja,djeluje i rjesava papirologiju,probleme...Fikus mi ne treba.Na fikusa samo bacam pare a moze mi stetu i gubitak napraviti dok trepnem.Automobili i nekretnine su takvi.Zadnje sto sam pokusao je bilo 1000 km osnova plus procenat.Ja mu vidio 3 milje ako bude znao...Jok,frajeru dosta milja,on rovi mailove,nabavku,kalkulacije...to ga interesuje a ne kako ce stvoriti novu vrijednost.Haj ti sine kuci.Smetas mi.Ja i kolega sami,sta mi treba i sta ne mogu da stignem,platim ljude sa strane koji znaju i hoce i cao.Ne treba mi vise i urahatio sam se. A i veca mi plata. :lol: Ko ima dobrog radnika neka ga cuva ko oci u glavi.I plati.Ja nisam imao tu srecu.
Ovo mi je malo nejasno. U kojem obimu i nacinu vodjenja posla je razlika izmedju ovih 1000 KM i potencijalnih 3000 KM ?
Ako si mu davao 1000 plus procenat to znaci da je imao poslova/normi koje je morao svakako da uradi/ispuni za tih 1000 KM.
Ako je radio te poslove tj. ispunio normu onda ne vidim razloga da se zalis na njega sto nije htio da radi vise od toga za bonus/procenat. :roll:
Last edited by mirsek on 27/04/2018 14:31, edited 1 time in total.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#749 Re: Kolika vam je plata?

Post by Matijevic_Vlado »

Havana je veliki skrtac . to sam ja zakljucio iz svih tvojih pisanja. Jebem ga svi mogu naci dobrog radnika samo ti ne mozes. Neka kcerka radi, nek pare ostaju u kuci :mrgreen:
Puf

#750 Re: Kolika vam je plata?

Post by Puf »

Matijevic_Vlado wrote:Havana je veliki skrtac . to sam ja zakljucio iz svih tvojih pisanja. Jebem ga svi mogu naci dobrog radnika samo ti ne mozes. Neka kcerka radi, nek pare ostaju u kuci :mrgreen:
Ma ublehas, lafo niko mu ne valja. Je** bi se, a da mu ne udje.
Post Reply